Dodaj do ulubionych

Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287

IP: 149.156.15.* 10.10.02, 11:52
Dowiedziałem się wreszcie od MPK wczoraj o co chodzi z 287. Otóż pan wójt
osobiście był odwiedził biurowiec Brożka 3 i zaproponował dyrektorze, kumie
zrób mi ze 185 nową 287. I w ten sposób my mieszkający na północnej rubieży
miasta nie mamy prawa się wtrącać do idiotycznego rozkładu jazdy jaki
wymyślił wójt i jego ekipa. Filomena grzecznie mi odpowiedziała że jeżeli nie
podoba mi się rozkład jazdy (stadny)to mam prosić o jego zmianę wójta. Przy
okazji sprawdzę jak długo czeka się na zwrotny mail z podobno najlepszej
gminy w okolicy. Nie chce wyjść na szowinistę ale nie podoba mi się że
Zielonki i inne gminy decydują jak mieszkający w Krakowie mają jeździć.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 11.10.02, 11:52
      Wg mnie to powinien być jakiś kompromis, czy coś, bo przecież jakby nie było, w
      Zielonkach jest tylko 1 przystanek, a cała reszta jest w Krakowie...
      • peteen Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 11.10.02, 12:41
        do dziś nie wymyślono, jak połączyć jedną część zielonek ("centrum") z drugą
        (marszowiec) i trzeba dyrdać te trzy kilometry na butach, mpk nie chce stworzyć
        autobusu jeżdżącego w kółko, boć to już nie Kraków
        i kto za to płaci, pan płaci, ja płacę... społeczeństwo płaci...
        :c(
        • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: *.cm-uj.krakow.pl 11.10.02, 14:53
          W Zielonkach smaży sie po prostu kiełbasa wyborcza. Filomena S. zdradziła mi że
          wszystkie strefowe gminy opłacaja do granicy miasta, ale 287 to wyjątek
          Zielonki zapłaciły zas za całość linii razem z rozkładem jazdy. Od Rady
          dzielnicy dowiedziałem się że ile razy jest dym wokół 185/287 to na zebrania w
          Marszowcu w tej sprawie przychodza prominentni właściciele tamtejszych willi
          m.in. były wicewojewoda, pan redaktor sportowy TV Kraków i razem z wójtem-kumem
          krzyczą n.t. autobusu którego na oczy zza przyciemnianych szyb limuzyn pewnie
          nawet nie widzieli.
          • peteen Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 11.10.02, 20:08
            to nieprawda, ci właśnie na zebrania NIE przychodzą, bo pewnie nie mają czasu,
            przychodzi z 15 osób, pogada swoje, a jeden pseudo-działacz jedzie z pismem
            gdzieś dalej ( do króla ? a może samego nawary ? ), a my, bez samochodów,
            zostajemy z radosnym, choć bezsensownym autobusem...
            • kuba203 Mam pomysła 12.10.02, 11:30
              łóżmy się, i wykupmy od miasta jakąś fajną linię autobusową, np 502 :)))
              Wymyślimy sobie swój rozkład, który nam będzie pasował, a reszta niech się
              martwi...
              • peteen Re: Mam pomysła 12.10.02, 15:19
                OK, byleby jechał przez marszowiec...
                ;c)
                • Gość: lo Re: Mam pomysła IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 13.10.02, 15:21
                • Gość: Locutus Re: Mam pomysła IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 13.10.02, 15:23
                  Nie no, przecież mnie tu szlag trafi - już któryś raz z rzędu moja kochana
                  przeglądarka wysyła informacje zanim je jeszcze napiszę - stąd ten post
                  podpisany "lo"

A teraz serio: proponuję jednak 502 puścić przez Warszawę, albo, co się
                  będziemy szczypać, od razu przez Gdańsk!
                  • kuba203 Re: Mam pomysła 13.10.02, 15:29
                    Gość portalu: Locutus napisał(a):

> A teraz serio: proponuję jednak 502 puścić przez Warszawę, albo, co się
                    > będziemy szczypać, od razu przez Gdańsk!

Ja jestem za, wreszcie będziemy mieli linie podmiejskie z prawdziwego
                    zdarzenia :))) A i peteenowy Marszowiec można zahaczyć po drodze ;)))
            • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: 149.156.15.* 15.10.02, 11:56
              Przychodzą, przychodzą i krzyczą, kiedyś był nawet p. Robert Korzeniowski, ale
              jako zainteresowany drugą stroną Zielonek od Pękowic gdzie też jeździ
              półstrefowy 150. Pan redaktor z TV (były trener koszykarek Wisły) najbardziej
              sie mądrzy. Kiedyś dorwałem gazetkę lokalną Zielonek i czytam ze zdumieniem jak
              to chamstwo z Witkowic i Kuźnicy domaga sie zmian w 185, więc wójcie kumie
              ratuj, no i miesiąc przed wyborami Zielonki zmieniają sobie 185 na 287
        • Gość: ADAŚ Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 16:21

Do dziś nie wymyślono, jak połączyć jedną część zielonek ("centrum") z drugą
          (marszowiec) i trzeba dyrdać te trzy kilometry na butach.

Ale zaraz, nie można linii 287 wydłużyć z Marszowca ul. (i tu muszę spojrzeć na
          mapę Krakowa - chwila moment) Galicyjską w rejon Urzędu Gminy Zielonki. Wcale
          nie musiałby jechać na około (linia okólna). Nie wiem, ale dałoby się stworzyć
          pętlę na "zielonkowym" Krakowskim Przedmieściu - ale nazwa ulicy, dodaje
          powagi !!!

I jeszcze a propo linii 177, 477.
          Ja bym puścił obydwie po tej samej trasie (jakoś nie lubię okólnych).
          Stworzyłbym jakąś pętlę przy ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej.
          • Gość: peteen Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 16:41
            pomysł świetny, coś spróbuję zrobić, tylko że pewnie okaże się, że się nie da
            zawracać "na dole"...
            • Gość: mouset Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: 149.156.15.* 15.10.02, 12:01
              Niech Zielonki zrobią sobie InterGminny Węgrzce-Bibice-Marszowiec-Zielonki UG
              do Pękowic
          • kuba203 Re: Wydłużenie trasy linii 287 13.10.02, 15:25
            Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Ale zaraz, nie można linii 287 wydłużyć z Marszowca ul. (i tu muszę spojrzeć
            na
            >
            > mapę Krakowa - chwila moment) Galicyjską w rejon Urzędu Gminy Zielonki. Wcale
            > nie musiałby jechać na około (linia okólna). Nie wiem, ale dałoby się
            stworzyć
            > pętlę na "zielonkowym" Krakowskim Przedmieściu - ale nazwa ulicy, dodaje
            > powagi !!!

No wg mnie to jest najrozsądniejsze, i w miarę tanie rozwiązanie :)))
            >
            > I jeszcze a propo linii 177, 477.
            > Ja bym puścił obydwie po tej samej trasie (jakoś nie lubię okólnych).

Czyli zrobiłbyś dwie linie na identycznej trasie? Fajnie... :)))

> Stworzyłbym jakąś pętlę przy ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej.

A gdzie konkretnie, bo ja tam jakoś nadmiaru wolnego miejsca nie
            widziałem? :)))
            • Gość: ADAŚ Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 16:54
              kuba203 napisał:

> Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
              >
              > > Ale zaraz, nie można linii 287 wydłużyć z Marszowca ul. (i tu muszę spojrz
              > eć
              > na
              > >
              > > mapę Krakowa - chwila moment) Galicyjską w rejon Urzędu Gminy Zielonki. Wc
              > ale
              > > nie musiałby jechać na około (linia okólna). Nie wiem, ale dałoby się
              > stworzyć
              > > pętlę na "zielonkowym" Krakowskim Przedmieściu - ale nazwa ulicy, dodaje
              > > powagi !!!
              >
              > No wg mnie to jest najrozsądniejsze, i w miarę tanie rozwiązanie :)))
              > >
              > > I jeszcze a propo linii 177, 477.
              > > Ja bym puścił obydwie po tej samej trasie (jakoś nie lubię okólnych).
              >
              > Czyli zrobiłbyś dwie linie na identycznej trasie? Fajnie... :)))

Zle sie wyraziłem. Chodziło mi o to, żeby np. linia 177 w obydwie strony
              jechała 29 listopada, a 477 Pradnicką. Pętlę znalazłoby się (chyba).
              • kuba203 Re: Wydłużenie trasy linii 287 14.10.02, 08:47

> Zle sie wyraziłem. Chodziło mi o to, żeby np. linia 177 w obydwie strony
                > jechała 29 listopada, a 477 Pradnicką. Pętlę znalazłoby się (chyba).

Aha, już kapuję :))) Coś w tym typie podobno ma powstać po wybudowaniu pętli
                przy 29listopada, pisał ktoś kiedyś o tym na forum :)))
              • Gość: mouset Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: 149.156.15.* 15.10.02, 12:07
                Nie jest problemem wydłużenie 287 do Zielonek UG, ale dostosowanie jego
                rozkładu żeby nie jeździły stada. Jakoś dziwnym trafem Zielonki nie chcą
                wydłużyć 115 do Marszowca wybranymi kursami. Wtedy zdjęto by 287 i melon z
                niego przeszedłby na 177/477. Humorystycznej odpowiedzi udzielił mi także pan
                dyr. Żelazo który stwierdził co do 115 krótko "wtedy ludzie nie wiedzieliby
                gdzie tak naprawdę jadą" Dziwne na 115 nie ma wyświetlaczy?
                • Gość: Locutus Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 15.10.02, 17:02
                  A no są, ale pisze na nich "BISKUPIŃSKA". No a ludzie się do Nowego Kleparza
                  potrzebują dostać, a nie na jakąśtam Biskupińską... ;-)

Niech żyje Żelazna inteligancja!
                • kuba203 Re: Wydłużenie trasy linii 287 15.10.02, 17:16
                  Gość portalu: mouset napisał(a):

> Humorystycznej odpowiedzi udzielił mi także pan
                  > dyr. Żelazo który stwierdził co do 115 krótko "wtedy ludzie nie wiedzieliby
                  > gdzie tak naprawdę jadą" Dziwne na 115 nie ma wyświetlaczy?

A to jest zaiste interesujące :))) Widać np 114 ma jakieś lepsze wyświetlacze,
                  bo tam zawsze wiadomo, dokąd jedzie :)))
                  • Gość: ADAŚ Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 20:11
                    kuba203 napisał:

> Gość portalu: mouset napisał(a):
                    >
                    >
                    > > Humorystycznej odpowiedzi udzielił mi także pan
                    > > dyr. Żelazo który stwierdził co do 115 krótko "wtedy ludzie nie wiedzielib
                    > y
                    > > gdzie tak naprawdę jadą" Dziwne na 115 nie ma wyświetlaczy?
                    >
                    > A to jest zaiste interesujące :))) Widać np 114 ma jakieś lepsze
                    wyświetlacze,
                    > bo tam zawsze wiadomo, dokąd jedzie :)))

No to kłania się tutaj mój pomysł, aby wybrane kursy (w miarę regularne dla
                    linii 100,110,114,162,227,251) ochrzcić innymi numerami (odpowiednio
                    140,160,104,182,297,171), a dla 115 z wariantami do Marszowca byłoby ... 185.
                    • kuba203 Re: Wydłużenie trasy linii 287 17.10.02, 17:47

> No to kłania się tutaj mój pomysł, aby wybrane kursy (w miarę regularne dla
                      > linii 100,110,114,162,227,251) ochrzcić innymi numerami (odpowiednio
                      > 140,160,104,182,297,171), a dla 115 z wariantami do Marszowca byłoby ... 185.

Ja tam i tak uważam, że wystarczą dobrze zaprogramowane wyświetlacze :)))
                      Jeszcze inna rzecz mi się przypomniała, mianowicie 139. Ta linia całkiem sporo
                      kursów wykonuje do Bronowic Mleczarni, a tablice w Ikarusach są zupełnie
                      wymieszane, wkłada się taką, jak leci, bez względu na to dokąd autobus jedzie.
                      W efekcie często autobus jadący do Widoku ma tablicę z nazwą
                      końcówki "Bronowice Mleczarnia", a kurs wydłużony - "Bronowice Nowe". Czy to
                      rzeczywiście takie trudne, patrzyć, jakie tablice się wkłada za szybę?
                      • Gość: mouset Re: tablice 139 IP: proxy / *.cm-uj.krakow.pl 18.10.02, 13:31
                        No to jest prawie normą rano do Nowych jedzie z tablicami Mleczarni, niewazne
                        przecież przejda się ten kawałek, grunt żeby do Królewskiego Marszowca nie
                        pomylili bidusie 115-ek to najlepiej ich nie puscić w ogóle
                        • kuba203 Re: tablice 139 18.10.02, 21:34

> No to jest prawie normą rano do Nowych jedzie z tablicami Mleczarni, niewazne
                          > przecież przejda się ten kawałek, grunt żeby do Królewskiego Marszowca nie
                          > pomylili bidusie 115-ek to najlepiej ich nie puscić w ogóle

Niestety, ja ma takie same skojarzenia, coś MPK ostatnio nie przoduje w
                          udzielaniu logicznych odpowiedzi :(((
                          • Gość: mouset Zielonki mało płacą , a mają dwie linie!!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 07.06.03, 21:06
                            nie dość ze sk........ mało dają a wymagają to jeszcze ich karta obowiązuje i
                            na 287 p Kuźnice i p. Mackiewicza a tym samym tez ...... na 115, niewiarygodne
                            złodziejstwo!!!!!!!!!!
                            • kuba203 Re: Zielonki mało płacą , a mają dwie linie!!!!! 07.06.03, 21:44

> nie dość ze sk........ mało dają a wymagają to jeszcze ich karta obowiązuje
                              i
                              > na 287 p Kuźnice i p. Mackiewicza a tym samym tez ...... na 115,
                              niewiarygodne
                              > złodziejstwo!!!!!!!!!!

Pytałeś dokładnie, czy w 115 też obowiązuje, bo chyba obowiązuje tylko na
                              podstawowej trasie (warianty oczywiście też, ale tylko w tym konkretnym
                              autobusie, w innych jadących po tej trasie już nie). Bo w przeciwnym razie z
                              kartą na 20 można jeździć do Walcowni, 18 do Borku Fałęckiego, 112 do Podgórek
                              Tynieckich, 275 do Bukowa itd :))
                              • Gość: mouset Re: Zielonki mało płacą , a mają dwie linie!!!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 09.06.03, 11:13
                                tak mówią ludzie, i bez żenady przesiadają się na 115
                                • kuba203 Re: Zielonki mało płacą , a mają dwie linie!!!!! 09.06.03, 15:26

> tak mówią ludzie, i bez żenady przesiadają się na 115

Mogą mieć przykrą niespodziankę, jak będzie kontrola. Zresztą sam nie wiem,
                                  jak to jest, trzebaby się w MPK zapytać.
                                  • Gość: mouset Re: Zielonki mało płacą , a mają dwie linie!!!!! IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 10.06.03, 09:24
                                    Tak czy takdraństwo, ale się zapytam
                  • Gość: mouset Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: proxy / *.cm-uj.krakow.pl 16.10.02, 08:38
                    Z tego co widze to większość scanii na 115 ma tablice na korbkę i zapewne w
                    zestawieniu pętli słowa "Marszowiec" nie uwzględniono. A najbardziej wkurza
                    mnie że odległość Witkowice - Marszowiec jest niewiele dłuższa od odcinka
                    Prądnik Cz. - Cm. Batowice i 105 wybranymi kursami może tam jeździć!!!
                    • Gość: Locutus Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 17.10.02, 03:15
                      Najstarsze filmy z nazwami krańcówek zawierały takie kwiatuszki
                      jak "Bibice", "Węgrzce", "Marszowiec" też był... ciekawe, czy choć raz na takie
                      krańcówki zaglądnęły scanie? A w tych przegubowych (113ALB) to na filmie nadal
                      są takie perełki jak "Skawina", czy wspomniane już "Bibice"...
                      • Gość: mouset Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: proxy / *.cm-uj.krakow.pl 17.10.02, 10:19
                        A nawet "Kostrze" i "tyniec"
          • Gość: mouset Re: Wydłużenie trasy linii 287 IP: 149.156.15.* 15.10.02, 11:59
            Niestety na Kuźnicy nie ma szans na pętlę muszą jechać okólnie
    • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: *.cm-uj.krakow.pl 07.11.02, 10:03
      Wyciągam ten wątek z myślą o Havim, aby sobie poczytał przed drugą tura
      wyborów. Prawdopodobnie nasz kum wójt nie zostanie wybrany na drugą kadencję
      wiec jest szansa na historyczne porozumienie Górki Narodowej i Zielonek
      • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 22:24
        i właśnie do tegoż porozumienia doszło
        • kuba203 Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 25.11.02, 09:10
          Gość portalu: mouset napisał:

> i właśnie do tegoż porozumienia doszło

Podasz ciekawskim jakieś szczegóły? Czy to znaczy, że gmina po wyborach
          przestała płacić za autobus? Hehe, to byłby dziwny zbieg okoliczności :)
          • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: *.cm-uj.krakow.pl 25.11.02, 10:55
            Przeczytaj wątek "nasz sojusznik Marszowiec", chodzi mi o zgodę Marszowca z
            nami, a gmina zwiększyła dotację dla 287 po to aby decydowac o rozkładzie, jak
            to zgrabnie ujął pan z ZGK Zielonki: nic o nas bez nas, teraz płacimy i
            wymagamy. Ale pan z Zielonek zdradził mi jeszcze jeden bardzo ciekawy szczegół:
            mianowicie im też niezbyt podobają się stada strefowych, ale MPK dlatego tak
            gromadnie ustala kursy, bo (i tu cytuję) " nie chcą miec problemów z pętlą na
            Kleparzu i jak wszystkie odjadą z tego stanowiska to ono jest wolne i jest
            mniejszy problem.... " no rewelacja! Jeśli dowiem się w MPK że to prawda to
            natychmiast zgłoszę ten fakt do: 1)programu "Uwaga" 2)nagrody Bursztynowych
            Gumiaków GW na plażę 3) i jeszcze gdzieś ... przecież to skrajny idiotyzm!
    • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 26.11.02, 07:52
      A teraz w świetle tego pisma z Zielonek wyszło na jaw jak wygląda kompromis po
      polsku
    • Gość: mouset Re: Wójcie, kumie czyli jak zrobiono 287 IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 02.06.03, 23:48
      Oto fragment humorystycznego pisma od p. Kuma:

" Niedopuszczalna jest proponowana przerwa w kursowaniu autobusu 287 od 18.05
      do 19.50"

Za to dopuszczalne są przerwy np 16.45 a 18.05 i stado 21.20&21.20
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka