Dodaj do ulubionych

Mam pomysł...

01.12.02, 00:09
... na cykl imprez pt. "Autobusem po Krakowie".
Wymyśliłem sobie zachęcony przez mouseta, żeby zorganizować coś takiego. Idea
jest prosta - za każdym razem jeździmy innym autobusem po innej części
Krakowa. Pierwsza impreza pt. "Ikarusem po Nowej Hucie" mogłaby się odbyć w
styczniu lub lutym (jak będzie śnieg!). Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że
żeby zrobić ciekawą trasę po Nowej Hucie trzeba przejechać ok. 30 km. (ale
muszę to jeszcze dokładniej policzyć). Czyli koszt nie byłby wyższy od 250
zł, co przy 20 osobach daje ok 10-15 zł/osobę.
Z ciekawszych rzeczy zaplanowałem jazdę tam, gdzie Ikar jest rzadkością
(chociażby EC Łęg albo Zesławice). Ale musze wszystko dokładnie zaplanować i
policzyć.

Czekajcie na wyniki moich obliczeń :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Locutus Re: Mam pomysł... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.12.02, 02:12
      Z góry mówię, że do świniaka nie wsiądę i już! Takie mam zasady! MTQ nie znosi
      kanciaków, a ja nie znoszę świniaków...
      • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 12:37
        Pomysł ekstra jeszcze Pleszów, Wadów i trasą 149 , będą fajne fotki, tylko
        trzeba wziąć ikara bez reklam
        • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 12:55
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Pomysł ekstra jeszcze Pleszów, Wadów i trasą 149 , będą fajne fotki, tylko
          > trzeba wziąć ikara bez reklam

No więc wymyśliłem trasę:
          ZAJEZDNIA BIEŃCZYCE - Makuszyńskiego - Wańkowicza - Solidarności - CAHTS -
          Ujastek - Igołomska - PLESZÓW - Jeziorko - RUSZCZA - Jeziorko - Wyciąska -
          Drożyska - WOLICA Most - Igołomska - PLESZÓW - Igołomska - Ptaszyckiego -
          Klasztorna - LESISKO - Podbipięty - Na Załęczu - ŁĘG - Sołtysowska - Al.
          Pokoju - Al. Jana Pawła II - Pl. Centralny - Andersa - AL. PRZYJAŹNI -
          Andersa - Broniewskiego - (SZPITAL RYDYGIERA - nie wiem czy Ikar się tam
          zmieści) - Mikołajczyka - OS. PIASTÓW - Srebrnych Orłów - MISTRZEJOWICE -
          Wiślicka - S. Sawickiego - Medweckiego - CZYŻYNY PKS - Bieńczycka -
          Kocmyrzowska - Poległych w Krzesławicach - OS. NA STOKU - Architektów -
          WZGÓRZA KRZESŁAWICKIE - Morcinka - ZESŁAWICE - Morcinka - Kocmyrzowska -
          Łowińskiego - ZAJEZDNIA BIEŃCZYCE

Nie wiem tylko, czy w wszystkie miejsca które wypisałem Ikarus się zmieści :-
          ), muszę tą całą trasę przejechać na rowerze i ocenić.

Dł. trasy wyszła mi 70 km, czyli koszt razem z Vatem 340 zł, co przy 17
          osobach daje 20 zł/osobę. Prawdopodobnie mogłoby być taniej, bo liczę na
          rabat 20 % :-)

Teraz tylko 2 pytania:
          1) Czy byłby ktoś zaintersowany?
          2) Kiedy? Ja myślę, że nie wcześniej niż styczeń/luty albo nawet na wiosnę
          dopiero.
          • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 13:02
            Ja jestem zainteresowany, co do terminu masz rację : luty/marzec ikar na tle
            roztopów i brudów spod śniegu wyłażących jest ok, dla obcięcia kosztów
            wyciąłbym Czyżyny PKS i Piastów, tam ikarus jest normą , może lepiej coś ze 131
            lub 146? lub 110? Tylko skąd wziąć 20 osób
            • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 13:10

> Ja jestem zainteresowany, co do terminu masz rację : luty/marzec ikar na tle
              > roztopów i brudów spod śniegu wyłażących jest ok, dla obcięcia kosztów
              > wyciąłbym Czyżyny PKS i Piastów, tam ikarus jest normą , może lepiej coś ze
              131
              >
              > lub 146? lub 110? Tylko skąd wziąć 20 osób

Trasę można jeszcze modyfikowac, spokojnie :-)
              A 20 osób sie powinno zebrać, mam swoje sposoby :-)
              • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 13:13
                No to spoko, co do imprez dopiero wczoraj uświadomiłem sobie wagę tej
                ostatniej, nie wiedziałem że jest tylko 5 szt T4, na czym jeżdżą to pofocę w
                tym tygodniu?
                • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 13:23

> No to spoko, co do imprez dopiero wczoraj uświadomiłem sobie wagę tej
                  > ostatniej, nie wiedziałem że jest tylko 5 szt T4, na czym jeżdżą to pofocę w
                  > tym tygodniu?

"Spieszmy sie fotgrafowac teczworki, tak szybko odchodza..."

Jezdza na 16 i 21. (przy czym na tej drugiej raczej w weekendy)
                  • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 13:42
                    Dzięki jadę do Walcowni, te 5 składów to jakie numery?
                    • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 13:54

> Dzięki jadę do Walcowni, te 5 składów to jakie numery?

Jak chcesz dzisiaj jechać, to do Pleszowa, bo dzisiaj tylko na 21 je złapiesz.
                      Są to:
                      110+510 (obecnie reklama, chyba Ziołopex)
                      116+516 (barwy zakładowe)
                      124+524 (reklama Junkers/Hydrosolar)
                      127+527 (reklama Belmeb)
                      • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 17:13
                        A piąty?
                        • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 19:41

> A piąty?

Nie ma piątego. 119+519 już w krainie wiecznych odjazdów, z tym, że nie
                          zostanie pocięty, bo będzie zabytkiem :-)
                          No i jeszcze Nauka Jazdy.
                          • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 19:43
                            A czy nie 116+516 miał byc zabytkiem?
                            • Gość: ADAŚ Mam pomysł... IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 19:53
                              Te wozy kasowali chyba w takiej kolejności (odkąd ja sięgam pamięcią)

111+511
                              119+519
                              103+509
                              112+512
                              123+523
                              120+520
                              126+526
                              128+528
                              115+515
                              122+514
                              118+518
                              125+525
                              107+507
                              117+517
                              121+521
                              106+506
                              129+529

Obawiam się jednak, że nie jest to do końca prawdą. Aż takiego łba nie ma mam
                              żeby to wszystko pamiętać.
                              Ale patrzcie 17 składów, kurde co by nimi tu obsadzić ? Oj szkoda ich, szkoda
                              I byłoby w sam raz GT6 na "2", "7", "11" i "18".
                              • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 20:11
                                Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Te wozy kasowali chyba w takiej kolejności (odkąd ja sięgam pamięcią)
                                >
                                > 111+511
                                > 119+519
                                > 103+509
                                > 112+512
                                > 123+523
                                > 120+520
                                > 126+526
                                > 128+528
                                > 115+515
                                > 122+514
                                > 118+518
                                > 125+525
                                > 107+507
                                > 117+517
                                > 121+521
                                > 106+506
                                > 129+529
                                >
                                > Obawiam się jednak, że nie jest to do końca prawdą. Aż takiego łba nie ma mam
                                > żeby to wszystko pamiętać.

119+519 została skasowana nie dalej niż miesiąc temu

> Ale patrzcie 17 składów, kurde co by nimi tu obsadzić ? Oj szkoda ich, szkoda
                                > I byłoby w sam raz GT6 na "2", "7", "11" i "18".

Składy to nawet teraz są, tylko nie ma kasy na to, żeby jeździły.
                                • Gość: ADAŚ Mam pomysł... IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 20:13
                                  pavlack napisał:

Składy to nawet teraz są, tylko nie ma kasy na to, żeby jeździły.

Chłopie, ale mnie wkur.... (tzn. nie Ty - to nie do Ciebie, broń Boże), tylko
                                  tym co napisałeś.
                                  Przecież to ku... skandal !!!!!!!!
                                  Ludzie się gniotą, a te "GNIOTY" kasy kurde nie mają. To niech mniejsze pensje
                                  dostają i sami się przesiądą do tramwajów - patałachy.
                                  • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 20:32
                                    Brakuje motorowych? A całe szsregi sie włóczą po ulicach! Kobiety do tramwajów!!
                                  • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:31
                                    Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> pavlack napisał:
                                    >
                                    >
                                    > Składy to nawet teraz są, tylko nie ma kasy na to, żeby jeździły.
                                    >
                                    >
                                    > Chłopie, ale mnie wkur.... (tzn. nie Ty - to nie do Ciebie, broń Boże), tylko
                                    > tym co napisałeś.
                                    > Przecież to ku... skandal !!!!!!!!
                                    > Ludzie się gniotą, a te "GNIOTY" kasy kurde nie mają. To niech mniejsze
                                    pensje
                                    > dostają i sami się przesiądą do tramwajów - patałachy.

Nie w tym rzecz, żeby motorowym pensje obcinać czy coś. Kasy nie daje miasto, i
                                    to do naszych kochanych polityków wybranych w niedawnych wyborach należy się
                                    zgłaszać z pretensjami...
                                    • Gość: ADAŚ Mam pomysł... IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 21:43
                                      pavlack napisał:

> Nie w tym rzecz, żeby motorowym pensje obcinać czy coś. Kasy nie daje miasto,
                                      i
                                      >
                                      > to do naszych kochanych polityków wybranych w niedawnych wyborach należy się
                                      > zgłaszać z pretensjami...

Pavlak - ja nie chcę obcinać pensji biednym kierowcom i motorniczym tylko
                                      właśnie tym patałachom "u góry" i z miasta i MPK.
                                • kuba203 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:10
                                  pavlack napisał:

> 119+519 została skasowana nie dalej niż miesiąc temu

ŻE CO?!?!?!?!?!?! Już go fizycznie skasowali?
                                  • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:28
                                    kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                                    >
                                    > > 119+519 została skasowana nie dalej niż miesiąc temu
                                    >
                                    > ŻE CO?!?!?!?!?!?! Już go fizycznie skasowali?

W sensie skreślony ze stanu, fizycznie nadal istnieje :-) I to on będzie
                                    zabytkiem, 129+529 odjechał do krainy wiecznych odjazdów na początku września,
                                    i chyba już został pocięty.
                                    • kuba203 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:54
                                      pavlack napisał:

> W sensie skreślony ze stanu, fizycznie nadal istnieje :-) I to on będzie
                                      > zabytkiem,

Uffff, wystraszyłeś mnie :)
                            • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 20:10

> A czy nie 116+516 miał byc zabytkiem?

Nie... 119+519 lub 129+529... ale musze to sprawdzić.
    • kuba203 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:13
      Co do imprezy, ja jestem chętny, ale jeśli mam to znowu własnym nazwiskiem
      firmować, to proszę, uczmy się na własnych błędach... Trzeba zacząć załatwiać
      co najmniej miesiąc wcześniej, żeby mieć rezerwę czasu na ewentualne "fochy"
      MPK...
      • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:29
        kuba203 napisał:

> Co do imprezy, ja jestem chętny, ale jeśli mam to znowu własnym nazwiskiem
        > firmować, to proszę, uczmy się na własnych błędach... Trzeba zacząć załatwiać
        > co najmniej miesiąc wcześniej, żeby mieć rezerwę czasu na ewentualne "fochy"
        > MPK...

Spokojnie, spokojnie, to na razie tylko plany, jak dojdzie co do czego to
        będziemy uważać :-)
    • krzysiek111 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:41
      pavlack napisał:

> ... na cykl imprez pt. "Autobusem po Krakowie".
      > Wymyśliłem sobie zachęcony przez mouseta, żeby zorganizować coś takiego. Idea
      > jest prosta - za każdym razem jeździmy innym autobusem po innej części
      > Krakowa. Pierwsza impreza pt. "Ikarusem po Nowej Hucie" mogłaby się odbyć w
      > >
      No dobra, ale jakim IK 260 czy 280 ??

pdr krzysiek
      • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:48
        krzysiek111 napisał:

> pavlack napisał:
        >
        > > ... na cykl imprez pt. "Autobusem po Krakowie".
        > > Wymyśliłem sobie zachęcony przez mouseta, żeby zorganizować coś takiego. I
        > dea
        > > jest prosta - za każdym razem jeździmy innym autobusem po innej części
        > > Krakowa. Pierwsza impreza pt. "Ikarusem po Nowej Hucie" mogłaby się odbyć
        > w
        > > >
        > No dobra, ale jakim IK 260 czy 280 ??
        >

A skąd weźmiesz IK 260? No chyba, że Muzeum na Wawrzyńca wypożycza, ale nie
        wiem czy to co oni tam mają to w ogóle jeździ...
        • kuba203 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 21:58
          pavlack napisał:

> A skąd weźmiesz IK 260? No chyba, że Muzeum na Wawrzyńca wypożycza, ale nie
          > wiem czy to co oni tam mają to w ogóle jeździ...

Gdyby dobrze poszukać, to przypuszczam, że nie byłoby problemu z
          wykombinowaniem jakiegoś, oczywiście nie w MPK, ale prawdopodobnie w Krakowie
          by się jakiś znalazł :)
          A jeśli chcecie Jelcza M11, to MPK nadal ma jednego, ostatnio widziałem go na
          813 :) Nie ma już co prawda numerów, ale stoi w zajezdni na Woli i jak widać
          ciągle jeździ :)
          • pavlack Re: Mam pomysł... 01.12.02, 22:11
            kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
            >
            > > A skąd weźmiesz IK 260? No chyba, że Muzeum na Wawrzyńca wypożycza, ale ni
            > e
            > > wiem czy to co oni tam mają to w ogóle jeździ...
            >
            > Gdyby dobrze poszukać, to przypuszczam, że nie byłoby problemu z
            > wykombinowaniem jakiegoś, oczywiście nie w MPK, ale prawdopodobnie w Krakowie
            > by się jakiś znalazł :)

Na pewno jednego ma Muzeum Inżynierii Miejskiej. Podobno jakieś resztki się
            także w Płaszowie uchowały, ale wątpię, żeby to było zdolne do jazdy...

> A jeśli chcecie Jelcza M11, to MPK nadal ma jednego, ostatnio widziałem go na
            > 813 :) Nie ma już co prawda numerów, ale stoi w zajezdni na Woli i jak widać
            > ciągle jeździ :)

Co to za linia 813??? :-)
            • kuba203 Re: Mam pomysł... 01.12.02, 22:25
              pavlack napisał:

> Na pewno jednego ma Muzeum Inżynierii Miejskiej. Podobno jakieś resztki się
              > także w Płaszowie uchowały, ale wątpię, żeby to było zdolne do jazdy...

Z tymi w Płaszowie to chyba plotka, bo nie stwierdziłem żadnego jak był dzień
              otwarty w kwietniu, a obejrzeliśmy całą zajezdnię dość dokładnie :)
              A ten w MIMKu, to gdzie go trzymają?

> Co to za linia 813??? :-)

Pracownicza :)
              W nocy jeździ dużo takich linii, które odwożą kierowców i motorniczych do domów
              z zajezdni, oraz nad ranem wiozą ich do pracy :) Nie powiem Ci, gdzie która
              jeździ, bo ich trasy nie są ogólnodostępne, w każdym razie tego 813 widziałem
              na Halszki ok północy :)
              Gdybyś kiedyś miał okazję zajrzeć na pętlę w Łagiewnikach tak gdzieś niedługo
              przed północą, to byś się zdziwił, ile busów tam stoi, same osiemsetki :)
              • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 01.12.02, 22:46
                to ciekawe z tym 813, dawniej jak obserwowałem z okna na Piaskach to od 1 -ej
                jeździły melony rozwożąc kierowców i zabierając poranne zmiany, może ciotka
                zdradzi trasy 800-ek, albo niech MPK założy dział hobby@mpk.krakow.pl
                A ikar 260 jeździ na 609 pryywatny
                • yzb Re: Mam pomysł... 02.12.02, 00:10

> to ciekawe z tym 813, dawniej jak obserwowałem z okna na Piaskach to od 1 -
                  ej
                  > jeździły melony rozwożąc kierowców i zabierając poranne zmiany, może ciotka
                  > zdradzi trasy 800-ek, albo niech MPK założy dział hobby@mpk.krakow.pl
                  > A ikar 260 jeździ na 609 pryywatny

No i na 609 tez L11 jezdzi, jak tu chyba Kuba mowil.
                  A jezeli chcecie miec klientow na impreze to zrobcie ja M11!!! Przynajmniej
                  dwoch macie pewnych, jak nie wiecej :) Nie wiecie moze czy istnieje jeszcze
                  moj ulubiony M11, ten z taka baaaaaardzo gruba drewniana dzwignia biegow?
                  • kuba203 Re: Mam pomysł... 02.12.02, 07:38
                    yzb napisał:

> A jezeli chcecie miec klientow na impreze to zrobcie ja M11!!! Przynajmniej
                    > dwoch macie pewnych, jak nie wiecej :)

Tjaaaa, to już coś ;)

> Nie wiecie moze czy istnieje jeszcze
                    > moj ulubiony M11, ten z taka baaaaaardzo gruba drewniana dzwignia biegow?

Zapewne istnieje, ale gdzie jest, to trudno stwierdzić :)
              • pavlack Re: Mam pomysł... 02.12.02, 14:37
                kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                >
                > > Na pewno jednego ma Muzeum Inżynierii Miejskiej. Podobno jakieś resztki si
                > ę
                > > także w Płaszowie uchowały, ale wątpię, żeby to było zdolne do jazdy...
                >
                > Z tymi w Płaszowie to chyba plotka, bo nie stwierdziłem żadnego jak był dzień
                > otwarty w kwietniu, a obejrzeliśmy całą zajezdnię dość dokładnie :)

No może... nie wiem czy to prawda :-)

> A ten w MIMKu, to gdzie go trzymają?

W tych garażach naprzeciwko głównej hali zajezdni (po przeciwnej stronie ulicy,
                tam gdzie jest tor gokartowy)

>
                > > Co to za linia 813??? :-)
                >
                > Pracownicza :)
                > W nocy jeździ dużo takich linii, które odwożą kierowców i motorniczych do
                domów
                >
                > z zajezdni, oraz nad ranem wiozą ich do pracy :) Nie powiem Ci, gdzie która
                > jeździ, bo ich trasy nie są ogólnodostępne, w każdym razie tego 813 widziałem
                > na Halszki ok północy :)

Aha, no tak, nie pomyślałem :-)

> Gdybyś kiedyś miał okazję zajrzeć na pętlę w Łagiewnikach tak gdzieś niedługo
                > przed północą, to byś się zdziwił, ile busów tam stoi, same osiemsetki :)

Robimy kiedyś wyprawę? :-)
        • krzysiek111 Re: Mam pomysł... 02.12.02, 21:40
          pavlack napisał:

> krzysiek111 napisał:
          >
          > > pavlack napisał:
          > >
          > > > ... na cykl imprez pt. "Autobusem po Krakowie".
          > > > Wymyśliłem sobie zachęcony przez mouseta, żeby zorganizować coś takie
          > go. I
          > > dea
          > > > jest prosta - za każdym razem jeździmy innym autobusem po innej częśc
          > i
          > > > Krakowa. Pierwsza impreza pt. "Ikarusem po Nowej Hucie" mogłaby się o
          > dbyć
          > > w
          > > > >
          > > No dobra, ale jakim IK 260 czy 280 ??
          > >
          >
          > A skąd weźmiesz IK 260? No chyba, że Muzeum na Wawrzyńca wypożycza, ale nie
          > wiem czy to co oni tam mają to w ogóle jeździ...
          >
          >
          musze wlac w Ciebie troche optymizmu. Jest MPK-wski IK260 #PH118 lub 138,
          niepamietam, ktory zostal zachowany jako muzelany i jak najbardziej sprawny.
          Slyszalem ze tylko ............. skonczyla mu sie rejestracja ale tego nie wiem
          na 100%.

Krzysiek
          • pavlack Re: Mam pomysł... 02.12.02, 21:49
            krzysiek111 napisał:

> musze wlac w Ciebie troche optymizmu. Jest MPK-wski IK260 #PH118 lub 138,
            > niepamietam, ktory zostal zachowany jako muzelany i jak najbardziej sprawny.
            > Slyszalem ze tylko ............. skonczyla mu sie rejestracja ale tego nie
            wiem
            >
            > na 100%.

O! To postaram się wysmażyć jakieś pismeko do MPK czy coś w tym stylu :-)
            Wiecie, "zwracamy się z uprzejmą prośbą bla bla bla o wypożyczenie Ikarusa 260
            bla bla bla w celu organizacji przejazdu dla miłośników bla bla bla" :-)
            Jeszcze się tam wstawi prośbę o dofinansowanie imprezy i będzie lux :-)
    • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 02.12.02, 07:27
      No to druga imprezka: M11 po Podgórzu
      • pavlack Re: Mam pomysł... 02.12.02, 14:35

> No to druga imprezka: M11 po Podgórzu

Jeśli jego się da w ogóle wynająć... w co wątpię, chyba, że miałbyś jakichś
        znajomych w Zajezdni Wola Duchacka.
        • Gość: mouset Re: Mam pomysł... IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 02.12.02, 17:23
          Mam znajomego kierowcę z Woli, spytam
          • pavlack Re: Mam pomysł... 02.12.02, 20:26

> Mam znajomego kierowcę z Woli, spytam

OK :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka