Dodaj do ulubionych

Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu

IP: *.tktelekom.pl 23.03.10, 08:41
Czy jesli mówi się o seksie trzeba koniecznie okazywac genitalia.
Jest to plakat "artystów" bez wyobraźni.
Obserwuj wątek
    • Gość: ganger KBF - Klika Bez Finezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 09:09
      Pani Izabela Helbin zamawiając kampanię u znanego fotografa myślała, że zaszokuje "krakówek", będzie tym kagankiem oświaty wizualnej, powiewem świeżości w "burżujskiej mieścinie". Tylko niestety, król jest nagi, pomysł tak prymitywny, że aż boli, że poszły na to nasze pieniądze. Poza tym wszystko na jedno kopyto. "Promocja" cyklu Opera Rara też jest z wykorzystaniem jednej postaci, wieje nudą.

Jeśli ktoś chce być coool na siłę to wychodzi właśnie "WOW! Night SHOW Market Square" (bo od teraz nie ma już Sylwestra-też dzieło tej Pani)
      lub inne "potworki"
    • Gość: NINKA Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 09:59
      Plakat znakomicie wpisuję się w poziom kultury Pana Majchrowskiego i jego
      Pełnomocnika Berkowicza. Promuje zarówno imprezę kulturalną "MP"jak i budowę
      za ciężkie miliony dwóch szkaradnych stadionów. Można więc powiedzieć, że
      autor plakatu spisał się znakomicie. Wskazał na uniwersalny wyraz swojej
      twórczości.
      • mario-radyja ale jak na ulicy wiszą GOŁE DUPY to jest OK 23.03.10, 17:22
        Zakazywanie golizny i przemocy w reklamach oświeceni lewacy z GW
        uznaliby za powrót ciemnogrodzkiej cenzury, atak na cywilizację
        postępu, i.t.d.

Ja nie mam nic przeciwko temu, że ktoś ogląda sobie takie lub inne
        zdjęcia, ale czym innym jest oglądanie a czym innym POKAZYWANIE, w
        szczególności ludziom, którzy tego nie chcą oglądać.

gazeta.pl notorycznie umieszcza na głównej zdjęcia o podtekście
        seksualnym i zawierające przemoc. Akurat dziś jest zdjęcie martwego
        trzylatka !!! Autorka tego tekstu powinna w pierwszej kolejności
        napisać list otwarty do swojego pracodawcy.

Ale nie, nie zrobi tego. Lepiej jest się przypierdolić do Kościoła,
        bo to jest takie postępowe ...
    • Gość: a Plakat jest dobry IP: *.chello.pl 23.03.10, 10:30
      Zwraca uwagę, dobrze skomponowany, jest na temat, nie jest obsceniczny, kawał
      dobrej roboty.

O wiele bardziej obrzydliwe wydaje mi się eksponowanie naturalnej wielkości
      skatowanych zwłok w wielką sobotę i zmuszanie do całowania tego dzieci, ale
      daleki jestem od chęci zakazywania.
      • Gość: dddddd Re: Plakat jest dobry IP: *.chello.pl 23.03.10, 10:57
        mi tez nie przeszkadza. wyczuleni jacys ci polscy katolicy...
        • Gość: sz Re: Plakat jest dobry IP: *.intense.pl 23.03.10, 11:12
          A gdzież to w artykule masz napisane coś o katolikach ? Rodziców zaniepokoiło
          zachowanie ich dziecka na widok tego plakatu i mają prawo wyrazić swoją opinie
          (z którą się zupełnie zgadzam).
          Sławek
          PS: przeczuleni jacyś ci polscy "antykatolicy" (choć bardziej wygląda mi to
          negującego wszystko dzieciaka)
        • Gość: tolerancja Re: Plakat jest dobry IP: *.autocom.pl 23.03.10, 22:41
          A mi nie przeszkadzają kupy psie na chodnikach i kupy ptasie na budynkach i
          samochodach. No może jakimś wyczulonym i nadwrażliwcom przeszkadzają. Dla mnie
          mogą se być w każdych ilościach. No mi to nie przeszkadza ...
      • Gość: czytelniczka Re: Plakat jest dobry IP: 188.33.17.* 23.03.10, 21:56
        Ciekawa jestem ile wywalili miejskiej kasy na to arcydzieło ? Widzę że o
        kompozycji nie wiele mają tu pojęcia.
    • Gość: izc hmm IP: 67.159.45.* 23.03.10, 11:14
      ja myślałem ze chodzi o Fightclub a to jakieś wielkanocne przynudzanie...
      rozczarowałem sie
    • krakower Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu 23.03.10, 11:19
      Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko. Dość obrzydliwy, prowokacyjny
      plakat zaprojektowano w typowym klimacie katolskiego sado-maso i jest
      całkowicie zgodny z doktryną wiary. A fakt, że polskie katole akceptują
      w swojej religii tylko to, co im się podoba, to już inna kwestia.
      • Gość: T Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.intense.pl 23.03.10, 12:05
        "i jest całkowicie zgodny z doktryną wiary"
        a mógłbyś to ciut rozwinąć ? bo szczerze mówiąc bardzo ciekawie byłoby
        zestawić treść tego plakatu z sensownie opisaną doktryną - byłoby widać czy jest
        to dobry plakat czy kiczowate zobrazowanie wszechobecnych sloganów.
        T
        • Gość: imd ależ nienawistnik IP: 82.177.125.* 23.03.10, 12:41
          ech, krakower Wielki Post, niechże i na ciebie łaska łagodności
          spłynie, bo z tym poziomem agresji chyba trudno żyć? Dyskusja o
          plakacie o tobie sie wszytsko z jednym wciąż kojarzy..Obsesja jaka
          czy co?
      • Gość: stefan Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.chello.pl 23.03.10, 13:14
        kompletnie kretyński komentarz; co ma wspólniego z plakatem jakaś
        obsesyjna "katocośtam" ? Poza obłąkaniem autora posta, ma się
        rozumieć.
      • Gość: święta racja Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 22:29
        Racja.
        Plakat raczej prowokacyjny i ten komentarz też raczej
    • Gość: . Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.ghnet.pl 23.03.10, 13:37
      pomijając kwestie kto wymyślił plakat i dlaczego, raczej porównałbym tę reklamę
      do rzeczy, które bez żadnych problemów można zobaczyć w telewizji i internecie o
      każdej porze. O to jakoś nikt się nie burzy.
      • motosilnik Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu 23.03.10, 14:36
        Stronę mozna zmienic, kanal też, jesli chcesz czystego przekazu (bez reklam w środku filmu) masz kanaly płatne.

Tutaj jest zmuszanie spoleczeństwa do pbniżenia poziomu estetycznego plus nijak mająca się treść obrazu do nazwy i tematyki festiwal.

Ha chyba, że pani Herbin planuje poczdas inauguracji jakąś ustawkę.
        To pewnie by target plakatu czyli pseudokibiców na pewno zainteresował.

Co do Pana Prezydenta: jest wypisany z imienia, nazwiska i stanowiska publicznego.
        Uważam, że społeczności Krakowa nalezy się jego stanowisko w tej sprawie: zwłaszcza, że się pod tym podpisał i zaprasza.
        Chyba,że ten plakat pasuje do jego mentalności, w co mimo tego podpisu szczerze śmiem watpić.
      • Gość: Really? Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 14:40
        Telewizor lub komputer można włączyć i wyłączyć sobie, ale wielkoformatowej
        reklamy na skrzyżowaniu ulic raczej nie da się "nie oglądać" i chyba o to
        chodziło tej pani z małym dzieckiem w aucie w korku ulicznym. Chyba także
        zapomnieli o tym twórcy i zleceniodawcy tej reklamy.
    • Gość: pasjonat Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 13:37
      Skojarzenia związane z oglądaniem tego plakatu na ulicach w korku mogą być różne.
      Ale chyba "na pierwszy rzut oka" ten młody łysy widocznie zmasakrowany
      człowiek na plakacie wygląda bardziej na skatowanego kibica piłkarskiego lub
      po osiedlowej rozróbie i z ikonografią wielkanocną (pasyjną) Chrystusa wspólne
      ma raczej tylko sińce i rany na ciele (chyba bez przebitego boku?). Po "drugim
      rzucie oka" widać za tym człowiekiem współczesne miasto z blokami mieszkalnymi
      (blokowiskami?) na tle gór (przedmieścia Krakowa na tle Tatr?). Dopiero potem
      "rzuca się w oczy" napis "misteria paschalia", który dla odbiorcy nie
      znającego łaciny raczej nic nie mówi.
      Czym innym jest chyba rozpamiętywanie męki Chrystusa i jej znaczenie dla
      wiernych w kościele podczas uroczystości Wielkiego Piątku, a czym innym
      wieszanie wielkoformatowego plakatu z łysym pobitym osiłkiem powyżej
      krawężnika na każdym skrzyżowaniu w mieście.
      Żonglowanie ikonografią sztuki chrześcijańskiej dla potrzeb rozreklamowania
      komercyjnej imprezy muzycznej jak widać nie zawsze bywa trafne i może
      wywoływać u zmuszanego do odbioru czegoś takiego na ulicy widza ambiwalentne
      odczucia.
      Do kogo autor adresuje ten plakat? Czy liczy że "nawrócony blokers lub kibol"
      kupi bilet na koncert muzyki poważnej w filharmonii, czy adresuje go do tak
      zwanej wyrobionej kulturalnie publiczności, którą taki plakat zapewne
      zaszokuje a może nawet zniesmaczy?
      ?
      • Gość: krakowianka Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 07:19
        Plakat jest odrazajacy i na pewno nie zacheca do pojscia na jakikolwiek z
        koncertow Misteria Paschalia - Skojarzen z muzyka klasyczna sprzed wiekow nie
        mam, a wrecz po raz pierwszy odczulam OBRZYDZENIE DO NIEJ... moze pan
        Majchrowski ma dla nas "niespodzianke" na koncercie? Masowy mord???
        Intelektualny? Jesli koncert to moze: metalowo-trashowo-sado-maso-transowy? Bo
        na pannach w historyzujacych strojach na pewno bedzie mi brakowalo krwi...
      • Gość: góral "Osiłkiem" ??? - no pojechałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 12:01
        gdzie ty osiłka widzisz, jak to jest dla ciebie osiłek to boże miej
        Cię w swojej opiece ;-)))
    • aarvedui ile razy jeszcze bedziecie cytowac ten "list" ??? 23.03.10, 13:46
      napisany chyba zresztą przez kogoś z waszej redakcji.

pobiadolcie jeszcze "jak to możliwe że ten plakat zaakceptowali:
      -wojewoda kracik, prezydent kaczyński, premier tusk, papież benedykt i barak
      hussein obama". będzie w sam raz na obecny poziom Gazety, czyli Fucktu 2.
    • Gość: czytelnik Przyjaciel Berkosia IP: *.chello.pl 23.03.10, 15:08
      Drodzy forumowicze już niedługo wróci Handzo aby skrobać swoje pamflety na
      cześć Berkosia i wtedy wszyscy ci, którzy muszą przeczytać w GW jaka jest
      pogoda, czy jest im ciepło, czy też z zimna szczękają zębami, dowiedzą się czy
      "owo coś" jest dziełem, czy też nie jest.

I jeszcze jedno pytanie: czym się kierował Berkoś przywłaszczając krzyż
      lotaryński na znak festiwalu M-P ?
      • Gość: o szczegóły Prosimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 16:55
        prawa własności krzyża lotaryńskiego.
        Śmiało.

Napisz prędko,czyj on jest, a czyj nie jest. I jakie prawo chroni jego wyłączność.
        Jazda.
        • Gość: czytelnik Re: Prosimy IP: *.chello.pl 23.03.10, 18:35
          "Raus ! Schnell !" ? coś ci się chłopczyku epoki pomyliły, a może masz na głowie za dużo pomady i coś się przegrzało. Ubierz piżamkę, wypij ciepłe mleczko (dobrze robi na nerwy) i idź lulu. Jutro będziesz miał lepszy dzień i jak będziesz grzeczny to porozmawiamy.
      • Gość: KR Re: Przyjaciel Berkosia IP: 188.33.17.* 23.03.10, 21:53
        Myślałem że to jakiś kibol wraca z meczu Wisły. A jeśli chodzi o jego ocenę
        artystyczną to niech oceni go jakiś autorytet. Plakat jest chory ale może to w
        ramach przyciągania mniejszości seksualnych do Krakowa ? Bo taki jest pomysł
        dyrektorki KBF. A co do Berkosia to szkoda słów. Sam sobie zleca i sam sobie
        wypłaca:)
    • Gość: parody? Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 15:41
      Ten plakat zdaje się być parodią estetyki filmu "Pasja" M. Gibsona. Trudno
      powiedzieć, że po tym filmie taki rodzaj estetyki stał się powszechny. Na tyle
      powszechny by zastosować go w reklamie ulicznej w Polsce?
    • guru133 Co wspólnego z Paschaliami ma ta ofiara wampira? 23.03.10, 15:45
      .
    • Gość: p Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 20:17
      oj biedna pani redaktor, ciekawe jak bardzo się starała żeby otrzymać faktycznie jakąkolwiek odpowiedź od sprawcy całej afery - poza zacytowaniem podnieconych internautów wiele do sprawy nie wniosła...

Zewłok pobitego faceta tak szokuje? to czemu zobojętnieliśmy na wiszące nad niemal każdymi drzwiami w polskim domu zwłoki pocięte, przybite gwoździami. W skali mikro małe męczeństwo w każdym domu. Dzieci je też oglądają, tak jak teledyski i ekshumacje w wiadomościach. Popatrzcie na średniowieczne krucyfiksy, z ich dosłownością. Nie wiem skąd ta afera, nudzicie się ludzie wiosną... Gibson był obleśny, to też jest obleśne, ale sorry, męka pańska to nie była bułka z masłem, nie? ;)
      • Gość: JA Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.chello.pl 23.03.10, 20:27
        w kosciolach jezus ukrzyzowany na obrazach jakos wam nie przeszkadza i waszym
        dzieciom co ? Wielce wyczuleni i znawcy gustow sie znalezli..
        • Gość: imd do JA i innych obsesjonatów IP: 82.177.125.* 23.03.10, 22:21
          Żeby zabrać glos w dyskusji - warto poczytać wcześniejsze posty,
          choćby tylko po to, by nie powtarzać w kółko tych samych głupawych
          argumentów. Czyli: 1. czytam artykuł, 2. czytam komentarze, 3.
          poświecam choćby dwie minuty na refleksję, 3. rezygnuję z
          komentowania albo wpisuję swoją opinię. Proste? jeśli nie, to
          przewinę wam to jeszcze raz..
          • Gość: 5 warunków Re: do JA i innych obsesjonatów IP: *.autocom.pl 23.03.10, 22:34
            to 5 warunków dobrej wypowiedzi
      • Gość: kontekst Re: Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 22:25
        Bo tutaj chyba właśnie chodzi o KONTEKST w jakim ukazuje się ból i cierpienie
        ludzkie. Czym innym chyba było ukazywanie cierpień Chrystusa czy męczenników w
        sztuce chrześcijańskiej, a czym innym epatowanie bezsensownymi obrazami
        okrucieństwa we współczesnych skomercjalizowanych mass-mediach czy grach
        komputerowych. I nie wiadomo czy twórcom tego plakatu pomyliły się konteksty czy
        była to raczej świadoma i celowa próba wyśmiania pasyjnej ikonografii
        chrześcijańskiej. Bo zachęta do pójścia na festiwalowy koncert najwidoczniej to
        nie była.
      • Gość: góral A na mnie ten plakat zrobił wrażenie (trudno mówić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 11:56
        że mi się podoba), specjalnie wierzący nie jestem, ale to czas
        Wielkiego Postu, zaraz zacznie się Wielki Tydzień, "Marność, marność
        i nic tylko marność" obraz skatowanego człowieka w kontraście ze
        ślicznymi laseczkami z reklam bielizny i wypomadowanymi kolesiami z
        reklam odzieży, warto jednak trochę się w tym czasie zatrzymać i
        zastanowić (nawet nie będąc wierzącym). Święta wielkanocne to nie
        czekoladowy króliczek w złotku i dzwoneczkiem na szyi, to jednak
        post, ostatnia wieczerza, zakapowanie, pseudoproces, tortury i
        wielodniowe konanie, zakończone wreszcie triumfem - czyli
        zmartwychwstaniem. Warto jednak się zastanowić, że ten scenariusz
        (tyle że bez happy endu) odbywa się do dzisiejszego dnia, dzień w
        dzień gdzieś ktoś tak cierpi. Doświadczając "męki" świątecznych
        zakupów, w naszym "pluszowym" świecie kolorowych reklam z fajnymi
        dupeczkami warto o tym pomyśleć. Mnie ten plakat skłonił do
        refleksji, pewnie nie było to jego założeniem, ale jednak...
    • Gość: Róż przebił Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.autocom.pl 23.03.10, 22:54
      Ten plakat z pochlastanym osiłkiem obecnie rzuca się krakowianom i przyjezdnym
      na oczy. To fakt.
      Ale jednak nic nie przebije rolowanego mechanicznie plakatu na rogu Kijowskiej
      i Czarnowiejskiej. Na plakacie tymże jest pokazana kobieta z patologicznie
      wielkim biustem w różowym wydekoltowanym sweterku, która tymi cycami pobiła
      ponoć rekord Giunessa. A żenujący ten plakat reklamował program rozrywkowy w
      polskiej telewizji ze słoneczkiem. No żenuła.
      • Gość: os Pasja według KBF-u IP: 109.243.163.* 24.03.10, 08:07
        Plakat reklamuje kibolskie ustawki ? Czy ktoś w tym KBF rozumie pojęcie
        "Misteria" nie trzeba być katolikiem ale warto być choć troszkę świadomym. Te
        nieporadne wypowiedzi KBF o krzyżu są żałosne. Jeżeli tak się naśmiewają z
        katolików to następnym razem niech zamieszczą Mahometa, zobaczą różnicę.
    • Gość: Kuba Pasja według KBF-u, emocje wokół plakatu IP: *.lunar.petroinform.com 24.03.10, 09:51
      Ja już nie mówię o dzieciach, ale ja sam nie mam przyjemności czegoś
      takiego oglądać, chociaż jestem dorosły. I nie obchodzi mnie co ten
      plakat symbolizuje i jak wyglądały średniowieczne obrazy, po prostu
      jest to okropne, szokujące i nieprzyjemne i jako takie nie powinno być
      rozwieszane po całym mieście, i nie powiniennem być zmuszany do
      oglądania tego czegoś codziennie, czy chcę czy nie. I uważam że ci co
      to porozwieszali powinni dostać za to jakąś karę.
      • Gość: góral Kuba, nie płacz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 11:43
        ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka