Gość: rondowicz architek Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.10, 21:05 Ma Pan całkowita rację Jo Ci przaja -bo chodziliśmy do trójki- jo żech chodził z ś.p. Kryśką-ale to inna historia. Muszę zastanowić się czy nie podać oportunistów- pseudoarchitektów- remontu spodka do sądu, bo mieszkam przy rondzie -spodku - i pyli mi azbest od 40 lat chyba jestem chory za sprawa azbestu- musze to sprawdzic - zawiąże komitet pokrzywdzonych przez azbest spodka a pozwę przeciwników -architektów -kolegów ??architektów- wymiany elewacji spodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniels Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.10, 21:28 Urodzilem sie i mieszkam cale zycie /65lat/ w Katowicach.Przeczytalem te wszystkie opinie na temat projektowanej przebudowy dworca i Spodka.Moim zdaniem katowickiemu dworcowi potrzebne jest przedewszystkim solidne,generalne CZYSZCZENIE i to na biezaco,a nie okazjonalne.Bardzo nie podoba mi sie projekt zagospodarowania placu Szewczyka.To jakos tak bardzo przypomina mi odpust i jego kramy.Paskudztwo.Mialem okazje obejrzec wiele amerykanskich muzeow i bylem w szoku widzac jakim pietyzmem otacza sie tam rzeczy ktore u nas znajduja sie w ciaglym uzytku w wielu domach.Katowice nie maja histori siegajace wielu stuleci ale szanujmy to co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Krótkowzroczność IP: *.syrion.pl 24.07.10, 21:37 Zabawne, ale pewnie dokładnie to samo myśleli Ci, którzy wyburzali po wojnie poniemieckie kamienice w śląskich miastach czy Giszowiec, by w jego miejscu postawić wspaniałe, nowoczesne bloki w formie meblościanki. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Krótkowzroczność 25.07.10, 15:22 Giszowiec i sposób jego wybudowania na terenie lasów to udokumentowana i ceniona w świecie koncepcja miasta-ogrodu wpisującą się idealnie w rejon Janowa i Mysłowic, pasująca do początku XX. wieku, rozwoju i dalszej eksploatacji zakładów przemysłowych Spadkobierców Gieschego. Poniemieckie kamienice również współgrały z otoczeniem, ich umiejscowienie w okolicy zakładów przemysłowych (osiedla patronackie) lub budowa z poszanowaniem poprzednich tradycji, struktury i tkanki miejskiej. Brutalistyczny dworzec został wybudowany w miejscu... wyburzonych poniemieckich kamienic (cóż za ironia losu), kielichowa konstrukcja nie jest wysublimowaną formą architektonicznej sztuki czy niezwykle przemyślaną koncepcją. Zachwyt nad kielichami nie jest tak jednoznaczny jak zachwyt nad Giszowcem czy górnośląską architekturą. Wiele osób z Polski zachwyci się Giszowcem, kamienicami w centrum, dworzec katowicki jest oceniany jako PRLowski potworek, a broniony jedynie przez część dziennikarzy lokalnego oddziału Gazety, mniejszą część mieszkańców Katowic i kilku architektów - wielbicieli brutalizmu. Jedna ważna rzecz - architekci broniący dworca piszą o "unikalnej konstrukcji", a nie wspominają ani słowem o funkcjach dworca w mieście: reprezentacji miasta i regionu, obsługi podróżnych, funkcjach estetycznych. Ten obiekt w takiej formie nadaje się tylko do muzeum architektury XX. wieku - jako kuriozum lub obiekt wyjątkowy (kwestia gustu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Krótkowzroczność IP: 109.197.36.* 25.07.10, 23:43 Święta prawda, ale ciężko dyskutować z ludźmi, którzy są wykształceni w tym kierunku i wiedzą co się ludziom podoba. No bo przecież to, że dworzec jest brzydki, to tylko fata morgana spowodowana brakiem wiedzy. Żal w sercu się robi czytając posty ludzi, którzy opinie zbudowali na jakże obiektywnej gazecie, która trąbi jak wuwuzela, że kielichy są cenniejsze niż koloseum w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ety Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: 109.243.253.* 24.07.10, 22:05 W końcu ktoś prawdę napisał! Powiedzmy sobie szczerze katowicki dworzec to badziew! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stas Kim w ogóle jest ten Smolorz? IP: *.wislaNET.pl 24.07.10, 22:28 Ja się w ogóle nie dziwię Panu Koniecznemu ,że zrezygnował z udziału w radzie programowej ESK. Być tam z kimś takim jak Smolorz to przykre. Jak on mógł tam zostać powołany? Kim on w ogóle jest i czy ktoś zna jego wykształcenie? To po prostu kompromitacja, ten człowiek jest w radzie która ma nas zrobić EUROPEJSKĄ STOLICĄ KULTURY. JAJA KWADRATOWE:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Dośtego Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: 78.133.211.* 24.07.10, 22:40 SMOLORZ WON ZE ŚLĄSKA I WIĘCEJ NIE WRACAJ !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Taki sam ambaras co ze zmianami nazw ulic IP: *.cable.smsnet.pl 24.07.10, 22:46 Każdy ustrój chciał mieć swoje i wymazywać pamięć o poprzednikach i ich bohaterach. A ja bym zostawił te pomniki Dzierżyńskiego ku przestrodze z napisem: bolszewik i zdrajca. Po co to było burzyć? Smolorz w jednym ma rację, zabytki z czasów socrealu powstały dokładnie tak jak planowana przez Neinver galeria handlowa. Kosztem starego. Z drugiej strony tacy Amerykanie jakby nie burzyli starych budynków w centrach miast to zamiast drapaczy na Manhattanie byłyby stodoły i leśniczówki anglo-holenderskich osadników:)) Tam każdy nowy właściciel budynku woli od podstaw budować, taka tradycja. Świecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Zgadzam się z Panem Smolorzem w 100%. IP: *.chello.pl 24.07.10, 22:54 Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Obesrane zabytki 24.07.10, 23:07 Jest faktem, z ktorym nie mozna sie nie zgodzic, ze w swej obecnej formie dworzec PKP w Katowicach jest stara, brudna, zarzygana buda, ktory ma sie tak do zabytku jak wol do karety albo garbaty do sciany. Jakakolwiek proba zaliczenia tej budowli do zabytku jest absurdem i w ogole obraza to pojecie. W ogole pomysl, zeby jakikolwiek budynek z czasow komunistycznych mialbyc zaliczony w poczet zabytkow jest paranoja. O tym okresie trzeba jak najszybciej zapomniec a budowle w nim powstale trzeba w miare mozliwosci szybko wyburzyc i postawic w te miejsca cos nowego i w formie polskiego a nie parasowieckigo. Na pewno nie wolno nostalgicznym psychopatom terroryzowac spoleczenstwo i skazywac je na wieczne zycie w "swietlanej" epoce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Obesrane zabytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 23:52 Zwykle unikam takich słów, ale tym razem zrobię wyjątek: jeśli naprawdę myślisz tak, jak napisałeś, to jesteś debilem. I nie różnisz się od komuchów, którzy ochoczo niszczyli budynki przedwojenne czy talibów wysadzających posągi Buddy. A tekstu p. Smolorza nie mam siły i chęci nawet skomentować. Czytałem go dziś w papierowej i załamał mnie poziom ignorancji, bezmyślności i prowincjonalności autora. Nie raz popełnił ciekawe, nawet mądre teksty, ale tym się po prostu skompromitował. Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Rzeczywiscie tak mysle 25.07.10, 01:54 i o stan swojego umyslu jestem spokojny, natomiast twoj jest niepokojacy Odpowiedz Link Zgłoś
gofrrr Re: Obesrane zabytki 26.07.10, 00:00 Prowincjonalność to bije z twojej wypowiedzi. W dyskusji używa się argumentów, a nie epitetów. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Smolorz ma rację 24.07.10, 23:30 Smolorz ma rację - Prócz Spodka który jest dziełem wybitnym i tu dwóch zdań nie ma cała reszta budowli made in Polska Rzeczypospolita co jednak była Ludowa a zwłaszcza dworzec PKP nadaje się wyłącznie do zrównania z ziemią. Cały obszar nadaje się do totalnej przebudowy bo w kształcie w jakim istnieje ten rejon ani nie nadaje się dla ruchu drogowego blokując miasto niczym rzeka ani tym bardziej nie nadaje się dla pieszych , turystów czy np zakochanych par. Ale dostrzegam tutaj pewniem promyk .oto do Mariackiej doszlusuje wkrótce Mielęckiego i Dworcowa , już chciałem nazwać Uszoka idiota jak ten dupek Smolorza kiedy uzmysłowiłem sobie ,że oto powstaje Rynek pomiędzy Warszawską a Wojewódzką. W połaczeniu ze Staromiejską i Dyrekcyjną oraz Stanisława stworzą dystrykt coś w rodzaju rynku na którym Uszok porozkłada swoje kafejki i ławeczki z nadzieją na kilku ludzi i wtedy dalsza blokada Warszawskiej oraz Rynku okaże się zbyteczna . Zresztą po wybudowaniu galerii handlowej nie da się blokować centrum dla samochodów - zwłaszcza ulicy 3-go Maja i dalej Warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Smolorz ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 23:58 A ty jak zawsze te swoje bzdury o otwarciu Rynku dla ruchu. Cieakwe teorie, jakoś tak pod prąd ogólnośwaitowym trendom wynikającym z kilkudziesięcioletnich dośawidczeń z ekspansją samochodów, no ale cóż, wolno ci :D A co do architektury z czasów PRL, to w całej Polsce jest mnóstwo realizacji udanych, świetnych i nawet trochę takich na najwyższym światowym poziomie. Znakomitych realizacji z tego okresu nie brakuje również w Kato, że wspomnę choćby Dom Związków, biurowiec przy pl. Grunwaldzkim, HPR czy kukurydze. Kato zawsze charakteryzowały się udaną, nowoczesną arhitekturą i było tak nawet w siermiężnym, dziadowskim PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Rynek będzie otwarty dla ruchu albo centrum umrze 25.07.10, 16:12 Trendy ,trendami a potrzeba, potrzebą, Rynek otworzą dla ruchu i to zapewne niedługo, inaczej nie klajstrowaliby przejazdu , że nie wspomnę o zmianie nawierzchni Rynku. Od prawie 40 lat Rynek pozostaje niezmieniony , żeby zaczął funkcjonować wystarczy usunąc betoniki. Praktycznie w tym kierunku czyli od Brynowa w dół pomiędzy Francuską a Mikołowską nie będzie drogi Co do architektury z czasów PRL to ja zdaje się wspominałem o który fragment Katowic mi chodzi. Dworzec PKP w Katowicach zbudowano dla milionów pasażerów w miesiącu . obecnie są ich setki tysięcy więc nie ma potrzeby żeby ten moloch nadal blokował miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa25 Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.chello.pl 24.07.10, 23:55 Tak się zastanawiam Czy wszyscy obrońcy tego cuda architektury z czasów PRL'u to nie ta sama grupka osób pisząca z różnych kafejek internetowych ulokowanych na katowickim dworcu PKP? Po prostu trudno mi uwierzyć, że aż tylu ludzi widzi w tym piękno i funkcjonalność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.softpro2.pl 25.07.10, 00:25 tak tak ignorancie i oszołomie, wszyscy jesteśmy pracownikami ambasady rosyjskiej, a ja 2 miechy temu robiłem mgłę pod smoleńskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oghana7 Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.chello.pl 24.07.10, 23:57 katowice maja najgorszego prezydenta w kraju -jest beznadziejnym gospodarzem .dlaczego nie ma innego dobrego kandydata na prezydenta,ktory moze wybory wygrac? uszok na emeryture! dosc mamy jego niedolestwa i wstydu wobec zagranicznych gosci przyjezdzajacych do katowic? jak mozna tolerowac niedzialajace od dziesiatkow lat schody nieruchome na dworcu i brud? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerda Może wszyscy daliśmy się nabrać...? IP: *.chello.pl 25.07.10, 01:04 A może nie o dworzec i architekturę tu idzie, tylko o politykę... Temat gorący, przewija się w mediach, może Pan Smolorz szykuje się do wyborów - zwolenników ma sporo sądząc po odpowiedziach na artykuł. Może wszyscy daliśmy się nabrać i teraz nieświadomie bierzemy udział w wypromowaniu kandydata na prezydenta miasta...? Dworzec z kielichami to dobra trampolina do wyborów i władzy - rozgłos medialny za darmo. a architektura... kielichy są piękne i mają swój urok, wierzę że remont kapitalny mógłby zdziałać cuda; bród na dworcu - katastrofa i nie dziwię się opiniom przyjezdnych, że nie widzą niczego prócz wszechogarniającego syfu. Było by wspaniale, gdyby zamiast ucieczki z dworca mogli przez chwilę przystanąć i odkryć o co tyle hałasu; Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 spojrz prawdzie w oczy 25.07.10, 02:00 ten dworzec nadaje sie tylko do rozbiorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Może wszyscy daliśmy się nabrać...? IP: 193.239.61.* 25.07.10, 18:01 A może to obrońcy dworca sieją ferment? Może na tym chcą zbić kapitał polityczny? A może Ty jesteś jedną/ym z nich? Jestem gotów pomóc Ci w w wycięciu tych kielichów i nawet dorzucę się na ich przewóz na Twoje podwórko. Powiedz tylko kiedy i o której - przyjeżdżam z brzeszczotem i je wycinamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolcia Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 15:46 Gość portalu: oghana7 napisał(a): > katowice maja najgorszego prezydenta w kraju -jest beznadziejnym > gospodarzem .dlaczego nie ma innego dobrego kandydata na prezydenta,ktory > moze wybory wygrac? uszok na emeryture! dosc mamy jego niedolestwa i > wstydu wobec zagranicznych gosci przyjezdzajacych do katowic? jak mozna > tolerowac niedzialajace od dziesiatkow lat schody nieruchome na dworcu i > brud? To fakt, i jeszcze dyrocio w Muzeum śląskim do jego poziomu urasta, fakt, kto tego imbecyla wybrał!!, szkodzącego Polsce!! na stołek Dyrektora Muzeum Ślaskiego!!-faszystom mówię NIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anioł Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.147.35.14.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.07.10, 01:59 Brawo! I nareszcie. Chociaż nie zgadzam się z Panem. Nasz Dworzec jest unikatowy architektonicznie. Zastanówmy się co w nim nas drażni? Brud, smród, chaos. Kompletny brak organizacji, pomysłu na zagospodarowanie terenów wokół dworca. Czyja to wina? Myślę,że Rady Miasta. Co do "Spodka" i, tym razem odniosę się do komentarzy.Zauważcie Państwo, że Autor felietonu nie proponuje wyburzenia, odnosi się do protestów w sprawie modernizacji zewnętrznej. Czyżby pozbycie się starych, obrzydliwych azbestowych okładzin było fatalnym pomysłem? Czyżby taka modernizacja nie pozwoliła na zaoszczędzeniu pieniędzy podatników choćby na utrzymaniu (koszty ogrzewania, mycia elewacji itp)tego wspaniałego obiektu? PIENIĘDZY NASZYCH! Nikt nie chce kwadratury "Spodka", tylko unowocześnienia, takiego, jak jego "wnętrze". Szanowny Panie Michale, proponuje zbiórkę pieniędzy na transport "spodkowych" płyt azbestowych do miejsca zamieszkania opozycjonistów modernizacji tego wyjątkowego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.centertel.pl 25.07.10, 06:12 a ja proponuję Smolorza do rejestru zabytków. Ze swoja facjatą tylko tam się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gofrrr Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab 25.07.10, 23:56 Twoja ocena ludzi jest porażająca. W wyborach pewnie też głosujesz na tych z najładniejszą "facjatą". Gratuluję głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arr Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.chello.pl 25.07.10, 07:00 Szanowny Panie. O Katowicach nie potrafię wiele powiedzieć, byłem w Pańskim mieście kilka razy w zyciu, ale z Pańską diagnozą zgadzam się w 100% na podstawie tego co dzieje się w Warszawie. Jestem jednym z nielicznych tzw. rdzennych "Warszawiaków". Moja rodzina mieszka tu od 9 pokoleń. Rozumiem Pana i Pana uczucia doskonale. Proszę sobie wyobrazić że pałac kultury [niegdyś im. Jozefa Stalina", ten obrzydliwy symbol zniewolenia i sowieckiej dominacji został w Warszawie wpisany do rejestru zabytków. Dla mnie to policzek. Jesli "pałac kultury" to zabytek, to może należałp po wojnie pozostawić na dawnym placu Napoleona pomnik Hitlera - przecież to też kawałek historii i to tej jednej z ważniejszych dla Polaków. Gratuluje Panu odwagi i siły przebicia. Mówienie prawdy w naszej Ojczyźnie od wielu lat jest nie modne i wymaga dużo cywilnej odwagi. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam. ARR z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Kompromitacja IP: *.wislaNET.pl 25.07.10, 08:08 Już dawno nie czytałem w tej gazecie tekstu, który kompromituje tak mocno autora. Stopień niewiedzy jest wręcz niewiarygodny, do tego dochodzi jakieś niesamowite zakompleksienie w stosunku do architektów. Wygląda na to ,że albo nie dostał się on na wydział architektury, albo jakiś architekt odbił mu kobietę, odeszła znim lub coś w tym rodzaju:-) I chyba był z właśnie z Politechniki Śląskiej:-) I to czuć w wielu zdaniac :-) Ale z takimi poglądami strach, że jest w doradcą do spraw Europejskiej Stolicy Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Kompromitacja IP: *.wislaNET.pl 25.07.10, 08:13 Już dawno nie czytałem w tej gazecie tekstu, który kompromituje tak mocno autora. Stopień niewiedzy jest wręcz niewiarygodny, do tego dochodzi jakieś niesamowite zakompleksienie w stosunku do architektów. Wygląda na to ,że albo nie dostał się on na wydział architektury, albo jakiś architekt odbił mu kobietę, odeszła z nim lub coś w tym rodzaju:-) I chyba był z właśnie z Politechniki Śląskiej:-) I to czuć w wielu zdaniach :-) Z takimi poglądami strach, że jest on doradcą do spraw Europejskiej Stolicy Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Kompromitacja IP: *.centertel.pl 25.07.10, 08:19 włazi w cztery litery oszukowi. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab 26.07.10, 05:50 palac kultury, gmach KCPZPR, rotunda PKO, dworzec w Katowicach to symbole walki Polski tamtej - brudnych, szarych ulic, smierdzacych moczem klatek schodowych, sypiacych sie scian na dworcach, koslawych plyt chodnikowych z Polska jutra - czysta, schludna z nowoczesna architektura. Tamta Polska latwo nie odpusci - ma swoich zakletych epigonow, ktorzy latwo sie nie poddadza. Dlatego jest wazne, zeby ci ktorzy wierza w postep tego kraju nie dali sie tamtym zakrzyczec i zastraszyc. Trzeba zadac wykreslenia z rejestru zabytkow wszystkich postkomunistycznych budowli aby w sprzyjajacym momencie mozna bylo zastapic je achitektura Polski nowoczesnej, takiej na jaka ten kraj zasluguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzony Katowicza Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: 93.175.66.* 25.07.10, 08:51 Brawa dla pana Smolorza.Nareszcie ktoś napisał prawde o tych niby zabytkach. Sam chętnie w czynie społecznym przyłącze sie do rozbiórki dworca i empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx no Panie Smolorz - 100% racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 09:22 jeden z drugim brutalista-onanista zachwyca się tym obrzydliwym dworcem ale to ja mam nieprzyjemność z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.10, 10:07 Panie Michale do nomen omen architektoniczno snobowatego betonu niestety nie przebijesz sie pan, dla nich liczy sie tylko SZtuka to że nie została ona zaakceptowana przez odbiorców - tym gorzej dla odbiorców (co widac po inwktywach którymi obrzucają). W dniu kiedy beda te zdehumanizowana bude burzyc zapraszam na szampana i toast za pozbycie ie tego monstrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks.0 Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: 89.25.150.* 25.07.10, 10:12 Panie Smolorz ma Pan rację.Jest ktoś kto chce coś zrobić to pojawiają się maruderzy.Zabytki techniki które niszczeją jakoś ich nie interesują.Popieram opinię.SZkoda że GW pisząc o Rospudzie parę dni temu też popiera szukających : "kielichowej sławy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zroloms Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.chello.pl 25.07.10, 10:45 Kim jest ten cały Smolorz? To jest nasz lokalny Lepper... mówi ludziom to, co chcą usłyszeć, gra pod publiczkę czyniąc jednocześnie wiele złego swym populistycznym bełkotem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupst Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.home.aster.pl 25.07.10, 11:01 totalne bzdury ten człowiek wygaduje, już po ubiorze widać jaki ma gust, czyli czego w zasadzie nie posiada. straszny język jakim się posługuje potwierdza prowincjonalność a agresywny ton brak chęci do zrozumienia tych którzy myślą inaczej. co do dworca i spodka to jasne jest że potrzebują zmian i to jak najszybszych - tego nikt nie kwestionuje - a głosy zwolenników tych obiektów są próbą uratowania fragmentu naszej śląskiej tożsamości i wyrazistości, poprzez wyeksponowanie i odczyszczenie tego co pod grubą warstwą niepotrzebnych, brzydkich, szkodliwych naleciałości. najprościej jest zburzyć i zapomnieć ale w taki sposób nie zbudujemy nic trwałego. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab 25.07.10, 16:23 Gość portalu: kupst napisał(a): > a głosy zwolenników tych obiektów są próbą uratowania > fragmentu naszej śląskiej tożsamości i wyrazistości, poprzez > wyeksponowanie i odczyszczenie tego co pod grubą warstwą > niepotrzebnych, brzydkich, szkodliwych naleciałości. Jest wiele innych, znacznie bardziej cennych od dworca obiektów, które wymagają interwencji konserwatorów zabytków. Dziwne, że nikt nie protestował, gdy przez lata niszczała np. huta Uthemana w Szopienicach (poza kilkoma osobami, w tym Pan Smolorz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalambur cisną się na język dwa słowa IP: 188.33.118.* 25.07.10, 11:18 radosny idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frodo Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.07.10, 11:19 Artykuł Pana Smolorza to jak łyk świeżego powietrza po tym wszystkim co wcześniej można było przeczytać tu w gazetce. A co do komentarzy i ich poziomu agresji: uderz w stół a nożyce się odezwą. Widać wiele osób ma interes w tym aby te wszystkie pokomunistyczne paskudztwa (może poza spodkiem) uznać za arcydzieła architektury i zabytki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frodo Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.07.10, 11:35 Poziom tej wypowiedzi i użyte słownictwo dowodzą niezbicie, że zwolennicy "unikatowości" dworca i piewcy "piękna" katowickiej architektury to ludzie niepoważni, o ciasnych umysłach i brakuje im jakichkolwiek sensownych argumentów. Wyzwiska typu idiota, debil, podjarany prostak, komuch itp to jedyne na co was stać w waszych komentarzach. No i dyżurny argument - że my się nie znamy a wy się znacie. Nie dziwię się jednak bo trudno ludzi przekonać że czarne jest białe a brzydkie jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek d Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zabyt... IP: *.rybnik.vectranet.pl 25.07.10, 11:52 Gdyby pan Smolorz znał się na rzeczy a nie był tylko wulgarnym ignorantem obrażonym na dawne czasy i ich dokonania wiedziałby, że takie perełki jak Spodek, Nowa Huta i Dworzec w Katowicach to są prawdziwe perły architektury o które należy dbać i należycie remontować a nie wyburzać. Inaczej nasze miasta zamienią się w potworności a'la Dębowe Tarasy czy Miasteczko Wilanów w Warszawie (polecam opinię o tym "cudzie" pana Libedskina!!!). Nie mówię już o fantastyczne rewitalizacji terenów pogórniczych w postaci katowickiego Parku Kultury i ZOO, które są dziełem gen. Ziętka. Takich rzeczy w nowej RP się jakoś nie możemy doczekać a to właśnie jest superprzykład dbałości i wizji miasta!!! Ziętek i Girek to był dla Śląska mistrzowski duet a teraz mamy tylko miernoty na stołkach. I jeszcze mała uwaga dotycząca miasta - nieważne ile kasy wsadzimy w to miasto, cały efekt zmarnują permanentnie zasrane ulice i menelstwo!!! Co robi z tym straż miejska? Dlaczego potrafią tylko lepić mandaty za złe parkowanie i odholowywać samochody? Centrum opanowane jest przez ludzi w pomarańczowych kamizelkach, którzy wypisują bilety za parkowanie a nie reagują na menelstwo i srające wszędzie kundle! Skoro nawet Nowy Jork (trochę większy od Katowic - przyznajmy...) poradził sobie z tym metodą "zero tolerancji" to i my możemy. Innymi słowy - straż miejska do roboty a odpieprzyć się od kierowców! I tak zostawiają w kasie państwa inne gigantyczne haracze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloes Re: Michał Smolorz: Całe Katowice do rejestru zab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 11:54 smolorz jakoż i dawni włodarze z czasów PRL-u co się im nie podobało to burzyli, a każdy z nich miał niezwykłe zacięcie artystyczne jak nasz obecny prezydent taka "artystyczna dusza". Fuj Odpowiedz Link Zgłoś