Dodaj do ulubionych

Gofry dla alergika

09.11.03, 10:58
Kupiłam gofrownicę, i teraz syn patrzy na mnie wzrokiem pełnym wyrzutu -
siostra może jeść gofry, a on niesad Czy macie przepis na ciasto gofrowe bez
mleka (i pochodnych) oraz z minimalną ilością jajek (zwłaszcza białka, żółtko
jakoś przejdzie). A może to w ogóle niewykonalne? Szukałam już na Jedzeniu,
ale nie znalazłam sad
Obserwuj wątek
    • katia14 Re: Gofry dla alergika 09.11.03, 21:31
      Wszystkie przepisy dla mojej alergicznej coreczki "modyfikuje", oto przepis na
      gofry: 1/2 szkl. oleju, 400 g cukru, 6-8 jajek (robilam z polowy przepisu i
      dalam 2 zoltka i 1 cale jajo), 10p. cukru waniliowego (pominelam), 1 kg maki, 1
      l mleka (oczywiscie wody), 1 op. proszku do pieczenia (na polowe przepisu dalam
      dwie lyzeczki), ciasto ma byc jak gesta smietana, po upieczeniu posypalam
      cukrem pudrem. Zawsze korzystam z normalnych przepisow zastepujac mleko woda,
      zamiast calych jaj daje wiecej zoltek, a zamiast masla maslo roslinne (firmy
      Olvit, bo nie zawiera bialek mleka krowiego) albo olej itd. Pozdrawiam Kasia
      • mariczka3 Re: Gofry dla alergika 09.11.03, 23:35
        Witam,
        mój siostrzeniec jest nadal uczulony na mąkę pszenną, był uczulony na jajka i
        leko.
        Wszystkie ciasta robiłyśmy bez mleka , na początku sprowadzałyśmy proszek
        zastępujący jajka a mąkę pszenną zastępowałyśmy okszyszową. Można upiec
        wszystko co się chce. Wspominasz o przepisie z małą ilością jajek, Jeżeli
        dziecko jest uczulone na jajka to nie może dostać nawet 1/1o jajka.
        jajka przepiórcze mniej alergizują, warto spróbować. W Polsce jest dostępna
        mąka orkiszowa razowa, nie spotkałam jasnej, ale jeżeli komuś bardzo zależy na
        utrzymaniu prawidłowej diety chętnie pomogą sprowadzić mąkę i proszek
        zastępujący jajka. Moja siostra szukała tych produktów przez dwa lata. Wiemy
        jaki jest to problem, ale pamiętaj dieta musi być zachowana konsekwentnie to
        jest szansa wyleczenia. Mój siostrzeniec może już jeść wszystko oprócz
        pszenicy, a nie wolno mu było prawie nic.Pozdrawiam.mariczka
        • gochamasl Re: Gofry dla alergika 10.11.03, 14:38
          Gdzie to wszystko kupujecie? I skad wiecie ze to czy to mozna tym czy tym
          zastapic. Jak rozpoznac ze dziecko nie moze maki pszennej?

To jest maka okszyszowa czy orkiszowa? Nie znam sie sad

Pozdrawiam
          Mama alergika chlonna wiedzy..
          • mariczka3 Re: Gofry dla alergika 10.11.03, 21:37
            Sorry przejęzyczyłam się, to jest mąka orkiszowa.
            To czym można niektóre produkty zastąpić wiem , ponieważ moja siostra
            próbowała wiele produktów. Niektóre szkodziły , niektóre były niejadalne ze
            względu na smak. Mąka orkiszowa ma w sobie właściwości , które nie powinny
            wywoływać alergi bo orkisz jest zbożem czystym, nie ulepszanym. Pszenica jest
            sztucznie wyhodowana, wielokrotnie ulepszana a orkisz nie. oczywiście mąka
            orkiszowa jasna też jest w pewny sposób przetworzona ale nie tak jak pszenica.
            To czy dziecko reaguje na pszenicę można sprawdzić tylko i wyłącznie drogą
            obserwacji, często testy tego nie wykazują. Mój siostrzeniec po zjedzeniu
            pszenicy miał ataki astmy w nocy , bez wysypki i żadnych innych objawów. Atak
            zaczynał się objawami przeziębienia , złego samopoczucia, złych humorów
            dziecka. Oczywiście nie jest gwarancją że dziecko nie będzie reagować na
            orkisz , każde dziecko jest inne i inaczej reaguje.Moja siostra szukała
            różnych produktów w polskich sklepach, niektóre znalazła. Ja natomiast
            mieszkam w Niemczech i szukałam wszystkiego co możliwe tutaj. Jasną mąkę
            orkiszową sprowadzamy z Niemiec bo nie możemy jej znaleźć w Polsce, razowa
            napewno jest. Chętnie pomogę sprowadzić te produkty których nie ma w Polsce,
            robię to bezinteresownie ponieważ wiem co znaczy dziecko alergiczne .
            Kiedy okazało się że Patryk nie reaguje na orkisz , w przeciągu tygodnia
            upiekłam produkty z 10 kg mąki, moja siostra już nie miała siły. Jedliśmy
            wszyscy bułki, ciasto, pizzę oczywiście z mąki orkiszowej ( smakuje
            identycznie jak pszenna ) a radość Patryka że wszyscy jemy to samo spowodowała
            to że następnego dnia piekłam kolejne amerykanki.
            • gochamasl Re: Gofry dla alergika 10.11.03, 22:29
              Wow!
              Tez bym chciala dac dziecku to co ja jem. Dzis maz mial ochote na jajecznice,
              a maly oczywiscie jajek nie dostaje, ale zawsze wola jajo jajo, boze serce mi
              sie krajalo jak jadlam i jemu nie dawalam a on tak chcial , stal na przeciw i
              patrzyl, i mialam ochote wywalic to do kubla!

Moj ma "tylko" wysypana skore, ale i tak nie wyglada to najlepiej.
              A jak wygladaly te ataki astmy?

A masz moze GG, albo maila podaj.
              • gochamasl Re: Gofry dla alergika 12.11.03, 21:52
                mariczka3 - odezwij sie!!!!
                • mgurniak Re: Gofry dla alergika 13.11.03, 07:09
                  mariczka jak sie nazywa ten proszek zastepujacy jajka ???? i gdzie go mozna
                  kupic w Niemczech?
                  • mariczka3 Re: Gofry dla alergika 14.11.03, 17:21
                    Proszek nazywa się:
                    Ei-Ersatz Sibylle Diat firmy Haus Rabenhorst.
                    Można go kupić w prawie każdym sklepie ze zdrową żywnością tzw. Reform Haus,
                    kosztuje 5 Euro.
                    zawartość opakowania 250 gram, dla przykładu: zamiast jednego jajka należy
                    wziąść 10 gram proszku czyli 2 łyżeczki do kawy.
                    Proszku można używać do pieczenia ciasta, do gorących potraw.
                    Jeżeli jest ktoś zainteresowany do mogę go przywieźć na początku grudnia, bo
                    będę w Polsce.
                • mariczka3 Re: Gofry dla alergika 14.11.03, 17:23
                  Cześć, wysłałam Ci adres mojej siostry , ona Ci dokładniej opisze objawy i co
                  z tym można zrobić. Mariczka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka