01.10.05, 20:13
Witajcie!
Kochani prosze napiszcie mi na temat niedotlenienia mózgu.Pytam bo mam córke
po niedotlenieniu mózgu.Ma zmiany na stronie potylicznej (odpowiedzialne za
wzrok)kory mózgowej.Nie widzi.Córka ma 8 m-cy nie siedzi.Będąc w klinice
okulistycznej 4 m-ce temu nie było żadnej reakcji w ciemni na światło.Po
czterech miesiącach lekarze twierdzą że kipsko ale jednak reaguje na światło
latarki.Dodam że jak jechałyśmy wózkiem na spacerze a zaświeciło słonko w
oczka Agnieszka (bo tak ma na imie)to odwracała główke od słońca.Czy można
ćwiczyć wzrok?jeżeli tak to w jaki sposób??Jeżeli spotkaliście się z takim
przypadkiem napiszcie prosze.
Obserwuj wątek
    • olamaja Re: kajtunia1 02.10.05, 07:40
      Witaj. Oczywiście, ze wzrok można ćwiczyć. Polecam terapię widzenia w Tęczy.
      Mozna też stymulować wzrok dziecka w domu przez różne zabawy. My (jak Maja
      troszke widziała) mieliśmy ponaklejane dookoła stołu figury geometryczne w
      bardzo jaskrawych kolorach, bawiłam sie z Mają w zbieranie chusteczek
      higienicznych z ciemnego dywanu. Można też zrobić plansze z czarnymi elementami
      na białym tle. Powodzenia. Ola
      • kajtunia1 Re: kajtunia1 02.10.05, 08:04
        Witam Olu.A gdzie można się udać na tą terapie w Tęczy?Dodam że my jesteśmy z
        woj opolskiego.Aga nie zwraca uwagi na zadne plansze.Zrobiłam jej kartki na
        formacie A4 róźne plansze biało-czarne.Czerne koło na białym tle,paski biało-
        czarne.Ale ona na to nie zwraca uwagi.Dziękuje ślicznie za wiadomość.
        • olamaja Re: kajtunia1 02.10.05, 09:33
          Podam ci numery warszawskie: 0-22 668 74 60, 0-22 822 03 44. Możesz się od nich
          dowiedzieć gdzie możesz uzyskać pomoc w swoim rejonie. Czy kontaktowałaś się z
          Polskim Związkiem Niewidomych?
          • kajtunia1 Re: kajtunia1 02.10.05, 11:35
            Witam!Nie kontaktowałam się z PZN.Dopiero niedawno dostałyśmy wypis z kliniki
            neurologicznej na który czekałyśmy 3 m-ce!Bez wyników z kliniki nikt nie chciał
            z nami rozmawiać.Dopiero teraz zaczynamy coś działać ale nie wiem zbytnio gdzie
            się ruszyć.Byłyśmy tylko w klinice neurologicznej i na badaniach w klinice
            okulistycznej oraz jeździmy na rehabilitacje w dwa miejsca.Dziękuje ślicznie za
            tel.
            Kasia i Aga
          • kajtunia1 Re: kajtunia1 02.10.05, 11:58
            Witam Olu.Prosze napisz mi jeszcze co tam robią w Tęczy???to jest jakiś ośrodek?
            co trzeba mieć???/
            Kasia i Aga
            • olamaja Re: kajtunia1 02.10.05, 12:21
              Tęcza to Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci Niewidomych i
              Słabowidzących. Spróbuj zajrzeć na www.tecza.org/art.php?dzial=index.
              Siedziba Stowarzyszenia jest w Warszawie. My jeździliśmy tam z Mają dosyć dawno
              więc nie pamiętam dokładnie co musieliśmy mieć ale chyba jakieś skierowania od
              lekarza rodzinnego.
              • kajtunia1 Re: kajtunia1 02.10.05, 20:56
                witam Olu.Dziękuje za wiadomości.Mam nadzieje że coś ruszy do
                przodu.Pozdrawiam.Buziaczki
                • ada16 Re: kajtunia1 03.10.05, 11:51
                  mój Kuba jest dzieckiem, które z diagnozą - niedorozwój nerwów- i diagnozą
                  [nie bedzie widzial], po intensywnej rehabilitacji od 3 miesiąca życia , mając
                  obecnie 2 latka , porusza się bez problemów, zbiera spinacze z kolorowego
                  dywanu...
                  Kolorowe światełka, lampki choinkowe, mrugające, zabawki z żarówiastej tektury,
                  zabawy w lampie fluorescencyjnej - to wszystko robiłam.
                  Polecam książkę dr. Walkiewicz o Rehabilitacji wzroku - nie pamiętam tytułu,
                  mogę wieczorkiem podać.
                  Pozdrawiam
                  Pozdrawiam
                  • kajtunia1 Re: kajtunia1 03.10.05, 14:41
                    Witam i ślicznie dziękuje.Prosze podaj mi tytuł tej
                    książki.Dziękuje.Wieczorkiem lub jutro się odezwe.Buziaczki
                  • kajtunia1 Re: kajtunia1 03.10.05, 19:14
                    Witam ada16.Prosze napisz mi jaką Kuba miał rehabilitacje?Ruchową czy ćwiczenie
                    oczek?My dopiero zaczełyśmy dopiero w 6 m-cu.W zeszłym tygodniu byłyśmy u pani
                    dr ortoptyk(niewiem czy dobrze napisałam)zajmuje się ćwiczeniem i wadą
                    wzroku.Kazała mi zrobić plansze biało-czarne(paski różnej grubości).Dziadzio
                    zrobił Aguni butelke biało-czarną.Mamy czrną rękawiczke i latarke do świecenia
                    w oczka.Aga na plansze nie zwraca uwagi.Prosze jak doszłaś do takich efektów??
                    Po jakim czasie było widać efekty ćwiczenia?Jak zrobiłaś te rekwizyty do
                    ćwiczenia oczek??Pozdrawiam>Buziaczki
    • nemiki1 Re: kajtunia1 04.10.05, 17:41
      Witaj Kajtuniu!
      Jeśli chodzi o dostanie się do Tęczy to wystarczy skierowanie od lekarza
      rodzinnego. A rehabilitacja... u nas temat rzeka - niestety bez (jak do tej
      pory widocznych efektów). Jak Tomek miał około 6 m-cy włączaliśmy mu
      stroboskop (takie migające światło używane na dyskotekach). Chodziło nam o
      pobudzenie wzroku. Swiecimy też światełkiem od rowera (takie czerwone,
      migające), ultrafioletem (i podawaliśmy do zabawy zabawki, które odbijały
      światło). Kupiliśmy również kilka świecących zabawek... ale nie widzę
      szczególnego zainteresowania. Polecam jednak intensywną rehabilitację bo w
      niejednym przypadku przyniosła efekty (najlepszy przykład Kubuś ady16 :-).

Pozdrawiam i życzę powodzenia
      • kajtunia1 Re: kajtunia1 04.10.05, 22:16
        Witaj Nemiki1 !
        ćwicze wzrok z Agunią od niedawna.Ale nie widze zainteresowania z jej
        strony.Wszystko bierze na słuchowo.Też próbowałam z swiatełkiem rowerowym ale
        niewiem czemu wtedy jest rozdrażniona i płacze.Ruchowo nie jest tak źle choć
        dodam źe jeździmy od 2 m-cy.Prosze napisz mi jak to jest jak pojedzie się do
        Tęczy (jak to wygląda )pierwszy dzień w Tęczy?Czy przyjeżdzasz na odpowiednią
        godzine?czy czekasz tam?
        Pozdrawiam buziaczki
        • ada16 Re: kajtunia1 04.10.05, 22:35
          Ksiązka - to Funkcjonalna ocena wzroku i proces wspomagania procesu widzenia -
          dr Małgorzata Walkiewicz ( pracuje w Tęczy).
          Do tęczy jedziesz na umówiona godzinę, domowa atmosfera, bardzo przyjaźni
          terapuuci.
          • kajtunia1 Re: kajtunia1 07.10.05, 16:21
            Witam!
            Prosze napisz mi gdzie moge kupić tą książke.Dziś wchodziłam do każdej naszej
            księgarni i do bibloteki(Niestety odchodziłam z kwitkiem).Bardzo zależy mi na
            tej książce.Jeżeli byś miała moźliwości to bym zapłaciła za tą książke i za
            przesyłke.
            Kasia i Aga
            • ada16 Re: kajtunia1 07.10.05, 17:47
              Ja niestety też mam tylko ksero. Podaj mi adres na priva, to jesli chcesz wyślę
              Ci ksero.
              • ada16 Re: kajtunia1 07.10.05, 17:48
                Poza tym poszukaj w inrernecie Tęczy , tam też jest sporo wiedzy na temat
                ćwiczeń.
                Szukaj pomocy w PZN.
                Skąd jesteś?
                • kajtunia1 Re: kajtunia1 07.10.05, 18:13
                  Witam!
                  Jestem z woj opolskiego.A dokładniej z Kedzierzyna-Koźla.Prześle na
                  adres.Dziękuje slicznie buziaczki.Napisz mi jak mam Ci wrrócić kase.Buziaczki
                  Za chwile wyśle adres.Buziaczki
                  Kasia i Aga
                • kajtunia1 Re: kajtunia1 07.10.05, 20:37
                  Ada16 czy dostałaś maila????
                  Kasia i Aga
                  • ada16 Re: kajtunia1 09.10.05, 21:50
                    Nie dostałam maila.
                    Ksiązke jutro skseruję.
                    mnie ta książka dała sporo nadziei.MAm nadzieję, że i Ty skorzystasz .
                    Czekam na adres
                    A
                    • ada16 Mail jednak doszedł! 09.10.05, 21:52
                      A.
                      • kajtunia1 Re: Mail doszedł! 09.10.05, 23:15
                        Dziękujemi Kasia i Aga
    • nemiki1 Re: kajtunia1 04.10.05, 22:47
      Tęcza "działa" w roku szkolnym. W tamtym roku to z reguły oni do nas
      przyjeżdżali (mniej więcej raz na dwa tygodnie) - pani psycholog,
      rehabilitantka wzroku i rehabilitantka ruchu. W tym roku to narazie my do nich
      jeździmy - umawiamy się na konkretną godzinę. Atmosfera bardzo przyjemna :-)
    • kajtunia1 Re: kajtunia1 04.10.05, 23:35
      ślicznie Wam dziękuje.Dobranoc.buziaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka