Gość: grzzzzz IP: *.autocom.pl 20.11.05, 23:00 ja pitole ale wioche robia z tego miasta normalnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: skajskrejper Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:26 Grzesiu/Kraqów - nie rób wiochy na forum, idź stąd. I nie wracaj, prymitywku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:31 To nie jest wiocha, wioche to chca zrobic z Benedyktem, jak ktos przy zdrowych zmyslach moze chce wybudowac taka koszmarna metalowa czape?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Jak dla Ciebie - to tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 00:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Serwis informacyjny Prezesa Centrum ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:22 \\Serwis informacyjny Prezesa Centrum ... Serwis informacyjny Prezesa Niezależnego Obywatelskiego Centrum Badania i Monitoringu Stopnia Zdeprawowania Demoralizacji i Patologii w Policji . Pawła Witkowskiego TEL. 0 602 318 302 e-mail pablow0@op.pl fmpis <" target="_blank">www.fmpis.strefa.pl/forum/viewforum.php?f=9&sid=fb33f8dda728b932a9639847f9ffe8ca> Wyczyny gangu z Siemiradzkiego 24 i gangu CBŚ - Kraków . <" target="_blank">www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=336&sid=eaa3551ab95bec235c7e2b262d73589e> Czy znasz właściciela samchodu widocznego na zdjęciu ? <http://www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=337> Przestępcza sitwa - czy tylko w Gdańsku ? <http://www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=331> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Na razie idzie w dobrą stronę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 00:57 ...nie dostaną na to kasy. A już napewno ministerialnej. I nie będzie willi dla czwerwonych znajomych w sąsiedztwie. Ta czapa to tylko dym dla pozoru. Głównie chodzi o działki budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y znaczy się 21.11.05, 09:02 robią dym, aby tzw opinia publiczna nie pozwoliła nadbudować, a oni potem domki i działeczki, bo nic innego się nie dało :-) Trochę dużo zachodu, ale jak się ma kasę i czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomexcorp Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: 87.207.231.* 21.11.05, 00:50 nie bój, nie bój i tak ci ukradną. złomiarze wszystkich krajów łaczcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Obraz z kamer najlepiej archiwizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 00:59 na DVD. Ładnie wypadniesz w filmie, to i karierę zrobisz. Szybką. Na Czarneckiego niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: Obraz z kamer najlepiej archiwizować 21.11.05, 07:27 Wreszcie jakis pomnik ludzkich rozmiarow... brakuje u nas pomnikow, ktore mozna ogladac bez zadzierania glowy w gore, a ktore jednoczesnie cos przedstawiaja (kawal zelastwa na rynku obok wiezy ratuszowej pomine). Co do kostki na placu - szkoda, ze na czesci przystankow tramwajowych od strony mostu, do ktorych to (czesci, nie przystankow) praktycznie nie ma dojscia ani z przejscia podziemnego, ani z chodnika, ulozono kostke zamiast trawnikow. Troche zieleni chyba nie zaszkodziloby w tym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.comnet.krakow.pl 21.11.05, 07:51 Krzesła, które będą też podświetlone od spodu, kosztowały prawie 400 tys.zł.??? Co za idiota przeznaczył 400.000 zł na krzesła-pomniki. Czy to czasem nie jest szyte grubymi nićmi. Kraków jest wyjątkowym miastem z bogatą historią i pomników nigdy za wiele (byleby nie był to pomnik jakiegoś czerwonego towarzysza). Ile ma być tych wszystkich krzeseł? Wg mnie powinno być ich conajmniej 800 szt. KTO ZA TĄ CZĘŚĆINWESTYCJI ODPOWIADA I ILE WZIĄŁ W ŁĄPĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti KRZESŁA TO KIEPSKI POMYSŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 07:54 JAK NA TYCH ARCHITEKTÓE KTÓRZY TO ZAPROJEKTOWALI TE KRZESŁA TO POMYSŁ NISKICH LOTÓW... KIEPSKI POMYSŁ I DROGO KOSZTUJE... ALE MOZE GMINA ŻYDOWSKA ZAPLACI ZA TE KRZESŁA? TYLKO ZE GMINA ZYDOWSKA NAWET NIE DBA O SWOJE CMENTARZE WIEC RACZEJ NIC NIE DA, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: KRZESŁA TO KIEPSKI POMYSŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 09:21 "...TYLKO ZE GMINA ZYDOWSKA NAWET NIE DBA O SWOJE CMENTARZE..." "Dbać o cmentarze" to znaczy wykładać ogromne pieniądze na ich odnowienie i utrzymanie porzadku. A Gmina krakowska to 170 staruszków - najczęściej biednych i chorych, I widzisz prymitywku nawet największy wrzask capsem tej słomy z twoich kamaszy nie powyrywa. Nie mnie oceniać czy"krzesła" czy "coś" innego i dlaczego tyle kosztują... Ale jakoś Kraków, Polska powinna - musi - pokazać, że z tego miejsca i tu wymordowano dziesiątki tysięcy Jej Obywateli. A jeżeli nie wiesz dlaczego krzesła i czego są symbolem to o Twojej kulturze świadczy to "odpowiednio". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis To niech wezma mlodych IP: *.76.classcom.pl 21.11.05, 10:46 ze swoich organizacji i stowarzyszen. Np. z Czulentu. Jest tam sporo mlodzych ludzi. Najwyzsza pora, zeby zabrali sie do roboty i moze poprosili o pieniadze Instytut Yad Vashem na ochrone swoich zabytkow. Dlaczego wszystko maja fundowac Polacy? W koncu my jestesmy biednym narodem, a zydzi od lat prowadza wojne. Jak kogos stac na wojne, to moze stac go tez na ochrone pomnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Wiesz, że dzwonią.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:33 Czulenciaki działają od roku.. Mają własne problemy organizacyjne, mają okrzepnąć, "dorosnąć" by działać jako Organizacja. To prawie tak jakby jakiejś drużynie "Zuchów" kazać organizować rewitalizację Cmentarza Orląt. Jesteśmy biednym Narodem ale o historii swojego Państwa powinniśmy dbać wszyscy - i Czulenciace też. Prowadzą wojnę... no prowadzą ale w Izraelu i Palestynie a nie w Polsce i nie mnie oceniać czy na rewitalizację cmentarzy w Polsce mają dawać kasę Żydzi, którzy niekoniecznie wiedzą gdzie Polska leży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Przenikliwość i znajomośc rzeczy IP: *.pnet.com.pl 21.11.05, 15:45 godna Ben Guriona. Jak Oni się bez twojej wiedzy obeszli przez te ostatnie 45 lat? Nie wiem doprawdy. Najbardziej podoba mi się ukochane słówko "NIECH" A państwo Izrael - bo o nim pewnie w swojej przeniklowości myślałeś - prowadzi wojnę BO MUSI, a nie dlatego, że chce. 400 000 000 Arabów o niczym innym nie śni, tylko o tym żeby państwo Izrael utopić w Morzy Śródziemnym. To taki model polityki zagranicznej. Ostatnio dał jej wyraz prezydent Iranu (mimo, że nie Arab), słynącego z wysokiej kultury politycznej. Trzeba by cię zamknąc pośrodku jakiejś miłej arabsko-tureckiej dzielnicy, np w Niemczech (albo we Francji - silwuple), a po trzech czterech latach pogadalibysmy o tym, kto z kim prowadzi wojnę. O ile byś przeżył. A nie sądzę. Napisz jeszcze coś mądrego. Odpowiedz Link Zgłoś
jan62 Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją 21.11.05, 09:14 Gmina żydowska zapłaci za to??? a cmetarze żydowskie zaniedbane kto wyremontuje znów Polacy tak jak za krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 09:24 Właściwie to nie odpowiem bo i tak nie zrozumiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Cmentarze IP: *.pnet.com.pl 21.11.05, 15:50 najlepiej niech wyremontują ci, którzy je okradali z nagrobków i dewastowali chlejąc na nich winko. podzielmy się tak: Ty ich złap i zmuś do zapłacenia a ja znajdę wykonawcę. No i wolałbym, żeby za miejsca pamięci w moim kraju płacili obywatele mojego kraju. A Ty? Polskich cmentarzy we Włoszech także my mamy pilnować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka zapomniałam zapytać IP: *.pnet.com.pl 21.11.05, 15:52 ...co tam słychać w Tygodniku NIEDZIELA? Zabrali dostep do serwera? A to pech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Rany! Już? IP: 213.25.91.* 21.11.05, 10:59 Miszkam w tych okolicach i te krzesła spędzają mi sen z powiek. Kto przepuścił taki projekt? Na tych stołkach będzą siadać wycieczki (a ma to być forma pomnika), może nawet będą próby kradzieży (na co bardzo liczę, bo niepodobają mi się). Czy naprawdę nie było ładniejszych projektów??? Tylko plac nareszcie będzie czysty i "płaski" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Re: Rany! Już? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:06 A to trzeba bylo zobaczyc pozostale projekty, rozne podswietlane baseny (bez wody), plyt czasoprzestrzeni wbite w plac czy gigantyczne menory. To zdecydowanie najlepszy projekt choc szkoda, ze trakcie realizacji ulega niekorzystnym zmianom np pamietam jak architekci mowili, ze rosna dwa drzewa i ze zasadza kolejne dwa, no i te dwa co vyly, to zniknely.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Bicie piany IP: *.pnet.com.pl 21.11.05, 15:56 przecież wiadomo, że był konkurs, że częśc postulatów Rady Dzielnicy uwzględnino, że dworzec autobusowy (budyneczek przedwojenny) zostaje... Może Ty mieszkasz tam tak bardziej...hm...wirtualnie? Meldunek u mamusi, czy cóś? A jak maturzyści siadają na Adasiu, to Ci nie przeszkadza? A dzieci jak włażą na smoka, to co? Lać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornel Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.ghnet.pl 21.11.05, 11:15 sam jestes wiocha zreszta widac jaki poziom kultury reprezentujesz soba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
glupie_kocie Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją 21.11.05, 12:23 Proszę, proszę, odrobina symboliki i się człowiek gubi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Niestety, jak siem kawe na ławe nie zasunie IP: *.pnet.com.pl 21.11.05, 16:02 to pszekas nie działa. Dla objaśnienia posłużmy się tekstem "Humorysta biłgorajski" autorstwa Mistrza Ildefonsa - cytuję za: carre.agrowczasy.pl/index.jsp? page_url=carre.agrowczasy.pl/wiersze/menu.jsp?aut_id=80&wie_id=10615 Obywatelu Redaktorze! Od kilku dni w godzinach paradoksalnych odwiedza mnie głośny humorysta biłgorajski Bukaszka, który grozi mi, że najdalej w sierpniu, jednocześnie w 4o- u pismach, ogłosi o mnie artykuł, demaskujący, że primo: nie jestem autorem dla młodzieży, secundo: że piszę w sposób irytujący, i tertio: że np. sam tytuł "Zielona Gęś" świadczy o tym, że moje pojęcie o humorze jest zielone. Oczywiście, że z wielkim nabożeństwem wysłuchuję światłych uwag Bukaszki. Najbardziej zainteresowała mnie jego teoria krótkiego dowcipu: - Dowcip, drogi panie Konstanty, to konstrukcja, a konstrukcja musi być prosta i zrozumiała. Np. Dwie baby w wannie "Dwie gołe baby kąpały się w jednej wannie. W pewnej chwili zderzyły się pośladkami i to tak klasnęło, że nie macie pojęcia". Odpowiedz Link Zgłoś
mrug No i bardzo dobrze! 21.11.05, 16:06 Tylko, jak na mój gust, te krzesełka są za małe. Tylko pijaczkom będzie wygodniej. Jakby tak miały parę metrów, to może by i wycieczka japońskich turystów się zadumała na chwilę...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbaal z Białej Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 18:24 Nareszcie ten plac wygląda jak trzeba. Ten kibel na środku plus "dworzec" autobusowy to była dopiero wiocha. Brawo. Pięknieje nam ten Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podgórzanin Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:32 Ten projekt to koszmar, który stał się rzeczywistością: pierwszy raz za sprawą hitlerowców, teraz za sprawą tych co zadbali, żeby on trwał w "wizji artystycznej"... Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją 21.11.05, 22:53 A jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:27 Zestawienie zamordowania kilku tysiecy ludzi do postawienia kilkudziesieciu metalowych krzesel, to chyba pomysl szalenca. Mysle, ze autorzy postow w tym temacie powinni najpierw zobaczyc pozostale projekty, a potem krytykowac ten. Powinni tez pamietac, jak ten plac wygladal przed remontem. Ten projket jest najlepszy zzapropnowanych, uniwersalny, trafny i zwracajacy uwage, czy mozna chce czegos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj świetny projekt. Podoba mi sie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:35 I pisze całkiem powaznie. Mam już dość pomników-postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją 22.11.05, 09:31 Gratuluję. Świetny pomysł. Kraków dołącza w tej dziedzinie do wielu miast europejskich, gdzie istnieją tego typu praktyczne pomniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominex Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: 81.219.149.* 22.11.05, 15:48 Doskonały pomysł, brawo, można wyciągnąć wnioski, że te krzesła są symbolem brakującego na nich żyda. Niemniej jednak, siedzący na tych krzesłach żydzi zwiększyli by przywracany z uporem maniaka realizm tamtych czasów. Pękna to "sztuka" o krzesłach, będących symbolem żyda, tylko dlaczego za nasze a nie ich pieniądzę, hę?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.test.plusgsm.pl 22.11.05, 23:01 A może byłoby lepiej zainwestować te pieniądze w remont ulic albo na mleko w szkołach dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyx Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: 81.219.149.* 22.11.05, 23:12 Od tej pory każde krzesło zaczyna mi się kojarzyć z żydem. Może taki właśnie zamysł miał artysta w podtekście?. Jeżeli tak to jest to głębokie i piękne przesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Krzesła na placu Bohaterów Getta już stoją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:11 No ale przeciez wiekszosc pieniedzy poszla wlasnie na remont placu, na krzesla proporcjonalnie drobna czesc. To czesc historii naszego miasta, naszych wspolobywateli. A tak nawiasem to tez inwestycja w turystyke, a przeciez to przszlos naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś