bas1213 08.07.10, 10:10 Za parę dni jestem zaproszona do kolezanki która urodziła niedawno dziecko.Mam pytanie - jaki praktyczny prezent kupić dla nowonarodzonego dziecka? ( dajcie jakieś pomysły-oprócz ubranek) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: ?????? 08.07.10, 10:20 Proszę używaj w temacie zwrotów, które mówiły by coś o treści watku. Załóż nowy wątek, ten usunę. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: ?????? 08.07.10, 11:28 Mam prawie 3-miesięczną córcię i powiedziałam wszystkim odwiedzającym nas na początku gościom, żeby wcześniej spytali, czy wymyślony prezent będzie ok albo w ogóle, co się przyda. Top każdemu ułatwiło sprawę, dzięki temu nie mamy teraz kilku takich samych rzeczy A teraz z doświadczenia - są takie pałąki, które można zawiesić nad łóżeczko albo do wózka, moja mała dzięki temu zajmuje się sobą ok. pół godziny nad ranem, po przebudzeniu i w ciągu dnia, na tym pałąku zawieszone są 3 zabawki pluszowe z kulkami grzechoczącymi w środku. Na spacerze też zawsze sobie trąca pluszaki i widać, że ją to bawi. A jeszcze lepsza sprawa, to taka karuzela do zamontowania na szczebelki, która się kręci, gra taka znaną melodyjkę dziecięcą, ma 4 pluszowe misie w różnych kolorach i moja córka jest tym zachwycona, a ja mam dzięki temu więcej czasu dla siebie, kilka razy jej nakręcam Acha, dziecko się tym zaczyna interesować, jak ma ok. 1,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
dagaba Re: ?????? 08.07.10, 11:39 Ja polecam śpiworek do spania albo ręcznik kąpielowy z kapturem. Możesz też kupić coś co zaczeka aż dziecko podrośnie - komplet łyżeczek, śliniaczków, kubek niekapek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ?????? 08.07.10, 11:53 ja z doświadczenia wiem,że nigdy nie jest za mało kosmetyków,pieluszek itp.Tyma bardziej,że pieluszki na początku "idą jak woda" Dlatego ja np.strasznie się cieszę jak dostanę kosmetyk,łacznie z chusteczkami.Ciuszki zawsze jakieś tam się kupi i stopniowo dokupuje,a nie zawsze sie trafi w gust matkizabawki?no nie wiem... Obstawiam kosmetyki jednak Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: ?????? 08.07.10, 13:14 Ja oprócz pampersów - oczywiście takich, jakie ja wybieram - nie chciałabym dostać kosmetyków, bo zajęłyby tylko kolejne miejsce w mojej wypełnionej już gratami szafie, a to dlatego, że musiałam długo szukać czegoś, co nie uczuliłoby mojej córci. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ?????? 08.07.10, 12:19 Najlepiej zapytaj sama kolzeanke. Mam cala mase rzeczy, ktore leza schoane w szafie nigdy nie uzywane bo prezenty okazaly sie zupelnie nietrafione. Najbardziej mnie rozwalaja ubranka na dany wiek dziecka zupelnie nieadekwatne do pogody np typowo letnie sukieneczki na 3-miesieczna dziewczynke urodzona w listopadzie... W szufladzie lezy miniaturowa metalowa grzechotka - w zyciu nie dlabym tego dziecku, okropnie gniecace sie przescieradlo haftowane oczywiscie bez gumki, metalowe lyzeczki (moze za dwa lata sie przydadza), buciki na polroczniaka plastikowo - gumowe (perelka) Tak naprawde, najbardziej bym sie ucieszyla z duzej paki pieluch (oczywiscie takich jakie uzywa moje dziecko, a nie jakichkolwiek). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ?????? 08.07.10, 12:33 z zupelnie nietrafionych prezentow mam tez ramki na zdjecia, a jedyny strzal w dziesiatke to kolysanki z umer i turnauem. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: ?????? 08.07.10, 12:27 wydaje mi sie ze najlepiej dac kupon gotowkowy do wykorzystania w konkretnym sklepie dzieciecym np mothercare, to nie musi byc duzo pieniedzy a wtedy kolezanka sama kupi dziecku co bedzie potrzebne, lub dolozy na cos wiekszego. Odpowiedz Link Zgłoś
momlet Re: ?????? 08.07.10, 12:33 paka pieluch, jak najbardziej, chusteczki nawilżane też sie zawsze przydają, ja proponuje taka fajna zawieszke do wózeczka - dostalam od kolezanki takiego lewka - ma poprzyczepiane do lapek rózne gryzaczki, pileczki i grzechotki - na spacerze jak mloda nie spi - super. poza tym wiem z wlasnego doswiadczenia ze fajnie jest miec tez jakis drobiazg dla mamy - ja kupilam kolezance plyn do kapieli - ucieszyla sie bardzo bo wszyscy przynosili cos dla dziecka a my jako jedyni pomyslelismy tez o niej - w koncu tez sie jej cos nalezy za wydanie na swiat maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ?????? 08.07.10, 17:30 aaa to racja...ja też dostałam od przyjaciółki komplet balsamów.Zapomniałam dodać,że oczywiście pieluszki i chusteczki takie jak używa się do dziecka a nie obojętnie jakie. Ciuszki tak kupowane jak wyżej napisane też mnie do szału doprowadzają.Ja kupiłam kiedyś ciuszki(no porę roku i na wiek jak w 10)i szwagierka wracając do domu zostawiła je po prostu w szafie.Do dzisiaj jest mi przykro i przyrzekłam sobie,że już nic więcej jej nie kupię dla dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: ?????? 08.07.10, 18:46 ubranek to pewnie ma całe mnóstwo, zabawki raczej odpadają wiadomo, nie każdy sobie życzy kupowanie pluszaków etc....ja zawsze w takiej sytuacji kupuję paczkę pieluch i wilgotne chusteczki. Wiem, ze to zawsze się przyda. Gdy chcesz wydać więcej możesz kupić jakiś ładny album na fotografie dziecięce ręcznie ozdabiany. Kosmetyków nie radze, bo nie wiadomo czy dziecko wszystko toleruje. Myśle, ze możesz zadzwonić do koleżanki i zapytać.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: ?????? 08.07.10, 18:47 wpadł mi do glowy jakiś poradnik dla młodej mamy czy książka o pielęgnacji dziecka..... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi_1 Re: ?????? 12.07.10, 10:14 Mysmy dostali od koleżanki jak nasza córka była malutka,taki super zestaw akcesoriów do karmienia z firmy Jane.Mamy też z tej firmy wózek i nawet nie widziałam,że mają też takie akcesoria(?).Jest to taka duża butla a w niej 2 butelki(mała i duża),kubek niekapek,szczotka do butelek,smoczek i jakieś tam gryzaki,grzechoki.Byłam i właściwie jestem z tego bardzo zadowolona.Przydało i przydaje mi sie nadal.Bardzo fajnie przy okazji wygląda.Sama też kupiłam podobny- tyle ze mniejszy-zestaw dla maluszka znajomych.I oczywiście potwierdzam z poprzedniczkami,że pieluchy to najbardziej trafiony prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: ?????? 12.07.10, 12:50 Ja każdego gościa proszę o książeczkę dla córki. Jak dla mnie super prezent. Polecam też kołysanki. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: ?????? 12.07.10, 13:13 najlepiej zapytac mamę co by chciała dostac)) Jeśli nie powie to pieluszki kosmetyki do pielęgnacji, kocyk, proszek do prania dla dzieci, ręcznik kąpielowy. Odpowiedz Link Zgłoś
strusiek_m Re: ?????? 12.07.10, 13:39 Z perspektywy 8-miesięcznego dzieciaka i dotychczasowych odwiedzin u niego przez wszelkich możliwych wujków,dziadków,ciocie i innych przyjaciół, zdecydowanie polecam pieluszki (upewnij się tylko co do rozmiaru) i chusteczki. Tego nigdy za wiele. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: ?????? 12.07.10, 14:14 Ja też bym radziła jakąs zabawkę dla dziecka, o pieluchy i chusteczki to niech rodzice sami kupują, a to ma być cos przyjemnego dla dzecka, moze tez to być płyta z kołysankami, miękka książeczka, przywieszka do wózka, jakas zabawka do kapieli itp. Ja do tej pory lubię (córka ma 16mcy)jak goscie obdarowuja córkę zabawką, czy książaczką, pieluchy to sobie sama kupię bo to konieczność, a zabawki kupuje rzadko (poza okazjami) młoda raczej otrzymuje je od gości. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: ?????? 12.07.10, 15:01 np. album na zdjecia, do tego jakies grzechotka czy gryzaczek. Pieluch bym nie kupiła Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: ?????? 12.07.10, 19:50 - pieluchy (ja bym sie najbardizej ucieszyła z Pampersów - Active Baby lub Premium Care, mogą być większych rozmiarów, np 3, bo mneijsze rodzice moga miec juz w zapasie) - dobre kosmetyki - np. apteczne, typu emulsja Oilatum do kąpieli (nei kupuj Johnsona - ma złą sławę, bo często uczula) - żyrafa Sophie - jakieś zabawki, nawet te które się przydadzą pózniej, od 3-6 m-ca np. mata edu (duża), jakis stojak z grzechotkami itd, np u nas sprawdziły się np. mata Taf Toys, muzyczny ocean Little Tikes, stojak z grzechotkami Simba, pierwsze klocki Fischer Price Dla mnei niewypałem są pluszaki (szczególnie te, które są dopuszczone dla dizeci powyżej 3 roku - bo i takie dostaliśmy... - tak na marginesie, w Ikei są fajne maskotki - szczur, królik, które są od 0+ Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: ?????? 12.07.10, 23:16 Dodam jeszcze do listy pomysłów taką pamiątkę do utrwalenia odcisków rączki czy stópki dziecka - fajne na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś