Dodaj do ulubionych

Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 10:51
Bo co to za przyjemność iść do knajpy i pić piwo butelkowe?
Żeby knajpa dla piwosza miała sens musiałby mieć wile gatunków piwa lanego, a poza Non Iron i Omertą właściciele idą na łatwiznę i sprzedają dwa lub trzy razy drożej kupione w sklepie piwnym butelki.
To ja już wolę sam iść do sklepu z piwkiem i wypić sobie w domu trzy butelki w cenie jednej w lokalu. Gdyby było lane chętnie bym poszedł do lokalu.
Obserwuj wątek
    • misself Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze 28.11.11, 10:59
      Stronniczy artykuł, wolałabym poczytać nie o jakimś nowym biznesiku (jak prosperuje, gratuluję, to nie trzeba go dodatkowo reklamować), tylko o sklepach wyspecjalizowanych w piwie w całym Krakowie. Szkoda, że nie wspomniano o sklepie MARIA istniejącym już od dobrych 3 lat i przez ten czas uznanym za najlepszy sklep wyspecjalizowany w piwach w Krakowie...
      • Gość: nick Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 11:29
        Maria na Kobierzyńskiej hula już dobre 12 lat, jeszcze za czasów liceum robiłem tam zakupy. Niemniej od 3 - 4lat wybór piwa znacznie się zwiększył (Czechy, Słowacja, Niemcy, Belgia, oczywiście polskie lokalne browary) i wiele innych specjałów. Jedyny minus to mały wybór cydru.
        • misself Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 13:50
          Gość portalu: nick napisał(a):

> Maria na Kobierzyńskiej hula już dobre 12 lat, jeszcze za czasów liceum robiłem
          > tam zakupy. Niemniej od 3 - 4lat wybór piwa znacznie się zwiększył (Czechy, Sł
          > owacja, Niemcy, Belgia, oczywiście polskie lokalne browary) i wiele innych spec
          > jałów. Jedyny minus to mały wybór cydru.

Ja obok mieszkam dopiero czwarty rok. Ale jak widać, to jest pierwszy sklep tego typu... I moim zdaniem najlepszy. A cydru to w ogóle w Polsce jest mało, na szczęście już jest rodzimej produkcji w sklepach i knajpach :-)
          • Gość: DUCK Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 28.11.11, 15:46
            maria to powstała chyba zaraz na początku lat 90tych, pamiętam jak ksiądz z ambony grzmiał że sklepy z piwem na osiedlu są czynne w niedzielę :D
        • Gość: Piwotomojepaliwo Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.tvn.pl 28.11.11, 13:51
          Maria jest bezkonkurencyjna, ale wybieram Skład Piwny ze względu na fantastyczną załogę! Dajcie im trochę czasu a założę się, że za rok, dwa polożą wszystkich na łopatki :)
          • misself Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 14:00
            Gość portalu: Piwotomojepaliwo napisał(a):

> Maria jest bezkonkurencyjna, ale wybieram

Ja wybieram to, co mam blisko - przecież sporo jest sklepów z piwem w Krakowie, nie tylko na Kazimierzu :-)
    • misself Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 10:59
      Gość portalu: nick napisał(a):

> Bo co to za przyjemność iść do knajpy i pić piwo butelkowe?
      > Żeby knajpa dla piwosza miała sens musiałby mieć wile gatunków piwa lanego, a p
      > oza Non Iron i Omertą właściciele idą na łatwiznę i sprzedają dwa lub trzy razy
      > drożej kupione w sklepie piwnym butelki.
      > To ja już wolę sam iść do sklepu z piwkiem i wypić sobie w domu trzy butelki w
      > cenie jednej w lokalu. Gdyby było lane chętnie bym poszedł do lokalu.

Na Stolarskiej mają lane piwa z browaru Fortuna.
      • Gość: MK Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.ksi-system.net 28.11.11, 11:17
        > > Gdyby było lane chętnie bym poszedł do lokalu.
        >
        > Na Stolarskiej mają lane piwa z browaru Fortuna.

Na rynku w świedniowiejskiej knajpie "U mistrza Jana" leją raciborskie do cudnych kamionkowych kufli.
      • aarvedui Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 16:13
        misself napisała:

> Na Stolarskiej mają lane piwa z browaru Fortuna.
        >

jeśli piszesz o ex Smoczych Głowach, to BYŁY kiedyś dobre piwa, zanim produkcji pasjonata nie przejął nowy browar...
        po przejęciu, jak dla mnie nie da się już tego pić...
    • Gość: Margot Szynk Kraków IP: *.falk-ross.pnet.com.pl 28.11.11, 11:21
      W pubie Szynk na krakowskim Kazimierzu (ul. Podbrzezie 2) można wypić pyszne LANE piwa z browaru w Zawierciu: bursztynowe, ciemne i miodowe.
    • Gość: 35 Typowe zachowanie GW, nieaktualne zdjecie przy... IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 11:44
      artykule. Lenie...
    • Gość: 3X po pierwsze Maria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 12:00
      Nie byłem w składzie piwnym i wybiorę się tam jeszcze dzisiaj, ale Maria na Kobierzyńskiej jest absolutnie bezkonkurencyjna.

Duży wybór czeskiego chmielu, i ta Rychnovská Kněžna!
    • Gość: sad Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 12:08
      Mnie zastanawia czemu nikt nie zajmie sie sprawą "piw niepasteryzowanych" typu leżajsk czy kasztelan które to mają date ważnosci na 6 miesiecy w przód. Co to niby za piwo niepasteryzowane które tyle wytrzymuje, jak prawdziwe wytrzyma co najwyżej miesiąc i to ledwo.
      A ponad to dodam że mam gdzieś piwo za 6 zł, i śmieszą mnie ludzie którzy takie piwo kupują bo japońskie to dobre, bo niemieckie to świetne 0.33 za 7 zł. Nie widze różnicy w smaku w porównaniu z warką czy żubrem, bo jej nie ma.
      • seven Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 12:21
        hmm jeśli dla ciebie choćby warka i żubr smakują tak samo, to udaj się może do lekarza, coś musi być u ciebie nie tak z kubkami smakowymi ?
      • Gość: (gość portalu) piwo z kukurydzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 13:44
        > piwo kupują bo japońskie to dobre, bo niemieckie to świetne 0.33 za 7 zł.

W Lidlu można kupić piwo niemieckie po 2,30 zł za 0,5 l. A niemieckie jest dobre bo w Niemczech mają ustawę o czystości piwa i produkują je ze słodu jęczmiennego. takie piwo ma smak i niską zawartość alkoholu. W Polsce piwa robi się z dużym dodatkiem kukurydzy, co psuje i smak i zwiększa zawartość alkoholu. Można porównać skład, na wielu polskich piwach piszą "zawiera słód jęczmienny" (aby nie podawać co tak naprawdę zawiera). Niestety praktyka ta dotyczy nie tylko dużych koncernów ale również niektórych mniejszych browarów.
        • Gość: wodnikSzuwarek Re: piwo z kukurydzy IP: *.tktelekom.pl 28.11.11, 13:47
          tak

to butelkowe piwo z Lidla jest bardzo poprawne...

bije na głowę wszystkie polskie "koncernowe".....
        • Gość: Piwosz żywy Niemieckie z Lidla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 21:13
          Naprawdę to te polskie piwa z małych browarów są dla "landrynkowców", pełno tam jakieś karmelu czy innego g.! Nikt poważnie pijący piwo nie powie mi , że np.można wypić takie z 3 butelki i rano łeb nie pęknie. To piwo z Lidla powinno być u nas jak wzór. Dobry pils, nieperfumowany, naturalny. Ja nie mam dość lagerów takich jak Budweiser czy nieodżałowany , najlepszy na świecie Beck's , który po Pepsico przejął ktoś inny w dystrybucji zwiększając cenę o 75 %. Było w Selgrosie po 2,59 za o,5 l. Za drogi jest teraz dla "seryjnego" piwosza. Smutno mi bez niego.
      • greges58 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 19:56
        I właśnie dlatego - małe browary wprowadzają pojęcie " piwo nieutrwalone ".
        Ponieważ koncerny sprzedają nam, niepasteryzowane siki...
        Nawet puszkowane ;)

Pozdrawiam ^^
      • Gość: 1232 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.nplay.net.pl 28.11.11, 20:25
        Z tym niepasteryzowanym szajsem od dużych koncernów jest tak, że faktycznie nie jest pasteryzowany ale poddawany za to mikrofiltracji. Ot nazwa inna a wychodzi na jedno, piwo dobre do spożycia przez sześć lub więcej miesięcy. No ale przecież niepasteryzowane :-)
    • Gość: Janek Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: 193.22.252.* 28.11.11, 12:37
      lipny atykuł - Autor zapomina o takich lokalach jak Non Iron gdzie podaje sie LANE piwo a nie jak w HoB w 99% butelkowe (NI jest knajpą z 15sto letnim stażem co w KRK należy do rzadkości), sklepów z lepszym piwem jest faktycznie coraz więcej - z tymże Autor znowu "zapomina" chociażby o tym sklepie z Ruczaju czy o mojej ulubionej Strefie Piwa z Krowoderskiej, kolesie ze Strefy otworzyli tydzień temu pub na Józefa gdzie również można się napić ciekawych piw LANYCH
      • misself Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 13:58
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> o m
        > ojej ulubionej Strefie Piwa z Krowoderskiej, kolesie ze Strefy otworzyli tydzie
        > ń temu pub na Józefa gdzie również można się napić ciekawych piw LANYCH

Bo autor to pewnie jakiś stażysta, który w mieście mieszka od pół roku...
        Opisuje knajpę znajomych znajomych.

A w Strefie na Krowoderskiej (i na Józefa) podobno jest już do kupienia POLSKI CYDR!!! :-D
      • Gość: MK Krowoderska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:33
        Sklep na Krowoderskiej jest lepszy od Ruczaju. Na Ruczaju to prawie hurtownia, pracują na akord, jak o coś zapytasz - od razu słychać złowrogi pomruk kolejki. Sprzedawcy się spieszą.
        Na Krowoderskiej pełny spokój. Właściciel(?) może powiedzieć kilka zdań o każdym z piw. A wybór jest ogromny. Co ciekawe - nie ma tam "piw" typu: żywiec, tyskie, warka. Jadą wyłącznie na niszowych browarach. Jeden minus - nie można płacić kartą i mają nieczynne w niedziele.
        • Gość: piwonia Re: Krowoderska IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 22:19
          heh podobny klimat panuje w sklepiku piwonia w wawie na jana pawla, bez kolejek, cisza spokoj, czas na rozejrzenie sie i decyzje, niezly wybor polskich!
        • ponury_swiniarz Re: Krowoderska 29.11.11, 11:16
          Zazwyczaj nie reklamuje nikogo oprocz siebie, ale sklep na Krowoderskiej to jest to. Dawniej jezdzilem do Cieszyna na czeska strone nakupowac sobie browarow i pogadac o nich z kims kto sie zna (ja sie nie znam ale madrego lubie posluchac). Teraz mam rzut beretem a wlascicele potrafia doradzic, opowiedziec historie browaru, jesli ciekawa, lub o metodach produkcji piwa. I dobrze, bo wybor ogromny i nie sam nie wiedzialbym na co sie zdecydowac.
    • domis086 Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze 28.11.11, 13:53
      jest też mały pub z różnymi piwami na ul. Poselskiej
      • seven Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 14:39
        katedrę podobno zamknęli ?
      • Gość: Janek Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.dyn.optonline.net 28.11.11, 16:32
        Pub od dawna nie istnieje.
        • domis086 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 16:33
          hmmm, musze to sprawdzic :)
    • turpin Jakie browary polubili krakowscy mikropiwowarzy? 28.11.11, 14:25
      Zastanawiam się, ile z tych lokalnych 'browarów' w rzeczywistości podzleca całą 'swoją' produkcję gigantom i samemu robi to, co robią Anglicy produkując tzw. Vauxhalla - tzn. wyłącznie pracowicie nalepia nalepki?
    • Gość: Gustav Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 28.11.11, 15:50
      ja mimo wszystko przestałem pić piwo. Powód? - jedno mi wybuchło w domu, właśnie niepasteryzowane z jednego z wymienionych w artykule browarów, a koncernowe to masówka. Tak czy inaczej picie piwa dla mnie skonczyło się źle. Alkohol szkodzi nawet w niewielkich ilościach. Przestawiłem się na kawę :)
      • domis086 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 15:51
        przestałeś pić bo piwo ci wybuchło? lol
        • Gość: Gustav Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 28.11.11, 15:54
          DOKŁADNIE! wiesz jaką miałem masakrę w domu i ile sprzątania? Poza tym i tak cud że nic się nikomu nie stało. Niepasteryzowane wypijajcie od razu!
          • domis086 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 15:58
            mi raz pepsi wybuchła po tym jak zamarznela w zamrazarce :) musialem sciany malowac
            ale pije dalej;)
      • Gość: stańczyk Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 17:25
        znam ten ból, ja się kiedyś skaleczyłem nożem - od tego czasu kroję chleb łyżką..
        • ponury_swiniarz Obaj jestescie tchórze! 29.11.11, 10:52
          Ja raz sie zacialem kartka podczas czytania ksiazki i nadal czytam... tyle ze rekawicach ochronnych.
    • Gość: rossarium Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: *.tktelekom.pl 28.11.11, 17:23
      Artykuł jest chyba sponsorowany przez tych,którzy są wymienieni w nim. Potworne niedopowiedzenia. Jak można napisać, że w Krakowie jest mało lokali w piwami regionalnymi. Jest i to ogromna ilość. A sklep i lokal wymieniony przez niekompetentnego autora to tylko mały procencik tego, jaki potencjał ma Kraków. Kto był w Omercie wie, że ten artykuł nie powinien sie pojawić bez tej nazwy. To od Omerty wszystko się w Krakowie zaczęło, to oni pierwsi mieli tak imponujący wybór piw. I mają do dziś. 13 nalewaków w tym jedna pompa o której istnieniu autor nie ma pojęcia. Podobno w tym tygodniu się powiększają i podwajają ilość kranów. House to tylko naśladowca, tyle ze z lepszą lokalizacją, bo w okolicy rynku.
      • domis086 Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo 28.11.11, 17:26
        CK Browar ma swoje piwka tez
        • turpin Całkiem K... Browar 28.11.11, 20:18
          domis086 napisała:

> CK Browar ma swoje piwka tez

I ma swoich frajerów, co bulą dychę za kufel.
          • domis086 Re: Całkiem K... Browar 28.11.11, 20:29
            mi smakuje i stać mnie
            spierd*laj plebsie :)
          • Gość: dgf Re: Całkiem K... Browar IP: *.ghnet.pl 29.11.11, 17:01
            Odpowiesz wreszcie czy zostajesz dalej w AG2R?
      • Gość: doinformowany Re: Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwo IP: *.ists.pl 29.11.11, 09:02
        > To od Omerty

Troszkę się mylisz, zaczęło się od Non Iron, jeśli masz wątpliwości to spytaj się Jarka (właściciela Omerty) skąd wziął pomysł :)

Co nie zmienia faktu, że obydwa lokale bardzo dobre i swoimi lanymi piwami mocno odstawiają konkurencję z butelkami.
    • Gość: to Do redakcji - zdjęcia IP: *.aster.pl 28.11.11, 20:46
      tak trudno było zrobić kilka zdjęć więcej
      ja jestem z warszawy i do sklepu nie zajdę, a chętnie zobaczyłbym jaki tam piwa jeszcze stoją na półeczkach.
    • Gość: cysarok Brackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 21:40
      Ten co to pisał to chyba niewiele wie. Brackie jest starsze od Żywca o 10 lat, browarnicy z Cieszyna na polecenie Habsburga otworzyli browar w Żywcu. W 1994 roku Heineken kupił Żywca robiąc z niego browar przemysłowy, następnie grupa Żywiec kupiła browar Bracki w Cieszynie i na szczęście nie zamknęła (właścicielowi Heinekena bardzo smakowało Brackie do tego stopnia, że zamawiał czasami beczkę dla siebie). Brackie jest piwem regionalnym, pasteryzowanym i filtrowanym ale produkowanym tradycyjnie (do 6 miesięcy leżakowania w otwartych kadziach) a rocznie produkuje tyle piwa ile Żywiec w tydzień. I na pewno nie jest ogólnopolskim piwem jak Kasztelan tylko regionalnym sprzedawanym w księstwie(obecnie powiecie) cieszyńskim.

P.S.
      Brackie z puszki nie jest najlepsze, jak ktoś ma możliwość to tylko lane :)
      • Gość: Leccinum lane piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 22:15
        > Brackie z puszki nie jest najlepsze, jak ktoś ma możliwość to tylko lane :)

Przestańcie pisać o "lanym" piwie bo na wymioty się zbiera. Lanie to się odbywa po pewnym czasie od wypicia piwa, a piwo jest do kufla NALEWANE z beczki. Inaczej mówiąc, jest to piwo beczkowe.
        Poza tym, czy piwo butelkowane albo puszkowane nie są "lane" do kufla?
    • Gość: Piwosz Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 23:17
      Dobry jest też sklep na Kocmyrzowskiej na os. Teatralnym z takim wysprejowanym łosiem. Mają tam chyba ze 100 rodzajów piwa, a sprzedawca chętnie doradzi. Chyba że się trafi akurat na babę, bo ona się na piwach słabo zna i co najwyżej może ci podać, żebyś sobie etykietkę przeczytał :p
    • Gość: bajtek Jakie gatunki i smaki polubili krakowscy piwosze IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 00:01
      Niedawno moda na dobre wina - teraz je można spotkać wszędzie nawet w biedronce, od pewnego czasu na piwa, kawę. Wszyscy uchodzą za ekspertów. Całe szczęście że przynajmniej prawdziwa herbata jeszcze została niszowa i wszyscy piją liptona a tak by się rzucili na Lung Chinga, Jin Zhena, Huang Xiao, Qi Hong Mao Feng, Gyokuro i wszystkie ali shany w okolicy...
    • Gość: doinformowany a gdzie Non Iron i Omereta ? IP: *.ists.pl 29.11.11, 08:52
      jakoś autor nie raczył wspomnieć o Non Iron gdzie od lat można napić się lanych czeskich piw w tym np. pieprzowe, po Non jakiś czas później powstała Omerta z polskimi browarami.

To byli prekursorzy na krakowskim rynku, którzy oferowali inny asortyment niż piwo z 3 koncernów, długo długo nie było nic i dopiero teraz jest wysyp takich House of Beer itp., szkoda że autor powołując się na historię nie zainteresował się tą krakowską.
      • Gość: Jakubek Re: a gdzie Non Iron i Omereta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 22:49
        No właśnie - gdzie są te piwiarnie? Nigdy o nich nie słyszałem. Ile tam kosztuje piwo?
        • Gość: Gość Re: a gdzie Non Iron i Omereta ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.11, 23:51
          A chyba o "BeerGallery", znanych lokalach w Krakowie zapomniałeś......tam dostaniecie piwa lane prosto "ze ściany"....o których tylko można pomarzyć....oby w Krakowie było więcej takich lokali....:))) ul. Domnikańska 3, oraz Warszauera 10!! a piwo zaczyna się od 6 złotych....i promocje które nigdy się nie kończą.....nie sztuka iść do HoB :((( i usłyszeć o 14.50 że promocyjne piwo się skończyło....sam byłem świadkiem, że gdy przy mnie skończyła się kega....to inne piwo z tego samego Browaru barmanka poleciła....a cena pozostała bez zmian!!! Oby tak dalej!!
          • singerek Re: a gdzie Non Iron i Omereta ? 30.11.11, 11:57
            "sam byłem świadkiem, że gdy przy mnie skończyła się kega....to inne piwo z
            tego samego Browaru barmanka poleciła....a cena pozostała bez zmian!!!"

Nie trudno o taką sytuację będąc właścicielem lokalu... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka