Gość: Zenn Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.chello.pl 02.08.06, 11:19 Zabrać tą kupe złomu z krakowskiego rynku !!! Frajer będzie jeszcze dyktować gdzie jego wypociny mają stać a gdzie nie. Ja proponuje barycz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:28 Gość portalu: krakus napisał(a): >Nikt z krakowian nie chce tego paskudztwa w Krakowie A wypraszam sobie, ja sobie życzę więcej tak dobrej sztuki w moim mieście. I proszę nie pyszczyć za mnie! Bo tego właśnie sobie nie życzę! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel apel do Pana Motoraja...i do Was drodzy internauci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:24 Pan Mitoraj jest jednym z najbardziej znanych i uznawanych polskich twórców na świecie. Ponadto wydaje się iż nie jest konieczna wielka wrazliwość by dostrzec w rzeżbie Eros Bendatto coś więcej niż kupe złomu. Więcej nalezy docenić, że taka twórczość znajduje zwoje odzwierciedlenie w przestrzeni publicznej Krakowa. Bo przykładów tej klasy dzieł rzeżbiarskich w Krakowie jest niewiele. Szkoda, iż Pan Mitoraj niechętnie przyjmuje propozycję umieszczenia rzeźby na nowo powstającym Placu Dworcowym im Jana Nowak Jeziorańskiego. Plac w zamierzeniu wizytówka miasta i pierwsze miejsce dla wielu odwiedzających stanie się nową wartością w przestrzeni architektonicznej miasta. I bynajmniej nie dlatego, że jedną z jego pierezei będzie tworzyć Galeria Krakowska. Otóż fakt, iż z Plcu Dworcowego równie blisko będzie na Rynek jak i do centrum handlowego oraz bliskość starego dworca z jego nową funkcjoą sprawią, iż istnieje nadzieja, że miejsce to będzie niejaką alternatywą dla Rynku, nowym, charakterystycznym punktem spotkań, których poza Rynkiem w Krakowie brakuje, stąd czasami mówi się o klaustrofobiczności Krakowa. I ta przestrzeń może dzięki rzeżbie Pana Mitoraja od samego swego początku zyskać cenny wyróżnik w postaci rzeźby Erossa. Pnadto wydaje się, iż z punktu widzenia rzeźbiarza powinna być to nie lada gratka ponieważ, rzeźba zdominuje plac , nada mu rys i klimat dzieła Mitoraja, nowy kompleks może być wizualnie odbierany przez pryzmat rzeźby Erossa. Zatem może się stać to o co wielu w sztuce zabiega, o dialog między sztuką a przestrzenią publiczną, o wytworzenie nowej wartości na miejscu dotąd szpetnym i niewykorzystanym a mogącym w przyszłości pełnić funkcję jednego z reprezentacyjnych placów Krakowa. Poza tym nie widzę w Krakowie drugiego tak eksponowanego miejsca na rzeźbe tej klasy. Mały Rynek jest za Mały i za mało ważny, brak mu tej przestrzeni koniecznej dla Erosa. Mały Reynek jest już sformatowany a dzieło Mitoraja może tam zostać przygaszone przez otoczenie w przeciwieństwie do Plcu Dworcowego, gdzie Eros Bewndato mógły niepodzielnie panować ku uciesze nas wszystkich... Szanowny Panie Igorze wydaje mi się, iż jest to dobre rozwiązanie-Plac Dworcowy-zarówno dla Erosa, Pana, Placu i Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna Re: apel do Pana Motoraja...i do Was drodzy inter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:50 Od początku byłam za tym, by był to Plac Dworcowy - nowoczesna architektura Galerii Krakowskiej, w tle stary Dworzec... I nowoczesna rzeźba, wykorzystująca "antyczne" motywy... Która może być maksymalnie wyeksponowana... Mam jakieś dziwne wrażenie że p. Mitoraj cierpi na swoistą megalomanię - TYLKO Rynek :P Gdzie jego rzeźby praktycznie nikt nie zauważa... Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Re: apel do Pana Motoraja...i do Was drodzy inter 04.08.06, 12:05 nie zauważa? To kto tyle wypisuje bzdur? Biedny Kraków z "nowymi krakowianinami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filety Re: apel do Pana Motoraja...i do Was drodzy inter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:23 ale wazeliniarz..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:57 Pan Mitoraj widzę strasznie dwulicowy!!! "Moje rzeźby nie będą stać w miejscach komercyjnych" A w Poznaniu w Starym Browarze to niby co stoi?!!!! W samym środku najbardziej komercyjnego centrum handlowego miasta. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandalista Józek na Dworzec, postawić pionowo a środku zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:09 kiosk z gazetami albo hot-dogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: na Dworzec, postawić pionowo a środku zrobić IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:09 na hot-dogi to bardziej nadaje się rzeźba penisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.samm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:10 Mam dla ciebie dobrą radę. Raczej nie chwal się swoim gustem - dobrze n atym wyjdziesz. A rzeźba , tak dla twojej informacji, jest bardzo dobra. Jak ci się nie podoba, to idź pod Adasia i wpatruj się w niego - to zdaje się twój poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Mickiewicz wiecej znaczy 05.09.06, 02:55 > Jak ci się nie podoba, > to idź pod Adasia i wpatruj się w niego - to zdaje się twój poziom. O panu Mitoraju prawie nikt by nie slyszal jesli by sie nie wepchnal na Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
seraphim do zyrafy!!! 02.08.06, 12:42 Jezeli to kuriozalne dzielo juz koniecznie musi zostac w Krakowie, to proponuje inna lokalizacje: przy drodze z Rzaski do Bolechowic na jednej z posesji stoi naturalnej wilkosci zyrafa, a obok wiatrak holenderski. Wydaje sie, ze Eros Mitoraja w takim otoczeniu juz niewiele moglby zepsuc. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: do zyrafy!!! 02.08.06, 13:19 rzeźba Mitoraja na pewno nie jest paskudna :-) ale nie pasuje do Rynku po prostu. gorzej, o wiele GORZEJ, jeśli prezydent weźmie sobie do serca radę Mitoraja w sprawie rzeźby Dźwigaja. przecież to on jest autorem słynnego Piora Skargi, stojącego na placu Marii Magdaleny.... AAAAAAA!!!!!!....... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Rozwiązanie idealne. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:12 Jak się nie da przestawić rzeźby z rynku na plac przed dworcem to może plac przenieść na rynek, a rynek przed dworzec?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.elisa-laajakaista.fi 02.08.06, 14:02 A właściwie to on ją podarował czy nie? Bo jeśli ma w jej sprawie jeszcze coś do powiedzenia to nie jest to podarunek. A najlepiej niech ją zabiera z powrotem. Po co nam takie paskudztwo? Znalazł się "Wielki" I. Mitoraj. Tak wielki, że przd aferą z Erosem mało kto o nim słyszał, poza ludźmi zawodowo związanymi ze sztuką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 zabierzcie ten syfiasty zlom IP: 87.244.67.* 02.08.06, 14:07 na przetopienie MITORAJ WON Z RYNKU Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: zabierzcie ten syfiasty zlom 02.08.06, 14:27 nie sądziłam, że karki też występują na tym forum... nie przesadzasz ze sterydami? może lepiej ucz się, zamiast pisać na forum? poprawka już niedługo a nie wiadomo, czy Twój Ukochany Minister ogłosi w przyszłym roku amnestię dla nieuków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 pola - zamiast wycieczek IP: 87.244.67.* 02.08.06, 17:49 osobistych napisz cos na temat rzezby Mitoraja sa cieniutkie dlatego nazywam je zlomem nie sądziłam, że karki też występują na tym forum... nie przesadzasz ze sterydami? rozmawiasz ze soba ? czy rzezby tfu!rcy musza sie podobac obowiazkowo ? i czy musza sie podobac obowiazkowo na Rynku ? nie moglyby szpecic i tak juz szpetnej czesci miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri Re: pola - zamiast wycieczek 02.08.06, 20:22 wystarczyło przeczytać mojego poprzedniego posta, żeby znać odpowiedź na te palące pytania ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 Re: pola - zamiast wycieczek IP: 87.244.67.* 03.08.06, 18:12 staram sie ale nie rozumiem poprosilem pare osob tez nie kumaja moze w skrocie wytlumaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomenek Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.earth.pl / *.earth.pl 02.08.06, 14:59 Rozwydrzony bachor mieniący się wielskim (pseudo)artystą. Czemu nie miałbby sobie wziąść tego szkaradztwa do siebie? Uwolniłby nas od tego. Mam nadzieję, że tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNAWCA Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 02.08.06, 16:38 SAM JESTES SZKARADZTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:45 magiczne miasto... _____ Serviced apartmentKrakow Krakow Old Townaccommodation Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.net.autocom.pl 02.08.06, 18:09 Czemu sie Pan wypowiada w imieniu wszystkich krakowian. Ja sie nie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
kerogo Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy 02.08.06, 18:42 Aby przyjezdzajacym turystom uswiadomic, gdzie przyjechali, nalezy na placu dworcowym postawic rzezbe ANIELI DULSKIEJ (dluta najlepszego pomnikowca naszych czasow - prof. Dzwigaja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.autocom.pl 02.08.06, 19:24 Pan Mitoraj chyba troche przesadza - powiedzial "Zawsze mówiłem, że nie zgodzę się, by moja sztuka była ilustracją do centrum handlowego." - to chyba zapomnial ze jego rzezba jest w Poznaniu w Starym Browarze - czyli wlasnie w centrum handliowym (fakt, ze ladnym jak na tego typu budynki). Ale ma tez poczucie humoru - i chyba bardzo dobrze wie co "artystyczny" Kraków przyjmuje za sztuke ("Wstawcie tam jakąś rzeźbę innego twórcy, np. Czesława Dźwigaja!"). Eros na Rynku jest niewatpliwie atrakcja dla turystow - zawsze jest ktos kto go fotografuje. Jednak rzezba umieszczona na placu przed dworcem zyska wiecej przestrzeni i bedzie chyba lepiej wygladac niz wcisnieta pod Wieze Ratuszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:36 jest sposób by to roziwązać - przenieść za zgodą twórcy rzeźbę na plac dworcowy i... kupić jeszcze jakąś od niego (a może i dwie?) - postawić n.p. na plantach lub na ... Małym Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Umiescic te rzezby razem! 05.09.06, 02:57 I rzezbe profesora i artysty. Na dworcu ale z drugiej strony (w kierunku Nowej Huty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Eureka! IP: *.187.232.23.ip.airbites.net 03.08.06, 00:27 Proponuję rozwiązanie kompromisowe: ponieważ zgodnie z decyzją radnych na Małym Rynku musi obowiązkowo stanąć pomnik Bolesława Wstydliwego - uznajmy za takowy Erosa Mitoraja! Unikniemy w ten sposób gigantycznej kompromitacji, jaką będą z dużym prawdopodobieństwem wyniki konkursu na bolesławowy monument (oj, przekonają się wtedy wszyscy krytykanci, że trzeba było chuchać na Mitoraja...). O egzegezę nie będzie trudno - obandażowana głowa do Wstydliwego nieźle pasuje. A swoją drogą, to nie rozumiem polityki Gazety. Jeśli dziennikarka, która rzeczywiście w sposób arogancki i niuprzejmy pisała o Mitoraju, usiłuje go przekonywać do nowej lokalizacji - to chyba nie liczy na pozytywny rezultat? Mnie się pomysł na umieszczenie rzeźby na Placu Jana Nowaka- Jeziorańskiego (tak się chyba ma nazywać?) podobał, byłaby tam głównym elementem, a nie tylko ozdobnikiem jak na Rynku czy przed teatrem - więc po co było go "spalać" u autora jeszcze przed planowaną rozmową prezydenta? Chcieliście go uprzedzić? Jeśli tak, to trzeba się było do rozmowy lepiej przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Eureka! IP: *.kracen.hor.net.pl 05.08.06, 01:58 Zgadzam się z Tobą! Pani Kurskiej chodziło tylko o to żeby dolać oliwy do ognia. Nie znosi Mitoraja i toczy z nim swoją własną wojenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkk Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 09:52 slon nadepnal na ucho? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filety Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:20 a tak ogolnie to kto powiedzial ze to badziewie w krakowie musi zostac ? niech kurcze Mitoraj spakuje ten zlom i wywiezie ....kasy niema na transport ?najlatwiej takiego gniota podarowac jakies instytucji a pozniej on sie musza martwic co z tym zrobic,dlatego mamy tyle dziadostwa w piwnicach muzealnych z ktorymi nikt nic nie moze zrobic, a "artysci" dopisuja sobie w CV ze ich prace sa w takich i takich zbiorach......podobnie jest z Mitorajem, niech laskawie przestanie obdarzac swoimi wypocinami muzea po swiecie bo to tylko obciach i haczyk reklamowy dla nadzianych inwestorow. PRZETOPIC TO BADZIEWIE NA SMOKI WAWELSKIE -kieszonkowe dla turystow ,albo duza dziewczyne dla naszego smoka albo najlepiej sprzedac Lepperowi do ogrodka ,a za kase ufundowac stypendia dla mlodych zdolnych : ) podaje konto.... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Mitoraj to komercha 03.08.06, 12:41 Wiec niech nie pieprzy. W paryskiej la defense - dzielnicy biznesu jakos jego rzezby stoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol No właśnie ! IP: *.tvk.torun.pl 03.08.06, 14:01 Dodać trzeba jeszcze, że w głównej części dzielnicy La Defense, tuż przy Wielkim Łuku, znajduje się ogromne centrum handlowe (m.in. z hipermarketem Auchan). Odnoszę wrażenie, że słowa pana Mitoraja w rodzaju "Zawsze starałem się, by moje rzeźby stały w miejscach związanych ze sztuką" są zwyczajną hipokryzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxy Tylko w Rynku. Proszę się niem zgadzać na propozyc IP: *.centertel.pl 03.08.06, 17:49 ciemniaków, którzy z Krakowem nie maja nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tylko w Rynku. Proszę się niem zgadzać na pro IP: *.tvk.torun.pl 06.08.06, 17:22 Proszę mnie nie nazywać ciemniakiem. Ja nikogo nie obrażam swoimi wypowiedziami (chyba że kogoś uraziłem nazywając Igora Mitoraja hipokrytą). Żeby było jasne - nie wypowiadam się gdzie ma stać ta rzeźba. Pisałem jedynie o oburzającej arogancji i bezczelności artysty który: - dając miastu "prezent" uzurpuje sobie prawo do decydowania o tym, co miasto ma z tym prezentem uczynić. - lekceważy zdanie większości mieszkańców Krakowa (no cóż, ja nie głosowałem w internetowym sondażu, nie zgłaszałem rzeźby do Archi Szopy, nie pisałem większości tekstów na tym forum - chyba jednak większość mieszkańców Krakowa jest przeciwna lokalizacji rzeźby na Rynku, z tego co mi się wydaje). - po trzecie - co mnie najbardziej irytuje - wypowiedź: "Zawsze starałem się, by moje rzeźby stały w miejscach związanych ze sztuką", świadczy o skandalicznej wręcz hipokryzji (biorąc pod uwagę, że dzieła artysty, znajdują się w takich miejscach jak wspomniane La Defense w Paryżu czy chociażby poznański Stary Browar). Jeszcze raz to powtórzę: nie wypowiadam się na temat tego, gdzie powinna stać ta rzeźba. Ale mam chyba jednak prawo potępić czyjąś arogancję i pychę - bycie wielkim artystą nie daje prawa do stawiania się ponad innymi. Jak widać, u tego człowieka talent artystyczny nie idzie niestety w parze ze skromnością (chociaż przyznam, że 100x bardziej wolałbym tego waszego Mitoraja od naszego Rydzyka). Pozdrawiam z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.08.06, 20:47 Ta rzezba jest szkaradna.Wszyscy do srodka wrzucaja smieci.I do tego sie tylko nadaje bo jest OKROPNA!!! Sio z rynku i Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.elgrom.eu.org / *.za.digi.pl 03.08.06, 21:27 Głowa i półpostać z wielkim xxxem świetnie komponowała się z sukiennicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmit stary browar - poznan IP: *.166-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.08.06, 22:56 centrum handlowe z rzezba i. mitoraja - jak to ma sie do jego niecheci do miejsc komercyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy 04.08.06, 00:55 a może tak dorobić głowie nogi to sama sp...oli? Myślicie, że to tak przyjemnie leżeć se na placu?? Odpowiedz Link Zgłoś
zmisek Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy 04.08.06, 10:16 precz z tym pisuarem!!! szalety sa w sukiennicach i wystarczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrek Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:09 Kibelki w Sukiennicach właśnie zamknęli po pseudo-remoncie płyty :) Nobla temu kto je zamknął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.06, 12:05 Przyślijcie Erosa spętanego do Gorzowa, jak Wam w Krakowie się nie podoba. Ja uważam, że rzezby Jgora Mitoraja są fantastyczne, piękne, monumentalne, tajemnicze. Pobudzają wyobraznie. Podobają mi się ! Odpowiedz Link Zgłoś
antresola2 Re: Pod dworcem wstawcie rzeźbę innego twórcy 04.08.06, 16:02 czy Ty sam przypadkiem nie jesteś paskudą?... mnie ta rzeźba się BARDZO podoba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrek Olać takie pseudo-prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:15 I po co to komu na rynku? Ja zgłaszam zapotrzebowanie na przynajmniej 100km dróg z wysokiej klasy nawierzchnią w tym mieście a nie jakieś kulawe odlewy głów. Czy jest jakiś gość, któy sprezentuje temu miastu drogi? :) Na Krupniczej dziury jak cholera, że zabić się na nich idzie i nie ma kto zrobić porządnej nawierzchni, a oni będą radzić nad jakąś rzeźbą. Jest tyle potrzebnych spraw dla tego miasta, tyle do usprawnienia, zmodyfikowania ale oni wolą się bzdurami zajmować. A ta rzeźba to tak wpływa na moje życie jak bitwa pod Grunwaldem. Wywalić z rynku, bo przecież kostka nowa jest słabiutka i od nacisku rzeźby zapewne popęka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crogool Panie Igorze !!! IP: *.187.232.23.ip.airbites.net 07.08.06, 19:55 Niech Pan trwa w swej decyzji i nie godzi się na przenosiny. Proszę uczynić doprawdy wielką sztukę i zabrać to coś spod wieży ratuszowej. Odpowiedz Link Zgłoś