berem 22.03.05, 10:29 Cześć Kasiu Jeżeli do nas zaglądasz napisz, co u Was słychać.Czy byliście na wizycie u nefrologiem? Beata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_de Re: Do Kasi_de 23.03.05, 18:01 dzięki Berem za zainteresowanie ;-) na razie idziemy po świętach na kontrolne usg, jeżeli to powiększenie się utrzymuje (nie daj Boże powiększa) to idziemy do nefrologa. Byliśmy u pediatry, która stwierdziła że to niewielkie poszerzenie (5mm) i najprawdopodobniej już się zmniejszyło (oby!) ale też nie wie co to jest ta miedniczka zewnątrznerkowa. Pytałam eksperta na forum pediatrycznym, też niewiele wniósł ;-) Generalnie jak nic się nie dziele, wyniki moczu dobre, to chyba jest ok. Żadnych niepokojących objawów nie ma, mały rośnie jak na drożdzach (11 tyg i 6,7 kg), a że mial ostatnio i szczepienia, i neurologa i otropedę więc to usg dopiero po świętach. Pozdrawiam świątecznie Kasia PS: napiszę jak coś się wyjaśni , może komuś się to też przyda Odpowiedz Link
magda_nalesniak Re: Do Kasi_de 30.03.05, 16:48 Miedniczka pozanerkowa-jest to rodzaj anomalii wrodzonej, w której miedniczka normalnie znjadująca się w obrębie nerki jest poza nią tzn. w okolicy nerki ale nie w niej ( mam nadzieję,że jasno to wytłumaczyłam bo trochę to zawiłe :-))) Jest to tak naprawdę nic poważnego, można by rzec taka uroda. Pozdarwiam magda naleśniak Odpowiedz Link
berem Re: Do Kasi_de 30.03.05, 15:30 Trzymam kciuki za dobry wynik USG. Pozdrawiam gorąco i czekam na wiadomość Beata Odpowiedz Link
magda_nalesniak Re: Do Kasi_de 30.03.05, 16:52 Miedniczka pozanerkowa-jest to rodzaj anomalii wrodzonej, w której miedniczka normalnie znjadująca się w obrębie nerki jest poza nią tzn. w okolicy nerki ale nie w niej ( mam nadzieję,że jasno to wytłumaczyłam bo trochę to zawiłe :-))) Jest to tak naprawdę nic poważnego, można by rzec taka uroda. Pozdarwiam magda naleśniak Odpowiedz Link
berem Re: Do Kasi_de 30.03.05, 18:53 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Kasiu ja odetchnęłam z ulgą. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
kasia_de Re: Do Kasi_de 31.03.05, 09:48 Boże... Kobieto, jesteś kochana... nigdzie tego "konkretu" nie mogłam znaleźć.. ;-) w przyszłym tygodniu sprawdzimy tylko na USG co z naszym "poszerzeniem" ... Kasia Odpowiedz Link