Dodaj do ulubionych

co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....???

IP: 149.156.220.* 09.06.04, 11:08
Uwaga! Wiem, że to pytanie jest głupie i większość ludzi pomyśli, że źle ze
mną. Spokojnie, to tylko ezoteryczny....tzn to tylko zakład. Wczoraj była
piękna burza i moja zeschizowana koleżanka, która nie chciała pójć ze mną do
knajpy, bo bała się, że w drodze na tramwaj zabije nas piorun ! zapytała mnie:
Co się stanie, jak piorun uderzy w wodę np.w jezioro, w którym ktoś się kąpie?

Są dwie wersje:
1. Nic
2. Człowiek jest załatwiony na amen

Nie powiem, która ja obstawiam :)), ale jak ktoś coś wie na ten temat, to
proszę o info. Tak naprawdę nie mam pojęcia, ale zakład wartościowy, więc
muszę się dowiedzieć.

Pozdrawiam i thx
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? 09.06.04, 17:04
      sprawdz, co sie stanie, jak wrzucisz do wanny suszarke.. albo lepiej nie
      sprawdzaj, bo jeszcze bedzie na mnie :?
      • Gość: jaaaaa Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:29
        usmaży się....
        • zielonki Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? 09.06.04, 22:55
          prędzej ugotuje.
    • garg_ul To ja sie wybiję 10.06.04, 17:31
      i powiem, że nic.

Przez prostą analogię - dlaczego wróbel, który siedzi na linii wysokiego
      napięcia jest dalej tylko wróblem, a nie wróblem pieczonym?

Wirusy - bo gdzieś się muszę
      reklamować ;o
      • klymenystra Re: To ja sie wybiję 10.06.04, 22:40
        bo ma bardzo mala mase w stosunku do grubosci kabla. kumpela swietna z biologii
        mi to tlumaczyla i jakos tak to szlo.
        • zielonki Re: To ja sie wybiję 11.06.04, 23:56
          A on tak siedzi obunóż, czy na bociana ?
          • klymenystra Re: To ja sie wybiję 12.06.04, 10:13
            przewaznie siedza obunoz. jakby na bociana, to by spadly :))))))))))))))
        • Gość: dziecko_pioruna Re: To ja sie wybiję IP: *.comarch.pl 14.06.04, 02:58
          Ta Twoja koleżanka z biologii może i dobra, ale chyba na prądzie średnio się
          zna, prawda?
          • klymenystra Re: To ja sie wybiję 14.06.04, 07:11
            no nie wiem... spytam jej jak to jest dokladnie :P
            czyli co- zgadzasz sie z tym, ze piorun nie zrobi nic jak jestes w wodzie????
            • Gość: dziecko_pioruna Re: To ja sie wybiję IP: *.comarch.pl 17.06.04, 11:50
              Wejdź do wanny i wrzuć do niej suszarkę, jak już ktoś napisał... Miłych
              wrażeń... Albo lepiej tego nie rób... Jednak szkoda by było...
      • Gość: dziecko_pioruna Re: To ja sie wybiję IP: *.comarch.pl 14.06.04, 03:01
        bo ten wróbel nie jest wróblem uziemionym. Jest jedynie wróblem izolowanym
        galwanicznie. Niechby tylko źle rozpostarł skrzydełka... Mielibyśmy pieczone
        gołąbki z tego wróbelka...
        • klymenystra Re: To ja sie wybiję 14.06.04, 07:12
          o :))))
          ale cos o masie tez tam bylo. przeciez jak czlowiek zawisnie na drutach, to go
          pokopie...
          • garg_ul Jedyna rzecz 16.06.04, 20:23
            ze stosunkiem masy do powierzchni ciała, jaka mi się kojarzy z biologii, to są
            problemy związane z energetyką metabolizmu, że tak to ładnie ujmę. O związku
            prądu z masą (poza prawem Faradaya, które jednak z pływaniem i wróblami nie ma
            aż tak wiele wspólnego) nie słyszałem.

Ale oczywiście nie muszę słyszeć o wszystkim ;))

Wirusy - bo gdzieś się muszę
            reklamować ;o
          • Gość: dziecko_pioruna Re: To ja sie wybiję IP: *.comarch.pl 17.06.04, 11:52
            Zależy na jakich drutach zawiśnie, przy jakiej wilgotności powietrza i jak
            wysoko nad ziemią... Z masą to nie ma nic wspólnego - raczej z grubością
            naskórka... :)
    • Gość: niewiedząca Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? IP: 149.156.220.* 15.06.04, 16:15
      Czyli jednak go nie spiorunuje? ;(
      • klymenystra Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? 16.06.04, 20:43
        kobieeeeetoooooooooooooooooo
        przeciez juz bylo napisane- spiorunuje i to na smierc. no dlaczego ludzie
        umieraja jak im radio wpadnie do wanny (podlaczone do pradu
        oczywsicie?) ???????????????????? przeciez woda przewodzi prad.. tego sie uczy
        juz w podstawowce..
      • Gość: dziecko_pioruna Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? IP: *.comarch.pl 17.06.04, 11:56
        Bardzo mądrze powiedziane... Znajomi biologów czasem też potrafią coś mądrze o
        prądzie powiedzieć...Woda przewodzi prąd i do tego styka się z zerowym
        potencjałem ziemi. To wspaniała droga do wyrównania ogromnej różnicy
        potencjałów, jaka jest między chmurami a powierzchnią naszej uroczej planety.
        Piorun to taka gigantyczna grzałka elektryczna ;)
        • klymenystra Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? 17.06.04, 14:21
          a czlowiek w jeziorku to kawalek mieska :))))
        • zielonki Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w wannę ? 22.06.04, 01:39
          Oooo drogie dziecko polemizowałbym. Stosunek człowieko do prądu podczas
          przebywania w wannie wraz z suszarką do włosów nie powoduje takich następstw
          jak oglądamy w filmach głównie amerykańskich. (notabene ciekawe, że w
          kinematografii radzieckiej ten wątek się nie pojawia pomimo znanej ich
          rozrzutności w gospodarowaniu energią) A dzieje się tak dlatego iż współczesne
          instalacje elektryczne są zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym, który
          to powoduje wyłączenie napięcia elektrycznego w danym obwodzie. Można się zatem
          spokojnie kąpać z suszarką, radiem, telewizorem, i innymi sprzętami (te na
          baterie pomijamy), z tą jedynie różnicą, że po ciemku niestety.
          Lecz przed wypróbowaniem należy sprawdzić, czy dana instalacja jest z tych
          współczesnych kategorii. Sposób dowolny byleby bezpieczny.
    • Gość: enriko Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? IP: *.byu.edu 17.06.04, 16:56
      piorun uderza w obiekty gorujace nad terenem, ktore przewodza elektrycznosc, a woda jest w
      zaglebieniach terenu.

Natezenie pradu w trakcie takiego zwarcia jest znikome, ale roznica potencjalow ogromna. Jezeli
      hipotetycznie uderzy w jezioro to energia powinna sie rozlozyc i szybko rozproszyc im dalej od
      miejsca kontaktu z woda.
      • klymenystra Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? 17.06.04, 18:01
        uwazasz wiec, ze w rowniny pioruny nie strzelaja?
        a to dobre...

ale mam autorytet- wujka fizyka. potwierdza

klymenystra- obronczyni teorii o piorunach( ktora oczywista jest)
        • Gość: niewiedząca Re: co się stanie jak P I O R U N uderzy w ....?? IP: 149.156.220.* 18.06.04, 11:12
          OKI - THX, aurorytet mnie przekonał. W wodę strzelają pioruny jak nic, nie
          ważne, czy jeziorko jest depresyjne.
          Pozrd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka