Dodaj do ulubionych

rozwórka i obtarcia skóry

24.09.05, 12:13
jak zabezpieczyc skóe córeczki przed obtarciami spowodowanymi rozwórka
Koszli? nosi ja od 3 dni, sciagamy tylko do kapieli i dzis ma juz
zaczerwieniona skóre na nózkach w miejscu gdzie dotyka rozwórki

jakas zasypka? krem? a moze czyms ten aparat owinac? macie jakies sprawdzone
sposoby?
Obserwuj wątek
    • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 26.09.05, 00:40
      itaj. Moja córeczka ma skończone 6 miesięcy, a rozwórkę nosi od 5 tygodnia
      życia. (Dysplazja plus podwichnięcie.) Za radą ortopedy owijamy bandażem. Iwesz,
      takim 4-metrowym om szerokości 10 cm. A poza tym zakładaj rozwórkę nie na gołe
      ciałko, tylko na body. Jak będziesz miała jakies pytania praktyczne, to pytajsmile
      Pozdrawiam
      Asia& Julia
      • asiek501 Re: rozwórka i obtarcia skóry 26.09.05, 06:00
        a jak czesto zdejmujesz te rozworke? my mamy sciagac tylko do kapieli,
        przewijac mam w rozworce - jest to wykonalne tylko wtedy gdy zalozona jest na
        pampersa. Skóra jest podrazniona pod kolankami.
        moze faktycznie owine bandazem lub uszyje jakis pokrowiec z flaneli?

jak duza wade miala twoja córcia? moja ma IIa i IIIa - mam nadzieje ze ta
        rozworka jej pomoze... jakie wyniki daje ona u Was?

powiedz jak z rozwojem ruchowym dziecka - podnoszenie główki, siadanie itp. Czy
        kladziesz małą na brzuszku?

pozdrawiam
        asia
        • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 26.09.05, 12:29
          Julia miała zdiagnozowane w 5 tygodniu IIb i IIIb, więc dość poważnie. Dziś
          idziemy na kontrolę, a 2.08 miała Ib i IIc. Z zaleceniem, że można do leżenia na
          brzuchu już zdejmować. Ale nie całkiem tego przestrzegamy, bo ona 90% czasu
          spędza na brzuszkusmile. Śpi całą noc na brzuszku, więc w rozwórce. Ściagamy na
          2-3 godziny w ciagu dnia, żeby sobie pohasała.
          Na początku nosiła 24/7, nawet kąpaliśmy ją w rozwórce, przewijali też. Cięzko
          było na początku, no, ale widać człowiek do wszystkiego przywyknie.
          Teraz do kąpieli i przewijania ściągamy.
          Jeśli chodzi o rozwój, to Julia bardzo szybko zaczęła podnosić główkę. Może
          dlatego, że tak uwielbia pozycję na brzuszku. Co zaś tyczy się siadania, to
          stabilnie siedzi od tygodnia. I od 3 tygodni pełza, a wręćz próbuje raczkować.
          DOjdzie wszędzie. No, szok, bo ja bałam się, że będzie opóźniona w rozwoju
          ruchowym przez to. A tu wychodzi na to, że o wiele szybciej smile)). Zatem nie
          martw się, na pewno będzie dobrze! My przetrwaliśmy, to i Wam się uda.
          Pozdrawiam
          Asiasmile
    • mamucha_macka Re: rozwórka i obtarcia skóry 26.09.05, 12:48
      Cześć, babcia naszego Maciusia uszyła coś na kształt pokrowca na rozwórkę (tam,
      gdzie jest gumowe). Do tej pory nie było żadnych obtarć czy odparzeń - mamy
      rozwórkę już 7 tygodni.
      • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 26.09.05, 19:36
        Ta-da!!! A my właśnie wróciliśmy od ortopedy. Z rozwórką w rękach!!! Powiedział
        po zrobieniu usg, że możemy z rozwórki zrobić kierownicę do pierwszego rowerka
        Juliismile)). Nareszcie!!!! Ależ się cieszymy!!! Nosiła ją od początku maja. W
        sobotę skonczyła pół roku, a dziś taka cudowna niepodzianka!
        Przeżyliśmy...
        Będzie dobrze także u Was!
        Pozdrawiam
        Asia& uwolniona z dybów Juliasmile
        • e_dyta71 Re: rozwórka i obtarcia skóry 27.09.05, 21:41
          jeku GRATULUJĘ!!!!!!!!!!!
          Tak bardzo ci zazdroszczę. Moja Zuzanka nosiła frejkę, teraz nosi rozwórkę. Za 3
          tyg jedziemy na kontrolę. Tak bardzo chciałabym usłyszeć to co wy. Pozdrawiam.
          Całuski dla dzielnej Julki.
          • e_dyta71 Re: rozwórka i obtarcia skóry 27.09.05, 21:48
            A co do obtarć skóry to Zuzia ich nie ma, nawet w upalne dni nie miała, a tylko
            pudrowałam jej nóżki pod kolankami. Teraz kiedy jest chłodniej i nosi rajtuzki
            to nic się nie dzieje z jej skórą.
            • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 27.09.05, 23:13
              Dziekujęsmile Też się doczekasz. Julia nosiła Frejkę 2 tygodnie, żeby nóżki
              ustawić, a potem to już tylko rozwórkę. Też nie miała żadnych obtarć, ale
              niestety, rozwórka w codziennym uzyciu, szczególnie w kapieli, niszczy się. Ta
              guma pęka i robi się bardzo nieestetyczniesmileA czysty bandaż jakoś tak milej
              wyglądawink.
              Mamy za sobą pierwszą dobę bez rozwórki. Julia szaleje ze szczęściasmile. A my
              też. Czego i Tobie oraz Zuzi życzymysmile
              Notabene, ile już nosi i jaką miała diagnozę?
              • rutka4 Re: rozwórka i obtarcia skóry 28.09.05, 08:51
                ja też gratuluję, że Twoja Julcia ma to już za sobą!!! Moja córeczka prawie
                trzy miesiące byla w poduszce Frejki, a teraz ortopeda zalożyl jej szelki
                Pavlika. Mam nadzieję, że dlugo to już nie potwa, bo serce mi czasami krwawi
                jak patrzę jak mala próbuje się uwolnić z tych szelek. Szelki tylko zdejmuję do
                kąpieli i przewijania, a mimo to mala wie, co to znaczy móc wierzgać swobodnie
                nóżkami...Na kontrole chodzimy co trzy tygodnie i tak bardzo marzę o dniu,
                kiedy uslyszę od lekarza, że możemy zdjąć już szeleczki...
    • e_dyta71 Re: rozwórka i obtarcia skóry 28.09.05, 21:34
      Zuzia miała dysplazję zdiagnozowaną w 4-tej dobie na IV prawe i II lewe
      bioderko. Kazali nam tylko szeroko pieluchować. Po 3 tyg byliśmy u innego
      lekarza to powiedział, że to jest III/IV stopień.Przepisał frejkę, później
      rozwórkę a póżniej wymyślił, że wsadzi Zuzkę w majtki gipsowe. Nie chcieliśmy
      się zgodzić i pojechaliśmy to skonsultować z innym ortopedą. Na szczęście
      obeszło się bez. Teraz 18 października jedziemy na kontrolę. Zobaczymy co będzie.
      Ja rozwórkę do kąpieli ściągam. Nie wiem jaką ty masz, ale w tej naszej to
      szelki by zamokły i moczyłyby dziecku ubranie. A po drugie zakładam ją na
      ubranko a nie pod. A wogóle to z ubraniami jest kiepsko, załadam Zuzi rajtuzki,
      bo spodenki lub śpiszki są za wąskie i nie mogę tej rozwórki porządnie założyć.
      Teraz to spoko, gorzej jak się zimno zrobi. A ty jak ubierałaś swoja córcię z
      tym ustrojstwem? Może masz jakiś ciekawy patent?
      Pozdrawiam.
      • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 28.09.05, 22:34
        Boże, co za ortopedzi, słowo daję! Przecież IV to już jest ZWICHNIĘCIE i Frejka
        nic nie pomoże.
        Jeśli chodzi o kąpiel, to nam ortopeda zabronił ściągać w ogóle, dopiero od
        ostatnich 8 tygodni mogliśmy zdejmowac do kąpieli. Wiesz, jak wyglądało
        ubieranie...?!Ha! Wyższa szkoła jazdy. Szelki są ze skóry, moczyły się, więc
        starannie wycierałam. Cóz, mus to mus. Na szczęscie było lato, więc z ubieraniem
        był mniejszy kłopot. Ale zasada jest jedna jesli nie wolno zdejmować: ubrania
        rozpinane na całej długości: body najlepiej. Śpiochy lub pajac sporo większy, bo
        właśnie nózki nie wejdą. Ach, gdybyś widziała, jak przekładaliśmy ubranka
        orazpampersy przez rozwórkę. Najpierw Julia na brzuszek, nałożenie z tyłu, potem
        na plecki i jakoś to leciałosmile. Przywykła szybko do takiego miętolenia.
        A jeszcze Ci powiem, że ortopeda na moje pytanie o zdejmowanie do kąpieli, czy
        przewijania powiedział, że bezwzględne stosowanie się do zaleceń skróci czas
        noszenia rozwórki. Zatem stosowaliśmy się.
        Pozdrawiam
        Asia
      • asiek501 Re: rozwórka i obtarcia skóry 29.09.05, 09:21
        my sciagamy tylko do kapieli
        nakupilam na allegro rozpinanych na całej długosci pajacyków w roz. 62
        (normalnie Iga nosilaby 56). I sa to chyba jedyne ciuszki które bedzie narazie
        nosic. Odpadaja wszystkie sliczne spodenki i spiochy - bp zwykle nie da sie ich
        zalozyc.
        ale cóż, stroić sie będzie jak juz sie bioderka wylecza
        • joasia33 Re: rozwórka i obtarcia skóry 29.09.05, 13:33
          No właśnie, też tak mieliśmy dopóki mąż nie zaczął handlować ciuszkami z
          Bellvitu. Bo nakupiliśmy przed urodzeniem Julii PePe, nosiła przez miesiąc, a
          potem przerzuciliśmy się na Bellvit z tego właśnie względu, że pajace, body i
          spiochy są rozpinane na całej długości. Poza tym jak bioderka się podleczą, to
          zawsze można założyć na wierzch pajaca, czy spodenek - tak robiliśmy
          ostatnio.Ech, kombinowało się jak się dałosmile)
          Pozdrawiam
          Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka