Dodaj do ulubionych

Chelatacja aluminium

11.10.10, 18:58
całkiem niedawno poprosiłem Helenę Czarnojan o przeskanowanie mózgu syna pod kątem obecności aluminium w mózgu i wyszło że jest tego sporo.
aluminium to obok rtęci to jeden z najbardziej toksycznych na mózg metali. i niestety jak widać kwas alfa liponowy słabo chelatuje ten pierwiastek ( rtęć już nie wychodzi )

o ile z części szczepionek pod wpływem protestów opini publicznej etylortęć została wycofana to aluminum cały czas jest ładowana w toksycznych ilościach do każdej szczepionki
dodatkowo na zatrucie aluminium jesteśmy bardziej narażeni niż rtęci., gdyż jest bardziej powszechne.

pierwszy z brzegu przykład to garnki, ale także napoje pite z metalowych puszek. ten metal jest wręcz wszechobecny w naszym życiu, a jest wymianiany jako jeden z najważniejszych powodów chorób Alzheimera. natomiast dla mózgu rozwijającego się niemowlaka ma fatalny wpływ, prawie tak samo jak rtęc i z opisów wynika że też może dawać objawy autyzmu!

niestety literatura odnośnie chelatacji aluminium jest uboga, wiadomo jednak napewno że dobrym chelatorem aluminium, dodatkowo przekraczającym bariere krew-mózg jest kwas jabłkowy ( malic acid ). kwas jabłkowy z tego co patrzyłem można kupić na ebay. nie dajcie się jednak namówić na ocet jabłkowy ( on posiada duże ilości w sobie kwasu jabłkowego ) gdyż działa negatywnie na żołądek

kwestia otwarta jest natomiast co ile czasu podawać ( tj. jaki jest okres półrozpadu malic acid ) oraz w jakiś ilościach. niestety na stronie Cutlera nie znalazłem takich informacji
ale spotkałem się z opniami że co 4 godziny.
stąd jesli ktoś robi chelatacje rtęci metoda Cutlera za pomocą ALA , może poprostu dołączyć kwas jabłkowy i podawać co 3 godziny wraz z ALA. dawki podobne jak dla ALA czyli od 0,25 do 1,25 mg na kilogram ciała dziecka.
wraz z malic acid wysoce rekomenduje się także branie co 3 godziny ( a więc wraz z ALA i malic acid, ) bioprzyswajalny magnez gdyż ma też on kapitalnie znaczenie przy chelatacji aluminium.

ps. jinx83 czy orientujesz się moze jaki jest half-time dla malic acid ?
Obserwuj wątek
    • kasiaimichael Re: Chelatacja aluminium 11.10.10, 22:28
      Jesli zaczniesz podawac malic acid musisz byc pewien ze dziecko nie ma jakiegos zrodla aluminium poniewaz ten kwas nie tylko chelatuje ale tez zwieksza wchlanianie aluminium.
      Ja podaje mojej corce ktora tez miala sporo aluminium ale przede wszystkim olow, modyfikowana pektyne cytrusowa-polecam:
      www.annieappleseedproject.org/modcitpechea.htmlKaska
      • marian770 Re: Chelatacja aluminium 11.10.10, 23:02
        > Ja podaje mojej corce ktora tez miala sporo aluminium ale przede wszystkim olow
        > , modyfikowana pektyne cytrusowa

no tak ale on ma tą aluminium w mózgu, czy ta pektyna cytrusowa przekracza barierę krew-mózg ?

> Jesli zaczniesz podawac malic acid musisz byc pewien ze dziecko nie ma jakiegos
        > zrodla aluminium poniewaz ten kwas nie tylko chelatuje ale tez zwieksza wchlan
        > ianie aluminium.

dzięki za info. nie wiedziałem. będę w tamim razie tym bardziej uważał na źródła środowiskowe aluminium.
        • gra2010 Re: Chelatacja aluminium 12.10.10, 08:59
          Aluminium jest tez dużo w powietrzu.
          Nie wiem czy słyszeliscie o chemitrails.
          Poczytajcie w necie na ten temat, niektórzy w to wierzą niektórzy nie.
      • marian770 Re: Chelatacja aluminium 12.10.10, 22:57
        tutaj jest lepiej opisane ta pektyna cytrusowa ( ang. )

www.yourhealthsupply.com/Pectin-Plus_p_16.html#pectin-plus-and-detoxification
        • kasiaimichael Re: Chelatacja aluminium 13.10.10, 11:58
          Marian zwykla pektyna cytrusowa ma wieksza czasteczke i nie wychodzi poza system pokarmowy. Czasteczka modyfikowanej pektyny jest duzo mniejsza (na tym polegala jej modyfikacja- pod wplywem temperatury, nie jest to pektyna modyfikowana genetycznie) i przenika do krwioobiegu, nie pamietam czy przekracza bariere krew mozg, zobacze bo mam o niej mala ksiazeczke. Zaczelam sie ta pektyna interesowac bo badania kliniczne wykazaly ze ma bardzo dobre rezultaty w leczeniu raka szczegolnie piersi i prostaty (moja mama zachorowala wtedy na raka). Jesli chce sie wyrzucac metale albo leczyc raka to trzeba przynajmniej jesc 15g dziennie, wiec w tabletkach to mozna sobie brac hobbystycznie. Na szczescie okazalo sie ze proszek ma przyjemny dla dzieci lekko slodkawy smak i moje jedza to na sucho popijajac woda. Kupilam pektyne firmy Allergy Research Group w ekstra cenie kiedys na ebay
          tu mozesz poczytac o pektynie modyfikowanej:
          www.nutritiongeeks.co.uk/upload/U113469_pectasol-c_mcp_data_sheet__070508_.pdf?PHPSESSID=9db45b2e766adf93b00b5d59389ce16d
          i o chelatacji przy uzyciu pektyny:
          www.health-spy.com/chelation%20study.pdf
          Jesli kupujesz pektyne modyfikowana najleprze sa: EcoNuugenics, Nutricology albo Allergy Research Group.
          Od tej pektyny mojej malej w ciagu 2 miesiecy olow spadl z 7 do 1 micrograma/dm3
          Kaska
          • marian770 Re: Chelatacja aluminium 13.10.10, 18:40
            a DMSA nie dawał rezultatu ? przeciez to dosyć mocny chelator ołowiu...

> nie pamietam czy przekracza bariere krew mozg,

no u nas to jest decydujący czynnik, no bo te aluminium z mózgu trzeba wyciągnąc, on powoduje otepienia ( i takie lekkie otępienie ma syn ) i może też dawać objawy jak ze spektrum autyzmu. stąd wyciągnąc te aluminium z mózgu to priorytet. szkoda że Kwas liponowy nie chelatuje aluminium.

prawdpodobnie zastosuje ten kwas jabłkowy ( zresztą już go nabyłem na ebay ) + ta pektynę cytrusową, aby własnie szybciej usuwać z organzimu te aluminium. wydaje mi się że zadziałają komplementarnie a i może zapobiegnie jakiejś zwrotnej akumulacji.

zresztą ja chce tą chelatacje aluminium przeprowadzić wg protokołu Cutlera , a więc małe dawki co 3 godziny przez 3 dni, boje się tej redystrubucji, tym bardziej że w organizmie też pewnie jest tego mnóstwo, stąd przemieszczenia w organizmie są prawdopodobne.
            • marian770 odnośnie nowotworów 13.10.10, 18:44
              i suplementów na nie to słyszałem że dobre są:
              -Graviola
              -pestki moreli
              - vilcacora
              -grzybki Reishi
              - kapsaicyna

drogadosukcesu.wordpress.com/2008/09/19/lek-na-raka-kapsaicyna/
            • kasiaimichael Re: Chelatacja aluminium 13.10.10, 19:55
              Sara byla mala jak dowiedzialam sie ze ma tyle olowiu. Mielismy drzwi oryginalene 19-wieczne obdarte chemicznie z farby. Kiedys farby zawieraly olow, no i jak sie zdziera to chemicznie to olow wsiaka w drzewo. Drzwi nie byly pomalowane lakierem i mala sara dotykala a potem rece do buzi.
              Nie umiala polykac kapsulek a proszkiem DMSA plula. No i do tego ja tez nie ryzykuje innego protokolu niz Cutlera a obudzic ja w nocy i dac proszek graniczylo z cudem. Sara mimo olowiu nie ma zadnych problemow a nawet rozwija sie duzo ponad przecietna, no ale ona miala inny od Kuby start- urodzila sie w domu i nie byla na nic szczepiona.
            • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 14:35
              marian770 napisał:

> a DMSA nie dawał rezultatu ? przeciez to dosyć mocny chelator ołowiu...
              >
              > > nie pamietam czy przekracza bariere krew mozg,
              >
              > no u nas to jest decydujący czynnik, no bo te aluminium z mózgu trzeba wyciągną
              > c, on powoduje otepienia ( i takie lekkie otępienie ma syn ) i może też dawać o
              > bjawy jak ze spektrum autyzmu. stąd wyciągnąc te aluminium z mózgu to priorytet
              > . szkoda że Kwas liponowy nie chelatuje aluminium.

tyko dlatego zealuminum jestbnp we wlosie diecka nieoznacza ze ejst odpowiedziane zaotepienie.

rodzice czegos nie rozumieja.

otepienie u dzieciakow wduzjenie wynika z metali w mozgu, albo rteci wmozgu, tyko gdzie indziejw organizmie CO pwoodujeuposledzenie biochemii.
              rtec w watrobie powoduje wiele objawow 'mozgowych' - mowiac najprosciej, bo blokuje produkcje/dystrubucje (szeroko rozumianego) "pozywienia" dla mozgu.
              na to sie nakladaja problemy jelitowe, toksyny odgrzybiczne, "leaky gut", ktore dodatkowo otepiaja i ktore prawie zawsze sa niedoleczone (grzybice) choc rodzicom wydaje se ze sa.

> prawdpodobnie zastosuje ten kwas jabłkowy ( zresztą już go nabyłem na ebay ) +
              > ta pektynę cytrusową, aby własnie szybciej usuwać z organzimu te aluminium. wyd
              > aje mi się że zadziałają komplementarnie a i może zapobiegnie jakiejś zwrotnej
              > akumulacji.

marian zastanow sie dwa razy
              malic acidmoze byc pozyteczny generlanie ale u dzieciakow to tylko experyment, jesi sa obladowane rtecia a my to *przegapimy*.

> zresztą ja chce tą chelatacje aluminium przeprowadzić wg protokołu Cutlera , a
              > więc małe dawki co 3 godziny przez 3 dni, boje się tej redystrubucji, tym bardz
              > iej że w organizmie też pewnie jest tego mnóstwo, stąd przemieszczenia w organi
              > zmie są prawdopodobne.

najpierw hg.
              napisz marian czy i jak jestes pewien ze juz nie ma hg w organizmie.

ja dodam ze na drugim forum, rodzice tez probowal ijuz wiele rzeczy, sicaganie aluminum, homeo ze srednim rezultatem i zaczeli siepoddawac.
              zaczeli chelatowac hg cutlerem i nagle cos sie zaczelo dziac.
              • marian770 Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 20:59
                >napisz marian czy i jak jestes pewien ze juz nie ma hg w organizmie.

nie jestem pewien , ale mam podejrzenia że jest jej już niewiele.
                skąd wiem ? ,ostatnie cykle ( bodajże w styczniu je robiłem ) robiłem z dawkami 30 mg co 3 godziny. nie reagował już jakimiś skutkami ubocznymi, stąd na tej podstawie wnioskuje że jest jej niewiele.
          • perlai Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 13:09

"Od tej pektyny mojej malej w ciagu 2 miesiecy olow spadl z 7 do 1 micrograma/dm3" - a jakimi badaniami to sprawdzaliście?
          • m.war Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 14:10
            wg jakiego protokołu podawaliście ta pektynę?
            • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 14:37
              jesli pektywna wiaze metale, to tylko

NA POZIOMIE JELIT

ktore i tak sa srodowiskiem zewnetrznym, nie wewntrzenym jak tkanki. skad wlasnie niszczycielskie dzialanie metali jest.

wiectospecjalnieprotkolu niema.

nie mylmy pojec.

m.war napisał:

> wg jakiego protokołu podawaliście ta pektynę?
              • marian770 Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 21:03
                jinx na poziomie jelit wiąże ta zwykła pektyna. ta modyfikowana ( podobno to nie znaczy ze jest modyfikowana tylko w jakiś sposób zmnijszona ) przedostaje się do krwi. pytanie dla mnie zasadnicze czy przekracza bariere krew-mózg.
                • kasiaimichael Re: Chelatacja aluminium 15.10.10, 14:23
                  Marian zgadzam sie z jinx odnosnie rteci. Dalam mojej malej pektyne bo nie ma zadnych problemow rozwojowych i badanie wlosow nie wskazywalo (stosujac reguly Cutlera) ze ma problem z rtecia. Miala za to we wlosach duzo olowiu no a poza tym przed chelacja Kuby sprawdzalismy czy nie mamy zrodel olowiu w domu (tu dalej zdarzaja sie zbiorniki na wode i rury z olowiu) Jak zobaczylam ile bylo olowiu na drzwiach poszlam do pediatry z obojgiem ktora dala nam skierowanie na badanie krwi. Drzwi poszly do malowania. Wiec problem olowiu nie byl tez zastarzaly bo zostal wykryty w ciagu 6 miesiecy od wprowadzenia sie do mieszkania.
                  Ja chelatacje Cutlera zamierzam jeszcze dlugo robic z Kuba...
                  • marian770 Re: Chelatacja aluminium 16.10.10, 23:06
                    kasiaimichael - nie widze sensu w chelatowaniu czegoś czego już nie ma.

brak rtęci został potwierdzony z kilku źródeł aczkolwiek brakuje tego być może najważniejszego czyli ostatniego badania z włosa.

robiłem synowi test prowokacyjny motedą cutlerowską ( jeśli mogę to tak nazwać ) - dawałem mu przez 3 dni co 4 godziny DMSA w ilości 50 mg!

pobrałem mocz i zaniosłem do analizy- nie wyszło NIC.

brak rtęci w organizmie potwierdził quantec ( o ile możemy przyjąć 100 % trafność diagnozy )

po trzecie- ostatnie cykle jakie robiłem na chelatacje rtęci poprzez ALA robiłem w ilości 30-40 mg co 3 godziny! pod sam koniec nie widziałem żadnych już efektów ubocznych ( a było ich sporo na początku typu wymioty i biegunki )

aczkolwiek rozważam czy przy wprowadzaniu kwasu jabłkowego nie wprowadzić też ALA i podawać co 3 godziny
                    • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 19.10.10, 11:30
                      marian770 napisał:

> kasiaimichael - nie widze sensu w chelatowaniu czegoś czego już nie ma.

nie wiesz tego na 100%....

> brak rtęci został potwierdzony z kilku źródeł aczkolwiek brakuje tego być może
                      > najważniejszego czyli ostatniego badania z włosa.

jakich? tych ponizej?
                      wlosa - a wlasnie to jest najwazniejsze. nie chodzi o poziom hg we wlosie oczywiscie ale markery rteci we wlosie, glownie dysproporcje mineralne (cutler opracowal na to tzw 'counting rules')

> robiłem synowi test prowokacyjny motedą cutlerowską ( jeśli mogę to tak nazwać
                      > ) - dawałem mu przez 3 dni co 4 godziny DMSA w ilości 50 mg!

duza dawka wcale nie rowna sie oczekiwanemu wynikowi. nie u osob najbardziej zatrutych.

> pobrałem mocz i zaniosłem do analizy- nie wyszło NIC.

nic, tzn? podali konkretne wartosci? czy powiedzieli 'ponizej normy'?

> brak rtęci w organizmie potwierdził quantec ( o ile możemy przyjąć 100 % trafno
                      > ść diagnozy )

chyba nie mozemy:)

> po trzecie- ostatnie cykle jakie robiłem na chelatacje rtęci poprzez ALA robiłe
                      > m w ilości 30-40 mg co 3 godziny! pod sam koniec nie widziałem żadnych już efek
                      > tów ubocznych ( a było ich sporo na początku typu wymioty i biegunki )

1. znowu, duza dawka wcale niczego nie musi wykazywac.
                      2. u ludzi zatrutych czesto dochodzi do *paradoksalnych* reakcji na mniejszej dawce cos sie dzieje,a na wiekszej nic.
                      z mojego doswiadczenia: w 1szej fazie zatrucia tez robilem np 30mgala i NIC nie czulem, ale teraz gdy organizm po jakims czasie chelatacji 'zaskoczyll', metabolizm zaczal dzialac, toleruje max 5-10mg.
                      (tak czesto jest u wielu osob zatutych)
                      logika za tym jest taka ze organizm na poczatku jest tak przyblokowany ze ala choc wyciaga, to bardzo malo.
                      a juz tymbardziej dmsa - nie wyciganie nic.
                      aha, (test prowokacjny dms tez robilem na mocz - i tez nie wyszlo:))
                      jakby nie patrzec to wszystkie chelatory tylko wspomagaja organizm w usuwaniu. ale to on (metabolizm) odwala robote, wiec podanie duzej dawki wcale niczego nie gwarantuje.
                      3. jak na poczatku byly wymioty i biegunki to to sugeruje ze wtedy na starcie mogla byc za duza dawka i organizm sie buntowal. a jeslli sie buntowal to byl pod wplywem -bardzo podatnego ludzi zatrutych nan - "stresu". z ktorym uszkodzone metabolizmy sobie nie radza i czetso sie 'blokuja' i chelatacja wydaje sie nic nie robic.
                      4. cutler nie raz mowil ze sa rozne impasy w procesie chelatacji i nie nalezy sie na nich skupiac.
                      skupiac sie nalezy- i to jest wg niego GLOWNYM POTWIERDZENIEM zatrucia - na postepie dziecka, (pod warunkiem ze prowadzi sie chelatacje prawidlowo na rozsadnej dawce.)
                      z tego co pisales Twoje dziecko robilo postep na chelacji, ale chyba zaprzestales.
                      powinines zrobic kilka cykli ale na *malej* dawce i obserwowac co sie dzieje. jesli absolutnie nic, jesli nic sie nie zmienia na stale u dziecka, to moze faktycznie.

ale metody 'prowokacyjne' u osob z uszkodzonymi metabolizmami wcale nie musza byc przydatne.

> aczkolwiek rozważam czy przy wprowadzaniu kwasu jabłkowego nie wprowadzić też A
                      > LA i podawać co 3 godziny

nie wiem co by to dalo - w sensie ze z ALA, skoro uwazasz ze hg juz nie ma.

ps. brak 'widocznej' reakcji na poczatku na chelatacje i wlasnie niecierplwiosc sprawily ze u mnie kwestia zatrucia tak dlugo trwa(la).
                      • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 19.10.10, 11:33
                        > > brak rtęci został potwierdzony z kilku źródeł aczkolwiek brakuje tego być
                        > może
                        > > najważniejszego czyli ostatniego badania z włosa.
                        >
                        > jakich? tych ponizej?
                        > wlosa - a wlasnie to jest najwazniejsze. nie chodzi o poziom hg we wlosie oczyw
                        > iscie ale markery rteci we wlosie, glownie dysproporcje mineralne (cutler oprac
                        > owal na to tzw 'counting rules')

aha

suplementacja mineralami moze czesciowo 'przykryc' ew dysproporcje we wlosie.
                • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 19.10.10, 11:31
                  racja,
                  przepraszam, nie doczytalem i niepotrzebnie sie wymadrzylem.

marian770 napisał:

> jinx na poziomie jelit wiąże ta zwykła pektyna. ta modyfikowana ( podobno to ni
                  > e znaczy ze jest modyfikowana tylko w jakiś sposób zmnijszona ) przedostaje się
                  > do krwi. pytanie dla mnie zasadnicze czy przekracza bariere krew-mózg.
    • jinx83 Re: Chelatacja aluminium 14.10.10, 14:25
      > całkiem niedawno poprosiłem Helenę Czarnojan o przeskanowanie mózgu syna pod ką
      > tem obecności aluminium w mózgu i wyszło że jest tego sporo.
      > aluminium to obok rtęci to jeden z najbardziej toksycznych na mózg metali. i ni
      > estety jak widać kwas alfa liponowy słabo chelatuje ten pierwiastek ( rtęć już
      > nie wychodzi )

skad wiesz ze rtec juz nie schodzi?

> o ile z części szczepionek pod wpływem protestów opini publicznej etylortęć zo
      > stała wycofana to aluminum cały czas jest ładowana w toksycznych ilościach do
      > każdej szczepionki
      > dodatkowo na zatrucie aluminium jesteśmy bardziej narażeni niż rtęci., gdyż jes
      > t bardziej powszechne.

ale wszyscy ludzie wydalaja aliminium bo jest metalem "wydalnym". jezeli dziecko nie wydalaja jest jakas przyczyna tego - i o ile sie nie kupuje wyjasnienia ze geny i juz to dobra przyczyna jest rtec.

to rtec powoduje retencje wszytskich innych metali, bo jako jedyna ma taki potencjal uszkadzajacy biochemie i w przeciwiestwie do pozostalych nie jest 'wydalna'.

> pierwszy z brzegu przykład to garnki, ale także napoje pite z metalowych puszek
      > . ten metal jest wręcz wszechobecny w naszym życiu, a jest wymianiany jako jede
      > n z najważniejszych powodów chorób Alzheimera. natomiast dla mózgu rozwijająceg
      > o się niemowlaka ma fatalny wpływ, prawie tak samo jak rtęc i z opisów wynika ż
      > e też może dawać objawy autyzmu!

> niestety literatura odnośnie chelatacji aluminium jest uboga, wiadomo jednak na
      > pewno że dobrym chelatorem aluminium, dodatkowo przekraczającym bariere krew-mó
      > zg jest kwas jabłkowy ( malic acid ). kwas jabłkowy z tego co patrzyłem można k
      > upić na ebay. nie dajcie się jednak namówić na ocet jabłkowy ( on posiada duże
      > ilości w sobie kwasu jabłkowego ) gdyż działa negatywnie na żołądek
      >
      > kwestia otwarta jest natomiast co ile czasu podawać ( tj. jaki jest okres półro
      > zpadu malic acid ) oraz w jakiś ilościach. niestety na stronie Cutlera nie zna
      > lazłem takich informacji
      > ale spotkałem się z opniami że co 4 godziny.
      > stąd jesli ktoś robi chelatacje rtęci metoda Cutlera za pomocą ALA , może popro
      > stu dołączyć kwas jabłkowy i podawać co 3 godziny wraz z ALA. dawki podobne jak
      > dla ALA czyli od 0,25 do 1,25 mg na kilogram ciała dziecka.
      > wraz z malic acid wysoce rekomenduje się także branie co 3 godziny ( a więc wra
      > z z ALA i malic acid, ) bioprzyswajalny magnez gdyż ma też on kapitalnie znacze
      > nie przy chelatacji aluminium.
      >
      > ps. jinx83 czy orientujesz się moze jaki jest half-time dla malic acid ?

wlasnie o to chodzi. alimunim sam wychodzi. jezlei nie wychodzi u dzieciakow to jest wynikiem zatruca rtecia.
      leczenie zatruc aluminium polegan na wywaleniu rteci. to rtec powodje retencje glinu poprzez uposldzenie biochemii, detoksykacji itp.
      wywalajac rtec, obdlokowujemy to i organizm sam wywala aluminum.

oczywscie tak, cutler mowi ze malic acid przyspiesza wydalanie aluminum ale:

1)ale nic to nie da poki nie usuniecie rteci bo co z tego ze uwolnicie cos aluminum jak dziecko zaraz znowu zlapie, z powodu intoksykacji rtecia.
      2) cutler chyba mowi(nie jestem pewien) ze malic acid nie jest nawet chelatorem. to nie substancja ktora wiaze metal jak ala czy dmps, dmsa.
      kwas jablkowy poprostu 'uwalnia' aluminum z tkanek, tak ze sobie krazy ale co to da jak z powodu uposledzonej detoksakcji/biochemii przez rtec dzieciak i tak tego nie wywali.

nie wiem czy jest sens laczyc malic acid razem z ala.
      w ogole podejscie: wiecej/laczone + lepiej nie jest lepsze u uszkodznych biochemicznie wrazliwych organizmow.
      trzeba po kolei dzialac i strategicznie;
      zaczac od wywalenia rteci , w koncu organizm sam "zaskoczy", bedzie silny, zacznie wywalac aluminum sam i *wtedy* jest sens wlaczenie malic acid by ulatwic oganizmowi wywalania Al.

wlaczajac teraz malic acid tylko obciazasz slaby organizm dodatkowo uwolniona toksyna.
      (i utrudniasz ew chelatacje).

marian rozwin prosze to ze rtec nie schodzi - skad wiesz itp.
    • kasiaimichael aluminium przywracanie funkcji poznawczych 22.10.10, 10:23
      Marian
      Przy okazji czytania o nootropilu znalazlam takie badanie:
      www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a780407236
      Lek o nazwie Centrophenoxine (Lucidril) ktory dobrze podawac z nootropilem i cholina bo wtedy sa najlepsze efecty. Centrophenoxine pomogl w poprawie pamieci krotkiej i funkcji poznawczych. Leki te podane byly jako after treatment- czyli chyba po wyciagnieciu aluminium
      • marian770 Re: aluminium przywracanie funkcji poznawczych 06.11.10, 22:47
        kasiaimichael , sprawdziłem ten środek w necie i to jest jakas odmiana DMAE ( prekursor acetylocholiny ) . ja ten suplement mam w domu i kiedyś używałem go. ma on jednak jedną duża wadę , mianowicie powoduje stany irytacji, flustracji, kapryszenia, buntu. podobno to normalna rzecz przy tym suplemencie stąd zrezygnowałem z tego. i tak bez tego suplementu miałem problem z jego zachowaniem, a co dopiero po nim.
    • marian770 Re: Chelatacja aluminium 06.11.10, 23:03
      jesteśmy obecnie podczas 2 cyklu malic acid ( co 4 godziny podaje ) i są efekty! i to nie byle jakie.
      wyraźna zmiana w zachowaniu i w mowie, szczegónie pod kątem lepszego mówienia. to potwierdza diagnoze quanteca, że mózg jest mocno zanieczyszczony aluminium. zresztą to nie jest niespodzianka. o ile niekóre szczepionki są pozbawione rtęci, to WSZYSTKIE posiadają w składzie aluminium, kóry ma podobno zwiększać skutecznośc tej szczepionki.

mogę się założyć że każdy mózg osoby ktorej przyjeła szczepionkę, jest zatruty aluminium.
      jakby ktoś niewiedział to ten metal zaliczany jest jako główny sprawca choroby Alzheimera.
      ma też kapitalne znaczenie dla naszych dzieci, gdyż ich mózgu dopiero rosną, a ten metal wpływa na otepiałość umysłową, słabsza pamieć, blokuje wiele enzymów koniecznych do sprawnego działania organizmu w tym mowy.

uważam że chelatacja aluminium powinna być równie ważna jak rtęci.

dodam jeszcze ze ponieważ malic acid ( kwas jabłkowy ) nie jest klasycznym chelatorem, gdyż powoduje tylko uwalnianie tego metalu do krwiobiegu, konieczne jest przyjmowanie preparatów które zwiększa w dość istotny sposób poziom naturalnego chelatora we krwi czyli glutationu. moża to zrobić podają NAC - N-Acetyl-Cysteine oraz duże dawki wit. C. tak i jak robie. dzięki temu uwolniony do krwiobiegu aluminium zostanie przechwycony przez glutation. a stamtąd przetransportowany do wątroby i nerek i wydalony z moczem.

dodatkowo za sugestią kasiaimichael ograniczyliśmy do minimum źródła aluminim jak : pasta do zębów ( posiada ją prawie każda pasta ) - myjemy zęby szczotką i wodą. dla 4 latka to jest wystarczające. woda- gotujemy z emaliowanych, kupujemy wodę butelkowaną ( 6 l )
      • marian770 malic acid + ALA 07.11.10, 14:18
        prawdopodobnie najlepszym wyjściem przy chelatacji byłoby połączenie kwas alfa liponowego ( ALA ) z kwasem jabłkowym ( malic acid ). oba podawać poprostu co 3 godziny.
        dodanie do tego DMSA napewno zwiększyłoby skuteczność całego procesu wyłapywania metali ciężkich z krwiobiegu + zwiekszanie poziomu natruralnego chelatora czyli glutationu -poprzez przyjmowanie dużych dawek wit. C i N-Acetyl-Cysteiny ( dostępne są na allegro ).

taka chelatacja pomogłaby usunąc 2 najbardziej toksyczne metale
        • legenda3 Re: malic acid + ALA 07.11.10, 14:49
          Napisz coś więcej proszę na temat chelatacji malic acid. Jakie dawki stosujesz, jak długie cykle, czym suplementujesz i przede wszystkim jak znosi to Twój synek?
          • bubbelek Re: chelatacja aluminium 07.11.10, 16:06
            www.autismweb.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=22401
            • bubbelek Re: chelatacja aluminium 07.11.10, 16:10
              Tytuł
              Porównawcza wpływu kilku czynników chelatujących na toksyczność, rozmieszczenie i wydalanie z aluminium.
              Autor
              Domingo JL, M Gómez; Llobet JM; Corbella J
              Adres
              Toksykologii i Biochemii, Akademia Medyczna, Reus, Hiszpania.
              Źródło
              Toxicol Hum, 1988 maj, 07:03, 259-62
              Streszczenie
              Względnej skuteczności, jabłkowy, malonowego, szczawiowy i bursztynowy kwas cytrynowy i mesylanu deferoksaminą (DFOA) na temat toksyczności, rozmieszczenie i wydalanie u myszy poddanych aluminium zostały porównane. Czynniki chelatujące dootrzewnowo w dawce równej jednej czwartej ich wartości LD50. Aby określić wpływ różnych związków chelatujących na toksyczność glinu, różne dawki azotanu glinu (938-3188 mg / kg) podawano dootrzewnowo, a następnie jeden z chelatujących. Survival została nagrana pod koniec 14 dni. Jabłkowy i bursztynowy kwasy były najbardziej skuteczne. Kwas jabłkowy i DFOA były najbardziej skuteczne w zwiększaniu wydalania z aluminium. Kwas cytrynowy jest najbardziej skuteczne w zwiększaniu kałem z aluminium. Malonowy, bursztynowy kwasy szczawiowy i nie ma ogólnej korzystne efekty. Kwas cytrynowy wydaje się być najskuteczniejszym środkiem tych przetestowane w zapobieganiu ostrego zatrucia aluminium. Zanim jednak zastosowanie tych związków w ludzkiej zatrucia aluminium jest to możliwe, dalsze badania w tym wpływ tych związków chelatujących po przewlekłym zatruciu aluminium są wymagane.
              Język publikacji
              Angielski
              • kasiaimichael Kwas cytrynowy RE Marian 12.11.10, 18:40
                >Kwas cytrynowy wydaje się być najskuteczniejszym środkiem tych przetestowane w zapobieganiu ostrego zatrucia aluminiu>
                Masz odpowiedz- nawet jesli dostanie troche aluminium z otoczenia, polecana przez wielu szklanka wody ze swiezo wycisnietym sokiem z cytryny nie tylko sprawi ze cialo bedzie bardziej zasadowe+ ekstra zapobieganie wszelkiego rodzaju chorobom ale tez spowoduje mniejsze wchlanianie aluminium.
                Bardzo tez polecam jesli ktos nie ma filtra na wode zainstalowanego pod zlewem bo za drogi te filtry:
                www.the-natural-choice.co.uk/Wellness-Carafe.htmlKaska
          • marian770 Re: malic acid + ALA 07.11.10, 17:25
            kupiłem na ebay Malic acid firmy Swanson. jedna kapsułka pojemność 600 mg. dziele to na 4 części - wysypuje zawartość kapsułki na talerz , nożem tworze podłużny prostokąt z tego i dziele na 4 części ( każa część ma więc 150 mg malic acid ). każdą część pakuje do pustej kapsułki- ja akurat kupiłem puste kapsułki w sklepie internetowym, ale jesli ktoś często wsypuje zawartość to może mieć z zużytych kapsułek. boje się poprostu że będzie za mocno podrażniać gardło, jeśli się rozpuści to w wodzie- w końcu to przecież kwas.

stosuje to co 4 godziny. od piątku popołudniu do poniedziałku rano. łącze to z dolomitem ( związek magnezu i wapnia ) gdyż przeczytałem, że jesli się zwiększy PH ( zasadowość ) to kwas jabłkowy jest znacznie skuteczniejszy ( musze to jednak potwierdzić ).
            poza tym magnez ma bardzo duży udział w usuwaniu ołowiu z organizmu. a więc daje małe dawki magnezu z malic acid.

daje też 2 razy dziennie N-acetyl-cysteine- to aminokwas będący prekursorem glutationu ( związek z którego bezpośrednio tworzony jest glutation, bez już przemian biochemicznych na inne związki ).

glutation to najważniejszy naturalny związek tworzony w organiźmie dzięki któremu organizm samoistnie pozbywa się toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii w tym metali ciężkich. przy zaburzeniu w produkcji glutationu organizm szybko ulega zatruciu.

duży współudział w tworzeniu glutationu ma także witamina C. to własnie z tego powodu witamina C jest tak korzystna w zwalczaniu infekcji! bo podnosi w sposób istotny poziom glutationu który też ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu infekcji. jest też jednym z silniejszych antyoksydantów ( a więc zapobiega utlenianiu się związków biochemicznych i zapobiega uszkadzaniu komórek ciała )

stosuje także ostrożeń warzywny - 2 łyżki gotuje przez 15 minut w 3/4 litra wody. ma on silne właściwości odtruwające i pomagające w usuwaniu szkodliwych metabolitów w tym metali ciężkich

poza tym w czasie chelatacji trzeba mocno nawadniać organizm- najlepiej 2 litry dziennie podawać dziecku. duża część malic acid jest usuwana wraz z moczem. słabe nawadnianie może zbyt mocno obciążyć nerki!

tak jak napisałem, w poscie wyżej, najpiej stosować łącznie z kwas alfa liponowym (ALA ) i przy okazji usunąć też rtęć z organizmu. doprawdy szkoda całego wysiłku wkładanego w chelatacje aby jeszcze raz powtarzać to przy usuwaniu rtęci. wtedy jednak podajemy wszystko co 3 godziny!

Rteć bowiem jest najabardziej toksycznym metalem który ma swój duży wpływ na powstawanie autyzmu i problemów z mową.

aluminum z kolei nie da efektów autyzmu ( czyli izolacji społecznej, problemów z komunikacją ) ale da bardzo podobne efekty jak przy chorobie Alzheimera czyli problemami z pamięcią i zdolnościami umysłowymi ( co może np. przyczyniać się do znacznie niższego IQ dziecka )

jednak przy chelatacji również do minium trzeba ograniczyć jego źródła -a więc gotować tylo w garnkach emaliowanych, nie stosować pasty do zębów ( np myć szczotką i wodą ) oraz najlepiej używać tylko wodę butelkowaną ( woda kranówka przepływa przez rury , poza tym nie mamy gwarancji czy nawet u źródła woda nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi )
            • legenda3 Re: malic acid + ALA 07.11.10, 20:27
              dzięki Marian i Bubbelek. Jeszcze jedno pytanie: czy wiecie jakie substancje chelatują arsen i ołów?
              • marian770 Re: malic acid + ALA 07.11.10, 22:01
                ołów - chelatuje DMSA, bardzo pomaga przy usuwaniu ołowiu magnez, DMSA nie przenika bariery krew-mózg stąd nie chelatuje mózgu.

arsen- Kwas alfa liponowy, przenika bariere krew-mózg, a więc chelatuje takze mózg
    • marian770 po 2 cyklu- REWELACJA! 10.11.10, 18:52
      słuchajcie, po drugim cyklu mamy takie postępy że tak naprawdę coraz bliżej jesteśmy do mowy jego rówieśników oczywiscie cały czas jest ona jeszcze niewyraźna, ale co daje się zauważyć to bardziej rozbudowane zdania, lepsze odpowiedzi na zadawane pytania. on trajkocze cały czas! aż trudno się do tego przyzwyczaić :)

tak naprawdę efekty widać z róznych stron- więszka kreatywność, lepsze kojarzene i rozumienie zdań. zaczyna łapać co mówią w telewizji i się pyta o to :)

doprawdy nie sądziłem że odtrucie aluminium może dać takie efekty.

nie twierdze że pomoże tak każdemu dziecku. on mniał ( i nadal ma chociaz w mniejszym stopniu ) tendencje oralne- zjadał rózne rzeczy, pasty do zębów, ciastoline inne rzeczy.

ale uważam że warto ją zrobić nawet dla niewielkiej poprawy. z tymże dla osób które pierwszy raz chelatują polecam BARDZO zrobić to łącznie z kwasem alfa liponowym (ALA ) i podawać oba chelatory poprostu co 3 godziny.
      • legenda3 Re: po 2 cyklu- REWELACJA! 10.11.10, 20:25
        Gratuluję i cieszę się, że macie postępy. To naprawdę są budujące wiadomości :). Jak długie cykle stosujesz (ile dni) i czy podajesz chelator całą dobę co 4 godziny?
        • bubbelek Re: BRAVO !!!!!!! 10.11.10, 21:22
          Cieszę się razem z Wami:)
          Już widzę jaki jesteś szczęśliwy:)SUPER,SUPER,SUPER:):):)

marian-czy mógłbyś coś dla mnie napisac?
          OD CZEGO MAM ZACZĄC?
          Czy od badania guarantekiem?
          W sumie to nie wiem jakie metale mam usuwac u Natalii.
          Jaki mam zrobic pierwszy krok?

Będę bardzo wdzięczna,jak mnie pokierujesz:)
          Kurcze czy to jest bezpieczne?

Wczoraj się podłamałam(wizyta u psychiatry z małą)
          Powiedział,że nie wie jak mi pomóc ,przepisał nootropil i tyle.Oczywiście po przeczytaniu wszystkiego na temat leku-podarłam receptę.
          Powiedział też że Natalia będzie zawsze miała wielkie problemy z nauką i tak już zostanie:(:(:(
          W sumie to zdołował mnie strasznie.
          Byliśmy bo wszyscy specjaliści pytali czemu jeszcze nie była bad.przez psychiatrę.Poszłam z czystej ciekawości,a wróciłam wściekła:(

Jeszce raz marian gratulacje oby tak dalej to mały przegoni rówieśników hi hi z całego serca tego Ci życzę wraz z Natalką:)
          • marian770 Re: BRAVO !!!!!!! 11.11.10, 17:57
            > Czy od badania guarantekiem?

tak, zapytaj Qunateca po kolei czy córcia następujące metale : rtęć w mózgu i aluminium w mózgu. być może wcale chelatacja nie bedzię potrzebna

> Kurcze czy to jest bezpieczne?

tak jest w pełni bezpieczne chelatacja merodą Cutlera ( małe dawki wg okresu półrozpadu chelatora )

> Powiedział też że Natalia będzie zawsze miała wielkie problemy z nauką i tak ju
            > ż zostanie:(:(:(

bubbelek, zrób córci EEG i jak będzie miała w normie to załatwiaj dla niej celebrozynę. tylko to już może jej pomóc na poważnie.

> Jeszce raz marian gratulacje oby tak dalej to mały przegoni rówieśników hi hi z
            > całego serca tego Ci życzę wraz z Natalką:)

wielkie dzieki, mam nadzieje że u Natalki też sie uda :)
            • bubbelek Re: BRAVO !!!!!!! 12.11.10, 19:04
              W czwartek będe się kontaktowac z neurologiem.Umowię się na wizytę.
              Poproszę o EEG.
              Wtedy będe wiedziala co robic dalej.

• marian770 najpierw EEG , później neurolog 14.11.10, 17:01
                aby niepotrzebnie wyrzucać pieniądze na kolejne wiyty u neurologa, korzystnie jest zrobić EEG przed wizytą u neurologa. bez badań EEG neurolog niewiele Ci powie.

my tak właśnie zrobiliśmy, wyszukaliśmy w internecie poradnie, gdzie robą EEG dzieciom.
                zapłaciliśmy za te EEG 180 zł. ponieważ wymagane jest aby przez godzinę dziecko nie ruszało głowy, to najczęściej się robi to podczas snu.

a aby dziecko zasnęło w poradni, nie pozwala się zasnąć dziecku na noc poprzedzającą wizytę. my zrobiliśmy tak że pozwoliliśmy mu się przespać do 1 w nocy. i od 1 w nocy razem z nim niespaliśmy az do 8 rano ( było cięzko, musiliśmy się z nim bawić i oglądać bajki ) na którą to godzinę byliśmy umówieni na wizytę.
                na początku było trudno , bo był dosyć podniecony nowym miejscem, ale znużenie wygrało i przed 9 nam zasnął.
        • marian770 Re: po 2 cyklu- REWELACJA! 11.11.10, 17:50
          tak całą dobrę, nawet w nocy.
          od piątku godz. 16 do poniedziałku godz. 8. podaje co 4 godziny.

ale nastepny cykl jutro zaczynam z kwasem ALA. poporstu warto przy okazji usunąć resztki rtęci z organizmu. będe musiał wtedy podawać co 3 godziny.
    • kasiaimichael Magnesium Malate 12.11.10, 19:18
      Dwa w jednym magnez i malic acid
      bardzo dobra firma
    • kasiaimichael Re: Chelatacja aluminium 12.11.10, 19:37
      Jeszcze zamopnialam napisac ze wiekszosc proszkow do pieczenia w UK ma aluminium, nie wiem jak w Polsce.
      K
    • marian770 Malic acid chelatuje ołów z mózgu 18.11.10, 20:04
      przeszukując źródła o malic acid niedawno doczytałem że malic acid chelatuje z mózgu ( czy raczej uwalnia do krwiobiegu ) także ołów oraz stront ( no i oczywiście aluminum o którym wcześniej wspomniałem )

jest to o tyle istotne że ołów jest dość powszechnym metalem ciężkim znajdującym się z powietrzu szczególnie w miastach, pomimo faktu że już się nie używa benzyny ołowiowej.

ołów w mózgu może podobnie jak aluminum powodować otępienia umysłowe.

na dodatek, nie znalazłem jak dotychczas żadnego chelatora który by usuwał ołów z mózgu ( czyli przekraczał barierę krew-mózg ). DMSA , chelator skuteczny w usuwianiu ołowiu z organizmu nie przekracza bowiem bariery krew-mózg.

a niestety mózg jest to najbardziej wrażliwym miejscem w organizmie na metale ciężkie ( szczególnie jesli chodzi o rozwój mowy i rozwój intelektualny ) szczególnie dla małego dziecka, gdzie dopiero mózg się rozwija.
      • marian770 Koretka- malic acid słabo chelatuje ołów 20.02.11, 14:31
        z moich doświadczeń ( a raczej syna ) wynika, że malic acid słabo chelatuje ołów( a raczej wypuszcza do krwiobiegu ) co nie znaczy że wcale tego nie robi.

są jednak bardziej efektywne metody o które pisze w innym wątku, np kolendra która także przenika bariere krew-mózg i uwalnia ołów, i może być IMHO śmialo stosowana wraz z DMSA ale dopiero po chelatacji rteci za pomocą ALA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka