Dodaj do ulubionych

Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn...

IP: *.messagelabs.net 29.05.13, 08:08
Wprowadzić kamery czułe na ruch, zaangażować straż miejską którą czasami widzę na moim osiedlu np o 16 zamiast o 23. a jak sie złapie wandala to dowalić mu karę finansową a nie sadzać do więzienia na koszt podatnika. Poza tym zmienić prawo żeby osoba która publikuje zdjęcie na poratalach społecznościowych nie musiała się obawiać że postępuje nielegalnie
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.ghnet.pl 29.05.13, 08:20
      Na bazie moich doświadczeń mogę powiedzieć, że zainteresowanie lokalnych mediów jest nie do przecenienia przy walce z patologiami takimi jak bazgranie po ROWERACH!!!! To jest dopiero patologia!!!! Nowiutka maszyna z opona 2.3 sluzaca do objezdzania lokalnych biedronek i lidlow pomazana wielkim kutasnym napisem JZS! Skandal!! Gdzie jest policja? Gdzie sa kamery? Gdzie jest Bog?
      • Gość: trololo nagrody za złapanie wandali! IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 18:23
        Na dzień dobry właściciele kamienic (np. stu w centrum), bo na miasto nie liczę, zrzuciłoby się po 200zł na nagrodę za wskazanie głównych graficiarzy, np CNB, czy CUKS. Założę się, że 20 tys. złotych kogoś by skusiło.

Potem zrzucić się na niewielki fundusz jako kamienicznicy (czy np. osobno w dzielnicach domków jednorodzinnych, spółdzielnie mieszkaniowe) na nagrody 1000 zł za wskazanie graficiarza, który pomalował nieruchomość. Gó...arzeria za anonimowość i 1000 zł szybko powie kto co i jak. Problem na pewno zmaleje.
    • Gość: Booka Kraków brzydnie :( IP: 194.246.0.* 29.05.13, 08:28
      Niestety autor listu ma rację i może my na co dzień nie zauważamy tego tak wyraźnie.

Większym od pseudo-graffiti problemem jest właśnie zagospodarowanie przestrzenne. Bohomazy można zmyć, a jak się postawi jakieś koszmarne budynki bez ładu i składu, jak się zabudowuje każdy wolny skrawek zieleni - to miasto zaczyna wyglądać jak slums (graffiti jeszcze potęguje to wrażenie).
      Ech, marzy mi się, żeby w moim mieście wreszcie radni zaczęli robić coś dla ludzi. Takich zwykłych ludzi jak my.
      • Gość: tomm SMUTNE :( IP: *.xdsl.centertel.pl 29.05.13, 08:41
        Pan Paweł ma rację. Nie będę przytaczał nazw obrzydliwych napisów, których w Krakowie jest sporo, i które muszę codziennie oglądać, bo nie chcę nobilitować hołoty. Jest pewne, że władze miasta niewiele z tym robią. Napisy rzadko są usuwane. Np. obleśny bohomaz na jednym z filarów estakady nad Rondem Kraka ponad pół roku był nieusuwany, mimo że obiekt należy do miasta i był bardzo dobrze widoczny. Takich sytuacji jest mnóstwo. Przyjeżdżających do Krakowa zalewa tsunami wulgarnych napisów, które miesiącami, latami nie są usuwane.

Przykre jest to, że te złośliwe szczeniaki, ci gó...arze, wlali się do historycznego centrum. Myślałem, że mają choć trochę honoru i szacunku do samych siebie. Są zerem.
        • Gość: wika Re: SMUTNE :( IP: *.142.citypartner.pl 29.05.13, 21:39
          To jest smutne i ... przerażające. Jestem zdegustowana, jest mi cholernie przykro patrząc jak "upiększone" jest coraz bardziej nasze miasto. Gnojki dotarły tez na moje osiedle, zaledwie kilkuletnie. Poprostu koszmar, serce pęka, gdy sie patrzy na te spaskudzone ściany domów, bloków, biur ... itd.
          Marzy mi się takiego gnoja , choćby jednego, dorwać. Tasak mam przygotowany. Ucinac łapska u samej pachy ! Niech żre palcami... od nóg.
        • Gość: bromborek83 Re: SMUTNE :( IP: *.ghnet.pl 30.05.13, 00:47
          zerem to za dużo powiedziane, to robactwo i kloaka... oczywiście mowa o 90% autorów bazgrołów, są oczywiście miejsca, gdzie prawdziwe graffiti jest dopuszczalne,np mur przy szkole na Czarnowiejskiej/Kijowskie czy stadionu Wawelu... o muralach na zamówienie już nie wspomnę, ale bazgrolenie po elewacjach nawet odnowionych bloków czy kamienic, to już kryminał.... i większość to chyba nawet nie kibolskie napisy tylko jakichś grup, squatów czy innego szamba, jakiś cuks, cnbs, truck,ebola.... przydałby się powrót kar mutylacyjnych - opieprzyć dłonie i po sprawie, nie się podcierając rozmażą "zawartość" na pół pleców - mniej więcej to to samo co ich napisy na murach.
    • Gość: andrzej Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 08:44
      Połowa miasta Krowodrza zwłaszcza okolice Salwatora i Śródmieście pomalowana przez TRACX czy CNB/S a straż miejska czy policja tego nie widzą.Podobno jest komisja do spraw graffiti przy RM ale chyba tylko po to by podpisać listę i iść do kasy.To nie jedna czy dwie kamienice ale kilkadziesiąt czy nawet kilkaset zniszczonych kamienic,przystanków,kiosków handlowych,skrzynek elektrycznych,bram i innych obiektów.Zamiast płacić komisji ufundujmy nagrodę za informację a winni się bardzo szybko znajdą.
      • Gość: CNB Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.honeywell.com 29.05.13, 10:15
        dziwne jest to ze pol maista jest pomazane przez tych samych jelopow CNB i TRACK, to nie moga byc gowniarze bo sadzac po ilosci oraz ilosci zuzytej farby nie byli by sie w stanie wyplacic, policja i straz nie moga ich zlapac to po co sa ? pewnei bekna jak komendantowi albo sedziemu zamaluja kamienice ktora sobie odmalowal, wtedy sie znajda... zlapac jalopow i szkody ktore wyrzadzili (liczone mysle w milionach juz) zabrac caly majtek, no ale do tego potrzeba cos zrobic a nie siedziec na 4 literach...
    • Gość: ergergghtrwthrt Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.ghnet.pl 29.05.13, 09:03
      niech bezużyteczna straż miejska w końcu się do czegoś przyda i wyłapie tych gnojów. a dla gnojów drastyczne kary finansowe plus prace społeczne.
    • Gość: Ania Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.ghnet.pl 29.05.13, 09:06
      Narzekacie na graficiarzy a prawda jest taka ze oni maja artystyczne patrzenie na swiat i potrzebe uzewnetrzniania - jak to mlodzi - i coz to oni widza? Ano krzywe chodniki, dziury wielkosci silnika na jezdniach, koszmarne osiedla, stare brudne, nowe metr od siebie, tysiace reklam, niektore zrobione przylepcem na tekturze albo krzywo napisane flamastrem, uwalone brudem poobijane auta, tramwaje sprzed 100 lat, wszedzie syf, brud, ciasnota i jeszcze smog. No to sie tacy mlodzi artysci dokladaja zgodnie z otoczajacym ich krajobrazem. Wiec zamiast ujadac na graficiarzy to moze zajac sie wazniejszymi kwestiami estetycznymi w tym miescie na ktore sie przeciez placi podatki? He?
      • Gość: dd jedyne graffiti jakie znam to na czarnowiejskiej IP: *.messagelabs.net 29.05.13, 09:12
        reszta to bohomoazy. zamkanac kluby sportowe to nie bedzie o czym pisac
      • Gość: M Albo jestes glupia albo udajesz IP: *.ksi-system.net 29.05.13, 09:33
        nie wolno nikomu niszczyc cudzej wlasnosci(np elewacji).jak jestes taka madra to toleruj pseudoartystów ale za to zaplac.i co? i juz cie nie ma...
      • Gość: sk Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 09:40
        nie sa to żadni "artyści" tylko chamscy niszczyciele, którzy upodabniają nasze miasto do 5-go swiata
      • Gość: dixie Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: 77.236.28.* 29.05.13, 19:51
        Artyści? No bez przesady, strzelić jakiś durnowaty napis nie niosący żadnej treści to raczej należy kojarzyć z zaznaczaniem terenu własnym moczem, jak psy.
        Tak samo rysunek głupawej twarzy i napis "orzech", bo właśnie parę dni temu autor tych wybitnych dzieł został ujęty. Ciekawe, czy panowie z grup cnb lub track uważają go za uzdolnionego artystę, czy za wandala?
      • Gość: bromborek83 Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.ghnet.pl 30.05.13, 00:55
        to rzeczywiście, ciekawe rzeczy widzą... usprawiedliwienie tak miałkie jak zawartość ich mózgów... zwłaszcza te tramwaje sprzed 100 lat - chętnie bym taki zobaczył, pewnie jest w muzeum inżynierii przy ś.Wawrzyńca, też nieźle upstrzonej przez tę hołotę.... a osiedla akurat są wręcz masowo odnawiane i malowane, a zaraz pojawia się tam jakiś napis "młodego artysty" niepogodzonego z rzeczywistością...hehehhe. A jeden bazgroł debila (bądź grupy debili) cnbs czy truck jest o wiele mniej estetyczny niż cały pluton żuli...
      • Gość: qwerasdf Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:47
        Jak jesteś taka otwarta i odważna to niech Twój blok czy kamienicę malują. Skoro ta dzicz chce się wyszumieć to niech przycina trawę i żywopłoty w parkach, niech się wyrażają:D
    • Gość: esther Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 09:15
      Panie Pawle, Pana list to głos wołającego na puszczy! Władze miasta uważają, że Kraków to Rynek plus Planty, dalej to już jakaś niezidentyfikowana tkanka miejska i dopieszczają to centrum, koszą, podlewają, sadzą, doświetlają i trwają w samozachwycie. Wychodzą z założenia, że turyści- a oni i tylko oni są przedmiotem urzędniczego zainteresowania- poruszają się na trasie Brama Floriańska- Wawel i z powrotem. A mieszkańcy? A kogo oni obchodzą! Niech płacą podatki, za coś w końcu trzeba utrzymać te stadiony i cieszą się, że mają zaszczyt mieszkać w królewskim mieście. I siedzieć cicho, bo nic im się nie należy.
    • Gość: M Gdzie straż miejska?Gdzie policja? IP: *.ksi-system.net 29.05.13, 09:29
      bo temu tumanowi który podpisuje sie cukse i c'n'b powinnji obciac rece (albo i głowe)
    • Gość: no_ja_pitole Artykuł zamieszczony już ponad rok temu... IP: *.landtech.com.pl 29.05.13, 09:41
      No to jest po prostu kpina!!! :-D

W linkach powiązanych pod artykułem:
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11174049,Listy__Odbijcie_Krakow_z_rak_grafficiarzy_.html#TRrelSST
      Kropka w kropkę ten sam tekst. Data: 18.02.2012
      • Gość: ja tez pitole Re: Artykuł zamieszczony już ponad rok temu... IP: *.free.aero2.net.pl 29.05.13, 18:42
        Niezłe jaja. Szambo szamb.
    • optiks Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... 29.05.13, 09:58
      Brawo gazeto, osiągneliście w moich oczach kolejny poziom dna:
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11174049,Listy__Odbijcie_Krakow_z_rak_grafficiarzy_.html#TRrelSST
      "List" odgrzany z tekstu puszczonego półtora roku temu.

A sprawa jest naprawdę poważna - może zamiast polować na kliki zrobilibyście (w krakowkiej wyborczej) małe śledztwo, bo parę osób robiących tzw. bombing aż prosi się, żeby ich znaleźć i wsadzić - tylko nikomu mającemu ku temu środki najwyraźniej się nie chce.
    • Gość: re Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: 83.238.5.* 29.05.13, 10:31
      Hehe Gazeta pojechała teraz. Jakiś niby to głupek warszawski musiał jeszcze wrzuć, że nowe krakowskie osiedla są najbrzydsze w Polsce- co oczywiście nie jet prawdą, bo są mniej więcej takie same jak inne w Pomrocznej. Tak się teraz buduje w naszym kraju. Wystarczy sobie pojechać do Wawy, Wrocka i zobaczyć. Tylko, że tam nie mają tego czego my mamy.
    • Gość: Lubelski Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 10:42
      Zawsze kiedy jestem w Krakowie odradzam turystom zagranicznym pomysłu zaliczenia Wałsiway - i często mi się to udaje. Miasto bez atmosfery, z Pseudostarówką. I udaje mi się to.
    • Gość: Mateusz Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 10:48
      Przecież to instalacja artystyczna. Zabranianie ekspresji artystycznej nosi znamiona faszyzmu!
    • Gość: Brat szwagra To na pewno rowerzyści :) IP: *.multi-play.net.pl 29.05.13, 12:46
      Na zdjęciu wyraźnie widać przypięty do znaku bicykl, więc można domniemywać, że rowerzysta pomazał tę ścianę.
      Jeszcze raz potwiedza się reguła: wszystkiemu winni cykliści ;)
    • Gość: aaaaa A w Singapurze kij bambusowy bije grafficiarzy IP: *.hlrn.qwest.net 29.05.13, 14:44
      A w Singapurze kij bambusowy bije grafficiarzy i graffitow NIE MA
      • Gość: bromborek83 Re: A w Singapurze kij bambusowy bije grafficiarz IP: *.ghnet.pl 29.05.13, 21:58
        ale u nas nie można bo jest "lewacka cywilizacja" głaskania po główkach różnej hołoty....
    • Gość: Gość Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.ds4.agh.edu.pl 29.05.13, 16:08
      Klawy list, bo w Warszawie to jest porządek architektoniczny? Nawciskane wieżowce byle gdzie na przemian z pokrzywami
    • Gość: podatnik Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 21:04
      A ja się pytam kiedy ci Straznicy Miejscy rozwiążą problem bezrobocia i niskich zarobków. JA PŁACE PODATKI na tych nierobów i nie interesują mnie ich tłumaczenia.
    • Gość: Krzysztof K. Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.fema.krakow.pl 29.05.13, 22:18
      Po prostu trzeba zaostrzyć prawo. Teraz, nawet jak policja złapie takich szubrawców (co wbrew pozorom nie jest takie łatwe), sądy ich wypuszczają w zasadzie bez kary. No, ale osoby próbujące coś zrobić w tej kwestii są ośmieszane i odsuwane od możliwości działania. Myślę, że polityka PO jest fatalna w tej kwestii. Naprawdę z sitwą prawniczą trzeba coś zrobić. Skoro udało się w dużej mierze złamać fałszywą solidarność lekarzy, to i i wypadku prawników powinno się udać. Oczywiście mówię tu o pewnej części środowiska. Z drugiej strony kompletne olewanie, inercja i brak inicjatywy w kwestii jakiegoś ostrzejszego działania w dziedzinie bezpieczeństwa cechują chyba całe środowisko.
    • Gość: jack Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 00:24
      Dodałem dzisiaj dwa komentarze, kulturalne i żaden nie wszedł?
    • Gość: grzeg Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.nycmny.fios.verizon.net 30.05.13, 05:46
      Jestem zdecydowym pesymista. Ci barbarzyncy musza zdechnac (umrzec) lub przynajmniej zestarzec sie, a moze ich dzieci/wnuki zrozumieja, czym jest dobro wspolne.

Jesli zas uda sie cos uczynic - przylapac tych w istocie bandziorow - kary powinny byc drastyczne!
    • Gość: Yanek Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.183.218.198.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.05.13, 09:28
      Wszystko pięknie, a teraz realia: złapanie grafficiarza to kwestia dużego szczęścia. Kiedy już policja albo straż miejska takiego debila złapie, to niezawisły sąd najczęściej kończy pogrożeniem palca lub karą grzywny nie przekraczającą 1000 złotych. Bo zdaniem sędziów, mieszkających na zamkniętych osiedlach lub w ogrodzonych willach, niszczenie elewacji kamienic to nic potwornego. Policja broni się przed graffiti jak może, zasłaniając się mnóstwem ważnej pracy kryminalnej. Strażnicy miejscy sami mówią, że chcą patrolować miasto w nocy, ale oszczędności w kasie miejskiej nie pozwalają na skomasowanie nocnych patroli poza ścisłym centrum. Dla przykładu: wybazgrolone na maxa Azory leżą w zasięgu działania oddziału SM Krowodrza, ale decyzją jeszcze poprzedniego komendanta od północy do białego rana na Krowodrzy nie ma ANI JEDNEGO PATROLU! Dopytałem zaufanych ludzi - potwierdzają. Rejon zamieszkany przez ok. 200.000 ludzi (4 dzielnice) w nocy jest niepilnowany. Za to w dzień kierownictwo gania strażników po spółdzielniach mieszkaniowych, żeby zamalowywały graffiti na blokach. Sam jestem administratorem i mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć: nie ma takiego prawa, które mnie do usunięcia graffiti za własną kasę zmusi. I nie usuwam. W rozmowie ze strażnikami dowiedziałem się, że oni też uważają takie działania za bezsensowne marnowanie czasu, ale jak widać u nas służby wykorzystuje się do bezsensów, zamiast do łapania przestępców.
    • Gość: lol zalosne IP: *.dynamic.primacom.net 30.05.13, 12:32
      ten sam artykul byl w lutym 2012, zenada

• kornel-1 Jest sposób na graficiarzy... 30.05.13, 12:53
      Jest sposób na graficiarzy...
      Trzeba zamalowywać napisy. Ale nie za pół roku, lecz natychmiast, zaraz po zgłoszeniu mieszkańców do administracji budynku.

Tak, nabazgrzą jeszcze raz. Trzeba wówczas znów zamalować. Natychmiast!
      Porządna farba w sprayu kosztuje. Trzeba zwalczać ich ekonomicznie :)

Graficiarz myśli: tu się udało, wezmę się za kolejny budynek. Wiadomo, że w miastach istnieje "efekt napoczęcia": auto z wybitą szybą zachęca do włamania się i dewastowania kolejnych samochodów. Śmieć rzucony na przystanku daje przyzwolenia na robienie z miejsca śmietnika.

"Zero tolerancji" - sprawdza się

Kornel
    • Gość: Tryjada Re: Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy oboję IP: *.ists.pl 30.05.13, 21:01
      Obcinac łapy to problemu nie będzie. Bydło trzeba eliminować. Skury.... niszczą nasze miasto
    • Gość: pj Grafficiarze niszczą Kraków. Nie bądźmy obojętn... IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.13, 10:30
      Brawo Gazeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka