magracka Re: wynik badania 21.05.07, 23:04 Witam i przepraszam za wcześnie wcisnęłam ENTER. Dostałam pocztą wynik badania ze szpitala i nic z niego nie rozumię, Pani doktor powiedziała odstawić gluten co o tym sądzicie? Przeciwciała ANTYGLIADYNOWE AGA : Jga AGA: 6,0 U/Ml według opisu ujemne < 12,5 IgG: 22,1 U/ml według opisu ujemne <25 U/ml Przeciwciala przeciw Transglutaminazie Tkankowej TGA IgA TGA 1,8 U/ml Wedłu opisu ujemne <8 U/ml Co to są za badania i co z nich wynika, proszę o wytłumaczenie z góry dziękuję, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: wynik badania 22.05.07, 18:17 Rozumiem, że miały byc to badania potwierdzajace celiakię. Jestem co prawda poczatkująca w tym temacie ale widze tu pewną niezgodność, która moim zdaniem uniemozliwia interpretacje badań przeciwciała AGA i TGA robiono w klasie IgA, więc powinien byc oznaczony jeszcze poziom całkowity przeciwciał IgA, a ty masz podany poziom IgG (sprawdź, może to IgA jest ? ) Jesli poziom całkowity przeciwciał jest poniżej normy, to pozostałe badania mogą dawac wyniki fałszywie ujemne. Możesz jeszcze popytać na forum forum.celiakia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
magracka Re: wynik badania 22.05.07, 23:01 Witam, wynik jest dokładnie taki jak napisałam. Właśnie też jest to dla mnie dziwne z tego co pamiętam Gracek miał wykluczoną celiakie. Badania miał zlecone bo ma alergię pokarmową i bardzo słabo przybiera na wadze mimo diety. Rozmawiałam z Panią doktor tylko przez telefon i najlepiej jeżeli pojadę do niej na wizytę. U nas będzie problem, bo Gracek ze zbóż mógł jeść tylko pszenicę, potem ryż i nic więcej. Na kukurydzę jest uczulony. pozdrawiam serdecznie Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: wynik badania 23.05.07, 15:07 A na jakiej podstawie wykluczono celiakie prędzej ? jakie robiono badania ? A gryke, proso i amarantus próbowałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
magracka Re: wynik badania 23.05.07, 23:17 Teraz ti już zwątpilam, ale przeglądałam wyniki z wypisu ze szpitala 2 lata temu i tam miał badany poziom immunoglobulin nie wiem czy te badania wykluczają celiaklie. Gracek jest wcześniakiem i nie jestem już teraz pewna czy po urodzeniu nie robiono mu badań. Tych zbóż nie próbowałam, gdyż bazowałam na pszenicy. Gracek ma teraz 4 lata i waży tylko 10 kg. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: wynik badania 24.05.07, 09:01 Diagnozowanie celiaki nie jest łatwe, a z pewnościa tuz po urodzeniu nie da rady jaj zdiagnozować, bo dziecko musi spożywać gluten w trakcie badań Koniecznie wprowadzaj zboża o których pisałam (sa bezglutenowe). Przy alergiach pokarmowych niestety łatwo o niedobory w wyżywieniu więc wszelkie niczym nie uzasadnione ograniczanie pokarmów w diecie jest nie wskazane. Pszenica w alergiach pokarmowych jest akurat kiepskim rozwiazaniem a szczególnie jej nadmiar bo bardzo obciąża układ pokarmowy. Jest modyfikowana genetycznie by zawierała jak najwiecej glutenu, który jak wiadomo może uszkadzac kosmki. Napisz co jeszcze dziecko je, czego z pewnością nie może, pomyślimy co moznaby jeszcze wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: wynik badania 23.05.07, 23:22 A czy robilaś badanie kału na pasozyty? Mam na mysli robaki, lamblie i grzyby? I jeszcze posiew kału w kierunku bakterii? Odpowiedz Link Zgłoś
magracka Re: wynik badania 24.05.07, 08:23 Jesteśmy pod stałą opieką poradni gastrologicznej takie badania mieliśmy robione 1,5 roku temu w szpitalu i wyszły negatywne. OK 4 miesiące temu sama zrobiłam mu badanie makroskopowe kału i wtedy wyszły mu duże ilości skrobii, ale lekarka w ogóle się tym nie przejęła. Do tego muszę napisać , że Gracjanek ma ostatnio duży apetyt i niestey w ciągu 2 lat przybrał na wadze kilogram z małym przecinkiem. Ciągle mam wrażenie , że nie jest do końca zdiagnozowany.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś