franeknordgreen 05.04.05, 14:26 Czy po podpisaniu umowy rezerwacyjnej i wpłaceniu zadatku możliwe są jeszcze jakieś negocjacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franeknordgreen Re: negocjacje 06.04.05, 11:47 Cóż za wyczerpująca odpowiedź. Nie szkoda Ci było czasu? Jeżeli zadaję tego typu pytanie oczekuję na odpowiedź kogoś, kto ma coś do powiedzenia, czytaj ma wiedzę na dany temat, bo np. udało mu się coś wynegocjować po podpisaniu takiej umowy. Jeżeli nie wiesz, po co zabierasz głos? To jak naplucie żebrakowi na rękę, którą wyciąga po jałmużnę. Odpowiedz Link Zgłoś
julaa Re: negocjacje 06.04.05, 15:24 po twojej wypowiedzi wnioskuję ze pojecie negocjacji jest ci dalekie Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_s Re: negocjacje 06.04.05, 19:58 Faktycznie chyba masz nikłe pojęcie o negocjacjach... Chcialam Ci coś doradzić, napisać więcej, ale ok, nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
login_sceptyk Re: negocjacje 06.04.05, 20:27 Takie przedszkolne do ostanie zdanie... w świetle rozbudowanej porady jaką otrzymał ten człowiek kilka linijek wyżej. Proponuję nie wypowiadać się nie mając nic do powiedzenia. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
magueen Re: negocjacje 06.04.05, 21:55 > Takie przedszkolne do ostanie zdanie... w świetle rozbudowanej porady jaką > otrzymał ten człowiek kilka linijek wyżej. Proponuję nie wypowiadać się nie > mając nic do powiedzenia. > pzdr Jak to milo innych pouczac. I to inni wlasnie powinni sie do swietlanej rady zastosowac. No bo przeciez nie autor... Odpowiedz Link Zgłoś
franeknordgreen Re: negocjacje 07.04.05, 09:14 Oj ja nieszczęsny, a tak liczyłem po tym wspaniałym wstępie na Twą fachową pomoc i pewnie przy okazji oświecenie mnie ciemnego, czym to te negocjacje są... Kobieto przeczytaj swoje posty, bo albo ja widzę coś innego, albo Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_s Re: negocjacje 07.04.05, 09:29 Szczerze mowiac to pisałam do Ciebie mejla w sprawie udanych negocjacji, gdyż nie wszystko piszę się na forum no ale ok... Odpowiedz Link Zgłoś
szowinistyczna_swinka Re: negocjacje 07.04.05, 12:23 Co wiem o negocjacjach, to że w przypadku spłacenia mieszkania przed terminem można dość znacznie (ok. 3%, w zależności od pozostałego czasu) obniżyć cenę mieszkania. Czy to tylko przypadek, czy może tylko kobiety mają skłonność do wzbudzania żalu że coś by dały ale w takiej to właśnie sytuacji nie dadzą :) Pozdrawiam (Nick tymczasowy w obawie przeczytania przez dziewczynę, która też zareagowałaby odmową;) Odpowiedz Link Zgłoś
ferla Re: negocjacje 07.04.05, 12:25 > Czy to tylko przypadek, czy może tylko kobiety mają skłonność do > wzbudzania żalu że coś by dały ale w takiej to właśnie sytuacji nie dadzą :) myślę, że to jednak czysty przypadek :)))))))) pozdr. f. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_s Re: negocjacje 07.04.05, 12:56 > Czy to tylko przypadek, czy może tylko kobiety mają skłonność do > wzbudzania żalu że coś by dały ale w takiej to właśnie sytuacji nie dadzą :) :):) Odpowiedz Link Zgłoś
franeknordgreen Re: negocjacje 07.04.05, 18:20 Jestem wzruszony, ale gdzie wysłałabyś mi tego maila? Przepraszam za uszczypliwość, ale poważnie szukałem porady, a nie pouczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Re: negocjacje 14.04.05, 10:35 Hej czy ktoś może potwierdzić , że do umowy przedwstępnej udało mu się wpisać faktyczną powierzchnię mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
paika Re: negocjacje 14.04.05, 21:31 witam, tak, mnie w rzymie i to bez wiekszego problemu. mieszkania w rzymie sa juz pomierzone:) byla roznica ok. 1% na moja niekorzysc Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Re: negocjacje 15.04.05, 09:37 Czy wymaga to jakiś specjalnych nacisków na prezesa bo Panie twierdzą, że to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
paika Re: negocjacje 15.04.05, 18:31 nie wymagalo specjalnych naciskow. powiedzialem, ze nie chce placic za wirtualne metry, tym bardziej ze mieszkania w rzymie stoja juz gotowe praktycznie i mozna je spokojnie wymierzyc. okazalo sie, ze juz sa zmierzone i do umowy przedwstpnej mam wpisany faktyczny metraz. pani sprzedaczyni tez twierdzila, ze zmiana zapisu w umowie jest raczej niemozliwa i ze to pierwszy przypadek, gdy prezes zgodzil sie na usuniecie tego zapisu o 2,5% roznicy. dziwne, bo naprawde latwo sie zgodzil ale moze dlatego, ze mieszkania w rzymie sa zmierzone i w tym momencie zapis o roznicy w metrazu jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont negocjacje. 25.04.05, 14:24 Czy ktoś jeszcze może potwierdzić te informacje? Czy to jedynie precedens ... pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: negocjacje. 25.04.05, 14:56 Radze sie nie łudzić, próbowaliśmy wykorzystać te informacje i nic z tego..Prezes był nieugiety,twierdził ze godzi sie na ustepstwa własnie dlatego aby nie tworzyć precedensu...Wszyscy którzy już jakiś czas temu podpisali umowy rezerwacyjne lub przedwstępne nie moga niestety liczyć na wpisanie rzeczywistej powierzchni mieszkania:( Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Re: negocjacje. 25.04.05, 16:08 Kasiek mi właśnie chodzi o tych co jeszcze nie podpisali umowy przedwstępnej a ich mieszkania sa już pomierzone. W takim przypadku bowiem ów zapis o różnicy w metrażu traci zupełnie sens !!!!! O tym pisała wyżej Paika i tego próbujemy się dowiedzieć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: ... 26.04.05, 09:17 No własnie o takim przypadku piszę...My przed podpisaniem umowy przedwstępnej powołując sie na przytoczony tu przypadek próbowaliśmy wynegocjować wpis rzeczywistej powierzchni mieszkania i nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
paika Re: ... 26.04.05, 09:42 ale to jakas bzdura, bo skoro cos stoi i jest gotowe w 90%, dodatkowo juz pomierzone to dlaczego kaza sobie placic za cos co jest na planie??? pytaliscie czy zostaly dokonane juz pomiary mieszkan? jesli twierdza, ze nie to chyba klamia, bo skoro moje bylo zmierzone jakies 2 tyg. temu, to co moje tylko zmierzyli? moze to ma cos wspolnego z umowa rezerwacyja a tego nie wiem, bo ja od razu podpisywalem umowe przedwstepna. w kazdym razie prezes zgodzil sie na zmiane zapisu o ile mieszkania bylyby pomierzone, po sprawdzeniu, ze faktycznie pomiarow dokonano w umowie mam zapis z konkretnym (podobno juz faktycznym) metrazem bez zadnych uwag o roznicach do 2,5% wzgledem planu Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: ... 26.04.05, 10:59 No własnie, jeżeli sie teraz kupuje mieszkanie jak wyprzedają juz ostatnie "sztuki" to prezes może godzi sie na takie ustepstwa.Nasze mieszkanie też już było zmierzone,nie wiedzieliśmy czy jest większe (wtedy ryzykowaliśmy dopłatę kilku tysięcy) czy mniejsze, tak czy inaczej chcieliśmy zapłacić za rzeczywistą powierzchnię. Jednak prezes sie nie zgodził, twierdząc ze nie chce tworzyć precedensu Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Kasiek 27 26.04.05, 11:22 Kasiek27 to pewnie jedna z tych kobiet od sprzedaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Do Paiki 26.04.05, 11:28 Paiko jeżeli można sie z Tobą jakoś skontaktować to proszę prześlij mi jakieś namiary na siebię na skrzynkę: lautremont@gazeta.pl Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: Kasiek 27 26.04.05, 15:13 Nie jestem "jedna z tych kobiet od sprzedaży", jestem prezesem:) A tak na poważnie - piszę jak było w naszym przypadku,ale może wszystko zalezy od odrobiny szczęścia lub humoru prezesa i warto rozpatrywać każdy przypadek indywidulanie Odpowiedz Link Zgłoś
paika Re: ... 27.04.05, 08:30 nie sadze, zeby musieli az tak wysprzedawac rzymu zwlaszcza jak sie popatrzy na ruch u nich w biurze. szczerze mowiac, jak by mi nie zniesli tego zapisu, to i tak bym kupil to mieszkanie a jak nie ja, to za chwile i tak by sie ktos znalazl. jak sie interesowalem barcelona, to juz chyba ponad polowa byla sprzedana/zarezerwowana mimo, ze cena za m2 jest jakies 200zl wyzsza niz w rzymie. co by o nich nie mowic, to trzeba im przyznac, ze mieszkania im sie sprzedaja elegancko Odpowiedz Link Zgłoś
guyb Re: ... 26.04.05, 17:45 Trzeba przyznać, że nieźle to sobie wymyślili. Podpisujesz umowę rezerwacyjną, płacisz 5000 PLN, a dopiero później się dowiesz szegółowych warunków. Jak się nie podoba, to masz te 5000 z głowy i do widzenia. Tak jest? Czy coś namieszałem? Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Re: ... 26.04.05, 20:13 Chyba nie, zanim cokolwiek podpiszesz możesz o wszystko zapytać i poprosić o wszelkie wzory umów a także inne potrzebne dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
guyb Re: ... 26.04.05, 23:33 A jak to jest? Większość osób pyta się o to przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej czy nie? Szczerze mówiąc ja bym się nie zapytał (oczywiście przed tym jak dowiedziałem się o takim stanie rzeczy), bo dla mnie oczywiste jest, że wszelkie odchylenia od pkanu powinny być rozliczane dokładnie, a nie z 2% marginesem. Odpowiedz Link Zgłoś
ferla Re: Guyb, 27.04.05, 09:55 szczerze mówiąc, niezapoznanie się z wzorem umowy przyrzeczonej przed podpisaniem czegokolwiek to - ładnie nazywając - nierozważne działanie [w wersji hardcorowej - głupota]. nie wyobrażam sobie sytuacji, że płacę 5 tys i zobowiązuję się do czegoś, nie mając w zasadzie pojecia do czego, bo nie czytałam tekstu umowy. i nie rozumiem Twojego stwierdzenia, że nie dopytałbyś się, bo to "oczywiste, że wszelkie odchylenia > od pkanu powinny być rozliczane dokładnie, a nie z 2% marginesem" Oczywiste, że "z marginesem", bo taki jest zapis proponowanej umowy... I podobnie jak Paika, bez względu na efekt negocjacji tego zapisu, i tak kupilibyśmy to mieszkanie. Szkoda, że NM ma tego świadomość i ma w nosie to, że jakiś tam pukt umowy jest nie fair w stosunku do jego klientów. pozdr. f. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek27 Re: Guyb, 27.04.05, 10:37 ...tym bardziej ze wzór umowy przedwstepnej jest na stronie osiedla Europejskiego. Jest to sztuczne zawyżanie ceny każdego z mieszkań - zaskakujące jest to, ze większość mieszkań ma jednak powierzchnie mniejszą niż wg założeń...Ale z tego co wiem Inter-Bud stosuje identyczny zapis w swoich umowach... Odpowiedz Link Zgłoś
guyb Re: Guyb, 27.04.05, 10:40 Chodziło mi o to, że kupując mieszkania pytam się o różne szczególy, ale nie te które wydają mi się oczywiste. A dla mnie oczywiste jest, że powieszchnię mieszkania powinno rozliczać się w cenie dokładnie bez żadnych marginesów. Stąd moje pytanie w poprzednim poscie: jak to było u innych? Skoro ten temat został tu poruszony, i niektórych bardzo to denerwuje, to wydaje mi się, że nie jestem jedynym w swoim stanowisku. Po przeczytaniu o tym na forum, wnioskuje, że ktoś podpisał umowę rezerwacyjną, wpłacił 5000 zł i dopiero potem dowiedział się, że cena mieszkania nie będzie rozliczana dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś