Dodaj do ulubionych

Inne modernizacje przegubów

10.04.02, 18:40
Dla zainteresowanych modernizacjami wagonów.
Nie tylko w Łodzi modernizuje się stare przegubowce. Zapraszam do Budapesztu.

Wagon przegubowy GANZ przed remontem:
www.fph.hu/~bendagy/kepek/nzg/1326_v30a.jpg

oraz po remoncie:
www.fph.hu/~bendagy/kepek/szigdani/3750v30a_soktabla_001219.jpg

A tutaj porównanie na wspólnym zdjęciu:
www.fph.hu/~bendagy/kepek/ganz/1319v24-3750v36.jpg

Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Inne modernizacje przegubów 10.04.02, 19:14
      No faktycznie, kapkę go zmienili. W wielu miastach modernizuje się i
      przebudowywuje wagony. Ale w odróżnieniu od MKT Łódź, inne miasta zazwyczaj
      tylko modernizują, a MKT je jeszcze dodatkowo szpeci. Ten budapesztański nawet
      ładnie wygląda na tych zdjęciach po modernizacji. Nawet moim zdaniem ładniej
      niż przed.
      • yogy Re: Inne modernizacje przegubów 10.04.02, 20:16
        A widzieliście dwuprzegubowegą 105-tę w Poznaniu? Tzw. 105N/2, który powstał po
        połączeniu 2 wagonów 105N i chyba zrobili mu niską podłogę:
        mtrambus.w.interia.pl/ w dziale ciekawostki jest jego zdjęcie.
        • kuba203 Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 11:34
          Fajne coś, nazywają go "glista" :)))
          • michal.ch Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 18:23
            To był chyba pierwszy rodzimy projekt modernizacji wagonów starej generacji do
            standardów niskopodłogowych. I jak na razie jest też jedyny zrealizowany
            projekt, gdyż koncepcja niskopodłogowca z członem podwieszonym z pojedynczej
            stopiątki, która zrodziła się w Łodzi nie doczekała się realizacji (i chyba się
            nie doczeka).
            • Gość: meh Re: Inne modernizacje przegubów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 19:01
              ale projekty zawsze zostają ... www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm
              • michal.ch Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 19:19
                A skąd we Wrocławiu znalazł się ten projekt? Ten rysunek techniczny jest
                identyczny jak nasz... Ciekawe, ciekawe. Może mi to ktoś wyjaśni.
                • Gość: meh Re: Inne modernizacje przegubów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 20:00
                  ja obecnie nie czuję się na siłach by odpowiedzieć ... ale postaram
                  się "rozejrzeć" po Wrocławiu w tej sprawie bo sam jestem zainteresowany tą
                  firmą (znam ją dopiero od miesiąca kiedy to trafiłem na jej stronę:) ... może
                  coś w mpk o niej wiedzą ...
      • michal.ch Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 18:26
        Nasze "tatry" (ktoś kiedyś powiedział, że te tramwaje je przypominają) nie są
        jednak aż tak brzydkie, jak Konstalowskie "bulwy". To jest coś strasznego! Kto
        tym pięknym kanciatym i stylowym stopiątkom przypiął taką okropną mordę?!
        Litości! Co to ma być? Quasimodo?
        • kuba203 Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 18:52
          No tu masz świętą rację. Potwory z nich straszne. Ale widzę tu małą różnicę.
          Bulwy się takie urodziły (jak wiele innych alstomowsko-konstalowskich projektów
          wyglądają na niedorobione), ale 803 kiedyś były ładne, a co zrobiło MKT, już
          mówiłem :((( O tatrach to ja mówiłem, tak mi się skojarzyły, jak je pierwszy
          raz zobaczyłem :)))
          • geograf Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 19:04
            a może jakiś link do zdjęc?? nie każdy zna na pamięc wizerunki tramwajów...
            • michal.ch Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 19:24
              Nie widziałeś nigdy "bulw"? Niemożliwe. Przecież ze względu na swój wygląd to
              najpopularniejsze wagony w internecie, których internauci się brzydzą. :)
              • geograf Re: Inne modernizacje przegubów 11.04.02, 20:09
                moze widziałem, ale nie kojarze:)) czy na stronie wawszawskiego MPK (czy tam ZTM, czy jak oni inaczej to nazywaja...) jest tego zdjecie?? czy to w ogóle jeździ po wawszawie, czy jakoś tak mi się skojarzyło???
                • michal.ch Re: Inne modernizacje przegubów 12.04.02, 16:36
                  Warszawa ma tych wagonów najwięcej.
                  • geograf Re: Inne modernizacje przegubów 12.04.02, 16:48
                    to co? koleina żałoba??:)))))
                    • kuba203 Re: Inne modernizacje przegubów 12.04.02, 18:08
                      Myślę, że chyba tak :(((
                      • kuba203 Re: Inne modernizacje przegubów 12.04.02, 18:09
                        PS Bulwy są jeszcze w Szczecinie.
                        • michal.ch Bulwy-foto 12.04.02, 20:03
                          republika.pl/ztm/2076.jpg

Jedna ze stołecznych "bulw" (105N2K).
                          • Gość: mtq Re: Bulwy-foto IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 20:21
                            o, Boże!
                            • kuba203 Re: Bulwy-foto 12.04.02, 21:09
                              Gość portalu: mtq napisał(a):

> o, Boże!

Typowa reakcja :)))
                              • geograf Re: Bulwy-foto 12.04.02, 21:22
                                O jeju!!
                                wiecie co...
                                mi to przypomina psa...tylko zapomniałem nazwy rasy:))
                                albo świnię...:)))
                                jak dobrze, ze nasze 803-ki nie sa aż tak brzydko modernizowane:))
                              • Gość: mtq Re: Bulwy-foto IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 21:23
                                a na mtrambus sie dostac nie moge. dziwna strona. pol zdjecia sie laduje, i tyle :-(((
                                a ciekawi mnie ta "nowa 105"
                                • geograf Re: Bulwy-foto 12.04.02, 21:36
                                  na jaka stronę??
                                  • Gość: mtq Re: Bulwy-foto IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 21:39
                                    mowia, ze na: mtrambus.w.interia.pl jest zdjecie przerobionego 105Na to mnie ciekawi a ta strona sie
                                    nie chce ladowac!!!
                                    • geograf Re: Bulwy-foto 12.04.02, 21:52
                                      A u mnie ładuje się... co prawda zdjęcie eNki na stronie głównej wchodzi dfo połowy, ale reszta chodzi bez zarzutu.
                                      • geograf Re: Bulwy-foto 12.04.02, 21:55
                                        no może trochę długo ładuje się....
                                        • kuba203 Re: Bulwy-foto 12.04.02, 22:17
                                          Tu też są zdjęcia "glisty".
                                          www.bimba.iq.pl/index.php?a=26&gal=3
                                          • Gość: mtq Re: Bulwy-foto IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 19:46
                                            ale to sa male zdjecia.
                                            do geografa: u mnie strona laduje sie tak: pol obrazka na gorze i pol powitalnego :-)
                                            • Gość: mtq O! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 19:55
                                              Juz sie dzis zaladowalo, o dziwo :-)))
                                              Fajne to zrobili :-)))
                                              • yogy Re: PrzEgUbY 14.04.02, 15:15
                                                Wiecie co? Bulwa przypo,ina trochę Cityrunnera...
                                                • michal.ch NIGDY! 14.04.02, 16:22
                                                  Bulwa na szczęście wogóle nie przypomina Cityrunnera. Różnica wyglądu jest
                                                  bardzo duża. Bulwa natomiast bardzo przypomina Citadisa100 na Śląsku. Może
                                                  dlatego, że to wagony z tej samej firmy i rękę do nich przyłożył ten sam
                                                  pseudostylista tfu!
                                                  • kuba203 Re: NIGDY! 14.04.02, 18:32
                                                    O nie! Citadisy może i misterami Polski nie zostaną, ale nie mieszaj ich z
                                                    bulwami, bo je krzywdzisz w ten sposób :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka