Dodaj do ulubionych

Piasta Kołodzieja DOM-BUD

11.09.14, 21:54
Witam
Zarezerwowaliśmy mieszkanie w nowej inwestycji DOM-BUD-u na Piasta Kołodzieja i szukamy informacji o budowie, deweloperze, przyszłych sąsiadach- może ktoś z Was też już zastanawia się nad kupnem mieszkania w tym budynku itd. Z tego co się orientowaliśmy to DOM-BUD ma dobrą opinię, buduje i sprzedaje raczej na bieżąco bez zadłużenia itp, a jakie wy macie informacje?? Z góry dzięki i pozdrawiam
Piotrek
Obserwuj wątek
    • natusia9 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 19.09.14, 11:49
      Mieliśmy zarezerwowane ale ... no własnie ale .... brak scianek działowych w mieszkaniach co się wiąże z dodatkowym kosztem ich budowy na własną ręke, zmniejsza to metraż mieszkania, a potem opłaty są za pełny metraż niestety. Brak kaloryferów w mieszkaniu, dodatkowy koszt. Rachunek powierniczy otwarty niestety....DOM BUD sam administruje budynki wiec od razu jest narzucona kwota eksplatacyjna, min 2,5 za m2, w jednej klatce są dwie windy, pytam się po co? po co winda towarowa w bloku miekszkalnym? aa juz wiem ... wieksze koszty. Od razu jest monopol na kablówkę tylko UPC moze być, a niby dlaczego? za kable nie płaci UPC a wszyscy mieszkańcy !!! ogólnie nam to śmierdziało... Pani która zajmuje sie sprzedaża nie przyjemną, jak by jej zwisało czy sprzeda czy nie.
      • Gość: cartoo Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.14, 17:06
        Też mamy z żoną wstępną rezerwacje. Co do Pani zajmującej się sprzedażą mieszkań to akurat mamy całkowicie odmienne zdanie - była dla nas bardzo miła. Jeżeli chodzi o ściany działowe - zgoda w 100%. Dodatkowe koszta, mniejszy metraż. O braku kaloryferów nawet nie wiedzieliśmy. Trochę też nas przerażają plany odnośnie budowy sześciu bloków, każdy po osiem pięter. Ale to niestety chyba wszędzie teraz tak budują - byle upchać jak najwięcej mieszkań.
        • natusia9 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 22.09.14, 09:03
          Tak, to prawda wokoło ma być 6 bloków, między jednym a drugim ma być aż 15 metrów odległości !!! MASAKRA !!! dodatkowo warto sobie przeczytać plan zagospodarowania, ma lecieć tam obwodnica Krakowa, pociąg który tam jeżdzi ma zostać przekształocony w dojazdy do dworca głownego, co by ludzie nie musieli jeździć autami.Ulica Piasta Kołodzieja ciagle w korkach w ciagu dnia , ludzie jadą do Urzedu Skarbowego na BW, załatwiać sprawy a po południu wszyscy wracają z roboty do domu na Węgrzece, lub skracają sobie drogę. Kaloryferów brak ze wzgeldu na brak ścianek działowych, robisz sobie ścianki gdzie chce i tym samym kaloryfery również. Plusem jest "darmowa" komórka lokatorka ale tak naprawdę za nią płacimy, tylko w zmniejszonym metrażu i opłatach dodatkowych ukrytych. Taki myk deweloperski. Teren będzie nie ogrodzony.
          • kisiello1986 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 22.09.14, 19:49
            Kilka kwestii:
            -ścianki działowe- rzeczywiście trzeba za nie dodatkowo dopłacić-koszt od 150-200 pln za m2, ale u kilku deweloperów których sprawdzałem tak było i to nie tylko w mdm
            -kaloryfery-pytałem się dwukrotnie Pani Agnieszki i innej babki i obie mi potwierdziły że kaloryfery będą w cenie mieszkania, jedyne co to trzeba dopilnować żeby umieścili to w załączniku do umowy mówiącym o standardzie wykończenia. A propos tego że "kaloryferów nie ma bo nie ma ścianek działowych" to jakaś bzdura. Nie widziałem że gdzieś wiesza się kaloryfery na środku ściany??!! kaloryfery wiesza się w miejscach największych ubytków ciepła czyli pod oknami, przy drzwiach balkonowych itp. Skoro masz podpisaną umowę rezerwacyjną to wystarczy zajrzeć w załącznik dot. czynnika grzewczego i wszystko jest rozrysowane.
            -rachunek powierniczy- no niestety otwarty, ale podobnie jak ze ściankami- rzecz spotykana u wielu deweloperów,
            -windy-obecnie mieszkam w bloku z dwoma małymi i jedną dużą(towarową)windą i duża winda to strzał w dziesiątkę- przewożenie mebli, wózek, rower itp super sprawa, poza tym jedna winda na 125 mieszkań to w okolicach godziny 7, 8 rano może być masakra. A jeżeli chcieliby zwiększyć koszty utrzymania to zrobiliby parkingi podziemne a nie dodatkową windę-takie jest moje zdanie
            -odległośc między budynkami- nie mam przed sobą specyfikacji technicznej ale odległośc o której piszesz ma być od strony północnej czyli tam gdzie okna od kuchni, z pozostałych stron odległości mają być rzędu 30-40m
            -6 bloków- hmm ciekawe jak im wyjdzie, bo obecnie obok stoją dwa wysokie bloki i z tego co widziałem na projekcie też miało być ich więcej, ale zmienili koncepcję i poprzestali na dwóch i dopiero teraz stawiają "nasz blok", tak że co do tych 6 to nie jestem przekonany, ale zobaczymy.
            Ogólnie ciekawi mnie co z zarządzaniem budynkiem i jak to wygląda w rzeczywistości. Planuję wybrać się tam i podpytać mieszańców tych dwóch bloków. Pytałem o pociągi i podobno nie są bardzo uciążliwe, a co do obwodnicy to myślę, że autostrada z ekranami w odległości 200-300m jest mniej uciążliwa niż tramwaje za oknem. Ogólnie co do obwodnicy to kiedy ona powstanie to nikt naprawdę nie wie i są trzy warianty co do jej przebiegu i tylko jeden przewiduje że będzie szła blisko torów. Pozdrawiam
          • Gość: Zorientowany Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.bj.uj.edu.pl 22.09.14, 20:36
            natusia9 ---> najpierw zapoznaj się z projektem, a potem pisz o odległościach. 15 metrów ma być odległości od ściany północnej budynku A do budynku F. Z pozostałych stron budynku A do kolejnych bloków/zabudowań ma być od 33 do 40 metrów - jeśli w ogóle wybudują 6 bloków. Bloki mają powstawać na przestrzeni 6 lat, czyli ten budynek F stanie (jeśli w ogóle) za 6 lat! Obwodnica to melodia dalekiej przyszlości - i jeśli powstanie to napewno z ekranami i za torami kolejowymi. Cena 4990 zł za m2 jest bardzo atrakcyjna, chyba że ktoś woli za 4500 zł za metr mieszkać w mrówkowcach ala kurniki budowanych przez Budimex na Czyżynach Nowych dla 10 tys. osób - tam odległości między budynkami nie przekraczają 10 metrów i wszystko jest w najniższym standardzie. Bez komórek lokatorskich i miejsc parkingowych. Pozdrawiam
        • Gość: Seba Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.14, 10:09
          Bzdury. Odległość w DOMBUD na Piasta prawie 2 razy większa niż teraz się buduje w Krakowie czyli nie 20 a aż 35 m. Natomiast faktycznie odległość między budynkami od strony szczytowej - czyli krótkiej 15 metrów ale na szczęście tylko od strony kuchni.
          Co do windy towarowej to ja osobiście się cieszę bo dużo jeżdżę rowerem a wozić rower w małej windzie stawiając pionowo to żadna przyjemność, na dodatek wybieram mieszkanie na VI piętrze i bez towarowej trzeba meble dźwigać po schodach - marna rozrywka, chyba że zamiast siłowni :D
          Ktoś pisze jakiś bzdury o grzejnikach - oczywiście że są w cenie.
          Natomiast fakt że ścianek działowych poza łazienką niestety nie ma .
      • Gość: tytusx Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 212.160.172.* 22.01.15, 09:42
        Ścianki działowe w mieszkaniu 36m2 będą zajmować powierzchnię 0,7m2 (ok 3600zł). Czy jest to duży koszt? Uważam, że nie! Winda towarowa przydatna do przewożenia roweru, mebli itp. W mieszkaniach będą gniazda z koncentrykami (DVB-T i satelita hotbird) antena zbiorcza na dachu.
      • vbs Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 11.09.15, 14:33
        W pierwszym momencie myślałem że z kaloryferami i działówkami to żart ale niestety to nie jedyny żart. Współczuję przyszłym lokatorom tamtej okolicy.
      • Gość: Kamil Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.centertel.pl 23.11.15, 06:35
        Co do ścianek działowych to ja się bardzo cieszę że ich nie ma.... Bo można sobie inaczej zaplanować mieszkanie a co do ceny to jak by były to cena mieszkania była by wyższa
    • Gość: Nowy_Lokator Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 149.156.230.* 25.10.14, 15:47
      W zeszłym tygodniu (połowa października) byłem na budowie bloku przy ul. Piast Kołodzieja. To co zobaczyłem napawa mnie wielkim optymizmem. Stoi już 5-kondygnacji. Robota idzie pełną parą. Dźwigi, szalunki, betoniarki, zapracowani robotnicy. Harmonogram już wyprzedzony o co najmniej miesiąc. W takim tempie oni ukończą to jeszcze w II kwartale 2015, a nie jak planowano w sierpniu 2015. To chyba w naszym kraju novum - że nie ma /póki co/ opóźnień. Oby tak dalej. Pozdrawiam nabywców lokali w bloku A :-) Nowy lokator
      • andervil Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 22.11.14, 11:13
        Kupilismy mieszkanie. Pozdrawiam sąsiadów :)
        • Gość: LeiLa Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.189.38.61.atman.pl 24.11.14, 12:42
          My narazie zarezerwowaliśmy ale skłaniamy sie do kupna ... tak wiec również pozdrawiam przyszłych sąsiadów :))
          • andervil Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 27.11.14, 23:21
            Witam czy wiecie jakie są czynsze w mieszkaniach Dom -Bud? Jaki będzie na Piasta?
            • Gość: Nowy_Lokator Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 149.156.230.* 04.12.14, 20:18
              Przed podpisaniem umowy dowiedziałem się w biurze Dom-budu że dla inwestycji przy ul. Piasta Kołodzieja sam czynsz ma wynosić nie więcej niż 2,5 złotego za 1m2 na miesiąc. Blok ma być zarządzany przez Wspólnotę pod auspicjami dewelopera. Do tego należy doliczyć pewnie opłaty za śmieci, piwnicę, fundusz remontowy + oczywiście media. Windować cen nie powinni bo to w zasadzie peryferia Krakowa, a ponadto lokatorzy po uzyskaniu aktu własności wobec ewentualnego zawyżenia kosztów około czynszowych mogą sami powołać własnego zarządcę nieruchomości. Pozdrawiam sąsiadów.
          • Gość: G Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.01.15, 14:41
            beznadziejne mieszkania, sama jestem właścicielką jednego z nich. Dombud buduje bloki jak w latach 70 tych. Nawet garaże są zbyt ciasne i samochody stoja na zewnątrz.
            • Gość: ja Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.centertel.pl 31.01.15, 14:34
              Bzdury kompletne piszesz. Mieszkania idealne matrazowo i cena atrakcyjna jak na Kraków. Deweloper solidny i terminowo kończący inwestycje. Czyste księgi wieczyste i zero wierzycieli na karku.Kupiłem m na Piasta Kołodzieja w MDM i jestem zadowolony. Czekam już tylko na sierpień i klucze do własnego m :)
              • Gość: Gość Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.15, 15:15
                Mieszkania układ może i fajny ale trzeba sobie doliczyć ścianki działowe czyli dodatkowe wywalenie kasy własniej ;/ co idzie za tym zmniejszenie metrażu a wszystkie koszty płacone są od całości, narzucone wszystko z góry, net, kablówka wszystko, koszty eksploatacji 1,80 zdzierstwo !!!!! Komórka lokatorka niby gratis niby bo przez całe zycie za nią płacicie w kosztach ukrytych !!! Ciagle korki na Piasta rano i od popołudnia wszyscy skracają sobie drogę z pobliskich wiosek by nie jechac 29 listopada !!!! No i pociąg na Batowicach i ciagle stuku puku stuku puku .... bez komentarza !!
              • Gość: bah Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 146.82.68.* 05.02.15, 15:12
                Witam, czy ktos orientuje sie w kwestiach uzytkowania wieczystego? z jakiego rodzaju dodatkowe oplaty beda z tego wynikaly? bo z tego co czytalem to sa to kwoty w ciagu roku okolo 3 tys zl! dzieki z gory za info :)
                • Gość: Anka Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.15, 14:36
                  niestety ale tak jest :(
                • Gość: Nowy_Lokator Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 149.156.230.* 07.02.15, 00:44
                  Ktoś ci strasznych bzdur naopowiadał, a ty połknąłeś jak młody pelikan... Opłata z tytułu użytkowania wieczystego dla działki w tej lokalizacji która jest własnością Skarbu Państwa na podstawie taryfikatora dla gruntów o przeznaczeniu na cele mieszkaniowe (stawka 1%) będzie wynosić szacunkowo około 100-150 złotych na rok od jednego lokalu (czym większy metraż lokalu tym większy udział w gruncie). Dla największych mieszkań ponad 50 metrowych będzie to pewnie około 150 PLN więc to rzekome 3 tysiące jest po prostu wyssane z brudnego zawistnego palca
              • Gość: jaga0809 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.15, 19:43
                Witam a jak poszło z mdm?
                • kisiello1986 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 22.03.15, 12:39
                  Po pierwsze fajnie że wątek się rozwinął. Mieszkanie kupione, czekamy na odbiór. Wygląda na to że jesteśmy do przodu z harmonogramem prac. Z MDMem poszło ok bez jakiś problemów ale zabrało to troche czasu (ok 2-3 tyg). Przyszłych mieszkańców zapraszam na nasze forum; piastakdb.fora.pl/ Ten wątek pozostawiam na dyskusje o korkach, kolei, ukrytych kosztach itp itd. Pamiętajcie że ci co kupili zawsze będą chwalili inwestycje, ci co zrezygnowali i inni deweloperzy zawsze będą "hejtowali". Pozdrawiam
                  • Gość: gość Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.15, 09:17
                    Jestem mieszkanka bloków własnie przy nowo budowanym osiedlu Dom -Budu i o ile co do standardów wykonczen i innych tego typu sprawach nie bede sie wypowiadac to o jednak jednej bardzo waznej rzeczy wspomne.Otóz miejsc parkingowych bedzie prawie o połowe mniej niz mieszkań ( brak garazy podziemnych) bloków ma powstac chyba jeszcze 4 i równiez bez garazy co za tym idzie o miejsca na parkingu trzeba bedzie walczyc w myśl zasady kto pierwszy ten lepszy.Juz obecnie jest ogromny problem z parkingiem w tej okolicy zwłaszcza po godzinie 20.
        • vbs Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD 11.09.15, 13:28
          Żal mi was jest tyle fajnych inwestycji w Krakowie i nie mam na myśli Budimexu na Piasta Kolodzieja 67 mgła 3 miesiące w roku,kolej pod nosem,ul.Powstańców i Piasta zakorkowana od 7 do 10 i od 14 do 17.bloki jak od topora z lat 70tych.garaży podziemnych brak,120 mieszkań i jedna klatka, 2 windy 12 mieszkań na piętrze nauczcie się biegać po schodach i wisienka na torcie obok Firma Grześkowiak i baza sprzętu ciężkiego ruch zaczyna się około 4 rano i raczej ciężko spać. Mieszkałem tam w 65 wiem co mówię na szczęście sprzedałem to mieszkanie w porę .powodzenia z parkowaniem.
    • Gość: Gość Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.15, 15:12
      Mieszkania układ może i fajny ale trzeba sobie doliczyć ścianki działowe czyli dodatkowe wywalenie kasy własniej ;/ co idzie za tym zmniejszenie metrażu a wszystkie koszty płacone są od całości, narzucone wszystko z góry, net, kablówka wszystko, koszty eksploatacji 1,80 zdzierstwo !!!!! Komórka lokatorka niby gratis niby bo przez całe zycie za nią płacicie w kosztach ukrytych !!! Ciagle korki na Piasta rano i od popołudnia wszyscy skracają sobie drogę z pobliskich wiosek by nie jechac 29 listopada !!!! No i pociąg na Batowicach i ciagle stuku puku stuku puku .... bez komentarza !!!
    • Gość: Gość Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.15, 14:47
      to przelicz sobie ile zmniejszy Ci się mieszkanie jeśli postawisz ścianki działowe! to sa własnie te ukryte koszty, czynsz płacisz od całości mieszkania !! a po postawieniu scianek na własny koszt mieszkanie Ci się zmniejszy! powodzenia zatem ;)
      • Gość: tytusx Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: 212.160.172.* 03.02.15, 14:50
        A czy liczyłeś jaką powierzchnię mieszkania zajmą ci ścianki działowe. Bo ja liczyłem i wychodzi śmieszne pieniądze. Nie wiem może Ty chcesz całe mieszkanie zabudować ściankami działowymi haha
        • Gość: asdfgf Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.15, 20:22
          Jeżeli gość chce stawiać ścianki ze złota to jego sprawa ile na to wyda. A biadolenie o pociągu jest śmieszne. Ludzie z centrum uciekają żeby mieć spokój, a Panu przeszkadzają tory, które znajdują się 300m dalej ? Kupiłem tam mieszkanie pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)
          • Gość: Anka Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 08:48
            Zapraszam mieszkańców na forum: piastakdb.fora.pl/
            • Gość: Gość Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.15, 09:07
              postawienie ścianki - 1 m2 to 100-120 zł, scianka musi mieć min 10 cm ... zatem powodzenia, zamiast kupić meble bedziecie ładować w sciany hahahaahhha
    • Gość: agnieszka83 Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 21:45
      my właśnie dziś kupiliśmy nr 112/ 8 piętro, szukaliśmy długo, pierwsze nasze mieszkanie, deweloper wydał nam się sensowny, moja kuzynka kilka lat temu od nich kupiła mieszkanie i jest bardzo zadowolona,wcześniej myśleliśmy nad budimex avia/ orlińskiego, ale nie podobała nam się tam obsługa klienta i terminowość prac budowlanych, tutaj jest zupełnie inaczej, nas Pani Agnieszka Nowak obsługuje, godna polecenia, pozdrawiam sąsiadów:)
    • Gość: ochyda Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.15, 23:23
      Okropne miejsce przejezdzalem tam raz i poczulem sie jakbym wrócił do lat 80, myslalem ze juz sie nie buduje takich turbo blokowisk ale sie myliłem..
    • Gość: Pani Natalia Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.play-internet.pl 09.12.15, 17:42
      Jakiś czas temu byliśmy w biurze sprzedaży DOM BUD-u i powiem szczerze, byliśmy bardzo zainteresowani jedną z inwestycji, niestety sposób w jaki nas tam potraktowano miał duży wpływ na ostateczną decyzję. Bodajże Pani Lucyna (nie pamiętam), która nas obsługiwała zachowywała się tak, jakby jej zupełnie nie zależało na sprzedaży mieszkania. Nie ukrywam próbowaliśmy negocjować cenę przy czym Pani L zupełnie była nie ugięta. Ale nie w tym rzecz, po prostu sposób i wyniosłość tej Pani dała nam negatywny obraz o firmie DOM BUD. W ostateczności nie kupiliśmy mieszkania w DOM BUD-dzie. Nieprofesjonalne zachowanie oraz niegodne traktowanie klienta było głównym powodem tej decyzji.
      • Gość: marlin Re: Piasta Kołodzieja DOM-BUD IP: *.183.14.25.pronet.static.t-mobile.pl 07.01.16, 15:36
        ale jak dokładnie wyglądała sytuacja? chcieliście zmniejszyć cenę, a deweloper nie chciał? Takie jego prawo. I tak się znajdą kupcy, nie robicie mu łaski. Przeciez i tak mają jedne z najniższych cen w Krakowie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka