Dodaj do ulubionych

Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej

IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 18:06
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • aniela1896 Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej 07.02.12, 18:25
      Nareszcie trochę normalności...
    • Gość: Stalinn Raz sierpem raz mlotem. IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.12, 18:28
      ....
      • swansongunsung A co z kasą? 07.02.12, 18:47
        Kasa na hospicjum? Zamiast kwiatów? Na Boga, czyż nie lepiej xiendzu dobrodziejowi na jakowyś cel nabożny?
        • ludwik_7125 Re: A co z kasą? 07.02.12, 19:30
          Czy czasem nie myślisz o nowym samochodzie? Też bym tak chciał, godzina roboty,
          nawet jakby miał się nazywać nabożny.
    • Gość: mm Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej IP: *.152.139.225.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.02.12, 18:47
      prawdziwa intelektualistka i świadma kobieta,
    • Gość: Lewek Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 18:56
      Dziękujemy Jej i za to.
    • Gość: pierre_dollinsky GW - po co dajecie mozliwość komentowania takich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 19:07
      ...artykułów?

Bo chyba tylko po to, żeby zaraz spłynął tu wszelkiej maści ultraprawicowo-moherowy urynał i zaczął zalewać to forum iście "patriotycznymi" wyznaniami pod adresem zmarłej noblistki.
    • tadeo7890 Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej 07.02.12, 19:22
      Poezja Wisławy Szymborskiej emanuje miłością, miłością uniwersalną do świata, piękna, życia... Jest to miłość dojrzała, bez złudzeń. A to dzięki znajomości prawdy, można powiedzieć egzystencjalnej prawdy. Im bardziej człowiek jest przepełniony uniwersalną miłością, tym łatwiej jest mu wyjść naprzeciw tej nieuchronnej kolei losu jak własny zgon. Ale Wisława, chociaż odeszła z tego świata, jest jednak wśród nas dzięki swojej poezji. Poza tym człowiek nie do końca umiera, bo śmierć jest zejściem ze świata materialnego i narodzinami w świecie duchowym w cyklu reinkarnacji. Zapraszam do lektury artykułu duńskiego mistyka Martinusa z witryny „Kosmologia — nauka duchowa”. Artykuł odpowiada na pytania: Jak wraca do duchowego świata dziecko, które nagle umiera? Co czeka po śmierci człowieka dorosłego, a jak umiera się z powodu starości? Martinus pisze:
      Najpiękniejszą formą śmierci, której człowiek może doświadczyć, jest naturalna śmierć z powodu starości. ... Na ogół starość powoduje, że ludzie łagodnieją, stają się bardziej tolerancyjni i pogodzeni z kolejami losu. Życie po prostu przygotowało ich do tego, co ma nastąpić, gdy opuszczą swoje zestarzałe, nienadające się do użytku ciało. Śmierć jest dla nich oswobodzeniem.
      czytaj więcej Przez bramy śmierci — sen a śmierć.
    • szczypopasku Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej 07.02.12, 19:55
      piękny miała życiorys,poezję ,żyćie i spokojną śmierć.Dzięki temu będzie normalny pogrzeb.Wielu by sobie takiego końca życzyło!!!Niech krzyżowcy,alelujowcy i temu podbni niech milczą ,niech jej nie zazdroszczą obrażając jej czytelników!!!
      • Gość: donek Re: Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 20:52
        JA uwazm ze nie normalnie bo nie jest to po chrzestcijansku a jestesmy narodem chrzescijanskim
        • dupciaszek Re: Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborsk 07.02.12, 21:39
          Hey ty hola hola "donku" komdonku - bądź sobie sam dla siebie z frazesami : My naród polski , my naród chrześcijański oraz z frazeosososologiem ponoć "demokratą" DŻEJPI II "my papież" -
    • organmaster w technikolorze 07.02.12, 20:32
      karkołomne wyzwanie przed biurem festiwalowym, organizatorem pogrzebu w formule otwartej... przy zamkniętej trumnie
    • organmaster żal 07.02.12, 20:43
      jakie to przykre - ekspediować kogo bez... świecki, gdy pogrzeb świecki
    • fukai Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej 07.02.12, 22:30
      a mi sie nie podoba/tylko/
      aktor/czyli zawodowiec w ogrywaniu ludzi/jako prowadzacy
      ta UROCZYSTOSC
      PS.kazdy xiadz to te aktorzyna!
    • realizmforte Jak będzie wyglądał pogrzeb Wisławy Szymborskiej 07.02.12, 22:50
      A co katolickie pogrzeby maja wspólnego z wiarą w życie wieczne? Doczesnym przepychem, gonitwą za władzą, oszustwami i skandalami kler przeczy temu, że wierzy w coś po śmierci. Więc gdzie nas chcą deportować ? Dogmat eschatologiczny papieża Benedykta XII powiada, że od razu po śmierci (mox post mortem) sytuacja człowieka jest wyjaśniona. Inaczej mówiąc zaraz po zgonie idzie do nieba, piekła, albo czyśćca. Zatem co dają modły dwa, albo trzy dni po śmierci? Poza tysiakiem dla proboszcza oczywiście.
      Trzeba być tak wielkim jak Wisłocka, Religa, żeby być ponad tym żałosnym oszukańczym blichtrem i wynieść się stąd jak wolny człowiek, a nie żałosny niewolnik czarnej mafii.
    • Gość: sese Pogrzeb IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 22:58
      ciekawe na ile będzie ten "charakter otwarty"
    • thomos85 Czy tylko mnie to razi??? 07.02.12, 23:44
      Jakoś tak dziwnie się czyta, że pogrzeb organizuje Biuro Festiwalowe. Nie mógł się tym zająć Urząd Miasta lub jakaś inna instytucja (np komitet specjalnie powołany na ten cel). Każdy pogrzeb - a już w szczególności tak zasłużonej postaci- to uroczystość smutna, natomiast festiwal kojarzy się ze świętowaniem, zabawą czymś radosnym....
      • Gość: gosc Re: Czy tylko mnie to razi??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 00:09
        Poza zmienić nazwę na Krakowskie Biuro Pogrzebowe.... No i ta nachalna promocja mocaku, czy ktoś wie czemu wieczorne spotkanie odbędzie się tam? No poza tym, żeby Polska zobaczyła, że Majchrowski coś takiego wybudował i pompuje w to 6 ln miesięcznie, kosztem szkół i MDKów...
      • joliefemme Re: Czy tylko mnie to razi??? 08.02.12, 07:18
        KBF to organ Urzędu Miasta powołany do organizacji wszelakich imprez i uroczystości. Zapewne doskonale wiedzą, jak rozwiązać kwestie logistyczne pogrzebu, dlaczego więc mieliby się tym nie zajmować?
        • bleku666 Re: Czy tylko mnie to razi??? 08.02.12, 07:32
          No przeciez napisał, głupek, że ze względu na nazwę, bo mu sie radośnie słowo "festiwal" kojarzy. Pewnie szokuje go również udział Strazy Pozarnej przy walce z powodzią, bo ta z kolei kojarzy sie z ogniem...
          • thomos85 Re: Czy tylko mnie to razi??? 08.02.12, 07:49
            Jak wielka łaska nas spotkała, że dostąpiliśmy zaszczytu poznania opinii typowego forumowego mędrca, co uwielbia innych wyzywać od głupków, którym zupełnie przypadkowo jest sam.
            • bleku666 Re: Czy tylko mnie to razi??? 08.02.12, 09:10
              Was spotkała? Ilu cię jest chłopcze?
              Nie rozumiesz dlaczego wyspecjalizowana w tego rodzaju przedsięwzięciach jednostka organizacyjna zajmuje sie organizacja uroczystości, dlatego że jej nazwa może budzić jakieś skojarzenia, wyrażając przy tym opinie ze mogłaby sie tym zająć inna jednostak, której pracownicy - co rozumie, każdy kto nie jest głupkiem - na bieżąco realizuja inne zadania. Absurdalny jest pomysł, żeby do tego celu powoływac jakiś specjalny zespół czy komisję, skoro odpowiednia kompetentna jednostka organizacyjna juz istnieje. Tym samym jesteś głupi i ograniczony. Do tego śmieszny i małastkowy, wyzywając mnie jak przedszkolak.
      • Gość: Joasia Re: Czy tylko mnie to razi??? IP: *.demo.petroinform.com 08.02.12, 12:05
        też na to zwróciłam uwagę. inna sprawa, że KBF jest urzędem, choć nazwa na to nie wskazuje. natomiast w kontekście pogrzebu nazwa ta brzmi niestosownie
      • cartahena Re: Czy tylko mnie to razi??? 08.02.12, 13:23
        Krakowskie Biuro Festiwalowe organizowalo rowniez pogrzeb Kaczynskich na Wawelu. Rozne ciekawe rzeczy sie dzialy....
    • Gość: Erni Żal i cześć pamięci ! IP: *.um.krakow.pl 08.02.12, 09:37
      • Gość: wodnikSzuwarek Re: Żal i cześć pamięci ! IP: *.tktelekom.pl 08.02.12, 12:35
        Hrabia Bul będzie ???

mam nadzieje że strzeli jakąś mowę tak szczerze, od serca, nie z kartki :-)
        • witzjack Re: Żal i cześć pamięci ! 08.02.12, 13:37
          Bul, smótek i rzal
        • Gość: pierre_dollinsky Re: Żal i cześć pamięci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 15:29
          Z kartki to twój kurdupel - niedoszły Zbawca Wolski przemawia. I nawet wtedy ledwo duka, a błędy sadzi jeszcze lepsze.
          • Gość: ? Re: Żal i cześć pamięci ! IP: 77.236.16.* 08.02.12, 16:07
            z tym kurduplem czy chodzi o charakteryzującego się niewielkim wzrostem A.Kwaśniewskiego ?
    • Gość: wika Pożegnanie Profesora A.Szczeklika IP: *.citypartner.pl 08.02.12, 16:31
      Czy w tym szumie medialnym wokół Pani Szymborskiej i Madzi , zauważył ktokolwiek , że dzisiaj odbył się pogrzeb, ostatnie pożegnanie Profesora Andrzeja Szczeklika (*).

A Pan Profesor leczył m.in. Panią Szymborską , o której tak się dużo teraz mówi.
      Wstyd, ludziska, wstyd....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11082509,Zmarl_profesor_Andrzej_Szczeklik.html

wyborcza.pl/1,75402,11083642,Prof__Andrzej_Szczeklik__Medycyna_to_sztuka_rozmowy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka