Dodaj do ulubionych

Trasy rowerowe

30.08.06, 21:24
Podzielcie się swoimi ulubionymi trasami po Dąbrowie i okolicach.

Wiadomo - Pogoria III kółeczko, Kuźnica Warężyńska - kółeczko (lub obie
naraz), objazd wszystkich trzech Pogorii - ale co jeszcze? Ja na przykład
lubię trasę Gołonóg - Strzemieszyce (przez Myśliwską) - Kazimierz (park) -
Staszic - Gołonóg. Cała asfaltem, ruch nieduży, można sobie siąść w parku nad
wodą.

Całkiem przyjemnie można też przejechać się do Łośnia przez Zbiornik Łosień
(dość ostry podjazd od strony Huty), dalej albo Okradzionów albo powrót przez
Strzemieszyce (pod taśmociągiem).

Kolejna bezstresowa trasa - Pogoria - Zielona - wzdłuż Przemszy - Będzin
(zamek). Teoretycznie wyznakowana, w praktyce -trzeba jechać na czuja (chyba,
że coś sie zmieniło, jechałem tam chyba rok temu).
Obserwuj wątek
    • bmwd Re: Trasy rowerowe 30.08.06, 22:10
      Trasa na Pogorię oraz Kuźcica Warężyńska - jest bardzo fajna. Na Zieloną - też
      polecam .Pozostalych nie znam ale chętnie skorzystam .( Od niedawna mam rower
      więc tym bardziej propozycja jest ciekawa).
    • kelo Re: Trasy rowerowe 31.08.06, 11:53
      Przyjemna i łatwa jest trasa z Podlesia przez Jamki do Strzemieszyc. Można
      zobaczyć po drodze wapiennik Bordowicza z wypisaną inskrypcją na murze. Polecam
      również rowerową wycieczkę do Piekar Sląskich. W jedną stronę przez Czeladź a
      powrót przez Rogoźnik. Trasa wprawdzie całodniowa i dla zaprawionych bajkerów
      ale niezwykle ciekawa. Można po drodze jeszcze wjechać na Dorotkę. Zjazd z góry
      jest bardzo emocjonujący. Z łatwiejszych polecam skręt w kierunku dolomitów w
      Ząbkowicach i potem polnym drogami w kierunku Łęki przez kol. Zagrabie. Zmęczeni
      wracają przez Łosień, wytrwali jadą przez Lipówkę . Kolejna bardzo ładna
      wycieczka to do Sikorki a następnie przed przejazdem w lewo i w las i przez las
      do Trzebiesławic. Zapomnicie, że mieszkacie w mieście. I na koniec wyjazd w
      kierunku Zakawia i polnymi drogami w kierunku Sławkowa. Tam krótki odpoczynek na
      rynku i powrót przez Bukowno. Jest gdzie jeździć, to pewne.
      • rolko_mania Re: Trasy rowerowe 01.09.06, 21:15
        A jkaie trasy polecacie na rolki?
        Kuźnica warężyńska to wiadomo, a co poza tym?????
        • le_szek Re: Trasy rowerowe 01.09.06, 23:39
          Nienienie!!! Od Kuźnicy wara! Plączą się tacy, pod koła roweru wjeżdżają... ;-)

A serio - możesz jechać do Kazimierza (wspominany przeze mnie park "Leśna"),
          Zielona w Dąbrowie. Nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
          • rolko_mania Re: Trasy rowerowe 02.09.06, 15:27
            Zielona jest tragiczna dla rolek, kółka wtapiają się w asfalt :(( wertepów dużo
            . kazimierz ? Nie próbowałam ....ale dzięki za pomysł.

"Od Kuźnicy wara! Plączą się tacy, pod koła roweru wjeżdżają... ;-)"

Jak jeżdżę po Kuźnicy na rowerku to też mnie denerwują rolkarze hi hi - taki
            komizm sytuacyjny.
    • le_szek Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 14:42
      Nowy sezon się zaczyna, więc warto podbić wątek.
      • kelo Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 15:01
        Chyba trochę za wcześnie. Wsiadłbym już na siodełko ale słońca nie ma i mi się nie chce. Nie czuję wiosny jeszcze.
        • le_szek Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 15:12
          Ja już czuję :-)
          Gdyby nie brak czasu w dzień (a po nocach jeździć mi się nie chce, zwłaszcza jak
          kończę pracę o 20), już bym chyba gdzieś pojeździł. A słońce bardzo ładne (choć
          i wiatr dość ostry) było w niedzielę. Przynajmniej nad Pogorią.
          • reivena Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 16:37
            Ja byłam w niedzielę na rolkach na Pogorii. W jedną stronę koszmar, ale za to w
            drugą jazda z wiatrem.
            • kelo Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 20:59
              a mnie żona nie chce rolek kupić bo zna mój słomiany zapał...a..
    • reivena Re: Trasy rowerowe 21.02.07, 21:51
      Podaje na początek trzy fajne trasy na rower:

I. TRASA - Na Sosinę
      Ul. Staszica, ul. Armii Krajowej, ul. Maczkowska w kierunku Maczek. Potem w
      stronę Jaworzna Szczakowej. Następnie przejeżdża się przez zwężenie pod mostem
      i cały czas do góry. Potem w lewo w ul. Możdzieżowców, aż do skrzyżowania
      (lekko pod górkę) Wjechać w ul. Sobieskiego (będzie widać kościół po lewej
      stronie jak się będzie zjeżdżać z górki) Na drugim skrzyżowaniu w lesie skręcić
      w lewo. Cały czas jechać prosto aż do przejazdu kolejowego z zaporami. Za
      wiaduktem kolejowym (nad sobą) skręcić w prawo. Wracać można tą sama trasą lub
      wzdłuż bocznicy kolejowej i wylatuje się na Starych Maczkach. TRASA ok. 40 km.

II. TRASA
      Z Dąbrowy do Siewierza, może być przez Ujejsce. W Siewierzu - ruiny zamku.
      Z Siewierza zielonym szlakiem do Łaz. Przed Ciągowicami są 3 malownicze stawy.
      Trasa wiedzie cały czas lasem. Jest to szlak pieszy ale można też jechać
      rowerem, teren raczej płaski. Z Łaz zielonym szlakiem do Hutki Kanki. (Można
      też zahaczyć o Centurię z Hutek Kanek żółtym szlakiem-potem do Ogrodzieńca)
      Z Hutki Kanki jechać na Chechło czerwonym szlakiem. Teren trochę piaszczysty
      ale w lesie. Z Chechła można wjechać na punkt widokowy na Pustynię Błędowską i
      z niego kierować się na Klucze niebieskim szlakiem rowerowym (W Kluczach też
      jest punkt widokowy-góra Jałowiec) Z Klucz jechać w stronę Bolesławia, Bukowna
      i do Dąbrowy chyba niebieskim szlakiem. Lub wcześniej z Klucz do Olkusza na
      pociąg. TRASA ok. 80 km.

III. TRASA
      Z centrum DG w kierunku Huty Katowice.Na światłach w prawo ul. Tworzeń, a potem
      Torową, ul.Jodłową cały czas prosto, aż pod górę do budynku PKP( chyba
      opuszczony) Potem jest z górki. Na dole jest skrzyżowanie gdzie ul. Zakawie
      skręca w prawo, ale trzeba jechać pod górę. Wykonać lekki skręt w lewo. Będzie
      się jechać ulicą asfaltową, ale trzeba uważać bo ona jest praktycznie
      nieuczęszczana i na środku są studzienki bez przykryw. potem będzie droga
      żwirowa i po jakims odcinku pojawi się łąka. Cały czas po lewej stronie są tory
      kolejowe i mija się opuszczone budki dróżników. Trzeba przejść przez podwójne
      torowisko w lewo i wyskoczy się na granicy Sławkowa i Dąbrowy. W lewo można
      skręcić w stronę Łośnia lub w prawo w Stronę Sławkowa. Jeżeli jedziemy w lewo
      to należ skręcić w ul. Chwaliboskie i potem kierować sie w stronę Krzykawki i
      Krzykawy. Po drodze napotka się na niebieski szlak - Szlak Powstańców 1963 r -
      którym trzeba zjechać w prawo w dół do Sławkowa. Ze Sławkowa można jechać na
      Sosinę niebieskim szlakiem lub do Dąbrowy. TRASA ok. 50 lub 60 km.
      • dami7 Re: Trasy rowerowe 22.02.07, 04:26
        Testowałem kiedyś takie trasy:
        Pierwsza: (z dowozem rowerków na bagażniku): Jedziemy sobie do Ogrodzieńca,
        zostawiamy pojazd pod Urzędem Gminnym, wsiadamy na "koło" i posuwamy w kierunku
        Ryczowa. Choć jedzie się drogą "ancfaltową" łatwo nie jest, wcale niezłe
        podjazdy do pokonania. W Ryczowie można się pokręcić trochę po wsi, pojechać
        sobie w kierunku Ruskich Gór, ruin strażnicy, połazić, pofotografować itp.
        Z "centrum" Ryczowa jedziemy ulicą Leśną (obok kościoła) w kierunku powrotnym,
        za studnią odbijamy w lewo w kierunku Kolonii Ryczów. W Kolonii odnajdujemy
        szlak do Podzamcza, szlakiem dojeżdżamy do rynku, jeśli pora obiadowa zjadamy
        sobie ruskie pierogi w restauracji (bardzo dobre!). Potem różnymi wariantami
        wracamy do Ogrodzieńca, gdzie przesiadamy się do tego, co zostało z naszego
        autka. Ekstremiści oczywiście pojadą sobie do Ogrodzieńca na rowerach, ja do
        wyczynowców nie należę, więc testowałem taki wariant. Do przejechania około
        18-20 km, teren urozmaicony, nawierzchnie różne ("ancfalt", drogi piaszczyste,
        dukt leśny). Można wybrać wariant powrotu z Ryczowa do Ogrodzieńca przez Zelazko
        i Ryczówek. A jeśli komuś nie zależy na samochodzie, to może wracać do domu na
        rowerze przez Chechło.

Druga: postanowiliśmy kiedyś z kolegą pojechać wzdłuż Białej Przemszy, więc
        przez Kazimierz i Maczki dotarliśmy do mostu kolejowego(z drogi na Jaworzno w
        lewo przed Przemszą, kiedyś granica między Galicją a Kongresówką). Dalej już
        fajnie nie było, po przejechaniu kilku km odepchnęło nas bowiem od rzeki i
        wpakowaliśmy się w jakieś chynchy (zdaje się, że pozostałości po wyrobiskach
        piaskowych pod Szczakową). Dojechaliśmy (czy też właściwie dopchaliśmy rowery)
        do takiej drogi bitej, przecinającej te chynchy, gdzie skręciliśmy w stronę pn i
        nagle znaleźliśmy się... na mostku nad Białą Przemszą! Później przez Dębową Górę
        (Sławków) dotarliśmy do tzw. starej drogi krakowskiej (możliwe różne warianty,
        można też się przebijać w kierunku Maczek). My akurat wracaliśmy przez
        Strzemieszyce do DG. Trasa urozmaicona, częściowo w bardzo trudnym, piaszczystym
        terenie, przyjemny moment to kiedy się zjechało z piaskowej "patelni" na mostek
        nad Przemszą, ocieniony, wśród drzew, nic tylko usiąść i posiedzieć... Około 35 km.

Trzecia: Różnymi wariantami docieramy do Łośnia, dalej do Łęki, w Łęce szukamy
        drogi polnej w kierunku Tucznawy (wariant łatwiejszy to nie jechać do Łęki tylko
        jechać prosto do Tucznawy drogą "ancfaltową"). Z Tucznawy nie jedziemy do Bugaja
        (podkreślam - nie jechać do Bugaja!), tylko na Sikorkę, z Sikorki do Ząbkowic,
        później na Antoniów a stamtąd już wszędzie blisko. Najbliżej do "13-tki". W
        zależności od obranego wariantu różne nawierzchnie, jechałem z bratem, który ma
        rower crossowy, ja mam górala. On się męczył w terenie, ja miałem gorzej na
        szosie, wyszło statystycznie po równo. Około 40 km włącznie ze zwiedzaniem
        Łośnia i Bugaja oraz pól i lasów między Łęką a Tucznawą.

Jeśli ktoś lubi sobie pojeździć po górkach to polecam okolice Wisły. Taka
        wycieczka z Czarnego w kierunku Baraniej Góry, sam miód. Do przetestowania
        wariant z pozostawieniem rowerów w schronisku na Przysłopie i wycieczce pieszej
        na szczyt Baraniej.
      • kelo Re: Trasy rowerowe 22.02.07, 13:08
        > III. TRASA

Wspomniałem kiedyś o tej trasie, ale nie potrafiłem tak szczegółowo opisać. Jest naprawdę świetna. Tylko my ze Sławkowa ruszyliśmy jeszcze na Olkusz i powrót przez Klucze, Błędów.
    • kelo Re: Trasy rowerowe 22.02.07, 13:58
      proponuję wiosennego forumowego, rowerowego, spota na 3ce . Są chętni np. na długi majowy łykend.
      • reivena Re: Trasy rowerowe 22.02.07, 18:58
        To ja mogę jeszcze zaproponować wypad na rower, ale taki dłuższy. Może być
        majowy lub wakacyjny.

I. TRASA z 2004 roku.
        Pociągiem dojeżdżamy do Myszkowa. Następnie jedziemy w kierunku Helenówki,
        Młyny, wyskakujemy w Porębie. Potem jedziemy na Rachwalec i Dół. Koniec drogi
        asfaltowej i trzeba jechać polnymi, aż do Łutowca. Po zaklepaniu noclegu u pani
        sołtys wybraliśmy się jeszcze na wycieczkę do Przewodziszowic-tam jest
        Strażnica i Klasztor Paulinów-potem na Ostrężnik i Bramę Twardowskiego i z
        powrotem do Łutowca. Następnego dnia jedziemy niebieskim szlakiem przez Zdów do
        Podlesic. (Jak ktoś chce to może zahaczyć Mirów i Bobolice) Potem z Morska
        czerwonym szlakiem do Żerkowic. (Po drodze Zamek Morsko i Wielki Okiennik). Z
        Żerkowic drogą asfaltową na Giebło do Pilicy. (Zespół pałacowo-parkowy) Kolejny
        nocleg w Smoleniu w ośrodku ZPK-Dabrowa Górnicza. Do zwiedzenia ruiny zamku
        Smoleń. W kolejnym dniu jedziemy czerwonym szlakiem na Załęże, Krzywopłoty i
        Bydlin. Po drodze ruiny zamku.Następnie w Jaroszowcu Olkuskim przchodzimy przez
        stacje i jedziemy w lesie czerwonym szlakiem do Rabsztyna. Do zwiedzenia ruiny
        zamku. Z Rabsztyna do Olkusza, gdzie nocujemy w motelu. Z Olkusza do Pieskowej
        Skały. W Ojcowskim Parku zwiedzanie Jaskini Łokietka i reszta atrakcji. Z
        tamtąd do Krakowa i pociągiem do Dąbrowy. TRASA ok. 200 km.

II. TRASA z 2005 roku.
        Pociągiem jedziemy do Jędrzejowa. Do zwiedzenia muzeum zegarów im.
        Przypkowskich. Niektóre eksponaty robią wrażenie. Z tamtąd przez Mnichów,
        Tokarnie do Chęcin. Bodajże w Mnichowie bardzo stary drewniany kościółek. W
        Chęcinach ruiny zamku , wjazd 4 zł. Gmina zbiera na renmowację zamku
        królewskiego. Tutaj pierwszy nocleg w schronisku młodzieżowym. Podczas
        kolejnego dnia zwiedzamy Jaskinię "Raj" i z tamtąd niebieskim szlakiem przez
        Górę Biesak, Pierścienice, Telegraf i Otrocz wyskakujemy w radlinie. Troche
        asfaltem przez Krajno Drugie i Pierwsze do Św. Katarzyny. Tam następny nocleg.
        Ze Św. Katarzyny zahaczyliśmy trochę nielegalnie o górę Łysice i Agaty, gdyż na
        dole w budce siedzi pan, który kasuje za wjazd, ale bez rowerów. Więc trzeba
        było go trochę ominąć i zboczyć ze szlaku. Góry zaliczone. Pod samym szczytem
        mnóstwo kamini i rower trzeba było prowadzić. potem pojechaliśmy do Nowej
        Słupi. Tutaj nocleg. Wczesnym rankiem jedziemy do Ujazdu. Tutaj boskie ruiny
        zamku "Krzyżtopór" Wjazd 4 zł. Potem kawałek czerwonym szlakiem i ulicą, aż do
        Sandomierza. Ogólne zwiedzanie miasta: Podziemna Trasa Turystyczna, Zamek,
        Wąwozy. Nocleg. Z Sandomierza pociągiem do Skarżyska-Kamiennej.I potem
        rowerkiem na Zagnańsk gdzie dąb "Bartek". Potem kierunek Kielce i pociągiem do
        Dąbrowy. TRASA ok. 200 km

III. TRASA z 2006 r.
        Podjazd do Olkusza pociągiem i z tamtąd czerwonym szlakiem rowerowym przez
        Zimnodół, Zawade, wyskoczyliśmy na polu golfowym. Zjechaliśmy do Paczółtowic. Z
        Paczółtowic do Czernej i do Krzeszowic. Po zwiedzeniu miasta-nocujemy. Na
        następny dzień jedziemy szlakami do Rudna do ruin zamku Tenczyn. Z Rudna robimy
        małe kółeczko i jedziemy przez Las Zwierzyniec i wyskakujemy koło Baczyna.
        Zahaczamy o rezerwat Dolina Mnikowska i Zimny Dół.Potem na Sanke i rezerwat
        Dolina Potoku Rudno przez Porębe Żegoty (ruiny Pałacu Szemlaków) na Alwernie. Z
        Alwerni przez Kwaczałe, Babice do Wygiełzowa. Tutaj Skansen i ruiny zamku
        Lipowiec. Potem z Chrzanowa przez Trzebinię do olkusza i z tamtąd pociągiem do
        Dąbrowy.

Oczywiście trasy można modyfikować. Warto ze sobą zabrać przewodnik lub
        zciągnąć z netu jakieś ciekawe informacje o miejscach, przez które się
        przejeżdża.

IV. TRASA z 2007 r.
        ?????? Jeszcze nie sprecyzowana.
    • reivena Re: Trasy rowerowe 22.02.07, 18:59
      Coś mi się dwa razy klikło.
    • reivena Re: Trasy rowerowe 28.02.07, 22:56
      Na forum miasta sąsiadującego znalazłam taką stronkę:
      www.rowery.subregion.pl/
      • kelo Re: Trasy rowerowe 16.04.07, 11:19
        Widziałem na Zielonej takie tabliczki niebieskie z napisem terenowa trasa rowerowa. Jedne miały strzałki czerwone a inne białe. Skąd różnica, czy kto wie ?
        Druga rzecz. Zawitałem pod ruinę w Ząbkowicach, obejrzałem budynek. Zakładam, że jest to była siedziba jednej z pierwszych dyrekcji kopalni dolomitów. Rozesłałem wici po Ząbkowicach, zobaczymy jaki będzie efekt.
        • sebastian22_dg Re: Trasy rowerowe 16.04.07, 14:32
          Ja zaproponuję trasę na Pustynię Błędowską bądź dalej - choćby do chechła -
          punkt widokowy "czubatka" czy jak tam sie ta "pętla" nazywa...
        • dami7 Re: Trasy rowerowe 16.04.07, 14:53
          kelo napisał:

> Widziałem na Zielonej takie tabliczki niebieskie z napisem terenowa trasa rower
          > owa. Jedne miały strzałki czerwone a inne białe. Skąd różnica, czy kto wie ?
          Różnica jest pewnie taka, że jedne strzałki są "wte" a drugie "wewte"...
          • kelo Re: Trasy rowerowe 17.04.07, 00:01
            No też tak sobie pomyślałem, ale jechałem za szybko, żeby poogarniać kolory strzałek.
            • kelo Re: Trasy rowerowe 26.04.07, 20:08
              No i właśnie sobie przyjechałem. Stuknąłem sobie dziś 50 km. Zacząłem ostro od wjazdu na Borówkę. Prze chwilę myslałem, ze to już koniec wyprawy. Chłopaki zrobili wspaniałe chopki, az kusi. Niestety to jeszcze nie ten poziom, nie ta waga i nie ten sprzęt. Potem Strzemieszyce, Łosień, Łęka i Chruszczobród. W lewo na Gołuchowice i aż kusiło żeby w prawo do Siewierza. Zaplanowałem sobie jednak piwko na czwórce w sklepiku i skręciłem w lewo. Potem na Podwarpie i szutrową drogą przed światłami w lewo na Pastwiska. Potem Wojkowice i Pogoria. Nic nie boli, samopoczucie jak po dobrze wykonanej robocie.
              • baja88 Re: Trasy rowerowe 26.04.07, 21:57
                masz krzepę i wigor :)
                • kelo Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 17:12
                  Rzecz wtym ,że nie mam. Mam zamiar znowu nabrać. Auto rozleniwia strasznie.
                  • baja88 Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 18:59
                    własnie!
                    pisząc o tej krzepie i wigorze, zdziwiona byłam takim maratonem rowerowym, że go
                    jeszcze masz, posiadasz, a Ty po prostu go szukasz:)))
                    • le_szek Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 19:07
                      On się tylko kryguje ;-)
                      • reivena Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 21:43
                        Baja , a Ty masz rower????
                        • baja88 Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 23:21
                          aha
                          • kelo Re: Trasy rowerowe 01.05.07, 17:06
                            Wybrałem się dziś na dłużej, ale skończyło się na 20 km. Nawet w sylwestra, gdy wybrałem się na Pogorię III tak mi uszy nie zmarzły jak dzisiaj. Dojechałem jedynie do Ratanic na piwny popas i z zamiarów by do Wojkowic i dalej na Piekło wyszło nic. Jeździł ktoś dziś jeszcze?
                            • baja88 Re: Trasy rowerowe 01.05.07, 20:15
                              widziałam dzis cyklistow, ale to kawalkady syberiady raczej mnie mijały:)
                              • baja88 Re: Trasy rowerowe 01.05.07, 22:31
                                Ola nie ma, pilotkę nałozył, a wcześniej uszy obłożył cebulą:))))))))
                                • baja88 Re: Trasy rowerowe 24.05.07, 06:24
                                  cykliści po mapy :))))
                                  www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=4501
                      • kelo Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 21:43
                        15 sierpnia szykuje się, jak co roku 170 km do Częstochowy i z powrotem, więc czasu aby nabrać krzepy trochę zostało. W trzecią niedzielę maja Piekary Sląskie ok. 90 km. Poza tym mam zamiar w tym roku zaliczyć również Równicę z Wisły i którąś z dolinek jurajskich - może ponownie Będkowską.
                        • reivena Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:20
                          A ja chciałabym się przejechać Szlakiem Husarii Polskiej, który rozpoczyna się
                          na Warpiu , a kończy w Krzanowicach koło Raciborza.
                          • kelo Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:22
                            To może opisz po krótce szlak, zapodaj jakieś namiary, wszak trochę czasu jest.
                            • reivena Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:49
                              Jak wspomniała szlak zaczyna sie na Warpiu, Grodziec, Góra Dorotka, Rozbark,
                              zabytkowy cmentarz, szarlej, Piekary Śląskie, Kozłowa Góra, Lasowice (tu
                              znajduje się zabytkowy układ urbanistyczny), Repty Śląskie, Wieszowa, Żerniki,
                              Szobieszowice (maszt radiostacji z 1934 r.). Wójtowa wieś, Pilchowice, jak
                              Kuźnia Raciborska i pocysterski zespół pałacowo-klasztorny (Park Krajobrazowy
                              Cysterskich Kompozycji Rud Wielkich) , Nędza, Markowice k/ Raciborza,
                              Pietrowice Wielkie, Krzanowice. Oczywiście trase można dostosować do siebie.
                              • kelo Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:50
                                To ile to tak pirazydrzwi będzie. Chyba dość sporo. Jak na razie to podjarał mnie zjazd z Dorotki. Ostatnim razem jak zjeżdżałem to odmawiałem paciorek.
                                • reivena Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:54
                                  Koło setki lub więcej, z Dorotki też zjeżdżałam, było bosko :D
                                  • kelo Re: Trasy rowerowe 27.04.07, 22:59
                                    Uwielbiam zjazdy. Najlepszy jaki pamiętam to w słowackich górkach koło Beszanowej w górę. Po czterech kieliszkach Beherovki z przygodnym, zagubionym czeskim turystą. Ależ tam była adrenalina ze wspomaganiem. Az się chciało jeszcze raz, gdyby nie 24 pod górę.
    • kelo Re: Trasy rowerowe 26.05.07, 18:02
      Zafundowałem sobie dziś niezłą przygodę. Wybrałem sie rowerem do Ratanic i na ścieżce, ze 100 m za wjazdem z Marianek zaskoczyła mnie nawałnica. Sciana wody z gradem wielkości małego orzecha laskowego, przeraźliwe zimno i pioruny walące ok ze 100 m ode mnie. Zsiadłem z rowera, kucnąłem sobie kilkadzesiąt metrów dalej i dałem na przeczekanie. Jak zaczęły pioruny walić raz za razem to myslałem, że się niebo otwiera. Niestety zawróciłem, ponieważ zostawiłem w domu szeroko otwarte okna. Okazało się jednak, że na plaży Pogorii III prawie wogóle nie padało a i dom też był bezpieczny. Raz już przeżyłem burzę w Bieszczadach pod Okrąglikiem, ale tam przynajmniej piorunów nie widziałem.
      • baja88 Re: Trasy rowerowe 26.05.07, 21:39
        tiaaa, a jeszcze jak dopiszesz,że sie nic a nic nie bałeś, to uwierzę :))))
        • kelo Re: Trasy rowerowe 27.05.07, 09:54
          Nie powiem. Bałem się jak diabli. W pewnym momencie poczułem się jak na jakimś cholernym oceanie. Widoczność na wyciągnięcie ręki, burza, deszcz,wiatr okrutny, tyle że nie kołysało. Jak żyję takiej burzy nie przeżyłem w terenie.
          • reivena Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 10:35
            A my w niedziele, postanowiliśmy jechać szlakiem Zamonitu, który niestety od
            naszej strony, aż do Niegowonic jest zamalowany. Biegnie od Dąbrowy, koło
            Pogorii, Ząbkowice, Łękę, w lesie Bienia trochę pobłądziliśmy, a las Mokrznia
            nie na rowery. Droga zarośnięta, drzewa porozwalane. Wyskoczylismy drogą polną
            przed granicą Niegowonic. Gdzieś po drodze natknęliśmy się na czarny szlak
            rowerowy. Chyba leci do Łaz. Tereny super, polecam.
            • kelo Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 10:58
              Lubię taką traskę gdzie z Ząbkowic się zjeżdża przez Kamionki albo trochę dalej koło dolomitów. Potem już według uznania przed siebie i chyba również przez las Bienia.
            • le_szek Re: Trasy rowerowe 15.10.07, 23:10
              reivena napisała:

> A my w niedziele, postanowiliśmy jechać szlakiem Zamonitu, który niestety od
              > naszej strony, aż do Niegowonic jest zamalowany. Biegnie od Dąbrowy, koło
              > Pogorii, Ząbkowice, Łękę, w lesie Bienia trochę pobłądziliśmy, a las Mokrznia
              > nie na rowery. Droga zarośnięta, drzewa porozwalane. Wyskoczylismy drogą polną
              > przed granicą Niegowonic.

Właśnie dziś czytałem, że szlak Zamonitu obecnie zaczyna się właśnie w
              Niegowonicach, więc to nie jakiś wandal w DG zamalował :(
              Ciekawe czemu skrócili...
              • reivena Re: Trasy rowerowe 16.10.07, 09:42
                Dlaczego to zrobili, nie wiem. Nie mam teraz mapy przed sobą, ale
                wydaje mi się i o ile dobrze pamiętam (choć trzeba to sprawdzić) las
                Mokrznia leży w obrębie rezerwatu lub granic czegoś. Może dlatego
                nie chcieli, żeby był uczęszczany bądź rozjeżdżany przez rowery.
                Szlak Zamonitu to kawał fajnej trasy i szkoda, że nie jest w 100 %
                wykorzystany.

Najciekawsze jest to, ze kupując nową mapę, tak jak my ostatnio
                kupiliśmy mapę Okręgu Katowickiego, szlak biegnie od Dąbrowy. Prosto
                się domyśleć, że nikt nie weryfikował tej informacji tylko zrobił
                przedruk.
                Parokrotnie miałam pisać do wydawnictw, ale sobie odpuszczałam.
                To tak jak z Twoimi błędami ortograficznymi, akurat nas w oczy kolą
                takie rzeczy.
                • le_szek Re: Trasy rowerowe 16.10.07, 11:24
                  Może uznali, że odcinek prze Dąbrowę jest zbyt ruchliwy? Ale wtedy
                  wystarczyłoby, żeby szlak zaczynał się w Ząbkowicach (nie byłoby potrzeby
                  przecinania DK1). Rezerwat nie powinien być przeszkodą, wiele szlaków biegnie
                  przez nie (choćby Góra Chełm, żeby daleko nie sięgać.

Na mapach często niestety są stare przebiegi szlaków, z tego, co słyszałem, dość
                  aktualne są mapy Compassa. A pisać do wydawnictw IMHO warto, ale lepiej nie
                  robić sobie nadziei, że coś to zmieni :(

Też nie lubię nieaktualnych map, zwłaszcza, że nie znalazłem jakiegoś sensownego
                  podsumowania/mapy szlaków z naszego rejonu w sieci.
    • le_szek Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 11:03
      reivena napisała w wątku zagadkowym:

> Przejedź się w tamte rejony na rowerze dookoła Huty i Koksowni. Lubię te trasy,
      > fajny klimat.

Tam na rowerze byłem raz czy dwa razy - Roździeńskiego, zbiornik Łosień, Łosień
      i drogą do Strzemieszyc (po drodze na skrzyżowaniu, gdzie chyba skręca się na
      Małe Strzemieszyce, z podporządkowanej w ostatniej chwili wyjechał ch.j
      autobusem zakładowym z Koksowni. Jechaliśmy z górki, koło 35km/h, brakowało
      kilku metrów, żebyśmy się rozmazali na jego boku).
      • reivena Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 15:03
        "Mapa "Skocz na rower", zawierająca opisy sześciu tras dla rowerzystów, ukazała
        się nakładem dąbrowskiego magistratu. Oprócz szlaków dla mniej i bardziej
        doświadczonych miłośników dwóch kółek wydawnictwo zawiera też inne informacje
        przydatne na wycieczce, np. gdzie można coś zjeść. Mapa będzie rozdawana za
        darmo na imprezach organizowanych przez Centrum Sportu i Rekreacji"

Fajny tytuł "Skocz na rower" - macie może już tą mapkę, bo jestem
        zainteresowana?
        Ciekawe też czy szlaki są powielane i czy robiły ją osoby, które jeżdżą na
        rowerach, czy osoby które siedzą za biurkiem i pierdzą w stołek? I oczywiście
        czy znajdę tam trasę , po której jeszcze nie jechałam?
        • kelo Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 17:00
          A czy tej mapy nie można by opublikować w sieci. Jest już paru co ma drukarki to jakoś byśmy poradzili.
          • reivena Re: Trasy rowerowe 28.05.07, 17:01
            Pewnie by można, ja mam skaner ale musiałbym ją dorwać.
            • reivena Re: Trasy rowerowe 18.06.07, 22:52
              Niedzielna trasa rowerowa:
              Pociągiem z Dąbrowy do Poraja. Zielonym pieszym szlakiem, potem zielonym
              rowerowym do Olsztyna. Potem czarnym rowerowym do Zrębic, czerwonym rowerowym
              do Suliszowic, zielonym rowerowym przez Żarki do Myszkowa. Razem 45 km.
              • reivena Re: Trasy rowerowe 24.06.07, 23:14
                Niedzielna trasa rowerowa 2:
                Zaczęliśmy dziś w starym grodzie Leszka. Kierowaliśmy się na Centurię, najpierw
                niebieskim szlakiem, potem kawałkiem czarnego i czerwonym. Potem zółtym w
                kierunku Nigowonic. Z Niegowonic czarnym do Chruszczobrodu. W sumie
                wylecieliśmy trochę wcześniej bo w okolicy Trzebyczka-pętla. W Chruszczobrodzie
                jest podobny wiadukt kolejowy, taki co Leszek robił w okolicy DG Południowej
                (img 522-chyba w Dworcach) Z tamtąd przez Sikorkę do DG. Nie wiedziałam, że
                Sikorka to taka fajna okolica. Razem 50 km.
                • le_szek Re: Trasy rowerowe 24.06.07, 23:36
                  Tego typu wiaduktów jest sporo w naszej okolicy, aczkolwiek z reguły w mało
                  dostępnych miejscach.
                • le_szek Re: Trasy rowerowe 24.06.07, 23:45
                  Następnym razem możecie zmodyfikować trasę - z Zawiercia wyjechać czerwonym
                  (wzdłuż torów, potem wchodzi w las), wjechać na czarny, nim dojechać do Krępy
                  (stare kąpielisko w lesie koło Ogrodzieńca). Z Krępy żółtym na Centurię (albo w
                  drugą stronę do Podzamcza, albo po dojechaniu do szosy na Olkusz jechać w stronę
                  Klucz i przez Błędów wrócić. Widoki piękne, ale podjazdy dość solidne - jechałem
                  tam tylko samochodem).
                  • reivena Re: Trasy rowerowe 25.06.07, 07:54
                    Okolice Ogrodzieńca, Klucz, Błędowa już zwiedzone, dlatego pokręcilismy się po
                    Zawierciu.

>jechałem tam tylko samochodem - to wskakuj na rower :) widoki będą piękniejsze.

• reivena Re: Trasy rowerowe 02.07.07, 09:40
                      www.jura.art.pl/pl/turystyk.php?go=szlakir
                      Zakładka po lewej: Pozostałe: mapy

Otworzy sie mapka i tam kwadrat: 2 poziomo - 6 pionowo. Jak sie najedzie myszką
                      pokazuje napis PORĘBA.

Tym razem jechaliśmy: DG Ząbkowice-Łazy-Ciągowice-Kuźnica Sulikowska-Siewierz_-
                      Trzebiesławice-Ujejsce-DG. ok 50 km. Z tygodnia na tydzień coraz więcej.
                      • reivena Re: Trasy rowerowe 02.07.07, 09:50
                        Na trasie doznania cielesne. Lewą nogą weszłam w mrowisko z czerwonymi
                        mrówkami, a przy stawach było ciasno oraz błotniście i prawą stroną wpadłam w
                        pokrzywy :)
                        • zimne_piwo1 Re: Trasy rowerowe 02.07.07, 22:57
                          reivena napisała:

> Na trasie doznania cielesne. Lewą nogą weszłam w mrowisko z czerwonymi
                          > mrówkami, a przy stawach było ciasno oraz błotniście i prawą stroną wpadłam w
                          > pokrzywy :)

Bidulka ;) No chyba że chciałaś wpaść lewą w pokrzywy a prawą w mrowisko
                          czerwonych...
    • reivena Re: Trasy rowerowe-Leszkowa, lekko poprawiona 09.07.07, 08:03
      " Następnym razem możecie zmodyfikować trasę - z Zawiercia wyjechać czerwonym
      (wzdłuż torów, potem wchodzi w las), wjechać na czarny, nim dojechać do Krępy
      (stare kąpielisko w lesie koło Ogrodzieńca)"

Z Krępy pojechaliśmy droga do Śrubarni-tutaj mała pomyłka i zamiast czarnym na
      Rodaki, pojechaliśmy na Ryczów, z Ryczowa żółtym przez Golczowice do Jaroszowca.
      • le_szek Re: Trasy rowerowe-Leszkowa, lekko poprawiona 10.07.07, 10:11
        A jak wracaliście z Jaroszowca? Pociągiem?
        • reivena Re: Trasy rowerowe-Leszkowa, lekko poprawiona 10.07.07, 11:57
          Tak, udało nam się trafić na pociąg. Co najlepsze na dworcu, na rozkładzie
          odjazd pociągu był o 17.54, a na peronie 17.40. Dobrze, że nie pojechaliśmy do
          sklepu, bo byśmy nie zdąrzyli.

Trasa była raczej przyjemna. Mało rowerów, jeden piechur. Jedyny minus to taki,
          że drogi są już wyjeżdżone przez motory i kłady. Trzeba się napedałować po
          piachu. Ale polecam.
    • reivena Re: Trasa rowerowa z dreszczykiem 27.08.07, 10:56
      My tu gadu-gadu, a ja miałam napisać o trasie niedzielnej.

Pojechaliśmy do Wolbromia z rowerami na dachu. A z tamtąd niebieskim
      pieszym do Budzynia, potem czarnym przez Wąwóz Ostryszni na
      Małyszyce. Potem znów niebieskim przez Grodzisko Zagórowa na Tyciąż
      do Wolbromia. Niestety trasę trzeba było skrócić, mieliśmy jechać
      jeszcze przez Las Michałowiec. Starcilismy trochę czasu, bo szlak
      trzeba szukać i nie można jechać płynnie. Zależało nam na wąwozie,
      do którego trzeba było się przedzierać przez pokrzywy, bo jest mało
      uczęszczany. Ogólnie widoki ładne, pola, łąki, lasy.

A dreszczyk jest wówczas jak się dojedzie na miejsce i sobie
      człowiek przypomni, że zapomniał dowodu rejestracyjnego :)
    • le_szek Re: Trasy rowerowe 01.02.08, 23:14
      Widzę, że pora odkurzyć i ten wątek :)

sulno napisał:

> Jeżeli na rowerze to polecam tereny między Przemszą a Łgiszą chyba
      > że kondycja dobra to proponuję kierunek na Przeczyce.
      • sulno Re: Trasy rowerowe 01.02.08, 23:26
        Polecam też dłuższą wyciezkę trochę lasem,trochę drogą na lotnisko w
        Pyrzowicach.Warto spojrzeć wcześniej o której jest najwięcej odlotów
        i lądowań samolotów.
        • reivena Re: Trasy rowerowe 01.02.08, 23:46
          My kiedyś trafiliśmy na pokazy i kabarety.
          • kelo Re: Trasy rowerowe 02.02.08, 08:49
            Trafiliśmy tam dawno temu z Gregolem, kiedy jeszcze nic, lub prawie nic nie lądowało i nie startowało. Ale jazda ku jest świetna.
    • le_szek Serwis mapowy 17.06.08, 09:39
      W tym temacie chyba najlepiej zapodać - dowiedziałem się właśnie o serwisie
      pozwalającym tworzyć mapki z zapisem dowolnej trasy - np. rowerowej, świetna
      sprawa :)

quikmaps.com/

Tu moje pierwsze nieudolne próby ;)

quikmaps.com/show/69235
      • mamkube Re: Serwis mapowy 17.06.08, 11:28
        własnie sie zastanawiałam gdzie ten wątek;-)
        Ja narazie zaliczam Podlesie, okolice Kasprzaka oraz Pogorię ale
        starą. Na dalsze podróze niestety nie da rady narazie, bo syn na
        swoim rowerku tak daleko nie pojedzie, albo nie wróci i nie bardzo
        po drogach mozemy jeździć...boję sie tak z nim jechać.
        • le_szek Re: Serwis mapowy 17.06.08, 11:52
          Możecie zrobić sobie kółeczko, częściowo wykorzystując czarny szlak - Laski,
          skręt w prawo wzdłuż torów, Jamki, wapiennik, Strzemieszyce i powrót na
          Kasprzaka Myśliwską i Laskami. Gdyby młody marudził, z Jamek można wrócić przez
          Podlesie, ta część przylegająca do Jamek/mikrohuty jest bardziej 'dzika', nawet
          strumyczki płyną :)
          • mamkube Re: Serwis mapowy 17.06.08, 13:15
            az tak daleko nie pojedzie...ostatnio poejchaliśmy wszyscy na
            podlesie za straż pozarna, potem lasem z 1/2 godziny pojeździliśmy i
            marudził ze juz nie ma siły. Chyba trzeba mu na wiekszy rower
            zamienić ten co ma.
    • le_szek Re: Trasy rowerowe 23.06.08, 11:04
      Tu właściwszy wątek do tego tematu :)

mamkube napisała:

> no dookoła IV, chyba jak dobrze policzyłam to jest około 15 km, ale
      > moze sie mylę??? Ale na Pogorie autem pojechliśmy bo juz i tak syn
      > miał dość a co dopiero jeszcze z domu...ale sama tak jeżdże.
      > Ostatnio z paularą zaliczyłyśmy podobna wycieczkę.
      > Tylko teraz jak jechalismy to chyba pobładzilismy i pote jechalismy
      > asfaltówką przez Antoniów aż do ścieżki rowerowej...podobno na
      > moscie powinniśmy wjechać w las a my pojechalislmy droga bo tam
      > wszyscy jechali;-) A startowalismy własnie z Marianek, koło tej
      > karczmy.

Kiedyś tu pisałem, ile jest wokół czwórki - nie mogę teraz znaleźć, ale
      niespełna 15 kilometrów (z tym, że tą część bez ścieżki rowerowej objeżdżaliśmy
      prawie że wzdłuż brzegu. W tej chwili na pełny objazd najbardziej podoba mi się
      wariant wspominany
      (Piekło-Marianki-Ratanice-Wojkowice-Pierkowskie-Ujejsce-Ząbkowice), podjazdy
      między Ujejscem a Ząbkowicami dają co prawda w kość na koniec trasy, ale za to
      potem przyjemnie zjeżdża się do Ząbkowic.
      A jak od karzczmy startowaliście to chyba od Ratanic? Marianki są zaraz przy
      zaporze i budynku technicznym (no chyba, że zrobili tam też jakąś knajpę i nie
      zwróciłem uwagi).
      • mamkube Re: Trasy rowerowe 23.06.08, 11:14
        wiesz jak jechalismy autem to pisało Marianki wiec moze dlatego tak
        mi sie wydaje....jak bede nastepnym razem to zobacze dokładnie:-)
        Ale pewnie masz racje bo ja nie bardzo znam te tereny z nazw.
        A my jechalismy własnie nie wzdłuż brzegu tylko do drogi do
        Antoniowa a potem asfaltówką. Musze na mape popatrzec to sie
        zorientuje o jakiej ty drodze mówisz to sobie ja zrobimy nastepnym
        razem.
        • le_szek Re: Trasy rowerowe 23.06.08, 11:30
          > Musze na mape popatrzec to sie zorientuje o jakiej
          > ty drodze mówisz to sobie ja zrobimy nastepnym razem.

Dojeżdżasz do Wojkowic (czyli po minięciu mostu nad wpustem z Przemszy i
          dojechaniu do tablic z mapami) skręcacie w lewo, przez mostek nad Trzebyczką, do
          drogi, skręcacie w prawo i jedziecie aż do Ujejsca nie zjeżdżając na DK1 (a tak
          chyba jechaliście, skoro piszesz że przez Antoniów?). W Ujejscu skręcacie w
          prawo i jedziecie Ujejską do skrzyżowania ze Zwycięstwa. Można teraz skręcić w
          Zwycięstwa i jechać do Ząbkowic, a potem przez Pogorię do Gołonoga, albo dalej
          prosto (to już Konstytucji), przeciąć DK1 i dojechać Spacerową (przez Antoniów
          do Piekła).
    • reivena Re: Trasy rowerowe i nie tylko :)))) 15.07.08, 15:21
      Miałam napisać gdzie byliśmy, a więc na początek zahaczyliśmy o park
      Zielona, Pogorię, Stawiki w Sosnowcu, Kazimierz, trochę po naszym
      parku pospacerowaliśmy. Zuźka w wózku przesypia jakieś 2 godziny,
      czyli od karmienia do karmienia, zwłaszcza jak jeździmy po
      nierównościach :)
      • mamkube Re: Trasy rowerowe i nie tylko :)))) 17.07.08, 15:57
        :-)
        • reivena Re: Trasy rowerowe i nie tylko :)))) 21.07.08, 15:00
          Wczoraj był spacer wokół Pogorii, nie zdążyliśmy dojechać do
          samochodu i mała dała koncert na jeden głos, co ja mówię wrzask. No
          i trzeba było zrobić piknik na trawie, dobrze że od strony Zielonej
          jest trochę drzew i krzaków. :)))
    • le_szek Re: Trasy rowerowe 08.10.08, 22:20
      W MPI w Realu można nabyć drogą kupna mapę tras rowerowych w Dąbrowie (3 albo 5
      zł, nie pamiętam, bo kupowałem jakiś czas temu).
      • kelo Re: Trasy rowerowe 30.04.09, 19:01
        No to drugą wycieczkę mam już za sobą. Pierwsza tydzień temu do Siewierza i z powrotem. Dzisiaj trochę dalej. Gołonóg, Sławków, Bukowno, Olkusz, Jaroszowiec, Chechło, Błędów, Gołonóg. 86.4 km. Fantastyczna trasa. Prawie cały czas lasami, a nawet piachami. Czy wszyscy już wyjechali?
        • reivena Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 09:12
          A co jechałeś przez pustynię? :)
          • kelo Re:reivena 04.05.09, 09:43
            reivena napisała:

> A co jechałeś przez pustynię? :)

Przyznam, że odniosłem takie wrażenie. Wpuściłem się w ścieżkę przez las przy torach kolejowych w Bukownie. Przez 1 km było ok, ale potem zaczął się grzązki piach i pozostałe 4 km trzeba było rower w tym piachu prowadzić.
        • mamkube Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 10:33
          o mój boze 86 km....chyba bym umarła;-) My bylismy na Kazimierzu z
          dziećmi na rowerach, 15 km w dwie strony wyszło....a ja miałam dość.
          A dziś dupsko boli od siedzonka;-)
        • baja88 Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 11:57
          ostro wziąłeś się za kondycje nadszarpniętą zimą,ilość km powala!!!! a jak z
          samopoczuciem było wieczorem, nazajutrz rano, po odstawieniu roweru?
          • reivena Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 13:36
            My byliśmy teraz w Brennej ze znajomymi, którzy zabrali rowery z
            siodełkiem dla córki. Przejechaliśmy się z naszym maluchem i nawet
            było całkiem, całkiem. W maju planujemy zakupić dla niej siodełko i
            ruszamy w trasę. Narazie na jakieś małe odcinki, ale wreszcie wsiądę
            na rower :)

Okolice Bukowna są fajne na rower.
            • baja88 Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 14:56
              kiedy odpisywałam , myslałam o Tobie, kiedy Ty pochwalisz sie przejechanymi
              trasami tym razem we trojkę, i stało sie, pasja górą :)
              • reivena Re: Trasy rowerowe 05.05.09, 10:13
                Coś Ty, mój mąż by nie odpuścił :)
            • mamkube Re: Trasy rowerowe 04.05.09, 17:56
              my mamy własnie taki fotelik dla Asi, dzięki temu ona jest najmniej
              zmeczona;-)
              • reivena Re: Trasy rowerowe 05.05.09, 10:15
                Jaki konkretnie masz fotelik? Asi jest wygodnie?
                • mamkube Re: Trasy rowerowe 06.05.09, 23:42
                  Hamaxa, kupowaliśmy w Decathlonie, ten nie rozkładany do spania,
                  Smiley sie nazywa model.
                  Taki:

fotelik
                  • reivena Re: Trasy rowerowe 07.05.09, 09:35
                    A ja mam dylemat między:
                    www.britax-roemer.pl/produktbike.php?lang=pl&navid=?lang=pl&navid=36&action=act_dessin&id=16&dessin=8

a
                    www.ampbike.pl/kategoria/71,Foteliki_dzieciece.aspx
                    i
                    www.polisport.pl/index.php?produkt=245
                    lub
                    www.erowery.pl/go/_info/?id=948
                    Nie wiem co wybrać :(
                    • mamkube Re: Trasy rowerowe 07.05.09, 10:41
                      Rozumiem ze zalezy ci żeby mała spała??
                      Ja jestem przeciwna spaniu dziecka na rowerze, bo jakos nie
                      wyobrazam sobie jeżdżenia z takim dzieckiem, ok zaśnie i go wyciagam
                      jak dojade ale nie jeździć i jeździc z nim. Dlatego wybrałam taki
                      który sie nie rozkłada.

A wybór....no cóż każdy ma cos w sobie. Wszystkie chyba są dobre,
                      mają wszystkie atesty, wiec wybierz kolorystycznie i juz;-) Albo
                      cenowo. Hamax jest znany w produkcji fotelików na rowery, tak samo
                      OK Baby, Romer - sama nazwa jest marką dobrą ale o fotelikach na
                      rower opinii nie słyszałam.
                      • reivena Re: Trasy rowerowe 07.05.09, 12:33
                        Właśnie o to chodzi, że nie wiem jak ona będzie się zachowywać.
                        Kurcze jak ja nie znoszę takich wyborów. Wcześniej wózek, niedawno
                        fotelik samochodowy a teraz rowerowy.
                        • reivena Re: Trasy rowerowe 11.05.09, 09:05
                          A więc, stało się... Mamy fotelik, rozkładanego Hamaxa. Pierwsza
                          trasa - standard - Pogoria. Mała nie protestowała, nawet coś tam do
                          siebie mówiła, uśmiechała się, chyba jej pasowało, przynajmniej mam
                          taką nadzieję. Przysnęła, a fotelik można było bez problemu rozłożyć
                          do pozycji leżącej.
                          Pojeździmy po okolicy, a jak wszystko będzie dobrze, bierzemy rowery
                          nad morze :)
                          • kelo Re: Trasy rowerowe 11.05.09, 10:49
                            Mam nadzieję, że i w kasku dzieciaka wozicie? A co do rowerowego bezpieczeństwa to i ja zwiększyłem swoje finansowe bezpieczeństwo wykupując na pół roku, do połowy listopada, polisę OC i NNW. Myślę, że większych szkód niż na 10000 nie uda mi się poczynić.
                            • reivena Re: Trasy rowerowe 11.05.09, 14:42
                              Niestety Cię rozczaruję, pierwszy wyjazd był bez kasku. Przed następnym
                              zakupimy. Kiedyś jeździło się bez kasków i w fotelikach z wikliny, a teraz cała
                              nagonka na kaski i kamizelki.
                              • kelo Re: Trasy rowerowe 11.05.09, 23:36
                                Kiedyś, gdy jechałem do pracy, to na 500 m drogi mijało mnie 8 szmochodów. Dzisiaj to 80. Gdybyś zobaczyła dwie dziury w moim kasku, obie złapane na ulicy, nie w terenie, mówiłabyś o konieczności a nie o nagonce. Kiedyś pod sklepem w Ząbkowicach byłem świadkiem jak tatuś zachwiał się, przekładając nogę przez rurę. Rower poleciał wraz z fotelikiem i zawartością. Na szczęście dzieciak był przypięty, a tatuś zdołał opanawać bicykl nim ten przyziemił. Warto.
                              • mamkube Re: Trasy rowerowe 13.05.09, 10:01
                                Reivena nie popieram, kask musi być, nie pozwalam nawet synowi
                                jeździc bez. To dla bezpieczeństwa nie dla nagonki.
                                Ja zaliczyłam w tamtym roku wypadek, koło koscioła na kasprzaka,
                                idealna droga, zero utrudnien a ja wywaliłam sie i rozwaliłam nogę,
                                gdyby nie kobitka która była na balkonie to nie wiem czy dałabym
                                sobie rade, a tak pilnowała czy nie zemdleję i teściu zawiózł mnie
                                do szpitala bo sie uparłam ze nie wezwę karetki. Całe szczęscie ze
                                na głowe nie poleciałam.
                                • reivena Re: Trasy rowerowe 13.05.09, 11:04
                                  Dla małej kupię, dla siebie nie zamierzam.
                                  • mamkube Re: Trasy rowerowe 14.05.09, 09:10
                                    Mówię o małej, ty to pal licho;-)
                                    • reivena Re: Trasy rowerowe 14.05.09, 09:56
                                      He, he, no ładnie :) Ja to sobie powinnam założyć kask na d..., bo
                                      ostatnio na Kazimierzu zjeżdżałam na zjeżdżali i uszkodziłam sobie
                                      kość ogonową, boli jak pieron :)
                                      • kelo Re: Trasy rowerowe 14.05.09, 10:13
                                        Dziewczyny, zjeżdżacie również z tematu.
                                        • mamkube Re: Trasy rowerowe 14.05.09, 21:08
                                          kelo napisał:

> Dziewczyny, zjeżdżacie również z tematu.

Juz stoję na baczność Szefie:-)
                                          • reivena Re: Trasy rowerowe 15.05.09, 08:48
                                            Coś czułam, że tak będzie. No, to ja w temacie.

www.gazetasosnowiec.pl/gazetasosnowiec/1,93867,6605974,Na_Pogorie_z_FdZD.html
                                            • kelo Re: Trasy rowerowe 15.05.09, 09:01
                                              Gdybym miał ustalać trasę to poprowadziłbym ją z Zielonej przez mostek nad Przemszą, starą drogą przez las do Preczowa. Następnie do Ratanic, wśród sielskiego wiejskiego krajobrazu i brzegiem Pogorii do Wojkowic. Potem powrót przez Antoniów na Piekło i brzegiem III na Zieloną.
          • kelo Re: baja88 05.05.09, 10:55
            Nienajgorzej. Nazajutrz było jeszcze 20 km rodzinnego spaceru rowerowego.
            • baja88 Re: baja88 07.05.09, 10:00
              brawo za odwagę,siłę i motywację
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka