Gość: Paweł IP: *.kompania.net 13.02.06, 01:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waldi Oglądaliście wczoraj na TVN reportaż o IP: 5.2.* / 217.8.167.* 13.02.06, 08:01 nadużyciach w szpitalu im Żeromskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdam Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.ghnet.pl 13.02.06, 08:09 na odśnieżanie chodników nie ma pieniedzy ale na remonty siedziby ZDiKu i zakup samochodów osobowych są ? to takich mamy gospodarzy dróg i chodników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frier ul. Pisłudskiego IP: 80.50.71.* 13.02.06, 08:38 Na odcinku od Alei do Retoryka po prawej stronie idąc w kierunku Rynku chodnik ANI RAZ NIE BYŁ ODSNIEŻONY W TYM ROKU (W ZESZŁYM TEŻ)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata.balu Re: ul. Pisłudskiego 13.02.06, 11:17 I nie tylko przy ul Piłsudskiego. Idąc ulicą Retoryka w stronę Jubilata widać, że chodnik w środku zieleńca nie był ani razu ani posypywany ani odsnieżany. Dodatkowo idąc dalej prawa stroną, aby dojść do ul. Zwierzynieckiej trzeba pokonać "lodowisko" przu pl. Kossaka przy postoju taksówek. Nadmieniam, że jest to centrum Krakowa i ciąg spacerowy gosci naszego miasta, którzy: 1. podążaja z hoteli w kierunku Rynku, lub z Rynku w kierunku Błoń, oraz czesto wchodza na ul. Retoryka gdzie bardzo chętnie fotografuja secesyjne kamieniczki Talowskiego - a trzeba to robić z lodowiska będącego w pośrodku skwerów, 2. idą dalej w kierunku Wawelu po sfotografowaniu komienic przy ul. Retoryka. W tej sprawie telefonowałam kilkakrotnie i do ZDiK i ZGK. Gospodarka uważa, ze skoro ciag spacerowy znajduje sie między jezdniami dbanie o niego nalezy do ZDiK, a Drogi uważaja, ze skoro jest to ciąg spacerowy przez środek zieleńca nalezy to do ZGK. Wydałam na telefony sporo i wreszcie dowiedziałam sie, że NIKOMU nie "przydzielono" sprzątania chodnika biegnącego pośrodku skweru na Retoryka, ani chodnika przy postoju taksówek na pl. Kossaka. Mała rzecz a wielki wstyd przed gośćmi, tak chętnie odwiedzajacymi Kraków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.su.krakow.pl 13.02.06, 09:06 Chciałam poruszyć taki temat: Jestem współwłaścicielką domku jednorodzinnego. Ustawa w Polce narzuca na właściciela posesji sprzątanie miejskiego chodnika posesją. Nie uchylam się od tego, mimo, że uważam iż ta ustawa powinna być zaskarżona, ponieważ między innymi na to płaci się podatki. Teren, który powinnam porządkować, kończy się na siatce mojej działki. Za nią, to jest własność miasta. Ja natomiast jestem takim samy użytkownikiem, jak każdy inny. Domek ten odziedziczyłam w spadku po ojcu. Zarabiam marne grosze. Pewnego zimowego dnia dnia wracam do domu (przed pójściem do pracy uprzątnęłam śnieg, który sypała całą noc i cały dzień, w ciągu dnia odmiatała go 80-letnia osoba dwukrotnie) i zastaję pod moją bramą dwóch panów ze Straży Miejskiej. Spisali mnie i poinformowali o karach. Doprowadziło mnie to do białej gorączki. Przed moim domem zawsze jest porządek. W ubiegłym roku wybrzuszyło chodnik. Napisałam do Zarządu Dróg, że istnieje niebezpieczeństwo dla pieszych, to wysłali ekipę na wizję lokalną w maju, gdy chodnik już osiadł. Ponowiłam pismo, tym razem ze zdjęciami, na to otrzymałam odpowiedź, że nie ma na to środków. Czyli zero odpowiedzialności. Gdyby natomiast się coś stało, odpowiedzialność spada na mnie. Czy ja z moich 1000 zł pensji mam jeszcze wynajmować firmę, aby odśnieżała chodnik miejski, w godzinach mojej pracy? Jest to skandaliczne przerzucanie na mieszkańców obowiązków, które powinny należeć do miasta. Dziwny jest ten kraj, w którym żyjemy. Państwo nie ma żadnych obowiązków w stosunku do obywateli. Ludzi, którzy popełniają zbrodnie i dopuszczają się potworności nikt nie karze, natomiast, jeżeli ktoś się stara, aby otoczenie było miłe i przyjemne, gdy nie jest w stanie wypełnić obowiązków, które należą do miasta straszy się karami i wizją więzienia, gdy się coś stanie. Państwo nie zapewnia nam minimum poczucia bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ujcok Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.crowley.pl 13.02.06, 09:12 Taaaa, socjalizm się w łebku zagnieździł, co? Sprzątam do płotka, a dalej jest chodnik i tylko komunistyczny oprawca może mnie zmusić do posprzątania go, prawda? Tak wygląda to "społeczeństwo obywatelskie" - wszystko ma się zrobić samo. A jakby tak każdy ruszył tyłek i posprzątał pod własnym domem? Byłoby szybciej, skuteczniej, ale za to pewnie "Klan" trzeba by było opuścić. Albo "Rozmowy niedokończone". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekonwalescencja Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 09:36 no i tu sie mylisz, to nic wspólnego z komuna ani socjalem nie ma. pracuje w umk i wiem jakie sa drugie dna miedzy innymi nieośnieżanych miejskich ulic, mieszkam w domku jednorodzinnym i tez walcuje z łopatą jak jest śnieg, ale to prawda, ze gdyby bardziej racjonalnie wydawać kasę, mniej na urzędników - naprawde nierzadko darmozjadów i mniej na chore pomysły niektórych radnych, to by się na lepiej żyło. pozdroofka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Nie wiem chlopie czy chociaż przeczytaleś to co IP: *.jordan.krakow.pl 13.02.06, 10:41 sam napisałeś, bo że nierozumiesz słowa pisanego przez innych to widać . Spróbuj jeszcze raz przeczytać list p.Małgorzaty może jego treść do Ciebie dotrze. Jak nie to daruj sobie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 13.02.06, 19:23 idz sie lepiej leczyc na odciski bo na reszte jest za pozno. jak juz bedziesz w szpitalu to dla rozrywki poczytaj sobie ustawe o utrzymaniu pczystosci w gminach. tam znajdziesz taki fajny przepis mowiacy ze snieg usuniety przez sprzatajacych ma wywiesc gmina. Przez tyle lat zdazylo sie mi to widziec raz. kiedy sprzatajacy wywalali snieg na srodek jezdni i zrobily sie zaspy do wlazdu do marketu . wlasciciel marketu zainterweniowal i usuneli. Nigdy wczesnij ani pozniej sprzatajacych zwlay sniegu nie widzialem. A pozniewaz gmina olewa obowiazek wywozki to wlasciciele olewaja obowiazek odsniezania. A jak zjawi sie SM to sie pytac ile mandatow dali ZDIM. jezli nic to mozna zlozyc doniesienie o zaniedbanie obowiazkow sluzbowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hłe hłe Re: Odszkodowanie za złamanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:41 Ty sprzątasz [zakładam, że jest tak jak piszesz] i zarabiasz mandaty, a są tacy, którzy nie sprzątają i mają to dalego i głęboko... Tyle, że ja mam jeszcze bardziej komfortową sytuację, uliczka przy której mieszkam, jest całkowicie PRYWATNA [miasto tego nie chciało przejąć, bo 5 metrów - to za wąskie], więc jak nie odwalę, to jak zaliczę jazde nosem po lodzie - mogę mieć pretensje tylko i wyłacznie do siebie... Ale jak nie odwale śniegu - to Straż Miejska może mi naskoczyć :P Odpowiedz Link Zgłoś
krakszczur Zima obnaża i wystawia na mróz prawdziwą 13.02.06, 09:38 twarz obecnych władz Miasta. Starsi i mniej sprawni fizycznie ludzie są zmuszani do wykonywania dziwacznych figur i czasem okaleczani. Gdyby sądy zasadzały dla ludzi odszkodowania adekwatne do arogancji urzędasów, a oni ponosiliby konsekwencje finansowe swojej beznadziei, to chodniki były by tak czyste jak w cywilizowanym świecie. Sprawa jest prosta jak konstrukcja młota, tam gdzie dzielni Ciecie zamiatali, chodniki są bezpieczne. Obok lodowe muldy dla zwolenników miejskich sportów extremalnych. I co, ja mam zgłaszać, że gdzieś jest lód? A gdzie 400 strażników miejskich z ich misją porządkową. Zgłoszę jednak jedno miejsce,( bo mnie ku..ca wzięła, gdy podnosiłem dzisiaj starowinkę) odcinek między Beliny Prażmowskiego(przystanek autobusowy w kierunku N.H.), a przystankiem tramwajowym na Mogilskiej, vis a vis hotelu. Tor przeszkód istnieje już trzeci miesiąc, na dobę przewija się tam kilkanaście tysięcy ludzi. Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: Zima obnaża i wystawia na mróz prawdziwą 13.02.06, 10:26 Przepisy są takie, że własciciel musiałby cały dzien warować z łopatą - jest niewolnikiem. Jak tego nie zrobi to zaraz się znajdzie gorliwy straznik żeby podnieść sobie wydajność. Władz miasta ich własne przepisy jak widac nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdam Re: Zima obnaża i wystawia na mróz prawdziwą IP: *.ghnet.pl 13.02.06, 21:14 w miejscach pobierania opłat za parkowanie śnieg usuwa gmina , o tym mówi ustawa o utrzymaniu czystości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Zima obnaża i wystawia na mróz prawdziwą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:56 Wszędzie w okolicach mogilskiego tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YKS w samym centrum też nie lepiej IP: 57.66.197.* 14.02.06, 08:36 Ale nie trzeba daleko szukac, przy ul.Kuźnicy czy Halszki - wystarczy pochodzić Daszyńskiego, koło Hali Targowej, skrzyżowanie z Metalowców - kawałek chodnika należący do gminy oblodzony jest co roku, tak samo w obok pętli w Borku Fałęckim - jest lekko z górki, mnóstwo ludzi tamtędy przechodzi do przystankó autobusowych, jest tam naprawdę niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś