05.07.06, 13:37
Jestem mieszkańcem Szczecina i chciałbym poznać opinie na temat tego miasta
od mieszkańców innych miast. Nie jest to żaden test, ani badanie, poprostu z
czystej ludzkiej ciekawości. Własne przemyslenia, pozytywne, negatywne. Jesli
ktoś chciałby zobaczyć Szczecin a nie wybiera sie tam to zapraszam do galerii
zdjęć L www.szczecin.e9.pl/gal.htm diekuje i pozdrawiam cały Kraków!
Obserwuj wątek
    • mrug Re: Szczecin 05.07.06, 13:40
      W życiu nie byłem.
    • Gość: Lubelski Re: Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:46
      Hej, jestem z Lublina i chcę cię pozdrowić. Dawno temu, jeszcze za PRL-u
      pojechałem ze starszym ode mnie o dziesięć lat bratem kierowcą ciężarówką Star
      do Szczecina i czekałem cały dzień pod urzędem celnym na przeładunek kartonów
      duńskich, no więc postanowiłem zrobić przerwę i pojechać do miasta - to
      przerażające jak zostało potraktowane przez II wojnę światową.
      Wypiłem piwo pod Bramą Portową (przed wojną nazywała się berlińska), nawet
      poszedłem do Muzeum w Zamku Książąt Pomorskich nad Odrą. Przyznam osobiście, że
      ta obecna "odbudowa" Starego Miasta to jedna pomyłka - te budynki na Rynku są z
      gotowych elementów z fabryki domów... Szkoda że dzisiaj nie umie się tak pięknie
      odbudowywać Starych Miast jak to uczyniono ze stolicą Warszawą czy Długim
      Targiem w Gdańsku.

PS:Wątpliwe żebyś dostał od Krakowa jakąś odpowiedź - bo typowy Krakus za swoją
      "stolicę Polski" się nie rusza i całą Polskę ma głęboko gdzieś, nawet Wrocław mu
      solą w oku stoi.
      • Gość: szczecinianin Re: Szczecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:56
        hehe, to miłe że ktoś tak dobrze wspomina pobyt w szczecinie mimo że musiał
        cały dzień czekać na rozładunek.... odbudowa starego miasta to rzeczywiście
        porażka, ale dobrze że wogóle jest skoro wcześniej było tam puste pole i
        śmieci. Pozdrawiam raz jeszcze, dzieki.
        • Gość: Lubelski Re: Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:00
          A powiedz mi, czy nie mam racji z tą pogardą? Zapomniałem jeszcze dodać że na
          moją chęć eskapady na miasto mój brat na mnie nawrzeszczał że to szalony pomysł,
          że Szczecin jest paskudny i bardzo niebezpieczny. Czy to prawda (rosyjski
          marynarz rozbity o wiatę przystanku)? Myślę że mniej jest kiboli niż w Krakowie
          - zresztą jak gdziekolwiek w Polsce (w zeszłym tylko roku w samym
          królewsko-cesarskim mieście Krakow kibice zadźgali na ulicy 15 Bogu ducha
          winnych przypadkowych przechodniów)
          • marek.czapkiewicz Re: Szczecin 05.07.06, 14:02
            to prawda, wtedy, podkreslam, wtedy był paskudny i było niezwykle
            niebezpiecznie. Teraz to sie wszytsko zmieniło i jest bezpiecznie. Zaraz po
            wojnie nie można było wyjść wieczorem na spacer bo była możliwość że sie nie
            wróci do domu... tak mi opowiadała babcia.
      • jadzka42 Re: Szczecin - klamiesz 05.07.06, 13:59

za PRL-u piwa nie bylo
        • marek.czapkiewicz Re: Szczecin - klamiesz 05.07.06, 14:00
          w sumie to co było nie można nazwać piwem ale teraz jest Bosman....
          • Gość: Lubelski Wtedy to był Pilsner Urquell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:04
            Coś co bez wątpienia można nazwać piwem. Dziecko, co ty o Peerelu wiesz! Ludzie
            chodzili na piwo, spotykali się w parku a nie nabawiali się autyzmu przed kompem.
          • mrug Bosman jest szczeciński? 05.07.06, 14:04
            Zawsze to leją na festiwalu szant w krakowie.
            Hmmm...taki trochę sikacz...;)
            • Gość: Lubelski A gdzie byłeś w życiu poza krakowem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:43
              ?
              • mrug Re: A gdzie byłeś w życiu poza krakowem? 05.07.06, 16:03
                W wielu miejscach.
                Nawet w Niepołomicach raz byłem!
                • zielonki Re: Ryzykowne wycieczki! 05.07.06, 16:06
                  Przecież tam jest puszcza i knieje!
                  • mrug To już nawet nie będę mówić... 05.07.06, 16:08
                    ...że Zielonki zwiedziłem.
                    A tam bez kozika to strach się zapuszczać!
                    • zielonki Re: To już nawet nie będę mówić... 05.07.06, 16:09
                      My to nazywamy sąsiedzkim czuwaniem!
                      Działa jak widać.
        • Gość: Lubelski Coś takiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:02
          Yntelygentka.
    • peteen wątek o Szczecinie... 05.07.06, 13:49
      takiej niemal treści pojawił sie tu po raz pierwszy jeszcze w 2002 roku
      to były czasy...
      chlip

ps. dla mnie, niestety, tylko Szczecin Dąbie - ale może kiedyś...
      • zielonki Re: byłem ze trzy razy 05.07.06, 14:50
        Byłem ze trzy razy, ale w Szczucinie. Tam bram nie było tylko stare synagogi.
        Też zniszczone.
        • Gość: Lubelski Widać że nie byłeś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:53
          Bo symobolem Szczecina są Brama Portowa i ta druga a nie jakieś synagogi.
          • zielonki Re: Widać że nie byłeś na lekcji 05.07.06, 14:54
            Czytaj sobie na głos.
            To pomaga w zrozumieniu.
          • Gość: szczecinianin Re: Widać że nie byłeś. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 15:39
            Symbolem Szczecina sa Wały Chrobrego. Jeśli chodzi o bramy to jest Brama
            Portowa i Brama Królewska.
    • Gość: Bogdan. Re: Szczecin IP: *.studby.uio.no 05.07.06, 19:35
      Czesc! Mieszkam (50/50 z Oslo) w Krakowie ale urodzilem sie w Szczecinie. Tam
      mieszka moja babcia no i cala rodzinka od strony mamy. Bywam w Szczecinie 2-3
      razy w roku, glownie w drodze do Krakowa z Oslo gdzie teraz mieszkam. Szczecin
      jest straszny, zero inwestycji, bieda ( jest wszedzie ) ale tam w naprawde
      duzej skali, strasznie zaniedbane, dziurawe miasto. Komunikacja w strasznym
      stanie. Dworzec Gl okropnosc (ale tak maja wszystkie dworce w PL)
      • Gość: Lubelski Co za zarozumialstwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 19:48
        Uważam że powinieneś być mniej obraźliwy dla Szczecinian w twoich wypowiedziach.
        • Gość: H56 Szczecin to piękne miasto IP: 195.150.112.* 05.07.06, 23:41
          jego przekleństwem jest magazynier z działek który uwstecznia miasto w rozwoju.

• Gość: Lubelski To Kraków jest straszny. A Szczetek jest super! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 21:51
        I ludzie są fajni w Szczecinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka