Dodaj do ulubionych

Pytanie o mgłę na Ślichowicach

IP: *.kolporter.com.pl 16.01.06, 08:37
"Łatwo to wytłumaczyć. Otóż od zachodu napływa zimą do nas powietrze polarnomorskie, które - w porównaniu z wyziębionym podłożem - występuje jako ciepła masa powietrza. Oziębiając się od podłoża, daje mgłę tzw. adwekcyjną. Ponieważ ta adwekcja jest bardzo wolna i przesuwa się od zachodu, więc mgła najpierw pojawia się na Ślichowicach, potem na Czarnowie, potem w centrum miasta i dopiero na wschodzie Kielc. "

Rozumiem, że to powietrze od razu napływa nad Ślichowice, pomijając reszte kraju. I dopiero od Ślichowic zaczyna swoją powolną wędrókę w kierunku Wschodu?

Przecież gdyby to była prawda to najpierw mgła by się pojawiła gdzieś dalej na Zachodzie (w Niemczech albo we Francji :) ), a do nas dotarła by po kilku dniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kielczak Re: Pytanie o mgłę na Ślichowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 12:47
      Nie tylko mgła... Bywa, że na Ślichowicach i Malikowie pada śnieg lub deszcz,
      podczas gdy juz na Czarnowie (okolice szpitala) jest sucho.
    • Gość: jurek Re: Pytanie o mgłę na Ślichowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:30
      Bywa :)
    • Gość: mglarz Re: Pytanie o mgłę na Ślichowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:46
      ostatnio nha KSM też codziennie jest mgła na wieczór
    • Gość: zz Re: Pytanie o mgłę na Ślichowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:03
      bardzo ciekawe -ja sie na tym nie znam dlatego jest to dla mnie tak bardzo
      interesujące-wiele takich lokalnych zmian mnie zawsze bardo zastanawiało dlatego
      ten post dla mnie jest taki wazny - zawsze sie zastanawiałem i nigdy nie mogłem
      dojsc np podczas swoich wedrowek wokół klasztoru na Świetym Krzyżu gdzie nawet
      podczas upalnych dni kamienie były czesto zimne i mokre a całe wzghórze często
      otoczone własnie dziwna mgła i zupełnie innym powietrzem niz kilometr dalej.
      Tych dziwnych zjawisk tam nie brakuje - zwłaszcz jesienią i zimą . Czy ktos może
      to przybliżyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka