Dodaj do ulubionych

p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak samo?

20.02.07, 22:32
Odebralam jakis czas temu wyniki corki i wyszla nam candida++. Czytam juz od
jakiegos czasu to forum i zawsze znajduje, ze inne dzieci tez mialy taki sam
wynik.
Czy jest na tym forum ktos u kogo ten wynik byl inny lub u ktorego nie
znaleziono candidy.
Przepraszam troche to jest podejrzliwosc, przyznaje sie, ale chcialabym
potwierdzic i przekonac sie czy robicto jeszcze raz u Kamirskiej czy gdzies
indziej dla weryfikacji.
Obserwuj wątek
    • xxxinkaxxx Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 20.02.07, 22:41
      moje dzieci miały tylko 1+
      • haniak51 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 20.02.07, 22:50
        u nas tez candida ++ a u KOstrzeńskeij dwukrotnie nic. sama nie wiem co o tym myslec
    • dorek3 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 20.02.07, 23:37
      U mojeg synka też ++
    • mamkaro Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 07:04
      u mojej córeczki też c ++, dzisiaj zrobię dokładniejsze badania to zobaczymy -
      ale wynik dopiero za dwa tygodnie
    • kasiulek2806 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 08:17
      U Kamirskiej Candida++, a u Kostrzeńskiej nic
      • marianna18 Re:tylko panie K? 21.02.07, 08:47
        no mnie też sie to trochę niepodoba plus doktor, która leczy lekami Sanum. Te
        same leki, które ja dostalam na Candidę, syn koleżanki dostał na brak
        łaknienia, bynajmniej nie spowodowanego Candidą, a problemami natury
        psychologicznej.
        Z całym szacunkiem sigvaris, ale utrzymujesz, że nie ma żadnych innych labów w
        W-wie godnych polecenia, na jakiej podstawie?
        M.
        • kerstink Re:tylko panie K? 21.02.07, 09:02
          Marianna, popatrz na strony Sanum, na co sie uzywa dane leki. To nie jest tak,
          ze jeden lek jest TYLKO na Candide. Byc moze to akurat zestawy na odbudowe
          jelit, ktore w obu przypadkach dzieciom z roznymi problemami sa potrzebne ?
          Wiadomo rowniez, ze problemy psychologiczne i organiczne czesto ida w parze,
          jedno nasila drugie. Te leki maja dzialania regulujace, wspomagaja organizm.

Co do twojego pytania do Sigvaris: ona tez nie wie wiecej niz wiedza dziewczyny
          na forum. Byc moze sa i inne sensowne laboratoria, widocznie nikt o nich nie
          pisze. Mam jednak wrazenie, ze w Warszawie tylko Kamirska robi inne badanie kalu
          nize testem Eliza.
        • sigvaris Re:tylko panie K? 21.02.07, 10:13
          Jeśli znajdziesz jakieś z wiarygodną historią diagnostyczną i doświadczeniem
          (np. w badaniach parazytologicznych) - napisz koniecznie.
          Eeeh, byłam przeciwna wątkowi, polecane laby.
          Wiedziałam, że to się właśnie może tak zakończyć.
    • kerstink Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 08:55
      U moich dzieci byly rozne wyniki, dot. to i grzyba i pasozytow.

Jakis czas temu byl podobny watek, tam ktos tlumaczyl, na czym polega roznica w
      badaniach grzyba u obu pan - nie moge znalezc tego watku, ale to by tlumaczylo,
      dlaczego jedna znajdzie, a druga nie. Moze ktos pamieta watek.

Rowniez nasza lekarka nam wytlumaczyla, ze czasami wystarczy przed badaniem
      zjesc slodyczy, aby w kale wyszla potem candida++. Nie wiem, na ile to jest
      regula. Dobrze w kazdym razie zawsze jest patrzec na objawy.
      • na4 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 08:57
        u nas raz było ++ a potem w kolejnych badaniach +.
    • emfj Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 09:41
      U nas rok temu była u Kamirskiej candida +, a teraz ++ (i objawy zdecydowanie
      większe).
      Moim zdaniem nie ma co atakować Sigvaris, Dziewczyna super pomaga i TYLKO
      radzi. Nie ma przecież obowiązku robic badań w tych labach co ona poleca.
      Piszę to choć sama miałam przez chwilę wątpliwości co do gronkowca u
      Kostrzeńskiej.
    • denay Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 10:05
      ja będę słała próbki aż z Gliwic
      O ilę candidę da jeszcze się tutaj zrobić
      to lekarka mojej córki nie jest w stanie wziąć 100% odpowiedzialności
      za laby na Śląsku i ich wyniki.
      I to właśnie lekarka poleciła mi p.Kamirską.
      • koraga Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 22:02
        Denay, a gdzie w Gliwicach można dobrze grzyba zbadać? Ja badałam na Zygmunta
        Starego w mykologicznym i nic nie wyszło.
        • denay Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 22.02.07, 00:31
          no i właśnie ja też tam badałam (tak w ogóle to dzieńdobry Ago big_grin)
          ale lekarka od razu mnie uprzedziła
          że mało prawdopodobne, że coś wyjdzie po 48h
          Wg niej grzyba powinno się hodować co najmniej tydzień
          Tam tego nie zrobią i chyba na Katowice trzebaby uderzać.
          Synkowi znajomej wyszło ale 3+ a przy maksymalnym zagrzybieniu
          te 48h wystarczają

Będę paczką słała w poniedziałek
          najpóźniej we wtorek (jakby młoda przestoju dostała)
    • atopik Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 11:20
      Najlepiej zrobić dodatkowo posiew kału w kierunku candida. W rzeczywistości to im wiecej badań zrobisz tym wiecej będziesz wiedziała o florze jelit, bo flora zmienną jest wink Kerstnik ma racje, że na wynik badania, w prostym przełożeniu wpływa to co jemy, dlatego ważne są też towarzyszace objawy.
    • gan33 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.02.07, 12:58
      Posiew kału w kierunku grzybów jest zdecydowanie bardziej wiarygodny niż ocena
      mikroskopowa nawet przez bardzo doświadczonego pracownika i to posiwowi bym
      wierzyła przede wszystkim.
      • pulcheria2 Re: do denay 21.02.07, 16:47
        Czy możesz mi polecić swoją lekarkę?
        Jestem z Zabrza, mały ma przewlekły kaszel, jest leczony na astmę, a ja mam wątpliwości. W powtarzanym trzykrotnie badaniu pasożyty nie wyszły, ale to było lokalne laboratorium. Szukam więc dobrego lekarza.
        Z góry dzięki.
        • denay Odp.na priv n/t 21.02.07, 17:24
          • pulcheria2 Re: denay 22.02.07, 18:12
            Dzięki smile
            Na razie i tak muszę poczekać z wszelkimi badaniami, bo młody kończy antybiotykoterapię. A no właśnie, czy ktos się orientuje, ile trzeba odczekać po antybiotykach, zeby robić badania? (chcę powtórzyć pasożyty i lamblie u p. Kamirskiej, a grzyby zrobię chyba u siebie).
            • sweet.joan Re: denay 22.02.07, 18:22
              Ze trzy tygodnie odczekaj.
      • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 22.02.07, 17:27
        Wynik posiewu ważniejszy???.......tak mnie nurtują te pytania o wyniki, że chyba
        jutro zadzwonię do pani Kamirskiej i grzecznie spytam jak to rozumieć, tzn jeśli
        w posiewie nic nie wychodzi a w badaniu u niej candida+++ ,tak jest w naszym
        przypadku, oczywiście ja nie mam nic do pani Kamirskiej, myślę, że to świetny
        fachowiec.....tylko tak sobie myślę, że może nie tak straszna ta candida, jak
        nam się wydaje a my zaraz po wynikach od Kamirskiej panikujemy....skoro prawie
        wszystkim wychodzi candida dodatnia to może to rzeczywiście oznacza,że każdemu
        ma prawo wyjść grzyb w badaniu i jest to sprawa normalna....zaś jeśli specjalne
        badanie na obecność grzybów czyli posiew coś wykaże to trzeba się wtedy dopiero
        martwić i zaczynać dietę.......no nie wiem czy moja logika jest słuszna......
        • paulapom Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 22.02.07, 21:56
          wydaje mi sie że jest dokładnie tak jak piszesz mamatop.
          Przecież każdy ma w sobie grzyba - tu chodzi tylko o odpowiednie ilości.
          Wydaje mi sie że był kiedys wątek o tym że kamirska może tylko zdiagnozowac -
          jest grzyb lub nie ma , a jeśli chodzi o konkrety to lepiej badac grzyba u
          kostrzeńskiej. KAmirska jest mistrzynia pasożytów. Ja ostatnio badałam u niej
          pasozyty i nawet nie płaciłam za badanie na candide - nie chciałam sie
          denerwować.
          • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 22.02.07, 22:10
            Może rzeczywiście jest tak jak myślimy.....a u Kamirskiej nie warto badać
            grzybów, bo po prostu to badanie o niczym nie świadczy.....jedynie posiew daje
            pewność.....tak więc będę jeszcze szukać potwierdzenia jutro.....
            • krecikimyszka Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 22.02.07, 23:44
              Daj znac, co powiedziala p.Kamirska.Ja tez zastanawiam sie teraz nad posiewem.
              • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 23.02.07, 21:14
                Rozmawiałam z panią Kamirską.......miła kobieta i świetny fachowiec.......dała
                mi do zrozumienia, że jej zadaniem jest wykonywanie badań najdokładniej jak
                potrafi a analiza wyników należy do lekarza......mogłam się domyślić takiej
                odpowiedzi bo to całkiem zrozumiałe podejście....bo co jej z tego przyjdzie, że
                będzie wchodzić z pacjentami w dyskusję, to nie jej działka i tyle, ma dobrze
                badać i robi to świetnie........jedyne co mogę przytoczyć z wypowiedzi pani
                doktor to to, że zdecydowana większość jej pacjentów ma candide+ lub ++, a
                rzadko się zdarza +++ i jeszcze rzadziej, że w ogóle nie ma grzyba.... nie
                oznacza to jednak, że wszystkie przypadki z candidą nadają się do leczenia bo
                jedni mają objawy różnego rodzaju a drudzy nie (to zależy od organizmu)......

Teraz więc pozostał ten posiew.... sprawa nie jest dla mnie jasna nadal do
                końca......być może była o tym dyskusja już na forum i ktoś ma o tym pojęcie ale
                nie mogę znaleźć......czy jednorazowe badanie daje stuprocentową pewność, że nie
                ma grzyba, czy też z jakiś powodów może on nie wyjść i badanie należy powtórzyć???

Będę dalej drążyć......
                • konkubinka Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 24.02.07, 11:42
                  nam u Kamirskiej wyszły + i ++, jedynie córka miała +++.Dr Mikołajewicz i zadna
                  inna nie zalecila leczenia candidy , zajelismy sie glownie pasozytami i jest
                  lepiej.
                  Jednak poniewaz córka ma wciąż upławy mysle, że leczenie jest konieczne.Teraz
                  stosuje pod kierunkiem pediatry krople Sankombi .Po balsamie było tez o niebo
                  lepiej.
                  • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 24.02.07, 12:13
                    Tak na tym to chyba polega, jeśli wynik jest dodatni i towarzyszą temu objawy
                    różnego rodzaju to trzeba grzyba wyleczyć.....
                • lenka_c Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 12.03.07, 22:38
                  Witam,
                  właśnie jestem w trakcie czytania artykułu, czy moglabys mi powiedziec dokładnie
                  kto to jest Pani Kamirska, czym sie zajmuje i jak sie z nia skontaktowac? Z góry
                  serdecznie dziękuję.
                  • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 13.03.07, 22:10
                    Hej!Dużo znajdziesz na forum o pani Kamirskiej, wrzuć w wyszukiwarkę hasło a
                    tutaj masz namiary na jej lab
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53999696

Wracając do sprawy dlaczego grzyby nie wychodzą w posiewie(przypomnę, że u nas
                    u Kamirskiej candida +++ a posiew nic nie wykazał) .....zaraz po rozmowie z
                    panią Kamirską zadzwoniłam do 4 laboratoriów z pytaniem czy grzyb w posiewie
                    musi wyjść na 100% i czy np z jakiś powodów może zostać nie wyhodowany i trzeba
                    badanie powtórzyć i...... panie zgodnie odpowiadały, że posiew jest
                    stuprocentowym wiarygodnym badaniem i należy się nim sugerować a nie pojedynczym
                    badaniem mikroskopowym gdzie stwierdzić grzyba jest bardzo trudno......no to
                    mnie trochę zastanowiło....czyżby pani Kamirskiej nie należało ufać?......skoro
                    posiew jest taki dokładny......
                    Kilka dni później na wizycie u pani doktor Gajos spytałam jak to w końcu jest z
                    tą candidą bo już nie wiem jakiemu wynikowi wierzyć i panie doktor
                    odpowiedziała, że oczywiście grzyb może nie wyjść w posiewie!......bo po
                    pierwsze hodowla trwa za krótko(u nas tylko 7dni) a po drugie grzyby często
                    ukrywają się pod śluzówką i w kale nic nie wyjdzie.......
                    Teraz podczas kuracji antygrzybiczej jestem już pewna że mój synek ma przerost
                    candidy, grzyb wydalany jest w kale jako bało-żółty śluz......
                    Czyli badanie wiarygodne to oczywiście u pani Kamirskiej.........a jeśli chodzi
                    o nasze laboratoria to ......bez komentarza.......smile
    • agadyrala Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 13.03.07, 23:50
      wszystko zależy od tego czy podawałaś dziecku wcześniej antybiotyk. Po podaniu
      antybiotyku powinno się zaczekać ok 2 miesięcy aby zrobić badania kału.
      Antybiotyk wybija wszystkie bakterie i wtedy bardzo szybko rozwijają się
      grzybki, m.in. Candida. Równie ważna jest próbka kału (jeśli dzidziuś robi
      więcej niż jedną kupę na dzień to powinno się zmieszać wszystkie i dopiero z
      tego pobrać próbkę do badania)a także czas hodowli w labie, powinno się hodować
      co najmniej 5 dni, wcześniejszych wyników nie ma co odbierać.
    • faniafania Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 14.03.07, 08:45
      A nam wyszlo dwa razy candida +++ (potwierdzone dwa razy w CZD), a po dluzszym leczeniu smile nic (tez dwa razy i tez potwierdzone). Mysle ze mozna jej zaufac. Pozdrawiam
      • katarina241 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 15.03.07, 17:16
        u mnie Candida ++ u dr. Kamirskiej a posiew nic, już sama nie wiem co myśleć
        ale teraz wiem że raczej za krótko trzymany bo tylko3 dni. wiec muszę jeszcze
        raz oddać kał do badania.
        • gan33 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 15.03.07, 18:10
          Okres hodowli drobnoustrojów ( wtym grzybów) zależy od okresu w jakim generuje
          się ich nowe pokolenie, na tej podstawie weimy kiedy utworzy się tzw. kolonia
          gzryba czy bakterii na płytce. I tak np. E. coli generuje się po 20 minutach w
          dogodnych warunkach (podwaja się jej ilość) i wystarczy 20-24 godz. aby wyrosła
          w pełni na płytce w laboratorium .W przypadku grzyba drożzoidalnego , jakim
          jest rodzaj Candida w 90% wystarcza 48 godz. w 30 st.C. Można przetrzymać
          jeszcze dobę czy dwie ale hodowla drożdżaków 10 dniowa nic nowego nie wniasie-
          najwyżej wyrosną 2 kolonie co nawet nie jest ilością na +.Grzyby pleśniowe,
          owszem rosną długo - do dwóch tygodni ale nie Candida. Jeśli dziecko ma w kale
          znamienną ilość, to z pewnością 2,3 doby wystarczy.
          • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 15.03.07, 21:45
            ......myślę, że pomijając już kwestię ilości dni hodowli, ważne jest to, że
            grzyb może się nie znajdować danej próbce kału.........i wtedy długie hodowanie
            nic nie da.....jak pisałam wcześniej dr Gajos powiedziała, że grzyby ukrywają
            się pod śluzówką jelita......może jakiś specjalista wytłumaczyłby to jeszcze
            dokładniej, w każdym razie uważam,że jeśli u Kamirskiej wyjdzie obfity przerost
            a w posiewie nic i dodatkowo występują silne objawy candidy należy zacząć
            leczenie.........
            .....ja tak zrobiłam i codziennie obserwuję strzępy białawej wydzieliny okropnie
            cuchnącej wydalanej z kałem przez mojego synka.....to oczywiście grzyb.........
            • katarina241 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 17.03.07, 19:11
              to dla ciebie bardzo dobry znak, tzn. że jelita się oczyszczzają, pozazdrościć,
              a jak leczysz Candidę u twojego dziecka i ile ma latek ( jeśli mogę wiedzieć)
              • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 17.03.07, 19:54
                Hej!Teraz leczymy dietą i lekami izopatycznymi Sanum.....ale wcale to nie jest
                takie łatwe leczenie....więcej o kuracji tymi lekami jest w moim wcześniejszym
                poście....forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=58377394&a=58377394
                • mamatop Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 17.03.07, 19:55
                  mój mały ma teraz 16 miesięcy.........
                  • bbbeti Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 19.03.07, 17:36
                    Czy candida z jednym + jest do leczenia i traktuje się ją tak jak większy
                    przyrost czyli dietą i lekami czy nie??
    • malgorzatka76 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 27.03.07, 22:43
      U mojego synka wyszło ++, teraz badam siebie. Jak skończymy kurację to powtórzę
      badanie i napiszę, co wyszło.
      Życzę wszystkim powodzenia w walce z obrzydlistwem...
      • krecikimyszka Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 28.03.07, 00:32
        Jak pisalam w pierwszym poscie: u p. Kamirskiej wyszla candida ++, bylam juz w
        strachu, 2 tygodnie pozniej w posiewie u p. Kostrzenskiej pojedyncze kolonie i
        kilka dni pozniej w innym laboratorium tez pojedyncze. Lekarz mowil (choc
        bralam poprawke na to, ze czesto lekarze to ignoranci w kwestii candidy), ze
        flora bakteryjna sie bardzo czesto zmienia i to, ze w pewnym momencie jest
        przerost czegos nie znaczy, ze zaraz trzeba to leczyc, bo po pierwsze za chwile
        moze i bez leczenia tego przerostu nie byc, a po drugie moze sie pojawic
        przerost czegos innego, tak jak u nas teraz z kolei bakterii. Przyznam, ze
        troche wyluzowalam z ta candida, ale na wszelki wypadek wyeliminowalam drozdze
        i ograniczam cukry (nabial utrzymuje, bo maly nie ma objawow alergii, a wlasnie
        nabial najlepiej mu wchodzi - podaje mleko i ekologiczne nieslodzone przetwory).
        • malgorzatka76 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 29.03.07, 15:53
          Był tu kiedyś na forum wątek o autyzmie, szczepieniach i candidzie i tam był
          podlinkowany wywiad z amerykańską lekarką, specjalistką od leczenia autyzmu,
          który wg niej jest przede wszystkim "niedożywieniem mózgu". Ogólnie ciekawa
          rzecz, bardzo wnikliwa badaczka, twarda zachodnia medycyna i między innymi
          wyczytałam tam, że candida bardzo rzadko ujawnia się w kale, ta lekarka zleca
          specjalne badanie moczu pod kątem candidy, które wg niej jest znacznie bardziej
          miarodajne.Do tego dodała, że jeśli już candida wychodzi w badaniach kału, to
          świadczy to o jej znacznym rozroście. Niestety gdzieś postradałam link... sad
      • malgorzatka76 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.05.07, 10:37
        No i jesteśmy po leczeniu (6 tygodni dieta, antybiotyk ziołowy, homeopatia) i
        teraz wyszła Candida +. Czyli postęp jest. I widać to też na skórze - jest bez
        porównania lepiej. Zastanawiam się tylko, czy jeszcze czymś tę Candidę dobić,
        czy uznać, że w małej ilości nie jest zabójcza i dbać tylko o dietę, żeby się
        znów nie rozrosła?
        • deepfrost Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.05.07, 19:55
          Jak się nazywał ten antybiotyk ziołowy, który stosowałaś?
          • malgorzatka76 Re: p.Kamirska i candida - czy u wszystkich tak s 21.05.07, 22:47
            Goldenseal Root Extract. Synek dostawał go na początku leczenie, 2 x dziennie 1
            kroplę, przez tydzień, i potem powtórka na koniec leczenia.
    • domka1 candida + 21.05.07, 21:03
      czyli są też inne wyniki
      • magdajm Re: candida + 27.05.07, 13:49
        Dla mnie homeopatia, leki izopatyczne Sanum i wszystko co jest z tym związane
        jest malo wiarygodne. Homeopatia jest centrum new age, to od strony religijnej
        dla wierzacych (Kosciół przeciwny homeopatii), a od strony medycznej - leki te
        nie maja badan klinicznych, a sposob ich robienia pozostawia wiele do zyczenia.
        Dla zainteresowanych polecam ksiązkę Roberta Tekieli "Homeopatia" lub stronę
        Radia Jóżef, tam są audycje dotyczące homeopatii - "Encyklopedia new age".
        • kerstink Re: candida + 28.05.07, 08:28
          Nie rozumiem twojego wpisu w takim watku. Co ma homeopatia do boga i instytucji
          kosciola ? A to, ze obecny stan wiedzy naukowej nie zna jeszcze metod do
          zbadania homeopatii to chyba swiadczy tylko o tym, ze musi dopiero takie metody
          znalezc. Ja polecam punkt 4 w niniejszym linku:

space.newscientist.com/article.ns?id=mg18524911.600
          (Chwilowo nie dziala, ale mam nadzieje, ze to tylko chwila.)
          • magdajm Re: candida + 28.05.07, 22:08
            Dla mnie ma i to bardzo duzo (ale to rzeczywiscie nie jest watek odpowiedni do
            opisania tego), i niestety wiele osob o tym nie wie.Jesli jestes zaiteresowana,
            to poczytaj o new age lub ksiazke o ktorej piszę - "Homeopatia" - Robert
            Tekieli. Widzisz sa rozne swiatopoglądy i lekarza tez sie dziela na zwolennikow
            i przeciwnikow homeopatii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka