Dodaj do ulubionych

Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa...

IP: *.opera-mini.net 01.12.12, 12:29
Jakość życia polepszy się najbardziej jak zmniejszą się podatki, biurokracja i znikną układy w urzędach, tak by każdy przedsiębiorca miał równy i łatwy sposób na prowadzenie swojego biznesu, bez użerania się z urzędnikami. Wtedy miasto się rozwinie, ludzie będą bardziej zadowoleni.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zygmunt Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.static.chello.pl 01.12.12, 12:43
      Następny, któremu przeszkadzają ekrany akustyczne. Co to za francowata nagonka! Niech sobie ci krytykanci pomieszkają chwilę w okolicach dwupasmówki, przy której nie ma takich ekranów. Nie wyśpi się taki przez hałas kilka nocy z rzędu, to inaczej będzie śpiewał.
      • Gość: B. Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 13:03
        A gdyby tym samym odcinkiem przejechało 5x mniej samochodów oddalonych o dodatkowe 10m od zabudowy za ekranem z drzew i krzewów - sądzę, że hałas na pewno był by mniejszy, a widok...no właśnie, był by widok i miejsce w którym da się żyć. Ściana ekranów dźwiękochłonnych i tak nic nie daje gdy mieszkasz ponad nimi.
        Właśnie przez taka ciemnotę, dalej będą powstawały takie autostrady w centrach miast, nieodwracalnie je niszcząc.
        Gratuluje wywiadu...z nadzieją, że w końcu władze zaczną myśleć.
        • Gość: Zygmunt Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.static.chello.pl 01.12.12, 13:21
          Przed czym chroni pozbawiony liści ekran akustyczny z drzew i krzewów, choćby teraz w grudniu?
          Zastanów się dwa razy, zanim coś napiszesz.
          • Gość: Galik Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.multi-play.net.pl 01.12.12, 14:44
            Zygmunt to ty przestań gadać dyrdymały.....
          • Gość: ixi Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.86.radiotel.com.pl 01.12.12, 17:21
            zamiast ekranow wystarczylyby ograniczenia predkosci i halas od razu bylby mniejszy
            na tych kilku kilku kilometrach na prawde nikt nie nadrobi drogi jadąc nawet 100km/h
            • Gość: Zygmunt Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.static.chello.pl 01.12.12, 17:51
              Zamiast samochodów, autobusów miejskich i ciężarówek tymi dwupasmówkami powinny jeździć furmanki konne i rowery. Wtedy rzeczywiście ekrany akustyczne staną się zbędne, hałas zniknie, a pobocza będzie można obsadzić pięknymi drzewami i rozłożystymi kolorowymi krzewami. Jakość życia okolicznych mieszkańców zdecydowanie się poprawi! Na początek - w ramach eksperymentu - proponuję zastosować takie rozwiązanie w ciągu ulic Opolska - Lublańska.
              • piontakolumna Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z 01.12.12, 18:21
                Niektórym nigdy nie dogodzisz:) A propos pytania czy ktoś mieszkał obok 2 pasmówki? -Ja mieszkam obok 3pasmowki z podwojnym torowiskiem tramwajowym, ale nie jest to dla mnie tak uciązliwe bo oddziela mnie od niej kilkumetrowej szerokości ciąg pieszy obsadzony drzewami z obu stron. Gdyby zamiast tego mialby stanąć kretyński ekran "dżwiękochłonny", to osobiści bym sabotowal jego budowę. Mówię stanowcze nie betonowi mentalnemu wylewającemu się gdzie popadnie.
                • Gość: Adnrzej Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.salbis.petroinform.com 01.12.12, 22:12
                  Osobiście nie lubię ekranów akustycznych, ale zaatakowaliście człowieka bezmyślnie i arogancko. Zygmunt grzecznie zapytał w jaki sposób drzewa mają chronić przed hałasem zimą. Zamiast konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie otrzymał bezmyślną odpowiedź by przestał gadać dyrdymały. Super. Naprawdę. Możemy się różnić i nie zgadzać, ale nie dyskutujmy jak przekupki na targu i zamiast argumentów używać haseł typu spadaj na drzewo bo nie masz racji. W tym wywiadzie padło hasło o konsultacjach społecznych i o dialogu. Konsultacje polegają na wysłuchaniu każdego głosu, a nie na wysłuchaniu tylko tych, którzy uważają podobnie. Poniżej robak zamieściła ciekawe informacje na temat bariery zieleni. Nie znam się na tym, ale na "chłopski rozum" rzeczywiście drzewa bez liści to chyba nie stanowią specjalnie dużej bariery dla hałasu. Warto o tym porozmawiać bo robak pisze z sensem. Nie zgadzam się też z argumentem, że należy ograniczyć prędkość. Po to buduje się szeroką dwupasmówkę żeby samochody na niej jechały nie 40/h ale szybciej. Z moich doświadczeń wynika jednak, że i prędkość 40/h może być uciążliwa. A do tego, gdy jeszcze samochody będą stały na światłach, potem ruszały itp. itd. Nie zmienia to faktu, że ktoś bardzo pomógł firmom produkującym ekrany tak rygorystycznie skonstruowaną ustawą. Ale może to tylko przypadek i ktoś zwyczajnie przedobrzył?
                  • Gość: smok Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 01.12.12, 22:47
                    Jeszcze jeden,który "wie lepiej".
                    Dlaczego w tym kraju jest tak jak jest skoro mieszkają tu prawie sami geniusze?
                    A zarządzają najgłupsi.(?)
                    Tak sobie wyobrażają infantylne dzieciaki,które nigdy za nic nie były odpowiedzialne.Nie muszą w swoich cudownych receptach,brać pod uwagę np.finansów,uwarunkowań decyzyjnych,opinii publicznej,możliwości realizacji,etc.
                    To jednak o wiele większy trud niż klepanie w klawiaturę.
                    • Gość: Sowa Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: 94.42.92.* 04.12.12, 11:14
                      No właśnie, zarządzają najgłupsi. Bo nikt z mądrych nie pcha się w takie bagno jakim jest praca i płaca w urzędach!
          • Gość: Fajas Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 09:13
            Przeczytaj wywiad. Chodzi w nim o pomysł i rozwiązanie aby w miastach nie budować arterii komunikacyjnych dla samochodów. Zmusić ludzi do pozostawienia samochodów w garażach i na parkingach wokół miast i wozić ich w ekologicznych środkach transport publicznego. Napisz co myślisz o tym pomyśle. Mi się wydaje całkiem sensowny ja osobiście nie chce żyć w mieście zabetonowanym, pełnym samochodów. Dlatego od 1 stycznia wypisuję się z płacenia podatków tutaj i po 19 latach w Krakowie przeprowadzam się na wieś.
            • Gość: ja Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 19:53
              Nie chcesz żyć w zabetonowanym mieście to czes przenieść się na wieś. O ile ograniczanie ruchu tranzytowego przez Kraków jest dla mnie zrozumiałe o tyle utrudnianie ruchu samochodom mieszkańców jest głupotą. Nie chce mi się rozbierać na części wypowiedzi pana socjologa, ale demagogia aż sie z niej wylewa.
              • Gość: ulryk Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 12:21
                a co pan socjolog w wyborach startuje? Gośc jest naukowcem a nie politykierem.
                Nie on pierwszy wpadł na pomysł ze warto żeby w mieście było trochę zieleni np. planty czy park bednarskiego były już dawno temu!
                Nie ma sensu robienia z Krakowa Los angeles gdzie 80% powierzchni miasta stanowi asfalt.
            • htoft Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z 03.12.12, 12:04
              Gość portalu: Fajas napisał(a):

> Dlatego od 1 stycznia wypisuję się z płacenia podatków tutaj i po 19 latach w
              > Krakowie przeprowadzam się na wieś.

I oczywiście będziesz musiał codziennie dojeżdżać samochodem powiększając korki. Cóż za mądry pomysł!
            • Gość: Sowa Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: 94.42.92.* 04.12.12, 11:13
              I co? Będziesz musiał i tak dojeżdżać do pracy do miasta... Chyba, że będziesz pracował w domu, lub w ogóle nie będziesz musiał pracować. Życzę powodzenia.
        • Gość: dekada Majchra Autostrada Skawina to mega patologia IP: *.61.citypartner.pl 01.12.12, 23:46
          zabawne, że u krakowskich urzędników dalej wygrywa myślenie sowieckie.

Niech mi ktoś wytłumaczy, kto odpowiada za powstanie tych ekranów?
          Kto odpowiada, za aż tak szeroką drogę?
          Czemu nie korzystamy z przykładów z bardziej rozwiniętych państw??

Ruczaj potrzebował tramwaju, zgoda, Ruczaj potrzebował lewoskrętów, ostatnie kilkaset metrów Grota powinno być poszerzone. Kropka!!
          Do tego ograniczenie prędkości do 40km/h, wymuszone radarami, Bobrzyńskiego zmieniona w aleje z prawdziwego zdążenia, z centralnie położonym torowiskiem.

Niech mi ktoś powie, że mieszkańcy nie byli by wtedy bardziej szczęśliwi.
          • Gość: francjosef Przypominam Ci "dekado Majchra" że,... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 08:54
            ...centralnie położonego torowiska nie chcieli mieszkańcy w tzw. konsultacjach społecznych, których to formularze można było nawet przez internet wysyłać. Więc koniec pieprzenia. Mleko się już rozlało. Jest ulica, jest tramwaj. Uspokoić ruch? Wymusić 40 km/h ? - wystarczy "zielona fala". Ale póki co to ruszanie, hamowanie, ostre starty żeby na następnym zielonym przejechać. Co do zielonej fali to nigdy jej nie będzie w Krakowie ( no może oprócz Płaszowa ). 30 mln czy więcej dla Siemensa poszło w błoto. Komunikacja ze swoim uprzywilejowaniem jest o kant d... potłuc. Tramwaj ze średnią prędkością mniejszą niż 20 km/h...
      • Gość: Łobziak W lesie będziesz miał ciszej IP: *.va-router.com.pl 01.12.12, 15:09
        Czemu narzekasz na hałas mieszkając blisko cywilizacji?
        • eminey Re: W lesie będziesz miał ciszej 01.12.12, 15:30
          Bo to niezbywalne prawo kazdego?
        • bosman_maly Re: W lesie będziesz miał ciszej 01.12.12, 15:39
          Hałas nie jest dobrem w cywilizacji, tak jak nie jest nim przestępczość (bo w lesie nie ma).
      • Gość: poli Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 16:50
        Widzisz, mało wiesz, a dużo piszesz. Bez sensu.
        Dlaczego na zachodzie nie ma takich patologicznych rozwiązań? Może oni mają jakieś INNE METODY walki z hałasem? Zastanów się nad tym :)
        • Gość: ja Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 19:59
          Byleś kiedyś w dużym mieście w cywilizowanym kraju? Najblizej do Wiednia, jedź i pooglądaj. Da się jechać szybko i jeżeli ktoś tam powiedziałby że należy zmuszać mieszkańców do zostawiania ich własnych samochodów w domu to jego kariera skończyłaby się błyskawicznie. Co najwyżej mógłby robić karierę w niszowych ugrupowaniach eko-terrorystów.
      • tymon99 Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z 05.12.12, 16:14
        Gość portalu: Zygmunt napisał(a):

> Następny, któremu przeszkadzają ekrany akustyczne. Co to za francowata nagonka!
        > Niech sobie ci krytykanci pomieszkają chwilę w okolicach dwupasmówki

nie należy budować dwupasmówek tam, gdzie mieszkają ludzie. i tyle.
    • podein Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... 01.12.12, 13:36
      ILE BŁĘDÓW W TEKŚCIE NP. " .... mieście, w którym od miesiąca co kilka dni pojawiają się komunikaty wzywające do pozostawania w domu ze względu na zanieczyszczenie powietrza. Choć sam jestem kierowcą..."

ROZUMIEM, ŻE CHODZI O SAMOCHÓD ?

KTO TO SPRAWDZA PRZED PUBLIKACJĄ ?

• Gość: a Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.gemini.net.pl 02.12.12, 01:11
        Nie, nie chodzi o samochód. Chodzi o to, żebyś nie wychodził(a) z domu, nie otwierał(a) okien itp. bo jest zanieczyszczenie powietrza.
      • Gość: Fajas Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 12:48
        Jak dobrze pamiętam komunikaty dotyczyly pozostawiania w domu i nie otwierania okien.
      • Gość: Teodor Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 09:05
        podein - ustaw sobie te komunikaty na maila to będziesz wiedział o co chodzi:
        www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-prognozaMalopolski/Malopolska/Strony/default.aspx
    • Gość: kochanica ksiedza Pełna zgoda IP: *.play-internet.pl 01.12.12, 13:54
      Wreszcie jakiś sensowny głos. Dlaczego mnie nie dziwi, że ten człowiek nie pracuje w żadnym urzędzie i o niczym nie decyduje? A szkoda. Ale przecież u nas nadal panuje selekcja negatywna i do urzędów, do samorządów i polityki trafiają najgorsi i najgłupsi. A społeczeństwo potem płaci słone rachunki za ich głupotę radośnie i drogo wcielaną w życie.

A wśród komentarzy dyżurne dyrdymały o zbyt wysokich podatkach, mitycznych kosztach pracy (w kraju - raju śmieciówek) i konieczności uwolnienia rzkomo spętanej przedsiębiorczości, bo jak oligarchii będzie dobrze to wszystkim będzie dobrze. Brednie neoliberlane, empirycznie obalone i skompromitowane w cywilizowanym świecie, które jakoś w tym polskim ciemnogrodzie nie moga odejść do lamusa.
    • greganton Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... 01.12.12, 14:02
      Dobry tekst, mądry człowiek.
      • Gość: Jan Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.opera-mini.net 01.12.12, 14:31
        Ekosocjalista.
        • Gość: krakós Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 16:51
          Balusz, czy to ty? A może brata masz?
          • Gość: Gość Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.multi-play.net.pl 01.12.12, 20:49
            A krakós to ten sam co całe dnie wypatruje w oknie i ohydnie sprzedaje kierowców Straży Miejskiej?
            • Gość: Kajman Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.12, 22:49
              Jeśli ktoś dzwoni to znaczy że kierowcy ohydnie wpychają się tam gdzie nie powinni
      • Gość: Krakus Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.12, 15:39
        mądry - popieram
    • Gość: mrws Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.multi-play.net.pl 01.12.12, 14:43
      Przeczytałem ten artykuł wczoraj w wydaniu papierowym i chociaż nie ze wszystkim się zgadzam, to w wielu sprawach pan Kubicki ma nie tylko racje, ale też ciekawie potrafi swoje poglądy zaprezentować. Wcześniej nie zwracałem nawet uwagi np. na to, że w większości dzielnic nie ma gdzie wyjść wieczorem i trzeba jechać do Centrum. To mi się wydawało naturalne. Ciekawe wydało mi się to co powiedział o metrze i kosztach jego utrzymania, czy o kosztach alternatywnych budowy stadionów.
      W każdym razie gratulacje za intrygujący artykuł.
    • xelene Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z 01.12.12, 14:45
      `madry czlowiek .I co z tego .Tacy moga niewiele
    • Gość: Piotr Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.compower.pl 01.12.12, 15:32
      A teraz o efekcie tego artykułu.
      W mieście-urzędzie ktoś stwierdza: fajne to niech nam przygotuje raport z rekomendacjami, co czynić
      Powstaje raport za 20 tys. powiedzmy
      Raport ląduje na biurku decydentów.
      Przepisuje się z niego fragmenty do strategii rozwoju miasta.
      Na średnim szczeblu urzędu powstają konkretne rozwiązania, rozmiękczające strategie i dostosowujące rekomendacje do realiów.
      Efekt: dzieje się tak jak działo do tej pory, nowe rozwiązania są przypadkowe i nieprzemyślane.
      Witamy w Polsce, gdzie liczy się działanie/wydawanie, nie myślenie.

• czarny.jazon123 Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... 01.12.12, 15:44
      Panie redaktorze Piłat, "stara "Nowa Huta właśnie jest wbrew temu co pan mówi dobrym miejscem do mieszkania . Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnął pan takie fałszywe wnioski. Intuicja? Pani redaktor Radłowska, która podobno mieszka w "starej" NH panu to powiedziała?sam pan to wymyślił?skorzystał pan z ankiety wśród studentów, którzy "na Hucie" nigdy nie mieszkali, ale bardzo dużo słyszeli w tvn 24 i od starszych kolegów i mają "wiedzę". Pan socjolog też niewiele wie o NH bo nawet nie zna projektu "nowej " Nowej Huty szeroko opisywanego między innymi na łamach gazety której udziela wywiadu. Jeśli w tej "Nowej" Nowej Hucie będzie praca, obiecywana strefa przemysłowa, dokończona obwodnica i nie trzeba będzie jeździć do pracy do centrum Krakowa to ludzie chętnie tu zamieszkają. Żeby wyciągnąć taki wniosek nie trzeba być socjologiem.
      • Gość: stary nowy Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 16:28
        Dziękuję za ten komentarz!!! Naprawdę sprawił mi wiele radości. W zupełności się zgadzam i oceniam wiedzę i opinie (liczba mnoga!!!) Pana redaktora Piłata jako bardzo stronnicze i krzywdzące ludzi, którzy mieszkają w starej NH. Pierwszy raz spotkałem się z opiniami Pana redaktora przy okazji budowy krematorium na ulicy Sieroszewskiego, obok szpitala Żeromskiego i od tamtej pory, za każdym razem, kiedy czytam opinie na temat moich terenów zamieszkania dochodzę do wniosku, że moje przyzwoite 'M' jest przeznaczone do wyburzenia, zasypania i zapomnienia, bo na nic innego nie zasługuje. To wierutna bzdura wynikająca z nieznajomości panujących tu warunków. Zieleń, szerokie ulice, cisza to tylko niektóre atuty tego miejsca, ale to przecież nie to samo co doskonale położony beton w innych dzielnicach Krakowa. pozdrawiam !!!
      • big_gadu Nowa Huta - martwe miasto ! 01.12.12, 20:52
        Niestety Nowa Huta to już martwa część miasta,
        widze ile stoi tu pustych mieszkań,
        jak po kolei likwiduja sie sklepy i punkty usługowe,
        w ostatnim kinie Sfinks - na seansach pustki,
        Teatr Ludowy i Łaźnia Nowa - grają dla Krakowa,
        letni ogródek piwny koło teatru zamknięty,
        Stylowa sie trzyma wspomnieniami,
        zostaje tylko ten bar na placu bieńczyckim !

Młodzi jadą w świat, a starzy odchodzą !
        Za praca jedzie sie do Krakowa i dalej,
        na razie nie ma tu pracy ale jest pomoc społeczna i darmowe obiady !
        • czarny.jazon123 Re: Nowa Huta - martwe miasto ! 01.12.12, 23:20
          W NH (myślę o historycznej czyli 5 dzielnic) wcale nie umiera, nawet zaczęło się budować szczególnie w Czyżynach (mieszkaniówka). Stoją puste mieszkania? czy jesteś pośrednikiem nieruchomości? Jeśli masz taką szczegółową, wiedzę, bo ja jakoś tego nie widzę, nie ma pustostanów w których mieszkają bezdomni. Dużo pustych nowych mieszkań podobni (tez tego nie widziałem) jest na nowych blokowiskach deweloperskich. Mieszkania w NH chyba się sprzedają bo są tańsze niż w szeroko rozumianym Krk.
          Ludowy, Łazina grają dla Krakowa? robiłeś jakieś ankiety?są jakieś badania? dowody sprawdzają?Letni ogródek zamknięty, bo zima idzie, chyba nie zauważyłeś. Do dobrej pracy jedzie się raczej dalej niż do Krk, bo taką trudno znaleźć.
          Jedne punkty upadają inne powstają, koncentrują się w centrach handlowych.Dobry lokal pod usługi w NH nie jest łatwo znależć a wiem to od osoby która prowadzi i rozwija działalność usługową w NH.
          • Gość: gadu Re: Wolne lokale w NH !!! IP: *.blast.pl 02.12.12, 18:03
            Ulica Mościckiego w NH - przy niej jest chyba z 6 duzych pustych lokali na parterze do wynajęcia od zaraz,
            ostatnio zamknieto komis meblowy,
            lokal jest wolny !
        • Gość: Nh Re: Nowa Huta - martwe miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 23:29
          Eee, tak zle nie jest... Mieszkam tu 20 lat, pare lat temu tez tak myslalem. Ale teraz widze naokolo mase mlodych fajnych ludzi z dzieciakami. Stara huta nie jest zlym miejscem do zycia...spokoj, zielen, infrastruktura, komunikacja. Wady? Brak kawiarni, pubu, w lecie pijaczki dra ryje, ale wole to od karkow z siekierami z innych czesci krk...
          • Gość: Krakus w NH Re: Nowa Huta - martwe miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 16:42
            Dobrze powiedziane - krótko i na temat :)

Mieszkam w starej NH od 12 lat. Widok z okna - sama zieleń i przestrzeń. Wsiadam do auta i jadę, a nie stoję w korku. Kogo bym ze znajomych, czy rodziny nie odwiedził w innych częściach miasta, to wniosek zawsze ten sam - z okna widać najczęściej sąsiedni blok, hałas, jeden wielki korek, a w okolicy niespecjalnie jest gdzie wyjść na spacer. Ruczaj tutaj przoduje.

Zresztą co tam - wystarczy popatrzeć na google mapsy na starą NH z góry, żeby zobaczyć, jak miasto powinno być budowane. Harmonijna zabudowa zanurzona w zieleni :)
        • Gość: nieves09 Re: Nowa Huta - martwe miasto ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:59
          to prawda
          jedyne co funkcjonuje w Hucie to sklepu spożywcze i z alkoholem.
          Młodzi nie mają gdzie się spotkać, o przepraszam są centra handlowe.
          Pewnie ktoś równie znający i rozumiejący miasto jak Pan Paweł mógłby coś zaproponować dla Huty, bo prezydent Majchrowski w wywiadzie dla Kroniki Krakowskiej tuż przed ostatnimi wyborami nie widział żadnej potrzeby ożywiania taj ogromnej dzielnicy... Wielka szkoda
          bo inicjatywa jest, jest potrzeba, są chęci, np. tu: www.kinoswit.pl/
          • Gość: nieves09 Re: Nowa Huta - martwe miasto ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 11:04
            a to nie ten Świt, a szkoda, już myślałam, że w końcu ożyło z impetem
    • Gość: Bart Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.ghnet.pl 01.12.12, 15:46
      Brawo!
      Dlaczego tacy ludzie jak Pan Kubicki nie rządzą tym miastem?
      • Gość: Kajzer Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.12, 17:55
        Niestety do wyboru mamy zawsze tylko Jacusia i przypadkowe pokraki z Platformy i Pisu :/
    • tymon99 Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z 01.12.12, 16:02
      Gość portalu: Jan napisał(a):

> Jakość życia polepszy się najbardziej jak zmniejszą się podatki, biurokracja i
      > znikną układy w urzędach

tak wysoko oceniasz jakość życia w somalii?
      • Gość: Sowa Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: 94.42.92.* 04.12.12, 11:29
        Porównanie do Somalii jest zupełnie nie na miejscu. Faktem jest, że opieszałość urzędników, ich brak kompetencji powodują, że środki publiczne są marnowane. A to jedno z najcięższych przestępstw! Skoro są marnowane, trzeba ich więcej i błędne koło się zamyka, a ty chyba żyjesz w takim błędnym kole właśnie.
    • Gość: gosc Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.12, 16:13
      Wreszcie jakiś rozsądny głos.....
    • Gość: krakós Świetny tekst! 100% zgody! IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 16:49
      Świetny tekst! 100% zgody!
    • Gość: blabla Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 17:51
      "a z naszej komunikacji miejskiej, w porównaniu z innymi polskimi miastami, możemy być naprawdę dumni"....blagam... Pani Pawle, kiedy ostatnio jechał Pan autobusem w stronę AGH?? Jeśli chodzi o komunikację, to jest to ostatnia rzecz, z której Kraków może być dumny. Wręcz przeciwnie, jest to powód do wielkiego wstydu. Proszę się przejechać np. do Wrocławia i porównać sytuację...

• Gość: Adnrzej Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.salbis.petroinform.com 01.12.12, 18:23
      Bardzo ciekawy wywiad i dużo w nim padło interesujących kwestii i pomysłów. Choć nie ze wszystkim się zgadzam. Wolę jednak taką jakość rozmowy niż utkany z frazesów i gotowych klisz bełkot radnych i urzędników. Moje zastrzeżenie budzi tak często w artykule podkreślane umiłowanie krakowskiej komunikacji. Nie spotkałem wśród moich znajomych nikogo, kto by piał z zachwytu dla tego, co ostatnio uczynił ZIKiT. Wręcz przeciwnie ludzie są wściekli. I nawet nie chodzi o zmiany, ale o bezsilność, o to, że po prostu ma się ich w nosie, ignoruje ich potrzeby. Według mnie, to niebezpieczne bo pogłębia przepaść między władzą, a społeczeństwem i pokazuje, że my i tak nic nie możemy. Za każdym razem próbuję zweryfikować, czy narzekania są efektem lenistwa i złości, bo ktoś coś w czyimś życiu zmienił, czy rzeczywiście jest trudniej. Niestety to nie jest zwykłe ludzkie marudzenie, ale to jak w tym wywiadzie ładnie zostało powiedziane "pogorszenie warunków życia".
    • Gość: MP Czemu tak myślący człowiek... IP: *.ghnet.pl 01.12.12, 20:05
      ...nie może zostać Prezydentem Krakowa?
      Ciągle mamy wybór między dbającymi tylko o własny interes leśnymi dziadkami z PRL-u, a politykierami mającymi oko tylko na szybki przeskok do Warszawy. Dlaczego naszym miastem nie może rządzić ktoś, kto zna kawałek świata i sięga myślą dalej niż koniec własnego nosa?
    • Gość: robak Bariera z zieleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 21:13
      Zaadniczo dobry tekst, trafne spotrzezenia itd. jednak po raz kolejny w artykule o krakowskiej infrastrukturze czytam podawany z ust do ust mit o wspanialych akustycznych wlasciwosciach bariery z zieleni cyt. "Na Ruczaju wystarczyłaby - oczekiwana zresztą przez mieszkańców - bariera z zieleni." Tak wiec chcialabym cos na ten temat napisac, jako ze akustyke budowlana mialam z Panem pracujacym na codzien w slynnym Frauenhofer Institut we Freiburgu, ktory staral sie nam wpoic, ze drzewa, ciagi zieleni i zywoploty maja jako czynniki chroniace przed halasem znikome znaczenie. Rozumiem ze z socjologiczno/ urbanistycznego punktu widzenia odgrodzenie Grota Roweckiego od reszty swiata ma negatywne skutki. Jednak tak przez autora( i nie tylko) potepiane ekrany akustyczne maja wielokrotnie wyzsza skutecznosc niz "bariera z zieleni". Aby uzyskac taki efekt, jaki daje ekran o wysokosci tylko 2 metrow nalezaloby posadzic sciane zieleni o glebokosci 25-30 metrow, pojedyncze drzewa lub zywoploty nie maja praktycznie prawie zadnego dzialania( chyba jedynie jako "rozpraszacze" halasu) Taki, jako "sciana przeciwhalasowa" posadzony las, powienien sie skaldac z drzew iglastych i lisciastych, poniewaz iglaste redukuja dzwieki o czestotliwosci 500 und 2000 Hz, natomiast lisciaste o 2000 und 8000 Hz. Oczywiscie musialy by tam sie znalezc takze nizsze rosliny, czyli krzaki, zywoploty itp. zeby wypelnic takze dolna czesc "zielonego ekranu".
      Oczywiscie drzewa sa ladne i pelnia takze funkcje ekologiczna opraz psychologiczna( pozytywna;) a ekrany nie, ja takze nie lubie ekranow, alubie drzewa:) Jednak denerwuje mnie te ciagle powtarzane opinie o cudownych akustycznych wlasciwosciach drzew. Poza tym jak ide na spacer z dzieckiem i musze przejsc odcinek wzdluz ulicy Lublanskiej, to bardzo jestem wdzieczna za zainstalowanie tam tychze "szpecacych" ekranow. Wole ogladac ekrany, niz smierdzace samochody, a gdyby tak jeszcze je zazielenic, bo wiele z nich ma strukture na to pozwalajaca, to nie bylyby wcale takie zle.
      • Gość: Zygmunt Re: Bariera z zieleni IP: *.static.chello.pl 01.12.12, 21:46
        Święte słowa Robaku! Próbowałem to wyrazić w górnej części tego wątku trochę innymi słowami, to mi odpowiedzieli, żebym przestał gadać dyrdymały....

• Gość: Adnrzej Re: Bariera z zieleni IP: *.salbis.petroinform.com 01.12.12, 22:01
        Ciekawe. Dzięki za ten głos.
      • tymon99 Re: Bariera z zieleni 02.12.12, 00:31
        nie powołuj się na instytut, którego nazwy nie potrafisz zapisać. dziękuję za uwagę.
        • Gość: robak Re: Bariera z zieleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 07:01
          literowka sia kazdemu moze zdarzyc,co nie zmienia tresci zawartej w poscie.
          • tymon99 Re: Bariera z zieleni 05.12.12, 16:13
            wystarczy pojedynczy rząd drzew, żeby zwęzić jezdnię o metr. to spowoduje zmniejszenie liczby i prędkości pojazdów, a więc i zmniejszenie hałasu.
      • Gość: Bartek Re: Bariera z zieleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 00:34
        Nie rozumiesz. Szpalery drzew powinien powstać zamiast kilku pasów ruchu. W ten sposób zredukuje się źródło hałasu.
      • Gość: asdf Re: Bariera z zieleni IP: *.60.citypartner.pl 02.12.12, 09:32
        Jaki sens ma ekran o wysokości 2m postawiony przy bloku kilkunastopiętrowym?
        • Gość: Adnrzej Re: Bariera z zieleni IP: *.salbis.petroinform.com 02.12.12, 11:20
          Pisałem już wyżej, że nie znam się na tym, ale to co pisze "robak" jest godne rozwagi i analizy. Tymczasem "w ramach" dyskusji dostało jej się za literówkę, co miało merytorycznie zdyskwalifikować jej i opinię, choć to nie był konkurs filologiczny. Usłyszała także, że nie rozumie, bo chodzi o to, ze szpaler drzew powinien powstać zamiast kilku pasów ruchu. Hm, tego ja z kolei nie rozumiem, bo analizując ową propozycję można przyjąć, że zamiast drogi lepiej posadzić drzewa.... Fakt wtedy na pewno będzie cicho. Ale chyba w tym przypadku chodziło o to, że nie trzeba było aż tak szerokopasmowej drogi budować, wystarczyło wąską ścieżkę i do tego las wzdłuż drogi. Ale robak napisała ogólnie, że drzewa nie chronią, a nie pisała o tym konkretnym przypadku. Wydaje się jednak, że nie od szerokości drogi, ale od natężenia ruchu zależy hałas. Owszem szersza droga zachęca większą ilość kierowców do podróżowania, ale w Kr nie brakuje także wąskich wiecznie zapchanych ulic. Ok, też nie jestem zwolennikiem ekranów i uważam, że mocno przesadzono z ich budową na Ruczaju. Nie zgadzam się jednak, że droga tam wybudowana jest za szeroka. Dziś może wygląda to śmiesznie, ale gdyby w kilku miejscach w Krk wybudowano szerszą drogę wiele lat temu nie trzeba by było znów jej przebudowywać. Nie ważne, to jest pole do dyskusji. Mnie przekonuje, to co napisała robak, bo jak na razie nikt merytorycznie tego nie podważył.
        • Gość: robak Re: Bariera z zieleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 13:33
          Ja wcale nie polemizuje, ze ekrany nie sa optymalnym rozwiazaniem, tylko ze w dzielnicach ktore juz istnieja, wraz z infarstruktura sprzed lat, jest to niestety jedno z niewielu skutecznych rozwiazan. Miastem, ktore ma bardzo ciekawy program do zwalczania halasu jest Wieden. Tam, oprocz wprowdzenia wielu ograniczen dla kierowcow czesto spotykamy sie z architektonicznym rozwiazaniem polegajacym na dobudowaniu drugiej elewacji przed stare budynki, cos w rodzaju werandy( czesto bardzo ladne i pasujace do otoczenia- nie kojarzyc z byle- jaka przybudowka), co przy nieciekawych elewacjach naszych blokow moglo byc dodatkowym efektem na plus.To by rozwiazalo przynajmniej w jakims stopniu problem budynkow, ktore sa wysokie. Padlo pytania jaki sens ma budowanie ekranow, przy takich wlasnie wysokich budynkach. Tak wiec- halas dotyczy nie tylko bezposrednich mieszkancow, ale rowniez tych, ktorzy tamtedy po prostu przechodza. Jako ze czesto spaceruje z wozkiem dzieciecym staram sie unikac takich odcinkow, gdzie tych ekranow nie ma- roznica jest kolosalna! Czyli w mojej okolicy jest to Opolska/ Lublanska, 29.Listopada. Na odcinku przy Lublanskiej/ Rondo Polsad gdzie sa ekrany moga spacerowac ludzie, biegac psy i dzieci, bez tego malo kto by tam wogole przebywal. Poza tym takie ekrany przyczyniaja sie do rozproszenia dzwieku, ktory odbijajac sie od jednej i drugiej sciany traci na natezeniu( dobrze gdy nie jest to gladka sciana z pleksi, tylko ciezki material o porowatej strukturze, gdyz pory takze rozpraszaja dzwieki) to daje cos takze wyzszym pietrom. Nie znam dokladnie sytuacji na Grota Roweckiego, jednak mysle ze i tam ciezko by bylo zaplanowac z gory rozwiazanie przy pomocy "grubego" pasa zieleni. I na koniec- nie posiadam samochodu i jak dla mnie wszedzie mogloby postac "utopijne miasto przyszlosci" gdzie poruszamy sie komunikacja miejska, na rowerach i na piechote, nie bronie ekranow tylko racjonalne myslenie. Na wlasne oczy widzialam w Barcelonie ulice o gabarytach wiekszych niz 29. Listopada, ktora byla dopuszczona tylko dla pieszych/ tramwajow/ rowerzystow itd. i nie byla to Rambla lub inny deptak;) tylko jakas ulica oddalona od scislego centrum. Socjolog ma racje piszac, ze nalezy inaczej planowac miasta, ale my w kraju gdzie jazda samochodem po papierosy jest swiadectwem statusu spolecznego, znajdujemy sie niestety lata swiatlne od takich rozwiazan.
          • Gość: Adnrzej Re: Bariera z zieleni IP: *.salbis.petroinform.com 02.12.12, 16:26
            A ja mam samochód, ale papierosów nie palę, więc może dlatego rzadko go używam. Niemniej, zawsze staram się polemizować, gdy ktoś demonizuje znaczenie samochodów i pisze o tym, że są niepotrzebne/zbędne (wiem, tak definitywnie nie zostało to wypowiedziane w Twoim poście). Pozostawmy wybór ludziom. Skoro ktoś ma ochotę jeździć na rowerze zamiast/i/oraz/lub poruszać się samochodem to w porządku, ale nie róbmy z tego ideologii. Ja poruszam się po Krk głównie pieszo, czasami rowerem, bywa że i samochodem. Ale nie mam zamiaru nikomu mówić, że moje piesze wycieczki są wskazane dla innych. Chodzę, bo lubię i mam czas. Pewnie gdybym pracował 8-9 godzin na etacie i musiałbym odwozić/wozić dzieci do szkoły/przedszkola inaczej bym sobie zorganizował życie. Też jak miałem małe dziecko, to nie posiadałem autem. Dziś myślę, że to był błąd, z wielu względów, o których nie będę tutaj pisał. A wracając do ekranów, zapewne masz rację jeśli chodzi o to, co napisałaś. Zastanawiam się jednak, czy te absurdy nie wynikają z tego, o czym też jest wspomniane w tym artykule, że nie ma kompleksowego myślenia. Deweloper buduje bloki, by jak najwięcej budynków wcisnąć na wykupionej ziemi, kto inny projektuje drogi, jeszcze kto inny osiedlową infrastrukturę. Tymczasem skoro wiemy, że będzie tam droga, w dodatku szerokopasmowa, to może wystarczy stworzyć pas ochronny, którego nie wolno zabudować. I ten pas pozwoli z jednej strony na stworzenie pasa zieleni, z drugiej strony odsunie nieco osiedla od drogi. Pytanie tylko jak daleko i czy to będzie skuteczne. Ale to jest pytanie do specjalistów. Różnych dziedzin. Problem chyba tylko w tym, że nikt tak nie umie planować. Każdy sobie rzepkę skrobie i potem jest jak jest czyli stawiamy ekrany, bo tak jest najprościej.
            • Gość: Eryk Re: Bariera z zieleni IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 09:10
              Autostrada skawina biegnie też przez tereny na których bloki stoją od co najmniej kilkunastu lat. To jest przykład jak droga może zdewastować miasto. Tak miasto, które powinno być całością a nie poszatkowane.
              Autostrada skawina wyeliminowała pieszych. Możesz mieć albo auto albo jakoś wsiąść do tramwaju. Pieszo już nie przejdziesz.
              Komu zrobiono dobrze? Kto na tym zarobił? Kto skorzystał a kto stracił? Straciło miasto jako organizm, zarobiły jednostki.
    • Gość: :) Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.12, 22:40
      Kim jest pan Paweł Nikt Kubicki? kogo zna w redakcji ? ha ha ha
    • Gość: Fajas Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 09:07
      Bardzo zgodne z moimi przemyśleniami o tym, jak bardzo w złym kierunku rozwija się Kraków. Liczba inwestycji nietrafionych, nielogicznych i idiotycznie zaprojektowanych w Krakowie poraża :( Rondo Mogilskie i schody ruchome czy ktoś za te schody odpowiedział swoim ciepłym stołkiem? Ile one kosztowały i po co nam złom wmontowany w beton za nasze i naszych dzieci pieniądze? Chyba po to aby jakiś kolega urzędnika miejskiego mógł zarobić... Smutne to obudźcie się!
    • Gość: II grupa podatkowa polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego krk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.12, 10:58
      wyprowadziłem się pod to śmierdzące miasto. ja mi moje dzieci oddychają świeżym powietrzem. poza tym nie będą bulił wysokich podatków na puste stadiony za MILIARD
      • Gość: Ziober Re: polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 12:31
        Ty se oglądnij mapy zanieczyszczenia powietrza w Małopolsce. I potem dopiero łudź się, że masz "świeże powietrze"
        • Gość: Fajas Re: polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.12, 12:46
          Jak tak dalej będziemy gospodarować zasobami Ziemi jak to robimy jako jednostka, spolecznosci i globalnie to niedługo udysimy się w swoich wyziewach i utopimy w własnym g... Trzeba zmienić sposób myslenia i mieć swiadomosc tego, ze "jak spuszczasz swoje gowno w toalecie to ono nie znika, kiedyś do ciebie wroci"
          • Gość: Sowa Re: polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego IP: 94.42.92.* 04.12.12, 11:32
            Akurat kolego gospodarka wodno-ściekowa w Krakowie całkiem nieźle funkcjonuje. Brak natomiast globalnego myślenia. Wszyscy przeciwnicy globalizacji powinni się zastanowić jaką planetę pozostawią swoim dzieciom, jeżeli nie zaczną myśleć globalnie. Gamonie wredne!
        • Gość: II grupa podatkowa Re: polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.12, 13:09
          zapewniam cię że w każdej gminie pod Krakowem jest czystsze powietrze. Nie ma takiego pyłu jak w krk. uwierz mi
          Poza tym jestem zadowolony że podatki które płacę już w małej podkrakowskiej gminie nie idą na stadiony tylko pożyteczne rzeczy jak chodniki, asfalt i place zabaw dla dzieci.

Wydano miliard złotych na stadiony (z odsetkami) i nikogo za to nie rozliczono... Chrzanić takich włodarzy.
        • Gość: r_xxx Re: polecam wyprowadzkę ze starego i śmierdzącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 14:54
          Sprawdziłam - i mam.
          I płacę za to, co służy mieszkańcom. Polecam fragment o "białych słoniach".
          Jak potrzebuję czegoś w Krakowie - to płacę haracz na komunikacją, czy parking. Te pieniądze są zmarnowane, ale to i tak duuzo mniej niż byłoby zmarnowanych podatków.
    • Gość: robak Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 13:32
      Ja wcale nie polemizuje, ze ekrany nie sa optymalnym rozwiazaniem, tylko ze w dzielnicach ktore juz istnieja, wraz z infarstruktura sprzed lat, jest to niestety jedno z niewielu skutecznych rozwiazan. Miastem, ktore ma bardzo ciekawy program do zwalczania halasu jest Wieden. Tam, oprocz wprowdzenia wielu ograniczen dla kierowcow czesto spotykamy sie z architektonicznym rozwiazaniem polegajacym na dobudowaniu drugiej elewacji przed stare budynki, cos w rodzaju werandy( czesto bardzo ladne i pasujace do otoczenia- nie kojarzyc z byle- jaka przybudowka), co przy nieciekawych elewacjach naszych blokow moglo byc dodatkowym efektem na plus.To by rozwiazalo przynajmniej w jakims stopniu problem budynkow, ktore sa wysokie. Padlo pytania jaki sens ma budowanie ekranow, przy takich wlasnie wysokich budynkach. Tak wiec- halas dotyczy nie tylko bezposrednich mieszkancow, ale rowniez tych, ktorzy tamtedy po prostu przechodza. Jako ze czesto spaceruje z wozkiem dzieciecym staram sie unikac takich odcinkow, gdzie tych ekranow nie ma- roznica jest kolosalna! Czyli w mojej okolicy jest to Opolska/ Lublanska, 29.Listopada. Na odcinku przy Lublanskiej/ Rondo Polsad gdzie sa ekrany moga spacerowac ludzie, biegac psy i dzieci, bez tego malo kto by tam wogole przebywal. Poza tym takie ekrany przyczyniaja sie do rozproszenia dzwieku, ktory odbijajac sie od jednej i drugiej sciany traci na natezeniu( dobrze gdy nie jest to gladka sciana z pleksi, tylko ciezki material o porowatej strukturze, gdyz pory takze rozpraszaja dzwieki) to daje cos takze wyzszym pietrom. Nie znam dokladnie sytuacji na Grota Roweckiego, jednak mysle ze i tam ciezko by bylo zaplanowac z gory rozwiazanie przy pomocy "grubego" pasa zieleni. I na koniec- nie posiadam samochodu i jak dla mnie wszedzie mogloby postac "utopijne miasto przyszlosci" gdzie poruszamy sie komunikacja miejska, na rowerach i na piechote, nie bronie ekranow tylko racjonalne myslenie. Na wlasne oczy widzialam w Barcelonie ulice o gabarytach wiekszych niz 29. Listopada, ktora byla dopuszczona tylko dla pieszych/ tramwajow/ rowerzystow itd. i nie byla to Rambla lub inny deptak;) tylko jakas ulica oddalona od scislego centrum. Socjolog ma racje piszac, ze nalezy inaczej planowac miasta, ale my w kraju gdzie jazda samochodem po papierosy jest swiadectwem statusu spolecznego, znajdujemy sie niestety lata swiatlne od takich rozwiazan.
    • Gość: Pipi Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.18-162-184.mc.videotron.ca 02.12.12, 17:06
      Oczywiście porzebny spokój ale jednak musimy pamietać że zaakceptowaliśmy życie w mieście , a tu no cóż zawsze będzie hałas czy to z ulicy , samlotów , pobliskich placów zabaw , barów, stadionów, sąsiadów głosno mówiących i grających w momencie kiedy my chcemy odpocząć . Miasto oczywiście żyje. Dla wszystkich kochających spokój proponuje zaprzestac pracy , twój zakład pracy może byc uciążliwy z jakiegos powodu innym ludziom , dojeżdzasz obojetnie czym- jest hałas , spaliny, ryk silników ,dzwonek tramwaju mało tego ekologiczny w mieście tramwaj zartuwa życie komus kto mieszka przy elektrowni albo psuje krajobraz liniami i słupami wysokiego napiecia. Tak, musimy iść na jakis kompromis ale skoro chcemy zarabiac na turystach i sami byc turystami musimy zgodzić sie na samoloty, autostrady i niestety samochody w miastach. Nic złego nie widze w wialkich arteriach miejskich problemem sa parkingi , mysle ze mozna wykożystac wiele zaopuszczonych miejsc np starych fabryk, takich jest wiele i to blisko centrum i i wybudować tam podziemne albo wielopiętrowe parkingi oczywiście płatne, tak jest przciez na całym cywilizowanym świecie. Po co ktoś zaiwestował miliony w nowe Rondo Mogilskie jak teraz zaczyna sie mówic o zlikwidowaniu głownej arterii do Nowej Huty. Przenieść samochody innym pod dom na i tak zakorkowane ulice. Stajemy sie wygodniejsi a Kraków leży niestety w strefie klimatu gdzie mamy dżdżyste jesienie i wiosny a zimne zimy , kto przekona właścieciela samochodu żeby np w mrożny dzien stał na pół godziny na przystanku czekając na tramwaj lub autobus, zamiast siedzic te same pół godziny w ciepłym samochodzie chociażby nawet w korku . Transport w każdej formie jest dla miasta bardzo ważny i dlatego że miasto jest dla każdego musimy się zaakceptować nie walczyc, każdy ma tu swoje prawo , właścieciel samochodu płaci różne opłaty nawet przy zakupie paliwa a za jego pieniądze zamyka sie mu dojazd do pracy lub domu
      • Gość: Gucio Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 12:19
        odpowiedzi są proste. Kierowcę samochodu mogłaby przekonać dobrze działająca komunikacja miejska a nie taka w której na przystanku zostajesz bo nie da się wepchnąć czy w mróz trakcja tramwajowa pada.
        Auto też trzeba odśnieżyć itd. Pamiętam jak w latach 90tych gdzie dużo mniejszy był ruch samochodowy często wybierałem właśnie autobus czy tramwaj zamiast samochodu bo nie musiałem się o nic martwić. Teraz zdecydowanie wolę auto.

Jeżeli chodzi o rondo mogilskie to przykład likwidacji pieszych. Tam pieszy nie ma życia. Jest to rondo typowo samochodowe. Nawet przesiąść jest się ciężko w porównaniu ze stanem przed remontem (z tramwaju na autobus i odwrotnie). Omijam je z daleka gdy jestem pieszy.
        Mogilska aktualna to przelotówka z NH do Krakowa. Nie wiem jak ktoś może poruszać się nią rowerem. NH z Krakowem łączy też al. pokoju ale tam chodniki są szerokie.
    • Gość: "bez"tlenowiec Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.home.aster.pl 02.12.12, 21:01
      To jedna z najmądrzejszych wypowiedzi na temat Krakowa, jaką w życiu czytałam!!! Ten człowiek ma 100% racji. W naszym mieście władze nie myślą systemowo, nie zastanawiają się jak ich decyzje wpłyną na miasto za 5-10 lat! A od innych to już na pewno nie chcą się uczyć (w ogóle z nauką mają kłopoty). Jak można inwestować w mury, budynki, skoro nie ma czym oddychać!! Coraz częściej myślę o poszukiwaniu miejsca zamieszkania w innym mieście, kraju… Póki byłam odpowiedzialna wyłącznie za siebie to była to moja sprawa, że truję się w tym mieście, ale słuchanie i czytanie o tym, że mam z dzieckiem zostać w domu dla jego dobra zamiast móc z nim wyjść na spacer i cieszyć się słońcem to jakaś chora sytuacja!!!!
      • Gość: imd beztlenowcy IP: 77.236.24.* 02.12.12, 21:29
        ano właśnie..
    • Gość: Hugo Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z Wa... IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 09:21
      Kubicki na prezydenta!
    • Gość: Sowa Re: Socjolog o Krakowie: Nie bierzmy przykładu z IP: 94.42.92.* 04.12.12, 11:51
      Trzeba jeszcze dodać, że zaczną doceniać podatnika. Bo każdy podatnik jest klientem i tak powinien być traktowany. Klient nasz pan. Niestety u nas petent to wróg, oszust, bałwan, imbecyk, kretyn itd. Niestety tak myślą urzędasy od dołu aż do samej góry!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka