marian770
11.10.10, 18:58
całkiem niedawno poprosiłem Helenę Czarnojan o przeskanowanie mózgu syna pod kątem obecności aluminium w mózgu i wyszło że jest tego sporo.
aluminium to obok rtęci to jeden z najbardziej toksycznych na mózg metali. i niestety jak widać kwas alfa liponowy słabo chelatuje ten pierwiastek ( rtęć już nie wychodzi )
o ile z części szczepionek pod wpływem protestów opini publicznej etylortęć została wycofana to aluminum cały czas jest ładowana w toksycznych ilościach do każdej szczepionki
dodatkowo na zatrucie aluminium jesteśmy bardziej narażeni niż rtęci., gdyż jest bardziej powszechne.
pierwszy z brzegu przykład to garnki, ale także napoje pite z metalowych puszek. ten metal jest wręcz wszechobecny w naszym życiu, a jest wymianiany jako jeden z najważniejszych powodów chorób Alzheimera. natomiast dla mózgu rozwijającego się niemowlaka ma fatalny wpływ, prawie tak samo jak rtęc i z opisów wynika że też może dawać objawy autyzmu!
niestety literatura odnośnie chelatacji aluminium jest uboga, wiadomo jednak napewno że dobrym chelatorem aluminium, dodatkowo przekraczającym bariere krew-mózg jest kwas jabłkowy ( malic acid ). kwas jabłkowy z tego co patrzyłem można kupić na ebay. nie dajcie się jednak namówić na ocet jabłkowy ( on posiada duże ilości w sobie kwasu jabłkowego ) gdyż działa negatywnie na żołądek
kwestia otwarta jest natomiast co ile czasu podawać ( tj. jaki jest okres półrozpadu malic acid ) oraz w jakiś ilościach. niestety na stronie Cutlera nie znalazłem takich informacji
ale spotkałem się z opniami że co 4 godziny.
stąd jesli ktoś robi chelatacje rtęci metoda Cutlera za pomocą ALA , może poprostu dołączyć kwas jabłkowy i podawać co 3 godziny wraz z ALA. dawki podobne jak dla ALA czyli od 0,25 do 1,25 mg na kilogram ciała dziecka.
wraz z malic acid wysoce rekomenduje się także branie co 3 godziny ( a więc wraz z ALA i malic acid, ) bioprzyswajalny magnez gdyż ma też on kapitalnie znaczenie przy chelatacji aluminium.
ps. jinx83 czy orientujesz się moze jaki jest half-time dla malic acid ?