Dodaj do ulubionych

Praga zmiany?

09.05.06, 21:32
Czy Novo-mar kontaktowal sie z Wami w sprawie zmian jakie chcielisci
wprowadzic do pierwotnego projektu mieszknia (zmiany scianek dzialowych-
głownie). Ostrzezono mnie ze takie wnioski trzeba zglaszac najpozniej do
konca grudnia 2005- zrobilem to w terminie i cisza. Pan inz. co kolejny
telefon prosi mnie o kontak za 2tyg.,jest to o tyle istotne ze znajomej w
Barcelonie przez pomylke zlikwidowali wszystkie drzwi wewenetrzne.
Obserwuj wątek
    • yaroyaro Re: Praga zmiany? 10.05.06, 00:20
      hmm no właśnie, też zgłosiliśmy zmiany i nie wiem czy to dotarło do świadomości
      wykonawcy. tym bardziej, że zgłosiliśmy też poprawkę do zmian i to mógł być
      cios poniżej pasa ;)
      pożyjemy zobaczymy.
    • agacu Re: Praga zmiany? 10.05.06, 12:37
      może ktos będzie widział - czy na zgłoszenie zmian dotyczących kaloryferów juz
      jest za późno?
      • czy.ja.wiem Re: Praga zmiany? 10.05.06, 12:48
        Chyba nie - ja to zrobilem klika tygodni temu zadzwon najlepiej do NM.Czy
        poprosiliscie w biurze o potwierdzenie na kopii przyjecia zmian - mi to
        poradzono bo ponoc maja tendecje do zaginiec?
        • czy.ja.wiem Re: Praga zmiany? 26.05.06, 20:36
          Czy ktos juz odebral z NM projekt ze zmianami, bo ja w zeszlym tygodniu i po
          wizycie na Klimeckiego i paru fajnych radach od pani architekta wnetrz
          wprowadzil bym kilka dodatkowych zmian - ciekawe czy mozna?Czy mozna zamowic
          wewnetrzny parapet ktory nie bedzie szerszy niz wneka na okno?
          • agacu Re: Praga zmiany? 29.05.06, 10:41
            cieszę się, ze odezwał się ktoś, kto był na Klimeckiego na targach, mnie się
            nie udalo dotrzeć. Jeśli można, to ładnie proszę o namiary na tego architekta,
            sama własnie szukam jakiegoś :)
            • czy.ja.wiem Re: Praga zmiany? 13.06.06, 21:21
              Wiecej informacji o paniach pod www.kkat.pl. Wlasciwie tylko spotkanie z nimi
              bylo wartosciowe reszta nie warta nawet stukania w klawisze. Bardzo fajne
              pomysly, duzo do wykorzystania, nawet rysunki na planie mieszkania etc. szczeze
              polecam, byly oblegane caly czas.
          • vmx Re: Praga zmiany? 13.06.06, 22:15
            ja to proponuje zapozanc sie z projektem instalacji elektrycznej
            tak dla wlasnego dobra i zdrowia. jak wieszalem szafki w kuchni
            w barcelonie, to kable od gniazdka do gniazkda szly lukiem,
            a ka glupi myslalem, ze pojda do puszki i w bok, albo w ostatecznosci
            od razu w bok. kilka probnych odwiertow, jedna zdarta izolacja i wreszcie
            finalnie szafki zawisly 15cm wyzej niz bylo zaplanowane. nie mialem juz
            sily jebac sie z NM, bo normalnie bym za jaja powiesil tych specjalistow
            co kable kladli. zreszta jeszcze sie dowiem od znajomego czy przypadkiem
            kable nie powinny isc po katach prostych podlug jakiejs polskiej normy.
            jak tak, to bedzie wojna z deweloperem...
            • nicor Re: Praga zmiany? 27.06.06, 23:16
              Ha my robiliśmy zmiany w Barcelonie. O mój boże droga przez mękę.
              Dostarczyliśmy gotowy projekt zrobiony przez naszego projektanta. A NM oddał to
              do Studia b2 które opracowywuje dla nich projekty. I jakaś siksa zaraz po
              studiach ponanosiła nam takie zmiany że gdyby nie nasza przytomność i
              sprawdzanie ich na każdym kroku to mielibyśmy piękne kwiatki. A dokładniej:
              1. Zmieniła nam ubikacje na inną ścianę bo w naszym miejscu jej nie pasowała.
              2. Zlew przeniosła też w inne miejsce.
              3. Zwiększyła łazienkę o 20 cm po szerokości ..............a przedpokój
              zmniejszyła!
              Takich innych drobnych zmian był wiele typu kaloryfery nie w tym miejscu itp.
              PILNUJCIE ICH i jak dostaniecie po poprawie plany do podpisania to sprawdzajcie
              skalę i dokładnie wymiar po wymiarze!!!! Bo się potem zdziwicie.
              Podrawiam;-)
              • czy.ja.wiem Co myslicie na temat Aten??? 14.07.06, 22:09
                mimo ze kupilem mieszkanie w Pradze to troche sie zastanawiam nad ciagiem
                dalszym.A do tego przed OE zastanawialem sie nad Salwatorem na Bobrzynskiego -
                chyba jednak anioł stroz czuwal:)
              • yaroyaro Re: Praga zmiany? 15.07.06, 00:18
                hehehe, dobre; to wszystko wina architektów, znowu robią wszystkim na złość

wyjasnie tylko niezorientowanej, bo mniej wiecej wiem jak to wyglada, chociaz
                zastrzegam, ze nie znam tego konkretnego przypadku, ale:
                1.taki projekt zmian jest konsultowany z projektantami branżowymi i oni często
                nie zgadzają się na inne umiejscowienie np. kibla - to z powodu norm i
                odpowiedzialności za to co podpisują, bo każdą zmianę muszą podpisać.
                2.są pewne normy, które mówią o zasadach projektowania sprzętów w łazince i
                główny projektant MUSI je odpowiednio umiejscowić. Dlatego też często, choćby
                chciał, to nie może spełnić życzenia.
                3. tak samo sprawa ma się z minimalnymi szerokościami pomieszczeń.
                Piszę ogólnie jak jest.
                Różnica pomiędzy waszym projektantem a tym od Studia b2 jest taka, że "siksa po
                studiach" jest zobowiązana do przestrzegania przepisów i norm, a wasz
                projektant może na wasze życzenie w waszym mieszkaniu zrobić wszystko.

pozdrawiam!
                • rybkavielorybka Re: Praga zmiany? 15.07.06, 08:46
                  bzdura,bzdura,bzdura.Taks ie sklada drogi kolego ze jestem jedna z tych siks po
                  studiach i powiem ci ze kazda sikse po studiach obowiazuja przepisy i obojetnie
                  czy wychodza ze studia B2 czy ode mnie jako prywatnej osoby.Istnieje cos takiego
                  jak etyka zawodowa, profesjonalizm etc.Poza tym pewnych rzeczy zrobic nie mozna
                  ze wzgledow bezpieczenstwa i kazdy architekt o tym wie.Co do usytuowania kibelka
                  czy umywaliki to w 95 % przypadkow da sie zrobic wg. zyczenia ale przy scianach
                  mamy juz maly klopot....wentylowanie pomieszczenia, odpowiednia ilosc swiatla i
                  odpowiednie minimalne wielkosci poszczegolnych pomieszczen nieco ograniczaja
                  pole do popisu.pozdrawiam
                  • yaroyaro Re: Praga zmiany? 15.07.06, 17:27
                    no właśnie to napisałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka