08.07.10, 10:10
Za parę dni jestem zaproszona do kolezanki która urodziła niedawno
dziecko.Mam pytanie - jaki praktyczny prezent kupić dla
nowonarodzonego dziecka?
( dajcie jakieś pomysły-oprócz ubranek)
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: ?????? 08.07.10, 10:20
      Proszę używaj w temacie zwrotów, które mówiły by coś o treści watku.

Załóż nowy wątek, ten usunę.
    • gemmi18 Re: ?????? 08.07.10, 11:28
      Mam prawie 3-miesięczną córcię i powiedziałam wszystkim odwiedzającym nas na
      początku gościom, żeby wcześniej spytali, czy wymyślony prezent będzie ok albo w
      ogóle, co się przyda. Top każdemu ułatwiło sprawę, dzięki temu nie mamy teraz
      kilku takich samych rzeczywink
      A teraz z doświadczenia - są takie pałąki, które można zawiesić nad łóżeczko
      albo do wózka, moja mała dzięki temu zajmuje się sobą ok. pół godziny nad ranem,
      po przebudzeniu i w ciągu dnia, na tym pałąku zawieszone są 3 zabawki pluszowe z
      kulkami grzechoczącymi w środku. Na spacerze też zawsze sobie trąca pluszaki i
      widać, że ją to bawi. A jeszcze lepsza sprawa, to taka karuzela do zamontowania
      na szczebelki, która się kręci, gra taka znaną melodyjkę dziecięcą, ma 4
      pluszowe misie w różnych kolorach i moja córka jest tym zachwycona, a ja mam
      dzięki temu więcej czasu dla siebie, kilka razy jej nakręcamsmile
      Acha, dziecko się tym zaczyna interesować, jak ma ok. 1,5 miesiąca.
    • dagaba Re: ?????? 08.07.10, 11:39
      Ja polecam śpiworek do spania albo ręcznik kąpielowy z kapturem.
      Możesz też kupić coś co zaczeka aż dziecko podrośnie - komplet łyżeczek,
      śliniaczków, kubek niekapek itp.

https://www.suwaczki.com/tickers/wnidt5od9ttej5js.png
    • ylunia78 Re: ?????? 08.07.10, 11:53
      ja z doświadczenia wiem,że nigdy nie jest za mało kosmetyków,pieluszek itp.Tyma
      bardziej,że pieluszki na początku "idą jak woda"
      Dlatego ja np.strasznie się cieszę jak dostanę kosmetyk,łacznie z
      chusteczkami.Ciuszki zawsze jakieś tam się kupi i stopniowo dokupuje,a nie
      zawsze sie trafi w gust matkiwinkzabawki?no nie wiem...
      Obstawiam kosmetyki jednaksmile
      • gemmi18 Re: ?????? 08.07.10, 13:14
        Ja oprócz pampersów - oczywiście takich, jakie ja wybieram - nie chciałabym
        dostać kosmetyków, bo zajęłyby tylko kolejne miejsce w mojej wypełnionej już
        gratami szafie, a to dlatego, że musiałam długo szukać czegoś, co nie uczuliłoby
        mojej córci.
    • sueellen Re: ?????? 08.07.10, 12:19
      Najlepiej zapytaj sama kolzeanke.

Mam cala mase rzeczy, ktore leza schoane w szafie nigdy nie uzywane bo prezenty
      okazaly sie zupelnie nietrafione. Najbardziej mnie rozwalaja ubranka na dany
      wiek dziecka zupelnie nieadekwatne do pogody np typowo letnie sukieneczki na
      3-miesieczna dziewczynke urodzona w listopadzie...

W szufladzie lezy miniaturowa metalowa grzechotka - w zyciu nie dlabym tego
      dziecku, okropnie gniecace sie przescieradlo haftowane oczywiscie bez gumki,
      metalowe lyzeczki (moze za dwa lata sie przydadza), buciki na polroczniaka
      plastikowo - gumowe (perelka)

Tak naprawde, najbardziej bym sie ucieszyla z duzej paki pieluch (oczywiscie
      takich jakie uzywa moje dziecko, a nie jakichkolwiek).
      • sueellen Re: ?????? 08.07.10, 12:33
        z zupelnie nietrafionych prezentow mam tez ramki na zdjecia, a jedyny strzal w
        dziesiatke to kolysanki z umer i turnauem.
    • lianis Re: ?????? 08.07.10, 12:27
      wydaje mi sie ze najlepiej dac kupon gotowkowy do wykorzystania w konkretnym sklepie dzieciecym np mothercare, to nie musi byc duzo pieniedzy a wtedy kolezanka sama kupi dziecku co bedzie potrzebne, lub dolozy na cos wiekszego.
    • momlet Re: ?????? 08.07.10, 12:33
      paka pieluch, jak najbardziej, chusteczki nawilżane też sie zawsze przydają, ja
      proponuje taka fajna zawieszke do wózeczka - dostalam od kolezanki takiego lewka
      - ma poprzyczepiane do lapek rózne gryzaczki, pileczki i grzechotki - na
      spacerze jak mloda nie spi - super. poza tym wiem z wlasnego doswiadczenia ze
      fajnie jest miec tez jakis drobiazg dla mamy - ja kupilam kolezance plyn do
      kapieli - ucieszyla sie bardzo bo wszyscy przynosili cos dla dziecka a my jako
      jedyni pomyslelismy tez o niej - w koncu tez sie jej cos nalezy za wydanie na
      swiat maluszkasmile
      • ylunia78 Re: ?????? 08.07.10, 17:30
        aaa to racja...ja też dostałam od przyjaciółki komplet balsamów.Zapomniałam
        dodać,że oczywiście pieluszki i chusteczki takie jak używa się do dziecka a nie
        obojętnie jakie.
        Ciuszki tak kupowane jak wyżej napisane też mnie do szału doprowadzają.Ja
        kupiłam kiedyś ciuszki(no porę roku i na wiek jak w 10)i szwagierka wracając do
        domu zostawiła je po prostu w szafie.Do dzisiaj jest mi przykro i przyrzekłam
        sobie,że już nic więcej jej nie kupię dla dziecka!
    • joshima paczka pieluch. 08.07.10, 17:32

• joanka-r Re: ?????? 08.07.10, 18:46
      ubranek to pewnie ma całe mnóstwo, zabawki raczej odpadają wiadomo, nie każdy sobie życzy kupowanie pluszaków etc....ja zawsze w takiej sytuacji kupuję paczkę pieluch i wilgotne chusteczki. Wiem, ze to zawsze się przyda. Gdy chcesz wydać więcej możesz kupić jakiś ładny album na fotografie dziecięce ręcznie ozdabiany. Kosmetyków nie radze, bo nie wiadomo czy dziecko wszystko toleruje. Myśle, ze możesz zadzwonić do koleżanki i zapytać....
      • joanka-r Re: ?????? 08.07.10, 18:47
        wpadł mi do glowy jakiś poradnik dla młodej mamy czy książka o pielęgnacji dziecka.....
    • mama_zuzi_1 Re: ?????? 12.07.10, 10:14
      Mysmy dostali od koleżanki jak nasza córka była malutka,taki super
      zestaw akcesoriów do karmienia z firmy Jane.Mamy też z tej firmy
      wózek i nawet nie widziałam,że mają też takie akcesoria(?).Jest to
      taka duża butla a w niej 2 butelki(mała i duża),kubek
      niekapek,szczotka do butelek,smoczek i jakieś tam
      gryzaki,grzechoki.Byłam i właściwie jestem z tego bardzo
      zadowolona.Przydało i przydaje mi sie nadal.Bardzo fajnie przy
      okazji wygląda.Sama też kupiłam podobny- tyle ze mniejszy-zestaw dla
      maluszka znajomych.I oczywiście potwierdzam z poprzedniczkami,że
      pieluchy to najbardziej trafiony prezent.
    • misia_matysia Re: ?????? 12.07.10, 12:50
      Ja każdego gościa proszę o książeczkę dla córki. Jak dla mnie super prezent. Polecam też kołysanki.
      • sabrina_30 Re: ?????? 12.07.10, 13:13
        najlepiej zapytac mamę co by chciała dostacwink)) Jeśli nie powie to pieluszki
        kosmetyki do pielęgnacji, kocyk, proszek do prania dla dzieci, ręcznik kąpielowy.
    • strusiek_m Re: ?????? 12.07.10, 13:39
      Z perspektywy 8-miesięcznego dzieciaka i dotychczasowych odwiedzin u
      niego przez wszelkich możliwych wujków,dziadków,ciocie i innych
      przyjaciół, zdecydowanie polecam pieluszki (upewnij się tylko co do
      rozmiaru) i chusteczki. Tego nigdy za wiele.
      M.
    • majenkir Re: ?????? 12.07.10, 13:54
      Co Wy wszystkie z tymi chusteczkami???
      • ivaz Re: ?????? 12.07.10, 14:14
        Ja też bym radziła jakąs zabawkę dla dziecka, o pieluchy i
        chusteczki to niech rodzice sami kupują, a to ma być cos przyjemnego
        dla dzecka, moze tez to być płyta z kołysankami, miękka książeczka,
        przywieszka do wózka, jakas zabawka do kapieli itp. Ja do tej pory
        lubię (córka ma 16mcy)jak goscie obdarowuja córkę zabawką, czy
        książaczką, pieluchy to sobie sama kupię bo to konieczność, a
        zabawki kupuje rzadko (poza okazjami) młoda raczej otrzymuje je od
        gości.
        • magda1237 Re: ?????? 12.07.10, 15:01
          np. album na zdjecia, do tego jakies grzechotka czy gryzaczek.
          Pieluch bym nie kupiła
    • magdalenca78 Re: ?????? 12.07.10, 19:50
      - pieluchy (ja bym sie najbardizej ucieszyła z Pampersów - Active Baby lub
      Premium Care, mogą być większych rozmiarów, np 3, bo mneijsze rodzice moga miec
      juz w zapasie)
      - dobre kosmetyki - np. apteczne, typu emulsja Oilatum do kąpieli (nei kupuj
      Johnsona - ma złą sławę, bo często uczula)
      - żyrafa Sophie
      https://www.nowamatkapolka.pl/photo/product_info/5/0/9/1_509cd7b7b825.jpg
      - jakieś zabawki, nawet te które się przydadzą pózniej, od 3-6 m-ca
      np. mata edu (duża), jakis stojak z grzechotkami itd, np u nas sprawdziły się np. mata Taf Toys, muzyczny ocean Little Tikes, stojak z grzechotkami Simba, pierwsze klocki Fischer Price

Dla mnei niewypałem są pluszaki (szczególnie te, które są dopuszczone dla dizeci powyżej 3 roku - bo i takie dostaliśmy... - tak na marginesie, w Ikei są fajne maskotki - szczur, królik, które są od 0+ wink
    • greene3 Re: ?????? 12.07.10, 23:16
      Dodam jeszcze do listy pomysłów taką pamiątkę do utrwalenia odcisków rączki czy
      stópki dziecka - fajne na przyszłość
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka