Dodaj do ulubionych

zmiany na ruczaju

09.05.05, 21:19
miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2698311.html
Obserwuj wątek
    • kojak.prv Re: zmiany na ruczaju 10.05.05, 08:13
      Co to jest "Ogródek Jordanowski"?
    • valakirka Re: zmiany na ruczaju 10.05.05, 09:45
      a czy ktos jest mi w stanie powiedzeic gdzie ma powstac ten "ogródek
      jordanowski"
      • znowu_ja Re: zmiany na ruczaju 10.05.05, 11:40
        "Ogródek jordanowski" czyli plac zabaw lub jak kto woli "małpi gaj";) ma
        powstać na tzw. Starym Ruczaju w części pomiędzy Kobierzyńską a Rostworowskiego
        przy górce w pobliżu "żółtego sklepu" zdaje się Avita a wcześniej Major Market.
        Obecnie jest tam już miasteczko rowerowe i oświetlenie zrobione jesienią
        zeszłego roku.
        • raciborek144 Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 09:11
          Co do ogródków jordanowskim i miasteczka rowerowego
          ostatnio byłem w Parku Jorda, kilka lat temu powstało tam miasteczko
          rowerowe, obecnie nie ma ani jednego ( !!!! )znaku drogowego, zostały tylko
          słupki...
          smutno się robi...
          • ruczaj.x Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 09:29
            ale miejsce, gdzie powstaje ten cały ogródek już teraz wygląda okropnie!
            plac pomiędzy blokami, postawili kilkanaście znaków na BARDZO małej przestrzeniii... to wygląda jak koszmar drogowca.
            wg mnie pieniądze wyrzucone w błoto
            • znowu_ja Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 10:11
              Nie do końca wyrzucone - korzystają z tego głównie dzieciaki i są zachwycone.
              Plac faktycznie pomiędzy blokami, ale przynajmniej zamiast kolejnego bloku
              zostawili przestrzeń, a fura dzieci z tego osiedla wreszcie przestanie szwędać
              się bez celu pomiędzy blokami. Mieszkam tu i choć jest szaro i "płytowo" to
              przynajmniej jest przestrzeń i nikt mi do okien nie zagląda. Jest też sporo
              zieleni, czego na nowych osiedlach zdecydowanie brakuje. W najbliszym czasie
              zabiorą się za ocieplanie bloków to i szare koszmarki znikną. Stary ruczaj nie
              jest taki tragiczny - można znaleźc sporo plusów oczywiście nie zwracając uwagi
              na wątpliwą urodę samych budynków.
              • ruczaj.x Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 11:39
                no może jak skończą budowę całego Ogródka to będzie to jakoś wyglądało, na dzisiaj te znaki 'postawione na kupie' robią mało przyjmne wrażenie.
                Czy faktycznie dzieci z nich korzystają, a może lepsze było by boisko do kosza, albo porządnie urządzony plac zabaw.

Co masz na myśli mówiąc w najbliższym czasie, są jakieś konkrety?
                To osiedle mogło by się baaaaardzo zyskać, gdyby wreszcie zrobiono porządek z szarymi elewacjami.

pozdra
                • znowu_ja Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 12:18
                  Zaczęli faktycznie - wg mnie od końca, ale mają to kończyć w tym roku, więc
                  można poczekać... Nie wiem czy będzie boisko, ale z pewnością w pełni
                  wyposażony "małpi gaj" ze zjeżdżalniami, huśtawkami, piaskownicami, torami
                  przeszkód itp. itd.

Co do ocieplania - kiedyś tam był plan, ale nie przeszedł, bo ponoć był
                  bandycki;) Teraz ludziska osiedlowe zabrały się za spółdzielnię i szerzą
                  informacje na temat poczynań prezesów i wogóle całej spółdzielni - nie jest
                  tragicznie, ale zawsze może być lepiej;). Ostatnio było zebranie poświęcone
                  właśnie ocieplaniu bloków - niestety z przyczyn ode mnie nie zależnych nie
                  mogłam pójść i nie wiem jaki jest skutek. Wiem jednak, że jest spora grupa
                  działaczy, którzy tego pilnują i pewnie dopilnują. A jeden blok już jest
                  ocieplony - ten biało-zółty przy Kobierzyńskiej nieopopdal skrzyżowania
                  Roweckiego z Kobierzyńską - wygląda całkiem sympatycznie.
                  • ruczaj.x Re: zmiany na ruczaju 11.05.05, 13:55
                    no wygląda bardzo sympatycznie, ale w tym tempie to te bloki wcześniej się rozsypią niż doczekają świeżej elewacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka