Gość: Komar IP: *.ghnet.pl 09.04.12, 21:15 Bo w Krakowie musi rządzić profesor ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zhof Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 09.04.12, 21:17 To samo jest przed świtem - trudno odnaleźć przejście dla pieszych, szedłem ul. Wielicką w niedzielę przed świtem, wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 22:12 Światła w Krakowie należy szukać w wspaniałej inwestycji miejskiej na ulicy Reymonta. Wstyd, prawie milionowe miasto nie stać na oświetlenie. Na CB19 przejezdni śmieją się z tego "miasta". Za to na Reymonta świeci blask betonowej fasady wspaniałego stadionu, którego nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szósty_stadion ponoć w czerwcu mają wprowadzić godzinę policyjną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 09:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeeeee oj tam ciemności .. najważniejsze, że mamy KRK ... IP: *.prz.com.pl 10.04.12, 13:34 Odpowiedz Link Zgłoś
studio_wyszalnia ponoć okazało się, że niektórzy włodarze mentalnie 10.04.12, 13:48 tkwią jeszcze za żelazną kurtyną, wciąż obawiają się nocnych nalotów wrogiego układu i stąd podobno decyzja o celowym zaciemnianiu miasta .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.net.autocom.pl 09.04.12, 21:18 to niech gasza co druga latarnie i bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
elwoodopawel Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 09.04.12, 21:22 To Pyclik powie, ze nie maja systemu, ktory wylaczy co druga latarnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.telnet.krakow.pl 09.04.12, 21:51 Przecież już w niektórych miejscach świeci tylko co druga. A miejscami nawet świeci jedna na pięć. To że ponad połowa latarni i tak nie świeci powinno dawać wystarczające oszczędności bez skracania czasu świecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg A może czujniki ruchu? IP: *.multi-play.net.pl 09.04.12, 21:58 A może czujniki ruchu? W godzinach 24-5 lampy zapalają się tylko, jak coś się rusza w ich okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
tree_sloth Re: A może czujniki ruchu? 09.04.12, 22:42 a to faktycznie może być średnio zyskowne - wszak żarówka ma określoną liczbę "włączeń" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: A może czujniki ruchu? 10.04.12, 12:10 A może tak przeanalizować zatrudnienie w ZIKITcie? Usunąć ze 20 osób z działu sprawdzania, czy działają zgodnie z ISO (skoro 2 wystarczy do układania planu jazdy całej komunikacji miejskiej, to może też 2 wystarczy to przekładania papierków ISO?), ze 20 z innych wybitnych działów i spokojnie zaoszczędzą z 5 milionów, nie 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HO Re: A może czujniki ruchu? IP: 31.187.12.* 10.04.12, 15:42 Tylko jak zwalniać skoro tam prawie co drugi to krewny lub znajomy urzędników .Całe rodziny i miejscowości tam pracują a zaplecze stanowi jedna z uczelni . W urzędzie wielkiej wiedzy nie potrzeba to się prawie nadają . Odpowiedz Link Zgłoś
tree_sloth Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 09.04.12, 22:40 Gość portalu: misio napisał(a): > to niech gasza co druga latarnie i bedzie ok No właśnie - niech w nocy na 2 godziny wyłączają co drugą latarnie. Może udałoby się również włączyć na "pół-gwizdka" ? Natomiast jedno mnie zastanawia - mówią, że latarnie włączane są pół godziny później i wyłączane półgodziny wcześniej - tymczasem, na pierwszy rzut oka widać ;) że chyba jeszcze mocniej przeciągają z tymi ciemnościami. "Magiczna godzina", jeśli miałoby być tak jak twierdzą urzędnicy, trwałaby przynajmniej parę minut ;) a tymczasem światła miejskie pojawiają się gdy jest ciemno bezwzględnie. Odpowiedz Link Zgłoś
walsmet Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 09.04.12, 21:30 Smutne to i tragiczne, jak wydarzy się nieszczęście to dopiero wszyscy pójdą po rozum do głowy, ale winnego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej winny będzie prezydent za zmniejszenie IP: *.fema.krakow.pl 09.04.12, 21:45 bezpieczeństwa w Krakowie. Może firmy ubezpieczeniowe będą sie domagać rekompensaty. a ZIKIT niech zwróci pieniądze które sobie przywłaszczyli Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka A niech wyłączą jupitery na nowych stadionach!!! 09.04.12, 21:36 A kibole niech przyniosą świeczki. Dlaczego mieszkańcy muszą własnym bezpieczeństwem płacić za stadiony? Czy w strefach kibica w czasie Euro też będą włączać światło pół godziny po zapadnięciu zmroku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: A niech wyłączą jupitery na nowych stadionach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.12, 23:57 Masz racje !! Niech Wisla i Cracovia graja mecze o 7 rano i niech im nie wlaczaja swiatla nawet w szatniach. W Magistracie tez powinni wylaczyc prad i oszczedzac bo i tak nic nie robia a podwyzki mozna oglaszac raz w miesiacu na konferencji prasowej o 8 rano a proponuje takze aby RADNI i ZARZAD MIASTA zrzekli sie diet i pensji na czas kryzysu!! Niech wreszcie sie ujawni jakas spoleczna inicjatywa i bede na nia glosowal bo juz dosc tego dziadowstwa w naszym miescie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozz Re: A niech wyłączą jupitery na nowych stadionach IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 10.04.12, 00:59 O, patrz Tadeuszku, glos dala feminazistka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodofrodo nie chodzę na mecze, a płacę tu podatki :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 11:22 święta racja - dlaczego miasto wsparło obiekty generujące same patologie - czy banda kiboli jest ważniejsza od zwykłych mieszkańców? zwykłych - czyli nie chodzących na mecze (bo jak pójść na stadion np. z dzieckiem? ktoś, kto nie chce mieć w domu młodego fascynaty "człowiekiem", czy innym "miśkiem" tego nie zrobi), nie malujących na murach nienawistnego bluzgu, nie biegających z maczetą po osiedlu, za to: PŁACĄCYCH TU PODATKI Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Dlatego ze sami tego chcieli 10.04.12, 11:24 > Dlaczego mieszkańcy muszą własnym bezpieczeństwem płacić za stadiony? Od lat wybieracie sobie takie wladze to teraz placcie. Sami wybraliscie sobie bankructwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 21:43 wstyd, wstyd i jeszcze raz obciach!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:00 To nie wiecie o co chodzi, p. Sroka wpadła na pomysł promocji miasta: krakowianie będą wieczorami pomykać z latarkami, a szukając drogi raz po raz będą wpadać na KRK. Tanio, ładnie, kreatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Wstyd dla miasta!!! co pomyślą turyści? IP: *.ghnet.pl 09.04.12, 22:01 Tego rodzaju praktyki to wstyd dla miasta!!! co sobie pomyślą turyści odwiedzający Kraków? Może nie spowodowało to wzmożonej ilości kolizji... ale czy ktoś policzył skręcone kostki ludzi których noga utknęła w nierównościach chodnika? Skandal Panie Majchrowski!!! Zamiast tworzyć plany zagospodarowania, tworzyć warunki dla biznesu, zaktualizować kompleksowo wartości gruntów oddanych w wieczyste użytkowanie, stosuje sie doraźne półśrodki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Wstyd dla miasta!!! co pomyślą turyści? IP: *.aster.pl 10.04.12, 00:23 Turyści? To w tym mieście jest jeszcze jakiś ruch turystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosc! podziekujcie Majchrowskiemu... IP: *.181.172.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.04.12, 22:01 ...za doprowadzenie miasta na skraj bankructwa w imie chorych ambicji: 2 stadiony, kladka, hala na Czyzynach. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: podziekujcie Majchrowskiemu... 10.04.12, 11:29 Sami go wybraliscie. Podziekujcie sobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jake A na ZIKiT rocznie wydajemy ok. 39 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:02 Na ZIKiT rocznie wydajemy ok. 39 mln zł. Zatrudnionych jest w nim ok. 500 osób. Wystarczy spacyfikować (pozwalniać!!!) tą instytucję i będą pieniądze na oświetlenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onnn Re: A na ZIKiT rocznie wydajemy ok. 39 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:06 Czyli 39.000.000 / 500 = 78.000 !!! To ile tam ci urzędnicy zarabiają??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziad Re: A na ZIKiT rocznie wydajemy ok. 39 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:09 Arytmetycznie 6.500 zł / msc.?? Chyba nie za picie kawy!? A, za wyłączanie oświetlenia za wcześnie? To się nazywa fucha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:09 "Statystyki policyjne pokazują, że nie spowodowało to zwiększenia liczby wypadków - mówi Pyclik". Nie SPOWODOWAŁO. W czasie przeszłym. Co oznacza, że eksperymentowano na żywym organizmie. Dalszy logiczny wniosek jest taki, że włączą światła, kiedy już ktoś odniesie obrażenia w wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.aster.pl 10.04.12, 01:07 Tu nie tylko chodzi o wypadki, ale o bezpieczeństwo w mieście. Wg danych MSWiA pochodzących z raportu z 2010 roku małopolskie miało najwyższy wskaźnik przestępczości rozbójniczej w Polsce. Liczba gwałtów w tym województwie biła wszelkie rekordy - przy średniej w Polsce wynoszącej 4,1 małopolskie miało wskaźnik wynoszący 10! W żadnym z województw w Polsce - poza małopolskim - wskaźnik ten nie przekroczył 5. Wnioski można wyciągnąć samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Sprzedać stadion miejski! IP: *.zax.pl 09.04.12, 22:12 W Krakowie są DWA miejskie stadiony których remonty ( a właściwie budowa od nowa) w ostatnich latach kosztowały 700 mln złotych. Po co miastu DWA stadiony? Jeden należy sprzedać. Będzie na światło i na parę innych potrzebnych w mieście rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku nikt kto umie liczyć tego nie kupi 10.04.12, 01:43 dlatego takie molochy i to dwa zbudował samorząd;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UJ Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.aster.pl 09.04.12, 22:18 Niech zaczną rozdawać pieszym odblaski. Czarne i szare płaszcze wciąż w modzie, idealne do potrącenia w Krakowie. Pewnego pochmurnego dnia wracałem z pracy w tych ciemnościach. Pracuję ponad 8h przy komputerze, zmęczony wzrok, mżawka, odbijające się w jej kroplach światła aut jadących z przeciwnego kierunku. Całe szczęście, że nikt nie wbiegł mi na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonis Precz z majchrowskim 09.04.12, 22:20 zadłużył dziad miasto pod stadiony dla kiboli-podgatunków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Precz z majchrowskim IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 23:00 zgadzam się - wszyscy płacimy za jego długi! jedno mnie ciekawi - nikt z moich znajomych (+ ich rodziny) nie głosował na tego człowieka a jednak został wybrany ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokis Re: Precz z majchrowskim IP: *.multimo.pl 09.04.12, 23:19 Przecież dopiero co były wybory. I mieszkańcy ultrakatolickiego krakówka mimo tych wszystkich przekrętów, ordynarnego dojenia miejskiej kasy, masowego posuwania studentek w motelu Krak i innych przypadków wybrali jak wybrali. To teraz mordy w kubeł i zasuwać po ciemku w tym syfie i smrodzie jaki został po dwóch poprzednich kadencjach. I cieszcie się tym co jest, bo następnej zimy szkoły i urzędy już nie będą ogrzewane ani sprzątane, bo nie będzie za co, wszyscy do pracy będą zasuwać na piechotę, a psy będziecie wyprowadzać na stadion Wisły żeby się wys...y bo Błonia jako ostatni wartościowy teren oddadzą deweloperom żeby przedłużyć agonię miasta o miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anawa Re: Precz z majchrowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 22:05 Dzisiaj kupiłam w Castoramie taczki.Wiecie już po co?.No jasne.Chcę na nich wywieźć naszego ukochanego Prezydenta Krakowa.Problem tylko gdzie.Myślę że z powrotem na śląsk.Z tamtąd przybył niech więc tam wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 22:45 co to za oszczednosc jak ktoś zginie pod kołami samochodu miasto zaoszczędzi dwa miliony a ubezipeczyciele wypłaca 2-3 tyle poszkodowanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.toya.net.pl 09.04.12, 22:54 W Łodzi był podobny pomysł! Latarnie były włączane godzinę później, co sprawiło, że niebezpieczne ulice w Śródmieściu stały się... potwornie niebezpiecznie. Zakrzyczano autora pomysłu (wiceprezydenta, zdaje się) i ugiął się pod presją. Więc walczcie, krakowianie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mf był sobie Kraków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.12, 22:52 Żałosny jest ten Kraków.Wielkie ambicje a nie stać ich na oświetlenie. Ale co się dziwić skoro największym pracodawcą w tym grajdołku jest instytucja budżetowa -UJ.Krakusy odkryły perpetuum mobile ? 800 tys mieszkańców a przemysłu ni ma.Najbardziej mnie boli zarżnięcie cementowni rękami bisurmanów.Szok. Zostały dziwki, obleśni angole, szkaradne hipermarkety.No i skansen szumnie zwany Starym Miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Ale nam płacić podatki w Krakowie każą płacić !!!! IP: *.multi-play.net.pl 09.04.12, 22:54 Żadnej ulgi .. za wszystko 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.12, 23:06 Zgadzam się, to jest eksperyment na żywym organizmie. Jeżeli zdarzy się wypadek, a jest to bardzo prawdopodobne w tych warunkach, będzie za to odpowiadał urząd miasta! Czerwona kartka panie Majchrowski! I niech ktoś zabierze te stadiony z Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus a co będzie, gdy Wielki Kapciowy 09.04.12, 23:08 zażąda oświetlenia katomarketu w Łagiewnikach, i to całodobowo, by tę piramidę było widać z Nieba? Kraków będzie oświetlany przez procesje, które będą kroczyć po ulicach miasta z lampionami. Pieniądze gminne są nie tylko na stadionach, drodzy obywatele. Są również na Franciszkańskiej 3, jakby kto pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.gemini.net.pl 09.04.12, 23:10 To ja się pytam: ile ludzi musi zostać okradzionych czy przejechanych na nieoświetlonych ulicach, żeby władze miasta uznały, że to rzeczywiście niebezpieczne? Przecież to jakiś absurd! Pieniędzy można naprawdę poszukać gdzieś indziej. Np.: wystawiając więcej mandatów za parkowanie w niedozwolonych miejscach. Wystarczy przejechać choć raz ul. Kalwaryjską koło południa, żeby wiedzieć o co mi chodzi. Przykłady można by mnożyć w nieskończoność... Niech pan nie oszczędza na bezpieczeństwie panie Maychrofsky! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POznaniak Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 23:11 Ciemnogród, cóż się dziwicie Kraków to przecież prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś
fear Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 10.04.12, 00:19 zgadzam się w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
vts127 Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią 09.04.12, 23:36 Wstyd mnie ogarnia jak o tym wszystkim myślę. Sam ostatnio byłem świadkiem awaryjnego hamowania na ul. Królewskiej, bo kierowca jadąc w kompletnych ciemnościach tuż przed godz. 20 w ostatniej chwili zauważył pieszego na przejściu. Do tego jeździ się po Krakowie jak po wzburzonym morzu, zawieszenie prosi o pomstę do nieba, dziura na dziurze. Sztandarowy przykład - ul. Śląska. Centrum miasta a nawierzchni już tam właściwie nie ma. I dlaczego tak jest? Bo stadiony? Bo jeszcze niedawno były pieniądze na urządzanie imprez co chwilę, zapraszanie gwiazd na wianki? To co, nikt nie wiedział, że się ta kasa skończy? To za co odpowiadają włodarze jak nie właśnie za racjonalne planowanie zgodnie z możliwościami? Nie wiem czy to tylko i wyłącznie wina Majchrowskiego, ale już teraz wstyd mi, że dwukrotnie na niego głosowałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.12, 23:50 Ja tez glosowalem na Majchrowskiego ale juz ostatni raz! Tylko na kogo glosowac jak same glaby sa na listach!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.aster.pl 10.04.12, 00:19 Ależ dlaczego ostatni raz? Nie żałujcie sobie, głosujcie na niego dalej, będziemy żyć w jeszcze ciekawszych czasach i coraz bardziej ciekawym mieście. Aż do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 00:41 A może nasi szanowni radni oddali swoje diety, trochę podreperuje budżet i jaśniej będzie przez 15 min.dłużej rano i wcześniej wieczorem i dla pożytku ogólnego lepiej. A w lecie to najlepiej wyłączyć w ogóle oświetlenie miejskie, prawda? Będziemy świecić oczami i żarem ducha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSTRAVAK Ciemno jak w Krakowie pod miejską latarnią IP: *.net.upcbroadband.cz 10.04.12, 00:44 Hm, jakbym wiedział, że to celowe działanie to nie przyjmę mandatu za niezamierzony wjazd (celowo tego nie zrobiłem, ale było tak ciemno, ludzi, tramwajów, busów, autobusów i aut tam jest tyle, że zwyczajnie nie widziałem znaku) do strefy ograniczonego ruchu (Basztowa?) - ciemno jak w du...szy, oczy trzeba mieć dookoła głowy - a potem cieć ze straży miejskiej bezczelnie pyta, czy ja widziałem znak. Lajkonikowo coraz bardziej nieprzyjazne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemiec macie dwa stadiony IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.12, 00:46 To teraz chodźcie z świeczkami na waszych pustych łepetynach... polak potrafi. postaw sie zastaw sie. macie teraz barcelone i real madryt. Odpowiedz Link Zgłoś