Dodaj do ulubionych

Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo...

• Gość: cho Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.telpol.net.pl 22.04.12, 11:37
      Taki piękny kraj, a tak wszystko na głowie stoi.
      Najpierw Dziwisz, teraz ten lokaj wyrastają na celebrytów. Wystarczy, że za kimś sławnym i cenionym przez kilka lat kapcie ponosisz i już się stajesz autorytetem...
    • Gość: dziesieciokrotne Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:44
      Jednym z haseł rewolucji bolszewickiej było "UBIĆ GRAMOTNYCH". Dyskusja na tym forum świadczy o tym, że GRAMOTNI nadal są znienawidzeni. Masy nienawidzą gramotnych...
    • wuzuwela Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:45
      Witam!a kto to taki ten Rusinek?to że swego czasu przykleiło się goowno do wielkiej poetki nie znaczy że trzeba go cytować w necie w pierwszych strokach!Każdy ma prawo na swoją rację,ale bez przesady...
    • Gość: Kate Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:49
      Jest milion słów, które padać nie powinny w korespondencji internetowej szczególnie pomiędzy osobami, które się dobrze nie znają. Ja mam jeszcze jedno słówko, które przyprawia mnie o mdłości jak je słyszę czy też czytam ... `NIECH ... Pani` wyśle mi ofertę Pani firmy. Jak czytam coś takiego w mailu od nowego klienta to nasuwa mi się na myśl tylko jedno słowo pięknie powiedziane ...ku...!! Niech Pani?niech to może `Marysia się ze mną ożeni` a nie `wyśle mi Pani ofertę`. Równie nie na miejscu jest np. w drugim mailu pisanie `witam (to jeszcze znoisę...w drugim mailu) Pani Kasiu`...nie wiedziałam, że już się zaprzyjaźniliśmy :) reasumując artykuł mi się spodobał.
    • Gość: chochol Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: 109.176.228.* 22.04.12, 11:51
      Przerost formy nad trescia. Czlowiek z klasa nie jest malostkowy. Malostkowosc to "program zastepczy".
    • Gość: Leszek Pompatyczny bubek IP: 213.155.183.* 22.04.12, 11:58
      Czepia się 'witam', a nie przeszkadzają mu: 'żeśmy', 'powiedzcie państwo' i inne naprawdę kaleczące polszczyznę łamańce. Ma syndrom braku zaistnienia i musi czymś błysnąć ...
    • Gość: X Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:59
      Gostek wymądrza się bo "robił" u "Wisi Sz."[tej od peanów na cześć komunizmu]
    • Gość: Taka sobie W Warszawie tego nie zrozumieją? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 12:00
      Wychodzą najwyraźniej moje krakowskie korzenie, bo mnie wyrażenia "Szanowny/a Panie/i" również łączone z tytułem naukowym- nie dziwią i stosuję je namiętnie, podobnie jak kończące maila "Z poważaniem".
      O dziwo, w Warszawie nie czuję się pod tym względem odszczepieńcem, widać to kwestia norm- czy to wyuczonych, czy wyniesionych z domu, ale bynajmniej nie zanikających.
    • Gość: mloda Szymborska by go wyśmiała IP: *.tktelekom.pl 22.04.12, 12:01
      Bez przesady... jakby od jednego słowa zależało wszystko...
      Pan uważa się za wielce inteligentnego, a to, co teraz robi, to dziecinada. Świętej pamięci Pani Szymborska pewnie by go teraz wyśmiała, a bez niej byłby nikim...
    • Gość: K. Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 12:06
      W firmie, w której pracuję, wszyscy jesteśmy na "ty", bo zespół jest młody, średnia wieku to coś ok 30 albo i mniej. Jest przyjęte, że maile zaczynamy od cześć i nie ma problemu. I tak każdy zna swoje miejsce w szeregu, nie wpływa to negatywnie na hierarchię. Na szczęście zajmujemy się konkretnymi rzeczami, więc nikt nie ma takich wydumanych problemów :) maile służą przekazaniu bardzo konkretnych informacji, a nie wirtuozerii naszych zdolności językowo - stylistycznych.
      Gdyby ktoś nagle zaczął pisać do przełożonego "Szanowny Panie", to "Szanowny Pan" chyba zaniepokoiłby się o zdrowie nadawcy ;)
      Ten artykuł jest zbyt histeryczny.

Do profesorów na uczelni oczywiście piszę "Szanowny Panie", ale już do sprzedawcy na allegro "Witam uprzejmie" i przepraszam, ale nie mam żadnego poczucia faux pas z tego tytułu. Poza tym, jak ktoś już tu słusznie zauważył, Pan Rusinek naprawdę nie stanowi autorytetu w tej dziedzinie. Smutny jest natomiast nagły lans w mediach po śmierci Szymborskiej. Dlatego dziwię się, że "witam" razi P.Rusinka, ale próby robienia kariery na czyjejś śmierci już nie.

• truten.zenobi niektórym to tylko troszeczkę władzy wystarczy 22.04.12, 12:36
      by palma odbiła im całkowicie...

OK może się nie podobać witam, ale komuś może się nie podobać "szanowny panie", można polemizować, dyskutować, tłumaczyć...
      ale zachowywać się jak rozkapryszona księżniczka?
      • gigiamigos Re: niektórym to tylko troszeczkę władzy wystarcz 22.04.12, 12:52
        Skończmy -ten idiotyczny wątek!

Najlepszy jest język angielski.
        Wszyscy zwracają się do siebie na Ty,po imieniu, na ulicach obce osoby witają się , piszą do siebie i mówią:"Hello,Hi" i jakoś nie mają z tym problemów!
    • fajnajozia Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 12:40
      Też mnie wkurza "witam" od kiedy się pojawiło w internetowej korespondencji. Nareszcie! Jeszcze może coś na temat "ha, ha" i znaków interpunkcyjnych po spacji?:) Oraz stosowanych bez umiaru wykrzyknikach i pytajnikach? Dlaczego trzy a nie jeden?
    • Gość: mm Ale bufon... IP: *.compower.pl 22.04.12, 12:44
      .
    • swiniotop Popieram p.Rusinka- przedwojenny warszawiak 22.04.12, 12:48
      To teraźniejsze "elyty"szczególnie dziennikarskie psują język i na przykład uważają, że należy mówić dziękując słowo "dzięki". Zawsze wtedy myślę dzięki czemu ten człowiek zdał maturę. To jest takie strasznie bezosobowe i zdawkowe, albo jak usłyszane w kościele słowa modlitwy również bezosobowe jak wszystkie klepane mantry .Tak mówiący nie dziękuje osobiście jako on, tylko rzuca formułkę mającą znaczenie >a teraz się odp..." Przed wojną się tak w Warszawie nie mówiło.
      • gigiamigos Zawsze Polak ma problemy.... 22.04.12, 12:55
        Skończmy -ten idiotyczny wątek!

Najlepszy jest język angielski.
        Wszyscy zwracają się do siebie na Ty,po imieniu, na ulicach obce osoby witają się , piszą do siebie i mówią:"Hello,Hi" i jakoś nie mają z tym problemów!
      • m_16 Re: Popieram p.Rusinka- przedwojenny warszawiak 24.04.12, 13:01
        Mimo wszystko pozostaje pytaniem czy nieodpowiadanie komuś jest grzeczne....nawet jeśli ten jest niewychowany.....To co zarzuca ludziom Rusinek to brak kultury mowy - a to jest coś na co nie zawsze mamy wpływ jeśli urodziliśmy się w niewłaśćiwym środowisku....
    • szary212 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 13:00
      Witam -
      gdy widzę w tytule: "Rusinek"
      - nie czytam

A może by tak teraz od nowa o "póki " i "kiedy"? Dawno nie było.
    • Gość: mmm Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 13:13
      Nie mam nic do słowa "Witam" bo jest krótkie i treściwe. Wkurza mnie za to niezmiernie gdy w dalszej części maila okazuje się, że ktoś marnuje mój czas.
    • Gość: Marta Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.euro-net.pl 22.04.12, 13:43
      "Kto się wymądrza, ten się wygłupia" Lec
      • Gość: Ja Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 13:53
        Przecież on się nie wymądrza. On tylko próbuje zwrócić uwagę na problem językowy.
    • Gość: Gość Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 13:57
      Brak odpowiedzi z powodu za powitanie "witam" uważam za brak poszanowania drugiej osoby.
      Przez wiele lat mieszkałam za granicą, dziwiło mnie w mailach to słowo, które nie ma zbyt długiej tradycji, chyba mniej niż 10 lat. Powiem tak: w tym kraju jest brak poszanowanie języka ojczystego i brak jakichkolwiek tradycji!!!! Nawet taki autorytet jak Pan Miodek dopuszcza wszystko. "Kurwa" jest słowem wyrażającym emocje "Polaka". Proszę Państwa o czym tu jest dyskusja???? Naród nie szanuje sam siebie i pozwala na to aby oszołomy tworzyły jego wizerunek w świecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mnbvcx Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 23.04.12, 11:39
        "dziwiło mnie w mailach to słowo, które nie ma zbyt długiej tradycji, chyba mniej niż 10 lat."- czyli mniej więcej tyle, co powszechny dostęp do poczty elektronicznej.
    • lezbobimbo Proponuję go tytułować tak: 22.04.12, 13:58
      "szanpanie Były Sekretarzu Noblistki" - aby podkreślić jego tytuly i zasługi dla świata.

Biedny doktorek retoryki, mimo bycia kiedyś satelitą noblistki, nadal musi bic pokłony profesorom siedzącym na wyższych grzędach niż on. To se odbija na studentach i przedstawicielach innych instytucji.
      • Gość: Hmm A co powiecie na ... IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 22.04.12, 14:22
        Ja pracuję akurat w szwedzkiej firmie i tam wszyscy do siebie piszą.... "Hej" na początku maila. To mi się podoba, ale tu też trzeba zrozumieć różnicę kulturową, że w Szwecji nie ma tytułów na uczelniach, itd. i nikt do nikogo nie mówi w pretensjonalny sposób, tylko zakłada się egalitaryzm, wszyscy równi, itp.

To bardzo dobrze widać, jak piszemy w firmie do Anglosasów, to wtedy często przewija się "Dear" taki i owaki, a zaraz jak korespondencja zmienia się na Skandynawię, to tylko jest "Hej" w 90% przypadków i nieważne czy piszesz do menedżera stojącego o kilka stanowisk wyżej niż ty w drabinie organizacyjnej, po prostu tak się do siebie mówi.

Oczywiście, korespondując z polakami spoza firmy używa się "Witam", "Dzień Dobry", ale bez "Szanowny Panie", bo nie sądzę, że to potrzebne. A gdybyśmy zaczęli używać "Hej" do Polaków, to by było dopiero. Tak więc moi Drodzy, liczy się umiejętność dostosowania stylu witania do danego odbiorcy.

Wszystkim się nie dogodzi, ale generalnie przytłaczająca liczba osób, z którym prowadzi się u mnie korespondencję ma od 25 do 40 lat, to nikt nigdy się pienił, że nie został potraktowany "Szanownym Panem" na początku.

Ludzie, którzy znają swoją wartość i chcą przede wszystkim załatwić interes, nigdy w życiu nie zaczną rozkminiać sposobu w jakich się ich wita, bo nie o to chodzi. A jak ktoś się już zastanawia i chcę iść do pokoju i zamknąć się i płakać, no cóż, jak napisałem wszystkich się nie zadowoli, proste.

E-mail to tylko narzędzie żeby wykonać pewne zadanie i trzeba zdać sobie sprawę, że język ewoluuje i się zmienia, w dobie komunikacji elektronicznej to i tak się cieszę, jak ludzie używają polskich czcionek i interpunkcji. Jak to jest OK, to wszystko już przeżyję :) Internet i świat komunikacji jest tak skomplikowany i pełen różnych kultur pisania, że nie widzę innego rozwiązania jak tylko stosowania form, które gwarantują pełną neutralność.

Życzę Wszystkim dużego dystansu do siebie, a jak ktoś narzeka, że się nie tytułuje go doktorem lub innym stanowiskiem, to zapiszcie się na kurs dowartościowania się.

pozdro hehe
        • Gość: Ja Re: A co powiecie na ... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 14:46
          Bardzo mi się podoba, to co napisałeś. Zaczynam też ewoluować ;) Jednak do starszej osoby, mało mi znanej, będę pisać per "Szan.....Pan".
          Co ja na to poradzę, że nie lubię słówka "witam" na początku mail'a. "Mi nie pasi", jakby to napisał analfabeta ;)
          Powoli sie przyzwyczajam i tyle, choć ciągle uważam, że ten problem językowy, to kwestia raczej wyczucia.
    • alpepe Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 14:43
      a kogóż to w ogóle?
      Pielęgniarz pamięci o noblistce próbuje się promować, bo fucha się skończyła.
      Żegnam.
      • Gość: Ja Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 14:49
        A gdyby nawet, to co? Jedni to potrafią i na ogół wygrywają, inni pozostają mierni albo przeciwnie z brakiem umiejętności zwracania na siebie uwagi. Ot życie :D
    • babajaga99 XXI wiek 22.04.12, 15:30
      Majac swiadomość pańskiego wieku, odnoszę jednakowóż wrazenie, że tak jak większość Krakusów, zatrzymał się Pan w czasie i to czasie Gabrieli Zapolskiej. Kraków już dawno nie dyktuje ani nie przewodzi w NICZYM. Język, tak jak wszystkie dziedziny życia człowieka, rozwija sie i zmienia. Umiłowanie zasady:" forma ponad treść" tez już, dawno temu, przeszła do lamusa. My, codzienni "użytkownicy" języka, w przeciwieństwie do jego celebrantów, korzystamy z wszelkich dostepnych form jego jestestwa. Pan natomiast zatrzymał sie na etapie "wielce szanownych" - mając czestokroc na myśli np.: "ty stary capie". Kraków, na szczęscie, nie jest wyrocznią ani w języku polskim ani, w żadnym wypadku, w niczym innym. Skostniała tradycja przyklejona do koscielnej kruchty nikomu w Polsce nie imponuje ani nie jest dla nikogo autorytetem. Z wyrazami głębokiego współczucia i najwyższymi rewerencjami pozostający XXI wiek. P.S. Że też mnie nie dziwi ogólnopolskie nasmiewanie sie z zadęcia Krakusów.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------
      "Mój pogląd odnośnie religii jest taki jak Lukrecjusza. Uważam ją za chorobę zrodzoną ze strachu i za źródło niewypowiedzianego nieszczęścia rodzaju ludzkiego" - Bertrand Russell.
      • Gość: Ja Re: XXI wiek IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 17:25
        Za to świetną masz sygneturkę :)
    • Gość: teos pzdr też IP: *.30.18.163.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.12, 16:04
      witam an początku lub pzdr (no to pozdrawia czy nie, czy tak na niby?) też dyskwalifikuje nadawcę
    • 999s krakoski neptek na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 16:04
      Wielce czcigodny, wielmożny y jaśnie oświecony Panie Rusinek
      Całę szczęście, że z panem nie koresponduję.
      Proszę się oddalić na stosowną protokolarnie odległość.
      I tylko żal bo powyższe zdanie można zastąpić jednym dziesięcioliterowym słowem. Krócej, szybciej, a to ma swoją wcale znaczną wartość, bo kontakty z krakowskimi neptekami zgodnie z zasadami SV należy ograniczać do minimum.
    • kamyk_wj Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 16:16
      Na szczęście nikt z moich znajomych nie rozpoczyna listu (również elektronicznego) od WITAM! Zatem nie mam dylematów.
      Nie pozwalam na poufałości konsultantom telefonicznym (Panie Michale...), informuję, że do mnie należy się zwracać "Proszę pana...", bo imienia używam tylko w kontaktach z kolegami i przyjaciółmi. Poprawiam tychże konsultantów w kwestii odmienności mojego nazwiska - też się deklinuję.
      Uważam to za swój mały wkład w ochronę dziedzictwa narodowego, którego częścią jest język polski.

Szanowny Panie Sekretarzu!
      Nie jest Pan sam.
      Pozdrawiam i pozostaję z wyrazami szcunku.
      (----------)
      kamyk_wj
    • antobojar Witam p.Rusinek,dostał pan spadek,a Rusinek cicho 22.04.12, 16:24
      .. siedzi.. i nie odpowiada na list..
      Bo pryncypialny..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka