Dodaj do ulubionych

NOSICIELSTWO DMD

26.01.10, 14:52
JESTEM NOSICIELKą DMD I MAM SYNA CHOREGO NA Tą CHOROBę.ZAMIERZAMY Z MężEM MIEć
JESZCZE JEDNO DZIECKO.CZY JEST JAKAś GWARANCJA żE DRUGIE DZIECKO NIE BęDZIE
CHORE NA Tą CHOROBę?
Obserwuj wątek
    • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 11:18
      25% zdrowa dziewczynka, 25% córka nosicielka, 25% zdrowy syn, 25%
      chory chłopiec.
      • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 12:49
        DZIęKI
      • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 13:34
        A OD CZEGO TO ZALEżY?
        • gruchotka Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 16:54
          18051982mariola napisała:

> A OD CZEGO TO ZALEżY?

Od podłego losu. Ja do końca nie wiem, czy jestem nosicielką, a mam dwoje dzieci-dwóch chorych synów.

p.s. Jak byś mogła pisać bez Caps Locka, to łatwiej się będzie czytało :)
          • 0becia Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 18:07
            Ja mam dwie córki zupełnie zdrowe , jestem nosicielką tej podłej
            choroby i mam chorego synka
        • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 18:43
          Połowa twoich komórek jajowych ,,przekazuje" przyszłemu potomstwu
          zmutowany chromosom X a druga połowa zdrowy chromosom X i w
          zależności, która komórka zostanie zapłodniona będziesz mieć
          zdrowego lub chorego syna, zdrową córkę lub córkę nosicilekę.
          Niestety nie można mieć pewności, która komórka zostanie zapłodniona
          ponieważ jest to tak naprawdę loterią.
    • jedynyaga135autograf.pl Re: NOSICIELSTWO DMD 27.01.10, 23:02
      Szanse są 50% na 50% ale mozna zrobic badanie w ciazy czy dziecko
      bedzie chore Ja dopiero jestem przed zdiagnozowaniem czy ja czasem
      nie mam wadliwego genu do u mojego 6 miesiecznego dziecko
      zdiagnozowanu Duchenne
    • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 08:05
      a zeby stwierdzić czy kolejne dziecko robi się badania pranatalne w ciąży a w
      którym dokładnie tygodniu ciąży?
      • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 08:08
        A żeby stwierdzić czy kolejne dziecko będzie zdrowe czy chore robi się badania
        prenatalne w ciąży a w którym dokładnie miesiącu?
        • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 09:47
          Szanse nie są 50% na 50% tylko 25% można to sobie łatwo policzyć, bo
          są 4 opcje dziedziczenia uzależnione od płci. 50 na 50 jest w
          chorobach autosomalnych recesywnych a DMD jest chorobą recesywną ale
          sprzężoną z płcią.
          18051982mariola ja osobiście proponuję tobie wizytę w poradni
          genetycznej bo tam lekarz wyjaśni ci wszystko i o dziedziczeniu i o
          diagnostyce prenatalnej. Badania prenatalne wykonuje się między 11 a
          14 tygodniem ciąży i najlepiej żeby była wykonana biopsja
          trofoblastu, ja osobiście proponuję wykonać takie badania w
          Instytucie na ul Sobieskiego w Warszawie.
          • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 09:58
            A długo czeka się na wynik takiego badania?
            • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 10:27
              Na następny dzień masz informację jaką płeć ma dziecko, jeżeli to
              chłopiec to na kolejny dzień jest wynik czy chory czy zdrowy (chyba,
              że masz bardzo podobne chromosomy X to wtedy czeka się do 3 dni) na
              nosicielstwo u córki czeka się dłużej nawet kilka tygodni.
              • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 10:41
                A bolesna jest na biopsja?
                • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 10:49
                  Raczej niezbyt przyjemna bo patrzenie jak lekarz wbija igłę w brzuch
                  jest niemiłym przeżyciem, ale tak naprawdę to nic nie boli.
                  • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 10:57
                    A wynik takiego badania jest do końca wiarygodny?
                    • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 11:11
                      W twoim przypadku jeżeli masz potwierdzone genetycznie nosicielstwo,
                      wynik będzie wiarygodny. Inna sytuacja jest wtedy gdy nosicielstwo
                      nie jest potwierdzone, wtedy bada się czy kolejny chłopiec
                      odziedziczył ten sam chromosom X co chory brat, jeżeli tak to
                      otrzymujesz wynik, że z wysokim prawdopodobieństwem kolejny syn
                      będzie chory i masz prawo do aborcji, ale nie masz 100% pewności, że
                      dziecko jest chore. W przypadku dziewczynek nie ma to znaczenia, bo
                      nosicielka jest traktowana jak zdrowe dziecko.
                      • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 11:23
                        A w przypadku gdy w badaniach wyjdzie że jednak kolejne dziecko też urodzi się
                        chore to do którego miesiąca można poddać się aborcji?
                        • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:01
                          Najlepiej zakładać, że kolejne dziecko będzie zdrowe, można
                          przerywać ciążę do 27 tygodnia, ale jak się to odbywa nie wiem.
                          • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:04
                            łatwo poiedzieć ja mam cały czas obawy że coś będzie nie tak
                            • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:21
                              Zawsze będziesz mieć obawy i to jest jak najbardziej normalne. Sama
                              bardzo się bałam, że mogę mieć kolejne chore dziecko, ale wszystko
                              skończyło się dobrze i od samego początku starałam się pozytywnie
                              myśleć. Swojej decyzji nie żałuję bo widzę jak pozytywnie siostra
                              wpływa na chorego brata a i dla nas kolejne dziecko jest ogromną
                              odskocznią od choroby. Wg doniesień medycznych niby nie da się nic
                              zrobić żeby mieć synka lub córkę, ale są pewne metody, które
                              zwiększają sznasę na dziewczynkę więc lepiej poczytaj w internecie
                              na ten temat a nie zamartwiaj się na przyszłość.
                              • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:41
                                A czy ty też jesteś nosicielką tej choroby?
                                • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:48
                                  Tak jestem.
                                  • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:52
                                    A córkę masz zupełnie zdrową czy jest nosicielką?
                                    • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 12:56
                                      Tego typu pytania raczej nie są potrzebne na forum bo nie mają
                                      żadnego znaczenia i nic nie wnoszą a tylko wydłużają wątek, który
                                      nie ma już nic wspólnego z pytaniem, do prywatnych rozmów zapraszam
                                      na mail cat4444@wp.pl
                                      • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 13:05
                                        Przepraszam że zapytałam
                                        • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 13:12
                                          Nie masz za co przepraszać, kto pyta nie błądzi:)
                                          Bardzo chętnie na tego typu pytania odpowiem na maila, masz pytanie
                                          napisz.
                                        • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 14:00
                                          Z twoją skrzynką są problemy więc wysłałam priv na gazetowy mail.
                                          • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 28.01.10, 14:52
                                            Wysłałam ci email na twoja skrzyknkę ale nie wiem czy dostałaś bo nie mam żadnej
                                            odpowiedzi
                                          • ameise0 Re: NOSICIELSTWO DMD 19.03.10, 16:30
                                            Hej!mojego ojca 2 braci zmarlo na zanik miesni!czy ktos wie czy ja
                                            jako corka jestem nosicielka?gzie i jak moge to sprawdzic bo planuje
                                            zajsc w ciaze a boje sie ze jak urodze chlopca to bedzie chory!dodam
                                            ze moja kuzynka od siostry mojego ojca ma chlopca ktory jest chory
                                            na ta straszna chorobe!to jedyny przypadek w rodzinie oprocz 2 braci
                                            mojego ojca!prosze o informacje na ten temat.
                                            • szamiatala Re: NOSICIELSTWO DMD 19.03.10, 21:01
                                              Twoja babka była nosicielką, twoja ciotka również. Twój zdrowy tata
                                              napewno nie miał możliwości przekazania ci uszkodzonego genu z
                                              chromosomem X ponieważ musiałby być chory na DMD. Możesz więc być
                                              spokojna nie przekażesz drogą dziedziczenia
                                              choroby twojemu synowi czy nosicielstwa córce.
                                            • 18051982mariola Re: NOSICIELSTWO DMD 20.03.10, 17:29
                                              HEJ
                                              Czy jesteś nosicielką dmd możesz sprawdzić w Warszawie w poradni
                                              genetycznej na ulicy Sobieskiego,tam robią na to badanie.
                                              • 0becia Re: NOSICIELSTWO DMD 20.03.10, 19:28
                                                JA MAM TAKIE PYTANIE NIEDAWNO ODKRYŁAM ŻE W RODZINIE MOJEGO OJCA BYŁ
                                                PRZYPADEK CHOROBY O PODOBNYCH OBJAWACH ALE BYŁA TO DZIEWCZYNKA MIAŁA
                                                TRUDNOŚCI Z CHODZENIEM CZĘSTO SIĘ PRZEWRACAŁA POTEM JUŻ TYLKO LEŻAŁA
                                                TRZEBA BYŁO JĄ KARMIĆ ZMARŁA W WIEKU 11 LAT WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW NIE ZNAM
                                                BYŁO TO 50 LAT TEMU JA JESTEM NOSICIELKĄ DMD CZY MA TO JAKIŚ ZWIĄZEK ?
                                                • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 20.03.10, 20:33
                                                  Na pewno nie ma to związku z nosicielstwem DMD, niektóre kobiety są
                                                  objawowymi nosicielkami tzn mogą mieć kardiomiopatię lub problemy z
                                                  mięśniami, ale takie rzeczy objawiają się w późniejszym wieku. Z
                                                  tego co opisujsze wynika, że ta krewna musiała być chora na jakąś
                                                  chorobę (a możliwości jest bardzo wiele) i nawet gdyby była
                                                  nosicielką DMD to nie zmarłaby w wieku 11 lat. Jeżeli ta osoba
                                                  pochodziła ze strony twojego ojca to tym bardziej nie ma możliwości
                                                  żeby to miało wpływ na twoje nosicielstwo, bo twój ojciec również
                                                  musiałby być chory.
                                                  • cat4444 Re: NOSICIELSTWO DMD 30.03.10, 09:35
                                                    Na temat genetyki i diagnostyki prenatalnej proponuję poczytać
                                                    w ,,Najczęściej zadawane pytania z zakresu genetyki
                                                    i diagnostyki prenatalnej", których udzielił dla Parent Project
                                                    Muscular Dystrophy, dr Janusz Zimowski z Instytutu Psychiatrii i
                                                    Genetyki Człowieka.
                                                    Ten dokument znajduje się pod tym adresem:
                                                    parentproject.org.pl/pytania.pdf
                                                  • malg0ska Re: NOSICIELSTWO DMD 22.04.10, 23:03
                                                    Witam. Wczoraj dowiedziałam się, że moj 5letni braciszek jest chory
                                                    na dmd. Wiadomosc ta zmobilizowała mnie by wykonać badania
                                                    genetyczne na nosicielstwo.
                                                    I mam pytanie do osób, które miały robione takie badanie:
                                                    czy do wykazania nosicielstwa wystarczy zbadanie tylko mojej krwi
                                                    czy potrzebna jest rowniez mojej mamy i brata albo chociaz ich wynik
                                                    badan genetycznych? Pytam bo Pani, która mnie zapisywała na badanie
                                                    powiedziała,że tylko ja będę mieć badaną krew... kazała zabrać
                                                    dokumentację brata czyli tylko wynik badan krwi...
                                                    Może chcą jedynie zbadać mi poziom Cpk, który podobno występuje
                                                    jedynie u 60% nosiccielek czyli wynik badania jest mało wiarygodny :/

Dodam, że moja mama nie ma zadnych dokumentów potwierdzających
                                                    nosicielstwo, a moj brat rowniez nie miał przeprowadzonych jeszcze
                                                    badan genetycznych potwierdzających chorobę jednak nie łudzimy się,
                                                    że to nie prawda gdyz 2 braci mojej mamy było chorych na dmd tzn.
                                                    jeden nadal jest. A ma 37 lat... a wszędzie piszą, że ludzie z dmd
                                                    dożywają 30stki...
                                                    Proszę o odpowiedz...
                                                  • dorcia30.4 Re: NOSICIELSTWO DMD 24.02.11, 22:16
                                                    będziesz miała tylko pobieraną krew na potwierdzenie czy jesteś nosicielka czy nie. jeżeli twoja mama ma siostry też powinny zrobić takie badanie
    • aniszka1000 czy jestem nosicielka DMD? 03.02.11, 23:25
      mam 34 lata, a badania robilam 1990 r. i moje wyniki sa takie:
      CPK- 21
      ALDOLAZA- 10
      czy to cos Wam mowi,moj kuzyn chorowal na DMD,zmarl majac 18 lat,jego mama/moja ciotka/ jest nosicielka i teraz ma problem z chodzeniem,siostra jego takze jest nosicielka.
      Czy moi synowie moga chorowac,jeden ma 4latka,a drugi pojawi sie z miesiac.dziekuje z gory za pomoc,moze ktos mnie uspokoi
      • 0becia NOSICIELSTWO 05.02.11, 10:44

TRZEBA ZBADAC KREW NIKT NA FORUM NA TAKIE PYTANIE CI NIE ODPOWIE
      • dorcia30.4 Re: czy jestem nosicielka DMD? 24.02.11, 22:22
        witam ja miałam wynik CKP 3250. NORMA wynosi od15 do 120 więc nie powinaś być nosicielką
    • ivetas Re: NOSICIELSTWO DMD 05.02.11, 13:29
      50 na 50, moj starszy syn jest zdrowy i mlodszy chory, jak mowi w wywiadzie prof. Zaremba wyciaga sie czasami jedna kulke czarna - zycze wszystkiego dobrego
    • dorcia30.4 Re: NOSICIELSTWO DMD 24.02.11, 22:12
      jest szansa 50% na 50% ze może być zdrowe, tak samo 50% na 50% że dziewczynka może być nosicielką albo nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka