Dodaj do ulubionych

Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 08:45
"Ale decyzji wcześniejszych cofnąć nie możemy - tłumaczy Elżbieta Koterba." - pytanie co robi miasto, aby takie wyprzedawanie publicznych przestrzeni już się nie powtórzyło? No i nie rozumiem, na jakiej podstawie prawnej deweloperzy zablokowali zakaz grodzenia?

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.13, 09:43
      Ile dostaje p. Koterba za bezradne rozkładanie rąk? Ciężka praca...
      • tymon99 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 11:47
        ale pytasz, ile dostaje od miasta, czy ile dostaje od budimeksu?
        • Gość: BLADŹ Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.mofnet.gov.pl 09.02.13, 11:50
          Matko Boska Częstochowska, co oni z Krakowem robią! Nie wystarcza im gó..., które wybudowano na Ruczaju? Cały Kraków ma tak wyglądać? Miasto faweli.
      • Gość: niepiszbzdur Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.static.chello.pl 09.02.13, 15:51
        Akurat, decyzje, które Cię bulwersują zapadły nim Koterba została prezydentem. A dzięki niej uda się ochronić chociaż część pasa. Podobnie jak Młynówkę. Bo to co inni robili latami, albo nie robili wcale - czyli plany zagospodarowania, ona wprowadza bardzo szybko. I od razu uprzedzam komentarze: nie mam z nią nic wspólnego, po prostu uważnie śledzę co się dzieje w KRK. Ona odkręca to, co spieprzyli jej poprzednicy. Niestety, wszystkiego naprawić się nie da!!
        • Gość: duch Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.13, 17:16
          Wszystko fajnie, też uważam, że każde miasto powinno mieć takie plany. Ale , żeby nie skończyło się tak jak w Poznaniu. Tam urzędnicy uchwalili plany nie licząc się z finansowymi konsekwencjami. Pisała o tym Gazeta Wyborcza. Teraz Poznań w sądach przegrywa kolejne sprawy i płacą deweloperom gigantyczne odszkodowania, ktore najprawdopodobniej wywróca budżet miasta. Wprowadzajamy plany ale rozumnie a nie za wszelką cenę! Zasądzone odszkodowania będziemy płacić MY - mieszkańcy , a nie urzędnicy czy radni. Uchwalone bezmyślnie plany w Poznaniu zamiast perspektywy rozwoju dadzą miastu zapaść finansową i inwestycyjną da długie lata. A więc plany tak, ale z rozumem i NIE ZA WSZELKĄ CENĘ!
          • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 18:22
            Zgoda, ale tu o zadnych odszkodowaniach nie moze byc mowy...
            • Gość: Artur66 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.centertel.pl 09.02.13, 19:34
              Odszkodowanie będzie. DZiennik Polski pisał o tym dość delikatnie ale Ci, co byli na tej dyskusji o planie w Urzędzie Miasta, mówili, że nawet znana jest kwota, o która Budimex wystąpi w razie jak plan wejdzie w życie. Podobno, to grube miliony. Znowu podrożeją bilety, parkowanie w strefie albo okroją pensje nauczycielom, bo przecież nie urzędnikom! O Poznaniu czytałem, Miasto tam też było pewne swego a teraz nikt nie wie co zrobić? Przczytaj, pisała Wyborcza, kilka artykułów. Zgroza. Radni mówili, że gdyby wiedzieli jaka kasa będzie na odszkodowanie, to by zrobili korekty. Teraz i tak nie Oni zapłacą tylko pójdzie z kieszeni mieszkańców. To nie jest takie proste. Tam developerzy też działali zgodnie z prawem i za zgodą Miasta.
              Ciekawe, że i Dziennik Polski i Gazeta piszą tylko o pasie a nie o istocie problemu. Nie wiadomo o co chodzi... Faktycznie dla Miasta lepiej jak będzie się napuszczac mieszkańców na dewelopera. A jakoś nikt nie pisze i nie mówi, że kochane Miasto planuje budowę tramwaju wzdłuż pasa ! To dopiero rekreacja . Mówili o tym na tym spotkaniu w Urzędzie Miasta.

• Gość: ejhej Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 19:39
                Tramwaj w tamtym miejscu ma być linią KST, docelowo jedną z trzech głównych w tym mieście. To chyba dobrze, że miasto chce inwestować w infrastrukturę komunikacyjną, dla przyszłych mieszkańców tego koszmarka?
              • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 23:10
                Ale za co to odszkodowanie?

Rozumiem w przypadku Cracovii. Facet kupil hotel, radni zrobili z niego zabytek, to teraz wlasciciel ma zwiazane rece.

Tu sytuacja jest zupelnie inna. Facet kupil ziemie, ktora nie miala byc pod zabudowe i wystapil o WZ-ki. Ale wszystkich budynkow jeszcze nie postawil. To za co odszkodowanie?

O odszkodowaniu chyba juz ktos wspominal w tym temacie. Jest tez tu: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1486064&page=10
                • Gość: citer Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 00:37
                  Dziennik Polski pisał o tym po dyskusji publicznej nad planem Czyżyny Pas. Plan obniża wysokość budynków a część terenu przeznacza na zieleń publiczną. To oczywiste, że jeśli plan zostanie zatwierdzony, to developer zgodnie z prawem może żądać odszkodowania za obniżenie wartości działki. Takie jest prawo i Miasto powinno wysokość takich odszkodowań wpisać jako koszt wprowadzenia planu. Obawiam się, że podobnie jak to było w Poznaniu, nasze Miasto "wie lepiej". Jeśli tak będzie, to szykujmy portfele, my mieszkańcy, bo nie urzędnicy.
                  • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 10.02.13, 15:24
                    Jest tylko jeden drobiazg:
                    Gdy deweloper kupil teren nikt mu nie obiecywal, ze bedzie mogl cos na nim zbudowac. Deweloper mogl sie najwyzej o to starac.
                    Plan tego nie zmienia - przeciwnie, wciaz moze.

Tak samo jak bedzie mogl wybudowac wszystko, na co dostanie WZ przed obowiazywaniem planu.
                    Gdyby bylo inaczej bylaby podstawa do dochodzenia odszkodowan.

Gdyby bylo tak, jak piszesz, to mieszkancy swoszowic mogliby sie domagac odkszkodowan za to, ze miasto w planie zapisalo, ze ich ziemie beda pod domki jednorodzinne.
                    A przeciez oni mogli tam wybudowac blok.
              • tymon99 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 23:44
                Gość portalu: Artur66 napisał(a):

> A jakoś nikt nie pisze i nie mówi, że kocha
                > ne Miasto planuje budowę tramwaju wzdłuż pasa !

bo też i niczego takiego miasto (już) nie planuje - działki, które były rezerwą terenu na ten cel, zostały sprzedane.
                • Gość: artur66 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: 79.162.105.* 10.02.13, 00:16
                  Czyli nasze kochane Miasto sprzedało działki, na których planowali tramwaj, no to teraz pewnie zaczną buntować mieszkańców przeciwko nabywcom tych działek. Zaczną mówić, że przez złych prywatnych spekulantów Miasto nie może zapewnić infrastruktury transportowej mieszkańcom, których tak kocha.

• eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 10.02.13, 15:24
                    Teoretycznie tramwaj moznaby tam jeszcze wcisnac...o ile ci z nowych blokow nie beda protestowac...
          • Gość: gość Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:10
            Oooo ale ten głos już słyszeliśmy na dyskusji publicznej - PANIE REPREZENTANCIE DEWELOPERA (jednego czy drugiego).
            Pan jesteś tym od 10 milionów czy tym od 50?
            • Gość: artur66 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 02:38
              Przecież była to dyskusja publiczna OBURZONY PANIE REPREZENTANCIE MIASTA KRAKOWA. Na spotkaniu mogli być wszyscy zainteresowani, także Ci, którzy już kupili albo są bliscy kupienia mieszkania na osiedlu Avia. W czasie dyskusji ponoć tylko Budimex zgłaszał możliwość wystąpienia o odszkodowanie. Jeśli wiesz o dwóch roszczeniach, to na pewno JESTEŚ Z URZĘDU MIASTA, bo skąd to możesz wiedzieć. A tak swoją droga, to dziękujemy za informacje. Teraz wiemy, że dwaj developerzy żądają od Miasta kwoty w sumie 60 milionów złotych. A więc zaczęło się.
              • Gość: gość Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 08:20
                a niech wystąpią.

Wtedy upubliczni się dowody mówiące, że budowę tzw. etapu I zaczęli na trzy tygodnie przed uzyskaniem zezwolenia na budowę, i kilka innych jeszcze ciekawszych dokumentów.
      • Gość: Miasto Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 22:26
        Całe miasto, Jacekem i reszta, najpierw posprzedawali ziemie a teraz ręce rozkładają
    • kflynn Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 09:43
      "Ale decyzji wcześniejszych cofnąć nie możemy - tłumaczy Elżbieta Koterba."

To jest cała kwintesencja miasta krakowa (nie zasługuje na pisanie z wilekiej litery). Sprzedać coś bezmyślnie, a potem rozkładać ręce że nic nie można zrobić. Dokąłdnie jak z Cracovią - nic za wczasu, tylko działania na rozpacz po fakcie kiedy już zrobi się za głośno o tym jak miasto oddaje bezmyślnie kolejna rzecz "prywaciarzom" bez zabezpieczenia ich statusu czy przeznaczenia zanim będzie za późno.
    • bt2 Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... 09.02.13, 10:11
      Indolencja miasta (o ile nie zła wola) w kwestii nowego osiedla w Czyzynach nie ma chyba granic! Bezceremonialnie i jakosciowo miernie niszczy się unikatowy w skali świata pas startowy w centrum miasta, bez ŻADNEJ wizji i pomysłu jak zamienić to miejsce w ciekawy zakątek miasta. Zamiast tego otrzymamy kolejne ochydne wizualnie blokowisko. Mało tego, wszystkich dotychczasowych mieszkańców tego osiedla traktuje się jak śmieci, które przeszkadzają w ambitnych planach inwestycyjnych. Terenów zielonych między Dywizjonu 303, a 2 Pułku właściwie już nie ma. Parkowanie to istny horror. Właśnie cudem uniknięto zamkniecia szkoły podstawowej, żłobki i przedszkola przepełnione, a do tego kilkutysięczne osiedle w drodze, bez miejsc postojowych i infrastruktury. BRAWO dla miejskich urzędników za oddaną służbę mieszkańcom!
      • Gość: dsfs można było zrobić piękny park dla mieszkańców IP: *.ists.pl 09.02.13, 10:49
        można było zrobić piękny park dla mieszkańców.
        Nikt nie troszczy się w tym mieście o przestrzeń miejską. Można było posadzić drzewa, postawić parę ławek, zrobić alejki spacerowe, miejsce gdzie mieszkańcy mogli by się integrować. Cz rzeczywiście tak trudno na to wpaść radzie miejskiej? Zamiast tego tworzy się podziały i konflikty. Walencja - miasto wielkości Krakowa: zaszokowało mnie ilością parków, skwerów, ławek, zadbanej przestrzeni miejskiej dla mieszkańców. w Polsce nadal króluje nepotyzm i prywatne korzyści.
        • eminey Re: można było zrobić piękny park dla mieszkańców 09.02.13, 11:36
          Mozna tez bylo zrobic plac (kiedy ostatnio powstal jakis w Krakowie) czy bardziej ogolnie tereny rekreacyjne.

Dla kogos kto tam mieszka, to tak, jakby postawic mur wokol blon i powiedziec "to nasze, wara".
          Oczywiscie mieszkancy zlych starych osiedli nie maja wstepi. W druga strone tak to jednak nie dziala. Wystarczy spojrzec, jak inwestor z duma chwali sie wszystkim tym, co wokol jest:
          www.budimex-nieruchomosci.pl/krakow-osiedle-avia/otoczenie-lokalizacja.html
      • Gość: duch Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.13, 17:30
        Ten "cud", który uratował szkołę podstawową, to powstające w sąsiedztwie wielkie osiedle mieszkaniowe. Chwalił się tym jeden z Radnych Miasta Krakowa w jednym z wywiadów. To osiedle, które uratowało szkołę, to wlaśnie budowane osiedle Budimeksu. Jak to jest Panowie Radni, to w końcu ten Budimex jest dobry czy zły?
    • destin I tak tworzy się podziały...Kretynizm 09.02.13, 10:33
      Coś czuję że już niedługo zaczną się pobicia, podpalenia i inne ciekawe dla mieszkańców tego getta rzeczy. Ostatecznie, kto lubi snobów?
      • Gość: gość Re: I tak tworzy się podziały...Kretynizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 08:17
        na pewno "oszczędni", którzy zamiast u siebie zaczną parkować z drugiej strony płota
        będą mieli udekorowane szyby smołą. To już postanowione.

• biedron78 Re: I tak tworzy się podziały...Kretynizm 17.03.13, 00:15
          najlepiej od razu potnijcie ich maczetami, jak to macie w zwyczaju...
          ja myślę, że to świadoma polityka miasta, żeby dzieci tych co chcą bić nowych mieszkańców i niszczyć samochody, spotkały się w szkole z dziećmi normalniejszych rodziców. żeby przynajmniej dzieciaki miały szanse poznać inne wzorce niż wandalizm i przemoc.

Gość portalu: gość napisał(a):

> na pewno "oszczędni", którzy zamiast u siebie zaczną parkować z drugiej strony
          > płota
          > będą mieli udekorowane szyby smołą. To już postanowione.
          >
    • Gość: adam80 Ale się uśmiałem IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 10:41
      "... teren o tak wybitnych walorach kulturowych, rekreacyjnych, edukacyjnych, społecznych ..."
      Przecież to tylko stary beton z czasów wojny. Naprawdę mamy to zostawić na wieki wieków? Nie lepiej go zagospodarować? Jak nie w takim miejscach budować to gdzie? A później ludzie narzekają ,że mieszkania drogie, ale z drugiej strony nigdzie nie pozwolą budować.
      • eminey Re: Ale się uśmiałem 09.02.13, 11:39
        Moze nastepnym razem zamiast sie smiac warto przyjechac i zobaczyc.

Na pasie zawsze mozna spotkac jakichs ludzi - czy to na spacerze, czy idacych gdzies. Odbywaja sie tam rowniez koncerty, rozne wydarzenai organizowane przez dzielnice. Swego czasu bylo tez na nim lodowisko. Korzysaja z niego dzieciaki w wieku szkolnym i przedszkolnym.
        W rogach pasa startowego znajduja sie kosze - wiec jest nawet sport.

I Ty chcesz to zlikwidowac i wstawic nowe bloki? Kto na tym skorzysta?
        • Gość: z huty Re: Ale się uśmiałem IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:34
          Czemu piszesz głupoty? Ktoś ci za to płaci????

Chyba nie o tej części pasa piszesz. Na pasie przy siedzibie spóldzielni do tej pory był parking dla tirów, a w krzakach nieco dalej ludzie z Nowej Huty grzebali zdechłe psy. I ja to wszystko czułem i widziałem z okna. Więc nei gadaj głupot, jak tu nie mieszkasz.
          Cza najwyższy, aby chaszcze pełne żuli, zdechłych psów i bezdomnych zaczęły wyglądac jak miasto.
          • Gość: Łobziak Jedyna alternatywa wobec chaszczy, to blokowisko? IP: *.va-router.com.pl 09.02.13, 12:43
            Naprawdę nie potrafisz zauważyć innych możliwości? Park, plac, ośrodek kultury lub sportu, przedszkole, szkoła, nawet prywatna. Miasto to przede wszystkim przestrzeń wspólna.
          • eminey Re: Ale się uśmiałem 09.02.13, 12:50
            Tak, oplacaja mnie masoni.

Jesli bardzo chcesz, to moge Ci wyslac zdjecie. Mam widok z okna prosto na blok 26 (II pulku), takze rozrost tego osiedla moge sam obserwowac.
            Mam nadzieje, ze na zdjeciu nie musi byc dzisiejsza gazeta, bo nie chce mi sie isc do kiosku specjalnie...

Nie wiem o jakim miescie mowisz, skoro teren ma byc ogrodzony i niedostepny dla ludzi z zewnatrz.
            CHyba, ze chodzi tylko to, zeby wygladalo. O tak, wybitna architektura - trudno wzrok oderwac...

imageshack.us/a/img33/203/25102012642.jpg
        • Gość: duch Re: Ale się uśmiałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.13, 17:49
          Lodowisko było poprzedniej zimy. W radiu przez całe ferie można było usłyszeć zaproszenie na łyżwy. Pamiętam to dobrze. Lodowisko na pasie zorganizował i sfinansował Budimeksu a nie Miasto , dzielnica czy spółdzielnia. Nie dajmy się kręcąc! Przecież teraz stan pasa rodzi oczywiste zagrożenie; dziury, pęknięcia, rozpadliny . To i owszem teren rekreacyjny ale chyba dla panów w dersach i ich pitbulli . Trzeba jeszcze uważać na ścigające TIR-y. Widać, że większość wypowiadających się nie było na pasie od kilku lat.
          • eminey Re: Ale się uśmiałem 09.02.13, 18:24
            Prosze o przynajmniej jedno zdjecie dresa z pitbulem. Skoro jest ich tam pelno to nie bedzie problem.

Stan jest w zlym stanie, bo jest zaniedbany. Nie znaczy to jednak, ze musza na jego miejscu powstawac bloki...
            • Gość: duch Re: Ale się uśmiałem IP: *.centertel.pl 09.02.13, 19:48
              Bloki na pasie??? To dopiero bzdura. Niestety powtarzana przez wielu. Pas jest chroniony od zabudowy i nawet Budimex nic na to nie poradzi. Zzobacz projekt albo wizualizacje lub makietę. Są dostępne. Proszę Cię nie powtarzaj takich bzdur, chyba, że robisz to dla kogoś. A jesli chodzi o zdjęcie , to nie radzę zbliżać się do tych panów z aparatem. Z reszta chodzi o prawdę w jakim stanie jest ten pas. Idź, zobaczysz .
              • eminey Re: Ale się uśmiałem 09.02.13, 23:52
                Mieszkam tu niemal od cwierc wieku. Wiem w jakim stanie jest pas...
        • Gość: docent Re: Ale się uśmiałem IP: *.centertel.pl 09.02.13, 21:56
          Tak tylko to lodowisko zorganizowała Firma Budimex. W lecie jest tam stary popekany kawalek asfaltu i otoczony krzakami. wartosc historyczna tego pasa to taka, ze w latach 70-tych uczylem sie tam jezdzic samochodem he, he
      • kflynn Re: Ale się uśmiałem 09.02.13, 11:46
        Ale niech likwidują pas... ale nie stawiając blokowisko a tworząc park, przestrzeń ogólnodostępną czy inne tego typu miejsce jakie w każdym mieście jest potrzebne, bo miasto to nie tylko przestrzeń do budowania blokowisk.
      • Gość: smoczekrakowski Re: Ale się uśmiałem IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 15:17
        zalej się betonem, to my się uśmiejemy lemingu
        • Gość: citer Re: Ale się uśmiałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 23:51
          Lemingu ? To już wiemy, kto tak na prawdę stoi za nickami niektórych forumowiczow...
      • Gość: gość Re: Ale się uśmiałem IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:14
        Oho... koledze pewnie nie po drodze do żadnej z nowohuckich bibliotek.
        No? Co się kończyło? Budowlankę, że móżdżek już więcej nie przyjmie jak widok kilku dobrze położonych cegiełek?
    • Gość: Jan POchwała Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.146.201.64.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.13, 10:49
      10-cio piętrowe bloki na pasie startowym to oznacza między innymi koniec małopolskiego pikniku lotniczego.
      Genialne posunięcia mają miejsce w tym jak je nazywacie królewskim stołecznym mieście krakowie. Nic nie pozostaje jak tylko gnać do Krakowa i zamieszkać w nim na stałe ciesząc się przemyślanymi i trafnymi decyzjami włodarzy miejskich mających w pierwszej kolejności na uwadze dobro mieszkańców.
      PS. Wczoraj czytałem, że smog w mieście jest w sporej części efektem zabudowywania naturalnych ciągów wentylacyjnych w Krakowie.
      Niech Bóg ma Was w opiece.
      • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 11:40
        Piknik jest po drugiej stronie stella sawickiego. Nowo budowane bloki beda na tyle daleko, ze piknik moze sie odbyc.

O ile nie bedzie protestow z powodu halasu...
        • kflynn Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 11:49
          Z pewnością. Ludzie w swej małostkowości mają to że kupują mieszkania wiedząc ze obok jest lotnisko, parking, ruchliwa droga, nawet plac zabaw gdzie dzieci "głośno" się bawią, a potem mają pretensje do świata i domagają się likwidowania wszystkiego bo im nie odpowiada. Ale żeby pomyśleć przed zakupem w tym miejscu to już nie bardzo.
          • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 12:00
            Dlatego dobrze, ze tworza sie plany miejscowe - wtedy beda sobie mogli krzyczec najwyzej w powietrze.

Szkoda tylko, ze tutaj plan powstaje tak pozno, a stary (Czyzyny-Dabie) zostal uchylony.
          • Gość: citer Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 13:39
            Myśleć wczesniej, to powinno Miasto. To Oni pozwolili na wykup pasa i sami dali pozwolenie na takie jego przeznaczenie. Teraz chcą dysponować cudzym i szczują teraz mieszkańców przeciwko deweloperom ciesząc się, że nik nie mówi kto tak na prawdę zawalił na całej linii.
    • Gość: czyżynowy Ale się uśmiałem... IP: *.home.aster.pl 09.02.13, 11:14
      GW pisze o rekreacji, ale chyba nie wie, że tylko TIRy jeździły po pasie. Wiecznie z okna widziałem smordzące cięzarówki. I to była ta rekreacja. Żenada. Śmiechu warte.
      Teraz będę widział teran zielony i boiska. I rewelka. A że grodzony - trudno, to teren prywatny i mają prawo go ogrodzić. Orlik przy szkole też jest grodzony, ogródki przedszkolne - też. To normalne. Jak nie chcesz dewastacji i ruiny za chwilę, to musisz ogrodzić.
      A w ogóle to może warto, zeby miasto kupiło ten teren i zrobiło park miejski, co??? Jak można się rozporządzać cudzym. Niektórzy pewnie chcieliby wejśc do mnie do domu i z dużego pokoju zrobić pokój publiczny, dla wszystkich, hehe. I co jeszcze??????
      • eminey Re: Ale się uśmiałem... 09.02.13, 11:43
        Jak mozna sie rozporzadzac cudzym? Dobre pytanie.
        Moze zapytamy o nie inwestora?
        www.budimex-nieruchomosci.pl/inwestycje/osiedle-avia/lokalizacja/duze/mapa_Czyzynyzdojazdem.jpg
        Pas byl zaniedbany, ale nie znaczy to, ze nikomu nie sluzyl.
        Trollujesz, albo jestes klakierem, bo skoro mieszkasz przy pasie, powinienes byc swiadomy, ze teraz bedziesz wszedzie chodzil jak pacman - wzdluz murow (jak to ma miejsce przy nowym budynku kolo szkoly na dywizjonu, tym kolo parku).

Poza tym o zadnym wchodzeniu nie musi byc mowy. Pas mial juz zaplanowane przeznaczenie.
        Tyle tylko, ze dokumenty, w ktorych to bylo zapisane nie mialy mocy prawnej, albo ja stracily (vide plan zagospodarowania przestrzennego czyzyny-dabie).
    • Gość: MAX Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 11:26
      Pani Koterba ma dobry PR, ale z jej działań nic nie wynika, żadnych efektów... Nadal zabudowa w Krakowie to jeden wielki burdel, a taki Budimex smieje się nam wszystkim w twarz. Nie wierzę, że na żadnym etapie uzgadniania ten inwestor nie mógł byż zablokowany przez urzędników i to legalnie. Takie sprawy to powinny zahaczyć o CBA. Wystarczy zgłosić sprawę na Racławicką ...
    • Gość: Łobziak Mentalność chłopska w natarciu IP: *.va-router.com.pl 09.02.13, 11:28
      Grodzone osiedle zamiast płotu wokół chałupy.
      Droga pod sam płot. Wszak jak trzeba coś załatwić to bez samochodu się nie da.
      I zamykany parking pod samym domem, a najlepiej garaż zamiast stodoły. No, w ostateczności miejsce na samochód na publicznej drodze. Musi być!
      A po pracy do galerii handlowej tak jak wcześniej pod wiejski sklep. Też najlepiej samochodem.

Miasto, społeczność, wspólna przestrzeń. "A co to takiego?! Panie, u mnie na wsi to znałem wszystkich. A tu? Kto wie kim jest ten obcy, którego spotykam na ulicy albo pod blokiem. Nie wiem, nie znam, boje się. Bezpiecznie to jest tylko w mojej zagrodzie. Mojej!"
      • Gość: abcd Re: Mentalność chłopska w natarciu IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:46
        Głos na puszczy.
    • 1234qwerty Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... 09.02.13, 11:49
      Ciekawe co by było jak by tak ogrodzić te dwa stare osiedla i niech się ci z nowego bujają za infrastrukturą. Żłobek, przedszkole, szkoła tylko dla tubylców a nowi won Jak to prosto korzystać z czyjegoś dorobku. A jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o duża kasę. Gdyby te pieniądze poszły na odczadzenie miasta no to jeszcze można by było to jakoś przeżyć, ale sądzę że poszły na opłacenie radosnej " tfórczości " Machlojkowskiego i radnych bezradnych.
      • eminey Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 11:59
        > Ciekawe co by było jak by tak ogrodzić te dwa stare osiedla i niech się ci z no
        > wego bujają za infrastrukturą.

Wtedy byloby zabawnie :)

Jednak dalsza eskalacja nic dobrego nie przyniesie. Miasto powinno byc dla wszystkich. Zwiekszanie ilosci zamknietych enklaw tylko pogarsza sytuacje...
        • Gość: ortografiagłupcze Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 12:07
          Słownik ortograficzny też powinien być dla wszystkich. Wciskanie ALT i robienie "ogonków" to taki duży problem czy jesteś kolejną ofiarą reformy i leniem?
          • Gość: bladź Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.mofnet.gov.pl 09.02.13, 13:43
            Za używanie przecinków do więzienia też nie wsadzają.
          • Gość: abcd Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:52
            Niektórzy korzystają z takich małych urządzeń z ekranikami, czyli - dla wtajemniczonych - telefonów komórkowych.
            Łapiesz, koleś? Czy wytłumaczyć jaśniej?
            W tym słowniku ortograficznym brakuje Ci części o interpunkcji, na Twoim miejscu reklamowałbym u sprzedawcy.
      • Gość: ANia Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:30
        W 100% Cię popieram.
      • Gość: Ann Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.13, 13:43
        I tak powinni zrobic, powinni ogrodzic swoje osiedla!!!!!!!!!!!!!
    • kflynn Kraków w podręcznikach architektury... 09.02.13, 11:56
      "Jakie piękne miasto, jak tu cudownie, Kraków najwspanialszym miastem w Polsce..." Jak to dobrze że miasto potrafi chociaż zamknąć się dla turystów w obrębie starego rynku i ew. Kazimierza, to chociaż tyle obrazu "wspaniałego" miasta idzie dzięki turystom w świat. I dobrze ze nie widzą tego co się dzieje poza, bo to już z wspaniałością nie ma nic wspólnego. Zwłaszcza z tą dziko stawianą zabudową w całym mieście bez ładu i skąłdu. Ale jedno jest pewne, to co się teraz dzieje na pewno znajdzie się także w podręcznikach architektury, ale Kraków stanie się wzorem jak niszczyć szeroko rozumianą tkankę miejską kompletnie ignorując to co na obszarze tego miasta się dzieje z zabudową.
    • flamengista Ludzie - czemu tam kupujecie? 09.02.13, 12:00
      Ja się przede wszystkim dziwię samym kupującym. Byłem nawet na dniu otwartym tego osiedla, bo były "promocje". Po usłyszeniu oferty i poczytaniu o kontrowersjach z otoczeniem od razu zrezygnowałem.

Moja opinia była taka:
      1. ceny absurdalne jak na taką lokalizację - podobne są na Rua Bonita i Nowym Dąbiu, a także na Akademickim
      2. wysokość budynków koszmarna, wszystkie obok siebie na miniaturowych działkach, z których KAŻDA będzie grodzona! Tak, to nie żart. Każdy blok, mimo że należący do tego samego osiedla ma być ogrodzony od reszty...
      3. droga dojazdowa: na dniu otwartym pracownicy firmy deweloperskiej nie byli nawet w stanie dać wiążącej deklaracji, że droga powstanie. W dodatku to chyba jedyna droga dojazdowa, więc przy 4 tys. mieszkań będzie się stało w korkach.
      4. transport publiczny - słabo, są tylko autobusy
      5. infrastruktura - słabo, za mało miejsc w przedszkolach i szkołach
      6. miejsca postojowe - ich ceny były droższe niż w innych nowych osiedlach, a przecież już wiadomo na wstępie, że ogólnodostępnych jest zdecydowanie za mało.

Do tego nieuchronny konflikt z mieszkańcami "starych" osiedli.

Zastanawiam się, czym się kierujecie kupując tu mieszkania...
      • Gość: ejhej Re: Ludzie - czemu tam kupujecie? IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 12:11
        Dużo lepszym pomysłem, jest kupienie mieszkania w bloku-plombie wewnątrz jakiegoś "starego" osiedla. Tak zrobiłem i mam blok nieogrodzony, z dostępem do infrastruktury i w pełni wkomponowany w otoczenie.

Na Czyżynach powstaje osiedle-potworek, który na wizualizacji może i wygląda "światowo", ale ze światowością nie ma nic wspólnego.
        • flamengista oczywiście 09.02.13, 12:27
          tylko że takie mieszkania są nieco droższe, bo blok nie może być zbyt wysoki. Ale mimo wszystko warto, bo i jakość życia wyższa. Tymczasem ludzie szukają każdej dziadowskiej oszczędności, widząc że mogą oszczędzić 300-500 zł na metrze. Tylko że dzieje się to kosztem parkingu, windy etc.

Wyczytałem właśnie na forum Avii, że w tych 11-piętrowych budynkach ma być tylko 1 winda. Czy w ogóle jest to możliwe i zgodne z obecnymi przepisami?

Ponoć nie ma też tam wózkowni i innych pomieszczeń wspólnych. Może to ktoś skomentować i ew. potwierdzić?
          • Gość: ejhej Re: oczywiście IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 12:34
            Tylko jedna winda? W moim bloku są dwie klatki = dwie windy. Razem ok 95 mieszkań na 6 piętrach + parter. I masz całkowitą racje - takie bloki są lepsze (i droższe). Choć nie do końca, bo u mnie wciąż są wolne mieszkania i 56 m2 można mieć już za 269 tys...
            Bo ludzie wolą właśnie takie wielkie "nowe" osiedla-potworki, zamiast jednego bloku wewnątrz istniejących bloków i infrastruktury.

Nie wyobrażam sobie mieszkać i żyć w takim ogrodzonym gettcie. A patologie społeczne można zwalczać w inny sposób np. przez monitoring.
            • flamengista cóż, można inaczej 09.02.13, 13:13
              btw: nowe osiedle w którym kupiłem mieszkanie też nie będzie grodzone. I choć była to sprawa drugorzędna, uznałem to właśnie za atut.
              • Gość: abcd Re: cóż, można inaczej IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:57
                Nie miej pewnosci, ze nie zostanie za rok, dwa, trzy ogrodzone decyzją wspólnoty.
                • flamengista istnieje taka możliwość 10.02.13, 09:03
                  ale najwcześniej za ca. 5 lat. Bo:
                  1. droga osiedlowa prowadzi do kolejnych etapów budowy osiedla, więc nie można jej zamknąć
                  2. na parterze naszych bloków są lokale usługowe i ich właściciele nie chcą ogrodzeń

BTW: sąsiednie, nowe osiedle też nie ma grodzeń - poza wewnętrznym patio z placem zabaw dla dzieci.

Moim zdaniem późniejsze ogrodzenie osiedla jest możliwe, ale mało prawdopodobne. Jestem w zarządzie mojej (starej) wspólnoty mieszkaniowej od 10 lat. Każdy "luksusowy" wydatek, oznaczający konieczność dodatkowego opodatkowania się na remonty jest na zebraniu bardzo krytykowany. Robimy tylko to, co konieczne. Ogrodzenie to zbytek i to dość kosztowny.
                • Gość: gość portalu Wspólnoty się nie gordzą IP: *.free.aero2.net.pl 10.02.13, 10:42
                  Nie znam przypadku, żeby jakieś istniejące osiedle się wzięło i ogrodziło.

To pomysł deweloperów. Moda na grodzenie powstała z uporczywego promowania grodzenia, nie z potrzeby mieszkańców. Dopiero się zaczyna od tego odchodzić, ale jeszcze dwa lata temu nie było w ogóle możliwości kupienia mieszkania w nieogrodzonym bloku, wszystkie nowe "inwestycje" były po prostu ogrodzone, bo tak. Na wizualizacji piękna metaloplastyka, jak przyjdzie co do czego, to samo Betafence co wszędzie.
                  • tymon99 Re: Wspólnoty się nie gordzą 10.02.13, 10:53
                    Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Nie znam przypadku, żeby jakieś istniejące osiedle się wzięło i ogrodziło.

jest takie miasto, nazywa się piaseczno. a właściwie to może raczej było :)
                  • eminey Co prawda tylko jeden blok... 10.02.13, 15:31
                    ...ale jednak:
                    maps.google.pl/maps?q=50.01938,19.973122&num=1&t=h&z=18
                    Przy tej okazji jedno z wejsc do przedszkola zostalo odciete...ooops
                  • Gość: byra Re: Wspólnoty się nie gordzą IP: *.play-internet.pl 11.02.13, 15:29
                    A ja znam - dom wschodzącego słońca na Bratysławskiej, w którym zresztą od wielu lat mieszkam. Jako mieszkaniec byłem przeciwny, ale rzutka pani prezes wspólnoty sobie wymarzyła że zrobi tu Ukryte Pragnienia...
          • tymon99 Re: oczywiście 09.02.13, 17:21
            flamengista napisał:

> mogą oszczędzić 300-500 zł na metrze. Tylko że dzieje się to kosztem parkingu, windy etc.

żeby kupić mieszkanie w którymś z bloków starego osiedla 2. pułku, musieliby dołożyć więcej.
            mieliby wtedy przyzwoitą ilość miejsca do parkowania i 1 windę na 18 mieszkań.
        • Gość: z huty Kupuję, bo fajne! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:36
          Lubię fajne i zadbane. Mam dosyć żuli i dziadostwa - wszędzie bohomazy i dewastacje.
          Jak tak lubisz, to twoja sprawa. Ale ja mam prawo mieszkać, gdzie chcę.
          • Gość: ejhej Re: Kupuję, bo fajne! IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 12:42
            Bo na Ruczaju - modelowym przykładzie tego typu podejścia do mieszkania (ogrodzone itd), nie ma przestępczości, żularstwa, dewastacji i graffiti? Oczywiście, że są. A jak dzieci "nowobogackich" staną się nastolatkami to dopiero będzie się dziać. Przykład zachodnich krajów i miast pokazuje, że zamknięte osiedla powodują jedynie patologię. Dlaczego mieszkańcy np. Amerykańskich przedmieść nie grodzą swoich domów, a u nas mur na dwa metry + ekrany akustyczne?

Jak widać, oni już "odrobili" swoje lekcje z psychologii życia w mieście.
            • Gość: z huty Re: Kupuję, bo fajne! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:52
              ejhej, przestań trollować.
              Urbanista się znalezł. Pisz do miasta, że chcesz park. Ja chce nowy samochów, ale nie pisze do ciebie , żebyś mi go kupił.
              Jak nasza policja i straz miejska będą działały tak jak w USA, to i ja zamieszkam na niegrodzonym PRL-owskim blokowisku, he he he.
              • kflynn Re: Kupuję, bo fajne! 09.02.13, 13:09
                A ja tam mieszkam i jest dobrze. Za PRL było jakieś planowanie osiedli - znalazło się miejsce na kawałek zieleni pod blokiem o jakimś boisku nie wspominając, a i zabudowa nie byłą tak gęsta byle upchać gdzie popadnie budynek.

Że bezpieczeństwo w zamkniętych osiedlach... gratuluję naiwności. Szczególnie drobni złodzieje kochają takie osiedla bo są tak zamknięte, że spokojnie gdzieś za rogiem muru mogą się schować o ochroniarz co najwyżej siedzi w swojej budce przy szlabanie i nudzi się oglądając TV. Zresztą, teraz może i będzie pięknie, a piękniej się zrobi jak dzieci podrosną, a rodzice jak zwykle o wyuczeniu poszanowania cudzej czy wspólnej własności zapomną.

Jedyna różnica to tak ze te stare blokowiska już od dłuższego czasu są na tym etapie, a nowe teraz wyglądają pięknie i potrzebują lat an dojrzenie tego pokolenia które lubi sobie strzelić bohomaza na murze. Na zachodzie zamknięte blokowiska budowali lata przed nami i już doszli do tego efektu i wiedzą że zamknięte nie znaczy nic dobrego, a zamkniecie tylko potęguje przybicie.

No ale dobrze - cieszmy się w tej naiwności i poczuciu snobizmu żyjąc w swojej klitce. Póki jeszcze możecie żyć iluzją.
                • flamengista grodzenie nie musi być tragiczne 09.02.13, 13:20
                  Generalnie jestem przeciwny grodzeniu, bo komplikuje wszystkim życie. Obok naszego osiedla deweloper postawił jeden blok, wspólnota się ogrodziła i zamiast szybkiego przejścia do centrum handlowego mamy drogę na około. Dodatkowe 3 minuty straty w każdą stronę.

Ale nie można zignorować całkowicie argumentu bezpieczeństwa. Jasne, pomalowanie ściany bloku w grodzonym osiedlu jest trudniejsze. Żule też nie siądą na ławce i nie będą sikać na śmietnik. To są plusy.

Problem polega na tym, że nasze grodzone osiedla mają tak niewielkie tereny zielone, że wyglądają karykaturalnie. To jest koszmarne dla kogoś mającego klaustrofobię. Codziennie czuć się jak w więzieniu. Nawet wyprowadzenie psa staje się problemem, nie mówiąc o porannym joggingu czy popołudniowym spacerze. W ten sposób faktycznie zmusza się ludzi do spędzania czasu w centrach handlowych...
                  • teczowa-szmata gdzie srają pieski? 09.02.13, 21:44
                    flamengista napisał:

> Generalnie jestem przeciwny grodzeniu, bo komplikuje wszystkim życie. Obok nasz
                    > ego osiedla deweloper postawił jeden blok, wspólnota się ogrodziła i zamiast sz
                    > ybkiego przejścia do centrum handlowego mamy drogę na około
                    ale ci z ogrodzonego bloku wyprowadzają pieski na teren publiczny
                    • flamengista to się dopiero okaże 10.02.13, 09:05
                      bo blok jest dopiero wykańczany w środku, więc tylko pojedyncze osoby tam mieszkają.

Ale na razie mogą spokojnie wyprowadzać pieski na tereny publiczne - za płotem mają porzucone ogródki działkowe bez grodzenia. Akurat na toaletę dla czworonogów!
                • Gość: Klasa Re: Kupuję, bo fajne! IP: *.home.aster.pl 09.02.13, 15:18
                  Pies ogrodnika z ciebie. Nie stać stać cię na nowe, więc zrobisz wszystko, żeby i inni nie mieszkali normalnie. Skąd wiesz, jak ludzie chcą mieszkać? Zepsute windy, rozbite drzwi do klatki, na pole strach wyjść, bo żule - lubisz to? OK Twoja sprawa.

Ale sorry. Ja wybieram inny standard. I nei mobbinguj mnie więcej. Ktoś cię najął? czy jak?
              • eminey Re: Kupuję, bo fajne! 09.02.13, 13:11
                A przed czym chroni ogrodzenie?
                Jasne, sasiad nie zaparkuje, pieszy nie przejdzie, trzeba chodzic na okolo.
                Tylko, ze to powoduje jedynie konfilkty miedzy mieszkancami sasiednich blokow.

Zlodziej ogrodzenie przeskoczy, wandal tez.
                Jak przeskoczy kolejne, to w zasadzie nie da sie go zlapac.

Policja krazac waskimi uliczkami, pomiedzy zaparkowanymi samochodami go nie dogoni. Nie sforsuje tez ogrodzenia/muru.

Aha i najwazniejsze - takie grodzenie ogniskuje miejsca, w ktorych znajduja sie ludzie. Gdzie dawniej napadaly zboje? Na goscincach.
                Tutaj jest to latwiejsze - wystarczy, ze napastnik stanie miedzy plotami, albo przed wejsciem na osiedle i bedzie czekac.
                I jest problem - z osiedlowego chodnika wyrzucic nikogo nie mozna, a innej drogi dojscia moze nie byc.

Chyba, ze przez plot? :)
              • Gość: ejhej Re: Kupuję, bo fajne! IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 13:17
                Nie trolluję, piszę prawdę.
                Rozumiem, że teraz każdy kto ma inne zdanie niż Ty to dla Ciebie troll? Gratuluje "małomiasteczkowej" percepcji.
          • flamengista jasne, że masz prawo 09.02.13, 13:11
            ja tylko próbuję dowiedzieć się, czym się kierowałeś w wyborze akurat mieszkania w Avii.

"Fajne" - jestem w stanie w to uwierzyć, ale wytłumacz na czym ta fajność ma polegać:)

Bo zadbane to jest na początku każde nowe osiedle.
          • teczowa-szmata fajne? oszczędzają na każdym kroku 09.02.13, 22:02
            Gość portalu: z huty napisał(a):

> Lubię fajne i zadbane. Mam dosyć żuli i dziadostwa - wszędzie bohomazy i dewast
            > acje.
            > Jak tak lubisz, to twoja sprawa. Ale ja mam prawo mieszkać, gdzie chcę.
            ale avia chciała korzystać nawet z dróg dojazdowych spółdzielni Czyżyny która nie wyraziła na to zgody, dzięki temu wybudowali wjazd od Stelli Sawickiego
    • Gość: jk Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:47
      Nie ma żłobka i drogi. A dlaczego dzielnica nie wybuduje nowej drogi i żłobka? Przecież wpływy z podatków od nowych 4/5 tysięcy dość bogatych lokatorów spokojnie wystarczą na te inwestycje. Może i na parking pod ziemią wystarczy. Zamiast się cieszyć że przybędzie nowych podatników to pan radny jeszcze narzeka. A co do parku i terenów rekreacyjnych to zaraz obok jest AWF i Park Lotników więc bez przesady...
      • ewa1125 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 13:07
        A czy mieszkańcy tego osiedla będą płacić podatki w Krakowie? Jakże ja się cieszę, że mieszkam w starej Hucie-nikt mi nic pod oknem nie wybuduje, infrastruktura jest dobra, nie zaglądam sąsiadom w okna i w okresie wiosna-jesień mam cudownie zielono dookoła bloku:)
        Gość portalu: jk napisał(a):

> Nie ma żłobka i drogi. A dlaczego dzielnica nie wybuduje nowej drogi i żłobka?
        > Przecież wpływy z podatków od nowych 4/5 tysięcy dość bogatych lokatorów spokoj
        > nie wystarczą na te inwestycje. Może i na parking pod ziemią wystarczy. Zamiast
        > się cieszyć że przybędzie nowych podatników to pan radny jeszcze narzeka. A co
        > do parku i terenów rekreacyjnych to zaraz obok jest AWF i Park Lotników więc b
        > ez przesady...
      • kflynn Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 13:16
        Jak bumerang zawsze wraca temat meijsc aprkingowych an nowych osiedlach, gdzie już na etapie planowania jest ich za mało.

A ja się pytam do jasnej (tu pada słowo nieurodziwe) dlaczego skoro zawsze pojawia się ten problem przy nowych blokowiskach miasto do dziś nie wprowadziło wytycznych żeby to poprawić i nie powodowało konfliktów miedzy mieszkancami "bo ten ch*** zajął moje meisjce". Jest za mało, to zwiększyć wymaganą liczbę raz na zawsze i na przyszłość. Takie to trudne? Dla urzędasów jak najbardziej.
        • flamengista czy kupujący są ubezwłasnowolnieni? 09.02.13, 13:33
          Jak bumerang wraca pytanie: czy kupującym każe ktoś kupić mieszkanie za kilkaset tysięcy bez miejsca postojowego?

Ja sobie nie wyobrażam mieszkania w nowym bloku bez własnego parkingu. Ba, teraz nawet w starszych, ale prestiżowych dzielnicach widać oferty, w których sprzedający oferuje w pakiecie mieszkanie. Np. na ul. Staffa, gdzie parkowanie jest koszmarem. Ludzie zdają sobie sprawę, że własny parking to istotne wyposażenie mieszkania, zapewniające jego odpowiedni standard i komfort życia.

To sami kupujący powinni głosować - własnymi pieniędzmi. Jak nie kupią mieszkań w osiedlu, gdzie brakuje miejsc parkingowych, to kolejni deweloperzy zastanowią się czy opłaca się na nich oszczędzać. Na razie opłaca się, niestety.
          • kflynn Re: czy kupujący są ubezwłasnowolnieni? 09.02.13, 13:38
            No ale niestety dokładnie tak to wygląda - jakby ktoś zmuszał do kupowania w tym, a nie innym miejscu, choć prawda okazuje się dużo bardziej banalna. Ludzie kupują po ładnej wizualizacji kompletnie bezmyślnie, a potem nagle okazuje się ze coś im nie pasuje. A to miejsca nie ma na auto, a to za głośno jest an drodze która była pod oknami od zawsze ale na wizualizacji było tylko kilka aut zamiast samemu pomyśleć jaki tam może być ruch i tym podobne akcje wskazują że tak - ludzie mieszkania kupują totalnie bezmyślnie. Pewnie na zasadzie że dostali kredyt to muszą brać co popadnie bo im kasa z banku przepadnie... Zresztą pewnie dlatego ze nigdy nie kupowałem mieszkania na kredyt, mogłem sobie pozwolić na wybrzydzanie - nie były to luksusy, ale nie miałem poczucia ze muszę kupować co popadnie byle kasy nie stracić.
            • kflynn Re: czy kupujący są ubezwłasnowolnieni? 09.02.13, 13:40
              Chociaż oczywiście nie generalizuję z tym kredytem, bo zapewne jest spora grupa ludzi która i z kredytem kupuje rozważnie.
            • flamengista bezmyślność 09.02.13, 14:06
              no właśnie, odpowiedziałeś na moje pytanie:) I da się to podsumować jednym słowem: bezmyślność.

Na głupotę niestety nie ma lekarstwa:/
            • Gość: ejhej Re: czy kupujący są ubezwłasnowolnieni? IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 14:27
              To powiem swoją historię.

Przed blokiem (stare osiedle - nowy blok) wybudowano wraz z inwestycją parking dla samochodów + podziemny garaż. Przypadało jedno miejsce na jedno mieszkanie, czyli względnie nieźle.
              Przed blokiem także był i jest obszar podajże miejski, który był trawnikiem - mieszkańcy mojego bloku zrobili z niego parking. Dzielnica i zarządca bloku chcieli to unormować i dale do przegłosowania mieszkańcom uchwałę o zakazie parkowania. Mieszkańcy to oprotestowali, bo "nie będzie gdzie parkować", ale uwaga....

Większość z mieszkańców bloku nie wykupiła miejsc parkingowych! Ani przed blokiem, ani w podziemnym garażu.
              Mam swoje miejsce i jestem notorycznie zastawiany przez innych mieszkańców, a inne miejsca stoją puste i niewykupione.

Dlatego tak jak wy nie rozumiem, jak można kupować mieszkanie i nie zadbać o miejsce do parkowania...
              • flamengista już to liczyłem 09.02.13, 14:32
                w przypadku przeciętnego mieszkania za 250 tys., miejsce w podziemnym parkingu kosztuje max. 25 tys. Czyli 10% wartości mieszkania. To i tak pesymistyczna kalkulacja.

Ludzie kupując samochód machają ręką, jak muszą dopłacić 5 tys. za dodatkowe luksusy (dobry sprzęt audio, nawigacja, automatyczna, 2-strefowa klima). Ci sami ludzie tymi nowymi, wypasionymi furami są gotowi parkować na trawniku lub chodniku, bo szkoda im dołożyć tych 10% na miejsce parkingowe. Miejsce, które kosztuje w porywach równowartość solidnego, używanego samochodu.

Ja tego zwyczajnie, po ludzku nie rozumiem. Na złość babci odmrażają sobie uszy.
                • Gość: ejhej Re: już to liczyłem IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 14:37
                  Tylko popatrz, czemu z tego powodu, że komuś szkoda dołożyć mają niszczyć trawnik, albo zastawiać inne samochody zostawiając na drodze dojazdowej ?
                  Warto by było tu przytoczyć wypowiedzi z "forum bloku".

Roszczeniowa postawa i arogancja i brak zrozumienia, że jak staną na drodze dojazdowej, nawet od strony krawężnika to ludzie będą mieli spory problem z wyjazdem ze swoich wykupionych miejsc.

Dlatego miejsce parkingowe powinno być w cenie mieszkania i zmuszać ludzi do jego wykupu. A czy potem komuś go by odsprzedali to ich sprawa.
                  Niestety takie coś trzeba rozwiązywać siłowo.

A co do kredytów, to na prawie 100 mieszkań tylko trzy są w moim bloku bez bankowej hipoteki.
                  • kflynn Re: już to liczyłem 09.02.13, 14:51
                    Ale to ten sam typ ludzki, który mając prywatne domy podjeżdża swoimi wypasionymi furami pod śmietniki na pobliskich osiedlach bo mu już szkoda na względnie tanie przy złotych klamkach w domu i wypasionych autach z Niemiec opłacanie wywozu śmieci spod domu.
                    • Gość: ejhej Re: już to liczyłem IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 14:54
                      No i ten typ też ma tak, że jak mu zwrócisz uwagę, że źle robi, albo żeby jak nie ma miejsca do parkowania je sobie wykupił (posiadanie auta nie jest obowiązkiem, a przywilejem i niesie za sobą pewne koszty), to ci napisze, że jesteś wrednym polakiem, który zazdrości mu tego, że za darmo parkuje! oneoneoneone!!!!
                      ;_)
                      Śmiech na sali.
                      • kflynn Re: już to liczyłem 09.02.13, 15:01
                        To mnie zazdrość powinna zżerać i jestem ostatnim frajerem bo posiadając auta i traktując je jako coś o co też wypada zadbać skoro kosztowało wcale nie mało wynajmuję (bo z kupnem nie było jak) garaż. Ja mam spokój, do domu nie noszę błota jakbym parkował na trawniku więc i dom czystszy o jeździe nieubłoconym autem nie mówiąc, zaś i samo auto nie sprawia kłopotów mając swój "dach nad głową". I wiem że za to wszystko muszę zapłacić i płacę bo wiem że pomimo kosztów suma pozornie drobnych rzeczy i tak jest większa niż poczucie "lepszości" że parkuję nie płacąc.
                      • Gość: gość Re: już to liczyłem IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 15:04
                        Skąd w tobie tyle nienawiści???
                        Czemu obrażasz współobywateli?? Nie rozumeim takiej bezinteresownej zawiści. No chyba że masz w tym jakiś interes i ktoś cię opłacił, żebyć obrażał i pisał głupoty.
                        • Gość: ejhej Re: już to liczyłem IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 15:07
                          Bardzo proszę o napisanie w którym miejscu kogoś obrażam? Stwierdzam fakty. Jeżeli do kogoś nie dociera to, że
                          - posiadanie samochodu to nie obowiązek, a przywilej
        • tymon99 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 16:48
          owszem, można tzw. developera zmusić do budowy miejsc parkingowych.
          nie można natomiast jego klientów zmusić do korzystania z nich.
      • tymon99 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 15:16
        wpływy z podatków? kpisz sobie?
        jaki to mianowicie podatek wpłynie do kasy dzielnicy?
        zaś co do awf i parku lotników: właśnie budowa tego chłamu bardzo poważnie utrudnia mi dostanie się do nich.
      • tymon99 Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 18.03.13, 00:11
        Gość portalu: jk napisał(a):

> Przecież wpływy z podatków od nowych 4/5 tysięcy dość bogatych lokatorów spokoj
        > nie wystarczą na te inwestycje.

po pierwsze, po studentach wynajmujących mieszkania raczej zbyt wielkich podatków bym się nie spodziewał.
        po drugie, te śmieszne grosze wpłyną do urzędów skarbowych poza krakowem.
    • Gość: gość R. Kasprzycki-"Rakowice-Czyżyny w latach 1921-55" IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:04
      To sobie przeczytajcie buraki, budowlańce, którzy nie widzicie potencjału w tej przestrzeni. Tam jest czarno na białym o historii tego miejsca i gdyby tylko ktoś pomyślał zawczasu to mógłby tu powstać park z odniesieniami do historii tego terenu.
      Chaszcze, meliny, pijaństwo JEST WYNIKIEM ZANIEDBANIA. Czyli tego, że urzędasy wysiedziały sobie ciepłe stołeczki.
    • Gość: Młody stary Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:41
      a nowi mieszkańcy będą mogli wchodzic do parku lub do powstającego obok kościoła ogrodu ?
      może też ogrodzimy i ochrona bedzie sprawdzać po dowodach osobistych kto gdzie mieszka ?
    • Gość: a ale mieszkańcy nowego bloku sr... z psami IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:50
      będą chodzić już poza ogrodzenie.
      • Gość: gość Re: ale mieszkańcy nowego bloku sr... z psami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 08:22
        i będą parkować na zewnątrz. Ale to ostatnie może się dla nich nieciekawie skończyć
        • Gość: sadf stare osiedle też powinno wybudować mur IP: *.ists.pl 10.02.13, 11:31
          stare osiedle też powinno wybudować mur
          żeby się odgrodzić od tych co chcą korzystać z ich infrastruktury
          a swój teren przed mieszkańcami starych bloków zagradzać.
          Nowi zabierają im przecież ich przestrzeń publiczną.
          Jak Kuba Bogu tak bog kubie ...
          • Gość: gość Re: stare osiedle też powinno wybudować mur IP: *.ists.pl 10.02.13, 11:34
            oj bedzie tam sie dzialo. Nie kupiłbym mieszkania na takim terenie, gdzie już są antagonizmy,
            chociaz osiedle jeszcze nie powstało
            • Gość: czyżyk Pas wreszcie zacznie wyglądać IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:54
              I nei kupuj. Prostaka za sąsiada nie potrzebuję.
              • eminey Re: Pas wreszcie zacznie wyglądać 10.02.13, 15:33
                Obawiasz sie konkurencji?
          • tymon99 Re: stare osiedle też powinno wybudować mur 10.02.13, 12:08
            zamieszkałem na starym osiedlu, żeby NIE mieszkać za murem.
    • Gość: mon Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:21
      przeraża mnie hipokryzja i schizofrenia władz tego miasta. Najpierw sprzedaje teren, bierze kase, a potem sie dziwi, że właściciel chce zrobić z dzialka, co musie podoba.
    • Gość: czyżynka Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:41
      A jak w centrum Krakowa każdy blok jest ogrodzony, monitorowany, z własnymi miejscami rekreacyjnymi to nikomu nie przeszkadza?? Popatrzcie chociażby na Ruczaj... Tam to można zginąć jak się nie wie, która brama, szlaban prowadzi do którego bloku...... ale tam jest ok tak?? A jak akurat w dzielnicy N-H człowiek chce mieć choć kilka metrów bezpiecznej przestrzeni, z dala od te wałęsającej się hołoty to już wielki raban...... Zastanówcie się trochę...... Zazdrościcie innym, że będą żyć w nowych mieszkaniach czy jak????
      • Gość: ejhej Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 14:46
        Nie, nie zazdrościmy.

a)> Ruczaj nie stanowi centrum Krakowa.
        b)> Jakość życia na Ruczaju jest marna, bo?
        Nie da się swobodnie przejść przez osiedle, bramy, kraty, szlabany - to nie jest miasto, to getto. Do tego jest tam względnie spokojnie bo młodzi ludzie i małżeństwa z małymi dziećmi tam głównie mieszkają. Poczekajmy tak z 10-12 lat jak ich dzieci staną się nastolatkami co się będzie dziać. Przykłady zachodnich miast i ich osiedli-gett pokazują, że takie grodzenie się tworzy jedynie patologie.
        c)> Nie tłumacz wszystkiego zazdrością. Można zazdrościć komuś, że ma dom/mieszkanie kupione za gotówkę bez hipoteki. We współczesnych "modnych osiedlach" i "ekskluzywnych apartamentowcach" 90% mieszkańców to ludzie z bankowymi hipotekami, którzy nie są właścicielami tych nieruchomości. Wiem coś o tym, bo na 98 mieszkań w moim bloku tylko trzy (w tym moje) są kupione za gotówkę. Reszta jedzie na kredytach hipotecznych. I czego tu zazdrościć, tego że co miesiąc dajesz bankowi ponad 1000 zł i jak nie-daj-Boże stracisz pracę to nie masz z czego spłacić tego kredytu?
        Tak, tak bardzo ci zazdroszczę. Chyba się rozpłaczę...
        • Gość: hipoteka W końcu porządek na pasie IP: *.home.aster.pl 09.02.13, 15:08
          Czemu obrażasz ludzi, którzy mają kredyty?
          To że tobie mieszkanie kupili rodzice, to twoja sprawa. Ja cię z tego powodu nie obrażam. To i Ty nie obrażaj mnie, że mam kredyt. Ty go przecież nie spłacasz.
          • Gość: ejhej Re: W końcu porządek na pasie IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 15:10
            Na jakiej podstawie wnioskujesz, że mieszkanie kupili mi rodzice?
            Może zdecyduj się na jeden nickname, a nie zmieniaj ich jak rękawiczki :)?

BTW: Proponuje się odnieść się do argumentów jakie przedstawiłem.
          • Gość: ejhej Re: W końcu porządek na pasie IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 17:17
            I ucichła kobieta. Bez argumentów, marnie trollująca to poszła.
            Straszne dziecko z Ciebie... I do tego neurotyczka.
            • Gość: asdf Re: W końcu porządek na pasie IP: *.60.citypartner.pl 09.02.13, 20:52
              No to może za nią. To, że ty masz swoją własną firmę, handlującą badziewiem z Niemcami i jeździsz nowym Audi Q7 to się ciesz. Polacy są na dorobku i mało kogo stać na kupno mieszkania za gotówkę. Uważasz ich za gorszych z tego powodu? Bo nie mają 300tys w gotówce?
              • Gość: ejhej Re: W końcu porządek na pasie IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 21:03
                Pudło. 20 lat oszczędzałem ciężko pracując, aby kupić za gotówkę. Poza tym nie wyśmiewałem i nie deprecjonowałem faktu, że ktoś kupuje na kredyt bo nie ma gotówki. Wyśmiewałem jedynie fakt, że tacy delikwenci twierdzą, że kupują "ekskluzywne, ogrodzone osiedle do życia". I czują się przez to "ekskluzywnie".

A tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z ekskluzywnością. Nic a nic.
                • Gość: z huty Re: W końcu porządek na pasie IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 22:34
                  Ile razy trzeba ci tłumzczyć, że nie o ekskluzywność chodzi, a o normalność, porządek i bezpieczeństwo. Czytaj ze zrozumieniem.
                  Czemu kłamiesz pisząc o ekskluzywnych apartamentach??????
                  Nikt ich tak nei nazywa. To po prostu fajne osiedle. Będę tam mieszkał i nawet Twoje złośliwości tego nei zmienią. A ty sobie mieszkaj w wielkiej płycie z PRL-u. Nic mi do tego, nie zazdroszczę, nie wyzywam i nie wyśmiewam twojego wyboru. A jak masz problem, że być może będę przechodził przez twoje osiedle, to się też ogrodźcie. Ja będę miał wszystko na osiedlu - boiska, place zabaw, sklepy itp. i nie potrzebuję twoje obsranego trawnika i złamanej huśtawki. I nawet mój pies będzie wychodził na pole przed moim blokiem.
                  gud najt ;-)
                  • Gość: ejhej Re: W końcu porządek na pasie IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 22:39
                    Taaa :-) Porządek i bezpieczeństwo

sociomania.blox.pl/2009/07/Zamkniete-osiedla-czyli-gettoizacja-przestrzeni-1.html
                    www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=497961
                    mmoblog.pl/2008/09/15/osiedla-zamkniete/
                    www.bankier.pl/wiadomosc/Fenomen-zamknietych-osiedli-2230033.html
                    www.twojaeuropa.pl/344/zamkniete-osiedla---izolacja-spoleczna
                    Do tego można znaleźć, szczególnie dużo informacji po angielsku co się działo w zachodnich krajach, typu USA, UK, Niemcy, Holandia w czasie booomu na zamknięte osiedla, i dlaczego zdecydowano się je otwierać, rewitalizować i uspołeczniać.

Chcesz mieszkać w gettcie - ok, Twój wybór, ale nie tłumacz go chęcią bezpieczeństwa, bo nie mają one nic wspólnego z bezpieczeństwem, a rodzą patologie. Patologie, których zaczniecie doświadczać, jak wasze dzieci, wychowane w takim środowisku zaczną dorastać.

• eminey Re: W końcu porządek na pasie 09.02.13, 23:25
                    Z jednej strony piszesz, ze nie obrazasz, a z drugiej:
                    - nazywasz ogrodzone getta normalnoscia. Ergo, bedace wg Ciebie w opozycji do nich, stare osiedla normalne nie sa
                    - pogadrliwie nazywasz mieszkania innych osob "wielka plyta z PRL'u" [ tu sie nawet dziwie, bo przeciez nowe mieszkania rozbia z tak tanich materialow, ze po wprowadzeniu mozna juz planowac generalny remont ]

Poza tym znowu pojawia sie mityczne "fajne" bez zadnego uzasadnienia. Co jest fajne? 1 winda na 100 mieszkancow?

Co do nie korzystania z infrastuktury - niestety ale klamiesz.
                    Po 1: droga do osiedla Avii bedzie tylko jedna i na 99% co rano zakorkowana. Niestety, ale jak wszyscy rano wsiada w auta, to zator jest pewny. Korek bedzie tez jak na teren osiedla wjedzie ciezarowka (ponoc maja byc sklepy - wiec towar trzeba dowiesc). Niestety, ale na drodze do osiedla ciezarowka i osobowka raczej sie nie mina. Dlatego deweloper chce te ulice polaczyc odnoga z osiedlem dywizjonu. Mam nadzieje, ze to nie przejdzie. Jesli nie jestes hipokryta, to Ty pewnie tez.

Nie wiem jakie beda tam sklepy, ale nie zabezpiecza one podstawowych potrzeb mieszkancow.
                    Na terenie osiedla nie ma szkol, przedszkoli, szpitali, parkow. Jak do Ciebie bedzie chcial kolega przyjechac, zeby odwiedzic, to bedzie musial zaparkowac na tym zlym, starym osiedlu.
                    Ewentualnie przejsc przez zle, stare osiedle z przystanku...ooops.

Co do psa, to on chyba bedzie sikal po samochodach sasiadow. Bo chyba nie liczysz, ze beda tam jakies tereny zielone, prawda?
                    Ciekaw tez jestem, gdzie zaparkujesz. Czy uda sie znalezc miejsce za plotem...
                  • Gość: gość Re: W końcu porządek na pasie IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:58
                    Nie nie koleżko, nie będziesz miała wszystkiego. Spotkamy się pewnie w spółdzielni mieszkaniowej a tam będziesz musiał dojść po "naszych obsranych trawnikach" i wtedy się właśnie spotkamy.
              • Gość: ejhej Re: W końcu porządek na pasie IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 21:13
                Więc sam przyznaj, czego mam zazdrościć komuś? Kredytu na 30 lat z ogromnymi odsetkami, zależności od VIBORU, stóp procentowych Banku Szwajcarskiego, kursu złotówki, koniunktory gospodarczej, zarobków, pracy, gorączkowego spoglądania na aktualne kursy walutowe, jojczenia jak rosną?
                Moje posty odnosiły się do naszej intelektualistki z dynamic.chello.pl, która twierdziła, że "zazdrościmy", że ludzie będą mieli piękne, nowe mieszkania. Będą je mieli, jak spłacą kredyty. Na razie to mają tyle co na sobie, bo właścicielami takich nieruchomości są banki.
                Pozdrawiam i mądrości życzę.
        • kflynn Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 15:12
          No własnie. Wszystko pięknie póki te mieszkania kupują młode małżeństwa jeszcze bez dzieci czy z dziećmi w wieku przedszkolnym.

Na tak lubianym za wzór przez wszystkich zachodzie takie grodzone osiedla budowano już dawno, i dopiero po latach jak wszystko wyrosło wyszły wszelkie patologie takich zamkniętych gett. W starych osiedlach to już jest, bo już te osiedla te pokolenia przeżyły. Wszak zamknięte osiedla to nie są ekskluzywne osiedla dla ludzi naprawdę bogatych kupujacych je za jedne przelew w banku i wysyłających swoje dzieci na prestiżowe uczelnie aby wyrosłą z tego kulturalna młodzież, a gro mieszkańców takich osiedli to zwykli ludzie omamieni tylko pozorami ekskluzywności przez mury wokół.

Tak więc w sumie pozostaje się cieszyć i korzystać póki można, tylko czy spłacanie kredytu po 15-20 latach będzie już takie radosne jak nie będzie tak pięknie co na początku.
          • Gość: ejhej Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 15:14
            Otóż to.

O jakiej ekskluzywności zamkniętych osiedli my mówimy, skoro 90% osób kupuje na kredyt? O ekskluzywności można mówić wtedy, kiedy kogoś stać na takie mieszkanie robiąc jeden bankowy przelew w trybie natychmiastowym, a nie biorąc kredyt na 20 - 30 lat. To ułuda.
            • kflynn Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro 09.02.13, 15:20
              A biorąc kredyt na 30 lat wydawałoby się że własnie tym rozsądniej należy zastanowić się nad zakupem którego się dokonuje, a nie być tylko oczarowanym chwilą. A na chwile obecną grodzone osiedla wyglądają ładnie, ale tak na prawdę wciąż nie wiadomo jak będą wyglądać za 20-30 lat bo w Poslce wciąż takie osiedla są za młode. Dowodów że będzie sielankowo wcale nie ma, to tylko obietnica i pozory, natomiast nauki miast w państwach zachodnich gdzie takie osiedla maja już te 30 lat dowodzą wręcz przeciwnie. Dowody na to że grodzone osiedla są społeczną ślepą uliczką są na wyciągniecie ręki i póki co nauką na cudzych błędach, dowodów że będzie cudownie nie ma - to właśnie tylko "oczarowanie" chwilą,
            • Gość: gość Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 18:18
              Interesuje mnie o jakim metrażu będą tam te "apartamenty", 40 metrowe klity? Faktycznie jest o co kruszyć kopie.
              • Gość: ejhej Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 18:35
                Apartamenty to one się nazywają bo po angielsku apartment znaczy mieszkanie :P{
                • Gość: gość Re: Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor gro IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 18:39
                  no właśnie ujęłam to w cudzysłów.
          • Gość: Łobziak Dobrze określiłeś nasze zacofanie kulturowe IP: *.va-router.com.pl 09.02.13, 17:40
            Tak mniej więcej kilkadziesiąt do stu lat w zależności od aspektu. I tak już od wieków. Gdy "na zachodzie" od czegoś odchodzą, bo np. się nie sprawdziło, to nasi niedouczeni i nieobyci rodacy żądają by to powtarzać, bo "nie będziemy nowocześni" nie rozumiejąc, że właśnie obnażają swoje wstecznictwo.
        • Gość: gość Czyżynka - puknij się w ten pusty ŁEB! IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:20
          bt
      • flamengista nie, współczujemy 09.02.13, 20:03
        1. drogiego kurnika
        2. klaustrofobicznych ogrodzeń wokół każdego kurnika
        3. konfliktu o te ogrodzenia ze starymi mieszkańcami
      • teczowa-szmata Ruczaj to centrum Krakowa? 10.02.13, 21:48
        Gość portalu: czyżynka napisał(a):

> A jak w centrum Krakowa każdy blok jest ogrodzony, monitorowany, z własnymi mie
        > jscami rekreacyjnymi to nikomu nie przeszkadza?? Popatrzcie chociażby na Ruczaj
        > ... Tam to można zginąć jak się nie wie, która brama, szlaban prowadzi do które
        > go bloku...... ale tam jest ok tak??
        no zajefajnie jak się gubisz ;-)
        A jak akurat w dzielnicy N-H człowiek chce
        > mieć choć kilka metrów bezpiecznej przestrzeni, z dala od te wałęsającej się h
        > ołoty to już wielki raban...... Zastanówcie się trochę...... Zazdrościcie innym
        > , że będą żyć w nowych mieszkaniach czy jak????
        mozesz sobie wybudować dom, tylko w NH wałęsa się hołota?
    • Gość: kooperkowa Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:41
      To co się dzieje ostatnimi czasy w tym mieście to woła o pomstę. Takie poczynania cechują prymitywnych ludzi, a tacy niestety wydają decyzje w Krakowie na dzień dzisiejszy. Prymitywni i z wąskimi horyzontami.
    • Gość: krzy Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.183.251.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.02.13, 14:43
      heh, na stornie developera jest zakładka "dotrzymane obietnice." nie wiadomo czy się śmiać czy płakać - jakiś rok temu developer wrzucił nam do skrzynek informacje o planowanym nowym osiedlu i właśnie obietnicę ze część zielona ma być otwarta dla wszystkich mieszkańców osiedla D303. Nawet się cieszyłem, bo wolę zielone niż beton, a tu proszę co wyszło...
    • Gość: krk Duże osiedle rośnie w Czyżynach. Inwestor grodz... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:46
      ... to może ukarać tych co te decyzje wydali? żeby następnych nierozsądnych oprzytomnić za wczasu... a wiem, nie pasuje takie rozwiązanie: za dużo znajomych i rodziny do ukarania...
    • Gość: lud Ich działka więc niech sobie grodzą!!! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 14:50
      Wam nic do tego.
      • Gość: gość Re: Ich działka więc niech sobie grodzą!!! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 18:23
        Ok zgoda, ale jak to ma być tak duże osiedle, to nie powinni dostać zgody na budowę jeśli nie wybudują swojej infrastruktury; parkingi, żłobki, przedszkola, szkoły, przychodnia, sklepy, bez tego nie powinno być zgody na budowę.
        • Gość: gość Re: Ich działka więc niech sobie grodzą!!! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 18:28
          zapomniałam dodać jeszcze sprawę placu zabaw dla dzieci, i wybiegu dla psów
          • Gość: asdf Re: Ich działka więc niech sobie grodzą!!! IP: *.60.citypartner.pl 09.02.13, 20:54
            no i oczywiście parku dla kotów.
      • Gość: Łobziak Janku prosto z puszczy IP: *.va-router.com.pl 10.02.13, 00:02
        Tu jest miasto, nie zagroda. Tu trzeba się dostosować do potrzeb całej wspólnoty.
    • Gość: xyz Ogrodzić każde osiedle i parking tylko dla IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 15:33
      mieszkańców. Wtedy wszyscy pójdą po rozum do głowy.
    • Gość: ech Opinia spóźniona o kilkadziesią lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 16:07
      "Niestety, teren o tak wybitnych walorach kulturowych, rekreacyjnych, edukacyjnych, społecznych jest zamieniany w blokowisko."
      • Gość: gość Re: Opinia spóźniona o kilkadziesią lat. IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 01:36
        Opinia cały czas aktualna tylko, że nikt nie myślał o tym i teren popadł w ruinę. Nie zmienia to jednak faktu, że cały czas ma potencjał na park kulturowy, przestrzeń ogólnodostępną nawiązującą do historii tego miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka