Gość: Janek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 22:45 Norwidami nie bedziemy ale moze, moze cos sie zrodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m. Re: trzeba podniesc poziom wiersze patriotyczne p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:08 no i jakoś brak wierszy ale możesz liczyć na obelgi, Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: trzeba podniesc poziom wiersze patriotyczne p 25.06.06, 00:27 Krzysztof kamil Baczyński Do Pana Józefa w dniu imienin I942 roku To nic, że łzy narodu, że Niemcy i grypa, że rak, że głód, że wojna, że kompleks Edypa, że lęk, że narzekanie, że pomór i getto, i że chodzimy z pustą jak dziura kalettą, że meble połamane i szyby wybite i że koniec tej wolny jest snem albo mitem. Że zimno jak cholera, że diabli nadali. Że "w gruzy" i że wszystko śród nóg się nam wali, i że przeklęta ziemia i przeklęte miasto, i w chlebie, że trociny lub piasek - nie ciasto, i że bułka kosztuje dwa złote pięćdziesiąt, i że pieniądze mają łotry i obwiesie, że kradną i zabiorą wszystko do ostatka, że życie jest jak rebus albo jak zagadka. To wszystko nic, sąsiedzie dobry. Wojna krótko potrwa, jakieś sześćdziesiąt latek, i cichutko, nim się człowiek obejrzy, będziemy w ojczyźnie, w nowych spodniach, w krawacie i czystej bieliźnie żeby tak rzec - prawdziwi już obywatele, nadęci, uśmiechnięci, chodzący w niedzielę do kina i Zachęty, oglądać obrazy, nie klnący od cholery i jedzący zrazy z kaszą i sztuką mięsa z chrzanem i do tego jakiś kompot prawdziwy albo wędzonego węgorza. Tak to będzie. I Sikorski będzie, pepesowcy, endecy, poeci i wszędzie znów się żydzi rozplenią i znów stwierdzą ludzie, że wszystko było przez nich i że żydzi w brudzie rozsiewają miazmaty i że trzeba szyby i sklepy im rozwalić i zęby im wybić. I będzie sejm i senat, i nowe obozy koncentracyjne, i ci na obroży, i ci, co ją trzymają, i będą kolonie, będą mądrzy i głupi, zdolni i gamonie, będą książki, cenzura, będą grafomani i po ulicach będą brodzili pijani. W urzędach będą siedzieć sami naczelnicy i będzie raz na dobę noc z żółtym księżycem, i będą policjanci, będą konfidenci, propaganda, złe drogi. 0. Wy wszyscy święci. Wszystko będzie i martwić się właśnie dlatego nie należy, nie ustać w wysiłku i biegu, i w ogóle. Więc pozwolisz, mój panie sąsiedzie, że Ci dłoń dziś uścisnę i pocieszę w biedzie, I życzymy Ci dzisiaj wszystkiego dobrego - na teraz: dużo kaszy i chleba białego (w którym nie ma opiłek z miedzi oraz pluskiew), żeby Ci dziecko duże wyrosło i tłuste, żeby Ci zamiast kwiatów, w doniczkach wykwitły ogromna kiełbasa i chleb z masłem żytni i żeby Niemców, diabli w przyspieszonym tempie wzięli, i wtedy miły czym możesz, to tem pierz wroga wstrętnego. A kiedy już moce piekielne ich wyniosą i przetrzemy oczy, to życzymy posady za tysiąc miesięcznie i dziesięciu pokojów meblowanych wdzięcznie, małej fabryczki drobiu i rent kilkanaście, ogromnego omletu na najczystszym maśle. Zdrowia i stu lat życia Tobie i Rodzinie i niech Ci ten byt ziemski jak sielanka minie. I całujemy Ciebie wreszcie na ostatku podpisani poniżej dn.9.III.A.D.1942 Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re:Nowożytny Wieszcz!! 25.06.06, 11:39 Zwracam uwagę na poniższy fragment wiersza K.K.Baczyńskiego ile z jego proroctwa się sprawdziło i to szybko!!!!!!Ów tekst:..... Tak to będzie. I Sikorski będzie, pepesowcy, endecy, poeci i wszędzie > znów się żydzi rozplenią i znów stwierdzą ludzie, > że wszystko było przez nich i że żydzi w brudzie > rozsiewają miazmaty i że trzeba szyby > i sklepy im rozwalić i zęby im wybić. > I będzie sejm i senat, i nowe obozy > koncentracyjne, i ci na obroży, Odpowiedz Link Zgłoś
j_accuse Campo di Fiori 25.06.06, 00:50 W Rzymie na Campo di Fiori (..) Tu na tym właśnie placu Spalono Giordana Bruna Kat płomień stosu zażegnął W kole ciekawej gawiedzi. A ledwo płomień przygasnął, Znów pełne były tawerny, Kosze oliwek i cytryn Nieśli przekupnie na głowach Wspomniałem Campo di Fiori W Warszawie przy karuzeli, W pogodny wieczór wiosenny, Przy dźwiękach skocznej muzyki, Salwy za murem getta Głuszna skoczna melodia I wzlatywały pary Wysoko w pogodne niebo. (...) Morał ktoś może wyczyta, Że lud warszawski czy rzymski Handluje,bawi się,kocha Mijając męczeńskie stosy. Inny ktoś morał wyczyta O rzeczy ludzkich mijaniu, O zapomnieniu,co rośnie, Nim jescze płomień przygasnął (...) Czesław Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: &POD Ragazzo da Napoli IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.06.06, 13:10 Ragazza da Provinzia Ragazzo da Napoli zajechał mirafiori Na sam trotuar wjechał kołami Nosem prezent poczułaś, już taka jesteś czuła Że pomyślałaś o nim - Bel ami On ciemny był na twarzy, a prezent ci się marzył Za dziesięć centów torba w Peweksie Ty miałaś cztery złote, on proponował hotel I nie musiałaś zameldować się Ty z nim poszłaś w ciemno, damo bez matury Koza ma prezencję lepszą niźli ty Czemu smutną minę masz i wzrok ponury Ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi On miał w kieszeni paszport, sprawdziłaś, a więc znasz to Lecz on nie sprawdził, ile ty masz lat On mówił "Bella blonda", a popatrz, jak wyglądasz Te włosy masz jak len, co w błoto wpadł Jak w oczy spojrzysz teraz swojego prezentera Co dyskotekę robi i ma styl Straciłaś fatyganta, chciał kupić ci trabanta Czy warto było za tych parę chwil Twój ragazzo Forda Capri ci nie kupi Buonanotte pewnie też nie powie ci Jeszcze wierzysz, że dla ciebie śpiewa Drupi ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi Poznałaś Europę, więc nie mów do mnie "kotek" Ja nie wiem, co Volkswagen, a co Ford Nie jestem tak bogaty, nie wezmę cię do chaty I przestań mnie nazywać "My sweet lord" Ty nie będziesz moją Julią Capuletti Inny wszak, niż ja, Romeo ci się śnił W żadnym calu nie wyglądam jak spaghetti Ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi Gdy ci pizzę stawiał, rzekł "Prego mangiare" To pamiętać będziesz po kres swoich dni Tęskniąc za nim jak złotówka za dolarem Ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? ale czyj patriotyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 08:40 weź pod uwagę też tutejszoforumowych wnuków KPP np: www.wgr.friko.pl/broniewski11.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja wnuczka Re: ale czyj patriotyzm IP: 212.87.244.* 25.06.06, 10:41 Dziadku czemu spaliłeś swoją teczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: ale czyj patriotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 18:35 dzieki piekne czekamy na wiecej Odpowiedz Link Zgłoś