Dodaj do ulubionych

Krakow jest brzydki!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:28
Tak. Ostatnio bylem we Lwowie. I powiem wam jedno: Krakow w porownaniu ze
Lwowem jest wsia!!!!! Ilosc kamienic w Krakowie to moze 5% kamienic
Lwowskich!!! Tam w kamienicach mieszka prawie 400tys ludzi!!!! A w
Krakowie... prawie same bloki!! Przed wojna Krakow wcale nie byl uwazany za
miasto szczegolnie ladne!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Lwowiak Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 13:07
      Zgadzam sie. Krakow jest miastm malym w porownaniu ze Lwowem i
      PRZEREKLAMOWANYM!!!!!!!
      • autenty == Krakow ma najladniejszy rynek w Europie! 29.08.05, 21:25
        Ja przynajmniej nie widzialem ladniejszego. Londyn? - same betonowe placyki.
        Paryz? - to samo. Monachium? - szczyt brzydoty. Lwow? - nie wyglupiajcie sie,
        owszem ladny, ale bez przesady.
        A dla turystow to jest wlasnie najwazniejsze - zeby mozna bylo milo pospacerowac
        po centrum. A jak zrobia ta galerie handlowa kolo dworca to w ogole bedzie fajnie!
        • sopelsiasty Re: == Krakow ma najladniejszy rynek w Europie! 25.12.05, 01:23
          Za daleko szukasz - przy Wroclawskim sie chowa.
          • Gość: nie z krakowa Re: == Krakow ma najladniejszy rynek w Europie! IP: *.chello.pl 27.04.06, 17:16
            obiektywny jestem, bo nie z kraka;) i zdecydowanie sie nie zgadzam. rynek w
            krakowie jest magiczny, do tego dochodza boczne uliczki i planty. rynek we
            wroclawiu, jak i cale miasto nic szczegolnego ale szcunek dla waszych wladz, ze
            robia wam dobry PR i wroclaw uwazany jest za atrakcyjny zwlaszcza przez ludzi,
            ktorzy tam nie byli
    • mrug Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 14:00
      No i...?
      • Gość: z innego miasta Re:do poprzedników IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:07
        A żeby Wam języki pousychały za takie głupie gadanie. Jeżeli jesteście z
        Krakowa to jak ulał pasuje do Was powiedzenie "cudze chwalicie, swego nie
        znacie, sami nie wiecie co posiadacie" Serdecznie pozdrawiam
        • Gość: Jaaaaaaaaa Re:do poprzedników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:30
          Znam Krakow bardzo dobrze, bo zrobilem nawet kurs na przewodnika. A Krakow moim
          zdaniem jest miastem grubo przereklamowanym!!!! Pojedz sobie do Lwowa. Jak
          wrocisz do Krakowa, to tez stwierdzisz ze to prowincaj. Krakow w XIXw. byl
          miastem PROWINCJONALNYM!!!!! Tylko teraz sie o tym jakos nie mowi/
          • garg_ul Re:do poprzedników 27.08.05, 16:20
            Teraz się o tym nie mówi, bo teraz nie jest. A co było, a nie jest...
            wiadomo ;))
          • Gość: Helenka Re:do poprzedników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 22:01
            Może nie mówi się o tym na kursach, które skończyłeś. Ale nie wiem, czy się nie
            mylę: XIX w. zdaje się już się skończył?
            Konia kują, żaba nogę podnosi: Lwów - niecnoto - był stolicą Galicji,
            najludniejszej prowincji cesarstwa. A Kraków był od Wojny Krymskiej
            nadgraniczną twierdzą, w której rewersy demolacyjne (tego na Twoim kursie nie
            uczą niestety)zniesiono na przełomie XIX i XX wieku. Lwów z powodu ulokowania
            dworca na przedmieściu ogromnie rozwijał się terytorialnie - Kraków nie.
            Lwów w tym czasie był mniejszy i bardziej prowincjonalny od Paryża, a znowóż
            Paryż... i tak dalej. Bicie piany classic
            • autenty Ale w 15, 16 i 17 wieku nie byl prowincja. 29.08.05, 21:11
              I to widac. A czy to widac we Lwowie, ze byl kiedys stolica duzego panstwa? Bo w
              Krakowie to widac.
              • Gość: Jaaaaaaaaaa Re: Ale w 15, 16 i 17 wieku nie byl prowincja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:25
                BUAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!! Uwielbiam jak ktos kto gdzies nie byl wypowiada sie
                na ten temat. Widac. I to jak!!! Popatrz jakie wielkie i reprezentacyjne
                butynki tam maja. To raczej w Krakowie tego nie widac. Byle galiyjska dziura ma
                takie same budynki jak w Krk. We Lwowie jednak te budynki zupelnie inaczej
                budowane, reprezentacyjne. I taka rada: jak sie na jakis temat wypowiadasz, to
                lepiej dowiedz sie czegos na ten temat wczesniej. A nie osmieszaj sie...
                • Gość: Helenka Serwusik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:19
                  Słuchaj-no, śmieszny misiu o nieznanym rodowodzie: czy Ty potrafisz tylko
                  pisać? Czy czytać także? Bo ciężko się zorientować. Ze Lwowa pochodzi połowa
                  mojej rodziny, która już w połowie XIX wieku miała tam dużą firmę i kamienicę
                  na jednej z gównych ulic (na Akademickiej - dla Twojej informacji). Tym
                  sposobem wiem o Lwowie poprawną ilośc rzeczy.Ale z tego powodu się nie
                  wymądrzam podparta wiedzą o tym, ŻE coś widziałam. Przeczytaj-no sobie to, co
                  Helenka napisała w poście powyżej, a później się strzęp. Bo skasowanie cię
                  intelektualnie nie jest wielkim wyzwaniem. Lwów - to Lwów. A Kraków - to
                  Kraków. Kraków to stolica polskiej pamięci, a Lwów to straszliwie zaniedbane
                  miasto na Zachodniej Ukrainie. Życzę mu jak najlepiej. Żeby było piękne -
                  najpiękniejsze na świecie. Bo na to zasługuje. I dzięki temu Ukraińcy będą
                  mieli piękne miasto - przynajmniej jedno. A to im się bardzo przyda w budowie
                  niepodległej państwowości.
                  Słowniczek trudniejszych wyrazów dosyłam na specjalne źyczenie.
                • autenty Re: Ale w 15, 16 i 17 wieku nie byl prowincja. 30.08.05, 16:30
                  No, niezupelnie. Nie bylem we Lwowie, ale co z tego? Znam obrazki z ksiazek.
                  Wroclaw tez ma wielkie kamienice, a jednak nie widac, zeby to byla kiedys
                  stolica. Nie ma tam historycznej atmosfery, jest tylko atmosfera mieszczanska.
                  Tez po Warszawie nie widac, by byla to historyczna stolica. Budynki starego
                  miasta nie robia wrazenia. A Krakow - rynek ma najpiekniejszy w Europie,
                  zbudowany z rozmachem. Lwow - smiem watpic, by czyms imponowal. Ladne budynki sa
                  tez w Warszawie - Wilanow czy Lazienki. Mysle, ze ciekawsze i bardziej bogate w
                  wielka historie jest Wilno, niz Lwow.
    • hermina5 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 14:19
      Tak , najładniejsze sa za to w Polsce Katowice i walbrzych:P Jak ktoś zazdrości
      miastu piękna i nawet nie umie tego w słowa ubrać, to żal gadać...a Lwów? Lwów
      jest tak zaniedbany jak Łódż ! Piekne miasto, które się wali.
      • Gość: Nerrrra Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.an7.chi30.da.uu.net 27.08.05, 15:42
        Nikomu sie ten Krakow nie podoba,a jak probuje przejsc Florianska na zajecia,to
        cholera jasna tabuny ludzi!Jak widze kolejny watek jaki to grod Kraka
        koszmarny,zacofany,prowincjonalny etc.to zastanawia mnie jedna rzecz-skad te
        tysiace przyjezdnych???Chyba tylko dla zakladania takich watkow...

P.S.Swoja droga Lwow rzeczywiscie ladny,ale tyle biedy na ulicy nigdy w zyciu
        nie widzialam.
      • independent-girl Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 15:47
        Do Katowic i Walbrzycha dorzucę jeszcze Włocławek...
    • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 27.08.05, 16:00
      nie pieprz. przed wojna Kraków miał ok. 260 tys mieszkańców, a Lwów ok. 320.
      Lwów był więc wiekszy, ale nie aż tak jak tu wykrzykujesz.
      • joanna212 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:24
        Kraków w roku 1900 miał 89 tys., Wrocław 420 tys., Szczecin 250 tys. To widać
        do dziś.
        • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 27.08.05, 16:41
          przed rozszerzenie granic administracyjnych (np. bez Podgórza)
        • autenty Re: Krakow jest brzydki!!!! 29.08.05, 21:15
          To kwestia umowna ile mieszkancow jakie miasto mialo. Do Krakowa nie zaliczano
          Podgorza, choc tak naprawde to powinien to tez byc Krakow. A do Wroclawia
          poprzylaczano okoliczne wsie. Wroclaw mimo ze duzy byl zawsze prowincjonalny.
          Uniwersytet we Wroclawiu zalozono w 18 wieku!
    • joanna212 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:22
      Kraków jest brzydki? Ale odkyłeś. Kraków to socjalistyczny niewypał, Nowa Huta
      itd., zaniedbane brudne miasto z centrum na pokaz. Nie dorasta do pięt nawet
      mniejszym od siebie miastom. Ale promocja w mediach robi wszystko.
    • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 27.08.05, 16:23
      poza tym zobaczymy za 20 lat kołku. teraz Kraków jest na wozie:D
    • longwehicle Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:24
      Jak Ci się Lwów podoba ,to w nim zamieszkaj!!!;c))).Ciekaw jestem ,jak długo
      tam Wytrzymasz???.
      • joanna212 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:29
        Z perspektywy miasta europejskiego jak Paryż, Bristol, Amsterdam, Kraków jest
        bardzo biedny i mieszkańcy tych miast mogą mówić to samo (ciekawe jak długo
        wytrzymasz itd.) o Krakowie. Pamiętajcie o tym.
        • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 27.08.05, 16:39
          z tym Bristolem to poleciałaś:D
    • longwehicle Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:29
      To ty gnidko Z jednym Ip...,sam ze sobą....To się nazywa samogwałt!!!
    • klymenystra Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 16:56
      sa tacy, ktorzy kochaja ta swoja wies :) a ci, ktrozy jej nie lubia, jada sie
      lansowac do wielkiej, europejskiej, absolutnienieprowincjonalnej warszawy :)
      albo lwowa, gdzie bida az piszczy.

cholera, to jednak wstyd mieszkac w bloku, nie w kamienicy... w koncu dawniej w
      blokach trzymano kury na balkonie, a swiniaka w wannie...
      • autenty Nie ma ladniejszego rynku w Europie niz w Krakowie 29.08.05, 21:20
        Ja przynajmniej nie widzialem. Londyn? - same betonowe placyki. Paryz? - to
        samo. Monachium? - szczyt brzydoty. Lwow? - nie wyglupiajcie sie, owszem adny,
        ale brzydszy od Krakowa.
        A dla turystow to jest wlasnie najwazniejsze - zeby mozna bylo milo pospacerowac
        po centrum.
        • Gość: bebe_Kraków Re: Nie ma ladniejszego rynku w Europie niz w Kra IP: *.autocom.pl 31.08.05, 14:51
          mnie się bardziej podoba Wiedeń;))) ale każde miasto ma swój urok - i nie da
          się tak porównywać które jest lepsze, każde miacho ma "to coś" - i w każdym
          przypadku może to być co innego; a w Budapeszcie np. mają fajny parlament - i
          ten widoczek przez Dunaj - super:)))
    • Gość: kaiko Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 17:12
      ja osobiście uwielbiam to miasto. a patrząc na tabuny turystów na starym mieście można uznać że nie tylko ja tak myśle o Krakowie. A co do przereklamowania miasta to już ostra jazda :] Ja uważam że Kraków jest za mało rozreklamowany i dopiero teraz ma chyba zacząć się jakaś większa kampania reklamowa. Po za tym gdzieś czytałem, że przeprowadzano badania (chciano ruszyć z jakąś kampanią marketingowa na temat Polski - nie wiem jak to sie nazywa) które miały określić jakie miasto w naszym kraju jest najprzyjemniej kojarzone przez obcokrajowaców. OCZYWIŚCIE KRAKÓW :] i to to miasto ma/czytam mialo(chyba ma) promować Polskę za granicą :]
      • Gość: Janek Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:21
        Ta reklama Krakowa to obluda.
        Nalezy pisac prawde.
        Krakow ma piekny Rynek i potwornie , potwornie przerazajaca ilosc smierdziacych
        blokowisk i tez sporo cuchnacych ruder- kamienic.
        To dla Wawelu ( tez wokol brud i smrod) oraz dla Rynku tu przyjezdzaja.
        Zapytajcie w hotelu turystow czy chcieliby tu mieszkac.
        Zapytajcie.
        Uciekaja po tych krakowskich dolach na drogach.
        • klymenystra Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 18:30
          tak. rynek i tylko rynek. kazimierz to pikus, podgorze to pikus, forty to
          pikus, plac centralny to pikus, kopce to pikus, ogrod botaniczny to pikus,
          wieliczka to pikus, klasztor w mogile to pikus, pikusiem sa tez podkrakowskie
          dworki, wszystkie nasze muzea,koscioly, podkrakowskie dolinki, wille, setki
          zaytkowych miejsc, bliskosc oswiecimia, bochni, a nawet tarnowa czy
          zakopanego.jak rowniez jura krakowsko-czestochowska, szeroko pojete gory. a-
          takze tyniec i bielany.
          straszny ten krakow.
          nic sie nie dzieje.
          przereklamowany jednym slowem.
          • joanna212 Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 20:40
            Wieliczka to nie Kraków.
            • joanna212 Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 20:44
              A poza tym np Szczecin - w samym centrum setki zabytkowych kamienic, kościołów,
              Zamek Książąt Pomorskich, 5 innych pałaców, renesansowe i barokowe piękne
              gmachy. Piękne parki na wzór Paryża, Las Arkoński, Wały Chrobrego, geometryczny
              układ centrum miasta, gwieździste place. Mnósto zieleni, woda. A to tylko mały
              fragment miasta.

W przeciwieństwie do Krakowa, nie jest tam tak że poza centrum jest to jedno
              wielkie blokowisko. Piękne willowe dzielnice (Pogodno, Gumieńce, Podjuchy,
              Ustowo), włączone w obszar miasta historyczne niemieckie miasteczka. Miasto
              zielone i przestrzenne. Bez cudów typu Nowa Huta itd. Co tu w ogóle porównywać.
              • Gość: Klara Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.4web.pl 27.08.05, 21:31
                Co ty opowiadasz? to jest wlaśnie to, ze ktoś miasta nie zna, a gada, co za
                murami... A Sikornik, a las Wolski, a Tyniec? To jest w środku miasta?
                Ciekawe...
                • nerrrra Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 22:06
                  Blokowiska-ludziom sie wydaje,ze jak zejda z wawelskiego wzgorza to zaraz sie
                  Huta zaczyna.Przeciez to jest kilka kilometrow dalej!Wiekszosc turystow nigdy
                  do prawdziwej(mam na mysli administracyjna-nie fabryke)Huty nie dociera,bo
                  zwyczajnie jest zbyt daleko.Natomiast naczytaja sie na forum jaka to ta Huta
                  paskudna,potem przejada kolo kilku blokow dalej od Wisly i opowiadaja w swoich
                  miastach"oh boze,Huta i Huta...".Najlepsze jest to,ze okolice placu
                  Centralnego ,NCKu,troche wczesniej AWFu - sa ladnie zazielenione,calkiem
                  przyjemnie to wyglada(chociaz spacerow raczej nie polecam:D).Huta ma ten
                  plus,ze byla budowana na konkretnym planie.To nie jest miasto historyczne,ktore
                  rozbudowalo sie z grodu,a w miedzyczasie zostalo 3 razy zrownane z ziemia.Nie
                  przecze,ze maja tam okropne blokowiska,ale maja tez duzo zieleni.Staraja sie
                  jakos ta dzielnice uatrakcyjnic,i ilekros odwiedzam tam znajomych,to z
                  przyjemnoscia widze,ze jest coraz lepiej;)Tylko zeby moc ocenic,to trzeba
                  chociaz raz do tego Centralnego dojechac,a nie powtarzac po innych,ktorzy tez
                  nie widzieli a slyszeli od innych ktorzy...
                  Wracajac do Lwowa o ktorym pisze zalozyciel watku-centrum jest piekne,ale jadac
                  przez miasto,chociazby w strone cmentarza,przeciez tam jest tak koszmarna
                  bieda,ze az piszczy!Oczywiscie trudno odmowic uroku jednej czesci miasta,tylko
                  dlatego,ze reszta jest brudna-ale skoro nie odmawiamy tego uroku jednemu
                  miastu,to nie odmawiajmy tez drugiemu!

P.S. A w ktorym miejscu w Polsce znajduje sie najwiecej zabytkow z listy Unesco?
                  Kolega przewodnik niech nie podpowiada;)
                  • Gość: Klara Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.4web.pl 27.08.05, 22:14
                    Fakt, przy AWF-ie jest gigantyczny park i jak tam pachnie nocą:)))))Ale
                    rzeczywiście , okolica średnia na nocne wypady, chyba, ze mieszka sie w
                    aakademikach
                • dance_macabre Re: Kraków jest PIĘKNY !! 28.08.05, 20:33
                  Klara, Ty chyba Szczecina na oczy nie widziałaś, żeby pisać takie posty! Kraków
                  się do tego pięknego, przestrzennego i zielonego miasta po prostu nie umywa.
                  Spędzałem tam tydzień lata, kiedy wróciłem i znów popatrzyłem na te wąskie
                  chodniki, zastawione samochodami i zasrane przez gołębie to ręce mi opadly.
                  • Gość: lokalny Ja widziałem Szczecin... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:42
                    i bardziej zielona jest Zawoja, do której Szczecin się nie umywa ;-). Ja idę
                    sobie jutro na spacer od bulwarów wiślanych przez Błonia i Park Jordana (przez
                    ich zasrane, wąskie ulczki zastawione autami...), i pewnie dojdę do Lasku
                    Wolskiego (to też w Krakowie)- gdzie też same auta i smród. Życzę miłego życia
                    w Szczecinie / miłej przeprowadzki do Szczecina.Ja zostaje w Krakowie. Pa.
                    • dance_macabre Re: Ja widziałem Szczecin... 28.08.05, 20:48
                      Może widziałeś, ale po nim nie chodziłeś, sprawdź sobie, ile jest hektarów w
                      granicach administracyjnych miasta i że- w przeciwieństwie do Krakowa- możesz
                      tam łazić przez długie tygodnie i za każdym razem w inne miejsce. A do Parku
                      Wolskiego to raczej nie dojdziesz, jak się nie cofniesz z Twojej wędrówki z
                      Parku Jordana. Chyba, że tam są jakieś nieobsrane uliczki, którymi- idąc na
                      wschód, można się teleportować w kierunku zachodnim;-)
                      • Gość: Klara Re: Ja widziałem Szczecin... IP: *.4web.pl 28.08.05, 21:36
                        Nie sądzę, żeby byla to rozmowa na jakimkolwiek poziomie; w taki sposób, to
                        gość z Gdańska może pojechać do Zakopanego i wybrzydzać, ze on to ma tam
                        morze , a tu kupa kretyńskich głazów i nie szumi...
                        W granicach Łodzi znajdyują sie Łagiewniki - największy kompleks leśny w
                        granicach miasta w Europie. No i co z tego? Dlatego mam wykrzykiwać tutaj, e
                        Łódż jest lepsza od Lyonu?
                        • Gość: piwo na Rynku Dzięki Klara za jakieś normalne wypowiedzi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:40
                          j.w.
                      • Gość: piwo na Rynku Znowu nudzisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:39
                        Dzięki za informację, co robiłem w Szczecinie - uwielbiam tych
                        wszechwiedzących. Jak Szczecin sobie jeszcze poszerzy granice administracyjne
                        to pewnie jeszcze więcej zielonego będzie w granicach, bo np. taki Nowy Jork to
                        ma w sumie Central Park - cieniasy. Jeżeli chodzi o Twoją znajomość Krakowa, to
                        jest kiepściutka - z Parku Jordana można pójść np. Reymonta, wdłuż ścieżki
                        rowerowej, do Rudawy, do Parku Decjusza (pewnie też obsrany, jak Twoja
                        wyobraźnia) i do Lasku Wolskiego. Wiesz, złośliwość bez elementarnej
                        kompetencji jest niestety żałosna. Pozdrawiam
                      • Gość: p Re: Ja widziałem Szczecin... IP: *.chello.pl 25.12.05, 01:11
                        W Krakowie nie ma Parku Wolskiego tylko Lasek Wolski.
              • klymenystra Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 22:21
                nno tak. same blokowiska. np zielonki. albo stary biezanow. nno.... nowa huta
                to ewenement w skali swiatowej. ale jak sie chce to sie umniejsza wszystko.
                ktos pisal wczesniej o szczecinie? mam wrazenie ze "dyskusja" jest o krakowie...
              • Gość: mazet Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.chello.pl 29.08.05, 13:24
                hehe wlasnie wrocilam z twojego pieknego Szczecina; kilka zabytkow jest
                oczywiscie - uroczo zatopione miedzy blokami; blokowisk nie ma na obrzezach bo
                sa w centrum; dosyc szokujace estetycznie doswiadczenie; ze nie wspomne o
                nonszalanckim podejsciu obslugi sklepow,cukierni itp do klienta
              • Gość: buhaha Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.chello.pl 27.04.06, 17:22
                szczecin atrakcyjniejszy od krakowa??? buhaha mialas chyba ciezkie zabawki w
                dziecinstwie. mam znajomych, ktorych oddelegowala tam firma i po 3 miesiacach
                sie zwolnili z pracy i wrocili, bo atrakcje miasto im takie zapewnialo, ze malo
                z nudow nie poumierali. z tego szczecina nawet nad morze jest daleko
            • klymenystra Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 22:20
              znajomosc geografii to bardzo wazna rzecz. ale wieliczka jest 5 minut 104 od
              krakowa. i jest stalym punktem wycieczek po krakowie.
            • Gość: ??? Re: Kraków jest PIĘKNY !! IP: *.chello.pl 27.04.06, 17:25
              a co pewnie szczecin???
        • hermina5 Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 18:31
          Owszem, ja bym chciała u was mieszkać , ogryzku:P
          Najlepiej na Salwatorze.
          Jak mnie do szału doprowadza to, że znam to, co piękne w Waszym miescie lepiej
          niż niejeden z Was.Kiedy byłes ostatnio nad Wisłą i patrzyleś na Srebrną Górę
          przy wschodzie słońca - na ten erem kamedulski? wiesz coś o nich, wiesz jakie
          to miejsce? Albo kiedy siedziałeś sam na sam ze świętym Franciszkiem
          Wyspiańskiego wczesnie rano, kiedy jeszcze mgla się podnosi z Plant, a ten
          kosciól zawsze otwarty jako pierwszy, przed szósta grubo? Pozdrawiam pana
          przewodnika wyżej:))))
          • klymenystra Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 22:24
            wlaaaaasnie- jeszcze salwator przeciez- tak cudne cudne miejsce, ze az
            nierealne :) szczegolnie tamtejszy cmentarz wieczorem, jesienia...

to prawda, ze czesto przyejezdni poznaja krakow lepiej niz autochtoni- ale to
            tylko dobrze o nich swiadczy :)))))))
            pozdrawiam :)
            • hermina5 Re: Kraków jest PIĘKNY !! 27.08.05, 22:43
              Dziękuje bardzo:) Cmentarz ten zdarzało mi się ogladać juz o różnych porach
              roku, a nawet w okolicach 2-giej w nocy około 5 lat temu, kiedy to rok bez
              wizyty w Krakowie był rokiem straconym i nieskromnie przyznam, że niejeden
              autochton mogłby sie ode mnie sporo dowiedzieć o swoim mieście.:) Szukałam w
              ogóle jakiejś monografii historycznej na temat Salwatora ze szczególnym
              uzwzględnieniem tego przepięknego klasztoru nornbertanek stojącego tam
              naprzeciw drogi na kopiec, nad Wisłą, ale jak na razie kiepsko mi idzie. O
              klaryskach krakowskich znacznie więcej pisano - moze dlatego, że mieszkają w
              centrum?:))))
              Również pozdrawiam!
    • Gość: olka Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.krak / *.crowley.pl 27.08.05, 20:16
      a mnie się podoba!!! tu sę urodziłam, tu mieszkam i dobrze mi z tym. Jasne że
      są ładniejsze .....ale co z tego???? dla mnie Kraków najmilejszy - bajoku jeden

• madzioreczek1 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 20:29
        święte słowa,święte słowa.....
        • madzioreczek1 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 20:36
          madzioreczek1 napisała:

> święte słowa,święte słowa.....
          znaczy ola ma racje
    • dres12 Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 20:36
      Kraków był w czsie zaborów miastem - fortecą. Istniał tzw. rewers demolacyjny,
      tzn. przepis wymagający od inwestora, by budynki wzniesione poza wałami, w razie zagrożenia wojennego usuwał na własny koszt. Odstraszało to skutecznie inwestorów, tak więc Kraków dusił się długie lata w pierścieniu dzisiejszych Alei Trzech Wieszczów, Prandoty, Powstania Warszawskiego i Wisły.
      Aby "ożywić" kulejące budownictwo, wprowadzono ulgi podatkowe dla "deweloperów". Skutek był taki, że wyburzano zabytkowe kamienice, by postawić nowe, parcelowano ogrody i parki, dolepiano oficyny i suteryny...
      Ślady tej przeszłości widoczne są do dziś, ale to też historia.
      Lwów, stolica, nie miał tych problemów.
      Szczęście, że obie wojny światowe obeszły się z Krakowem w miarę łaskawie.
      Pozdrawiam krakusów i gości.
      • Gość: Wilia Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:55
        Ale to co piękno rodziło sie w Krakowie,a czakram na Wawelu będzie go zawsze
        chronił. Pozdrawiam
        • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 21:12
          Sensowny argument z czakramem, gratuluję.
        • Gość: siaba Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:27
          nikt nie mówi,że Kraków nie jest prowincją! Jest! i co z tego? To urodzie nie
          szkodzi. A blokowiska? W Paryżu, Rzymie i Londynie może nie ma? Każde miasto ma
          swoje brzydkie i ładniejsze dzielnice. Był czas, że Krakowowi chciano zaszkodzić
          w szczególny sposób i nie udało się, bo Huta teraz też przyciaga turystów.
          Poczytajcie sobie fora francuskie i angielskie o Krakowie. Co piszą wracajacy z
          Krakowa turyści? są zachwyceni i o przereklamowaniu ani słowa, wręcz przeciwnie
          dziwią się, że to tak mało znane miejsce i że gdyby nie J.P.II nikt by o nim nie
          słyszał. A wszelkie spory typu, które miasto ładniejsze i który naród mądrzejszy
          to idiotyzm
    • Gość: Machoman Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:22
      Zgadzam sie. W XIX wieku, kiedy najbardziej rozwijaly sie miasta, Krakow byl
      malym, zapyzialym miasteczkiem. Lwow natomiast byl stolica. I ten przepych
      pozostal mu do dzis. A gdyby Lwow pozostal w granicach Rzeczpospolitej do dzis,
      to watpie czy do Krakowa przyjezdzalo by az tylu turystow. Na dowod pieknosci
      Lwowa przedstawiam lwow.wschod.info/foto/index.php
      • Gość: krk Kraków jest uroczy! IP: *.net.autocom.pl 27.08.05, 21:30
        Gorzej z Krakusami...
      • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.4web.pl 27.08.05, 21:33
        No to proszę, brzydota w pełni, nie?
        www.wawel.net/galeria.htm

• Gość: Jaaaaaaaa Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:02
          Kochana Klaro. Pojezdzij sobie troche po swiecie, to porozmawiamy. Krakow jest
          niczym w porownaniu do Lwowa.
          • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.4web.pl 27.08.05, 22:09
            Rozumiem, że są tylko dwa miasta na świecie Krakow i Lwów i kazdy jak wyjedzie
            do NY, to uważa, że Polska to wieś i od razu języka zapomina w związku z tym:P

Sugerowałabym popatrzeć bliżej jak wyglądają lwowskie kamieniece - jak się walą
            od środka, lacznie z zabytkowymi, na które już nie ma funduszy, jak osiadają na
            fundamentach i jak nie ma nikt kasy na remont...może wtedy owe światowe
            podejscie nieco się zmieni.Identyczne miasto identycznie się walące to
            Petersburg.
            A jak już przyznam, ze tak ten Lwów taki cudny, to co? Myslisz, że bedę tam
            jeżdzić? nie - z prostej przyczyny. Lwów to juz dawno, dawno nie jest Polska i
            nei chce oglądać swiatów nieistniejących.
            • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.4web.pl 27.08.05, 22:30
              A z drugie strony - sa góry wyzsze, piekniejsze i stokroć większe od Tatr...Ale
              ja jakoś wolę Tatry niż Alpy austriackie:)
              To, że Kraków był prowincjonalną mieściną to wie kazdy - na Wawelu były
              koszary...Ale jakoś wszystko, co miało polot, lęgło się w Krakowie własnie -
              choć w tym samym Krakowie też umierało. Taki genius locci miasta.
            • Gość: oburzony Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.viknet.pl 27.08.05, 22:57
              Gratuluję wypowiedzi - świat nieistniejący, dla kogoś z Paryża Twój zapyziały
              krakówek to taki nieistniejący betonowy, zapomniany światek.
              • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.4web.pl 28.08.05, 00:29
                A teraz otwórz ksiazkę do polskiego i znajdż sobie, kto i w odniesieniu do
                czego posługuje się terminem "świat nieistniejący"...Żeby polemizowac, najpierw
                trzeba zrozumieć, co mówi do ciebie ktoś z kim rozmawiasz...Epidiaskop to nie
                to samo, co episkopat:P
            • luccio1 Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 16:50
              Gość portalu: Klara napisał(a):
              > Lwów to juz dawno, dawno nie jest Polska i
              > nie chce oglądać swiatów nieistniejących.
              Droga Klaro! Tak będziesz mogła powiedzieć dopiero wówczas, gdy we Lwowie umrze
              ostatni Polak - a do tego, zapewniam Cię, jeszcze bardzo daleko. Patrząc w
              przeszłość: Twoje "dawno, dawno" to raptem nieco ponad 60 lat - patrząc w
              przyszłość: nie ma zaszłości, o których można z góry owiedzieć, że są nie do
              odrobienia.
              Pozdrowienia. Łukasz.
          • nerrrra Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 22:09
            Pozwole sobie odpowiedziec za Klare-bo podpisuje sie pod Jej wpisami-
            pojezdzilam,zobaczylam i dlatego wlaczam sie do rozmowy.
          • klymenystra Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 22:28
            cuuuudze chwalicie...
            droga Jaaaaa- pojedzij po swiecie, to porozmawiamy. lwow jest niczym w
            porownaniu do flavigny-sur-ozerain i semur-sur-auxois.
      • klymenystra Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 22:26
        wilno tez piekne. zwrocic wilno i lwow polsce i bedziemy krajem z trzema naj
        naj naj miastami na swiecie. plus lublin, wroclaw, trojmiasto, torun, poznan i
        setki miasteczek i wiosek, na wyrazenie uroku ktorych slow brakuje :)
        • Gość: oburzony Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.viknet.pl 27.08.05, 23:00
          kraków naj na świecie? i porównujesz go do wilna i lwowa? szczyt arogancji, ale
          czego można się po mieszkańcach tego miasta spodziewać. mnie kraków brzydzi i
          kojarzy się z nową hutą i innym syfem. i jego mieszkańcy ze swoim podejściem do
          innych też.
          • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.4web.pl 28.08.05, 00:31
            Zwłaszcza drogi kolego,,że ja jestem z Łodzi:P
          • klymenystra Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 15:49
            nie odpowiadam za to, z czym Ci sie kojarzy. ale wspolczuje serdecznie takiego
            spojrzenia na swiat- to musi byc bardzo przykre.
            widzisz- zapewne ciezko Ci zrozumiec, ze ktos moze kochac swoje miasto i uwazac
            je za naj naj. nie wiem skad jestes- ale jesli nie jestes przywiazana do
            rodzinnego miasta, to duzo w zyciu tracisz...
      • Gość: ar Gdybać to se można... IP: *.chello.pl 28.08.05, 10:12
        Gość portalu: Machoman napisał(a):
        > A gdyby Lwow pozostal w granicach Rzeczpospolitej do dzis,
        > to watpie czy do Krakowa przyjezdzalo by az tylu turystow.

Gdyby nie rozbiory, Lwów nie byłby żadną stolicą, nie okradałby Krakowa i nie
        stać by go było na barokowy przepych, którym się teraz szczyci.

Na szczęście możemy również dyskutować o faktach, czyli rzeczywistości obu miast
        A.D.2005. Po rozbiorach, wojnach światowych i komunistycznej urawniłowce. W
        przypadku Krakowa to 8 mln turystów rocznie i wysokie ceny nieruchomości. A Lwów?
        • Gość: Machoman Re: Gdybać to se można... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:06
          A Lwow to jest biedny. Ale, zapewniam Cie, iz za 20 lat kiedy Lwow zosttanie
          choc w jakims stopniu wyremontowany (juz teraz dosc duzo sie tam remontuje) to
          ceny dzialek we Lwowie beda o niebo wyzsze niz w Krakowie. A pozatym nie
          porownuj cen dzialek w jakby na to nie patrzec dosc bogatej Polsce, do cen
          dzialek na Ukrainie. Bo jak na warunki tego kraju, to ceny dzialek we Lwowie sa
          bardzo wysokie (3 miejsce po Odessie i Kijowie w kraju!!)
          • Gość: ar Re: Gdybać to se można... IP: *.chello.pl 31.08.05, 11:31
            Gość portalu: Machoman napisał(a):
            > A Lwow to jest biedny. Ale, zapewniam Cie, iz za 20 lat kiedy Lwow (...)

Innymi słowy znowu przypuszczenia. Nie zamierzam przenosić tej dyskusji w
            przyszłość za 20 lat, bo mogę już wtedy nie żyć. Zatem...

Po pierwsze: wcześniej ode mnie zaczęła porównywac Lwów z Krakowem chociażby
            osoba używająca nicku "Machoman". Jeśli to jeden człowiek proponowałbym żeby się
            określił - porównujemy czy nie. Wiele przedsiębiorstw ukraińskich inwestuje w
            Polsce, mogę zakładać, że przecież będąc biednymi nie robiłyby tego.
            Prawdziwy krakowianin tak nie powie, ale ja, racławicki nowohucianin, wrzucę
            wprost: zrujnowane zabytki Lwowa to jest kwestia ubóstwa duchowego, a nie
            materialnego. Czemu tego ducha w Krakowie nigdy nie zabrakło nawet w najgorszych
            czasach, a we Lwowie wystarczyło kilkadziesiąt lat by cały ten zachwalany
            przepych poszedł się...? (dorosłych proszę by wstawili w miejsce kropek urocze
            rosyjskie słowo na "j")

Po drugie: wyjątkowo naiwnie jest sądzić, że Kraków przez najbliższe 20 lat nie
            będzie się rozwijał lub będzie to bardzo powolny proces w porównaniu do rozwoju
            Lwowa. W tle takiej tezy wyczuwam założenie, że sowiecka mentalność głębiej
            zakorzeniła się w państwie satelickim ZSRR niż w byłej radzieckiej republice. To
            oczywiście nieprawda, choćby z tego powodu, że w Małopolsce mamy górali, którzy
            zawsze wiedzieli, co robić z wolnością. Zapewniam, że Kraków nie zamierza stać w
            miejscu, choć możliwe, że domorośli statystycy zapatrzeni w liczbę ludności,
            powierzchnię miasta i wysokość budynków w ogóle tego nie zauważą. Nikt nie
            wymaga by orientowali się, że strategicznym celem Krakowa jest bycie miastem
            markowym, być może nietanim, ale na pewno komfortowym do życia.
      • Gość: ju krakow jest GIT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:45
        jak tak kochacie Lwów to sie do niego przenieście

a nawiasem mowiąc jest mi wstyd ze jestem Polką! dlaczego nie potraficie docenic
        tego co macie w tym cholernym kraju tylko ciagle paplac tymi ozorami na lewo i
        prawo! Żygac mi sie chce jak was czytam! powinni wam internet odciac bo za duzo
        przy nim siedziicie i mozgi wam sie lansują!
    • Gość: emma krk jest cudowny!!!! IP: *.net.autocom.pl 27.08.05, 22:20
      krakow jest piekny! i zapewniam ze WIELU turystow by tu chcialo zamieszkac, a
      nawet sama znam kilku londynczykow ktorzy tu wlasnie sie osiedlili i sa
      zachwyceni, a to ze lwow czy jakies inne miasto sie komus podoba bardziej to
      juz kwestia gustu, ja jestem krakowianka i nie zamienilabym miasta w ktorym
      mieszkam na zadne inne
      • comatosa Jedyna sensowna wypowiedz tego watku 27.08.05, 23:18
        Zgadza sie, to jest kwestia gustu! Komus piekny Krakow, komus Lwow, komus
        Jeruzalem, lub co innego.
        Kazde miasto ma swoj niepowtarzalny klimat i urok. Mnie tam Krakow i Kwow sie
        podobaja, ale klimat w obu miastach jes beznadziejny....
    • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 23:14
      Kraków jest brzydki, fakt. Nawet kamienice są tu jakieś uproszczone, bez
      zdobień. Miasto poza centrum wybitnie zaniedbane i brudne. 20 minut od centrum
      będąc tam napotykałem na drewniane chatki, co świadczy o tym w jaki sposób
      miasto się rozwijało (włączanie wsi na siłę). Samo centrum poza rynkiem, w
      ogóle mi się nie podobało. O wiele ładniejsze kamienice ma Toruń. Zszokowały
      mnie asfaltowe ulice i chodniki w historycznym centrum. Co chwilę dziwni ludzie
      podchodzą z tekstami typu "sorry, możesz mi pożyczyć 100 tys. zł?" - nie wiem
      czy to ma być śmieszne czy wkurzające, ale jak dla mnie jest to żałosne i nic
      więcej. Generalnie nie ma się czym zachwycać, 100 lat temu była to galicyjska
      prowincja, 90 tys. mieszkańców, potem na siłę ją powiększono po I wś, nie mówię
      już o Nowej Hucie i reszcie pięknych dzielnic. Samo miasto oceniłbym 4/10 i
      nigdy, nigdy nie chciałbym tam mieszkać.
      • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki!!!! 27.08.05, 23:17
        Aha i jeszcze przypomniała mi się taka mała ciekawostka o kulturze krakowskiej -
        jechałem na wycieczkę do Przemyśla przez Kraków, i w Krakowie wsiadł sobie
        starszy facet, oczywiście gadatliwy, zaczął rozmawiać z siedzącą już kobietą i
        patrząc na mnie a potem na nią, stwierdził "usiądę koło kobiety, bo wie pani
        jak to jest, mężczyzna to jeszcze mnie okradnie". Myślę że taki tekst jest
        zwyczajnie podły i to czyste oszczerstwo. Nie rozumiem tego miasta, tego
        sposobu bycia, byłem tam ostatnio raz i więcej nie chcę. Nie mój styl, nie
        słucham komercyjnej muzyki, nie lubię kolorowych brukowców, nie lubię
        cukierkowych ubrań, nie lubię Krakowa.
        • kwa2005 Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 08:06
          ładny czy brzdki, rzecz gustu, ale napewno ciężko sie tu zyje. Mówie jako
          krakowianka od urodzenia. w Urz,M. zatrudniony jest pam, którego zadaniem jest
          robic oszczednoci na resorcie, w którym pracuję. Likwiduje, zamyka placówki, za
          prace nie płaci godziwie. Dodatki motywacyjne! 30.00 ZŁ
      • Gość: kuku- ryku Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak cholera IP: *.net.autocom.pl 27.08.05, 23:21
        ...lepiej pieprzyć na forum...
        Zostawcie Kraków w spokoju, karawana idzie dalej...
        • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch 27.08.05, 23:24
          Jak władze kraju zainwestują w inne miasta niż Kraków - w ich rozwój i
          turystykę, to ludzie przejrzą na oczy. Jak na razie to na promocję krakówka
          idzie 2 razy tyle kasy co na całą Polskę - a to niedawno było zapadłe
          galicyjskie miasto + nowa huta. Wrocław 100 lat temu był 4 razy większy (!) i
          ma o wiele bogatszą historię. Kwestia czasu aż turyści zobaczą że Kraków wcale
          się w Polsce nie wyróżnia. Dobranoc.
          • Gość: kuku-ryku Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch IP: *.net.autocom.pl 27.08.05, 23:27
            Karaluchy do poduchy!!!!!
            • Gość: Czopman Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 00:26
              LUDZIE!! Czemu wy sie tak podniecacie Krakowem?? Wokol tego miasta powstala
              jakas mitologia. Wycieczka do Krakowa jest wycieczka obowiazkowa we wszystkich
              szkolach!! I to tylko dlatego przyjezdza tu tyle ludzi. Owszem, jak ktos
              mieszka np. w Kielcach, to jak przyjedzie do Krakowa to wiedzi moze i wielkie
              miasto. Ale nie ma w nim niczego powalajacego. Kamienice takie same (tylko
              mniej ich) mozna spotkac w Rzeszowie czy Jaroslawiu!! Kamienice Krakowskie sa
              skromne i brudne. Pojedzcie do Lwowa. Tam zobaczycie kawal miasta.
              • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch IP: *.4web.pl 28.08.05, 00:46
                Wydaje mi sie, ze wycieczki nie przyjezdzają do Krakowa oglądać Kamienic, tylko
                posluchać o historii:P doprawdy, tragiczne, że zaden któl nie koronował się w
                Parzęczewie albo Wąchocku- można by to nagłosnić i tam jeżdzić. Caly ten temat
                jest bez sensu, walenie głową w mur. Nie jestem z Krakowa, ale wiem jedno ------
                -> licząc od bramy Floriańskiej do rynku - ot kawałek ulicy :
                Po drodze:
                - Jama Michalikowa
                - Dom Matejki
                -Dom Ciechanowskich
                -Kamienica pod Matką Boską
                Kazdą można oglądać pzrez jeden dzień i o każdej mówić przez tydzień, bo to
                tyle historii , obyczajowości , literatury, mmentalności z historii całego tego
                narodu, a nie historii Krakowiaków.I na razie przeszlismy jedną ulicę nie
                dochodząc do rynku.
                Dla mnie powalające jest choćby wszystko to, co dla tego miasta zrobił
                Wyspiański/Matejko/Mehoffer/Kantor/Jasieński itp ....Jakimś cudem robili to
                tutaj, choć mogli w Wąchocku.
              • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch 28.08.05, 11:38
                Najmądrzejszy IMHO wpis na forum - wokół brudnego, betonowego Krakowa powstała
                jakaś MITOLOGIA. Magiczne miasto, czakramy itd. To żałosne. Bez porównania
                bardziej wartościowe kamienice i gmachy w centrum ma Toruń czy Gdańsk. Kraków
                jest tak zaniedbany że nawet okoliczne miasta Małopolski pod tym względem go
                prześcigują. To jest koszmar, pełno dziurawych ulic, brudnych, zaniedbanych
                budynków, krzywych asfaltowych chodników. Brak dbałości o miasto poza starym
                miastem aż razi w oczy. A nawet ul. Floriańska ma asfaltową nawierzchnię - w
                Polsce nigdy czegoś takiego nie widziałem, w zabytkowym rejonie miasta. Można
                wymieniać i wymieniać. Kraków do pięt nie dorasta Toruniowi i innym miastom jak
                Poznań, Wrocław.
                • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch IP: *.4web.pl 28.08.05, 12:25
                  Dobrze, nie dorasta i co z tego? Toruń i Wrocław to wcale nie były polskie
                  maista.
                  • Gość: Klara Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch IP: *.4web.pl 28.08.05, 12:33
                    A co do mitologii - tak się dzieje, że nie wokół kazdego maista może ona
                    powstać...Czakram wawelski nie jest wymysłem krakowiaków, zapytaj hindusów skąd
                    go wytrzasnęli(i dlaczego wytrzasnęli go też w Delhi, Mekce czy Jerozolimie),
                    a nie w Berlinie, Nowym Yorku i Sopocie. Mitologia tworzy sie na podstawie
                    historii-król Kazimierz wybudowal dla Esterki miasteczko zwane dzisiaj
                    Kazimierzem, a Esterka byla Żydówka, wiec w miasteczku na prawie osiedlali się
                    Żydzi własnie. Kazimierzi legenda zydowska nie powstała ot tak - tam do czasow
                    Adolfa H zycie płynęło innym biegiem- szmonces czestszy byl niż dowcip.I tak
                    sie własnie tworzy mitologia.
                  • Gość: :-) W takim razi Krakow tez nie byl polskim miastem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:57
                    W Krakowie przez dosc dlugi okres przewazala ludnosc pochodzenia
                    niemieckiego ,a takze zydowskiego,najlepiej swiadcza o tym nazwiska znanych
                    krakowskich rodow Dietel,Zoll Estreicher i inne.

W Toruniu zawsze mieszkalo wielu Polakow, na poczatku XX wieku stanowili 1/3
                    ludnosci,a w okolicznych miejscowosciach przytlaczajaca wiekszosc,co do
                    Wroclawia to rzeczywiscie miasto bylo w 99% niemieckie.
                    • Gość: Jaaaaaaaa Re: W takim razi Krakow tez nie byl polskim miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:17
                      Swiete slowa... W sumie to zadne miasto nie jest polskie, bo tak jak Wroclaw
                      budowali Niemcy, tak Krakow Austriascy a Warszawe Rosjanie. Jedynym miastem
                      ktore mozna za takie uznac jest Wilno, z tego powodu iz starowka wilenska
                      pochodzi jeszcze sprzed rozbiorow i ja rzeczywiscie budowali Polacy
                      • Gość: piwo na Rynku Doucz się geniuszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:37
                        Kraków budowali Austriacy? A Nowy Jork pewnie Eskimosi? Poczytaj sobie inne
                        posty, nieco bardziej rozsądne i kompetentne od Twoich, np. o historii Twierdzy
                        Kraków. Albo poproś kogoś ze znajomych o opowiedzenie o wystawie o odzyskaniu
                        Wawelu z rąk austriackiego żołdactwa (sam/a się pewnie brzydzisz Wawelem) i jak
                        to Austriacy "zbudowali" (wg mojej skromnej opinii - zgnoili) Wawel. Albo
                        Collegium Maius. Proszę też uprzejmie o wyładowywanie swoich kompleksów gdzie
                        indziej. Mnie osobiście sprawia przykrość czytanie takich bezsensownych,
                        kłamliwych i zakompleksionych postów. Pa.
                      • Gość: hak Re: W takim razi Krakow tez nie byl polskim miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:46
                        Ale w Wilnie Polacy nigdy nie mieli zdecydowanej wiekszosci ,bo okolo 40%
                        mieszkancow stanowili Zydzi,reszta to Bialorusini,Rosjanie,Litwini ,Tatarzy
                        Ormianie.Polakow nigdy tam nie bylo wiecej jak 50%-55%
                        • Gość: Jaaaaaaaaaaaaaaaa Re: W takim razi Krakow tez nie byl polskim miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:05
                          Gość portalu: hak napisał(a):

> Ale w Wilnie Polacy nigdy nie mieli zdecydowanej wiekszosci ,bo okolo 40%
                          > mieszkancow stanowili Zydzi,reszta to Bialorusini,Rosjanie,Litwini ,Tatarzy
                          > Ormianie.Polakow nigdy tam nie bylo wiecej jak 50%-55%
                          Ale nie zmienia to faktu, iz starowka Wienska byla budowana jeszcze za czasow
                          Polskich. A tak na przyszlosc, to najpierw lepiej przeczytaj o co dokladnie
                          chodzi w komentarzu, a potem odpisuj. Pozdrawiam
              • klymenystra Re: Krakow jest brzydki ?A telewizja nudna jak ch 28.08.05, 15:53
                jezdzisz do miasta tylko po to,zeby ogladac kamienice ?
          • Gość: piwo na Rynku Nudny jesteś jak flaki z olejem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 14:16
            "Władze kraju", jak to łaskawie zauważyłeś, rzeczywiście inwestują w Kraków aż
            się kurzy, np. rozwalenie projektu Nowego Miasta (do spółki rząd /MI, PKP i
            PKS), dojenie zatłoczonych Balic, aby budować nowy terminal na Okęciu, itd.
            Logika pozostałej części Twojej wypowiedzi też powala na kolana (ze śmiechu).
            Co z tego, że Wrocław był 100 lat temu (czemu nie 1000 lat temu?) większy od
            Krakowa? Łódź była jeszcze znacznie większa od Wrocławia, a i historia Łodzi,
            szczególne w ostatnich latach, jest znacznie bogatsza od Wrocławia. I co z
            tego? Dla drobnego ćwiczenia wytłumacz nam tu, dlaczego turyści znacznie
            częściej jeżdżą np. do Zakopanego (małej zaśmierdłej galicyjskiej wioski), a
            nie do Zabrza (pięknego przemysłowego miasta), przecież (tu Sweniu załkał z
            rozpaczy) Zabrze 114 lat temu było Ileś-Tam-Z-Ułamkami razy większe od
            Zakopanego i ma 4,18 raza bogatszą historię! Te miliony ludzi to muszą być
            idioci, a jedynie Sweniu jest geniusz. PS. Skąd ten Twój kompleks? Długość?
            Pozdrawiam
      • klymenystra Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 15:51
        tak to jest, jak sie nie czyta wszystkich wypowiedzi w watku. nic tylko rynek i
        centrum. aaaaaaaaaa.
        • Gość: polski0001 Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.dialup.tiscali.it 08.05.06, 19:59
          co wy wiecie o krakowie ??? Byliscie tylko jeden dzien a tu trzeba pochodzic
          pozwiedzac Rynek tak to nie wszystko ale jest najwiekszy w europie !!! Czepcie
          sie czegos innego !!!!
    • Gość: kk Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 02:43
      hehehehe
      a 'Jaaaaaaaa' to jest z Kielc :]
      ale straszną wiochę robią ludzie z tego miasta na forach
      • Gość: kuku-ryku Krakow jest piękny i niepowtarzalny! Jedyny! IP: *.net.autocom.pl 28.08.05, 06:57
        Wiochy też są piękne!!! Urokliwe i nostalgiczne.A najpiękniejsza jest Polska,
        fragmentami Litwa!
        Tropik i krajobraz śródziemnomorski, te wszystkie palmy ,cyprysy, skały,
        wieczne słońce i lazury - brr....
    • Gość: aurika Re: Krakow jest ochydny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.76.classcom.pl 28.08.05, 08:07
      zgadzam sie ze wszstkimi ktorzy twierdza ze krakow jest
      beznadziejny!!!!!!!!!!!!!!!!jak by zburzyc ryek to by juz nikt do tego miaste
      nie przyjechal bo samo w sobie nie mam nic!! opocz nadetych krakusów
      krakow jest maly, zakorkowany ,pelen stonki turystycznej i przyprawia mnie o
      klaustrofobie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • longwehicle Re: Krakow jest ochydny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 08:20
        To podobno można leczyć!!!;c))
      • Gość: krk Aurika ma dużo problemów... IP: *.net.autocom.pl 28.08.05, 08:22
        A co z Twoją ortografią? Popracuj nad nią! Czyżby też żle Ci się kojarzyła?
        Niedobrze...
      • svefn.g.englum Re: Krakow jest ochydny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 11:34
        100% prawda.
        • Gość: piwo na Rynku Sveniu, idź się wysikaj bo Ci żyłka pęknie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 14:03
          ...jakbyś wpadł kiedyś do Krakowa, to na Rynku jest kilka księgarni, w nich
          można kupić słownik ortograficzny języka polskiego. Twoje podejście do życie
          jest dla mnie równie żałosne i ohydne (zapamiętaj geniuszu, przez "h") jak
          Twoja ortografia. Może jak Ci się poprawi ortografia, to i nabędziesz
          sensowniejszego podejścia do życia, czego Ci z całego serca życzę. PS. Słownik
          ortogrficzny oczywiście możesz kupić i w innych miastach.
          • svefn.g.englum Re: Sveniu, idź się wysikaj bo Ci żyłka pęknie... 28.08.05, 14:09
            Tak to powiedz mi gdzie napisałem "ochydny". Bo to była odpowiedź na post, nic
            więcej.
            • svefn.g.englum Re: Sveniu, idź się wysikaj bo Ci żyłka pęknie... 28.08.05, 14:09
              A "Kraków jest ochydny" napisała Aurika. Gdy odpowiadasz na post, tytuł jest
              już wpisany.
              • Gość: piwo na Rynku Geniuszu! Jak widzisz tytuł postu możesz zmienić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 14:19
                Wiesz wszystko o tym, dlaczego Kraków jest "be", a tego nie wiesz i podpisujesz
                się pod ohydnymi błędami? Zawiodłeś mnie. Pozdrawiam mimo to
      • Gość: Helenka Re: Krakow jest ochydny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:31
        Ale "klaustrofobia" pisze się chyba przez "Rz"?
      • jmr21 Re: Krakow jest ochydny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.12.05, 02:28
        Zdecydowanie masz kompleksy ,coś ci nie wyszło w krakowie klarnecie jeden?
        Twoje zdanie mam wiesz gdzie ?,ważne ze dla mnie mój kraków jest najpiekniejszy
        i nigdzie nie zamieszkałbym na stałe,więc pocałujcie mnie wszyscy przeciwnicy z
        całej siły w d...sko.
    • svefn.g.englum Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 11:30
      Krakówek to takie brudne zapyziałe miasteczko koło Nowej Huty. Potwór
      socjalizmu.
      • Gość: kuku- ryku Do svefn itd..... IP: *.net.autocom.pl 28.08.05, 12:45
        Musiały cię te karaluchy w nocy nieżle poturbować! W co się wżarły?
        • Gość: kubeq - Krakus Kraków jest piękny IP: *.autocom.pl 28.08.05, 15:58
          Obrońcy Krakowa gdzie jesteście ?.. Ludzie na tym forum na temat Krakowa takie
          bzdury piszą, że szkoda tracić czas na ich czytanie...ktoś kto pisze, że Kraków
          jest prowincją jest chyba jakimś zaślepionym fanatykiem, który nie potrafi
          zdobyć się na minimum obiektywizmu..prowincja - owszem, w porównaniu z wielkimi
          metropoliami Londynem, Paryżem, z pewnością, nawet średnimi miastami we Francji
          czy we Włoszech, ale z pewnością Kraków jest w rónym stopniu prowincją jak
          Wrocław, Gdańsk, Szczecin, Lwów czy chciażby malutki Toruń..czym mierzycie niby
          tą prowincjonalnośc i piękno miasta, ilością kamienic ? żąłosne oprócz kamienic
          jest jeszcze historia, klimat, atmosfera, ludzie...nie wiem gdzie jest więcej
          kamienic czy w Krakowie, Lwowie czy może we Wrocławiu nigdy ich nie liczyłem,
          ale wiem jedno, żadne miasto w Polsce czy też u naszych wschdnich sąsiadów nie
          ma zabytku tej klasy co Wawel. pomijając kwestie architektury, na której się nie
          znam Wawel to symbol największej świetności Polski, źródło naszej dumy ,
          tożsamości i śwętości, nie ma miejsca w Europie, w którym na tak małej
          przestrzeni znajduje się tyle materialnych i nie materialnych skarbów...każdy
          kosciół, kamienica w centrum Krakowa ma swoją niepowtarzalną historię, takm
          mocno związaną z Polską i Polskością jak w żadnym innym miejscu, Wrcoław i jego
          historia ? a co mnie ona obchodzi, 400 tys miszkańców? szkoda tylko że to byli
          prawie sami Niemcy, Wrocławianie chlubią się swoim miastem tylko szkoda ze nie
          dodają , że ich miastem od niedawna, przecież przez wieki to było czysto
          niemieckie miasto ! nie byłem we Wrocławiu ale szanuje to miasto bo słysazłem że
          jest bardzo łądne i zamierzam je odwiedzić,jego historia jednak nie ma dla mnie
          żadnego znaczenia. Pomijając kwestie historii..klimat Krakowa jest również
          niepowtarzalny nie ma drugiego takiego miejsca, z tyloma miejscami do zabawy, w
          ścisłym centrum w obrębie plant jest ponad 200 kanjpek nie licząc restaracji, są
          kluby które tętnią życiem non-stop przez cały tydzień. Czasami Kraków też mnie
          denerwuje, są miejsca których wstydzę się niezmiernie , są blokowiska ale na
          pewno nie jest ich więcej niż w innych miastach. Przejeżdzałem kiedyś przez
          Poznań i osiedle Orła Białego, tyle betonu, szarości brudu i brzydoty w życiu
          nie widziałęm ! Nowa Huta czy Bieżanów w Krakowie to oazy zieleni w porówaniu z
          tym osiedlem..Byłem w paru miejscahc w Europie, w Polsce również i uważam że
          Kraków jest piękny, można w nim spokojnie żyć i sie bawić bez ograniczeń. Osoby,
          które się wypowiadają na temat Krakowa a ich znajomośc tego miasta ogranicza się
          do ścisłego centrum, tak naprawdę nic o tym mieście nie wiedzą..panu
          przewodnikowi szczerze współczuje że musi mieszkać w takim, jego zdaniem,
          okrponym miejscu , proponuje przeprowadzkę do innego miasta.
          • Gość: Machoman Re: Kraków jest piękny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:38
            Taaaak... Florencja np. Tam to w ogole nie ma zabytkow. W Krakowie przecierz
            najwieksze zageszczenie w Europie... BUAHAHAHAHAHAHAHA
            • Gość: Klara Re: Kraków jest piękny IP: *.4web.pl 28.08.05, 20:23
              A czy we Florencji jest konfesja św Stanisława na Wawelu i Skałaka, czy we
              Florencjij est panteon narodowy polskich królów? Czy wy ludzie nie czujecie, że
              pradziwe polskoscią naładowane sedno tego kraju to wląsnie ta kupa kamieni
              czyli Kraków i Wawel, a szczególnie katedra?
              • Gość: Gogron Re: Kraków jest piękny IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 19:49
                hehe "konfesja sw Stanislawa" i pewnie lewy palec sw Zyty tez jest.
                A we Florencji jest Galleria degli Uffizi, i to juz by wystarczylo samo w sobie.
      • jmr21 Re: Krakow jest brzydki!!!! 26.12.05, 02:32
        svefn.g.englum napisał:

> Krakówek to takie brudne zapyziałe miasteczko koło Nowej Huty. Potwór
        > socjalizmu.
        Jasne a ty jesteś potwór z Loch Ness i wogóle nie zapyziały tylko z ropiejacymi
        wągrami na pysku.
      • Gość: M Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 15:16
        Brzydki??? Zdrowo przesadziłeś!
    • luccio1 Re: Krakow jest brzydki!!!! 28.08.05, 16:22
      Gdy w I rozbiorze Austria zagarniała południową część Małopolski, nie wzięła
      wówczas jeszcze Krakowa - stąd umieściła swoje władze w największym mieście na
      terenie zaboru - a takim był Lwów.
      Z tego samego powodu - koncentracji władz na cały zabór, co ciągnęło za sobą
      skupienie ludzi, sklepów, fabryk etc., Lwów ma, jeśli ide o architekturę,
      bardzo dużo XIX wieku - natomiast, również dzięki Austriakom (którzy pod koniec
      XVIII w. zburzyli tamże 11 kościołów łacińskich i 8 cerkwi unickich), prawie
      nie ma gotyku (oprócz katedry łacińskiej) i w ogóle nie ma romanizmu (prócz
      cerkwi św. Mikołaja pod Wysokim Zamkiem - podobnej na rzucie poziomym do
      kościoła św. Gereona na Wawelu). Dla powierzchownego obserwatora architektura
      Lwowa obecnego rozpoczyna się od schyłkowego renesansu (manieryzmu).
      W Krakowie jest i romanizm, i gotyk, i renesans, i barok... XIX wieku nie tak
      dużo - za to 20 lat II Rzeczypospolitej widać w całości architektury miasta
      znacznie wyraźniej, niż we Lwowie (Kraków wyszedł z zaboru jako miasto mniejsze
      niż Lwów; położenie obu miast w obrębie ziem polskich predestynuje je do tego,
      by były ośrodkami mniej więcej równej wielkości i znaczenia - stąd przed II
      wojną światową Kraków "doganiał" Lwów).
      Poza tym: każde miasto polskie jest jakością dla siebie, czymś niepowtarzalnym.
      Pakowanie się w porównania uważam za bezsens. W końcu to w komunie szczuto
      ludzi z różnych dzielnic Polski na siebie nawzajem (Warszawa przeciw "reszcie
      Polski"; "reszta Polski" przeciw Krakowowi - itp.).
      • Gość: siaba Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 18:26
        wreszcie ktoś ma coś do powiedzenia. To co wcześniej-podobnych bzdur dawno nie
        czytałam. Toż to duskusja typu "mój tata jest najsilniejszy". Kazde miasto warte
        jest zwiedzenia i blizszego poznania. Krakowowi nawet tysiące zakompleksionych
        forumowiczów uroku nie odbiorą i na szczęście nie o takich turystów Kraków
        zabiega. Przez dziesiątki lat popadał w ruinę, a teraz gdy zaczyna się podnosić
        z koszmarnego zaniedbania, Polacy mają tzw.gule? Jak wam nie wstyd? Zburzyć
        Rynek? Już jedną starówkę nam zburzono!
        To miasto ma dumę, swój charakter i jest święte ze wszystkimi świątyniami,
        szczątkami królów i wieszczy, z całym bagażem historii, tej dobrej i tej smutnej.
        A Krakusy? no cóż trochę więcej tu profesorów na metr kwadratowy ale średnia
        krajowa w normie, może troche centusie ;)
      • Gość: Czopman Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:35
        A przepraszam bardzo, ale w Krakowie rownierz jest tylko 1 przyklad (nie liczac
        ruin na Wawelu i przebudowanego kosciolka sw Wojciecha) budownictwa
        romanskiego!! A gotyk rownierz znajdziesz we Lwowie, i nie jest to tylko
        Katedra, ale rownierz chocby Czarna Kamienica. Poczytaj troche, albo odwiedz
        miasto Lwow...
        • Gość: gościu Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.med.cm.kabsi.at 28.08.05, 20:19
          A Kościół św. Andrzeja, to niby jaki styl?
          • Gość: czopman Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:10
            To jest wlanie ten 1....
            • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 29.08.05, 04:07
              jeszcze kościól Salwatora oraz kościólek św Benedykta.
      • Gość: p Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: 145.225.60.* 08.05.06, 19:50
        Skąd we Lwowie założonym 700 lat temu miałby się wziąć styl romański?!
    • Gość: gosc Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:08
    • Gość: WG Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.chello.pl 29.08.05, 04:16
      ciekawe jak będzie wyglądał Kraków w 2050, a jak Lwów? wydaje mi się, ze jeżeli
      kraków miał w porównaniu do Lwowa deficyt metropolitalności, to do tego czasu
      odrobi to z nawiązka....
    • zonatyfacet Re: Krakow jest brzydki!!!! 29.08.05, 10:16
      Mieszkałem rok we Lwowie zrobił na mnie duże wrażenie. Najśmieszniejsze jest
      to, ze lwowiacy myślą, ze to Kraków jest większy i piękniejszy.
      Ale Kraków ma Wawel a we Lwowie po zamku został tylko kopiec. Kraków ma rzekę
      Wisłę a lwów swoją zasypał. Za to lwów ma piękna operę, teatr Słowackiego nie
      jest taki ładny i we Lwowie jest dużo pięknych kamienic.
    • Gość: Smok Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.08.05, 19:35
      Sam jesteś brzytki!!!
    • Gość: rogal Re: Krakow jest brzydki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:00
      dajmy juz spokoj
      to bez sensu
      nie sobie kto chce , jedzie do krakowa
      dla mnie nie ma tam wielu ciekawych rzeczy , architektura mnie nie zachwyca a i
      zycie nocne we wroclawiu tez mi bardziej pasuje

ale co z tego
      nic
      lubie krakow i pozdrawiam ludzi z grodu kraka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka