aisha78 11.08.07, 14:17 jedzą Wasze dzieci makaron razowy lub inny tzw. "zdrowy" . Z czym najlepiej im smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katis1 Re: makaron razowy 11.08.07, 21:28 Hej. Ja daje mojej córeczce właśnie różne takie zdrowe makarony. Poprstu nie chciła jeśc zup i tylko rosół jadła bo makaron jej sie spodobał, teraz każdą zupę faszeruje róznymi makaronami, żeby było atrakcyjnie i żeby jadła. Ja podaje makaron razowy świderki Lubbeli, także makaron graham ze znaczkiem zdrowie, i także makaron orkiszowy z poełnego przemiału.Polecam własnie ten orkiszowy jest zdrowy i ma duzo cennych wartości. W ogóle polecam takie zdrowqe makarony, szczególnie dla dzieci grymaszących, ma to srens, bo przynajmniej jedzą coś zdrowego. Ja w jednej zupce daje, 3 rodzaje dwa zdrowe i jeden nitki zwyczajny, daje ten zwyczajny tytlko dlatego, że nie spotkałam takiego razowe w formie nitek., a te nitki świetnie maskują kaszę w zupce, poprst jej nie widać, i trzy rózne smaki makaronów też jakośmaskują smak kasz- którycxh normalnie moje dziecko nie je. Ach jak sie ma niejadka trzeba kombinować.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katis1 Re: makaron razowy 11.08.07, 21:31 Acha makaron dajemy też na słodko z jabłkami, w formie łazanek z kapustką pekińską, z jajecznicą, z sosem ( wtetdy daje też dla zdrowia kaszę.Najlepiej moje dziecko lubie niestety sam makaron.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aisha78 Re: makaron razowy 12.08.07, 21:20 dziękuję za odpowiedź. Kupiłam również gryczany , ale jakoś nie zasmakował ;-( Mój synek ma 10 m-cy , czy takim małym dzieciom można dodawać jakieś zioła lub inne przyprawy do dania? Odpowiedz Link Zgłoś
eska19 Re: makaron razowy 13.08.07, 07:57 Makaron razowy, podobnie jak chleb nie nadaje sie dla malych dzieci - jest zbyt ciezkostrawny. Sama tez na poczatku kupowalam dopoki sie nie dowiedzialam jak to z tym jest. U nas swietnie sprawdza sie jako kluseczki do zupki - pokrojona w paseczki polenta, czyli zastygnieta kaszka kukurydziana. Zdrowa i córcia uwielbia samą czy w zupce.. Odpowiedz Link Zgłoś
katis1 Re: makaron razowy 13.08.07, 11:53 Ja wiem czy jest taki aż cięzki, ja mojej córczce dawałm od 11 miesiąca chleb żytni razowy nadodatek na zakwasie, bo innego wtetdy nie mogła, i jadła i nic jej nie było, a potem zaczęła jesc biały chleb. A makarony wcina od 15 miesiąca a ma teraz 20 miesiecy i nic jej nie jest. Lepszy taki makaron niż zwykły, bo co ten zwykły ma za wartość? Na pewno lepsze są kasze- np gryczana- biała niepalpona jak sie ją długo pogotuje to nie czuć smaku. A z makaronów, to są jeszcze np kukrydziany i jest dobry w smaku, i nie jest razowy jeśli by już szukać makaronów nierazowych napewn zdrowszy niż zwykły.Ja kukurydziany też kupowałam w ekosferze .Pozdrawiam.A zioła ja zaczęłam od tymianku potem majeranek kminek, oregano, . Pieprz wprowadziłąm dopiero niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś