Gość: gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 06:18 Inspektorzy MPO. Kolejne urzędnicze nieroby zatrudniony z naszych pensji. Wspaniały urzędniczy kraj Tuska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 07:49 Taki inspektor będzie mieć pracę porównywalną z pozorantem... Ciekawe, czy dostanie odpowiedni stój, który ochroni go przed atakiem psów należących do mieszkańców, na których nałożono przecież podatek śmieciowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Necro A wcześniej inna firma wywoziła taniej i częściej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 21:45 Wcześniej firma MIKI wywoziła ode mnie śmieci taniej i miałem kontener oraz po cztery worki na segregowanie odpadów- osobny na każdy rodzaj. Wywozili co dwa tygodnie i było taniej. Teraz MPO chce zabierać worek raz w miesiącu, więc muszę wszystko magazynować. Fakt, że MPO kontenera nie dostarczyło, chociaż już dawno ma deklarację. Wywozi śmieci z kontenera, ale sam kontener pozostał nieodebrany przez firmę MIKI. Zgodnie z umową z MIKI muszę go zwrócić i wtedy worki będą zalegać na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Pojemników nie ma, MPO nie zabiera śmieci... IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 08:27 .... każdy płaci inaczej i nie do końca wie za co. Inaczej we Wspólnocie Mieszkaniowej, inaczej w Spółdzielni, różne kwoty w różnych rejonach. Opłaty dodatkowe - za prawdopodobnie pojemniki. Pojemników brak, MPO zabiera śmieci sporadycznie, mieszkańcy chcą segregować tylko nie ma gdzie tych posegregowanych śmieci wyrzucić... A jak już są jakieś pojemniki to np. szare zamiast niebieskich ;) To jest prawdziwy obraz rewolucji śmieciowej w Krakowie. Kontrolować to trzeba - ale chyba najpierw zarządzających tym całym interesem !!! Płacimy za śmieci 2 czy 3 razy drożej, sami mamy je umyć i posegregować, na koniec i tak wrzucą do jednego auta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech W deklaracji zaznaczone miałem 3 worki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 08:52 na posegregowane odpady. Do tej pory nie dostałem nawet jednego. Jutro zaczynają sprawdzać i ciekawe, czy wlepią karę i wyższą opłatę? Oczywiście zgodnie ze standardem na infolinię nie sposób się dodzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domator Za mało zaznaczyłeś :) IP: *.free.aero2.net.pl 31.07.13, 11:42 Gdybyś (jak my) zaznaczył zapotrzebowanie na 4 worki to pod koniec lipca dostałbyś (jak my) jeden :D Chodzi o to, abyś się nie rozpędzał z sortowaniem. Przerośnięta spalarnia musi mieć paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieciarz Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: 80.50.134.* 31.07.13, 08:54 niech zapuka to mu te śmieci posegregowane na głowę nałoże, następnie każę je pozbierać i osobiście zanieść w moim imieniu do śmietnika, do którego od kilku tygodni śmieci już się nie mieszczą (ale tylko te posegregowane, bo te zmieszane są odbierane często). Wszystko gnije i cuchnie aż słabi. Takiego syfu szanowni państwo polskie to nie pamiętam "za poprzedniego prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 11:40 Dokładnie to samo zrobię. Tyle że ja mieszkam w domku i jak mnie te bezczelne typy zapytają o segregację, to im wyrzucę na ulicę worki i każe zabierać, bo zapłacone a nie odebrane, więc teraz należy do nich, a nie do mnie. S..ny opłatę to potrafią zedrzeć, ale wywóz mają w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor MPO-licji Pan od śmieci może mnie cmoknąć w pompę IP: *.rise.pnet.com.pl 31.07.13, 09:18 aż mlaśnie. W deklaracji jasno i wyraźnie zaznaczyłem, że śmieci nie będę segregował i płacę za to odpowiednio więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 09:21 Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy ... Komuś chyba mózg wyparował w to upalne lato. Najpierw należy stworzyć warunki formalno prawne a potem wymagać i kontrolować. Jak do tej pory to, co się dzieje to jest ustawowe szambo. Polska staje krajem bezwolnych debili sterowanych dyrektywami chorymi UE wdrażanymi przez bandę podwórkowych piłkarzyków o zerowym poziomie inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 11:42 Nie wyparował, tylko są bezczelni aż do bólu. Idę o zakład, że na koniec roku cichcem sobie przyznają nagrody z zawyżonych stawek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 09:35 Może MPO najpierw dostarczy właściwe pojemniki i zacznie odbierać już to co jest posegregowane, bo w naszym bloku od miesiąca posegregowanych śmieci nikt nie odebrał. w rezultacie wrzucamy wszystko do niebieskich kubłów. zielnych kubłów nawet nikt nie dostarczył. nikt nie odbiera telefonów nie odpisuje na maile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk** obywatel Zapłaci "Ryża małpa" przy urnie wyborczej... IP: *.play-internet.pl 31.07.13, 09:39 zapłacicie za ten burdel i straszanie karami za wasną nieudolność... a jak inspektora zobaczę to mu posegregowane śmieci na łeb wsadzę wraz z kubłem - i to frakcję mokrą bo do dnia dzisiejszego kubła doczekać się nie można na posegregowane śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tergukjbvcfsyrt8y9joikl Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy 31.07.13, 09:49 Śmieci od 1 lipca należą do gminy, więc, trawestując znane powiedzenie, oddaje gminie co gminne przez wyrzucanie śmieci do koszy przydrożnych. Pojemników na śmieci w moim bloku nadal nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj 31.07.13, 10:01 to tak jak i w mojej wspolnocie. Teraz płacę więcej za luksus zanoszenia segregowanych do dzwonów.Bo segreguję "od zawsze". Na drzwiach wiaty śmietnikowej w ramach szyderstwa powieszono plakat jak należy segregowac i do jakich pojemników wrzucac. W wiacie stoją dwa bure pojemniki zero kolorowych To ja panu inspektorowi dam reklamówkę z posegregowanym i pożegnam ozięble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 10:03 Szkoda tylko, że deklarację złożyłam w połowie kwietnia (czyli przed pierwszym terminem), a w harmonogramie nie ma mojej nieruchomości. Firma ASA, która jest odpowiedzialna za wywóz śmieci z Łagiewnik nie odbiera śmieci zgodnie z tym harmonogramem. Nie odebrali śmieci komunalnych od 3 tygodni, a na moje pytanie co mam zrobić z zalegającymi śmieciami tzw. konsultant powtarza jak mantrę: "Rozumiem, zgłoszę problem". No więc czekam (jak również inni mieszkańcy ulicy) na rozwiązanie problemu już 3 tydzień. Do MPO oczywiście nie da się dodzwonić, na maile również nie odpowiadają. Ale płacić trzeba bo jak nie to zaczną Cię straszyć komornikiem. Konkluzja jest jedna - konsorcjum ma teraz monopol i mają wszystkich w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
tratteolo Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy 31.07.13, 10:09 Kawy nie potrzeba, bo ciśnienie samo się podnosi. Inspektorom pukać nie radzę-mój pies jest ostry, a właściciel wkurzony ;) Na usta cisną mi się słowa, które damie nie przystoją, ograniczę się więc do faktów: - deklaracja wypełniona w 1. terminie, zamówiłam 4 worki "recyklingowe" miesięcznie-nie dostałam ani jednego. Gdzie mam gromadzić śmieci recyklingowe? W salonie, czy też może pod łóżkiem w sypialni? A nie, może lepiej balkon... - infolinia MPO -w sprawie nie dostarczonych pojemników- wiecznie zajęta. Na reklamację złożoną mailem nie raczyli odpowiedzieć. - pomyłka w numerze konta. Zapłaciłam zanim nadeszło pismo z korektą-szkoda, że nie napisano w nim czy zajmą się sprawą, czy ci którzy już wpłacili mają sami rzecz odkręcać... - moja wpłata figuruje (od blisko miesiąca) jako nie zaksięgowana. Infolinia MPO - wpłaty - przez cały dzień nikt nie odbiera. Referat ds księgowości opłaty za śmieci przy wydziale podatków i opłat UMK- przez cały dzień nikt nie odbiera. Tak się, moi mili, pracuje za pieniądze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 11:53 A dokładniej za pieniądze wydarte jako "opłaty". Jak na razie opłacany tylko ich totalną indolencję, lenistwo i bałaganiarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kilroy_was_here Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy 31.07.13, 10:13 Rozumiem, że może się zdarzyć ktoś, kto nie segreguje śmieci w domu, pomimo że odbierane od niego śmieci są posegregowane, czy tak? Takie patologie ma wykazać to całe "pukanie do drzwi"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis O co chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 10:43 Co to znaczy segregowane? Ode mnie chcą wywozić 1 worek na miesiąc i pojemnik zmieszanych co 2 tygodnie. Worek zapełniam w ciągu tygodnia. Czy jak resztę wyrzucę do niebieskiego kubła to nie segreguję? A na mojej ulicy już 2 tygodnie stoją żółte worki wystawione 17 lipca (w ulotkach ASA podała ten termin wywozu). Wysłałem im maila klika dni temu, brak odpowiedzi, ale po co szanować klienta. A cha, przecież ja już nie jestem ich klientem, ich klientem jest miast, które im płaci, to czego ja oczekuję? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy 31.07.13, 10:47 Puk puk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo podatek śmieciowy IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.13, 10:50 Polaka paranoja osiągneła szczyt. Jestem współwłaścicielem nieruchomości. 1. Chcieliśmy zawrzeć wdie umowy na wywóz śmieci - nie można. Ok stwierdziliśmy że będziemy refakturowac po otrzymaniu faktury. Jakież było nasze zdziwienie gdzy okazało się ze wpłata jest bez faktury na konto w wydziale podatków i opłat UMK. Podatków sie nie refakturuje, a umowy nie można zawrzeć na 2 osoby fizyczne. 2. Umowa została zawarta w końcu maja, w czerwcu zakupiliśmy kubły. Do końca czerwca firma Van Gesenvinkel rzetelnie wywiązała się ze starej umowy. Odbiór śmieci mamy podpisany na wywóz raz w tygodniu. Od końca czerwca MPO kazało czekać na opróznienie pojemników do 26 lipca. Zarazem w połowie miesiąca przyszło wezwanie do uiszczenia wpłaty. 3. Segregowane śmieci z dwóch kubłów wrzucono do jednej śmieciarki. Wycena odbioru śmieci segregowanych zrobiona przez MPO jest 50% wyższa niż w firmie Van Gesenvinkel za śmieci niesegregowane. Odnoszę wrażenie ze Gmina Kraków ( Państwo Polskie) mnie chce okraść wprowadzając tylnymi drzwiami podatek śmieciowy, którego wysokość ustala lokalny kacyk. Profity z tego czerpie firma w której pracują znajomi kacyka. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee złodziejska gmina 31.07.13, 11:32 Gość portalu: echo napisał(a): > > Odnoszę wrażenie ze Gmina Kraków ( Państwo Polskie) mnie chce okraść wprowadza > jąc tylnymi drzwiami podatek śmieciowy, którego wysokość ustala lokalny kacyk. Ty nie odnoś wrażenia tylko sprawdź ile Ci ukradli :) i pilnuj, żeby nie ukradli Ci więcej. Jaki ma mieć obywatel stosunek do Państwa i Gminy, które go okradają? Niech każdy sobie odpowie sam. Gdyby to jeszcze było tak, że płacisz więcej i jesteś lepiej obsłużony - możnaby to przecierpieć. Jednak w obliczu tego bałaganu, tego bajzlu, który pojawił się w miejsce poprzedniego rozwiązania "śmieciowego" nie można tego puszczać płazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: podatek śmieciowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 13:16 "Segregowane śmieci z dwóch kubłów wrzucono do jednej śmieciarki. " W Swoszowicach panowie z MPGO (chociaż ten rejon ma obsługiwać ASA) zrobili to samo. Wszystkie wystawione żółte worki z posegregowanymi śmieciami wrzucili do zwykłej śmieciary i zmiażdżyli. Ja się pytam kogo oni chcą kontrolować? Niech zaczną od siebie. Zarządca - MPO Kraków - działa jak za komuny: prezesi, zastępcy, kierownicy, zastępcy kierowników... Tego jest tam pełno, a nikt nad niczym nie panuje. Jeden wielki burdel. Na niektóre osiedla w ciągu jednego dnia potrafią przyjechać 3 śmieciarki po te same kontenery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 11:00 Najpierw trzeba nauczyć ludzi czytać. U mnie są pojemniki, wywożone regularnie. Na drzwiach klatki wywieszono ogromne plakaty informacyjne, co gdzie wrzucać. I jaki jest efekt? Spojrzałam do pojemnika na segregację - tam obierki z ziemniaków i doniczki z ziemią. w pojemniku ogólnym - butelki PET... cała ta rewolucja nie ma prawa się udać, dopóki ludzi nie nauczy się wypełniania prostych instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj 31.07.13, 11:38 Rewolucje sa do dupy jak uczy historia. Ewolucja to jest to co powinno być wzięte pod uwagę przy śmieciach. Ewolucja polegająca na uczeniu odpowiedzialnego korzystania z zasobów, dawaniu możliwości segregowania itp. Jaka może być polityka śmieciowa jeśli producenci wyrobów produkują coraz więcej "śmieci" w postaci opakowań o coraz mniejszych objętościach a ludzie "przerabiają" to na śmieci. W tej chwili to zastosowano rozwiązanie polegające na waleniu pałą we wszystkich - ot taka "finezja" rozwiązania, które zastosowano. Ps. Najfajniejsze jest to, że "rewolucja zjada własne dzieci" więc i autorzy tego pomysłu jak i wykonawcy pójdą do "kosza historii". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 11:35 Zapraszam na ul. Bronowicką (odcinek blisko wiaduktu). Tu śmieci z żółtych pojemników dawno wywalają się na trawniki; pod nimi rośnie góra śmierdzących reklamówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 15:44 Cud czy zwykły przypadek? Kilka godzin później: pojemniki opróżniono!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmieciarz od 1 lipca opłaty większe a gdzie kosze IP: *.devs.futuro.pl 31.07.13, 11:49 do segregacji. Za co mamy płacić urzędasom z magistratu skoro usługa nie została wykonana Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Z jakiej paki? 31.07.13, 12:39 Dlaczego mam wpuszczac obcego czlowieka do domu? Nie otworze! No pasaran! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stranger1 Śmieci - po POLSKU czyli burdel, syf ... IP: *.agh.edu.pl 31.07.13, 12:40 Może najpierw powinien do MPO zapukać NIK sprawdzić poprawność działania. Ze 3 tygodnie temu złożyłem zamówienie na nowe pojemniki mieli przywieść ale nie przywieźli. Śmieci posegregowane w żółtych workach upiększają ulice mieli wywieść w środę 17 (niby że co 3 środa w miesiącu) śmieci jak stały tak i stoją. MPO odbija piłeczkę, że to my jesteśmy winni, natomiast tego, że w dziale obsługi MPO sa dosłownie 3 panie na cały Kraków to wedle zarządu jest ok, informacje jak wypełnić deklaracje były tak skonstruowane, że mało kto wiedział o co chodzi. A komisja jak przyjdzie ok może od razu dostarczą zamówione kosze, kto wie czekam z utęsknieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Śmieci - po POLSKU czyli burdel, syf ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 21:34 Nie co trzecia, tylko każda trzecia środa miesiąca ... żółte worki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadu Czy dana początku buzi ? IP: *.blast.pl 31.07.13, 13:36 Bo bez buzi to nie ma segregacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policzmyglosy Czemu w Krakowie płacę za śmieci DWA RAZY więcej n IP: *.free.aero2.net.pl 31.07.13, 16:36 mnie interesuje coś innego. Czemu w Krakowie płacę za śmieci DWA RAZY więcej niż płaci się w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
rgosc7 Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy 31.07.13, 17:34 Chyba MPO sobie żartuje. W mojej dzielnicy nie dostarczono ani worków do segregacji, ani pojemników na śmieci - mimo to mieszkańcy wbrew rozsądkowi nadal segregują do swoich worków - i co? Przyjeżdża firma śmieciowa i wrzuca to wszystko do śmieciarki wraz ze śmieciami "brudnymi" Nie mówiąc o tym że nikt nie zna ani dnia ani godziny kiedy przyjadą...Zatem śmieci stoją całymi dniami na ulicy i czekają zmiłowanie. Może by tak MPO zaczęła kontrolę od siebie i od swoich wykonawców. To jest zresztą tak jak się takie sprawy powierza urzędnikom. To już przerabialiśmy za komuny. Przed ustawą śmieciową firmy śmieciarskie na naszej ulicy to mi się kłaniały - bo mogłem sobie wybrać najlepszą i najtańszą - teraz na moje stwierdzenie: " przecież to ja wam płacę" firma śmieciarska mi odpowiedziała: nic podobnego - nam płaci Urząd Miasta niech Pan do nich kieruje skargi. Czyli czysta komuna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segregujemy IP: *.30.7.127.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.13, 18:02 A ja jestem administratorem budynków i też nie wszędzie jeszcze mamy podstawione pojemniki. Mało tego, dziś usłyszałam od pani w mpgo, że jeszcze nie ma harmonogramu wywozu śmieci segregowanych w Krakowie, a harmonogram wywozu komunalnych może jeszcze ulec zmianie, ponieważ mają problemy z LOGISTYKĄ! Ludzie minął miesiąc, co robiliście do tej pory?? Jeśli przyjdzie do mnie jakiś inspektor bardzo chętnie oddam mu wszystkie śmieci posegregowane, ze wszystkich 14 bloków i niech się martwi, bo w tej chwili mówię ludziom, że skoro nie ma pojemników to nie segregujemy. Chyba logiczne. A to, że dodzwonić się tam graniczy z cudem to chyba nie muszę mówić. Na maile też nie odpisują. Mam na całą tą sytuację, gminę Kraków oraz wywożących odpady jedno wspólne określenie, niestety niecenzuralne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zapuka pan od śmieci i sprawdzi, czy segreguj IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 19:02 Jakie, "urzędnicy"? Bo to dziś jedna z najgorszych obelg... Odpowiedz Link Zgłoś