Dodaj do ulubionych

Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 07:11
Czy tylko ja zwróciłem uwagę, że na wizualizacji osiedla nie ma ani samochodów ani parkingów? Czyżby miało powstać pierwsze takieekologiczne osiedle w Krakowie? Jak Budimex zamierza to osiągnąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.ghnet.pl 14.02.13, 07:22
      Tylko Ty, inni stwierdzili ze to tylko wizualizacja :)
      • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 08:28
        Pracownicy Budimexu od rana w natarciu :)

W takim razie zapytam wprost: gdzie sa owe miejsca parkingowe? A moze zaznaczone na wizualizacjach zielence to tylko fantazja architekta?

To by nie dziwilo. W koncu sam inwestor zalozyl, ze chodniki beda sluzyc do parkiwania:
        img526.imageshack.us/img526/8797/34040625.jpg
        • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:21
          parkingi pewnie są w podziemiach a nawet jeśli nie to co Cię to obchodzi? Nie kupuj tam mieszkania i po sprawie. Czemu chcesz organizować życie innym i rozwiązywać problemy potencjalnych klientów tej firmy?
          • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 10:38
            Gość portalu: kinia75 napisał(a):

> parkingi pewnie są w podziemiach a nawet jeśli nie to co Cię to obchodzi?

mnie na przykład obchodzi o tyle, że jeśli na os. avia nie będzie miejsc parkingowych (albo będą płatne, a dzicz ich nie wykupi) - to dzicz będzie mi zastawiać drogę pożarową, rozjeżdżać trawniki, jeździć po chodnikach etc.
            • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:50
              Bez tego osiedla można to teraz robić. Choć i teraz i w przyszłości będzie to nie legalne czyli jeśli to państwo lub miasto działa :) , to wtedy takie osoby zostaną odpowiednio ukarane.
              • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 10:53

> Bez tego osiedla można to teraz robić.

bez tego osiedla nie ma powodu - miejsc parkingowych jest w sam raz.

> takie osoby zostaną odpowiednio ukarane.

dobre. bardzo dobre nawet. paradne, powiedziałbym. a teraz, jak się już pośmialiśmy, coś do powiedzenia - ale na temat! - masz?
                • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:00
                  Jeśli nie wierzysz w służby tego państwa lub miasta , to do nich miej pretensje ,że nie działają (sam im to zarzucam). Ale dlaczego z tego powodu masz zabraniać wolności gospodarczej i dysponowania prywatną własnością?
                  • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 11:12
                    dysponowania własnością w sposób przynoszący innym szkodę, podobnie jak realizowania wolności gospodarczej w tenże sposób, oczywiście zabraniać należy.
                    • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:17
                      Masz rację ,że gdy przynosi to szkodę innym "bezpośrednio" należy zabraniać. I sprawa zawsze będzie dyskusyjna co wpływa bezpośrednio a co nie. W stanach przyjęto tak ,że prywatna ziemia jest "święta" i nie masz prawa na nią wejść pod groźbą odstrzelenia Ci tego bądź owego :) Natomiast nie wolno tam np smrodzić na okolicę. Według mnie taka definicja jest logiczna i sensowna. Natomiast z tego co Cię rozumiem to Ciebie oburza to ,że nie będziesz mógł korzystać z obiektów które oni wybudują (boiska itd.) i przechodzić przez ich teren.
                      • Gość: justkrk Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.deutschebahn.com 14.02.13, 11:21
                        Jak zabronia dostepu do tych obiekow i utrudnia dotychczasowe poruszanie sie miedzy osiedlami to sobie strzela w piete. A ze ktos klepna budowe osiedla gdzie przypada pol miejsca parkingowego na mieszkanie to sie szybciutko sajgon zrobi.
                        • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:40
                          > Jak zabronia dostepu do tych obiekow i utrudnia dotychczasowe poruszanie sie mi
                          > edzy osiedlami to sobie strzela w piete.
                          Jego pięta, jego wybór. Naprawdę martw się o siebie a nie o niego, on sobie poradzi bez twojej pomocy.
                          • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:19
                            A rozumiesz, ze traca tez mieszkancy "starych" osiedli, czy nie rozumiesz?

Jest jeszcze 3 opcja - rozumiesz, ale udajesz, ze problemu nie ma.
                            • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:30
                              > Jest jeszcze 3 opcja - rozumiesz, ale udajesz, ze problemu nie ma.
                              a możesz bez takich tekstów?

> A rozumiesz, ze traca tez mieszkancy "starych" osiedli, czy nie rozumiesz?
                              mogli wykupić tą ziemię. Wiesz pośrednio to tracą też np deweloperzy budujący konkurujące osiedle np na drugim końcu miasta bo mają większą konkurencję, czy oni też mają prawo zablokować tą inwestycję?
                              • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:31
                                Dobrze, to moze spytam wprost: w wyniku budowy tego osiedla moje mieszkanie straci na wartosci.
                                Kto mi te pieniadze zwroci?
                                • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:39
                                  niestety nikt. Takie jest prawo rynku. Wiele czynników na niego wpływa. Można oczywiście zlikwidować wolny rynek i na sztywno ustalać ceny (czego były przykłady w historii) ,ale czy tego chcemy?
                                  • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:44
                                    Kpisz sobie?
                                    Wlasciciel moze sobie zrobic co chce ze swoja ziemia, bo jego, a ja musze tracic...bo jego?

Jego prawo wlasnosci jest wazniejsze od niego? Wg jakich standardow? Ktorego prawa?
                                    (Przypomne tylko, ze konstytucja gwarantuje rownosc wobec prawa).

Kolejny raz zapytam wprost: czy jesli kupie kolejny kawalek pasa i postawie tam oczyszczalnie sciekow, spalarnie odpadow etc. to nikt mi nie moze powiedziec, bo...moje?

I jeszcze zabawniejsze pytanie: skoro Ci z Avii beda sie odgradzac (bo ich teren) to czy ci ze starych osiedli moga zaraz za wyjsciami z osiedla postawic swoje mury?
                                    • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:55
                                      > Kpisz sobie?
                                      nie nie kpię, możesz zmienić ton, bo naprawdę odechciewa się takiej rozmowy.
                                      > Wlasciciel moze sobie zrobic co chce ze swoja ziemia, bo jego, a ja musze traci
                                      > c...bo jego?
                                      Nie rozumiem co chcesz napisać.
                                      > Kolejny raz zapytam wprost: czy jesli kupie kolejny kawalek pasa i postawie tam
                                      > oczyszczalnie sciekow, spalarnie odpadow etc. to nikt mi nie moze powiedziec,
                                      > bo...moje?
                                      Ostatni raz odpowiadam na to pytanie. Jeśli oczyszczalnia , spalarnia nie smrodzi na okolice to tak. Jeśli smrodzi to nie. Wiem ,że to jest dyskusyjne , gdzie jest ta granica. Ale w większości krajów świata przyjęto ,że zapach się rozchodzi poza granice działki dlatego "wpływasz" nim na otoczenie i dlatego nie wolno smrodzić. Można zawsze powiedzieć ,że brzydota wpływa na twój wzrok ale przyjęto ,że z tym da się żyć :)

> I jeszcze zabawniejsze pytanie: skoro Ci z Avii beda sie odgradzac (bo ich tere
                                      > n) to czy ci ze starych osiedli moga zaraz za wyjsciami z osiedla postawic swoj
                                      > e mury?
                                      A ktoś Ci broni?
                                      • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 14:00
                                        > nie nie kpię, możesz zmienić ton, bo naprawdę odechciewa się takiej rozmowy.

Napisz, ze sie wyglupilas - oszczedzisz nerwow sobie i mnie.

> Nie rozumiem co chcesz napisać.

To, ze jego prawo wlasnosci ogranicza moje.
                                        I pytam czy to jest zgodne z litera prawa.

> Ostatni raz odpowiadam na to pytanie. Jeśli oczyszczalnia , spalarnia nie smrod
                                        > zi na okolice to tak. Jeśli smrodzi to nie.

A jakie prawo mowi o tym kiedy cos smierdzi, a kiedy nie?
                                        Serio, prosze o konkretny paragraf.

O ile cos nie stanowi zagrozenia epidemiologicznego, to kwestia tego czy smierdzi czy nei jest subiektywna. Zaden sad za smrod skazac nie moze.

Poza tym 4-5 tysiecy ludzi to dodatkowe auta, piecyki gazowe etc.
                                        One nie pachna. Co wiecej bloki powstana na terenach zielonych. Ergo wiecej smrodu i mniej zieleni.
                                        A moze sie myle?

Chyba, ze znadziesz artykul zakazujacy smrodu. Ale wtedy, na jego podstawie, bedzie mozliwe zablokowanie osiedla.

> Wiem ,że to jest dyskusyjne , gdzie
                                        > jest ta granica. Ale w większości krajów świata przyjęto ,że zapach się rozcho
                                        > dzi poza granice działki dlatego "wpływasz" nim na otoczenie i dlatego nie woln
                                        > o smrodzić. Można zawsze powiedzieć ,że brzydota wpływa na twój wzrok ale przyj
                                        > ęto ,że z tym da się żyć :)

Prosze o zacytowanie mi przepisow z "wiekszosci krajow".
                                        Dziekuje
                                        • Gość: h Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 14:50
                                          Jest coś takiego jak Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, w którym to planie jest napisane, gdzie można co budować. W Krakowie (częściowo) i szerzej w Polsce takich planów nie ma, ale jest za to urzędnik, który o tym decyduje. Jak możesz się pewnie domyślić, pozwolenia na budowę nie dostaniesz w takim miejscu, gdzie możesz szkodzić mieszkańcom. Dochodzą jeszcze czynniki ekonomiczne, fabryki i inne zakłady buduje się tam gdzie ziemia jest tania, w środku miasta ziemia jest droga.
                                          • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:54
                                            dokładnie. Dobrze napisałeś bo ja już mam dość dyskusji z "eminey" :)

• tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 14:56
                                            jak się dobrze posmaruje, to urzędnicy sporządzą plan tak, aby nie trzeba było go przestrzegać. i ten jest casus osiedla avia. i szykuje sie powtórka.
                                            • Gość: gość Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:06
                                              dokładnie tak
                                          • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 18:06
                                            Oczywiscie, ze jest.
                                            Dlatego tez, w czasie opracowywania i uchwalania planu, nie powinny byc wydawane zadne WZ-ki.

>pozwolenia na budowę nie dostaniesz w takim m
                                            > iejscu, gdzie możesz szkodzić mieszkańcom.

Tu jakos sie udalo...
                                            • Gość: marek Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:19
                                              czyli na jakieś 60% Krakowa nie można by było nic budować jeszcze przez wiele lat :) Super.
                                              • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 20:22
                                                Na 60% krakowa istnial plan, ktory uchylil NSA, a teraz tworzony jest nowy?

To ciekawe...
                                  • Gość: gość Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:44
                                    Idąc twoim tokiem rozumowania, to mieszkańcy TEGO osiedla nie będą korzystać z terenów innych osiedli, wszak to nie ich teren, a stare osiedla też mogą się ogrodzić, a co to ich teren, ich własność, i wara innym od tych terenów prywatna własność to święte prawo. Jak wolny rynek to wolny rynek i basta
                                    • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:46
                                      tak mogą. już o tym pisałam.
                                      • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:49
                                        Podwojne standardy?
                                        • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:30
                                          > Podwojne standardy?
                                          ? nie rozumiem.
                                          Właśnie takie same, możesz dokładnie zrobić to samo co oni.
                                          • Gość: Paffcio Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 14:54
                                            i tak sie buduje społeczeństwo?

Prawda jest taka: zawalili urzędasy, że wydali zgodę na taki moloch, że plan zagospodarowania przestrzennego nie powstał o czasie. Zawalili ustawodawcy (po kolei wszystkich partii politycznych), że od wielu lat nie zmienili m.in. norm ilości miejsc parkingowych na mieszkanie. Widać lobby developerów jest bardzo silne.

Do dewelopera mam pretensje o to, że w pogoni za maksymalizacją zysku buduje betonową pustynię mając de facto w d*** mieszkańców, zarówno starych okolicznych bloków jak i WŁASNYCH KLIENTÓW. Pisanie w ofercie, że nowi nabywcy będą mogli korzystać z obecnej infrastruktury w sytuacji , gdy ledwo jej wystarcza dla obecnych mieszkańców jest ZWYKŁYM SKUR****. Prawda? A może się mylę?
                                            • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 18:21
                                              Amen
                                      • teczowa-szmata gdy ogrodzą szkołę i przedszkole 14.02.13, 20:32

> tak mogą. już o tym pisałam.
                                        też będzie ok?
                                        • Gość: kinia75 Re: gdy ogrodzą szkołę i przedszkole IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:38
                                          jeśli będzie prywatna to czemu nie? Co w tym dziwnego?
                                          • teczowa-szmata Re: gdy ogrodzą szkołę i przedszkole 16.02.13, 21:12
                                            jest spółdzielcze, czyli jest własnością ludzi z 2 Pułku i Dywizjonu 303 i ucieszy mnie gdy je ogrodzą
                                            www.smczyzyny.pl/pages/o-nas/dzieje-spoldzielni.php
                                            • Gość: marek Re: gdy ogrodzą szkołę i przedszkole IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 15:18
                                              to niech tak zrobią. Widzisz w końcu chwila radości w twoim życiu.
                            • Gość: rex Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 14:02
                              nie zawsze wykupiona droga należy do właściciela tak jest z dojazdem do szkoły 155na 2 pułku lotniczym;;;
                      • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 11:46
                        czyli nie rozumiesz.
                        • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:56
                          Tak masz rację my chyba się nie zrozumiemy. Więc proponuję zrobić tak Ty się nie wtrącasz w życie i własność innych a inni w Twoje. Ok ?
                          • Gość: Paffcio Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 12:07
                            Kinia75, miasto to nie do końca teren prywatny i już. To jeden organizm, a takie kijowe inwestycje są jak rak.

No, a teraz możesz już iść do swojego prezesa i pokazać mu, jak bardzo bronisz tej budowy, może nawet da Ci premię?
                            • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 12:21
                              Pierwsza część twojej wypowiedzi była sensowna i można z nią dyskutować ale drugą częścią trochę to przekreślasz...
                              Może w mieście mogą być inne warunki zabudowy a inne na wsi (można mieć różne poglądy na ta sprawę) , ale o to można mieć tylko pretensję do urzędników ,a nie do prywatnych przedsiębiorców jak tu mają niektórzy. Co do drugiej części twojej wypowiedzi to nie jestem w żaden sposób związana z tym przedsiębiorcą, ale mam podobną sytuację. Chcę wybudować dom z płaskim dachem. Okazuje się ,że w Krakowie to jest nie możliwe , bo urzędnicy wiedzą lepiej jaki ja mam mieć kąt dachu. I właśnie to mi przeszkadza ,że w tym mieście uznaje się ,że państwo , miasto , urzędnik wie lepiej ode mnie jak mam dysponować moją własnością.
                              • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:24
                                > Może w mieście mogą być inne warunki zabudowy a inne na wsi (można mieć różne p
                                > oglądy na ta sprawę) , ale o to można mieć tylko pretensję do urzędników ,a nie
                                > do prywatnych przedsiębiorców jak tu mają niektórzy.

Zaraz zaraz. Najpier piszesz, ze wlasnosc jest swieta i mozna robic na niej co sie chce, a teraz wyjezdzasz z urzednikami.
                                Moze przyjmij jeden punkt widzenia - latwiej bedziez z Toba dyskutowac.

Chociaz zgadzam sie, ze urzednicy powinni ograniczyc skale tego przedsiewziecia.
                                Same bloki mnie nie raza - ale jest ich za duzo, sa za ciasno, wycinaja kawalek miasta. Dewastuja infrastukture na zewnatrz nie dajac nic w zamian. Nie ulatwiaja komunikacji, a przez rozbudowe na pasie nawet ja uniemozliwiaja.

> I właśnie to mi przeszkadza ,że w tym mieście uznaje się ,że państwo , mias
                                > to , urzędnik wie lepiej ode mnie jak mam dysponować moją własnością.

Chyba czym innym jest zwiekszenie spadku o kilka procent w jednym budynku, a czym innym dewastacja calej dzielnicy. Ale moge sie mylic...
                                • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:37
                                  > Zaraz zaraz. Najpier piszesz, ze wlasnosc jest swieta i mozna robic na niej co
                                  > sie chce, a teraz wyjezdzasz z urzednikami.
                                  > Moze przyjmij jeden punkt widzenia - latwiej bedziez z Toba dyskutowac.

Widzisz , ja tam napisałam ,że rozumiem ,że można mieć inne zdanie. Innymi szanuję innych poglądy niekoniecznie się z nimi zgadzając. Proszę Cię o to samo.
                                  Problem w tym ,że Ty i wiele innych osób o "złe prawo" (w twoim rozumieniu) oskarżacie prywatne osoby zamiast osoby które to prawo uchwaliły.
                                  • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:47
                                    Oj, stapasz po cienkiej linii. Jestes bardzo blisko przyznania, ze deweloper dziala na szkode ludzi.
                                    To moze oznaczac, ze stracisz premie... :)

A tak calkiem powaznie - moze skupmy sie na tymacie, a nie na tym kto jaki jest. Nie ciekawi mnie to.
                                    Spychanie odpowiedzialnosci z jednych na drogich jest zabawne...dla tych, ktorych bawi sytuacja kafkowska. Dla calej reszty jest oznaka bezdusznosci i zera zrozumienia dla problemow, o jakich sie mowi.

Jesli deweloperowi zalezy na tym, zeby klienci, po zakupie, byli zadowoleni, to byc moze powinien otworzyc sie na czesc argumentow ludzi ze starych osiedli.
                                    Dlaczego?
                                    Bo inaczej, gdy ostatnie mieszkanie sie sprzeda, ludzie beda zostawieni sami sobie.

Przeciez to juz nie teren dewelopera. On zniszczyl okolice, on pozbyl sie budynkow - nie jego problem.
                                    • Gość: gość Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:49
                                      ale developer ma to wszystko w głębokim poważaniu
                                      • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 14:02
                                        Alez nie. Zalezy mu i to bardzo. Popatrz, ze pod kazdym takim tematem znajdziesz grono obroncow, ktorzy:
                                        - chca sie grodzic
                                        - nienawidza wszystkich za murem (tak jakby ci wewnatrz byli super)
                                        - wszystkim przeciwnikom zarzucaja zazdrosc
                                        - odwoluja sie do mistycznego prawa wlasnosci.

DO czasu. Jak deweloper sprzeda mieszkania...wtedy bedzie mial wszystko i wszystkich w dupie :)
                                        • Gość: robert Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:01
                                          obrońca uciśnionych się znalazł!
                                          • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 18:08
                                            Moje motywy nie sa wazne.

Niemniej wspieram strone, ktora zapewniac bedzie najwieksze korzysci zarowno dla obecnych, jak i przyszlych mieszkancow...
                                            • Gość: robert Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:22
                                              pozwól przyszłym mieszkańcom ,że sami zdecydują czy im pasuje kupno tam mieszkania czy nie. Wiem ,że na pewno jesteś bardzo mądry i oświecony i wiesz wszystko najlepiej ale naprawdę daj im samym zdecydować czy chcą je kupić czy nie. Najwyżej popełnią błąd. Nikt Cię za ich błąd nie ukaże.
                                              • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 15.02.13, 09:12
                                                A czy w swoim interesie moge dzialac, czy tez nie wypada?
                          • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 12:22
                            za późno - w moje życie i własność już się wtrącili.
                            • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 12:30
                              > za późno - w moje życie i własność już się wtrącili.
                              chcesz powiedzieć ,że budują na twoim terenie? Zbóje! idź natychmiast na policję!
                              • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:10
                                problem z tobą nie polega na tym, że nie rozumiesz. problem z tobą polega na tym, że rozumieć nie chcesz. chyba, że jesteś tu służbowo?
                                • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:11
                                  mogłabym powiedzieć to samo ale nie uznaję takich "argumentów" :)
                                  • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:26
                                    Sprawdz w slowniku "prawo wlasnosci". To moze pomoc.
                                    • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:44
                                      sprawdziłam, i ? :)
                                      > Sprawdz w slowniku "prawo wlasnosci". To moze pomoc.
                                      ehh ta siła argumentów ....
                                      • eminey I dalej nie chcesz zrozumiec. 14.02.13, 13:55
                                        Zeby nie bylo wiecej unikow, napisze wprost:
                                        "Prawo własności, uprawnienia do posiadania, korzystania oraz rozporządzania rzeczami w granicach ustanowionych przepisami prawa i współżycia społecznego."
                                        portalwiedzy.onet.pl/88503,,,,prawo_wlasnosci,haslo.html
                                        "Dział II. Treść i wykonywanie własności

Art. 140 [Treść własności] W granicach określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego właściciel może, z wyłączeniem innych osób, korzystać z rzeczy zgodnie ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem swego prawa, w szczególności może pobierać pożytki i inne dochody z rzeczy. W tych samych granicach może rozporządzać rzeczą."
                                        prawo.money.pl/kodeks/cywilny/dzial-ii-tresc-i-wykonywanie-wlasnosci/art-140

Specjalie pogrubilem i podkreslilem to, co mialem na mysli.
                                        • Gość: kinia75 Re: I dalej nie chcesz zrozumiec. IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:49
                                          no i ? Wszystko się zgadza. Problem tylko w tym ,że różnie rozumiemy "współżycie społeczne". Ty uważasz ,że właścicielowi nie wolno zrobić prawie nic bez zgody sąsiadów a ja ,że może robić wszystko co nie zagraża temu współżyciu czyli nie zagraża ich zdrowiu , życiu itd. (było już o smrodzie więc się tu nie będę rozpisywał) .
                                          Tu masz szczegóły:
                                          www.prawowlasnosci.pl/
                                          Problem w tym ,że ustawa jest nieprecyzyjna co to jest "współżycie społeczne" ale o to można mieć tylko pretensję do wyborców ,że wybierają polityków które takie kretyńskie ustawy tworzą.
                                          • eminey Re: I dalej nie chcesz zrozumiec. 14.02.13, 18:21
                                            >Ty uważasz ,że właścicielowi nie wolno zrobić prawie nic bez zgody sąsiadów

Skoro posuwasz sie do klamstwa, to powiem wprost: prosze o cytat.

> a ja ,że może robić wszystko co nie zagraża temu współżyciu czyli ni
                                            > e zagraża ich zdrowiu , życiu itd. (było już o smrodzie więc się tu nie będę ro
                                            > zpisywał) .

Moze ja teraz odpowiem cytatem. A nawet kilkoma:
                                            "Jego pięta, jego wybór. Naprawdę martw się o siebie a nie o niego, on sobie poradzi bez twojej pomocy. "
                                            "niestety nikt. Takie jest prawo rynku. "
                                            [o organiczeniach w budownictwie] "Jeśli smrodzi to nie. "
                                            "Więc proponuję zrobić tak Ty się nie wtrącasz w życie i własność innych a inni w Twoje. Ok ? " ****
                                            "W stanach przyjęto tak ,że prywatna ziemia jest "święta" i nie masz prawa na nią wejść pod groźbą odstrzelenia Ci tego bądź owego"
                                            "Jeśli nie wierzysz w służby tego państwa lub miasta , to do nich miej pretensje ,że nie działają (sam im to zarzucam). Ale dlaczego z tego powodu masz zabraniać wolności gospodarczej i dysponowania prywatną własnością? "

I pewnie inne, ale nie szkoda mi czasu na szukanie.
                                            Z tych slow wychodzi troche inny obraz. Opcje sa 3: albo nie wiesz co piszesz, albo wiesz, ale poniewaz przylapalem Cie na razacej niewiedzy, to teraz probujesz to naprostowac (nieudolnie) albo pod Twoim nickiem kryje sie inna osoba. Podpowiesz mi?

**** Tu nawet propozycja zebym zrezygnowal z przyslugujacych mi praw, dla dobra inwestora.

> Tu masz szczegóły:
                                            > www.prawowlasnosci.pl/

Po lewej u gory masz dokladnie ten sam cytat, ktory wkleilem.

> Problem w tym ,że ustawa jest nieprecyzyjna co to jest "współżycie społeczne" a
                                            > le o to można mieć tylko pretensję do wyborców ,że wybierają polityków które ta
                                            > kie kretyńskie ustawy tworzą.

Reasumujac: moge zwalac wine na politykow, urzednikow, mieszkancow, wyborcow...ale nigdy na dewelopera?

Yhm i ja mam wierzyc, ze za te opinie nikt Ci nie placi?
                                            • Gość: kinia75 Re: I dalej nie chcesz zrozumiec. IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:37
                                              mmmm, nie bardzo rozumiem co chciałeś napisać przez 90% twojego posta. Odniosę się do końcówki.
                                              > Reasumujac: moge zwalac wine na politykow, urzednikow, mieszkancow, wyborcow...
                                              > ale nigdy na dewelopera?

Tak ,a dokładniej mówiąc nie na "właściciela". Politycy, urzędnicy są z twojego wyboru i mają Ci służyć w dobrym zarządzaniem dobrem wspólnym (czyli też częściowo twoim).
                                              Co do mieszkańców (nie jestem pewien o których Ci chodzi) to jeśli należą do twoje wspólnoty, spółdzielni możesz ich przekonywać do swoich racji. Może np. zaproponój wybudowanie parku, boiska na terenie waszej spółdzielni. Czemu tego nie zrobisz?
                                              Co do wyborców , no to mamy takich polityków jakich sobie wybierzemy więc możemy mieć do siebie o to pretensje.

> Yhm i ja mam wierzyc, ze za te opinie nikt Ci nie placi?
                                              A Tobie ktoś może z spółdzielni płaci, albo od konkurencyjnego dewelopera? Wiesz też mógłbym tak napisać ale mam nadzieję ,że tak nie jest. Pewnie jesteś w to zaangażowany bo tam mieszkasz. A ja piszę tak dlatego ,że sama na co dzień muszę walczyć z absurdalnymi przepisami i urzędnikami. A jestem zwolenniczką wolności gospodarczej i chciałabym aby w tym kraju w końcu zaistniał kapitalizm. Innymi słowy chcę aby nikt mi nie mówił jak mam żyć.
                                              • eminey Re: I dalej nie chcesz zrozumiec. 15.02.13, 13:16
                                                Tak, zauwazylem, ze kazdy argument, ktory jest niewygodny konczy sie odpowiedzia "nie wiem o co Ci chodzi". Nie ma sprawy, jestem cierpliwy

Po 1:
                                                Napisalas:
                                                >Ty uważasz ,że właścicielowi nie wolno zrobić prawie nic bez zgody sąsiadów

Prosze zatem o wyjasnienie, gdzie tak napisalem, bo to oczywiste klamstwo.

Po 2:
                                                Napisalas:
                                                > a ja ,że może robić wszystko co nie zagraża temu współżyciu czyli ni
                                                > e zagraża ich zdrowiu , życiu itd. (było już o smrodzie więc się tu nie będę ro
                                                > zpisywał) .

Co rowniez nie jest prawda - dowiodlem to stosownymi cytatami. Mam wkleic raz jeszcze?

Po 3:
                                                Wklejanie mi strony, na ktorej jest dokladnie to samo, co napisalem wyzej swiadczy o kompletnej bezmyslnosci.
                                                Dlaczego? Poniewaz wychodiz na to, ze nawet nie przeczytalas, a wklejasz mi wymagajac, zebym ja to zrobil. Tylko, ze ja to wiem. Liczylem, ze i Ty sie doksztalcisz, zanim znowu wyjedziesz z "prawem wlasnosci".

I teraz dopiero przejde do powyzszego wpisu.

> > Reasumujac: moge zwalac wine na politykow, urzednikow, mieszkancow, wybor
                                                > cow...
                                                > > ale nigdy na dewelopera?
                                                >
                                                > Tak ,a dokładniej mówiąc nie na "właściciela". Politycy, urzędnicy są z twojego
                                                > wyboru i mają Ci służyć w dobrym zarządzaniem dobrem wspólnym (czyli też częśc
                                                > iowo twoim).

Mam posredni wplyw na politykow. Mam rowniez posredni wplyw na prezydenta, a ten na urzednikow. Nie mam za to zadnego wplywu na innych ludzi (co pokazuje Twoj przyklad).

Natomiast deweloper ma bezposredni wplyw na to, co ma tam powstac.

Kto jest zatem winny ewentualnym bublom?

> Co do mieszkańców (nie jestem pewien o których Ci chodzi)

Przypomne:
                                                > Problem w tym ,że ustawa jest nieprecyzyjna co to jest "współżycie społeczne" a
                                                > le o to można mieć tylko pretensję do wyborców ,że wybierają polityków które ta
                                                > kie kretyńskie ustawy tworzą.

Chyba, ze sama nie wiesz, co mialas na mysli...

> to jeśli należą do t
                                                > woje wspólnoty, spółdzielni możesz ich przekonywać do swoich racji. Może np. za
                                                > proponój wybudowanie parku, boiska na terenie waszej spółdzielni. Czemu tego ni
                                                > e zrobisz?

Wybudowanie parku...aha.

Skad pomysl, ze tego nie robie? Tak, pewnie zaraz napiszesz, ze jestem winny odmowy urzednikow...

> Co do wyborców , no to mamy takich polityków jakich sobie wybierzemy więc możem
                                                > y mieć do siebie o to pretensje.

I wciaz deweloper jest poza prawem? Fajnie...

> A Tobie ktoś może z spółdzielni płaci, albo od konkurencyjnego dewelopera?

Twoim klopotem jest tendencyjnosc. Nie przyjmujesz zadnych argumentow przeciw deweloperowi. Ba, nawet nie bierzesz pod uwage, ze ten moze popelnic blad.
                                                A robi ich cale mnostwo.

Moge oczywiscie wymienic, ale zaraz usylysze albo:
                                                1) to nie moj teren, wiec mam sie nie wtracac
                                                2) to juz problem mieszkancow, ze sie na to godza.

Co zamyka dyskusje. Dlaczego do tego dazysz?

Ta tendencyjnosc moze wynikac z 2 przyczyn:
                                                1) jestes klientka tej firmy i probujesz usprawiedliwic swoj zakup (ale nawet wtedy sama w koncu uznasz, ze cos tu nie gra)
                                                2) reprezentujesz firme

I nie, nie reprezentuje konkurencyjnego dewelopera. Nawet zaluje, ze obrywa sie tylko Budimeksowi, bo przeciez nie tylko on buduje w otoczeniu pasa...

> Wies
                                                > z też mógłbym tak napisać ale mam nadzieję ,że tak nie jest.

Bezpodstawne i nieprawdziwe zarzuty mnie nie przerazaja - wiec mozesz spokojnie pisac.

> Pewnie jesteś w to
                                                > zaangażowany bo tam mieszkasz.

Zapytalem o to nizej: czy w takim razie nie mam prawy do swojego zdania?

Nie wiem co znaczy tam. Tak, mieszkam w Czyzynach; tak widze otoczenie pasa z okna; nie, nie sasiaduje z Avia; tak, korzystam z pasa startowego; tak, rownie mozno bym protestowal przy podobnych bublach w innych czesciach miasta; nie, nikt mi nie placi za pisanie; tak, na budowie tych blokow strace itd. co jeszcze chcesz wiedziec?

> A ja piszę tak dlatego ,że sama na co dzień mus
                                                > zę walczyć z absurdalnymi przepisami i urzędnikami.

Zanim ogarnie mnie niepochamowane wzruszenie zapytam: jaki ma sens obrona dewelopera, stawanie naprzeciw mieszkancom (przyszlym i obecnym) pod plaszczykiem walki z systemem?

Albo powiedz wprost: placa mi. Wtedy bedzie jasne.

> A jestem zwolenniczką wolno
                                                > ści gospodarczej i chciałabym aby w tym kraju w końcu zaistniał kapitalizm. Inn
                                                > ymi słowy chcę aby nikt mi nie mówił jak mam żyć.

Polecam przeprowadzic sie do Somalii - tam nie ma zadnych ograniczen prawnych. Robisz, co chcesz.
                                                W kazdym innym kraju potrzebne sa przepisy, ktore beda regulowac stosunki spoleczne.
                                                Tutaj doszlo zarowno do naruszenia jak i nagiecia tych przepisow...przez dewelopera.
                      • aarvedui Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:01

> W stanach przyjęto tak ,że prywatna ziemia jest "święta" i nie masz prawa na nią wejść pod
                        >groźbą odstrzelenia Ci tego bądź owego :)

Rozumiem !
                        Jeśli zabraknie Ci miejsca parkingowego na Twoim cudownym osiedlu i wjedziesz na moje osiedle - mam prawo odstrzelić Ci łeb !

Z pewnością skorzystam. Może nawet wcześniej oddam do Ciebie strzał ostrzegawczy w nogę.
                        W końcu - po cholerę się pchasz na nie swój teren ?

Drodzy mieszkańcy okolicznych osiedli ! Pracownica/nieszczęśliwa klientka inwestora poddała wam doskonały pomysł - kupujcie strzelby i prewencyjnie strzelajcie do szkodników.
                        Wszak takie jest prawo Wolnych Ludzi - prosto z Raju Prawa Własności - USA.
                        • Gość: agata Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: 79.162.102.* 14.02.13, 13:07
                          a może daruj sobie te groźby. to jest na poziomie przedszkola
                          • aarvedui Witamy kolejną pracownicę inwestora! =) 14.02.13, 13:11
                            Gość portalu: agata napisał(a):

> a może daruj sobie te groźby. to jest na poziomie przedszkola

Witamy kolejną pracownicę inwestora! =)

Proponuję udać się na kurs rozumienia podstaw ironii i sarkazmu. Poziom dla bardzo początkujących.
                            • eminey Re: Witamy kolejną pracownicę inwestora! =) 14.02.13, 13:27
                              Nie ma kiedy. Caly dzien sprzedaje ludziom apartamenty 20-30 metrowe... :(
                        • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:10
                          czemu nie, jak tylko będzie ogrodzone (innymi słowy będzie wiadomo ,że wkraczasz na teren prywatny) to możesz do mnie strzelać :) i jak będzie takie prawo, nie mam nic przeciwko. Oczywiście na ulicy miejskiej nie.
                          • Gość: Paffcio Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 14:43
                            Skończy się tym, że SM Czyżyny wprowadzi identyfikatory dla swoich członków (jak już to zrobiło wiele spółdzielni w Krakowie) i wtedy sobie zaparkujesz... pod M1 :-P

I wcale ogrodzenie nie będzie potrzebne...
                            • Gość: kinia75 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:50
                              i słusznie zrobi.
                            • Gość: gość Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:55
                              Muszę cię zmartwić, identyfikator nie wszystko załatwi. U nas wprowadzili identyfikatory, ale i tak mimo, że teren jest naszą własnością, chociaż nie jest ogrodzony to musieliśmy "walczyć" z ludźmi z sąsiedniego bloku, żeby parkowali sobie na specjalnie dla nich wybudowanym parkingu obok, bo z naszego parkingu mieli bliżej do swojej bramy bloku. Dopiero po kilkunastu interwencjach w Straży Miejskiej, i po kilkukrotnie zapłaconych mandatach pozbyliśmy się kłopotu. W takim przypadku wchodzi jeszcze w grę zagrodzenie drogi wjazdowej, wjazd na pilota.
                              • Gość: Paffcio Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 15:00
                                Trochę skróciłem swoją wypowiedź. Chodziło mi o zastosowanie dowolnych środków aby uniemożliwić innym wjazdu na teren SM. Ktoś powie "no i super, prawo SM by tak zrobić". A ja z uporem maniaka pytam się, w czyim interesie jest, by zamiast miasta jako calości, gdzie mieszkaniec osiedla X może bez problemów pojechać do znajomych na osiedle Y tworzy się zespół enklaw ogrodzonych płotem, siatka itp. z domofonami, bramkami, szlabanami. Przeicież to kompletnie bez sensu...
                        • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:21
                          aarvedui napisał:

> kupujcie strzelby i prewencyjnie strzelajcie do szkodników.
                          > Wszak takie jest prawo Wolnych Ludzi - prosto z Raju Prawa Własności - USA.

amerykańskie więzienia są pełne ludzi odsiadujących wyroki po 40 lat i dłuższe właśnie dlatego, że im się jak kini wydawało, że mogą np. zastrzelić nieagresywnego włamywacza.
    • Gość: malyspam Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 07:40
      Zyje sobie w duzym miescie i rozumiem ze nieuniknione jest gdy powstaja nowe osiedla, markety, galerie, itd
      Nie mam za to do nikogo pretensji choc od kilkunastu lat mieszkam niedaleko tego miejsca
      Lecz zlosc mnie ogarnia gdzie decydenci wydaja pozwolenie na budowe tak duzego osiedla
      w tym czy innym miejscu a infrastruktura drogowa bedzie taka jak wykonano 30 lat temu!!!
      Jest robiony ten sam blad co na ruczaju!!! byle by stawiac bloki a powstajace waskie gardla drogowe to juz nie nasz problem
      • Gość: dd Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: 89.174.214.* 14.02.13, 08:47
        a gdzie masz problem z wyjazdem z Ruczaju?
        bo po przebudowie Bobrzyńskiego jakoś nie zauważam
      • Gość: porque creo Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.ists.pl 14.02.13, 11:50
        nie wiem czemu myślicie, że ktoś się Waszymi opiniami przejmuje. Ktoś wziął za to, że działka została sprzedana deweloperowi, za pozwolenie na budowę etc. Na tym polega zasada bycia przy korycie.
    • Gość: koordoopelek Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.13, 08:33
      kupcie temu panu okulary, skoro nie widzi!! czy przypadkiem do projektu nie powinien być opis? czy czytać też pan nie umie?
    • tymon99 Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... 14.02.13, 08:40
      wg stanu na dziś - konserwator zabytków nie dopuszcza wysokiej zabudowy tuż przy pasie.
      pierwszy obrazek - wysokie bloki na styk z byłym pasem.
      • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:23
        nie dopuszcza na pasie a nie przy pasie. Swoją drogą jak dla mnie powinien dopuścić też na pasie.
        • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 10:40
          nie martw się, za dwa lata budimeks znów posmaruje komu trzeba i konserwator stwierdzi, że skoro pasa już nie ma, to nie ma czego obejmować ochroną.
          • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:53
            za "smarowanie" oczywiście należy się kara , ale nie za "być może smarowanie w przyszłości". Bo takim tokiem myślenia dojdziemy do sytuacji ,że każdego możemy skazać za coś co kiedyś w przyszłości może zrobi.
            • Gość: ktoś Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 11:00
              zgadzam się. nie bawmy się w bezpodstawne oskarżenia. nie o to chyba chodzi, bo tak faktycznie możemy każdego skazać za coś co się może zdarzyć albo nie.
              • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:32
                Mozemy oskarzyc kogos o to, ze budowa zaczela sie 3 tygodnie przed uzyskaniem pozwolenia na budowe.
            • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 11:02
              mhm, jasne. na razie konserwator wystawił się na pośmiewisko publicznie twierdząc, że nie umie czytać planów w skali 1:500. i nic więcej nikt mu nie udowodni. a historia lubi się powtarzać.
              • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:06
                to miej o to do niego pretensje (to zrobił a nie zrobi). Sam uważam to za jego niekompetencje i w prywatnej firmie za taką "fuszerkę" by poleciał ze stanowiska.
                • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 12:23
                  Gość portalu: vmania napisał(a):

> uważam to za jego niekompetencje

optymista z ciebie.
                  • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 12:33
                    masz dowody na coś innego to idź na policję. Nawet jeśli jest tak jak piszesz, że to nie tylko niekompetencja urzędnika to dalej można karać za to urzędnika a nie prywatnego przedsiębiorce. Z tego co czytałem to niektórzy tu chcieli aby CBA :) weszło do prywatnej firmy. Chodzi właśnie o to aby rozróżnić w końcu prywatne od państwowego.
                    • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:12
                      podziwiam twoją wiarę, nawet jeśli jej nie podzielam.
                      • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:26
                        wiara tu nie ma nic do rzeczy. Szczerze to uważam urzędników za darmozjadów i połowę bym natychmiast wywalił z pracy. Ale to nie oznacza ,że można z tego powodu ograniczać wolność prywatnych osób i przedsiębiorstw.
                        • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 15:24
                          w tym wypadku zadaniem urzędnika było właśnie ograniczyć wolność przedsiębiorstwa. i tego zadania nie wykonał. do tego miejsca jesteśmy zgodni. dalej zaś powiadasz, że to przez nieudolność jeno - i w tej właśnie kwestii twej wiary nie podzielam.
                          • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:32
                            Wiesz coś czego ja nie wiem to proszę bardzo:
                            g.infor.pl/p/_wspolne/pliki_infornext/0000/zawiadomienie_o_podejrzeniu_popelnienia_przestepstwa_892.doc
                            prawo-karne.wieszjak.pl/sledztwo-i-dochodzenie/278670,Obowiazek-zawiadomienia-o-popelnieniu-przestepstwa.html
                            Nie zgadzam się co do tego ,że urzędnikiem było ograniczanie wolności przedsiębiorstwa. Urzędnik ma służyć obywatelom i tym samym przedsiębiorstwom. Ma działać zgodnie z obowiązującym prawem.
                            • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 15:42
                              Gość portalu: vmania napisał(a):

> Nie zgadzam się co do tego ,że urzędnikiem było ograniczanie wolności przedsięb
                              > iorstwa. Urzędnik ma służyć obywatelom i tym samym przedsiębiorstwom.

yyy.. wg ciebie, konserwator zabytków ma ułatwiać likwidację zabytków i zabudowywanie ich szkaradnymi bloczyskami?? coś ci się pomieszało. właśnie temu konserwator zabytków ma zapobiegać, nawet kosztem ograniczenia wolności gospodarczej.
                              • Gość: vmania Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:45
                                konserwator zabytków tak , masz rację ma dbać o zabytki. Z tym ,że ten pas startowy to żaden zabytek. Jeśli nim jest to za parę lat kombinat też nim będzie. Natomiast reszta urzędników ma dbać o szybkie wydawanie dokumentów itd.
    • Gość: łomatka Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.13, 08:41
      "....W dokumentach nie widziałem, że teren ma być zamknięty i dostępny tylko dla mieszkańców nowego osiedla, bo projekt, który otrzymuję, jest w skali 1:500, więc nie widać takich szczegółów...."
      leżę i kwiczę...nasi k...mać urzędnicy...masakra, jak nie widzi to do okulisty, a może nie chce widzieć??? może... a może...jak to jest panie konserwatorze???

• flamengista nie wiem czy to ten konserwator 14.02.13, 09:17
        ale w kamienicy gdzie krewni mają mieszkanie po wykupie strychu konserwator wydał zgodę na skucie i przeniesienie (ciekawe gdzie? na podwórko?) plafonu z ostatniego piętra, by dorobić schody na strych z głównej klatki (wejście na strych jest tylko od oficyny, a to nie pasuje właścicielce, która chce tam zrobić luksusowe apartamenty).

Piękny, XIX wieczny plafon ze zdobieniami w stylu secesyjnym - do "przeniesienia". Oczywiście przy skuwaniu okazałoby się, że przez "błąd robotników" plafon poszedł się trzaskać, nałożono by symboliczną karę i problem rozwiązany:)

Na szczęście na przebudowę musieli się zgodzić mieszkańcy i ci postawili weto.

Więc jak słyszę o działalności "konserwatora", to od razu skacze mi ciśnienie.
      • Gość: Paffcio Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 12:11
        Pan konserwator nic nie widział, bo pewnie miał na oczach plik banknotów od Budimexu. Taki ot, standard w państwie polskim. Inna opcja jest jeszcze taka, że sam mieszka pod Krakowem w domku jednorodzinnym i ma kompletnie w nosie co sie dzieje w mieście.
    • Gość: ludzik jak zwylke chcemy rozbudowywać inne osiedla IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 08:56
      ale nigdy nie nasze. Kiedyś koło domu miałem dużo zieleni. Wybudowali na części bloki. Nadal jest dużo zieleni i na niewielkiej jej części chcieli wybudować jeszcze kilka bloków. Oczywiście najbardziej protestowali ci z nowych bloków, zapominając jak sami nam zajmowali zieleń swoimi.
    • Gość: alex Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.cela.pl 14.02.13, 08:58
      Płyta lotniska pochodzi z 1942 r, a samo lotnisko jest najstarszym lotniskiem w Krakowie, pamiętającym jeszcze czasy Habsburgów. To straszne barbarzyństwo, aż przykro słyszeć,że "konserwator zabytków" zgodził się na to.
      • Gość: daria Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:27
        straszne, z 42 no niesamowite. Stonehead to przy tym nic. Kombinat jest tylko parę lat młodszy , może jego też uznamy za zabytek?
        • Gość: skobolev Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: 195.212.79.* 14.02.13, 11:04
          Stonehenge :)
          • Gość: daria Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:08
            ups, ale wstyd :) . Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.
        • Gość: os Kościuszkowskie Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 20:06
          Biurowce Huty są już wpisane w rejestr zabytków :)
    • Gość: Krakus Kolejni do darcia ryja na Piknik Lotniczy IP: *.ists.pl 14.02.13, 08:59
      Kupią se mieszkania na ścieżce podejścia do zachodniego odcinka pasa i będą potem drzeć ryja w mediach, że samoloty im nad samym dachem latają.
      • Gość: dariaa Re: Kolejni do darcia ryja na Piknik Lotniczy IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:29
        to ich problem , a nie twój. Czemu uznajesz ich za niedorozwiniętych i chcesz za nich myśleć?
        • eminey Re: Kolejni do darcia ryja na Piknik Lotniczy 14.02.13, 14:28
          Bo deweloper "zapomni" o tym wspomiec.

Tak samo o Coke, ktory co roku jest na plycie lotniska.

Tylko, ze po kupieniu deweloper bedzie juz mial wszystkich gdzies "widzialy galy co braly", "to byla tylko wizualizacja", "nie ma zwrotow" etc.
    • flamengista parking? jaki parking? 14.02.13, 09:11
      Jeśli red. Wantuch wie coś więcej, niech napisze. Wg. planu i obietnic Budimexu na dawnym pasie ma powstać teren zielony i rekreacyjny. O parkingach nie było mowy. To samo podtrzymuje cytowany w artykule rzecznik dewelopera.

Jeśli jednak ma być inaczej i na dawnym pasie mają też powstać parkingi dla mieszkańców Avii, to jest to informacja bardzo ciekawa...
      • tymon99 Re: parking? jaki parking? 14.02.13, 09:18
        na pasie powstaną bloki. nie od razu, za jakieś dwa, trzy lata..
        • Gość: ktoś Re: bloki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 09:29
          ooo, skąd masz takie informacje?
          • tymon99 Re: bloki? 14.02.13, 10:32
            wystarczy patrzeć, co się dzieje. po co by inaczej likwidowali pas?
            • Gość: kamillla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:37
              No tak Pan tymon99 już dowiódł w poprzedniej dyskusji ,że "on wie ,jest tak jak mówi i koniec" :) Jakby to nie był internet to pewnie by używał argumentu siły a nie siły argumentu :)
              • tymon99 Re: bloki? 14.02.13, 10:48
                a potrafisz wskazać inny logiczny scenariusz? albo inny cel, dla którego deweloper tak się spina, żeby jak najszybciej zlikwidować jak najwięcej pasa i zatrzeć w terenie jego ślady?
                • Gość: Adaś Re: bloki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 10:56
                  może dlatego , że mają tam być tereny zielone?
                • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:57
                  tak. Jak najszybsze zbudowanie tam osiedle , później jego sprzedaż i zarobienie na tym. Wiem zarobienie dla Ciebie jest straszne, jak ktoś może zarabiać. Ale tak działają prywatne firmy ,że podstawowym ich celem jest zysk i wiesz co? Mi się to podoba...
                  • tymon99 Re: bloki? 14.02.13, 11:17
                    trudno. jeśli nie rozumiesz, to ja się poddaję.
                  • Gość: owszem... Re: bloki? IP: *.play-internet.pl 14.02.13, 11:33
                    > tak. Jak najszybsze zbudowanie tam osiedle , później jego sprzedaż i zarobienie
                    > na tym. Wiem zarobienie dla Ciebie jest straszne, jak ktoś może zarabiać. Ale
                    > tak działają prywatne firmy ,że podstawowym ich celem jest zysk i wiesz co? Mi
                    > się to podoba...

To niech Ci się podoba - zaraz się z tego zachwytu udusisz. Podobnie jak my wszyscy - oczywiście z wyjątkiem tego, kto na tym zarabia. To też Ci się podoba?
                    • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:38
                      tak , to mi się też podoba bo chcę w końcu żyć w kapitaliźmie a nie socjaliźmie. Innymi słowy nie chcę nic od innych i państwa ale też chce aby inni się ode mnie odczepili i nie mówili mi jak mam żyć i co mi wolno a czego nie robić z moją własnością.
                      • Gość: Zuza Re: bloki? IP: *.internetia.net.pl 14.02.13, 13:13
                        ... to przeprowadź się do Peru albo Meksyku. Choć i tam jest mniej pstrokacizny niż w Polsce, w której każdy uważa, że może bezkarnie na własnym terenie wystawiać swoje dzieła. Otóż Twoja jest ziemia, ale to co nad nim wystaje jest już "krajobrazem" i jest czy Ci się to podoba czy nie - wspólne, bo patrzą na to wszyscy...
                        • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:18
                          i tu się różnimy choć o tym uważam ,że można dyskutować gdzie powinna być granica wolności. Szanuje twoje zdanie (ale proszę nie każ mi wyjeżdżać do meksyku :) ) , ja mam inne. Rozumiem ,że komuś może się nie podobać to co wybuduję (może np lubi tylko architekturę w stylu góralskim albo "dworkowym" a ja np modernistycznym) ale naprawdę uważasz ,że ma prawo mi mówić w jakim stylu mam budować? Idąc dalej to nie podobać mogą mi się niektórych ubrania na ulicy , czy mam prawo im mówić jak mają się ubierać?
                          • eminey Re: bloki? 14.02.13, 13:40
                            Problemem internetu jest to, ze nigdy nie wiesz, czy ktos naprawde jest glupi, czy tylko zartuje.

To jak sie ubiore nie wplywa w zaden sposob na innych ludzi.
                            Zmiana charakteru dzielnicy, wyburzenia, budowanie nowych budynkow - owszem.

Juz w poprzednich dyskusjach przywolywane byly przyklady oczyszczalni sciekow etc.
                            Ja mam mniej inwazyjny. Meczety:
                            www.bibula.com/?p=20944
                            Pojawiaja sie kwoty w milionach. Tak, tyle wlasnie ludzie traca.

A mowa jest tylko o pojedynczych budynkach. Na osiedlu Avia ma ich byc znacznie wiecej...
                            • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:03
                              > Problemem internetu jest to, ze nigdy nie wiesz, czy ktos naprawde jest glupi,
                              > czy tylko zartuje.
                              ehhh i na tym powinna się skończyć ta dyskusja.
                              > To jak sie ubiore nie wplywa w zaden sposob na innych ludzi.
                              > Zmiana charakteru dzielnicy, wyburzenia, budowanie nowych budynkow - owszem.
                              jak nie? Mi się nie podobają np faceci w dresach. Aż wzrok odwracam gdy widzę tak paskudny strój. Wiesz podobnie do tego gdy ktoś patrzy na brzydki budynek. Bo jak na razie ustaliliśmy ,że przeszkadza to twojemu wzrokowi. Smrodzić przecież nie będą.
                              • eminey Re: bloki? 14.02.13, 14:11
                                Nie beda? Ciekawe
                                Bloki buduja na korytarzu dotleniajacym Czyzyny - zaburzy to wiec dostep swiezego powietrza.
                                4-5 tys mieszkancow to kilka tysiecy aut. Kazde "pachnie"
                                Polecam sie tez przejechac i zobaczyc jak wyglada korek na Stella-Sawickiego. On nie zniknie - powiekszy sie.

Do tego ci ludzie maja piecyki gazowe, psy, wyrzucaja smieci.
                                Tak, one tez nie pachna.

Dodatkowo bloki powstaja na terenach zielonych. Ok, rozumiem, ze kawalek laki nie daje niewiadomo ile tlenu, ale niewiele to wciaz wiecej niz zero.

Na pasie nie bedize mogl powstac planowany tramwaj, na pasie nie bedzie juz petli autobusowej (ktora jeszcze niedawno tymczasowo byla), na pasie nie powstanie ani park, ani miejski plac ani deptak.

Co do ubran. Poczucie estetyki nie jest normowane przez prawo. Natomiast urbanistyka i prawo wlasnosci owszem...
                                • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:28
                                  wiesz chyba faktycznie lepiej skończyć tą dyskusję. Widzę ,że ona nie ma sensu. Jesteś zapewne mieszkańcem pobliskich bloków i co by tam nie wybudowali będziesz rękami i nogami sprzeciwiał się tej inwestycji i argumentami będzie to ,że ktoś ma kuchenki gazowe. Według Ciebie najlepiej aby nic w tym mieście nie budowali a na pewno nie w twojej okolicy. Na szczęście jak zauważyłeś jest prawo własności które to jednak developerowi pozwala na własnej ziemi budować blok i Ty tego nie zablokujesz. Im więcej inwestycji i mniej problemów z nimi to tym ceny mieszkań niższe.
                                  Kończę więc tą dyskusję bo dalej ona nie ma sensu.
                                  • Gość: Paffcio Re: bloki? IP: *.motorola-solutions.com 14.02.13, 15:20
                                    Ja jestem mieszkańcem jednego z okolicznych bloków. Zawsze byłem pewien, że na tej łące ktoś coś zbuduje i sam fakt mi nie przeszkadza. Wiadomo - taka łąka blisko centrum nie mogła się uchować. Ale nie przyszło mi nawet do głowy, że ktoś walnie tam głęboką betonową studnię! O ile lepiej wygląda obecne osiedle z wielkiej płyty, ze znacznie większymi odległościami między blokami (choćby na ul. Kłosowskiego), z trawnikami itp. Zobacz jak zbudowana jest stara Nowa Huta, osiedle na Grzegórzkach przy ul. Nullo, starsze osiedla na Krowodrzy. Chodzi właśnie o to - budujmy, rozwijajmy miasto, ale z głową. Przyjazne dla mieszkańców a nie deweloperów.
                                    • Gość: kamilla Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:36
                                      Paffcio zgadzam się z tym co piszesz, że nie ładne te bloki. Też mi się nie podobają odległości między nimi , i ja bym tam mieszkania nie kupiła. Zdecydowanie wolę np starą Nową Hutę tak jak piszesz. Ale nie mi to oceniać czy komuś wolno tam kupić mieszkanie. Znajdą się klienci to niech kupują , przecież widzą co biorą. Nie podoba mi się to ,że tu wiele osób chce decydować za innych.
                                      • eminey Re: bloki? 14.02.13, 18:53
                                        CI sami "klienci" za 2-3 lata beda pisac listy do wyborczej, jak to im zle, jak przedszkola sa zapelnione, drogi zakorkowane, a komunikacji nie ma.

Kto bedzie wtedy winny?
                                        • Gość: malik Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:40
                                          to przestań to czytać. W czym problem.
                                          • Gość: henio Re: bloki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 22:19
                                            Nie można przechodzić obojętnie obok zła, w tym również zła polegającego na rabunkowym zabudowaniu przestrzeni.
                                            • Gość: superman Re: bloki? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 22:41
                                              zło!!! , zło!!! ,zło!!! superman uratuje mieszkańców Krakowa przed okropnym blokiem i obroni ich przed kupnem tych wstrętnych mieszkań! walczmy ze złem! Precz z budowaniem!
                                              • eminey Re: bloki? 15.02.13, 09:14
                                                Jesli zatrudnieni w budimeksie sa takimi samymi erudytami, jak inzynierami, to obawiam sie o stan budynkow...
                                  • eminey Moze kilka faktow. 14.02.13, 18:51
                                    > wiesz chyba faktycznie lepiej skończyć tą dyskusję.

> Widzę ,że ona nie ma sensu.
                                    > Jesteś zapewne mieszkańcem pobliskich bloków

Tacy glosu nie maja?

> i co by tam nie wybudowali będzie
                                    > sz rękami i nogami sprzeciwiał się tej inwestycji

Ale tutaj nie ma alternatywy. To nie jest wybor pomiedzy tym, co chce wybudowac deweloper, a niebudowaniem niczego. Liczba wyjsc posrednich jest nieskonczenie wielka.

Jestem zreszta jedna z osob, ktore wciaz licza, ze przez pas startowy lotniska powstanie tramwaj (chociaz szanse na to staja sie infinitezymalne).
                                    Sam pas widzialbym jako miejski plac z zielenia i rekreacja. Wokol pasa moglyby powstac punkty uslugowe. W poblizu rowniez bloki.
                                    Oczywiscie piszac bloki mam na mysli znacznie mniejsze ich zageszczenie, wysokosc oraz powierzchnie mieszkan (lepiej zeby byly wieksze). Powinien byc pozostawiony rowniez teren pod komunikacje (zeby sie autobus zmiescil) oraz na przyszla infrastukture (np szkoly, przedszkola, przychodnie lekarskie, moze komisariat). Niekoniecznie trzeba je budowac - ale zeby w przyszlosci bylo gdzie.
                                    Do tego droga, zeby byl dojazd do szkoly (i przyszlego basenu) na II pulku. W dawnej zajezdni autobusowej - muzeum.

Pozostawic nienaruszone 2 gorki przy pasie startowym, na dawnych dzialkach zrobic skromny park, a naprzeciw przejscie kladka pieszo-rowerowa przez stella sawickiego (jest w planach)

Oczywiscie to tylko pomysl.
                                    Niemniej budowanie - byle wiecej wycisnac z metra trudno w ogole brac pod uwage.
                                    Tam maja powstac bloki 10-15 pietrowe. Pewnie inwestor postawilby i 30 metrowe, ale nie ma sasiada, do ktorego moglby sie podpiac z "dobrym sasiedztwem"

>i argumentami będzie to ,że k
                                    > toś ma kuchenki gazowe.

Wmawiano mi, ze dodatkowe bloki nie pogorsza powietrza (zapachu). Obalilem ten argument.

> Według Ciebie najlepiej aby nic w tym mieście nie budow
                                    > ali a na pewno nie w twojej okolicy.

Kolejna osobe musze poprosic o cytat - ewentualnie o wycofanie sie z klamstw.

Prawde mowiac moje wyksztalcenie jest powiazane z budownictwem, wiec byloby straszna ironia losu, gdybym byl przeciwko budowaniu w ogole.
                                    Jestem za tym, zeby miasto sie rozwojalo - a to wrecz wymusza budowe nowych obiektow. Nie jest to jednoznaczne z budowaniem wszystkiego wszedzie.

> Na szczęście jak zauważyłeś jest prawo wła
                                    > sności które to jednak developerowi pozwala na własnej ziemi budować blok i Ty
                                    > tego nie zablokujesz.

To raczej samowola, a nie prawo wlasnosci.

Skoro juz mowa o prawie, mam pytanie. Dlaczego deweloper zaczal budowe 3 tygodnie przez pozwoleniem?
                                    Czy na to prawo wlasnosci tez zezwala?

> Im więcej inwestycji i mniej problemów z nimi to tym ceny
                                    > mieszkań niższe.

Akurat tutaj problemy sa tworzone, a nie rozwiazywane.

Co do budowy mieszkan - jest na to mnostwo miejsca. I to w granicach Krakowa.
                                    Zaryzykowalbym nawet teze, ze wiekszosc powierzchni Krakowa wciaz moze byc zagospodarowana.

Inwestorzy sa jednak sprytni i bezczelni. Dogeszczaja zabudowe w miejscu tej istniejacej. Korzystaja tym samym z infrastuktury, ktora juz jest oraz z terenow zielonych.
                                    W zamian nic nie oferuja swoim mieszkancom...bo po co.
                                    Oczywiscie doprowadzaja do antagonizmow - na zachodzie juz dawno sie polapali, ze im gesciej ludzie mieszkaja, tym wiecej jest patologii.

A co do cen mieszkan, to te zaleza przede wszystkim od deweloperow i od ceny ziemi:
                                    Srednio koszt butowy m2 w Krakowie to mniej niz 2500 zl.
                                    nbp.gov.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_09_2011.pdf
                                    Ale moglo byc gorzej. W 2006 zysk deweloperki wynosil srednio 60% ceny mieszkania (wykres 49)

> Kończę więc tą dyskusję bo dalej ona nie ma sensu.

Polecam poczytac to, co napisalem
                                    (Albo chociaz wklejony link)
                                    • Gość: psychiatra zmień dilera, eminey IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 01:14
                                      A może byś zmienił dilera, co??????

Bo obecne leki ci chyba nie służą. ;-)
                                      • eminey A moze jakas merotyryczna odpowiedz? 15.02.13, 09:16
                                        A tam na marginesie - diler zajmuje sie sprzedaza narkotykow. Leki sprzedaja farmaceuci.
    • Gość: tomznh Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.ghnet.pl 14.02.13, 09:17
      A ja bym tam chciał posadzić ziemniaki...
      mieszkam już w bloku, koło którego wybudowano duuuuże boisko, za to nie ma dojazdu do bloku nawet dla karetki. Na czyj wniosek wybudowano? Miejscowych pijaczków, bo koło boiska są ławki do sączenia piwka i innych trunków... Na dodatek boisko jest wykorzystywane tylko latem w taki sposób, że nie da się otworzyć okna ze względu na krzyki. Dzieci PRL budują koszmary koło swych bloków. Nie wierzycie? Przyjedźcie na os. Krakowiaków.
    • Gość: ya5iu Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: 89.174.214.* 14.02.13, 09:37
      Nie wiem jak ty ale ja na pierwszym zdjeciu widze parking. Jest na samym koncu pasa (nawet kilka samochodow umiescili). Tak czy owak mysle ze bedzie za maly i lepiej byloby gdyby pod calym pasem byl parkich a pas wykorzystac w celach rekraacyjnych. O otwartosci tego terenu juz nie wpomne. Jestem przeciwnikiem grodzenia takich terenow. A tlumaczenia urzednika ze on na planach nie widzi ogrodzenia to jakas paranoja. Czy oni nie czytaja dokumentacji? Jak mozna zatwierdzac projekt tylko na postawie mapy?
      • Gość: gość Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:14
        można zatwierdzać, jak się nie ma okularów, i szeroko otwartą kieszeń
      • eminey Sprostowanie 14.02.13, 14:30
        Na pierwszym miejscu widzisz parking, owszem, ale to nie parking Avii.
        To strzezony parking przed kosciolem. Dokladnie ten:
        maps.google.pl/maps?q=50.080539,20.007035&ll=50.080425,20.007675&spn=0.001714,0.005284&num=1&t=h&z=18
        Do ktorego nawiasem mowiac nie bedize sie dalo dojechac, bo...avia zajmie czesc pasa.
        • flamengista ano właśnie - parkingu na pasie Budimex nie miał 14.02.13, 16:08
          budować...

Deweloper zapowiada, że na pasie mają być boiska i teren zielony. O parkingu mowy nie było.

Nie mam zamiaru usprawiedliwiać dewelopera, ale czy Pani Redaktor coś nie pomieszała?
    • Gość: gość.x Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: 94.42.171.* 14.02.13, 10:06
      Poprzez skierowanie ruchu samochodowego na sąsiędnie osiedla :)

Fakty są takie, że w pierwszym etapie powstają 164 mieszkania i 83 miejsca postojowe (57 pod ziemią i 26 na powierzchni). Na każde mieszkanie przypadnie 0,5 miejsca postojowego.
      • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 11:49
        Gość portalu: gość.x napisał(a):

> 164 mieszkania i 83 miejsca postojowe (57 pod ziemią i 26 na powierzchni).
        > Na każde mieszkanie przypadnie 0,5 miejsca postojowego.

i to w mało prawdopodobnym przypadku, gdyby wszystkie miejsca postojowe zostały wykupione. a nie zostaną.
        • Gość: maltek Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:55
          > i to w mało prawdopodobnym przypadku, gdyby wszystkie miejsca postojowe zostały
          > wykupione. a nie zostaną.
          No i ? Ty też masz wykupione miejsce postojowe przed twoim blokiem albo masz tam garaż, że tak bardzo chcesz innych zmuszać do wykupowania czegoś?
          • Gość: krk Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.180.102.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.02.13, 12:26
            Nie - nie mam wykupionego miejsca parkingowego, bo nie muszę. Mamy same miejsca ogólnodostępne (dla mieszkańców i ich gości) i wszyscy mieszkańcy z nich korzystają w miarę potrzeb.
            Nie ma też problemu, gdy przyjadą do nas czy do sąsiadów goście - zawsze mają miejsca postojowe - przede wszystkim dlatego, że są one OGÓLNODOSTĘPNE.
            W budowanym osiedlu przy pasie startowym NIE BĘDZIE miejsc postojowych OGÓLNODOSTĘPNYCH, a to oznacza, że mieszkając tam albo będziesz musiał wykupić sobie miejsce postojowe, albo będziesz parkował na pobliskich osiedlach korzystając z własności innych mieszkańców - ich miejsc postojowych!
            A o to, gdzie zaparkują goście mieszkańców nowego osiedla już nie będę pytał, bo szkoda słów...
          • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 19:32
            nie trzymam samochodu pod blokiem.
            • Gość: mafgix Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:39
              To w czym masz problem?
              bijesz pianę dla piany :)
              • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 20:54
                znaczy co? jeśli nie trzymam samochodu pod blokiem, rozjeżdżony trawnik i zastawiony chodnik mnie nie dotyczą?
                • Gość: maveric Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:58
                  przecież jest zakaz jeżdżenia po trawniku. Jak ktoś tak robi to należy mu się mandat. W czym problem i co ma do tego to osiedle?
                  • eminey Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 22:08
                    Jest tez zakaz niszczenia zabytkow. A jakos sie da...
    • Gość: Dzordz Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 10:15
      Pan Konserwator pięknie się tłumaczy z ogrodzenia, że nie widział go na rysunku. To jakaś kpina!! Do każdego projektu musi być opis techniczny, gdzie musi znajdować się informacja o ogrodzeniu. Urzędy wymagają od nas masy papierów, pism a podejmują decyzje na bazie rysunku 1 do 500 ?
    • Gość: Dodo Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 10:36
      Na 100% odgrodzą się od reszty świata
      • Gość: krakowiaczekCija Re: Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) IP: *.gemini.net.pl 14.02.13, 11:07
        no i co z tego że się odgrodzą ? taki trynd teraz jest, poza tym znając życie to zamki w bramkach popsują się od razu więc wstęp będzie. Po drugie tak sobie myślę, że jak te tereny rekreacyjne rzeczywiście takie fajne będą to dzieciaki ze "starych" bloków natychmiast zkumplują się z "nowymi" i razem będą tam haratać w gałę. Dzieciaki juz takie są że nie szukają dziury w całym (a tylko co najwyższej w płocie). No chyba że kąśliwi rodzice rasistowsko ich nastawią wobec nowo przybyłych i będzie wojna ! nie zdziwiłbym się - oto Polska właśnie. Wszczycy się czepiają bo na pasie nie musieli sprzatać po pieskach a teraz będa musieli, a to że developer zaczyna budowę od drogi dojazdowej to jakoś umyka , kto dzisiaj tak buduje? sam się zdziwiłem.
        • Gość: daria Re: Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:10
          dokładnie, idealnie to ująłeś. Dzieciaki nie będą w tym widzieć problemu.
          • Gość: Ania Re: Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) IP: *.ghnet.pl 14.02.13, 11:40
            ha,ha,ha - co za bzdura, wazne ze ich rodzice beda widzieli w tym problem :) toz to holota ze starych blokow, dziady jedne mieszkania pewnie dostali a nie kupili, lumpy - "nie mozesz sie z nimi dziecko bawic, chcesz to pojedziesz z nami do carrefoura jak bedziesz grzeczny, a o tych brudasach zapomnij" ;)
            • Gość: daria Re: Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:52
              no nawet jeśli tak będzie to żadną "ustawą" nie zmienisz nastawienia ludzi. Z tego powodu zakazać budować bloki ? Mam nadzieję ,że nie to miałaś na myśli.
              • eminey Re: Dwumetrowego płotu nie widać na symulacji :) 14.02.13, 14:07
                Nie.
                Z tego powodu budowac je w rozsadnych odstepach, z podstawowa infrastuktura i bez kretynskich plotow.

Naprawde, ja nie widze potrzeby, zeby wchodzic do czyjegos bloku (chyba, ze w odwiedziny do kogos). Ale tu wystarczy domofon.

Chodzenie jak glupi, wzdluz murow nie jest ani wygodne, ani bezpieczne, ani...w sumie nie widze, zadnych zalet tego systemu.
                Nawet ci ogrodzeni maja zle, bo musza za kazdym razem otwierac i zamykac drzwi...
    • Gość: P. Winiewski Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:41
      Proponuję taką nazwę dla nowego osiedla: Getto Czyżyny.

Dlaczego to ogradzać? Ludzie w tej okolicy mieszkają od lat w nieogrodzonych blokach z otwartymi placami zabaw i boiskami. Przestępczość jest niska, a przestrzeń, choć z wieloma blokami z wielkiej płyty, nie budzi skojarzeń ze spacerniakiem w więzieniu.
      • Gość: agata Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.centertel.pl 14.02.13, 11:46
        całe szczęście nie TY wybierasz nazwe dla osiedla:)
        • eminey Moim zdaniem szkoda 14.02.13, 14:25
          Przynajmniej ludzie wiedzieliby, co kupuja...
    • Gość: GB Kompletny brak wyobrazni i kompetencji IP: *.as13285.net 14.02.13, 11:44
      Zabudowa pasa startowego w Czyzynach tak naprawde jest perfekcyjnym przykladem/podsumowaniem tego burdelu na kolkach jakim od 1990 roku jest Krakow. Oczywiscie mam na mysli ludzi ktorzy zajmuja sie "rozwojem" miasta.
      1. Budowac jak najwiecej, gdzie sie tylko da. Niewazne ze budynki sa niskej jakosci, brzydkie, niefunkcjonalne. Liczy sie ilosc. Kazdy kto ma kawalek ziemi moze budowac sobie co chce. No chyba ze ten budynek by zaslanial jakis kosciol...
      2. Szkoly, drogi, przedszkola na nowych osiedlach sa sprawa drugorzedna, beda sie tym martwic nastepne pokolenia. Na takie luksusy KRK nie stac.
      3. Wizualizacje nowych osiedli a faktyczny stan to dwie rozne rzeczy
      4. Parki i zielen sa zbedne - jak ktos chce troche zieleni to niech sobie wsiadzie w tramwaj i pojedzie na planty. Ale bron Boze prosze nie wchodzic na trawe, bo ona w KRK jest tylko dla psow do srania, a nie dla ludzi dla odpoczynku
      5. Od 1990 roku, pomimo ze budownictwo kwitnie, w Krakowie nie powstal chyba ani jeden ladny budynek z charakterem. No dobra, moze centrum Manggha i radio KRK sa ladnie wkompnowane do odoczenia, ale poza tym nic. Ani jedna inwestycja. Toche tak jak ta fontanna na rynku.
      6. Bardzo smutnym faktem jest to ze w KRK ludzie musza plakac za stara plyta lotniska. Za kawalkiem betonu. Wynika to z tego ze ludzie ktorzy sie zajmuja rozwojem miasta nie sa w stanie zagwarantowac zadnej innej atrakcyjnej alternatywy dla mieszkancow. Park? Boisko? Sciezki rowerowe z prawdziwego zdarzenia? Nic z tych rzeczy. Tak wiec kawalek plyty lotniska musi wystarczyc. Ale teraz juz nawet i tego nie ma. Gdyby na tym osiedlu byly jakies atrakcje, nikt by nawet nie zauwazyl braku betonowej plyty.
      7. Budynki wybudowane pomiedzy 1945 a 1990 w KRK nadaja sie tylko i wylacznie na wieszaki reklamowe. Uzytkowanie ich w inny sposob sie nie oplaca.
      8. Konserwator zabytkow udaje ze on i firmy ktore buduja badziewie sa zainteresowane interesem mieszkancow KRK. G0wno prawda - liczy sie tylko mamona. Buduja, biora kase, i znikaja.
      9. Nowe dzrzewa i zielen w KRK sa zbedne kiedy 3-metrowe krzaki i czwasty moga wszystko ladnie zaslonic. A jak czwasty nie chca rosnac to zawsze mozna postawic reklame.
      10. Parkingi?

W KRK nie mieszkam juz od 1990, ale za kazdym razem kiedy przyjezdzam na krotko to KRK wyglada coraz gorzej. Oczywiscie stare miasto jest piekne, ale juz kilometr dalej wyglada troche tak jak Zakopane - reklamy, brud, jeden paskudny budynek obok drugiego, prowizorka, korki. Wielka szkoda.
      • tymon99 Re: Kompletny brak wyobrazni i kompetencji 14.02.13, 11:52
        Gość portalu: GB napisał(a):

> Zabudowa pasa startowego w Czyzynach tak naprawde jest perfekcyjnym przykladem/
        > podsumowaniem tego burdelu na kolkach jakim od 1990 roku jest Krakow. Oczywisci
        > e mam na mysli ludzi ktorzy zajmuja sie "rozwojem" miasta.
        > 1. Budowac jak najwiecej, gdzie sie tylko da. Niewazne ze budynki sa niskej jak
        > osci, brzydkie, niefunkcjonalne. Liczy sie ilosc. Kazdy kto ma kawalek ziemi mo
        > ze budowac sobie co chce. No chyba ze ten budynek by zaslanial jakis kosciol...

i tu się mylisz. kościół przy pasie startowym już jest w większości zasłonięty.
        • Gość: marek_des Re: Kompletny brak wyobrazni i kompetencji IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 11:58
          > i tu się mylisz. kościół przy pasie startowym już jest w większości zasłonięty.

Wow, straszne !
      • Gość: eminey Re: Kompletny brak wyobrazni i kompetencji IP: *.ip.netia.com.pl 14.02.13, 12:46
        "Radio Kraków jest ładne" - nosz kurde zakrztusiłem sie własną flegmą jak to przeczytałem
        • eminey Jaka slawa :) 14.02.13, 14:20
          Zaczeli mnie juz parodiowac :)
      • eminey Re: Kompletny brak wyobrazni i kompetencji 14.02.13, 14:24
        Bardzo dobry wpis.
        Z przykroscia musze jednak stwierdzic, ze ...jak najbardziej prawdziwy.

Dodam tylko:
        AD5) Budynek pobliskiego muzeum lotnictwa ma bardzo ciekawa architekture
        AD1) Nie tylko jak najwiecej budynkow, ale w kazdym budynku jak najwiecej z metra. Latwo to zauwazyc patrzac na rozplanowanie nowych mieszkan. Liczy sie kazdy metr - nawet jesli w mieszkaniu on tylko zawadza...

Dodalbym jeszcze:
        11) Rozwiazania komunikacyjne promujace transport samochodowy. Ludzie zrzucani sa do podziemi, musza kulic sie na waskich chodnikach. Wszedzie, gdzie to mozliwe, poszerzono drogi. Maja oczywiscie powstac nowe - jesli znajda sie pieniadze.

Oczywiscie komunikacja z roku na rok jest coraz gorsza. Drogi, przez wzmozony ruch, w coraz gorszym stanie. Sciezek rowerowych jak na lekarstwo.

Stad smrod i korek w calym miescie...i szybko sie to nie zmieni.
    • Gość: Ania Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.ghnet.pl 14.02.13, 11:59
      Przyznam sie szczerze iz po lekturze tego artykulu i fakcie rozrycia plyty lotniska, praktycznie w ostatniej chwili zrezygnowalam z zakupu tam mieszkania. Zalezy mi na lokalizacji mieszkania ktore umozliwi mi korzystanie z heliktopera, pas startowy wydalal sie idealnym rozwiazaniem, ba, nigdzie w krakowie nie ma dobrych warunkow do parkowania helikoptera, nie mowiac juz o tym ze zaden z nowo powstajacych budynkow nawet najdrozszych apartamentowcow nie posiada ladowiska na dachu!! To skandal, tak sie nie buduje w europie!! w jakim miescie my zyjemy!!
      • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 12:31
        a taką miałaś okazję siedzieć cicho i nie wyjść na idiotkę... szkoda.
        • Gość: danuska Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 12:36
          tymon99 napisał:
          > a taką miałaś okazję siedzieć cicho i nie wyjść na idiotkę... szkoda.

Tak czytam , czytam to forum i nie wchodząc w polemikę kto ma rację to Pan Panie Tymon99 wyróżniasz się ..... chamstwem. Naprawdę nie potrafi Pan rozmawiać bez inwektyw?
          • Gość: Katarzyna Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 12:40
            No właśnie, jak widać najlepszym argumentem niektórych jest bluznienie wobec innych, oczywiście tych, którzy maja inne zdanie.
          • tymon99 Re: Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotnisk 14.02.13, 13:31
            nawet moja cierpliwość jest ograniczona.
      • aarvedui Witamy pracownicę inwestora 14.02.13, 13:08
        Witamy pracownicę inwestora !

Ania, Kinia, Danusia - czy jak się tam dzisiaj podpiszesz korposzmato - dzień dobry! =)

Od razu lepiej na duszy się robi, jak widać, że inwestorowi zależy...na PR ;>

Czyżby ilość chętnych na kurze klatki spadała ?

Proponuję wytoczyć proces - każdy wpis krytyczny o inwestycji karany przymusem zakupu klatki w standardzie deweloperskim.
        • Gość: agata Re: Witamy pracownicę inwestora IP: *.centertel.pl 14.02.13, 13:12
          o witamy wszechwiedzącego!

jak mi się nie podoba to że obrażasz kogoś to od razu jestem zła i współpracuje z inwestorem - to tylko potwierdza Twój poziom.
          • Gość: krakowiaczekCija Re: Witamy pracownicę inwestora IP: *.gemini.net.pl 14.02.13, 15:12
            o tym właśnie pisałem wyżej, ten koleś to pewno mieszkaniec jedego z równie kurzych sąsiednich mieszkań, który zapewne dlatego, że teraz będzie musiał sprzątać po swoim psie w rewanżu i z zawiści będzie rysował samochody pod nowymi blokami, urywał im lusterka, i przecinał opony.
            • eminey Re: Witamy pracownicę inwestora 14.02.13, 18:06
              A jesli nie ma psa?
    • Gość: PIOR Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 12:30
      Uroczy krakowski park, beton na którym bawią się dzieci, no i można pobiegać... Władze Krakowa są beznadzieje, zamiast zrobić ludziom park z alejkami i trawą mieszkańcy muszą walczyć o betonowe płyty. Dramat
    • mimakgazeta Konserwator ma widocznie kiepski WZROK 14.02.13, 12:47
      Nie widzi na rysunkach ogrodzenia.... Być może nie dostrzega niczego mniejszego niż obiekty wielkości banknotów... UPS
    • Gość: Kasia Chcą zrobić boisko i parking na pasie lotniska ... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 15:26
      Chcę się mylić,ale mam dziwne wrażenie,że parking może i powstanie natomiast na biosko deweloperowi zabraknie czasu i pieniedzy. Nie wspominając już o tym ,że biosko z parkingiem jesli nawet powstanie zostanie dokładnie odgrodzone od "reszty świata"
    • Gość: Michał Ja pier.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 19:05
      TO SIĘ W GŁOWIE NIE MIEŚCI, mieszkam na Akacjowej, ale to się w pale nie mieści, co władze wyprawiają z tym miastem, jak można było? Na prawdę brak słów. Jeżeli się nie skrzykniemy wszyscy i tej władzy, wszystkich od Majchrowskiego po POPiS nie wykopiemy z tego miasta to będzie koniec.
    • teczowa-szmata Boisko i parking? 14.02.13, 20:24
      Na pierwszym zdjęciu parking raczej nie bedzie należał do Avii. Leży on między blokami nr 27 na 2 Pułku, kościołem i Dywizjonu 303 oraz następnym nowym blokowiskiem.
    • Gość: EmineyTymonSzmata EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 01:11
      Czy ktoś mi wytłumaczy, o co chodzi tym trzem???
      Dyskutują, a sami już nie wiedzą oczym. Totalna schizofrenia. Brak meritum i czcza gadanina. Ktoś ich wynajął do tego gadania czy jak? A może to sprawka jakiegoś radnego osiedlowego, co?? ;-)
      Już nie wiem w końcu, kto jest tym złym:
      - urzędnicy, którzy najpierw chcą budować tramwaj na pasie, a potem sprzedają działki , bo nie potrafią zapewnić finansowania inwestycji i nawet nie mówią przez lata, że tramwaju nie bedzie???
      - radni, którzy biorą kasę i zamiast kilka lat temu wnosić poprawki do planu, teraz pod publikę się awanturują, a mogli tam park miejski przecież założyć!!! Był czas, skoro tacy wpływowi, mogli działać. Ale oni nie potrafią niczego, tylko się pod publiczkę awanturować i sięgać do cudziej kieszeni.
      - a może urbaniści miejscy, którzy nie potrafią zaplanować miasta????? Ostatnie planowanie w Krakowie miało miejsce w średniowieczu - i ten układ urbanistyczny się sprawdza do dzić i wciąż zachwycają się nim ludzie z całego świata. Urbaniści! Może powielajcie przykłady z przeszłości, jak nie potraficie wymyślić czegoś nowego???

A może za tymi trzema kolesiami stoją TIRowcy, którzy nadal chcą bezpłatnego parkingu na pasie, aby sobie tam urządzać wyścigi i kontrolowane poślizgi na pasie???

Ale jako mieszkaniec bloku z widokiem na pas NIE ZGADZAM się na takie dziadostwo. Dosyć tego syfu na pasie. Skoro radni przez 20 lat nie potrafili nic zrobić, żeby posprzątać i zagospodarować pas, niech zrobi to ktoś inny. Chcę w końcu porządku i normalności.
      Chcę tej trawy i tych boisk. Będzie przynajmniej elegancko.
      • Gość: Ania Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.ghnet.pl 15.02.13, 07:15
        Juz tlumacze: beda parkingi, ogrodzone, bez wstepu dla pospolstwa. Boiska i trawniki sa tylko na wizualizacji majacej przyciagac nabywcow.
        • Gość: maveric Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 09:51
          dokładnie , kolesiom nic nie pasuje. Generalnie najlepiej jakby w tym mieście nikt nic nie robił. Coś jak ten ekolog co zablokował szkieletora. nie wiem ile mają lat i jakie intencje ale przypominają mi takich leśnych dziadków z PZPN albo spółdzielni działkowców itp. Widać ,że mentalność mają z zeszłej epoki i za cholerę nie zrozumieją ,że część ludzi myśli inaczej niż oni. Wszędzie widzą tylko spisek dewelopera. Skoro są takimi działaczami i tak martwią się o społeczność i otoczenie to nikt im nie broni działać w kierunku zmian na ich osiedlu. A co do zamknięcia tych boisk to uważam ,że nie koniecznie musi tak być. Myślę ,że jak takie leśne dziadki z tej spółdzielni by pomyślały i ta spółdzielnia by się dogadała z deweloperem i dorzuciła do budowy tych boisk to boiska były by i dla tych z nowych bloków i dla tych ze starych. A jeśli wybudują tylko Ci z nowych to ja ich rozumiem ,że je zamkną i może będą oczekiwać np jakiejś kasy za wejście. W końcu za nie zapłacili to czemu inni mieli by korzystać za darmo? Ja wiem ,że nie którzy tak rozumieją sprawiedliwość ,że nie ważne czy pracujesz czy się obijasz to wszystkim się należy to samo ale te czasy naprawdę się skończyły 20 lat temu. Ja osobiście bym tam mieszkania nie kupił bo mi się układ mieszkań nie podoba i parę innych rzeczy ale dlaczego mam tego bronić innym?
          • eminey Klakieryzm siegnal bruku 15.02.13, 13:22
            Rozumiem, ze jak juz koncza sie argumenty, to trzeba obrazac.

Nigdzie nie napisalem, ze jestem przeciwny budowaniu w ogole.
            Nie mam nic wspolnego z budowa szkieletora.
            Nie jestem zadnym ekologiem.
            Nie jestem z PZPN.
            Nie mam dzialki.

Dobra, moze reszte sobie daruje, bo nie ma to sensu.

Na czesc z tych bredni odpowiedzialem tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,410,142529654,142544831,Moze_kilka_faktow_.html
            Polecam lekture.

Odniose sie tylko do zarzutu "poprzedniej epoki".
            Kompletnie od czapy i bez sensu. To, o czym pisze jest standardem w krajach zachodnich.
            Tylko blagam, bez bzdur w stylu "w Skandynawii jest zly komunizm".

Dbanie o dobro ogolu spoleczenstwa jest typowe dla krajow rozwinietych. To w tych z 3 swiata racje ma: bogatszy, silniejszy, bardziej uzbrojony.
            Do tego dochodza korupcja, nepotyzm i kumoterstwo.

Mam jednak nadzieje, ze bedziemy dazyc do standardow zachodnich...

I jeszcze jako PS:
            W miejscu, gdzie teraz buduje Avia istnialo osiedlowe boisko. Teraz go nie bedzie...
            Czekam na dobra riposte :)
          • teczowa-szmata znudzony ochroniarz? 16.02.13, 21:20

• eminey Pospolstwa? 15.02.13, 13:17
          Moim zdaniem to sa zwykli ludzie. Ale widac kazdy ma inne podejscie...
      • tymon99 ołłłł jeeee!!! 15.02.13, 09:55
        wreszcie się doczekałem! głos aktywu robotniczego przemówił i pyta z oburzeniem "kto za tym stoi?"!
      • eminey Re: EmineyTymonTęczowaSzmata 15.02.13, 13:39
        > Czy ktoś mi wytłumaczy, o co chodzi tym trzem???
        > Dyskutują, a sami już nie wiedzą oczym. Totalna schizofrenia.

Nie rozumiesz o czym piszemy, ale na pewno wiesz, ze o niczym? To ciekawe.

Polecam przeczytac raz jeszcze - jesli cos bedzie szczegolnie niejasne, to prosze o pytania.

> Brak meritum i cz
        > cza gadanina. Ktoś ich wynajął do tego gadania czy jak? A może to sprawka jakie
        > goś radnego osiedlowego, co?? ;-)

Tak, dzialamy na zlecenie Zydow i masonerii.

> Już nie wiem w końcu, kto jest tym złym:
        > - urzędnicy, którzy najpierw chcą budować tramwaj na pasie, a potem sprzedają
        > działki , bo nie potrafią zapewnić finansowania inwestycji i nawet nie mówią pr
        > zez lata, że tramwaju nie bedzie???
        > - radni, którzy biorą kasę i zamiast kilka lat temu wnosić poprawki do planu, t
        > eraz pod publikę się awanturują, a mogli tam park miejski przecież założyć!!! B
        > ył czas, skoro tacy wpływowi, mogli działać. Ale oni nie potrafią niczego, tylk
        > o się pod publiczkę awanturować i sięgać do cudziej kieszeni.

No to juz wiem w czyim imieniu drogi Pan pisze.
        Skoro winni sa wszyscy poza deweloperem...

Co do planu, to polecam sprawdzic - plan juz jeden byl, tylko zostal uchylony.
        Teraz jest tworzony nowy.

Na szybko, bo deweloper tez nie czeka (vide rozpoczecie budowy 3 tygodnie przed pozwoleniem)

> - a może urbaniści miejscy, którzy nie potrafią zaplanować miasta????? Ostatnie
        > planowanie w Krakowie miało miejsce w średniowieczu - i ten układ urbanistyczn
        > y się sprawdza do dzić i wciąż zachwycają się nim ludzie z całego świata. Urban
        > iści! Może powielajcie przykłady z przeszłości, jak nie potraficie wymyślić cze
        > goś nowego???

Urbanisci miejscy maja projektowac prywatne osiedle?
        To za co deweloper placi architektom?

> A może za tymi trzema kolesiami stoją TIRowcy, którzy nadal chcą bezpłatnego pa
        > rkingu na pasie, aby sobie tam urządzać wyścigi i kontrolowane poślizgi na pasi
        > e???

Jest tylko jeden klopot - ale zeby o tym wiedziec trzeba cos przeczytac - w kilku postach powyzej proponowalem utworzenie na pasie ogolnodostepnego placu miejskiego lub parku.
        To wyklucza transport indywidualny.

> Ale jako mieszkaniec bloku z widokiem na pas NIE ZGADZAM się na takie dziadostw
        > o. Dosyć tego syfu na pasie. Skoro radni przez 20 lat nie potrafili nic zrobić,
        > żeby posprzątać i zagospodarować pas, niech zrobi to ktoś inny. Chcę w końcu p
        > orządku i normalności.
        > Chcę tej trawy i tych boisk. Będzie przynajmniej elegancko.

Nikt nie powiedzial, ze bedzie jedno albo drugie. Na pewno bedzie mur.
        Jesli lubisz mury, to sa takie miejsca...ale ja nic nie sugeruje. Tylko mowie, ze sa...
        • tymon99 Re: EmineyTymonTęczowaSzmata 15.02.13, 13:55
          eminey napisał:

> dzialamy na zlecenie Zydow i masonerii.

a tymon to w ogóle miał dziadka w wehrmachcie i babcię w kazachstanie.
      • Gość: gość Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 15:46
        Nie łudź się , oglądać to może to będziesz, jeśli wykonawca to zrobi, choć mam wątpliwości, ale to będzie tylko do użytku tych, którzy kupią u nich mieszkania, nie dla reszty brudnego pospólstwa, reszta to znaczy mieszkańcy starych osiedli to dla nabywców patologia i nikt ich tam nie wpuści.
        • Gość: agata Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.centertel.pl 15.02.13, 15:58
          skąd takie wątpliwości? ja też mieszkam w okolicy i nie czuję się brudnym pospólstwem. osobiście z boisk bym nie korzystała bo już swoje lata mam, ale moze moje dzieci będą mieć fajną atrakcję, kto wie:) w sumie nie wiemy kto kupuje mieszkania w tej inwestycji, nie mozna wykluczyc ze ludzie z okolicy, więc czy ja wiem czy dla nich inny z tej okolicy których np. znają od wielu lat to akurat patologia:)
          • Gość: gość Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 17:51
            przecież nabywcy tych mieszkań, czy też potencjalni nabywcy sami o tym piszą, teren będzie ogrodzony, zamknięty, dostępny tylko dla nabywców mieszkań budowanych przez Budimex
            • Gość: darek Re: EmineyTymonTęczowaSzmata IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 19:21
              może i tak będzie ale może też otworzą to np za jakąś symboliczną kwotę za wejście.
          • eminey Re: EmineyTymonTęczowaSzmata 15.02.13, 19:43
            Mieszkasz obok i nie zauwazyles(as), ze pierwsze bloki avii powstaly wlasnie na...miejscu boisku?

maps.google.pl/maps?q=50.079231,20.004241&num=1&t=h&z=18
      • teczowa-szmata pasują mi kontrolowane poślizgi, 16.02.13, 21:17
        TIRy mi przeszkadzają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka