Dodaj do ulubionych

Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 00:02
Trzeba przyznać, że jak na wydarzenie tej rangi, to artykuł niezwykle
wyczerpujący!

A teraz ode mnie słów kilka. Miód już był i generalnie ja się z tym miodem nt.
targów książki zgadzam. Ale było też trochę dziegciu organizacyjnego:
1. Parkingi - zupełny brak.
2. Szatnia - w sobotę kolejka była tak długa, że ciągnęła się między stoiskami.
3. Ciasnota. Nie można nic konkretnie zobaczyć, zapytać w takim tłumie i ścisku.

Wnioski dla organizatorów - zmienić miejsce targów, bo problemy są te same od
kilku lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Józef Kondrat Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.autocom.pl 09.11.09, 01:29
      FESTIVAL CONRADA W KRAKOWIE BYL I Z TEJ OKAZJI KOLEJNY CHORY PSEUDO-ARTYSTA
      ZNOW WYZYL SIE PSEUDO-ARTYSTYCZNIE NA KRAKOWSKIM RYNKU GLOWNYM. KRAKOWIANIE I
      TURYSCI MOGLI SIE PRZEKONAC NA WLASNEJ SKORZE CZYM GROZI "SZTUKA WSPOLCZESNA".
      OTOZ ZEBY Z KRAKOWSKIEJ WIEZY RATUSZOWEJ ZROBIC "CONRADOWSKA LATARNIE"
      ZAMONTOWANO NA NIEJ 4 PROJEKTORY KTORE WYSYLALY CO KILKA SEKUND GIGANTYCZNE
      SNOPY SWIATLA (WIDOCZNE W OKOLICY KILKU KILOMETROW OD RYNKU!!!). NO ALE
      ZAPEWNE ZEBY PROJEKT-INSTALACJA PSEUDOARTYSTYCZNA BARDZIEJ RZUCILA SIE CIEMNEJ
      PUBLICE NA OCZY POSTANOWIONO ROWNIEZ WYLACZYC OSWIETLENIE POZOSTALYCH
      ZABYTKOWYCH OBIEKTOW NA RYNKU GLOWNYM W KRAKOWIE CZYLI KOSCIOLA SW. WOJCIECHA,
      KOSCIOLA MARIACKIEGO, SUKIENNIC I LATARN WOKOL POMNIKA MICKIEWICZA.
      POSKUTKOWALO TO "EGIPSKIMI" WRECZ CIEMNOSCIAMI NA RYNKU GLOWNYM RAZ PO RAZ
      ROZSWIETLANYMI PUNKTOWYMI STRUMIENIAMI SWIATLA PSEUDO-LATARNI POMYSLU
      PSEUDO-ARTYSTY.
      W LISTOPADZIE W KRAKOWIE ROBI SIE ZUPELNIE CIEMNO OKOLO GODZINY 16.30-17.00. A
      ZATEM WYLACZANIE OSWIETLENIA ZABYTKOW NA RYNKU GLOWNYM (W CENTRUM MIASTA!)
      JEST POMYSLEM PORONIONYM, PONIEWAZ Z POWODU MIERNEGO OSWIETLENIA RYNKU
      LATARNIAMI ULICZNYMI ZAZWYCZAJ GLOWNE ZRODLO SWIATLA NA TYM PLACU STANOWILO
      WLASNIE SWIATLO ODBITE OD FASAD ZABYTKOW (SUKIENNIC, KOSCIOLA NMP I KOSCIOLA
      SW. WOJCIECHA) I WYLACZENIE ILUMINACJI TYCH OBIEKTOW WIECZOREM SPRAWIA ZE
      CENTRUM MIASTA KRAKOWA ZAMIENIA SIE W CZARNA DZIURE, CO DAJE ROWNIEZ WRAZENIE
      DZIURY ZABITEJ DECHAMI (GDZIE MIESZKANCY CHODZA SPAC Z KURAMI) ZWLASZCZA NA
      KIMS, KTO WLASNIE PRZYJECHAL DO KRAKOWA Z PROFESJONALNIE ROZWIETLONYCH CENTROW
      TAKICH MIAST JAK WIEDEN, PRAGA, BUDAPESZT, BERLIN A NAWET GDANSK, POZNAN,
      WROCLAW CZY WARSZAWA.
      CIEKAWE ILU LUDZI POTKNELO SIE NA DZIURACH W BRUKU WOKOL KOSCIOLA MARIACKIEGO,
      A ILU WESZLO DO KALUZY PODCZAS TEGO PSEUDOARTYSTYCZNEGO "CONRADOWSKIEGO"
      ZACIEMNIENIA RYNKU GLOWNEGO??? I CZY WSZYSCY PILOCI KOLOJACY NAD KRAKOWEM
      SAMOLOTAMI BY WYLADOWAC NA BALICACH WIEDZIELI ZE TE ZNOPY SWIATLA Z WIEZY
      RATUSZOWEJ TO TYLKO BYLA ARTYSTYCZNA DEWIACJA???
      DZIEKUJEMY ZA TAKIE INSTALACJE - DURNE DEWIACJE I WOLIMY JEDNAK OSWIETLONE
      ZABYTKI I ULICE.
      NO ALE I TAK JEDYNYM PORZADNIE OSWIETLONYM OBIEKTEM NA RYNKU TEGO LISTOPADA I
      TAK POZOSTANIE LEB MITORAJSKI. CZY P.T. AUTOR LBA TEGO SPREZENTOWAL KRAKOWOWI
      I RYNKOWI TAKZE TO DODATKOWE OSWIETLENIE LBA NOCA Z WLASNYM ZASILANIEM W RAZIE
      AWARII????

DZIEKUJEMY I NIE PROSIMY O JESZCZE.

P.S. NO I CO ZA CIUL WYMYSLIL PSEUDO-REMONT FASAD SUKIENNIC DOKLADNIE ZE
      WSZYSTKICH STRON W TYM SAMYM CZASIE??? PRZEZ TO SUKIENNICE WYGLADAJA JAK
      WIELKA OBLESNA PACZUCHA I Z ZADNEJ STRONY NIE MOZNA ZROBIC SOBIE NA ICH TLE
      PRZYZWOITEGO ZDJECIA. CZY NIE MOGLI ROBIC TEGO (OD 3 LAT NIEKONCZACEGO SIE)
      PSEUDO-REMONTU NAJPIERW Z JEDNEJ STRONY A POTEM Z DRUGIEJ, TYLKO PO CALOSCI
      SUKIENNICE ROZGRACILI!

"POLNISCHE WIRTSCHAFT" !
      • bierfreund Re: Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie 09.11.09, 07:56
        Nie drzyj sie frajerze, bo od czytania glowa boli.
    • Gość: kolo Re: Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.12.nat.oswirus.krakow.pl 09.11.09, 05:59
      Co do parkingow to byly i to ogromne, na dodatek darmowe. No i super organizacja
      dowozili busami z parkingu pod hale. Na to nie mozna narzekac. Najgorszy byl
      tlum ludzi wewnatrz. Przydalaby sie wieksza hala. Tylko to juz jest problem
      Krakowa, ze nie mamy takiego miejsca.
    • munch2 żeby było lepiej 09.11.09, 09:05
      Rok w rok trąbi się o sukcesie, ale mi jednak czegoć w tych targach brakuje. Niestety, mam wrażenie, że mozna na nich co roku zobaczyc te same twarze. Kiedy przeglądałem ofertę targów, straciłem ochotę, żeby się na nich pojawić, bo każdego z autorów spotkałem juz chyba 3 razy. Może czas zmienić formułę? Zaprosić wreszcie autorów zagranicznych w większej ilości? Bo póki co publiki przybywa, ale impreza jest ciągle prowincjonalna.
      P.S. co do braku hal wystawienniczych w Krakowie, to już nie mam siły się na ten temat wypowiadać. W Krk nie ma ani gdzie grać pod dachem, ani gdzie organizować Targów. I tylko mi się marzy, że wreszcie na czele krakowskiego magistratu staną tacy ludzie jak we Wrocławiu. Bo miasto potencjał ma ogromny, ale zarządzanie nim mosno kuleje
      • Gość: namor8 Re: żeby było lepiej IP: *.chello.pl 09.11.09, 21:38
        Witam
        Owszem wszystko to prawda. Zgadzam się z tym, krakowscy radni dbają o interes ale nie nas -ludzi, ważniejszy jest interes kościoła i Dziwisza. Chciałbym wiedzieć dlaczego taka masa pieniędzy jest przeznaczana na różne chcenia tego pana? Dlaczego tchórzliwość naszych niby radnych przeszła wszelkie granice kiedy torpedowali inicjatywę prezydenta w sprawie komisji majątkowej? Czy w takim przypadku my możemy spodziewać się inicjatyw typowo społecznych?
    • Gość: foruum Re: Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 09:38
      Mam nieszczęście mieszkać niedaleko - dwa dni koszmaru - samochody parkujące na
      każdym wolnym skrawku trawnika czy chodnika. Jeśli organizuje się taką imprezę
      to trzeba zapewnić parking!
    • Gość: W.M. Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.bj.uj.edu.pl 09.11.09, 09:55
      Jakie tam trzesienie?
      Przesada!
    • Gość: szyd żenada IP: *.chello.pl 09.11.09, 13:09
      ja nie wiem, dlaczego wyborcza tak lobbuje to watpliwej jakosci wydarzenie.
      owszem, byly stoika, ktore zaslugiwaly na uwage. jak na przyklad zupelnie nowy
      pawilon wydawnictw internetowych. ale nie, 30 % stoisk to wydawnictwa katolickie
      sprzedajace metaliki i gigantyczna kolejka po autograf. od kogo? od brzyduli.
      • Gość: Bertttii Metaliki? Samochody? IP: *.2.pxs.pl 10.11.09, 14:14
        Mnie akurat najbardziej interesowały wydawnictwa katolickie.
        Niestety było ich zdecydowanie mniej niz 30%, ale na szczęscie na
        mało którym sprzedawali medaliki (chyba to miałes na mysli).
    • Gość: dawidowaty Re: Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: 213.25.208.* 09.11.09, 15:27
      Świetny dojazd MPK, a jeżeli ktoś koniecznie chciał się wybrać własnym autem to
      można było skorzystać z parkingu M1
      • Gość: lisek500 Re: Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.mas.abpl.pl 11.11.09, 15:35
        Dojazd MPK był świetny. Parking pod M1 nie jest znowu tak daleko (na upartego
        można było podjechać 3 przystanki tramwajem). Dla mnie parking to był
        przeznaczony głównie dla wystawców (w końcu ciężko jechać tramwajem czy
        autobusem z paczkami książek i własnymi rzeczami tak, żeby niczego nie
        zniszczyć). Można się było zapakować całą rodziną do tramwaju, ale znam takich,
        co nawet do sklepu 10 m od domu/bloku jeździliby samochodem. Kolejka po bilety
        szła bardzo sprawnie.
    • Gość: qrees Literackie trzęsienie ziemi w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 17:07
      Wy oczywiście jako gazeta wybiórcza jesteście tak podli, że nie
      dostrzegacie nic co dotyczy W.Łysiaka, a właśnie jego "Malarstwo
      białego człowieka" bylo jedną z najpiękniejszych książek na targach.
      GW jednak z uporem godnym lepszej sprawy uparcie przemilcza wszystko
      co dotyczy tego autora, od czasu do czasu tylko Go opluwając w myśl
      wykluczenia narzuconego przez " wielkiego redaktora" AM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka