aisha78 11.03.07, 19:35 Czy bardziej zaczerwieniona skóra wokół pupki i drobne krostki to oznaka odparzonej pupki czy objaw alergii (od kilku dni dostaje jabłko)?Jest na piersi , kupki robi ostatnio 4 dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 11.03.07, 20:13 A rozległe są te odparzenia? Moja mała też tak ma, z tym że u niej to objaw alergii. Odstaw jabłko i wtedy sie przekonasz, to najlepszy sposób. A wcześniej już miewało dziecko odparzenia, czy to 1 raz? Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 11.03.07, 20:35 gdzieś na powierzchni ok 1,5 cm od środka , z obu stron.Krosteczki drobne , czerwone. Tak to chyba wygląda pierwszy raz , ale leczymy też probiotykami candidę. Co myślisz? jabłko? Na policzkach raczej go nie wysypało niż był.;-( Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 11.03.07, 20:36 nie wysypało bardziej niż był . Ostatnio nawet lepiej skóra policzków wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 09:40 ja odstawiłam jabłko, ale zaczerwienienie (też ok.1,5 cm od odbytu) nie zeszło. też leczę malutką probiotykami, daje lacidofill. Po 3 dniu od podania lacidofilu malutka dostała bardzo silnego odparzenia, taki czerwony placek na pupci i pipci (wygladało jak poparzenie). Chciałam odstawić lacidofill, ale wyczytałam na forum, że tak może sie zdażyć, więc nadal podaję, a zaczerwienienie zmniejszyło się do tego 1,5 cm. Dodatkowo drapała trochę uszka myslałam, że po jabłku, ale po odstwieniu też drapie. Krostki ma raz białe raz czerwone. Może odstaw na 3 dni jabłko i zobacz, czy jest poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 09:53 Czyli Twoja córcia ma taką skórę nadal?Nie wyczytałam ,że tak może być od lacidofilu . Ile jej podajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 11:03 Wyczytałam, że po probiotykach może być pogorszenie w wyglądzie skóry, które powinno przejść po jakimś czasie. moj malutka ma 8,5 mc i do tej pory nie mogłam jej nic podać ze względu na te odparzenia. Wszystkie probiotyki ją uczylała, albo dochodziło do tak silnej reakcji organizmu na zmiane flory bakteryjnej w organiźmie. generalnie po 3-4 dniu odparzało okrutnie, więc przerywałam kurację, tym razem postanowiłam przeczekać i zobaczyc co będzie się działo dalej. Dziś wzięła 10 tabletke lacidofilu i jest tak jak już ci wczesniej pisałam. Przez 8 dni podawałam jej pół tabletki rano i wieczorem, w 9 dniu doatał 3/4 tabletki rano i 1/4 wieczorem, a dzis dałam jej całą tabletkę. Daję wszystko w bardzo małych ilościach, bo jak do tej pory wszystko ją uczulało nie tylko leki, ale tez jedzonko. Wyczytałam na forum, że dziewczyny dają 2 tabletki dziennie lacidofilu. A robiłas posiew na grzyby? Bo ja robiłam i niby nic nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 11:10 ja bym jednak odstawiła jabłuszko na 3 dni, będziesz miała pewność, czy to jabłko spowodowało odparzenie, czy organizm się oczyszcza. A kupki jakie robi? Bo moja po lacidofilu ma okrutnie zielone i straszliwie cuchnace! Na forum tez gdzies jest jaka powinna byc dieta przy leczeniu grzybów i chyba jabłuszka nie powinno sie podawać, ale pewna nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 16:15 Wcześniej robił ciemnozielone , "błotniste" o zapachu zgniłych jabłek ;-( teraz od jakiegoś czasu wodniste lub jajecznicowate o słonecznym kolorze mniej przyjemniejszy zapach lub wcale. W pierwsze dni jak dostawał jabłko to kupki takie podobne w konsystencji do jabłka ze słoika? Słodkich owoców to nie można , w składzie słoikowego jabłka cukru niby nie ma wypisanego w składzie. Dzisiaj już lepiej skóra wygląda , zbladło zaczerwienienie i krostki mniej wyczuwalne , a wczoraj zjadł dość dużo. Sama nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 19:47 jeśli blednie to znaczy, że to nie jabłko. Moja mała dostała dziś krost na pupci i zaczerwienienie się zwiększyło, podawałam jej przez 3 dni dynię z ziemniakiem Hippa i chyba znowu nic z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 21:24 Szkoda;-( Ile ma Twoja mała? Na co zareagowała najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 12.03.07, 22:02 malutka ma 8,5 mc i najlepiej zareagowała na jabłko, chociaż jak już wspominałam, musiałam wyłączyć z diety, bo drapałą uszka i tarła oczka. Cały czas jest na Nutrze, ale ile można?!!! Po wszystkim dostaje uczulenia na pupci. Załamana jestem, bo już nie mam konceptu co jej dac do jedzenia. Arelgolodzy każą próbować, szkoda tylko że z tych prób nic nie wynika. Przetrzymam ją na Nutrze znowu z 5 dni i podam kaszę jaglaną, zobaczymy. A twoje maleństwo ma alergię, czy tylko wam się grzybek przyplątał? Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: alergia czy odparzenie? 13.03.07, 10:50 Grzybek nam się przyplątał po infekcji dróg moczowych (wywołanych klebsiellą) leczonej agumentinem. Policzki szorstkie , czerwone z przerwami . Od kiedy podaję probiotyki - jest lepiej.Lekarze państwowi - mówią ,że to alergia i pytanie , które wszystkie mamy kochają " co pani zjadła"!Na forum poczytałam ,że u dzieci z candidą też takie występują .Grzyb niszczy jelitka ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 13.03.07, 10:56 JA nie wiem czy to grzyb. Zrobiłam jej posiew kału i nic nie wyszło, może za krótko trzymali? Ale podaję jej lacidofil, wcześniej przeleczyłam ją też nystatyną, ale niezbyt długo (bo uczulała). Uwierz mi, ręce mi opadają od tych wędrówek po lekarzach. Dostałam skierwoanie na kolejny posiew, ale nie wiem czy mam odstawić probiotyk przed badaniem? Może wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: alergia czy odparzenie? 13.03.07, 11:52 u mojej corki wlasnie w ten sposob objawiaja sie nietolerancje pokarmowe (mam nadzieje, ze to nietolerancja a nie alergia). Bardzo pomogla jej beneflora i jak bylo bardzo zle to debridat. Duza poprawa nastapila po dwoch miesiacach brania synbiotyku. Teraz reakcja jest tylko po najwiekszych alergenach jak np. seler. Odpowiedz Link Zgłoś
micka72 Re: alergia czy odparzenie? 13.03.07, 12:05 A robiłaś jakieś badania w kierunku alergii? W jakim jest wieku twoje maleństwo? Też bym chętnie podała Beneflorę, ale mała ma 8,5 mc, więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: alergia czy odparzenie? 13.03.07, 12:21 Kaja ma teraz 11.5 miesiaca. Zaczela brac beneflore mniej wiecej 2 miesiace temu, zapisal nam ja alergolog (bierze tez zaditen). Badan w kierunku alergii nie robilam, bo poki co to bez sensu. Zreszta widze, ze coraz mniej pokarmow ja podraznia, wiec widac leczenie jest trafione. Tak naprawde czy bedzie alergikiem okaze sie za pol roku, za rok z tego co mowila nam alergolog. Aha, jablko moze podrazniac jelita. Nam zalecono podawanie jablka w formie kisielu i faktycznie mniej podraznialo. Teraz podaje juz normalnie, prosto ze sloika, lub gotowane z kasza jaglana/ platkami jaglanymi (dodaje pod koniec gotowania). Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Do:onion75 13.03.07, 18:59 jak może się objawiać nietolerancja? Jabłko zaproponowała nam nasz pediatra , która wie o grzybie.Czy objawem nietolerancji mogła być kupka , którą opisywałam jako podobną w konsystencji do papki ze słoika? Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Do Aisha 13.03.07, 21:17 skoro jablko wyszlo prawie w niezmienionej formie to moim zdaniem (ale ja nie lekarz, tylko matka obserwatorka to swiadczy o tym, ze jelita nie trawia jak nalezy (bo sa z jakiegos powodu zniszczone np: grzyb, podraznione, nie funkcjonuja jak nalezy, bo jest zmieniona flora, bo jest niedojrzaly uklad pokarmowy itp). Nasz pediatra w takim przypadku zapisywal nam albo debridat (od razu poprawialo sie trawienie, kupy zaczynaly byc normalne) albo cropoz g, ktory jest grubszym kalibrem w problemach jelitowych m.in tez na tle alergicznym (na szczescie pomogl debridat i nie musielismy stosowac cropozu, chociaz recepte mialam juz wypisana). Odpowiedz Link Zgłoś