20.06.06, 09:35
o co moge sie ubiegac z chorutkim dzieckiem?? Jakie zasiłki mi przysługują??
może któraś z was juz wie:)
Obserwuj wątek
    • izabela1976 Re: zasiłki 20.06.06, 12:03
      Zaiłek pielegnacyjny (144 zł) bez względu na dochody w rodzinie.
      • maka2003 Re: zasiłki 20.06.06, 13:54
        jeżeli nie podjęłaś pracy, opiekujesz sie dzieckiem z orzeczeniem o
        niepełnosprawności na komisji możesz mieć tez przyznany zasiłek stały
        (oczywiście jeżeli twoje dochody nie przekraczaja jakiegoś tam poziomu).
        No i przy niskich dochodach jeszcze zasiłek rodzinny z całą gamą zasiłków
        pokrewnych - ale dochody musza być naprawde niskie - 580 netto na osobę przy
        dziecku niepełnosprawnym i 504 przy zdrowym..
        • kaha1 Re: zasiłki 20.06.06, 21:24
          ale najpierw musisz mieć orzeczenie o niepełnosprawności
          a potem już dużo można - nawet naklejkę na samochód i pozwolenie na parkowanie
          w tych wszystkich zabronionych miejscach :)
          • ali_mama Re: zasiłki 20.06.06, 22:08
            my rowniez mamy orzeczenie o niepelnosprawnosci a jako ze pracujemy z mezem to
            bierzemy zasilek pielegnacyjny (140 zl ) + zasiłek rehabilitacyjny ( 50zl) i
            rodzinny ( jakies 40 )

ale tak jak pisza dziewczyny najwazniejsze jest orzeczenie o
            niepełnosprawnosci....
            • kaha1 Re: zasiłki 21.06.06, 06:45
              i powinniście mieć jeszcze darmowe przejazdy autobusami i tą nalepkę na samochód
              • babawawa Re: zasiłki 21.06.06, 12:38
                kochane a zescie na nalepke sie uparły:) zastanawiam sie czy dostane o
                niepełnosprawnosci bo mis pys chodzi i porusza sie samodzielnie, ale nie mogę
                chodzić do pracy bo praktycznie co tydzień mamy wizyty u lekarzy, paru różnych
                specjalistów i ma dużo leków stałych do brania i jeszcze tą rehabilitacją musze
                sie zająć, także jakikolwiek zwrot od państwa nyłby mile widziany, tylko
                kurcze, jak ten swistek o niepłnosprawnosci załatwiałyście?? i jakie
                przysługują gdy s wiekszę niz te 580 netto:)
                • ali_mama Re: zasiłki 21.06.06, 13:35
                  ja zaczełam od lekarza rodzinnego alicji..... pani dokotor dała nam jakis
                  swistek , kazała zrobic xero kart wypisów ze szpiatal ai zanieśc do osrodka
                  orzekajacego o niepoelnosprawnośći...zaniosłam .....wyznaczyli mi termin
                  wizyty..... i to by było na tyle......

jesłi udowodnisz ze nie mozesz dziecka zostawic pod niczyja opieka to nawet
                  zeby mial bole głowy nalezy sie zasiłek .... moja alicja tez nie wyglada na
                  dziecko niepełnosprawne.....a mimo to nia jest....\

a z ta nalepka to jest tak ze nie kazdemu sie nalezy...... my jej nie mamy ;-))
                  • kaha1 Re: zasiłki 21.06.06, 16:00
                    moja ma bo nie chodzi

jak zarobki są powyżej 58... cośtam to dostajesz tylko pielęgnacyjny 120zł
                    • ulap4 Re: zasiłki 22.06.06, 00:47
                      Moje dziecko ma głęboki niedosłuch, bardzo dużo przeszła( wrodzona cytomegalia,
                      małopłytkowość, problemy z wątroba(groził przeszczep) wzmożone napięcie
                      mięśniowe, retinopatia i dużo innych powikłań), ponad pół roku w CZD, w maju
                      skończyła dwa latka, jeszcze sama dobrze nie chodzi i nam niestety nalepka nie
                      przysługuje, dowożę Olę 2 razy w tygodniu(60 km) na rehabilitację i do logopedy
                      i za każdym razem musze płacić za parking.
                      Pozdrawiam.
                      • kaha1 Re: zasiłki 22.06.06, 07:03
                        dlaczego wam nie przsługuje????

myślałam, że to dostają dzieci niepełnosprawne bez problemu?!

my orzeczenie o niepełnosprawności mamy na 3 lata i dostaliśmy to bez
                        problemu :/
                        • babawawa jeszcze mam pytanie 29.06.06, 14:59
                          jak któras z was miała to w reku to powiedzcie mi które zaswiadczenie
                          jestprawidłowe. Moja pani doktor nie wie, a co sie pytam kolezanek to swie
                          różne wypowiedzi więc tak: jeden o którym słyszę to taki na trzech kartkach:
                          tam w tytule jest: "Zaswiadczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka wydane dla
                          potrzeb ZespołudoSpraw Orzekania o Niepełnosprawnosci drugie: wniosek o wydanie
                          orzeczenia o niepełnosprawnosci, a trzecie do taki mały bzdiunek jakis
                          oswiadczenie o stanie zdrowia pacjenta. To które ma mi wypłnic??
                          • babawawa wiem juz wszystko wam tez sie moze przydaZUS 29.06.06, 15:14
                            www.zus.pl/swiadcze/zas006.htm kliknijcie ten załącznik 6 i macie
                            mozliwosc wydrukowac wszystkich papierów jakie obowiazuje w zusie, nie
                            tylkozasiłek pielegnacyjny ale wszystko
                          • kk1962 Re: jeszcze mam pytanie 29.06.06, 18:56
                            Moj maz poszedl z zaswiadczeniem "dla potrzeb zespolu itd..".
                            Bylo ono dlugie, dwustronne. Do tego karta informacyjna leczenia ze szpitala.
                            Bardzo mila pani powiedziala ze potrzeba jeszcze 5 (piec!)
                            innych swistkow, ale on to wszystko zalatwil w ciagu jednego dnia.
                            Na przyklad legitymacje szkolna - i zaswiadczenie ze szkoly (po co obie te rzeczy??)
                            Orzeczenie mielismy nastepnego dnia, pani zostala dluzej w pracy (!)
                            zeby nam je przekazac.

Najlepiej po prostu tam pojsc (w Wwie na Grzybowskiej chyba 25, w budynku
                            przychodni) i sie dowiedziec.

Moje dziecko tez chodzi, a teraz to juz nawet nie wyglada na chore.
                            Karta parkingowa przydaje sie zwlaszcza przy jezdzeniu na Litewska
                            (dla tych co nie z Wwy: Litewska jest w centrum i parkowanie tam kosztuje,
                            i to niemalo).

Po uzyskaniu orzeczenia o niepelnosprawnosci nalezy sie:
                            -144 zl zasilku pielegnacyjnego (wiecej jezeli mama nie pracuje),
                            -karta parkingowa (do parkowania na kopertach),
                            -zwolnienia w podatku dochodowym (opisane dokladnie w portalu
                            -niepelnosprawni.pl), np. na leki,
                            -bezplatne przejazdy komunikacja
                            i pewnie jeszcze cos.

Trzymajcie sie i powodzenia w wojowaniu z biurokracja,
                            Kasia
                            • memenka Re: jeszcze mam pytanie 09.07.06, 16:08
                              jeszcze dowóz do szkoly, 70 zł na edukacje i rehabilitacje i zasilek staly
                              (ponad 400zl) ale te dwa ostatnie zalezą od dochodu
                        • memenka Re: zasiłki 09.07.06, 16:05
                          naklejka zwalniająca z oplaty za parking czy stawanie na kopercie przysługuje
                          niepełnosprawnym ruchowo
                          • kaha1 Re: zasiłki 09.07.06, 19:15
                            zasiłek stały jest przy jakich zarobkach? wiesz może?
                            • ogis1 Re: zasiłki 09.07.06, 21:36
                              Witam.Sorki, ze się wcinam ale przez przypadek znalazłam ten temat
                              proponuję poczytaj " REGULACJE PRAWNE" na pierwszych stronach Funduszu, tam
                              jest opisane.

Pozdrawiam
                              Ewa mama Julki/cavc/ po operacji
                              ps. też sie staramy o takie papiery, że dziecko jest niepełnosprawne.Obecnie
                              czekamy na komisję
                            • memenka Re: zasiłki 10.07.06, 09:43
                              przy takich jak do rodzinnego tzn, w rodzinie z niepelnosprawnym dzieckiem cos
                              ok 580
                          • maka2003 Re: zasiłki 10.07.06, 15:47
                            u nas karta na przejazdy komunikacją miejską dla dziecka i opiekuna jest tez
                            tylko dla dzieci z niepełnosprawnościa ruchową.

pozdrawiam, marta
                          • kk1962 Re: zasiłki 10.07.06, 17:14
                            Witam, moje kolejne 2 grosze w temacie "zasilki".
                            1)U nas (Wwa) karte parkingowa do parkowania na kopercie
                            dali wszystkim znanym chorym onkologicznie dzieciom.
                            Niepelnosprawnosc ruchowa potrzebna jest do karty N+.
                            Zreszta znam jedna rodzine, ktora i tamta dostala!
                            2) W Wwie darmowy przejazd komunikacja miejska jest dla
                            wszysstkich niepelnosprawnych dzieci (do lat 16) i opiekuna
                            podrozujacego z dzieckiem. Co prawda "nasze" dzieci w ogole
                            nie powinny jezdzic komunikacja miejska z powodu immunosupresji,
                            ale prawo do darmowego przejazdu jest.
                            3) Zasilek pielegnacyjny (144zl) jest niezalezny od dochodu.
                            Natomiast od dochodu zaleza inne zasilki. Mozna doczytac sie na
                            stronie niepelnosprawni.pl, chyba juz o tym pisalam.

Goraco.... zaraz sie rozpuszcze.
                            Rownie goraco Was pozdrawiam,
                            Kasia
                            • kaha1 Re: zasiłki 10.07.06, 19:52
                              kurcze.. nie wiedziałam o tych 400 zł..??
                        • magdalenkaaa78 Re: zasiłki 12.07.06, 08:51
                          Karta parkingowa przysługuje dzieciom niepełnosprawny ruchowo bądź
                          neurologicznie. Czyli wtedy, gdy na komisji orzekajacej o niepełnosprawności
                          dostają R lub N.
                          • anisr Re: zasiłki 17.07.06, 09:52
                            A ja mam pytanie-czy do zasiłku pielęgnacyjnego tez jest potrzebne
                            zaswiadczenie o niepełnosprawnosvci?Olga dopiero co została zdiagnozowana, wiec
                            raczej nie mamy teraz szans, a zasiłek by sie przydał bo leki drogie jak ch...ra
                            • magdalenkaaa78 Re: zasiłki 17.07.06, 12:21
                              Nie dostaniesz zasiłku bez orzeczenia. skaldaj papiery na komisję i tyle...
                            • ali_mama Re: zasiłki 17.07.06, 12:46
                              jesli to choroba przewlekła to orzeczenie dostaniecie bez wzgledu kiedy mała
                              została zdiagnozowana....zatem jak napisała magdalenkaa składaj papiery ....
                              pozdrawiam
                              • anisr Re: zasiłki 17.07.06, 23:15
                                To jest choroba przewlekła i nieuleczalna...dzieki dziewczyny, chyba złoże
                                papiery choć mówiąc szczerze chciałam tego uniknąc:(
                                • magdalenkaaa78 Re: zasiłki 18.07.06, 10:34
                                  Dlaczego? Państwo tak nas okrada, w zamian pomoc jest naprawdę żałosna, jeśli
                                  coś Ci się należy, cos Ci moze choć trochę pomoc, odciazyć to należy z tego
                                  korzystać. Szczególnie, że to nie dla Ciebie, to dla dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka