Dodaj do ulubionych

Odkrywamy Świętokrzyskie - Wiśniowa

18.02.05, 23:27
Hugo Kołłątaj ukochał Wiśniowa niczym ja Nawłoć ;) Uczony ksiądz żył tylko 62
latka... Wieś znajduje się w dolinie rzeki Kacanki poprzecinanej malowniczymi
lessowymi wąwozami. Pałac wygląda bardzo ładnie od strony południowej ;))) na
wiśniowo ;)))
Obserwuj wątek
    • kochany.przyjacielu Re: Odkrywamy Świętokrzyskie - Wiśniowa 18.02.05, 23:38
      Minibusem do STASZOWA a potem okazją albo piechotką kilka kilometrów ;)))
    • Gość: Ireneusz Kapusta Re: Odkrywamy Świętokrzyskie - Wiśniowa IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 19.02.05, 12:42
      Wiśniowa, to nie tylko pałac! - warto odwiedzić również wąwozy na przeciwległym
      do połacu wzgórzu, odnaleźć pozostałości dawnego dworu. Obok stawu znajduje się
      budynek pozostałaść po hucie, gdzie ponoć wytapiano stal do słynnych szabel
      "staszówek".
      Niealeko od pałacu jest fajne gospodarstwo agroturystyczne z mini-zoo , oraz
      rozpoczynają się lasy golejowskie , gdzie znajduje się kilkadziesiąt uroczych
      jeziorek.
      • kochany.przyjacielu przecież o tym napisałem !!! 19.02.05, 14:33
        >>Wiśniowa, to nie tylko pałac! - warto odwiedzić również wąwozy na przeciwległym
        >>do połacu wzgórzu,

przecież o tym napisałem !!!

a ruiny dworu... co to kogo obchodzi, że stał dwór i został zrujnowany bo każdy
        ma wszystko w d... pisałem kiedyś listy do autora książki o dworze - nic się nie
        dowiedziałem :((( więcej na ten temat wiedział pracownik telekomunikacji z
        Krakowa !!!

jaki jest sufit w pałacu bo nie sfotografowałem ??? pamiętam, że jest chyba
        zachowany z epoki ???
        • Gość: Krzyś Re: przecież o tym napisałem !!! IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 20.02.05, 05:55
          Zazdroszczę Wam .Urodzony jestem w Kielcach ale mieszkam w Los Angeles i b, Wam
          zazdroszczę, że macie na codzień tak piękną historię . Czytam Wasze wypowiedzi i
          swoją wyobraźnią jestem tam z Wami. Macie piękny region i wspaniałą historię .
          Dbajcie o nią .
          Pozdrawiam Was
          Krzysiek Cz
          • kochany.przyjacielu Re: przecież o tym napisałem !!! 20.02.05, 08:51
            ble ble ble

nie mogę czytać wypocin polonusa

gdzie byliście polonusy jak dwór sie walił aż się zawalił w Wiśniowej ??? teraz
            sie wali Szkoła Staszicowska... piprzyć głupoty na forum ozywiście - łatwo...
            robić i działac z pożytkiem trudniej...
            • Gość: Ireneusz Kapusta Re: przecież o tym napisałem !!! IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 20.02.05, 10:09
              Hej kochany.przyjacielu, pieprzycie głupoty - przynajmniej jeśli chodzi o dwór w
              Wiśniowej, nikt nie mógł z nas tu piszących go ratować, gdyż został spalony
              prawdopodobnie jeszcze w czasach potopu szwedzkiego :) - Obecnie znaleźć można
              jedynie piwnicę pod wzgórzem (ta akurat wymaga ratunku) i niemal niemożliwe do
              odnalezienia miejsce gdzie był zbudowany. Czas wszystko zaciera. Przy okazji
              zapraszam na moją stronę internetową (staszow.art.pl) - znajduje się na niej
              krótki artykuł o Wiśniowej i niemało zdjęć z tamtych stron.
              • kochany.przyjacielu ??? poplaczemy razem ??? 20.02.05, 10:35
                Gość portalu: Ireneusz Kapusta napisał(a):

> Hej kochany.przyjacielu, pieprzycie głupoty - przynajmniej jeśli chodzi o
                dwór
                > w
                > Wiśniowej, nikt nie mógł z nas tu piszących go ratować, gdyż został spalony
                > prawdopodobnie jeszcze w czasach potopu szwedzkiego :)

[dwor spalony]

to proponuje usiasc i plakac
                ??? poplaczemy razem ???
                --
                proponuje spotkanie w poniedzialek kolo szkoly staszicowskiej
                kupie chusteczki higieniczne - bedziemy w nie plakali
              • Gość: Pi Re: Kapusta głowa pusta IP: *.MAN.atcom.net.pl 20.02.05, 17:43
                Te lochy pod górą Winnicą to pozostałość piwnic, w której dojrzewało wino z
                winorosli rosnacych na Winnicy. Proste jak scieżka w ogródku.
                Dwór - jesli był - to jakieś 2 km. na wschód, tam, gdzie teraz jest przysiółek
                Stara Wieś. Ale dworu prawdopodobnie nie było. Był i jest pałac sławnych
                hrabiów Tarłów (jeden z Kołłątajów wżenił sie w tę rodzinę) - wojewodów
                sandomierskich i lubelskich, jeden z Tarłów był przywódcą konfederacji
                dzikowskiej
                I ja to wszystko wiem z książek.
                Mimo ze nie wiem, gdzie jest ta wiśniowa. I mam rację
                • kochany.przyjacielu Re: Kapusta głowa pusta 20.02.05, 17:47
                  EGZAKTLI
                  co znaczy w języku potocznym ludów z narzecza Silnicy
                  !!! DOKŁADNIE TAK JEST !!!

żadnego szacunku ludzie do Kołłątaja nie mają !!! ba !!! powiem więcej - nawet
                  nie wiedzą kim był Kołłątaj !!!

nie mam czasu bo bym sprawdził czy to co pisze Redaktor to prawda... (?) pewnie
                  jest kilka przekłamań...
                  • Gość: qba(jw) Re: Kapusta głowa pusta IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 21.02.05, 09:32
                    ""ludów z narzecza Silnicy""-"kochany przyjacielu"-jak zwykle jesteś
                    nawalony,nie wiesz co czytasz,nie wiesz co piszesz.Tobie i "historykowi"radzę
                    wymoczyć łby w Silnicy,nic się nie stanie (temp.6stopni C)a otrzeżwienie
                    gwarantowane.
                    • kochany.przyjacielu Życze Ci miłego dnia ! 21.02.05, 16:38
                      Gość portalu: qba(jw) napisał(a):

> ""ludów z narzecza Silnicy""-"kochany przyjacielu"-jak zwykle jesteś
                      > nawalony,nie wiesz co czytasz,nie wiesz co piszesz.Tobie i "historykowi"radzę
                      > wymoczyć łby w Silnicy,nic się nie stanie (temp.6stopni C)a otrzeżwienie
                      > gwarantowane.

Życze Ci miłego dnia !
                • Gość: Ireneusz Kapusta Re: Pi[...]dolisz IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 20.02.05, 20:56
                  I tu się mylisz bu:
                  1. stara Wieś znajduje się niemal dokładnie u podnóża Winnicy,
                  2. na wschód od winnicy znajduje się przysiółek Kolonia Wiśniowa,
                  3. dwór należał ponoć do Dymitrowskich,
                  4. przypuszczam, że większość pisze np. artykuly na podstawie książek, nie
                  będąc nigdy w terenie, stąd często w artykułach mnożone są błędy. Ja ten teren
                  zwiedziłem dość dokładnie na własnych nogach. Znam wiele (choć nie wszystkie tam
                  zaułki) i nadal twierdzę, że na wzgórzu był dwór, a to, że te twoje książki
                  można o d. rozbić, to już nic nie poradzę.
                  • Gość: historyk Re: Pi[...]dolisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 07:32
                    no irku, mało tego, że nie wiesz kim był Kołłątaj, robisz wiele błędów to
                    jeszcze puszczają ci nerwy, fatalnie
                    • Gość: Ireneusz Kapusta Re: Pi[...]dolisz IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 09:35
                      > no irku, mało tego, że nie wiesz kim był Kołłątaj, robisz wiele błędów to
                      > jeszcze puszczają ci nerwy, fatalnie

Nic o Kołłątaju tu nie pisałem (widocznie nie przeczytałeś moich wpisów),
                      natomiast napiasałem o samej miejscowości, którą znam dość dobrze. Sama historia
                      ma w tym, o czym piszę drugorzędne znaczenie. Zapraszam do rzeczywistego
                      poznawania świętokrzyskiego. Jak nie zobaczę, nie piszę. Co do dworu, o ile się
                      nie mylę nie ma informacji pisanych na jego temat, co nie zmienia faktu, że sa
                      pozostałości materialne po nim. Potwierdzenie moich tez bez badań
                      archeologicznych jest oczywiście trudne.
                      Niestety region staszowski jest skutecznie przez archeologów omijany - przecież
                      mają od groma roboty przy autostradach, a to, że prawdopodobnie unikatowa
                      piwnica (pal licho dwór) na wino niedługo zniknie (wejście ma już teraz ok.
                      40-50 cm wysokości, a we wnętrzu maksumalna wysokość od stropu do dna to ok.
                      1.30. na wejście może się osunąć zbocze wzgórza) nie robi na nikim wrażenia.
                      • Gość: historyk Re: Pi[...]dolisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:24
                        widzę, że w tym temacie też nic nie masz do powiedzenia
    • Gość: Andrzej Re: Odkrywamy Świętokrzyskie - Wiśniowa IP: *.ed.shawcable.net 20.02.05, 21:40
      Gdzie sie to uleglo takie g..no/kochany.przyjacielu/.
    • Gość: MarkS Re: Odkrywamy Świętokrzyskie - Wiśniowa IP: 195.117.200.* 22.02.05, 16:19
      Irek Kapusta ma rację, dziennikarz z Wyborczej opisuje swe "odkrycia" nie
      ruszając tyłka z Kielc, więc pisze bzdury, a co najmniej pomija rzeczy istotne.
      Tak np. w opisie Działoszyc opisał zegar słoneczny z ruchomymi (tak!)
      wskazówkami.
    • Gość: Pi Re: Do Kapusty IP: *.MAN.atcom.net.pl 24.02.05, 19:04
      Jeślis jest zainteresowany okolicami Staszowa, to powinienes zainteresować sie
      takze losami mieszkających tam ludzi. Na przykład tym, że ok. 1950 r. prawie
      wszystkich 18-20 latków z Wisniowej aresztowano za opór w stosunku do "władzy
      ludowej". Siedzieli do 1957, wiekszość z tych mlodych ludzi, zarażona w
      więzieniach grużlicą, zmarła dość szybko po uwolnieniu. Ale byc moze cie to nie
      interesuje, mieszkańca miasteczka, w którym - jak przeczytałem - nadal są ulice
      35-lecia PRL, Świerczewskiego i innych komunistycznych bandytów, taka
      informacja może nie interesować
      • Gość: Ireneusz Kapusta to nie na temat IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 13:45
        > Jeślis jest zainteresowany okolicami Staszowa, to powinienes zainteresować sie
        > takze losami mieszkających tam ludzi. Na przykład tym, że ok. 1950 r. prawie
        > wszystkich 18-20 latków z Wisniowej aresztowano za opór w stosunku do "władzy
        > ludowej". Siedzieli do 1957, wiekszość z tych mlodych ludzi, zarażona w
        > więzieniach grużlicą, zmarła dość szybko po uwolnieniu.
        Bardzo mi przykro, natomiatc co to ma wspólnego z tematem??

> Ale byc moze cie to nie interesuje, mieszkańca miasteczka, w którym - jak
        > przeczytałem - nadal są ulice 35-lecia PRL, Świerczewskiego i innych
        > komunistycznych bandytów, taka informacja może nie interesować.
        Dyskusja na ten temat toczy się na www.staszow.com - jeśli chcesz się przyłączyć
        - proszę bardzo.
        • Gość: Rise Re: Ludzie sa nie na temat? IP: 193.59.174.* 25.02.05, 14:34
          No, zaskoczyłeś mnie sądem, że losy ludzi zawiązanych z Wisniową "są nie na
          temat". Masz okropnie materialistyczny ogląd rzeczywistosci, na temat są górki,
          pagorki, rzeczki i steczki, ale ludzie - won? Skąd ta pogarda dla ludzi i
          historii? WUML kończyłeś, czy co?
          • Gość: Ireneusz Kapusta Re: Ludzie sa nie na temat? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 14:52
            Napisałem, że współczuję, ale poruszanie kwestii nazw ulic w Staszowie, w
            dyskusji o Wiśniowej jest co najmniej nie w temacie. A ty, mój drogi, wyciągasz
            zbyt pochopne wnioski.
            • Gość: analizuję.sytuację IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 16:08
              Z adresu IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl pisze antysemita niejaki Jakub z
              Sandomierza. Czy to może Pan jest tym Jakubem ??? czy odwrotnie ???
              • kapir Re: IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 16:37
                Jak widzisz pisuję z różnych miejsc ;) . Nic nie poradzę na to, że jakiś jakub
                pisuje używając jednego z kilkudziesięciu (lub kilkuset) adresów w domenie
                sandomierz.sdi.tpnet.pl.
            • kochany.przyjacielu ??? unika Pan niewygodnych tematów ??? 25.02.05, 22:19
              Gość portalu: Ireneusz Kapusta napisał(a):

> Napisałem, że współczuję, ale poruszanie kwestii nazw ulic w Staszowie, w
              > dyskusji o Wiśniowej jest co najmniej nie w temacie. A ty, mój drogi, wyciągasz
              > zbyt pochopne wnioski.

??? unika Pan niewygodnych tematów ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka