Dodaj do ulubionych

Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele?

18.09.12, 18:33
Wydaje mi się że K.Kutz uzurpuje sobie prawo do decydowania co kto może powiedzieć, kogo poprzeć, jak się zachować. Zamiast rzetelnej polemiki - karcenie, zawstydzanie. Rozumiem podeszły wiek ale bez przesady ! Metropolicie takie joby ? To tak na zmianę z M.Smolorzem. Że rodowity Ślązak to musi być za RAŚ.... a jak nie to nierasowy albo zakamuflowany obrzydliwy Polak (jak każdy Polak). W złym kierunku pchacie ludzi.
Sąd w Opolu nie orzekł o istnieniu narodowości tylko stwierdził że nie ma prawa zabraniać ludziom czuć się jak chcą, choćby kosmitami. Dla tego nie ma przy tej sprawie nic do roboty.
Mam pytanie; czy macie już przygotowane naklejki "P" dla Polaków?
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanin znany z religijności bojownik o prawa IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 19:20
      ludu śląskiego ma najwięcej do powiedzenia w sprawach Kościoła...codziennie jak wiadomo uczestniczy w co najmniej dwóch mszach !
      • queserasera Pan Kutz nie pisze o sprawach kościoła, bo ten 18.09.12, 20:39
        po nim pewnie spływa jak woda po kaczce, lecz o śląskości i stosunku biskupa do niej. Tyle wyczytać może każdy idiota, a ty masz z tym problem. Wychodzi na to, że racją miał Luter, iż religia odbiera rozum. OK, jesteś głupkiem, który nie pojmuje dosyć prostego tekstu - ani ty pierwszy, ani ostatni. Ale po co się tym chwalić? Każdy ma wprawdzie prawo robić z siebie kretyna publikując wpisy bez ładu i składu, ale takowego obowiązku nie ma. Przynajmniej na razie. Popraw się, nie idź tą drogą, Sabo.
        • Gość: akwamaryna i ty, arnoldzie,głos zabierasz ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 21:02
          a jak tam oceniasz wyniki wyborów w Bytomiu? kolejny sukces RAŚ?
          • Gość: Głos Ludu. Re: i ty, arnoldzie,głos zabierasz ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 22:10
            W Bytomiu mamy kompromitację władz PO.

Jej prominentni przedstawiciele, wykazali się brakiem "kindersztube" i chamstwem!

Eliminuje to ich z wszelkiej możliwości reprezentowania mieszkańców i pełnienia jakichkolwiek funkcji z Ich poręki.

"Nauczyciel" i "wychowawca", spłodził chama i aroganta!
            • noducks Re: i ty, arnoldzie,głos zabierasz ? 19.09.12, 06:44
              kolejne "meczenie kuca". nic poza zalami starego komucha, ktory ruble zamienil na ojro
              • Gość: mozecie_mi_skoczyc hej gdzie jest ojczyzna,czy to urojony stwor IP: *.customer.m-online.net 19.09.12, 08:07
                czy to gleboka przodkow twoich blizna,czy moze
                o nie moze byc tak,ze to co zostalo po nas bedzie
                obcy sedzia dzielil po swojemu,to tym,a to temu
                a co my ludzie wtedy odkryjemy sami przed nami ?
                no wy k....wasza wspolna mac,,nie jestesmy przeciez
                ani wami(sku,,,synami),ani bezpanstwowcami !!!!!

ps...czy zrozumieliscie ten dyskretby kontext ????
              • Gość: mozecie_mi_skoczyc hej gdzie jest ojczyzna,czy to urojony stwor IP: *.dynamic.mnet-online.de 19.09.12, 08:28
                czy to gleboka przodkow twoich blizna,czy moze
                o nie moze byc tak,ze to co zostalo po nas bedzie
                obcy sedzia dzielil po swojemu,to tym,a to temu
                a co my ludzie wtedy odkryjemy sami przed nami ?
                no wy k....wasza wspolna mac,,nie jestesmy przeciez
                ani wami(sku,,,synami),ani bezpanstwowcami !!!!!

ps...czy zrozumieliscie ten dyskretny kontext ????
              • Gość: Harnaś spętany (.)(.)głos zabierasz ? IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 08:49
                @noducks vel (.)(.)...rozpętaj się kałmuku, najlepiej pod mostem w Kobiernicach.....łebem w kamyki Soły...
                www.gazetaprawna.pl/artykuly/648289,coraz_wiecej_egzorcystow_w_polsce.html?utm_source=link&utm_medium=referral&utm_campaign=nastepny-artykul
      • Gość: schwesterMańka Re: znany z religijności bojownik o prawa IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 21:19
        na a ty katowiczaninie co tam 2 razy robiszrobisz, że normalnych ludzi widzisz?
    • Gość: gość Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.09.12, 19:54
      karcenie? ja w felietonie przeczytałem mnóstwo znaków zapytania i pytań. ale wiem w jakim kierunku szedł w małopolsce.
      • Gość: mozecie_mi_skoczyc szedl do zoo garten w hauptstadt"berlinie" IP: *.dynamic.mnet-online.de 19.09.12, 10:06
        oczekiwal "krola zbawiciela" w swiebodzinie
        "cyganskich i zydowskich"(geniuszy)w rzymie
        wszystkich ta"zydowska cudownie uratowana"(holota)
        chciala jak swinie wrzucic do swojego blota
        w imie"swego zbawiciela" zawsze dobrego
        to nazywa sie dopiero interes,,i to wlasnie dlatego
        niektorzy nie pojmuja faktu prostego,ze nie(zmienisz)
        kompletnie glupiego !!!!!
        ps
        czy zrozumieliscie ???? niespodzianka czeka na "dobroczyncow"(od nieswojego)
        ciesze sie niezmiernie,ze znacie i akceptujecie reguly tej prostej gry !!!!!
    • queserasera Do @bonczu 18.09.12, 20:12
      1. Pan Kutz nic sobie nie uzurpuje, bo nie musi - jest i tak kimś! A to co napisał jest właśnie polemiką(!) z postawą biskupa. Nie zgadza się z tą postawą, bo jest ona wymierzona przeciw aspiracjom Ślązaków, więc karci i zawstydza tego, który te aspiracje w imię nienazwanych partykularnych interesów stara się zdławić. Cóż w tym jest tak szczególnego, że nie pojmujesz? Jeśli masz problem z tym, że się ma prawo odmawiać racji komuś, kto odmawia racji aspiracjom narodu, to czas się zmierzyć z własnym tokiem myślenia, bo coś tu boleśnie szwankuje.
      2. Rodowity Ślązak nie musi bynajmniej być za RAŚ, tak jak rodowity Polak nie musi być przeciw RAŚ – z autonomii Śląska będą profitować wszyscy mieszkańcy regionu, nawet jeśli w Chorzowie osiedlą się rodowici Komancze. Ale od Ślązaka wymaga się, by śląskości nie deptał, tak jak np. się wymaga od Polaka, by nie srał na polskość w obronie partykularnych interesów litewskości. To kwestia elementarnej(!) przyzwoitości! Z tym też masz, jak widzę, problem, i nie jesteś, niestety, osamotniony, bo ów biskup jest ewidentnie z tej samej gliny.
      3. Rozumiem, że z tym „P” dla Polaków na Śląsku to taka figura retoryczna – miało być tragicznie, wyszło groteskowo... i niebezpiecznie. Wypluwając taki gnój wchodzisz na cienki i kruchy lód historii stosunków polsko-śląskich, a tych upiorów lepiej nie budzić, bo jeszcze ci ktoś może przypomnieć, że ta ziemia nie zna śląskich obozów koncentracyjnych dla Polaków, ale świetnie pamięta polskie obozy koncentracyjne dla Ślązaków. I to jest jeszcze jedna rzecz która nas diametralnie różni, orle biały!
      4. A teraz w kwestii narodowości, której jedynym(!) zawsze(!) obowiązującym kryterium jest poczucie(!) narodowej tożsamości, poprzez odróżnienie się od tego co na zewnątrz (to definicja!). Zacznę od przykładu, yo trafia nawet do najgłupszych.
      W Grecji mieszka lud bałkański określający się mianem Arwanitów. Żyją w diasporach po całym kraju, mówią odmianą języka albańskiego, czują i rozumieją swoją inność i chętnie ją podkreślają. Ta grupa (no bo jak to wg ciebie i tobie podobnych nazwać :) jest nieuznawana oficjalnie przez rząd Grecji jako mniejszość narodowa lub etniczna. Oni są, ale nie istnieją i dla greckich cymbałów tak jest fajnie. Koniec przykładu.
      I tak właśnie jest też ze Ślązakami w Polsce(!) – dopóki jakiś kaszubski cymbał czy mazowiecka gęś nie zdecydują się uznać narodowości śląskiej, to Ślązacy są, bo ich słychać, ale nie istnieją - ot, kolejna zalatująca dzikimi polami (czytaj: tatarszczyzną) groteska made in Poland.
      A teraz dosadnie, żeby dotarło nawet do jakże nieśpiesznych polskich głowinek:
      Jako Ślązak z dziada pradziada, z korzeniami nawet na mile nie trącącymi polskością dzikich pól (czytaj: tatarskością), oświadczam ci niniejszym, że jestem i istnieję, a ewentualne rządowe czy sądowe potwierdzenie przez jakichś kaszubskich cymbałów czy mazowieckie gąski istnienia mojej śląskości mam gdzieś. Kto zaś twierdzi, że dopóki jakiś kaszubski cymbał czy mazowiecka gęś nie uznają mnie za przedstawiciela narodu, to nim nie jestem, ten jest zalatującym dzikimi polami żałosnym durniem, zaklinającym deszcz, tj. biorącym swoje partykularne życzenia za obiektywną rzeczywistość. Dobrze by było dla niego samego, by ów dureń się obudził i doszlusował do człowieczeństwa, ale jeśli to ponad jego siły, to niech sobie śpi – tę małpkę też mam gdzieś.
      • Gość: evivaespana Re: Do @bonczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.12, 22:43
        twoje tłumaczenie tekstu K.Kutza jest dłuższe niż ten tekst. wasz podstawowy problem polega na tym że wy - paru ortodoksów - zioniecie nienawiścią i chęcią odwetu. twój tekst jest tym przesiąknięty. Nie macie żadnych pozytywnych przesłań i informacji dla tych "źle urodzonych" i nieskażonych jak ty Ślązaku czysty. Chełpisz się czystością rasy, pewnie twoja rodzina dbała by mieć krew do transfuzji też z licencją. Masz problem bo nie odróżniasz normalnej Polski od PRL okupowanego przez ZSRR. Napisz jeszcze o Auschwitz jako "polskim obozie śmierci". Obama czuł się Berlińczykiem to i tobie wolno. Czuj się kim chcesz ale twoja buta narodowa jest żałosna. Kaszubi którymi tak gardzisz są gościnni i przyjaźni. A ty tego nie rokujesz więc nie oczekuj sympatii, poparcia czy choćby tolerancji.
        • Gość: gość Re: Do @bonczu IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.09.12, 22:50
          jemu nie chodzi o kaszubów a kaszuba.....nie czujesz aluzji? a co do polskich obozów koncentracyjnych.....ten na zgodzie od 45 był polski , ten w którym siedział korfanty przed wojną też był polski - więc w czym masz problem? mimo, że mój dziadek walczył z niemcami we włoszech i francji to nie oni moją babcię wyrzucili z mieszkania. tego nie zrobili nawet ruskie. tego dokonali prawdziwy polacy podążający za ruskim wojskiem .
          • Gość: eviva Re: Do @bonczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 07:30
            Problem masz Ty niestety wyrywając z kontekstu historycznego te obozy. To tak jakby pisać że wszyscy mieszkańcy Ślaska służyli chętnie w Wehrmachcie a Polacy w ruskiej armii.
            Budujecie tożsamość na kilku zdarzeniach historycznych i wyolbrzymianiu różnic między ludźmi z elementami nakręcania nienawiści.
            Polska niedawno pozbyła się rosyjskiej okupacji i próbuje budować państwo. Teraz wszystkim wszystko wolno, nawet pleść głupoty.
            Dla czego 25, 30, 40 lat temu nie walczyliście z tamtą władzą o narodowość?

• Gość: eviva Chcesz Zgodę vs dziesiątki obozów dla Polaków ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 10:39
            Jak grzebiesz w historii to rób to mniej wybiórczo. Zestaw liczbę i "jakość" obozów rosyjskich i niemieckich dla Polaków z powojennymi obozami: Zgoda, Jaworzno, Mysłowice, Oświęcim. Zestaw liczbę więzionych, może zrozumiesz że błądzisz. Dla E.Steinbach też historia zaczyna się w 1945 roku.
            Pojmijże wreszcie że ruska mentalność i kultura zostały tu wprowadzone siłą i terrorem. Teraz trzeba 3 pokoleń żeby się tego pozbyć.
            Czuj się kim chcesz.
        • palec1 Re: Do @bonczu 20.09.12, 10:53
          Zalosna riposta, obywatelu bonczu.

Queserasera rozgromil poprzedniego dyskutanta (nie wiem, czy bylo to potrzebne, bo tenze sam sie poslizgnal na swojej wlasnej slinie), tresciowo, stylistycznie i intelektualnie.

A twoja nibyodpowiedz jest blada i niezbyt madra.
    • angrusz1 O Kutzu 18.09.12, 20:27
      diabeł w ornat się ubrał i ogonem na mszę dzwoni .
      • queserasera Ładnie to tak o jego ekselencji? 18.09.12, 20:41
        Pójdziesz do piekła jeśli się natychmiast nie wyspowiadasz i nie obsłużysz skarbonki!
    • Gość: Pierdykles XXXIX Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 20:30
      jeden pan biskupu nie jest <całym> kościołem , nawet na Śląsku. A wino czasami też jak widać ....szkodzi, nawet rozcieńczone wodą uświęconą, pite w oparach trawki z kadzidełka.
      ..............................................................................................................................

312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii panstwowych poganskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek przesladowania i mordowania niechrzescijan.
    • spoogie Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 18.09.12, 20:35
      Zgadam się z Kutzem.
      Niestety nowy biskup katowicki mimo że Ślązak przenosi zwyczaje z podkarpackiej zapadłej dziury na Śląsk. Chyba zapomniał że u nas się takim językiem nie mówi. Przy każdej okazji możemy słuchać w świątyniach jakichś wydumanych nacjonalizmów polskich. Widać, że kościołowi polskiemu mocno się nie podoba że Ślązacy zaczynają się upominać o swoje.
      Boli mnie to że kościół porzuca Ślązaków w walce o swoje.
      • queserasera Ekselencja Skworc był traktowany na tym 18.09.12, 20:50
        tatarskim zadupiu jak ucieleśnienie boga na ziemi, i tak mu zostało :)
        A tak między nami: zamiast boleć nad tym, że Kościół porzuca Ślązaków, należy porzucić ten skostniały i po części zboczony Kościół. Trzeba wypiąć się na czarnych, a wtedy będą jeść z ręki. Śląsk ma silne sekularyzacyjne tradycje, tu już nawet przetapiano dzwony. Warto o tym przypominać.
        • Gość: gość Re: Ekselencja Skworc był traktowany na tym IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.09.12, 22:43
          wstyd się przyznać , ale moja żona ma rodzinę , daleką rodzinę co mieszka na ziemiach , na które swoją świętość przelewał skworc. powiem brzydko: przesłane! tam na pierwszym miejscu jest kościół ( nie mylić z bogiem ojcem i synem) na drugim miejscu jest kościół ( nie mylić z bogiem ojcem i jego synem) i zaraz potem jest ksiądz (nie mylić z bogiem......) potem jest kolejny ksiądz , a politycznie liczy się tylko ten co ma poparcie kościoła ( nie mylić.......) ludzie przecież ja w małym kilkutysięcznym mieście widziałem w dwa dni więcej zakonnic nic przez 40 lat życia na sląsku!!! a dookoła stare klasztory , domy pielgrzyma i święte pomniki budowane i remontowane nie za ich , a za wasze podatki - bo tam produkuje się tylko kleryków nic materialnego!!! za to na każdym "świętym" czymś tablica bogata ze wstawiennictwem naszego klechy!!! dla osoby wierzącej takiej jak ja jest to obrzydliwe i próżne - zawsze przypomina mi się rozpi... jaki krystus zrobił w świątyni.
          • palec1 Re: Ekselencja Skworc był traktowany na tym 20.09.12, 11:00
            Zupelnie podobnie jest w niektórych czesciach Mazowsza. Obrzydliwe.
            Przyklad podwarszawska miejscowosc: koscielny festyn dla dzieci:
            z jednej strony wata cukrowa, kucyki, wystepy - a z drugiej strony zbiórka na (przykoscielny!!) pomnik "katynski" - a z trzeciej strony stoisko "rekonstruktorów" historii z prawdziwa ostra bronia (a dzieci biora do reki, bawia sie, przeladowuja (ryzyko uciecia palców!), podziwiaja (ryzyko oglupienia!!!)) - a z czwartej reki: prywatna rozmowa z mlodym ksiedzem (w tym momencie w cawilnych dzinsach), który po kilku minutach zaczyna mi/nam ohydnie atakowac jakichs tam (abstrakcyjnych) Zydów/zydów. Co za obled, co za bagno, co za egzotyczny kasperletyjater !!!!!
      • angrusz1 Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 19.09.12, 07:45
        Spoogie napisał :

" Widać, że kościołowi polskiemu mocno się nie podoba że Ślązacy zaczynają się upominać o swoje.
        Boli mnie to że kościół porzuca Ślązaków w walce o swoje "

Celem Kościoła nie jest pomoc Ślązakom w walce o swoje ale to , żeby Ślązacy nie utracili wiary w Boga .
        To po pierwsze .
        • spoogie Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 19.09.12, 08:39
          Ale swoimi chamskimi działaniami rodem z Tarnowa właśnie Skworc zniechęca ludzi do kościoła a nie zachęca :/
        • palec1 Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 20.09.12, 11:03
          Pytanie (którego jak widac sam sobie nie stawiasz): czy Kosciól jest od glorii, victorii narodowej, od prawdziwego patriotyzmu, od plucia, szczucia, trucia, od politykowania, obrazania i intryg ?
    • rozbark226 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 18.09.12, 20:44
      O Kutzu !!! Nie było na Sląsku nigdy kazań po śląsku tylko po polsku /i po niemiecku oczywiście/ co najwyżej z elementami gwarowymi, róznymi zresztą zależnie od regionu. Ani tymardziej mszy w tej gwarze
      Więc co, Kaemfery o "śląskość", Kutzu i Gorzelique'u, napiszecie takie teksty ? Co najmniej do mszy . Mam też prośbę : postarajcie się też "przetłumaczyć" kolędy i Gorzkie żale. Mam nadzieję, że wiecie co to takiego-?! Szczęść Wam Bożę ! A jak to będzie "po szląsku"???

Jam Slązak tyle że normalny i bez parcia na szkło !!!!!!!
      • Gość: Pierdykles XXXIX gronostaje i stringi w ..... w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 20:59
        226rozbraku....normalnie nic nie zrozumiałeś, bo mieszasz, jak się to w małopolskiej Polszy mówi : pieczywo z dooooopczywem , chociaż każda z tych <doczesności> jest sama w sobie nadzwyczaj przyjemna, o czym ani ty ani pan biskupu - książe kościoła macie prawo nie wiedzieć tak do końca, nawet gdybyś ty podkoscielnym był.
        .............................................................................................
        "Gdy słudzy zawiadomili o tym Dawida, wydało mu się dobrym to, że może zostać zięciem króla. Zanim upłynęły wyznaczone dni,powstał Dawid i wyruszył ze swym wojskiem, i zabił dwustu mężczyzn spośród Filistynów. Dawid przyniósł z nich potem napletki w dokładnej liczbie królowi, aby stać się zięciem króla. Wtedy Saul oddał mu córkę swą Mikal za żonę. --1 Sm 18, 26-27

A w naszym klimacie królowie zwykli nosić stringi i kołnierze z gronostajów...
    • Gość: Bryl K Kuc lubi podramatyzowac IP: *.zone2.bethere.co.uk 18.09.12, 21:05
      "Mogą bowiem powstać całkiem nowe problemy. Bo np. co z tymi wiernymi - a jest ich prawie milion - którzy domagają się uznania swojej śląskiej tożsamości?"
      I znowu pan Kuc robi ciagle ten sam blad w jakis niezrozumialy sposob zalicza ludzi takich jak ja ktorzy czuja sie i Slazakami i Polakami do swojego owego - magocznego miliona.
      Pani Kuc wara od ludzi takich jak my tych waszych tylko Slazakow - fanatycznych wyborcow RAS jest raptem 360 tys wiec odpier.... sie pan od tych co czuja sie i Slazakami i Polakami tak inni mieszkancy Polski z innych regionow maja prawo czuc sie czescia swoich regionow jak i calej Polski.

"Do jakiego Kościoła teraz będą należeć? Smoleńskiego? " skad temu staremu jelopowi przyszlo do glowy ze ci niby to "wykluczeni" mieliby zapisywac sie do jakiegos Kosciola Smolenskiego? Taki wogole istnieje?
      Pan Kuc najwyrazniej jest jednym z tych co nie moga sie jeszcze otrzasnac po dkatastrofie Smolenksiej i duzo jemu sie z ta katastrofa ciagle kojarzy. Nie wiem zalowac tu pana Kuc czy wezwac psyhiatre? Chyba jednak dla dobra pana Kuca to drugie byloby bardziej wskazane.

"A co będzie, jeśli wierni zażądają odprawienia mszy w języku regionalnym? Im się odmówi? Co mają ze sobą robić kapłani, którzy czują się Ślązakami?"
      A kto panie Kuc komukolwiek w wolnej Polsce zabrania sie modlic w swoim regionalnym jezyku?
      Slyszal pan o takim przypadku? Wiec prosze go nam tu opisac.
      Znowu mamy jak na dloni przedstawione jak to RASiolstwo i ich poplecznicy maja w genach szukanie problemow. Jak nie ma problemy, to nic mozna go zaraz na poczekaniu wymyslec.
      Jest na zawolanie taki komediant Kuc, ktory ma to zakodowane, taka przywara zawodowa ze pod publiczke wszystko sobie mozna wymyslec, sztuczne problemy no i ten milion tylko Slazakow - pokrzywdzonych.
      Jak to mozliwe ze GW nie wysyla do psyhiatry ludzi ktorych dopuszcza do publikowania ich chorych wypocin - fantazji?
    • Gość: mieczysław Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: 78.104.133.* 18.09.12, 21:20
      O czym tu w ogóle dyskutować? To jakieś babskie gadanie. Wziąć przykład z Rosjan, oni też mieli problemy z Czeczenami, którzy chcieli oderwać kawałek Rosji. Wysłali kilka oddziałów OMONu, trochę wojska i sprawa załatwiona. Nikt już tam nie poszczekuje. Tylko do tego trzeba mieć takiego prezydenta jak ma Rosja, a nie takie coś jak Polska.
      • Gość: zMieciem Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 21:33
        mieciu....świątynie ci się pomajgały, bo na nieszporze zgniłej trawki nasypałeś do kadzidła. Do roratów makówa ci się przewietrzy.
      • palec1 Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 20.09.12, 11:05
        Zajs chlales czeski bimber ???
    • kmarcel Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 18.09.12, 22:14
      Dla takiego matoła jak ty, kosmita Ślązak ma kopa w dupe żeby rozum z dupy poszedł ci do głowy)))
    • rozbark226 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 18.09.12, 22:20
      Kutzuniu Drogi !
      Tyżes jest ze Szopienic, to tego pewnie nie wiesz-?!
      We 19-tym wieku był w Miechowicach pod Bytomiem pewien farorz, ks Norbert Bontzek /spolszczony Bończyk/, co m.in. był poetą i m.in. napisał poemat "Stary kościół Miechowski" /czyli ten w jego rodzinnych Miechowicach/. Warsztatowo wzorowany był - dejcie pozór Szlązoki ! -na PANU TADEUSZU niejakiego Pana Adama... A po jakiemu to-to napisał ? Ano po polsku, Kamraty, po polsku używając też słów gwarowych. Że też mógl ! Tako łókazyjo zmarnować, by to szląskie łonaczynie łozkrzewić ! A wtedy /1882 rok !/ to przeca wszyscy używali godki, i nie rządzili /co to znaczy po ślasku, Koteczku ? Wiesz ?/ tak jak Pan Adam, a za nim ks. Bończyk napisał ! Nie to co teraz, kiedy godka to głównie w resztkach familoków się rozlega....
      Rację ma Ks. Arcybiskup, Kutzuniu, a nie ty !!!!! Czyli to, coś napisał to goowno prowda !!!!!!!!!
      • Gość: ubawiony Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 00:15
        @226Rozbarku+rozbawiony,,,prawda jest jak doooopa, co każdy ma swoją.A p.Kutza to możesz cmoknąć, właśnie w ....prawdę, niemytą, gupieloku; błogostanu doznasz, jakbyś biskupu stringi żezar.
      • Gość: taksobie... Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.protonet.pl 29.11.12, 11:12
        rozbark226 napisał:

> We 19-tym wieku był w Miechowicach pod Bytomiem pewien farorz, ks Norbert Bont
        > zek /spolszczony Bończyk/, co m.in. był poetą i m.in. napisał poemat "Stary koś
        > ciół Miechowski" /czyli ten w jego rodzinnych Miechowicach/. Warsztatowo wzorow
        > any był - dejcie pozór Szlązoki ! -na PANU TADEUSZU niejakiego Pana Adama... A
        > po jakiemu to-to napisał ? Ano po polsku, Kamraty, po polsku używając też słów
        > gwarowych.

Mój Drogi,
        pozwolę sobie uzupełnić Twój tekst o N. Bończyku, bo jak się napisało A, trzeba dopisać B.

On był też proboszczem w kościele na Bytomskim rynku. Fakt, miał sporo talentu prowincjonalnego dichtera, ale całkiem słusznie chciał doszlusować do tych bardziej znanych.
        W tym celu wybrał sobie kilku romantyków, m.in. jednego z Litwy (Adam Mickiewicz), drugiego z Württembergii (Ludwig Uhland). Z tego powodu działalność piśmiennicza ks. N. Bończyka, jak na prawdziwego Ślązaka przystało, miała miejsce w trzech językach: polskim, niemieckim, i gwarze śląskiej. Tak alte kamerdan, on się tego nie wstydził!

Droben stehet die Kapelle
        schauet still ins Tal hinab
        Drunten singt bei Wies und Quelle
        froh und hell der Hirtenknab

Traurig tönt das Glöcklein nieder
        schauerlich der Leichenchor
        Stille sind die frohen Lieder
        und der Knabe lauscht empor.

Droben bringt man sie zu Grabe,
        die sich freuten in dem Tal.
        Hirtenknabe, Hirtenknabe,
        dir auch singt man dort einmal
        [L. Uhland]

Pozdr.
    • trzezwy.umysl Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 18.09.12, 22:36
      bonczu napisała:

> Wydaje mi się że K.Kutz uzurpuje sobie prawo [...]
      w tym jednym masz rację... "wydaje Ci się"..

• felucjan abp Wiktor Skworc zaklina rzeczywistość. 18.09.12, 23:25
      Próbuje jak wielu polityków wmówić, że nie ma Ślązaków. Ale jak to nie ma, skoro są ludzie, którzy mówią, że są Ślązakami.

Należy zapamiętać, że nie byłoby Śląska w Polsce gdyby nie polscy Ślązacy. W powstaniach nie walczyli Polacy z Sosnowca, ale ludzie którzy mówili po śląsku, a od polskiego częściej lepiej posługiwali się niemieckim. Na Chorzów mówili Koenigs, a na du.pę rzić.
      • Gość: rozbawiony Re: Kutz po raz kolejny zaklina rzeczywistość. IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.12, 00:07
        jak ci prawdziwi Slazacy sa..............ponoc sa...................to istnieje przeciez , kosciol slaski...............co to ci ludziska nie wymysla!
      • Gość: jola Re: abp Wiktor Skworc zaklina rzeczywistość. IP: *.opera-mini.net 19.09.12, 18:01
        ...a na innyc h niż ślonzoki GOROLEEEEE :DDDDDDDDDDDDDDDDD
      • palec1 Re: abp Wiktor Skworc zaklina rzeczywistość. 20.09.12, 11:08
        > W powstaniach nie walczyli Polacy z Sosnowca
        z tym podpunktem sie absolutnie nie zgadzam

(chyba ze to wszystko ironia, niezrozumiana przeze mnie, to sorry)
    • d41 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 19.09.12, 02:22
      co sie jakims arcy cos przejmowac-luteranie tez maja koscioly na Slonsku
      www.katowice.luteranie.pl/wizytowka.php
    • akukula2 Brawo, Pan Kutz znowu karci autorytety. 19.09.12, 07:08
      Panie Kazimierzu, zgadzam się z Panem. Tłumaczy biskupa Szpaka (dla konsekwencji powinien zmienić nazwisko, bo Skworc to za bardzo śląskie) to, że Kościół Katolicki, jako instytucja, zawsze opowiadał się po polskiej stronie. Wśród Ślązaków byli i ewangelicy i katolicy, a Polacy to, wiadomo, katolicy. Z nimi biskupowi jest dostatnio i bezpiecznie.
    • pit-zeolit Kazimierzu Kuc.... 19.09.12, 08:09
      Jak się wom nie podobo Kościół Katolicki, zawsze możecie z Roczniokiem i Gorzelikiem założyć Schlooncki Kosćiół Reformowany. Gwarantuje wom, ze setki tysięcy, ba miliony osób co zadeklarowali nacjo schloonsko będą tam walić przez drzwi i dzwonnice. A arcybiskup Skworc bydzie płakou i zgrzytou zymbami z bezsilności i przeklinou los gorolskiego kolaboranta.

Parsk
      • Gość: Harnaś Kazimierzu Kuca....cmoknąc możesz w aureolę... IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 08:56
        @pitol.... strzelnij sobie baranka z rekomendacji biskupu, u egzorcysty w Posen, a widmo p.Kutza zniknie z twojego opętanego łeba...
        ...........................................
        www.gazetaprawna.pl/artykuly/648289,coraz_wiecej_egzorcystow_w_polsce.html?utm_source=link&utm_medium=referral&utm_campaign=nastepny-artykul
    • rojberek Kościół jest narzędziem okupanta... 19.09.12, 08:10
      ... w tym przypadku polskiego na Śląsku, i nie mam co do tego żadnych złudzeń.
      • palec1 jak za kurzydly 20.09.12, 11:10
        jw.
    • qnur11 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 19.09.12, 09:28
      Co Kazimierz Kuc (Kutz) może wiedzieć o śląskim kościele z perspektywy ateisty mieszkającego na Mazowszu?
    • Gość: antypierdoła Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 09:29
      Na tvn24 donosili ,że na Śląsku bezrobocie wzrosło.
      Aktualnie jest 24 bezrobotnych na jedno miejsce w pośredniaku.
      Około 2000 wzrośnie ilość zwolnień w hutnictwie i górnictwie.
      Nauczyciele natablicy.pl/prawie-1000-nauczycieli-ze-slaska-stracilo-prace,artykul.html?material_id=5051742c142d5ce917000000
      Tu na forum temat zastępczy i arcyważny jak arcybiskup.

Ogromnie lubię, jak ludzie bałwanieją do kwadratu. (Józef Szwejk)
      • cirano Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 19.09.12, 11:52
        Obawiam się, że dużo brudnej wody jeszcze w Brynicy upłynie, zanim zaczną Ślonzoki na K.k. takimi oczyma patrzeć na jakie on zasługuje. Ciągle jeszcze egzystuje w ich łbach wiara, że klecha "mo zawsze recht" a co robi to tylko dla naszego "zbawienia" promując przy tym swojego pośrednika-"boga" na krzyżu... Bojaźń zaszczepiona przez Inkwizycję zapuściła głębokie korzenie i trudno nawet dziś z otwartymi oczyma potraktować Watykańczykow "na trzeźwo.
        Niedaleko pod tym względem Ślonskowi do polskiej "ściany wschodniej", ale należy miec nadzieję, że dzięki takim Kutzom nasz naród powoli otrzeźwieje. Już jest dużo lepiej jak jakieś 50 lat temu, ale chyba dopiero następne półwiecze wyjaśni sytuację
        • Gość: harc mistrz =----> Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.1000lecie.pl 19.09.12, 14:14
          KK - Kazimierz Kutz, starym swoim zwyczajem od kilku lat... podjudza ludzi przeciwko KK - Kościołowi Katolickiemu w Polsce. To efekt "super tęczowości" jego PO'glądów i zachowań.
          www.youtube.com/watch?v=KMT1FLzEn9I
          (HKP)
          ...
          ŚLĄZACY, CZUWAJCIE I SIĘ p. KUTZ'OWI... "W KONIA ROBIĆ NIE DAJCIE"!!! ;-)))))
          • cirano Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 19.09.12, 15:09
            Kutz nie podjudza, nie robi kreciej roboty, pisze jawnie, otwarcie, dla każdego co jako tako włada polskim, zrozumiale, a robi to dla wymiatania zabobonów, które normalnemu, trzeźwemu narodowi nie przystoją.
          • Gość: pito_ZOO Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.rudcom.pl 19.09.12, 16:39
            hjotku, jak ci wycieka mózg z prostaty na kolanka to poradź się tego swojego <ojca>, on ciebie pedagogicznie wybawi z takiego mortusa..... a ciekniesz oraz mocniej z każdym swoim postem....
            .................................

www.tokfm.pl/blogi/jakubspiewak/2012/09/niesmaczne_zabawy_ksiedza__ciag_dalszy/1
        • Gość: antypierdoła Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 17:43
          salus animarum suprema lex, czyli dobro dusz najwyższym prawem

I tą zasadą kierujemy się również dziś. Kościół na Śląsku nie opuścił Ślązaków, jak to niektórzy sugerują; nie opuścił Polaków, nie opuścił migrantów, którzy na Śląsku budowali tu od lat 60-tych swoją nową, mała ojczyznę. Kościół jest ojczyzna wszystkich i nie jest na usługach nacjonalistów, autonomistów czy też bieżącej polityki; nie identyfikuje się żadną partią polityczną, a wobec państwa i jego instytucji oraz społeczeństwa pełni funkcję krytyczno-profetyczną.
          Wszyscy cierpimy z powodu atomizacji - rozbicia naszego społeczeństwa; także na Śląsku działają siły podgrzewające podziały i prowokujące nowe. Niech nas nie dzieli przeszłość, ale jednoczy teraźniejszość i troską o przyszłość. Nie chcemy pielęgnacji "kompleksów" i reanimacji społecznych i etnicznych konfliktów; nie możemy się godzić na marginalizację polskiego dziedzictwa kulturowego, na językowe manipulacje, a co za tym idzie na strukturalne legitymizowanie "prawdziwych" Ślązaków - naszych w odróżnieniu od obcych.
          Naszą polityką jest integralne głoszenie Ewangelii i budowanie Kościoła - domu wszystkich i każdego, bo autentyczny duszpasterz nie możemy być skażony myśleniem plemiennym, co jest plagą w krajach pierwszej ewangelizacji.

Ten fragment homilii tak was zbulwersował?
          Tu maszI tą zasadą kierujemy się również dziś. Kościół na Śląsku nie opuścił Ślązaków, jak to niektórzy sugerują; nie opuścił Polaków, nie opuścił migrantów, którzy na Śląsku budowali tu od lat 60-tych swoją nową, mała ojczyznę. Kościół jest ojczyzna wszystkich i nie jest na usługach nacjonalistów, autonomistów czy też bieżącej polityki; nie identyfikuje się żadną partią polityczną, a wobec państwa i jego instytucji oraz społeczeństwa pełni funkcję krytyczno-profetyczną. Wszyscy cierpimy z powodu atomizacji - rozbicia naszego społeczeństwa; także na Śląsku działają siły podgrzewające podziały i prowokujące nowe. Niech nas nie dzieli przeszłość, ale jednoczy teraźniejszość i troską o przyszłość. Nie chcemy pielęgnacji "kompleksów" i reanimacji społecznych i etnicznych konfliktów; nie możemy się godzić na marginalizację polskiego dziedzictwa kulturowego, na językowe manipulacje, a co za tym idzie na strukturalne legitymizowanie "prawdziwych" Ślązaków - naszych w odróżnieniu od obcych. Naszą polityką jest integralne głoszenie Ewangelii i budowanie Kościoła - domu wszystkich i każdego, bo autentyczny duszpasterz nie możemy być skażony myśleniem plemiennym, co jest plagą w krajach pierwszej ewangelizacji. do całej homilii i do komentarzy pod nią.

Ogromnie lubię, jak ludzie bałwanieją do kwadratu. (Józef Szwejk)
          • Gość: errata Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 17:47
            link do homilia
      • Gość: frelka z Opola Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: 80.50.134.* 20.09.12, 08:27
        Gość portalu: antypierdoła napisał(a):

> Na tvn24 donosili ,że na Śląsku bezrobocie wzrosło.
        > Aktualnie jest 24 bezrobotnych na jedno miejsce w pośredniaku.
        > Około 2000 wzrośnie ilość zwolnień w hutnictwie i górnictwie.
        > Nauczyciele natablicy.pl/prawie-1000-nauczycieli-ze-slaska-stracilo-prace,artykul.html?material_id=5051742c142d5ce917000000
        > Tu na forum temat zastępczy i arcyważny jak arcybiskup.
        >
        > Ogromnie lubię, jak ludzie bałwanieją do kwadratu. (Józef Szwejk)

- ktoś kiedyś powiedział,że w Polsce cud się wydarzy w niedługim czasie,no i przyszedł do Polski KRYZYS,czyli ten cud wielki,który maił się wudarzyć,i stał się naprawdę,proszę mi wierzyć,jak w całej Europie,przecież nie jesteśmy jakąś wyspą wydumaną,przez pana Tuska,widać on wierzy w gusła,a jeśli jest niewierzący no to z nas Polaków robi idiotów.
        Bracia Polacy,pragniecie być idiotami i wierzyć w jakieś gusła ?

Łoł,idzie jesień
        i trawka nie zieleni się,
        na wyspie.
        • Gość: antypierdoła Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 10:20
          Człowiek nie jest bogaty tym, co posiada,
          lecz tym, bez czego z godnością może się obejść./E.Kant

polskie cuda

– Co sądzicie, Szwejku, jak też długo trwać będzie ta wojna?
          – Piętnaście lat – odpowiedział Szwejk. – To całkiem jasne, ponieważ już raz była wojna trzydziestoletnia, a teraz jesteśmy o połowę mądrzejsi niż dawniej, więc trzydzieści podzielić przez dwa równa się piętnaście.
    • Gość: gil Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 19:34
      k. kuc to swojski kumpel sekty " wilczych oczu " i palikotów z bożej laski.
      Sadzę, że to on wraz z michnikowskimi kumplami Gazeta.pl zablokował Forum Katowice, gdzie od dość dawna hula PUCHA i CENZURA. Co do kuca ...... Prawda boli i lepiej udawać patriotę przy żłobie niż nim być za frajer . Czas leczy rany życia i wyleczy i cFaniactwo kuca....
      PS. Przecież Kościół katolicki jest dla Katolików. Czego więc starzec kuc grzebie w cudzym uchu ?
      ACTA STOP na Forum Gazeta.pl Katowice.
      Kliknij , zobacz żenująco skromne wpisy, dotknij realną cenzurę Gazety.pl i POmyśl w jakim świecie lokują nas kuc. michniki i ich żałosna ferajna, czyli sekta " wilczych oczu" z ich guru w roli głównej.
      Czuwajmy, bo licho nie śpi....a i tak afera goni ........prawda ?
      • Gość: pito_ZOO Re: Kazimierz Kutz: Co się stało..gilo_hajotkowi? IP: *.rudcom.pl 19.09.12, 21:07
        oto gilo_hajotek w akcji,publicznie....co mu mózg na kolanka wycieka, prostatą...

www.youtube.com/watch?v=aZMTm3Kpi3k&feature=related
    • erka-4 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 20.09.12, 08:13
      cytat z pana Kutza:

Dlatego trudno mi pojąć motywy psychologiczne postawy abp. Skworca wobec Ślązaków województwa śląskiego, bo w porównaniu z hierarchą opolskim staje na stanowisku wręcz przeciwnym - odcina się od swoich i nakazuje kapłanom przyjęcie ogłoszonej wykładni. Abp Skworc jest rodowitym Ślązakiem, mimo to stać go na oderwanie się od "swoich" w imię jakichś wyższych założeń i celów, prawdopodobnie bardziej ogólnonarodowych.

...a więc jeśli to ma być jakiś feler : w imię jakichś wyższych założeń i celów ,to któryś z nich zwariował,pan słynny reżyser,albo świątobliwy kaznodzieja.
      Ja osobiście sądzę,że tym kimś jest pan reżyser,on już się wyalienował jako ten Slonzok warszawski,a arcybiskup coby nie mówić siedzi w swoim slonskim stadku ze swymi owieczkami i "beczy"jak jego stadko.
      Przepraszam Slonzoków za te określenia,ale to szanowny pan Kutz zacząl,a ja osobiście nie wstydzę się tego,że jestem śląskim baranem i bęczę jak życzy sobie Wysoka Ekselencja.
      • Gość: siostrabezM Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 09:29
        Bo świat bez Boga wygląda tak:
        - ludzie są sami i nikt nad nimi nie czuwa, nikt się nimi nie opiekuje;
        - po śmierci zostaje z nas worek kości a w najlepszym razie kupka popiołu a dalej nie ma nic - żadnych zastępów niebieskich ani gotowania się w kotle, po prostu NIC

To naprawdę przerażająca wizja.
        I w to miejsce rewelacyjnie wpasowuje się Kościół.
        Nakazuje, zakazuje, obiecuje i rozgrzesza.
        A przy okazji podsyca ten naturalny lęk przed byciem zdanym jedynie na siebie.
        Bo wiadomo - im bardziej przestraszeni ludzie, tym łatwiej nimi manipulować.
        Jeszcze kilka lat temu za te słowa spłonęłabym na stosie a w najlepszym razie zostałabym zakrzyczana i opluta.
        Dzisiaj okazuje się, że Kościół, który miał wyznaczać ludziom drogę i pomagać postępować dobrze, ma więcej na sumieniu niż przeciętny "grzesznik".
        Pedofilia, mafia homoseksualna, polityczne uwikłanie hierarchów, zamiłowanie do luksusów. To wszystko powoduje, że ludzie drapią się po głowach i zastanawiają
        "o co tu do cholery chodzi?".
        I nawet jeśli nie odwracają się od swojej wiary, to coraz częściej odwracają się od Kościoła. Pozostaje nadzieja, że ci wszyscy przedstawiciele Kościoła, którzy ich zawodzą, wreszcie zaczną za swoje postępowanie odpowiadać.
        Nie przed Bogiem, ale przed ludźmi.
        www.youtube.com/watch?v=ubSrjntm3G8
        p.s
        W życiu mu­si być dob­rze i niedobrze.
        Bo jak jest tyl­ko dob­rze, to jest niedobrze. /ks.J.Twardowski
        • Gość: harc mistrz =----> Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.1000lecie.pl 20.09.12, 11:56
          - O Boże, jak ja dawno nie widziałem na FORUM wpisów "Gila"...!?
          Tego forumowicza katowickiego, który się z PP (tzw. "poprawnością polityczną") nie certoli i wali mocno oraz bezkompromisowo w samo SE'DNO. Rzeczywiście strona główna FK (Forum Katowice) to, jak pisze Gil: "PUCHA i CENZURA" - bojkotowana od pół roku przez Internautów.

Korzystam z jedynej od tak dawna okazji, aby zacytować go:
          Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim KościeIP: *.dynamic.chello.pl
          Gość: gil 19.09.12, 19:34 Odpowiedz
          k. kuc to swojski kumpel sekty " wilczych oczu " i palikotów z bożej laski.
          Sadzę, że to on wraz z michnikowskimi kumplami Gazeta.pl zablokował Forum Katowice, gdzie od dość dawna hula PUCHA i CENZURA. Co do kuca ...... Prawda boli i lepiej udawać patriotę przy żłobie niż nim być za frajer . Czas leczy rany życia i wyleczy i cFaniactwo kuca....
          PS. Przecież Kościół katolicki jest dla Katolików. Czego więc starzec kuc grzebie w cudzym uchu ?
          ACTA STOP na Forum Gazeta.pl Katowice.
          Kliknij , zobacz żenująco skromne wpisy, dotknij realną cenzurę Gazety.pl i POmyśl w jakim świecie lokują nas kuc. michniki i ich żałosna ferajna, czyli sekta " wilczych oczu" z ich guru w roli głównej.
          Czuwajmy, bo licho nie śpi....a i tak afera goni ........prawda ?

:-))))))))))))))))))))))))

KK - Kazimierz Kutz to sprawił, atakując bezczelnie KK (Kościół Katolicki), PO wcześniejszym preludium do tego ataku, w postaci "ideowego felietonu" o neo-KULTURKAMPFIE, swojego kolegi "PO piórze" z GW - Michała Smolorza...

...że wreszcie na tym FORUM...... odezwał się tak długo tutaj nieobecny "Gil". (!!!)
          (HKP)
          ...
          I ZA "TO" CHOCIAŻ... WARTO JEST PO'DZIĘKOWAĆ p. KUTZOWI z GW...!!!
          Gdyby GŁUPOTA umiała fruwać, to jak ta "gynś" (czyli gąska)... PO'leciała'by za Kutzem do Warszawy ze Śląska:
          www.youtube.com/watch?v=4xZu49zG1jY
          • Gość: koniec balu Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 12:26
            -> O Boże, jak ja dawno nie widziałem na FORUM wpisów Gila...!? @harc mistrz

• Gość: Pierdykles XXXIX Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 13:52
              wyliż temu <ptoku...> nakapy z kolanek, bo oglądał ostatni taniec z p....dami, trochę mu pociekło....jak temu ojcu_apostołowi, co nabiałowe odpusty krzewił razem z wiarą....
        • erka-4 Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 21.09.12, 08:01
          Gość portalu: siostrabezM napisał(a):

o co tu do cholery chodzi?".

...mam dla ciebie radę,przestań wierzyć Kościołowi,a wiarą swą obdarz BOGA.
          Bo Kościół to tacy ludzie sami jak ty ułomni i grzeszni,świętych nie ma na ziemi tylko w NIEBIE.
          • erka-4 post scriptum... 21.09.12, 08:04
            ...drogę do BOGA w NIEBIE znajdziesz idąc z DEKALOGIEM w ręku.
          • Gość: siostrabezM Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 09:52
            "Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna" - Seneka Młodszy.
            Spodziewałam się raczej takiej odpowiedzi.
            p.s
            Nasz rodzimy mędrzec wymondzioł ,że źle się dzieje w państwie śląskim bo arcybiskup powiedział to co powiedział (jest tu link do tego co powiedział)
            Mędrzec orzekł na piśmie cyt:
            Kościół miast koić ludzi, wypycha tuziemców za płot.

W którym to miejscu tego kazania wysłuchał ???
            Dalej pyta mędrzec.
            Powstaje więc nader współczesne pytanie: z kim identyfikuje się śląski arcybiskup?

No jeszcze by tego brakowało . Kościół ma swoje doktryny , ma swoją ideologię.
            Swoje poglądy powinien kształtować w/g praw naturalnych i boskich.

Może arcybiskup identyfikować się nawet ze świętym Piotrem , ale nie wolno mu być nacjonalistą ,jakim mędrzec chciałby go widzieć.

Póki co drodzy parafianie
            jak do nieba iść chcecie to
            nie kucajcie w kościole!
            bo do rżici pójdziecie
            jak i tyn uon skierego sie wzion.

www.youtube.com/watch?v=WFO5cBufrco&feature=related
            • Gość: Pierdykles XXXIX Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.rudcom.pl 21.09.12, 10:42
              siostrzyczko....a podmywaj się często wodą, bo nie znasz dnia ani godziny ....odwiedzin ducha z cieknącym po kolanach nabiałem...

120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do wypędzania duchów
              nieczystych....
              • Gość: ou jeeee Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 10:57
                Strzeż się szatana
                • Gość: siostraWstringach Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 21.09.12, 12:12
                  ou jeeee...ty też się strzeż, bo mu z kolana kapie śmietana....yes,yes,ołu yeb..
      • Gość: firidru Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 11:07
        ano odpust ściekają na kolana.....a potem jest smrut jak z ciula...

blogi.newsweek.pl/Tekst/spoleczenstwo/646000,smietanka-na-kolanach-ksiedza-a-nastepnie-gdzie.html
    • palec1 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 20.09.12, 10:30
      > zniemczeni Ślązacy
      Szanowny Panie Kutz: niepodoba mi sie takie sformulowanie.
      Osoby bedace/uwazajace sie za Niemców po prostu sa (Slazakami-)Niemcami,
      podobnie do osób bedacych/uwazajacych sie za Polaków, które sa (Slazakami-)Polakami.
      (Co nota bene nic (malo co) nie swiadczy o jezyku i o tzw."orientacji/opcji" (proniemieckosci,propolskosci itp.).)

Jedno i drugie trzeba akceptowac, tolerowac, respektowac.
      Podobnie jak i samookreslenie/samodeklaracje jako ino-Slonzok.

Slowa typu "zniemczeni" i "spolonizowani" Slazacy imho nie sa OK. Moga co najwyzej okreslic osoby, które naprawde zostaly/staly sie zniemczone/spolonizowane w kontakcie z "naszymi sasiadami". Ale nalezy, Panie Kutz, uznac/zaakceptowac, ze sa wsród nas Górnoslazaków takze liczne osoby, które - jako Slazacy - ajnfach narodowosci niemieckiej, polskiej, czeskiej, zydowskiej itd. (bo tak (sie) czuja).

Poza tem w tym kontekscie i w tym miejscu w Panskim tekscie brzmi takie okreslenie negatywnie, deminuujaco, obrazliwie. Pewnie Pan nie chcial, nie bylo Panu akurat swiadome - wiec chcialem zwrócic Panu/Wam/nam na to uwage. Pozdrawiam wszystkich Czytajacych.

• palec1 Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 20.09.12, 10:32
        > ze sa wsród nas Górnoslazaków takze
        chyba jednak lepiej: miedzy nami Górnoslazakami :-) pardon
    • palec1 Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 20.09.12, 10:43
      > podzieliła katolików bardziej niż kiedykolwiek
      Ta kwintesecje artykulu podpisuje oburecznie: Skworc krytykuje, ze niby inni (wg.niego glównie RAS) dziela Górnoslazaków na lepszych (prawdziwych) i gorszych (nieprawdziwych) - co jest po prostu klamstwem. A przeciez to wlasnie on sam dzieli, ocenia i sklóca i Górnoslazaków i górnoslaskich katolików (w tym Slazakó, ale tez innych mieszkanców G.Sl.).
      Agitatorze skworc: tu jest nasz Slonski Hajmat, a nie jasnogórsko-torunsko-lubelski Teheran 2.0 !!!!!!!!!!

I dlatego przynajmniej dla mnie (i 99% moich krewnych i znajomych) nie jest autorytetem - jak np. Nossol (choc jego ostatnia wypowiedz mnie fest rozczarowala i zrobila trocha "perplex"). Dac skworcowi "Zlota Honorowa Odznake za Zaslugi dla Województwa 'Slaskiego'" i wyslac nazot do Tarnowa abo Tarnobrzegu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: antypierdoła Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 11:52
        .....Kościół na Śląsku nie opuścił Ślązaków, jak to niektórzy sugerują; nie opuścił Polaków, nie opuścił migrantów, którzy na Śląsku budowali tu od lat 60-tych swoją nową, mała ojczyznę. Kościół jest ojczyzna wszystkich i nie jest na usługach nacjonalistów, autonomistów czy też bieżącej polityki; nie identyfikuje się żadną partią polityczną, a wobec państwa i jego instytucji oraz społeczeństwa pełni funkcję krytyczno-profetyczną.
        Wszyscy cierpimy z powodu atomizacji - rozbicia naszego społeczeństwa; także na Śląsku działają siły podgrzewające podziały i prowokujące nowe. Niech nas nie dzieli przeszłość, ale jednoczy teraźniejszość i troską o przyszłość. Nie chcemy pielęgnacji "kompleksów" i reanimacji społecznych i etnicznych konfliktów; nie możemy się godzić na marginalizację polskiego dziedzictwa kulturowego, na językowe manipulacje, a co za tym idzie na strukturalne legitymizowanie "prawdziwych" Ślązaków - naszych w odróżnieniu od obcych.
        Naszą polityką jest integralne głoszenie Ewangelii i budowanie Kościoła - domu wszystkich i każdego, bo autentyczny duszpasterz nie możemy być skażony myśleniem plemiennym, co jest plagą w krajach pierwszej ewangelizacji.

Ni do rymu ni do taktu włóż sie palec1 do kontaktu , zanim zaczniesz mnie i tu forumowych nieciemnych już gości ,oswiecać swoją fonclom prowdy.

piszesz> Agitatorze skworc: tu jest nasz Slonski Hajmat, a nie jasnogórsko-torunsko-lube
        > lski Teheran 2.0 !!!!!!!!!!

Tu jest póki co województwo śląskie w państwie Polska.
        Tu jest także Archidiecezja katowicka

Archidiecezja to są miliony katolików a wasze niepobożne rzyganie jest tylko wasze i nie wierzę w to ,że Bóg jest z wami.
        • Gość: Anton(i) Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.12, 13:49
          biedny czlowieczku, lecz sie, z rzeczywistoscia masz niewiele wspólnego
          • Gość: realia namacalia Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 14:30
            Rzeczywistość to widzisz w niedzielę w kościołach wypełnionych po brzegi.
            I wcale mnie to nie dziwi bo stara prawda głosi :
            jak trwoga to do Boga
            • Gość: Anton(i) Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.12, 15:31
              Ani twój pierwszy ani drugi wpis na temat, ty dziwoku i para-realisto.
              Moze bys poszol pobiegac 20km i fest zimno brauza, jak jo akurat ?
              • Gość: antyp... Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 16:02
                Temat jest 'co się stało w śląskim kościele'
                Chcieliby niektórzy w nim rządzić jak na pochodzie 14 lipca 2012 i to jest ten bool!!
                Ty jak nie nadążasz za ,to idź na ta zimno brauza i mi nie wadź w nawracaniu głównego belzebuba kuca ,kiery w swojej długiej drodze zabłądził na amen.

• k2npbp Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Kościele? 20.09.12, 11:53
      no właśnie nic się nie stało, jest dokładnie taki jaki był, nigdy nie reprezentował Ślązakowców i dalej na razie nie reprezentuje, taki fakt, nie wiadomo czemu Kuc się dziwi, pewnie nie za wiele miał z Kościołem do czynienia
      • cirano Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście 20.09.12, 14:40
        Palec, mosz recht.
        Antypierdoła poprzez usilne starania krytyki na logicznym palcu siyngnoł miana arcypierdoły!
        • Gość: arcyk... Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 15:26
          Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka. /Źródło: Naczelny wódz w teorii i praktyce, odczyt z 21 marca 1926

• Gość: harc mistrz & HKP Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.1000lecie.pl 20.09.12, 16:56
            PO tych wszystkich felietonowych publikacjach w tut. GW - nue-zawróconych & nawróconych na nową wiarę RAŚ-istów, Smolorzy, Kutzów, plejady ich PO'pleczników oraz forumowych wielbi...cieli - widać najwyraźniej, że tzw. "ZAKAMUFLOWANA OPCJA"... rusza na wojnę i konfrontację z tutejszym KK. Bębny już warczą, surmy bojowe grają...

Skoro zaś jest formułowany neo'KULTURKAMPF, tp może też pojawi się nowe sztandarowe dzieło przewodnie w postaci "Nue Mein Kampf", no i jakiś całkiem młody i "nowy fuhrer'ek" (taki z... "na nowo" przystrzyżonym wąsikiem)??? - W O J N A ! ! !
            (HKP)
            ...
            PO NOWYMU - PORADZYMY!!!
            www.youtube.com/watch?v=2sUZDX7Nivg
            • Gość: arcyk.... Re: Kazimierz Kutz: Co się stało w śląskim Koście IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 17:33
              > Bębny już warczą, surmy bojowe grają...
              >
              O ja ,warcy im w odbytnicy po browcu.
              One nie takie gupieloki coby na wojny chodzić miały.
              To ino tym dziadkom leśnym marzy sie po brauzie ,ze po nich tu już ino siny dym i kosmos i że za nich pójdom na sztos ,że Śląsk, że opa, że oma....że groby
              One nie po to do szkoły chodziły,w świat za robotą wyjechały aby teraz zawracać i wojować z kościołem albo z 'gorolami' o ślonskość.
              To nie te czasy ,to nie te wojsko

• Gość: pito_ZOO Coś się stało w śląskim dolnym i górnym Kościele IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 17:33
              stary hajocie, za późno na ciebie...nabiał ci wisi na płocie, nie kapie na kolanka, oj nie....

www.youtube.com/watch?v=aZMTm3Kpi3k&feature=related
              • Gość: harc mistrz =----+ Re: Coś się stało w śląskim dolnym i górnym Kośc IP: *.1000lecie.pl 20.09.12, 18:31
                To nie te czasy ,to nie te wojsko
                [- TAKIEGO WAŁA - JAK POLSKA CAŁA!!! - TAKIEGO WAŁA - JAK POLSKA CAŁA!!! - TAKIEGO WAŁA - JAK POLSKA CAŁA!!! - TAKIEGO WAŁA - JAK POLSKA CAŁA!!! itd... da capo al fine - śpiewanie i granie]

Arcyk.... chyba mosz recht, kiedy piszesz:
                > Bębny już warczą, surmy bojowe grają...
                >
                O ja ,warcy im w odbytnicy po browcu.
                One nie takie gupieloki coby na wojny chodzić miały.

Też kiedyś mówiłem, że... "bydom mieli ta autonomia - "jak Mańce wałek stanie"!!!
                Zresztą im wcale nie O NIĄ chodzi, ale O COŚ zupełnie innego. To tylko taki "założycielski motyw", ażeby móc tylko się odbić od mulistego dna i... wypłynąć na powierzchnię i szerokie wody.
                K. Kutz im bardzo PO'mógł, bo bez Jego PO'parcia ten RAŚ niewiele by w polityce znaczył.
                Teraz chce ich poprowadzić na wojnę z Kościołem Katolickim w Polsce. ;-)))))))))))
                "Strachy na Lachy"...
                (HKP)
                ...
                WOJNY Z KOŚCIOŁEM NIKT JESZCZE NIE WYGRAŁ I... NIGDY NIE WYGRA!!!
                - Ani "na dole", ani "na górze"... [nie takie jak HH herr'osy już próbowały]:
                www.youtube.com/watch?v=ZR0v-UBm_0w
                - Apage satana!!! Apage...
                • Gość: firiduru Re: Coś się stało w śląskim dolnym i górnym Kośc IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 18:41
                  hajotku, ależ cieknącą na kolanka proste masz, prawie jak ociec_nauczyciel..., zbuk!
                • Gość: Scheiße Re: Coś się stało w śląskim dolnym i górnym Kośc IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 19:43
                  Już zdeptany w ciasnym kręgu nasz czas
                  To wszystko chyba znasz
                  Gdy nie można stłumić łez, gdy nie można
                  Wtedy wiesz, że coś zatrzymuje cię
                  Wszystko nie tak - to wszystko co cię spala
                  Wczoraj jeszcze była, a dziś umiera wiara
                  W coś, co jeszcze jakąś wartość ma...

www.youtube.com/watch?v=dk1SImO4r0c&feature=relmfu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka