Dodaj do ulubionych

czy to objaw alergii???

16.11.03, 22:49
Drogie e-mamy!

Moja coreczka od 3 miesiaca jest na butelce - z Nana przeszlam do Bebilonu,
ale kupki sa wciaz na ogol zielone, czasem ze sluzem (zwlaszcza teraz, gdy
probuje wprowadzac zupki itd.). Teraz corcia ma juz prawie 6,5m i jestesmy
wciaz przy prostych warzywkach i zupkach (miesa ani skomplikowanych potraw
jeszcze nie bylo). Coreczka doskonale przybiera odkad jest na butli - teraz
wazy ponad (grubo)9kg i pediatra powiedziala, ze jesli tak dobrze przybiera,
to nie moze byc alergii. Ale kiedy niedawno zadwonilam do kliniki na dyzur
pediatry, by spytac o fatalne kupki, to powiedziano mi zebym zmienila swoja
pediatre, bo przybieranie nic tu nie znaczy! (???)

Po pierwszej marchewce (GErber) kupka byla straszliwie zielona i rzadka, ze
sluzem. Na pewien czas dalam spokoj. Potem dalam jej dynie wlasnej robty -
bardzo smakowala, nastepnego dnia, gdy zjadla troche wiecej dyni - na
policzkach pojawily sie niesamowite rumence...PO paru dniach to samo po zupce
marchewkowej. A teraz juz od ponad tygodnia (probuje dawac zupki) na buzi
utrzymuja sie wypryski - wokol ust, a potem tez na nosku, a skora stala sie
teraz strasznie sucha, prawie sie luszczy...

Co mam robic? Czy to alergia?? Napiszcie, prosze, bo jestem bardzo
niespokojna (nie znam sie zbytnio na alergiach)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga8888 Re: czy to objaw alergii??? 16.11.03, 23:06
      dodam jeszcze, ze podobne wypryski - chyba nie sa to potowki - znalazlam na
      karku corci pod wloskami
      • edyta Re: czy to objaw alergii??? 17.11.03, 22:12
        Aga, no to juz wiesz. Alergia jak złoto. Niestety wypryski, rumieńce i szorstka
        skóra pojawiaja się szybko a znikają znacznie wolniej. Trudno wtedy połapać się
        co uczula. czasem pierwsze objawy alergii pojawiaja sie po miesiącu jedzenia
        czegoś tam i wtedy juz klops. trzeba odstawic wszystko i zaczynac od pocz atku.
        Wiem cos o tym bo mam 6letnia alergiczkę i półtoraroczną. pierwsza miała
        uczulenie nawet na ryż, marchewke i jabłka (jabłka i ryż do tej pory...)
        Wszystkie słoiczki owocowe i soki odpadły, bo wszedzie były jabłka. Karmiłam ją
        cycem dwa i poł roku, w tym 8 miesięcy wyłacznie odzywiając się niemal wodą, bo
        kawałek żółtego sera na mojej kanapce już jką sypał. A ważyła koncertowo - 8
        miesięcy i 11,5 kg!!! Przybieranie naprawdę nic tu nie ma. generalnie alergicy
        sa chudsi, bo maja jakieś zielone lejace kupy itd, ale mojej córze to nie
        przedszkadzało. Nic Ci nie pomogę. Alergie mozna mieć na wszystko, objawy też
        są różne. mogą jeszcze byc liszaje na udach albo w zgieciach łokci i kolan.
        Tylko pupa jest wolna, chyba, ze po zrobieniu kupy czy siusiu tez są w tych
        miejscach szybko wypryski - wtedy wiadomo, ze to coś z kupy uczuliło, czyli
        reakcja jest natychmiastowa. Doradzić tylko mogę bardzo restrykcyjna diete
        dziecka, zadne maści nie pomogą, tylko skóra będzie lepiej wyglądała, ale mozna
        je stosowac krótko (steroidy!!!). Poza tym nieprzestrzeganie diety konczy się
        marszem alergicznym i nawet w konsekwencji astma, ale to pewnie wiesz. Na
        szczęście większośc dzieci wyrasta koło 5-6 roku zycia, co niestety nie dotyczy
        mojej córy, ale trudno. Ona nie wie jak smakuje jajko, kurczak, mleko,
        czekolada, orzechy i mnóstwo innych rzeczy. Co zrobic. Pozdrawiam, nie jestes
        sama.Ed.
        • edyta Re: czy to objaw alergii??? 17.11.03, 22:16
          I jeszcze jedno. Nie znam się na butelce, nigdy nie u zywałam, ale chyba
          Nutramigen musiałabys spróbowac, chociaz smierdzi ohydnie. Ja swojej córze na
          poczatku dawałam tylko ziemniaki - jedynie to mogła i to dopiero po 12
          tygodniach picia Ketotifenu - on nie działa od razu. Potem jeszcze jakos
          wchodziła marchewka i pszenna kaszka, ale ryz nie, zadne buraczki, selery -
          mowy nie ma. Dopiero sie polepszyło koło półtora roku. Miałam jednak szczęście -
          mogła po lekach jesc mięso z królika, potem z indyka i wieprzowinę. A to juz
          bardzo dużo.Pozdro
          • chalsia Re: czy to objaw alergii??? 18.11.03, 00:57
            Aga,przeczytaj koniecznie cały wątek "dieta mamy karmiacej małego alergika".
            A oprócz Nutramigenu jest jeszcze Bebilon Pepti oraz Bebilon Amino, oba chyba
            smaczniejsze od Nutramigenu.

Pozdrawiam,
            Chalsia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka