Dodaj do ulubionych

Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi...

14.09.13, 10:16
pan Piłat ochoczo i zdecydowanie stwierdza "prawdziwym i ostatecznym rozwiązaniem problemu byłaby całkowita likwidacja dymów znad komina, bez tworzenia wyjątków."

co w takim razie z piecami opalanymi tzw EKOgroszkiem? kilka lat temu ekolodzy, dziennikarze (miedzy innymi Gazety ) i władze samorządowe przekonywali że jest to rozwiązanie super, niektórzy posuwali się nawet do stwierdzenia że mniej szkodzi niż palenie gazem a już na pewno mniej niż olej opałowy. W tej teraz toczącej się debacie nie usłyszałem nic na ten temat. Nie mówię że nie było żadnych wypowiedzi ale mimo że staram się śledzić dość dokładnie tą dyskusje to nie spotkałem z ani jednym zdaniem na ten temat. Tymczasem ludzie którzy kilka lat temu zdecydowali się na zainwestowanie w to ogrzewanie mają pełne prawo czuć się oszukani.
Obserwuj wątek
    • Gość: Suzane Kwestia odszkodowań. IP: *.play-internet.pl 14.09.13, 10:41
      Autor nie ma pojęcia o czym pisze. Zapomina, że RP jest wg konstytucji "państwem prawa", a znaczenie tego pojęcia jest szeroko wyłożone w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego. W pojęciu tym mieści się m.in. zaufanie obywatela do prawa. Jeżeli prawo zezwalało mi na instalację kominka, ja ten kominek sobie zainstalowałem, kosztowało to mnie np. 15 tys., a ten państwo nagle zakazuje mi korzystać z tej mojej własności prywatnej, to albo władza musi mi zapłacić odszkodowanie, albo TK wystrzeli te przepisy panów radnych w przestrzeń międzyplanetarną.
      • crises Re: Kwestia odszkodowań. 14.09.13, 11:04
        Jakby - co mało prawdopodobne - ten absurd przeszedł, proponuję pozew zbiorowy o:

- zwrot kosztów poniesionych na budowę kominka/instalację pieca na paliwo stałe;
        - zwrot 100% kosztów instalacji pieca gazowego;
        - pokrycie średniej różnicy w kosztach ogrzewania węgiel/gaz przez najbliższe 10 lat.

Państwo chce fanaberii, niech państwo sięga do swojej kieszeni, nie mojej.
        • Gość: lkr666 Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 14:39
          I za co jeszcze miasto ma ci zapłacić? Może za to, że nie możesz wylewać ścieków na ulicę, tylko musisz korzystać z kanalizacji?
          • Gość: kominek Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.09.13, 15:20
            Masz zapewne ciepełko w mieszkanku dzięki miejskiej elektrociepłowni prawda? Jeśli nie rozumiesz pewnych ekonomicznych faktów to się nie wypowiadaj.
          • Gość: ja sie pytam Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.183.232.112.dsl.dynamic.t-mobile.pl 14.09.13, 15:25
            Chciałbym mieć kanalizację i ciepło z MPEC. Dom w krk. Ja się pytam, kiedy w krakowie będzie kanalizacja. Kiedy nie tylko garstka wybrańców będzie miała ciepło miejskie. I chyba nie dożyję, choć do emerytury mam jeszcze jakieś 30 lat.
            Prąd doprowadzony linią napowietrzną, czyli śnieg zerwie i zamarzam jak nie będę miał pieca węglowego albo kominka??? KAŻDY inny sposób poza kominkiem piecem kaflowym i ciepłem miejskim wymaga sterowania prądem! Wypowiadają się tylko goście co wprowadzili się do jednego z bloków, które obudowały wokół dom z piecem węglowym i dziwią się że mają dym w mieszkaniu. Nie pasuje? To wypad, bloki sa od 60 lat, domy od 100. A jak się wkurzę, to zaraz mój dom wraz z piecem będzie zabytkiem i taka ustawa będzie ... warta
            • Gość: Iv Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.09.13, 09:11
              A ja się pod tym podpisuję. Chętnie podepnę się do MPECu, niech miasto da mi taką możliwość... tak samo jak do kanalizacji, wodociągu i linii telefonicznej. A że nie mieszkam w dziczy i głuszy tylko w mieście Kraków, moi liczni sąsiedzi na pewno też będą zainteresowani.
              Swoją drogą i tak najbardziej jestem ciekawa jak miasto rozwiąże ten problem w swoich licznych nieruchomościach komunalnych. I tych kontroli po zakazie też jestem ciekawa. Z drugiej strony taki zakaz to kolejny super sposób na zarobek dla miasta - mnogość mandatów dla tych, których nie będzie stać na zmianę ogrzewania na pewno uratuje kolejny budżet miasta (bo przecież dopłaty tylko dla najbiedniejszych; czy jak ktoś przekracza próg 570 złotych na osobę w rodzinie to znaczy, że stać go na taką inwestycję).
        • tymon99 Re: Kwestia odszkodowań. 15.09.13, 12:13
          dlaczego tak skromnie? tylko 100%, a nie 300?
          i przez 10 lat, a nie 1000?
          albo od razu z grubej rury: za to, że przestaniesz nas truć, masz dostać pięć ton złota!
          • Gość: antytymon Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.183.253.237.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.09.13, 14:53
            Tymon, rusz się z bloku na obrzeża, zobacz kto tam mieszka i w jakich warunkach, potem zastanów się czy stać tych ludzi na najpierw jednorazowe wydanie 40 tys zł na zmianę ogrzewania a potem na płacenie dwukrotnie więcej niż dotąd, bez żadnej pomocy z zewnątrz, bo masz najpierw wydać,a potem BYĆ MOŻE ktoś odda część albo wcale. Zapowiadana pomoc jest śmieszna, bo poniżej 540 zł na osobę. Taki dochód mają praktycznie tylko biznesmeni, którzy cały zysk "inwestują" np w maybacha albo lumpy którzy pracą się nie zhańbili. Wyobraź sobie, że rodzina trzyosobowa, gdzie tylko jedna z osób dorosłych pracuje i zarabia 1650 zł, (przy płacy minimalnej obecnie wynoszącej 1600 zł, a od przyszłego roku prawdopodobnie 1680 zł) do takiej pomocy się nie kwalifikuje!
            A zanim napiszesz jak już wielokrotnie to czyniłeś "to niech sprzedadzą" to zastanów się, czy wydałbyś na ten dom razem z działką chociażby 180 tys zł. Bo ja na pewno nie. A coś poniżej tej kwoty to dla tej trójki już tylko most zostaje.
            Cóż, pewnie dla innych pozostanie cytat z powyższego "dzieła" niejakiego piłata, dokładnie z ostatniego akapitu. piłata, podobno redaktora gw, choć ten cytat raczej o tym nie świadczy: walić.
            • tymon99 Re: Kwestia odszkodowań. 15.09.13, 16:50
              a co to wszystko ma wspólnego z osobą, której odpisywałem?
              • Gość: antytymon Re: Kwestia odszkodowań. IP: *.183.253.237.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.09.13, 19:27
                A to, że negujesz prawo do rzeczy nabytych i nabijasz się z ludzi biedniejszych lub o odmiennych poglądach, nie tylko w tym poście. Ja wielu z tych ludzi znam osobiście, 80 proc. z nich nie będzie stać na założenie innej instalacji, a jeśli już założą to nie stać będzie ich na ogrzewanie domów.
                Swoim postępowaniem budzisz niechęć normalnych ludzi zarówno do siebie jak i pomysłów które tobie się wydają słuszne.
                • tymon99 Re: Kwestia odszkodowań. 16.09.13, 12:27
                  owszem, neguję prawo do nabytego mieszkania w syfie i smrodzie.
    • gieekaa Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... 14.09.13, 10:56
      Jeśli zakaz zostanie wprowadzony to gdzieś za rok powietrze będzie tak czyste że Kraków będzie mógł ubiegać się o status uzdrowiska. Kraków Zdrój jak to pięknie brzmi.
      • Gość: Chl Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.13, 11:46
        He he. Nie ma to jak naiwność. Wystarczy poczytać opinie ekspertów, którzy jasno wyjaśnili, że smog powodowany jest głównie przez spalanie śmieci. A ono już jest zabronione, tylko nikt tego nie egzekwuje.
        • tymon99 Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do 15.09.13, 11:53
          raczej nie da się spalać śmieci w piecu gazowym czy na olej opałowy, prawda?
    • Gość: GAZPROM Łęg musi przestać dymić . IP: *.centertel.pl 14.09.13, 11:34
      Łęg albo zdrowie
      Decyzja należy do ciebie !!!!
      Łęg musi przestać dymić .
      Bez względu na koszty Łęg
      musi przejść na paliwo gazowe.
    • adam375 Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... 14.09.13, 12:41
      Wydawałoby się że rozsądnie jest najpierw pomyśleć a potem zrobić. Ale ponieważ domeną polityków jest czyn a nie refleksja to nie spodziewam się jakichś rozsądnych działań. Zanim obciąży się obywateli poważnymi kosztami zamiany jednego ogrzewania na inne, wypadałoby RZETELNIE przeanalizować skutki takich działań. Czy na pewno policzono i sprawdzono co jest główną przyczyną smogu? Nie mam takiego wrażenia bo większość wypowiedzi zaczyna się od stwierdzenia "przecież wiadomo że..." A co jeżeli po zakazie węglowo kominkowym i poniesionych kosztach okaże się że smog jak był tak jest bo np. jest spowodowany głównie zanieczyszczeniami pochodzącymi z nieodległej aglomeracji śląskiej? Ja tego nie wiem. Stawiam jedynie pytanie. Jakiś czas temu w Niemczech wprowadzono ograniczenia we wjeździe do centrów miast samochodów z silnikami bardziej zanieczyszczającymi powietrze. Po kilku latach okazało się że koszty wprowadzenia tego przepisu były całkiem spore a korzyść w postaci poprawy jakości powietrza praktycznie niezauważalna.
    • Gość: lkr666 Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 14:37
      Nie ma tam ludzi z jajami? Pieprzą się z jakimiś kominkami...
    • Gość: Yamano Może łechtanie radnych zadziała. Oby! :) IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 15:49
    • Gość: zakaz Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... IP: *.centertel.pl 14.09.13, 15:52
      Żeby tylko nie zakazali dnia i nocy.
    • Gość: tobi absolutny zakaz palenia wszystkim poza gazem IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 17:26
      Kraków ma ogromnie zanieczyszczone powietrze (jedno z najgorszych w Polsce) i wpływa to bardzo na zdrowie mieszkańców. Winne jest tu usytuowanie geograficzne Krakowa. Zakazywanie palenia tylko węglem czy drewnem to półśrodki - będą ludzie udawali, że palą czymś innym i będzie to martwy przepis. Powinien być zakaz palenia każdym paliwem stałym a miasto powinno partycypować z kosztach wymiany pieców. Jak starczyło kasy na dwa stadiony to na to też powinno zwłaszcza, że zainteresowany oglądaniem popisów naszych drużyn jest ułamek mieszkańców a oddychają wszyscy.
      • Gość: gugcia0 tobi-Krakow ma najgorsze powietrze w kraju!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.13, 19:22
        nawet w Katowicach jest obecnie lepiej,bo spora czesc PRL wskiego przemyslu przestala dzialac,reszta ma dobre filtry (podobnie jak nasz Leg),a w Katowicach wieje ostry wiatr wzdluz tych nowych,szerokich drog.Krakow sie normalnie dusi,od listopada do kwietnia jest to komora gazowa na raty,ludzie sie dusza,choruja,dostaja raka,umieraja.Ja tez naleze do nich-kaszle cala zime,bo mam astme i alergie na to powietrze.Nie mam zamiaru umrzec z tego powodu,ze pan Czekaj i kilku jego b.zamoznych znajomych blokuje caly zakaz z powodu jakis idiotycznych kominkow.Jak tak lubia kominki to niech sobie je oswietla na czerwono lub zbuduja dom z kominkiem na wsi-nic mnie ich kominki nie obchodza, gdy umieraja i choruja tysiace ludzi,a krakowskie dzieci maja przez pol roku zakaz wychodzenia na spacery.Poza tym miasto zacznie ponosic wielkie straty z powodu mniejszej ilosci turystow,juz na Zachodzie pytaja mnie znajomi czy zwiedzanie Krakowa w okresie chlodnym jest niebezpieczne dla zdrowia.Odpowiadam zgodnie z prawda,ze jest niebezpieczne dla zdrowia,czego sam jestem zywym dowodem.Unia juz publikuje te dane i odstrasza potencjalnych turystow,byl nawet juz program w TV w RFN o problemach srodowiska w Polsce (takze w Krakowie),paleniu weglem,biedzie Polakow,ktorzy stosuja ogrzewanie znane na Zachodzie z XIX wieku i do konca II wojny sw.Krakow juz placi duza cene za smog,a bedzie placil wieksza.Wzywam ekologow do radykalnych akcji,do pisania na Zachod ostrzezen dla turystow i posylania kopii tych listow i maili do radnych.Popre kazda demonstracje przeciw smogowi i za calkowitym zakazem palenia wszystkimi formami opalu stalego,jak pisze slusznie tobi.A gadanie o odszkodowaniach dla p.Czekaja i jego znajomych za to, ze zbudowali sobie kominek i nie beda w nim palic to pusty smiech i marny zart.W zyciu juz tak jest-swiat sie zmienia i trzeba sie do zmian przystosowac.W RFN, jak wprowadzono zakaz wjazdu aut bez okreslonych norm do centrum miasta, to tez nie placono zadnych odszkodowan wlascicielom smrodliwych,duzych aut,nikt sie nad nimi nie litowal.Sa publiczne srodki transportu,a kto chce jechac autem szybko wymienil wielkiego smrodziarza na male autko spelniajace normy.I nikt w RFN nad wlascicielami owych smrodliwych aut lez nie wylewal.Zreszta sprzedali je szybko i tanio do....Polski,pewnie tez krakowskim kierowcom i truja nas tu tez, dokladajac sie do smogu z wegla i drewna.Zreszta sa to czesto ci sami ludzie-wlasciciele domow z kominkiem i wielkich aut terenowych z lat1990-2000 z poteznymi silnikami albo ciezarowek,ktore prawdziwe badanie techniczne widzialy ostatni raz na TUV w RFN np. w roku 2002,zanim zostaly sprzedane do Polski,bo tu juz nigdy zadnej stacji przegladow nie widzialy.Pan wlasciciel nie jedzie z ciezarowka na przeglad,on jedzie osobowym z koperta i dowodem rej.owej ciezarowki czy autobusu,busa,itd.To jest kolejna sprawa,ktora powinna byc ostro kontrolowana-gdzie ITD,policja?Kazdy dymiacy pojazd powinien byc natychmiast lapany i powinno sie scigac stacje,ktora podbila mu przeglad.Tak jest w Niemczech i to daje efekty.Trzeci element walki ze smogiem to zakup elektrycznych autobusow dla centrum miasta,rozwoj tramwaju jako glownego srodka komunikacji,premie dla firm i osob prywatnych rejestrujacych na krakowskich numerach auta w pelni elektryczne-np. zwolnienie ich z oplat za parking w calym miescie na zawsze i zezwolenia na wjazd wszedzie,moze za wyjatkiem Rynku i ulic kolo niego.Powinno sie tez walczyc na noze w W-wie o budowe obwodnicy Krakowa,to co widac na Alejach i Al.29 Listopada w kazdy juz praktycznie dzien-to jest horror,ponad 50% aut tam- w tym ciagu komunikacyjnym posiada obce tablice rejestracyjne.Jak miasto zabytkow UNESCO i klasy swiatowej moze pozwalac na smrod z wegla i drewna oraz na tranzyt przez swoje centrum,jaka jest odleglosc od Alej do Starego Miasta?Wladze miasta musza teraz cos z tym zrobic,zarty sie skonczyly,zaczna sie wielkie straty dla miasta i miasto stanie sie straszakiem dla innych,nie urokliwym magnesem.Czekam aby Mleczko namalowal cos trafnego na temat smogu-tez musi wdychac to koszmarne powietrze,w przeszlosci niektore jego rysunki zmienialy bieg wydarzen,moze i teraz.
        • Gość: zero Re: tobi-Krakow ma najgorsze powietrze w kraju!!! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.09.13, 20:18
          Oj gugcia, gugcia zapomniałeś jeszcze wspomnieć o konieczności wyburzenia bloków i domów wybudowanych w tzw. korytarzach przewietrzania miasta. W kwestii odszkodowań, pomyślałeś chociaż przez chwilę by porównywać zasobność portfela obywatela RFN i Polaka ? Ponadto już widzę kolejkę krakowskich "bogaczy" ustawiającą się po zakup samochodu z napędem elektrycznym.
        • crises Re: tobi-Krakow ma najgorsze powietrze w kraju!!! 14.09.13, 21:50
          A ja proponuję lód. Na głowę. Twoją.
        • Gość: fs nie przetlumaczysz im bo to sa ludzie o niskim iq IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 23:32
          Krakow nie nadaje sie do mieszkania, mieszkancy wdychaja rocznie wieksza dawke subs. cancerogennych niz pracownicy kopalni pylowych. efekt - zapadalnosc na raka jest juz w Krakowie 1.8 razy wyzsza niz srednia krajowa.
        • Gość: ? Re: tobi-Krakow ma najgorsze powietrze w kraju!!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 19:39
          Gugcia - sprawny inaczej - dysortografie !

Przestań nas zalewać swoimi wypowiedziami z setką błędów ortograficznych w każdym !!!
    • Gość: sail Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 20:40
      Ja i tak będę palił w kominku. Zainwestowałem w kominek , żeby nie płacić b.dużo za gaz, drewna już mam kupione na 2 lata. Może sobie tam świeczkę wstawię , żeby był "klimat"?
    • Gość: gośćgość Dlaczego przepis ma objąć całą Małopolskę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 22:01
      Ja rozumiem, że troszczymy się o zdrowie mieszkańców Krakowa, bo tu jest tragedia. Ale co do powietrza Krakowskiego ma np. Szczucin albo Słomniki czy choćby Michałowice?
      Idąc tym tropem nasi radni powinni zamknąć cały Śląsk, bo oni nas też dotruwają.

Co do kominków - przesada. Wydaje mi się, że wbrew temu, co pisze red. można spokojnie zakazać instalowania np. kominków jako jedynego źródła lub kominków z płaszczem wodnym (bo de facto są jedynym źródłem) - dokładnie tak, jak zakazuje się stosowania kominków z paleniskiem otwartym czy różnych innych niebezpiecznych urządzeń. Red. chyba nie przemyślał.
    • Gość: Pengos Czyli dawno temu w Krakowie grzano tylko gazem? IP: *.static.chello.pl 14.09.13, 22:50
      Niech mi ktoś powie - jakimż to cudem smog jest problemem Krakowa dopiero od kilkunastu lat?
      Czyżby wcześniej piece kaflowe w kamienicach były tylko dla ozdoby, piece węglowe w kotłowniach szkół i wszelkich instytucji miały zainstalowane grzejniki elektryczne?
      Niestety, podstawowym problemem jest zasyfienie zabudowy Krakowa przez naszych debilnych radnych, którzy radośnie zrobią dobrze każdemu developerowi by dogęścić wszystko co tylko się da, zlikwidować każdy fragment zieleni...
      • Gość: tobi Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 08:28
        Kraków ma problem z powietrzem co najmniej od 100 lat. Już na przełomie XIX i XX wieku część ludności wolała mieszkać poza ówczesnym Krakowem z uwagi na stan powietrza (pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Krakowa)
        Zresztą dywagacje o przyczynach smogu niewiele wnoszą. Jak jesteś chory to lekarz nie docieka czy się od kogoś zaraziłeś w tramwaju, w pracy czy na poczcie - on się bierze za leczenie. Z krakowskim smogiem powinno być podobnie. Nieważne czy jest bardziej od aut, pieców czy gęstej zabudowy - smog jest i trzeba z nim walczyć. Eliminacja pieców na paliwo stałe (z pomocą finansową miasta), ograniczenie ruchu samochodowego (z poprawą działania MPK), planowanie zabudowy z uwzględnieniem warunków dla przewietrzania miasta - trzy kierunki działań, które trzeba wdrożyć jak najszybciej by dało się w tym mieście żyć.
        • Gość: ? Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 08:50
          Towarzyszu Piłat.
          Czekistowskie pochodzenie może być przydatne.

Od 20 września - zakaz palenia w piecach pod karą śmierci.

Wykonywaną bezzwłocznie na miejscu stwierdzenia przestępstwa
          przez trojkę w składzie:
          1. Przedstawiciel ZIKiT
          2. Gimbus z GW
          3. Przedstawiciel terrowerzystów.

Odpowiednią do ogromu zadania ilość trojek
          wyznaczy komitet w składzie: Majchrowski, Piłat, Łaczek.

Dostawy naganów z dużą ilością amunicji zabezpieczą
          towarzysze z firm ochroniarskich.

No pasaran !
          • Gość: tobi Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 09:17
            jak wprowadzano zakaz palenia papierosów w knajpach to były podobne wypowiedzi - mało tego, większość restauratorów miała zbankrutować - i co i nic poza tym, że można napić się piwa nie wędząc się w dymie. Niestety pewne rozwiązania trzeba wprowadzać nakazowo, inaczej się nie da
            • Gość: kunta Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.164.254.30.awist.pl 15.09.13, 09:34
              Co ty porównujesz te kwestie, nie widzisz subtelnej róznicy miedzy nimi? Chwilowa niedogodnosc niepalenia w lokalu vs tysiace ludzi zepchniętch na skraj wegatacji zimą
            • crises Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz 15.09.13, 09:40
              Zaprzestanie palenia papierosów nie stanowi zagrożenia dla niczyjego bytu biologicznego. Podwyższenie tysiącom ludzi kosztów ogrzewania - tak.
              • Gość: tobi Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 11:17
                sorry- właśnie palenie w piecach węglem a często czym popadnie zagraża bytowi biologicznemu wszystkich krakowian (oddychamy wszyscy). A przykład z zakazem palenia podałem bo tam też było argumentacja ekonomiczna (czarne wizje bankructw restauratorów, bezrobocia itp) - zakaz wprowadzono i nic się nie stało. Jak rozpoczęła się rozbiórka rakotwórczych dachów z eternitu to też były lamenty, że ludzie tracą dach na głową i jakoś też katastrofy nie było a sporo ludzi nie wylądowało na onkologii dzięki temu. Żyjemy w mieście gdzie średnio co drugi dzień jest zakaz wychodzenia z dziećmi na spacer bo normy zanieczyszczeń są kilkukrotnie przekroczone, zapadalność na raka jest niemal podwojona a jak można w końcu coś z tym zacząć zrobić to paru osłów protestuje bo sobie w kominku nastrojowo nie zapalą albo wydadzą trochę więcej na ogrzewanie.
                • Gość: kunta Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: *.164.254.30.awist.pl 15.09.13, 11:42
                  Trochę więcej?
                  Pokazałeś swoja ignorancje, byle tylko przykopać "bogaczom" z kominkami. Widać ze piszesz nie mając pojęcia o faktach. Ogrzewanie drzewem w moim przypadku ok 300 zł/ mies, ogrzewanie gazem ok 600-800zl a prądem to nawet 800zl. To wzrost ponad 100% a nie trochę. A miasto mi nie dopłaci nic do różnicy bo jestem za "bogaty", pomimo ze cała rodzina nie zarabia nawet średniej krajowej. Wiec nie troluj, nie znając faktów. Tylko nie odpisuj "sprzedaj jak cie niestać" bo takich jak ja będzie tysiące a tylu chętnych na zakup nie będzie.
                  • tymon99 Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz 15.09.13, 12:11
                    Gość portalu: kunta napisał(a):

> w moim przypadku

oczywiście: liczy się tylko twoja kasa, to, że szkodzisz innym, kompletnie cię nie interesuje.
                    • Gość: kunta Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz IP: 162.27.160.* 16.09.13, 15:33
                      Proszę najpierw o twarde dowody ile szkodzę ja dymem z kominka, ile szkodzą samochody, ile fabryki z małopolski a ile dymy ze Śląska. Może Ty najpierw całkiem zrezygnuj z jazdy samochodem, a potem żądaj od innych by rezygnowali z palenia w piecach, kominkach drewnem i węglem. Napisz mi jeszcze ze wszędzie jeździsz rowerem, tak jak ostatnio wszyscy odpisują, to się pośmieję z kolejnego kłamstwa
                • crises Re: Pengos - najpierw poczytaj - potem pisz 15.09.13, 12:22
                  O'RLY? Bo problem ze smogiem to mamy tak naprawdę przez parę dni w roku - przy splocie okoliczności typu niska, gęsta, wilgotna mgła. Na mgłę, oraz takie czynniki, jak położenie w niecce i nad rzeką jakoś nie wynaleziono jeszcze sposobu. Poza przeprowadzeniem się w Bieszczady, co serdecznie malkontentom polecam.

Powietrze ma znacznie lepszą jakość niż za komuny, kiedy to truł solidnie cały Śląsk, Huta Lenina i Skawina. Masowo umierających na raka płuc jakoś nie widzę w otoczeniu. Skarżących się na kłopoty z oddychaniem też nie.

A, zaraz, zaraz, kojarzę jednego idiotę łażącego po sąsiadach i domagającego się, żeby nie palić drewnem, bo dzieci mają uczulenie. No tak to jest, jak człowiek powiela kiepskie geny.
    • tymon99 Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do 15.09.13, 09:38
      tzw. ekogroszek to ściema - sposób na sprzedanie drobnego sortymentu najgorszych gatunków węgla, czyli tego, co normalnie trafiłoby na hałdę jako odpad.
      • Gość: xyz Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do IP: *.centertel.pl 15.09.13, 09:42
        No nie! tymon99 już nie śpi. Z samego rana zaszczycił nas swoim bełkotem.
      • Gość: kunta Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do IP: 162.27.160.* 16.09.13, 15:38
        lotność umysłu zasługująca do trafienia "na hałdę jako odpad"
    • Gość: ... Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do hi... IP: *.prointernet.pl 15.09.13, 11:36
      wyborcy z kominkami się nie obrażą, oni ich wyjebią na zbity łeb.
    • urbanizm Re: Zakaz drewna i węgla. Sejmik może przejść do 15.09.13, 14:02
      Albo całkowity zakaz opalania paliwami stałymi w Krakowie, albo totalny bubel prawny nie działający wcale.
      Logika radnych (z Czekajem na czele):
      bogaty opala kopcącym kominkiem dla frajdy - świetnie
      biedny pali węglem w piecu bo musi - truciciel...
      • Gość: grzeczna Re: Zakaz węgla. Sejmik może mi nadmuchać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.13, 09:52
        Jeśli będzie zakaz palenia węglem w Krakowie to część z nas wymarznie. Nie wszystkich stać na ogrzewanie elektryczne czy gazowe.

Idzie zima Panie i Panowie.

Oczywiście, zakazu palenia drewnem nie będzie, bo macie kominki w swoich apartamentach .
        Bawcie się dalej ludźmi. A gdy już będziecie mieć wokół siebie czyste powietrze to powąchajcie swoje śmierdzące sumienia.
        A teraz czyńcie swoje, bo co niektórzy są już bezbronni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka