Dodaj do ulubionych

tani kurier

09.02.11, 18:53
Mam do wysłania niewielki przedmiot ok. 20kg zamierzam zamówić kuriera ale tak przeglądając oferty (dochodzące nawet do 160PLN) zrezygnowałam z tychże usług. Wygooglałam na forum pewną firmę - najlepsi kurierzy w jednym miejscu jest też ubezpieczenie do 323ZŁ, wszystko pięknie ale schody zaczynają się przy płatnościach tzn. technicznie wszystko jest jak należy problem jedynie w sposobie nadania paczki kurierowi; po dokonaniu płatności otrzymam wiadomość email zawierającą komplet dokumentów (faktury oraz listu przewozowego) oraz że należy wydrukować 2 blankiety. A co jeśli po prostu nie mam drukarki a chcę jutro nadać tę paczkę???
Jestem laikiem w temacie, czy można napisać odręcznie adres na paczce, może ktoś już wysyłał podobnie.
Obserwuj wątek
    • magda79pn Re: tani kurier 09.02.11, 19:01
      musisz mieć to wydrukowane, inaczej nie odbiorą od ciebie paczki, ja często tak wysyłam i tez nie mam drukarki, poproś kogoś (mi brat zawsze drukuje wink )
    • sylki Re: tani kurier 09.02.11, 19:26
      ja miałam ubezpieczenie do 1600 zł i za paczkę płaciłam 20zł
      waga 25 kg
      kiepski ten kurier coś wink
      • marta76 Re: tani kurier 09.02.11, 19:40
        a w jakiej firmie?bo mam dwie rzeczy do wysłania i jakos poczcie nie ufam,a myślałam,że zwykłym szaraczkom kurierem się nie opłaca wysyłać
        • magda79pn Re: tani kurier 09.02.11, 19:55
          ja wysyłam tutaj:
          www.wysylajtaniej.pl/
          i musisz wybrać UPS bo jest taniej smile
          • malowanka06 Re: tani kurier 09.02.11, 20:02
            www.wysylajnajtaniej.pl/
            tutaj jest jeszcze taniej wink
            ale jak ktoś pisał, musisz mieć wcześniej wydrukowany list przewozowy
        • sylki Re: tani kurier 09.02.11, 20:04
          malowanka06 juz podała, nie ma tanszego kuriera niz ten. Polecam, bo super jest, zawsze wysyłam tym serwisem
          • agas301 Re: tani kurier 09.02.11, 20:58
            sylki ja nie narzekam na cenę bo po wykalkulowaniu wychodzi mi 36 zł tylko wkurza mnie to, że muszę drukować list przewozowy w tym, który podała malowanka06 wychodzi niewiele mniej 32zł ale czy też trzeba drukować?
            • gosia604 Re: tani kurier 10.02.11, 09:41
              wiesz co do mnie kiedys przyszedl kurier i mial do wypisania list, ale ucieszyl sie ze mam wydrukowany
              ale moze to zalezy od tego jak wysyalasz, czy np placilas przez internet czy na miejscu ?
            • sylki Re: tani kurier 10.02.11, 10:55
              taką mają opcje i tego nie przeskoczysz.
              Mnie zadziwia cena jaką wielkość masz paczki, bo mnie cały czas wychodzi 20 zł
              przy paczce 20 kg wymiarach różnych np 90/60/40
              ubezpieczenie 1600
              i mam do zapłaty dokładnie 19,90,
              no chyba ze ty pobranie, to co innego smile
              • agas301 Re: tani kurier 10.02.11, 14:17
                u mnie 20kg 30/32/130 może wymiary mają znaczenie
    • kinga_owca Re: tani kurier 10.02.11, 12:14
      musisz drukować, bo inaczej zapłacisz jak zwykły detalista wysyłający bezpośrednio z firmy kurierskiej czyli znacznie więcej
      te portale to pośrednicy po prostu, to nie jest firma kurierska a jedynie firma, która ma wynegocjowane dobre warunki przesyłki - doliczają sobie marżę (a i tak wychodzi znacznie taniej niz bezpośrednio w firmie kurierskiej)
      jednak wszystko musi przejśc przez ich system - bo skoro płacisz za konkretną przesyłkę to muszą mieć kontrolę nad tym, co jest w liście przewozowym przecież
      kuriera mozna zamówic na kilka dni naprzód (przynajmniej na wysyłajnajtaniej) więc spokojnie znajdziesz kogoś, u kogo ten list wydrukujesz
      • agas301 Re: tani kurier 10.02.11, 14:15
        kinga_owca napisała:

> jednak wszystko musi przejśc przez ich system - bo skoro płacisz za konkretną p
        > rzesyłkę to muszą mieć kontrolę nad tym, co jest w liście przewozowym

gdzieś tu na forum wygrzebałam pisała jedna forumka, że miała przygotowany taki list przewozowy natomiast kurier miał gotowy, nie wiem co to była za firma ale tu jednak nie można. Nadanie przesyłki na ręcznie wypisanej przez kuriera UPS lub DHL etykiecie lub liście przewozowym powoduje przejęcie przez nadawcę pełnej odpowiedzialności za przesyłkę.

> przecież kuriera mozna zamówic na kilka dni naprzód (przynajmniej na wysyłajnajtaniej) w
        > ięc spokojnie znajdziesz kogoś, u kogo ten list wydrukujesz

bedę zmuszona odłozyć na poniedziałek póki co szukam kogoś z drukarką (moja nie używana od pół roku - tusz zasechł)
        a'propos ten list przewozowy, etykieta czy jak tam jeszcze powinien zawierać dane nadawcy, odbiorcy

Szczegóły odbioru i doręczenia:
        Imię i nazwisko -
        lub nazwa firmy -
        Telefon -
        Email -
        Ulica -
        Nr domu/nr mieszkania -
        Kod pocztowy -
        Miejscowość -
        Kraj -

Szczegóły przesyłki
        Nazwa usługi - UPS Standard 30kg MAX
        Data wysyłki -
        Zawartość -
        Przesyłka niestandardowa -
        Wartość -
        Ubezpieczenie do wartości -
        Kwota pobrania -
        • agas301 ups;)))) 10.02.11, 18:03

> gdzieś tu na forum wygrzebałam pisała jedna forumka, że miała przygotowany taki
          > list przewozowy natomiast kurier miał gotowy, nie wiem co to była za firma ale
          > tu jednak nie można.

tak się zapędziłam w tym grzebaniu, nie zauważyłam gosia604 powiesz w jakiej firmie, może jednak przedwcześnie panikuję.
          • annaparzonka pytanie techniczne 10.02.11, 21:58
            dziewczyny ja nigdy z tych tanich kurierow nie korzystalam moze ktos napisac jak to dziala... ja to rozumiem tak, logoje sie tam wypelniam co trzeba i musze zaplacic zanim bede mogla zamowic kuriera, teraz pytanie jakie sa formy platnosci zakladajac ze nie chce placic karta kredytowa, wchodza w gre tylko e przelwy i zwykle przelewy. Ja otrzymam jakas informacje z maja kase i moge zamawiac kuriera? bo jak tak to wydluza to okres a jak zalezy mi na czasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka