Dodaj do ulubionych

fluconazol u 20-miesięczniaka?

27.09.07, 09:54
czy któraś stosowała? córka ma przerost canididy +++ a do tego dość liczne
kolonie gronkowca złocistego, wczoraj pediatra zapisał jej flukonazol
8ml/dzień przez 10 dni, dziś poczytałam ulotkę od tego świństwa i aż mnie
głowa rozbolała... przeszukałam już wstępnie forum ale nikt nie pisze o
stosowaniu tego leku u tak małego dziecka, macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • brises73 Re: fluconazol u 20-miesięczniaka? 28.09.07, 20:25
      Tak jak napisała Kerstink w poście wyżej [słusznie zresztą] flukonazol może
      przynieść dziecku trochę ulgi. Może to być jednak ulga zdradziecka, gdyż candida
      bardzo łatwo uodparnia sie na leki i może "uderzyć" ze zdwojoną siłą. U dziecka
      to ja bym raczej dietą próbowała leczyć. Polecam stronę:
      www.candida.peet.pl/index5.php
      • nicol.lublin Re: fluconazol u 20-miesięczniaka? 30.09.07, 08:25
        Madzia, a próbowalaś Flumycon? my aklualnie spożywamy i mała dobrze
        znosi.
        • m_golightly Dorota! 01.10.07, 10:45
          ale przecież to to samo? nam lekarz zapisał to świństwo, a ja nie protestowałam
          bo wcześniej tego leku nie znałam, a teraz nie mam co Zośce podać oprócz
          probiotyków oczywiście... dzwoniłam już zresztą do koleżanki - lekarza
          rodzinnego w Lublinie i ona kategorycznie odradziła mi ten flukonazol,
          stwierdziła nawet, że to trucizna straszna nawet dla dorosłego, a co dopiero dla
          takiego maluszka... pójdę chyba w tym tygodniu do innego lekarza i zobaczę co
          nam zapisze, osobiście liczę na nystatynę...
          a Martynka też ma przerośniętego grzybka?
          • agnesgie Re: Dorota! 03.10.07, 21:49
            Moja córka też była leczona Flumyconem (w nieco starszym wieku-miała 26
            miesięcy) i zniosła to dobrze.Miała przerost Candidy i po zastosowaniu tego leku
            Candida ustąpiła (przynajmniej tak wynikało z badań).Też mnie przeraziła ulotka
            ale dziecko czuło się już tak fatalnie,że zaryzykowałam.Żadnych skutków
            ubocznych w naszym przypadku nie zaobserwowałam.
            Pozdrawiam
            Agnieszka
    • mamaronja Re: fluconazol u 20-miesięczniaka? 04.10.07, 08:01
      Moja 2-latka brała fluktonazol. Pomógł (i to rewelacyjnie) tylko za
      pierwszym razem.
      • m_golightly dzięki! 04.10.07, 10:04
        ja stchórzyłam i nie podałam... koleżanka lekarka (niestety z innego miasta)
        odradziła twierdząc, że to ostatnia deska ratunku, a bardzo obciąża organizm,
        moja mała ma głównie brzydkie kupki i problemy ze skórą, od kilku tygodni ładuję
        w nią probiotyki, które za radą lekarza (tego od fluconazolu) podwoiłam w
        dawkach, czyli teraz 2x dicoflor30 i enterol 2x pół saszetki, odstawiłam też
        cukier, nawet sinlacu już nie daję, w odstawkę poszły banany, które mała
        uwielbia, tylko jabłka zostawiłam i nie wiem czy się już powoli cieszyć ale kupy
        zaczynają wyglądać lepiej, skóra na razie bez większych zmian, choć też wydaje
        mi się, że widzę lekką poprawę, poza tym jutro idziemy do alergologa i mam
        zamiar pokazać mu wyniki nie wspominając, że gdzieś z tym już byłam, zobaczę co
        powie... przyznam, że liczę na nystatynę, poprzednio pomogła dopóki grzyb nie
        posmakował antybiotyku, pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka