Dodaj do ulubionych

pomózcie - alergia na pyłki ?? i co teraz??

21.05.08, 18:56
witam! moje dziecko (7,5 m-ca) ma skazę białkową, wysypuje go banan i jabłko. je marchew, pietruszkę, brokuła, selera (sic!), ziemniaki, dynię, morele i gruszki. karmione piersią - ja jestem oczywiście na diecie.
wydaje mi się ze ma alergię na pyłki... ma jakby lekką wysypkę - takie ukłucie igiełek na buzi, szkliste oczy, trze oczka i nosek.. ostatnio mi go wysypało na nóżce, mimo ze nie wprowadzaliśmy nic nowego, ale to już powoli schodzi.

no i teraz pytanie - co ja mogę zrobić jeśli to pyłki?? w przypadku pokarmowej trzeba wyeliminować alergeny z diety - a co przy pyłkach?? mam z nim na dwór nie wychodzić?? jak mogę sprawdzić czy to rzeczywiście pyłki skoro u takiego małego dziecka nikt mi testów nie zrobi??

Obserwuj wątek
    • m_oments Re: pomózcie - alergia na pyłki ?? i co teraz?? 21.05.08, 19:54
      idziesz do pediatry, prosisz o skierowanie do alergologa, (lub idziesz
      prywatnie) mówisz co dziecku się dzieje - może dostać zyrtec/ lub inny syropek
      antyalergiczny (rzecz jasna to lekarz ustali sposób dawkowania- czy stale przez
      okres pylenia, czy sporadycznie itd);
      z zaleceń odnośnie pielęgnacji przed wyjściem z domu buzie smarowałam dziecku
      grubo kremem, i te części ciała które były odkryte (mały miał wysypkę na buzi i
      dłoniach); po spacerze przemyć buzie dziecka (starać się przemyć zwłaszcza oczy,
      nosek chlapałam wodą, można o ile dziecko toleruje psikać woda morską w sprayu);
      u nas w zeszłym roku bardzo pomógł ketotifen (3 miesiące) - w tym roku mały
      praktycznie nie miał żadnych reakcji na spacerach;
      i taka uwaga: moje dziecko jedzące ryż, kilka owoców w wieku 8 miesięcy
      przestało akurat te produkty tolerować;
      na wszelki wypadek przez kilka tygodni możesz prowadzić zapiski - co dziecko
      jadło (składniki), jak wygląda skóra, kupy, czy jakieś nietypowe reakcje
      zaobserwowałaś) - to bardzo pomaga w ewentualnej eliminacji nietolerancji i jest
      przydatne przy wizytach u alergologa;
      podajesz probiotyki? ja jestem przekonana że to że moje dziecko mało co mogło
      jeść w pierwszym roku życia, a przez następne pół roku miał problemy przez pyłki
      jest uzależnione w jakiś sposób od niedojrzałego układu pokarmowego i złego
      stanu jelit - a probiotyki pomagają;
      Ja testów nie robiłam dziecku - wystarczyła moja obserwacja i obserwacja lekarza
      po efektach zażywania leków, i wiadomo wszystkie badania krwi, badania na robaki
      itd.. (żeby być pewnym że nie jest to problem w "obcych")

• marynio5 Re: pomózcie - alergia na pyłki ?? i co teraz?? 22.05.08, 14:56
      Jest mało prawdopodobne żeby dizecko było ucuzlone na pyłki. Objawy takich
      alergii pojawiają sie dopiero ok 2 roku życia.
      Ale może być uczulone na jakiś kosmetyk którego ona używa, którego Ty używasz,
      na proszek do prania, na wełnę, pierze, lateks i wiele innych rzeczy.
      Robienie testów w tym wieku jest bezcelowe. Miarodajne są dopiero u starszych
      dzieci, o ile dobrze pamiętam ok 4-5 roku życia.
      • m_oments Marynio5 23.05.08, 11:09
        w tej chwili mamy tak zanieczyszczone środowisko,że dzieci wcześniej, i częściej
        reagują na różne rzeczy, w tym na pyłki - wystarczy trochę poczytać forum, jest
        dużo przypadków gdy maluchy maleńkie reagują na pyłki;
        albo zapytać alergologa w dużym mieście- lub mam w poczekalni, dużo dzieci
        rocznych na wiosnę kicha, oczy czerwone, wysypki - od pyłków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka