Dodaj do ulubionych

średnie koszty zarządu developera

IP: *.visp.energis.pl 10.12.04, 20:19
słuchajcie jaki własciwie płacicie czynsz developerowi za zarząd. Zamierzam
kupic mieszkanie, odrębna własnośc hipoteczna w powstałej wspólnocie
mieszkaniowej, deweloper oczywiscie gwarantuje sobie na rok zarząd
nieruchomoscią, ustalł stawkę 4,60za m2 za zarząd, sprzątanie klatek i
przed domem, pan kotłowy - bo wspólna kotłownia gazowa, i podobno, bo tu coś
mętnie zeznaje 15% odpis na fundusz remontowy. Wydaje mi się, że to normalna
typowa stawka ADM-u więc może pies jest pogrzebany w tym funduszu.

Marszałek mawiał: ufaj, ale sprawdzaj!
Obserwuj wątek
    • krewetka Re: średnie koszty zarządu developera 30.01.05, 15:40
      ja obenie place 0,55zl/m dla zadzadcy i 1zl/m na sprzatanie, oswielenie, itp
      • Gość: j0anna Re: średnie koszty zarządu developera IP: *.chello.pl 31.01.05, 22:18
        u mnie zarzadca jest deweloper - za wszystko placimy 1,60 (zarzad, sprzatanie,
        drobne naprawy, ubezpieczenie budynku)
        nie mamy jeszcze funduszu remontowego i dlugo jeszcze mniec nie bedziemy
        • Gość: Asia Re: średnie koszty zarządu developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:02
          a my juz na poczatku ustalilisy fundusz remontowy 0,20zl/m, koszty zarzadzania+
          oplatay eksploatacyjne to 1,60/m
          • Gość: Michał Re: średnie koszty zarządu developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 19:42
            to dokładnie tak jak u mnie ;)
        • Gość: klops Re: średnie koszty zarządu developera IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 03.02.05, 11:16
          z dobrego serca radze zalozyc chocby szczatkowy fundusz rem. W rodzinnej wa-wie bylem czlonkiem zarzadu wspolnoty (jedynym aktywnym bo to byla kamienica ze staruszkami) i na prade problemy sie pojawialy jak brak bylo kasy na dziure w dachu a jak uzbieralismy to trzeba bylo czekac 2 lata na nastepna zeby maly remont zrobic...
          • Gość: j0anna Re: średnie koszty zarządu developera IP: 194.196.228.* 03.02.05, 12:41
            Fundusz remontowy oczywiscie zalozymy ale pewnie za jakis rok. W tym momencie
            blok ma kilka miesiecy, pozostale klatki sa jeszcze w budowie. Z powazniejszych
            rzeczy ktore moblyby sie zepsuc w tym momencie to brama do garazu, ale tej
            jeszcze nawet formalnie nie odebrano. Teraz gdyby cos sie stalo to i tak mozemy
            skorzystac z rekojmii, po co mamy niepotrzebnie ponosic dodatkowe koszty w
            okresie kiedy sie urzadzamy i potrzebujemy najwiecej pieniedzy.
            • annb Re: średnie koszty zarządu developera 03.02.05, 13:17
              rekojmia rekojmią ale ubezpieczcie się -jako wspolnota
              tak na wszelki wypadek
    • Gość: ewwa Re: średnie koszty zarządu developera IP: *.visp.energis.pl 02.02.05, 20:22
      dzięki za informacje
    • annb Re: średnie koszty zarządu developera 03.02.05, 08:25
      to jest bardzo bardzo bardzo duzo jak na kraków
      normalnie się płaci coś koło 0,60 złotego za metr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka