Dodaj do ulubionych

robicie nalewki?

04.10.11, 14:25
ja ogólnie nie lubię wódek, ale ten przepis mnie zachwycił i chyba zrobię taki rarytas na świętasmile

atinabc.blox.pl/2008/11/Nalewka-Bozonarodzeniowa.html
i może jeszcze jakąś cytrynówkę- jak już się do tego wezmę. Macie sprawdzone przepisy, a może coś z wermutem- czyli mniej procentowesmile

Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: robicie nalewki? 04.10.11, 14:28
      moj tesc robi pyszne, maz pierwszy raz probowal w tym sezonie i tez wyszly niczego sobie. Robil nalewke na mandarynkach i anansiesmile
    • sofi75 Re: robicie nalewki? 04.10.11, 14:33

Robicie glownie:
      - wisniowke
      - pigwowke
      - nalewke farmaceutow

czasami tez inne (zurawina, maliny, jezyny - zalezy co sie trafi jesienia w lesie).

Tylko ostatnio pic nie ma komu sad

Przepisami moge podzielic sie na priva
      • iin-ess Re: robicie nalewki? 04.10.11, 14:39
        zaciekawiła mnie nalewka farmaceutówsmile jak możesz to na gazetowegosmile
        • sofi75 nalewka farmaceutow 04.10.11, 14:45
          Cytrynóweczka czyli nalewka farmaceutów

Składniki: 1 kg cytryn, 0,5 kg cukru, 1 l mleka, 1 l spirytusu.

Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny odstawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny. Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni). Przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami). Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak. Znika błyskawicznie!!!

• iin-ess Re: nalewka farmaceutow 04.10.11, 14:49
            mleko?
            • angazetka Re: nalewka farmaceutow 04.10.11, 15:43
              Tego mleka w ogóle potem nie czuć, a nalewka jest pyszna i nietypowa.
              • sofi75 ujme to tak 04.10.11, 16:43

dzieki temu mleku potem nie czuc smrodu spirytusu smile
                • czarnaalineczka Re: ujme to tak 05.10.11, 09:38
                  ale takie normalne mleko ?
                  ile % ?
                  czy skondensowane ?
    • malgosiek2 Re: robicie nalewki? Tak. 04.10.11, 14:42
      Głównie z malin, aronii i pigwy.
      Zimą najlepsze na rozgrzaniesmile
    • upartamama Re: robicie nalewki? 04.10.11, 14:45
      u mnie nalewki robi się ze wszystkiego:
      truskawka z limonkami
      malinówka
      cytrynówka
      z pigwy
      z porzeczek
      z gruszek limonek i mirabelek
      z brzoskwiń

z czubków sosnowych na przeziębienie
      orzech na biegunkę i niestrawności
      czosnkowa przy przeziębieniu
      ale te trzy to lecznicze nie do picia kieliszkamismile

Natomiast jak na wstępie nalewki ze wszystkich owoców- jak tylko jest kasa bo spiryt drogi.
      • iin-ess Re: robicie nalewki? 04.10.11, 14:51
        i z pigwy jakbyscie mogły. Bardzo lubie zapach pigwy,ale zawsze ten owoc wydawał mi sie takie jakiś nieatrakcyjny, małe to, twarde to, jak z tego coś zrobic?
        • madzia.b2 pigwówka 04.10.11, 15:03
          2 kg pigwy, 1 kg cukru, 2 litry wódki, szklanka spirytusu. Pigwe pokroić (pestki powinno się wyrzucić, ale ja robię z pestkami, za dużo byłoby robotywink, zasypać cukrem i zostawić na tydzień. Codziennie potrząsac żeby się dobrze cukier rozpuścił. Po tygodniu zalać wódką i zostawić na dwa tygodnie. Na koniec wlać spirytus i po godzinie zlewac do butelek. Smacznegosmile
        • jolunia01 Re: robicie nalewki? 04.10.11, 15:56
          iin-ess napisała
          > ... Bardzo lubie zapach pigwy,ale zawsze ten owoc wydawał mi sie takie jakiś nieatrakcyjny,
          > małe to, twarde to, ...

Pigwa ma akurat bardzo słaby aromat, natomiast jest duża (wielkości sporej gruszki) i nieprzesadnie twarda. Zdaje mi się, że masz na myśli pigwowca.
          A co do pigwowca - ja robię tak: przekrawam owoce na 4 części, wykrawam gniazda nasienne i wrzucam do malaksera na tarczę "sałatkową", czyli ścieram na wiórki. Z utartych wiórków lekko odciskam sok (nie pasteryzuję, ale mocno zakręcam i wstawiam do lodówki), resztę zasypuję cukrem, zostawiam na dobę, żeby naprawdę puściły sok, zalewam spirytusem z wódką (w proporcjach 2kg pigwowca, ok70-80 dag cukru, po p[ół litra wódki i spirytusu), mieszam i zostawiam na jakieś 3 miesiące. Później standardowo - zlewam, owoce lekko dosładzam i jeszcze raz zalewam wódką, po miesiącu zlewam, łączę oba nalewy, ewentualnie jeszcze dosładzam. Za następne 3 miesiace jest super.
          • sofi75 pigwowiec - a ja robie tak 04.10.11, 16:42

owoce na dobe do zamrazarki.

Po rozmrozeniu sa miekkie, a nie traca na aromacie - no i przynajmniej mozna oszczedzic rece i nie miec pecherzy od krojenia smile
      • edor67 Re: robicie nalewki? 05.10.11, 09:23
        Proszę, podrzuć przepis na tę z czubków sosnowych.
    • iuscogens Re: robicie nalewki? 04.10.11, 15:01
      Ale fajny przepis wink
      • iin-ess dzięki 04.10.11, 15:16
        w tym roku wściekłam się na przetwory i chyba dorzucę do nich parę butelek aromatycznych alkoholi..
    • axis-mundi Nie 05.10.11, 09:29
      Nie pijemy alkoholu smile
    • czarnaalineczka Re: robicie nalewki? 05.10.11, 09:40
      preferuje likierki
      szczegolnie kawowy
    • czarnaalineczka Re: robicie nalewki? 05.10.11, 09:42
      robilam kiedys cos podobnego jak ta bozonarodzeniowa

rozniste bakalie cytryne i pomarancze zalalam starka smile
      pyszne wyszlo
    • imasumak Re: robicie nalewki? 05.10.11, 09:50
      Z pigwy
      malin
      wiśni
      imbiru.

A w tym roku mąż poraz pierwszy nastwił wino z winogron z naszego ogrodu smile
    • jolunia01 Re: robicie nalewki? 05.10.11, 11:42
      Dziewczyny, która robiła tę Bozonarodzeniową z takiej "popularnej" suszonej/kandyzowanej żurawiny? Wszędzie widzę, że żurawina jest z olejem - co zatem? płukać przed zalaniem alkoholem, czy nie?
    • beata985 Re: robicie nalewki? 05.10.11, 14:33
      w tym roku pierwszy raz zrobiłam z wisni i truskawek,
      na dzień dzisiejszy bardzo by mi się przydała z sosny....
      ta bożonarodzeniowa wygląda ciekawie-ciekawe jak smakuje??? jeszczze jest czas żeby ją zrobić....
      szkoda tylko, że spirty taki drogi-nie kalkuluje sięsad mimo że w biedronce kupuję...
    • malka37 Re: robicie nalewki? 05.10.11, 15:06
      wlasnie wczoraj wisniowke zrobilam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka