Gość: ?????????????????? Re: Ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 27.02.11, 00:58 Jak można sensownie ogrodzić dwa bloki z placem zabaw i parkingami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B16 Re: Ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 27.02.11, 20:53 Witam, Przykład dobrego rozwiązania jest niedaleko - na ulicy Tuchowskiej 6, gdzie jedno ogrodzenie otacza 3 bloki oraz kilka firm usługowych. Mieszkańcy oraz pracownicy firm korzystają ze wspólnego parkingu do którego można dostać się dwoma przesuwnymi bramami zainstalowanymi z dwóch stron. Mieszkańcy oraz pracownicy mają piloty do bram oraz specjalne identyfikatory na przednią szybę auta. Klienci firm zostawiają auta przed bramą a w razie potrzeby mogą zostać wpuszczeni na parking. Ten duży ogrodzony teren ma kilka furtek wejściowych w których zamontowane są domofony na tzw. czipy (wystarczy przystawić plastikowe kółeczko do czytnika i bramka się otwiera. Czipy i kluczyki są tak zaprogramowane że można wejść potem tylko do swojej klatki. Korzystałem z takich rozwiązań przez 1,5 roku i naprawdę duża wygoda i bezpieczeństwo. W przyszłości gdy będą stały wszystkie planowane bloki może udałoby się wprowadzić takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Ogrodzenie IP: 20.142.116.* 28.02.11, 09:44 Przyjdż koniecznie na zebranie i zaprezentuj to rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
leewek przedszkole w okolicy 28.02.11, 12:27 Witam, Ja z innej beczki. Czy są na forum rodzice przedszkolaków lub przyszłych przedszkolaków? Muszę gdzieś posłać malucha od września. Czy możecie polecić któreś przedszkole w miarę niedaleko od naszego bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: przedszkole w okolicy IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.11, 18:19 W środku starego osiedla (Piaski Nowe) jest przedszkole, mój syn tam chodził. Doświadczone przedszkolanki,- i ogólnie byliśmy zadowoleni, pzdr F.T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????????????? Re: przedszkole w okolicy IP: *.imsmultimedia.com.pl 28.02.11, 21:16 Hehe. Małe szanse na to by się dostał do przedszkola. Niestety taka okolica . Odpowiedz Link Zgłoś
leewek Re: przedszkole w okolicy 01.03.11, 10:40 Dzięki za informacje, rozumiem że chodzi o to przedszkole przy ul. Podedworze 2a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: przedszkole w okolicy IP: *.upm-kymmene.com 01.03.11, 12:29 Sektor publiczny moze byc bardzo trudny. Za to mamy prywatne, ktore z mojego doswiadczenia przyjmuja "od reki" a cena jest mysle niezla bo 500-600 miesiecznie. Mowie o: Smerfy - ul. Łużycka 71a Krasnal - ul. Gwarna 2a oraz ul. Kanarkowa 1 Odpowiedz Link Zgłoś
leewek Re: przedszkole w okolicy 01.03.11, 13:35 A posyłasz może potomka do którejś z tych placówek? Chętnie usłyszę jakieś opinie dotyczące pań w przedszkolu, jedzenia, zwyczajów.. Liczę się z tym, że dziecko może się do samorządowego przedszkola nie dostać, wtedy będę szukać czegoś prywatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: przedszkole w okolicy IP: *.upm-kymmene.com 01.03.11, 14:37 Nasz maluch uczeszczal do Smerfow. Mysle ze tragedii tam nie ma. Jak sie teraz okazuje podlapal tam jakies slowka z lekcji angielskiego. Do czego moglbym sie przyczepic to komunikacja z rodzicami byla na nieco slabym poziomie. Dzieci takze malo uczeszczaly na dwor (na tzw pole ;)) Bylo troche zimniej i juz Panie protestowaly ze niektorzy rodzice nie zycza sobie etc. Mysle, ze mogliby troche postawic na swoim jakie maja grafiki i styl prowadzenia przedszkola. Jesli dzieci sa przeziebione to moim zdaniem powinny siedziec w domu. NO ale dobra, nie bede wzbudzal kolejnej falii bezsensownej dyskusji. Podsumowujac, powiedzialbym ze konkurencja moze byc warta sprobowania. Nawet ich sama strona www robi duzo lepsze wrazenie. Nie sugerowalbym sie tym jednak za mocno. Gdzie miejsce tam bym poslal. Aha co do opiekunek syn nie narzekal raczej na zadna a nawet mial swoja ulubiona. Odpowiedz Link Zgłoś
leewek Re: przedszkole w okolicy 01.03.11, 15:44 Wiem, że nigdzie nie ma idealnie i cudów nie szukam. Ale też bywają miejsca które warto omijać szerokim łukiem, stąd rekonesans. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: przedszkole w okolicy IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.11, 23:12 No właśnie to są skutki posyłania do prywatnych przedszkoli. Tam podstawy programowej rzadko przestrzegają ( 1h dziennie na polku obowiązkowa). A tak odnośnie konkretnie smerfów to słyszałam, że nauczycielki tam niekoniecznie wykształcenie odpowiednie mają... (ale czy to prawda to nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Tak jeszcze odnośnie państwowych przedszkoli IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.11, 23:24 Spróbować złożyć papiery zawsze warto. Można to zrobić przez cały marzec i złożyć w pierwszym przedszkolu do jakiego aplikujemy (dodatkowo opcjonalnie podaje się jeszcze dwa). Jest system punktowy który robi pierwszy odsiew. Najwięcej punktów dla: rodziców samotnie wychowujących mieszkających blisko pracujących blisko rodzin u których jedno z dzieci jest chore dzieci zerówkowych ( w tym 5 letnich) itp Wydaje się być to trudne do przeskoczenia ale próbować warto bo mało kto te wymagania spełnia. Do tego dyrektorki starają się wypchnąć do szkół jak najwięcej 5 i 6 latków a przyjąć jak najwięcej maluchów żeby zapewnić sobie zapełnienie wszystkich grup w kolejnych latach. Dodatkowo warto złożyć wraz z deklaracją zaświadczenie o zatrudnieniu ( teoretycznie nie jest to obowiązkowe ale w przypadku znalezienia się na liście rezerwowej w pierwszej kolejności brane są pod uwagę właśnie te aplikacje - teoretycznie ze względu na uwiarygodnienie faktu zatrudnienia a praktycznie dlatego, że dyrektorka może sobie podglądnąć z którego rodzica mogłaby mieć ewentualny pożytek:) No to chyba tyle:) W razie pytań służę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 20:51 Osobiście bardzo popieram budowę ogrodzenia i ochronę. Uważnie przeczytałem wszystkie wpisy dotyczące ogrodzenia i ochrony. Osoby będące za podają dużo sensownych argumentów (poprawę bezpieczeństwa, brak dewastacji, może ogrodzenie nauczy niektórych z nas do chodzenia po chodnikach itd) natomiast osoby będące przeciw negują wszystko nie podając innych sensownych i mających szansę na realizację pomysłów. A argument że będziemy pomagać płacić za ochronę właścicielowi pawilonu jest po prostu typowo z polskiej wsi (Dlaczego właściciel pawilonu i my mamy płacić mniej skoro wszyscy możemy płacić więcej, najlepiej po jednym pracowniku ochrony na blok, piętro, mieszkanie....) tak jak wcześniej ktoś napisał nie jest problemem w umowie z firmą ochroniarską wpisać w zakres obowiązków, ilość obchodów itd. jak pesymiści chcą to wpiszemy w zakres obowiązków podpisywanie się pracownika ochrony na liście przy ich bloku,piętrze, drzwiach czy łóżku...). Myślę, że jednak jest więcej osób popierających ochronę i damy radę to przegłosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !! Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.11, 21:27 ?????????????????????? Bardzo pomocna odpowiedź, nota bene jak większość Twoich. Może lepiej siądź i przemyśl problem który postawiłeś kilka postów niżej a mianowicie: "Jak można sensownie ogrodzić dwa bloki z placem zabaw i parkingami ?? " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B16 Monitoring osiedla IP: *.mcp.malopolska.pl 01.03.11, 08:12 Poniżej link do informacji z której wynika, że osiedle Pisaki Nowe będzie miało zainstalowany monitoring osiedlowy, ciekawe czy obejmie on też nasz blok. Może zwrócić na to uwagę zarządu, żeby lobbował o przynajmniej jedną kamerę w okolicy bloku. krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,9180760,Oko_strazy_bedzie_pilnowac_porzadku_na_Piaskach_Nowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Monitoring osiedla IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.03.11, 00:19 Mam nadzieje, ze nasze bloki obejmie monitoring, o ktorym mowa w listach z administracji. Niemniej na pewno nie jest to o czym pisza :) Zreszta w artykule wymienili, gdzie beda instalowane kamery na terenie spoldzielni mieszkanowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.imsmultimedia.com.pl 01.03.11, 20:14 Hej, jak nie umiesz odpowiedzieć na moje pytanie to przynajmniej nie powtarzaj go. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.p. spotkanie wspolnoty IP: 151.193.120.* 02.03.11, 16:14 Zastanawiam sie czy isc na jutrzejsze spotkanie. Moj glos i tak nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wore Re: spotkanie wspolnoty IP: *.elisa-laajakaista.fi 02.03.11, 18:09 DO t.p. No brawo. Piekna postawa. Niech tak kazdy pomysli i na pewno jako wspolnota do czegos dojdziemy. Mam nadzieje, ze to tylko prowokacja .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: spotkanie wspolnoty IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 19:16 Drodzy Sasiedzi-spotkanie jest 3.03 ?o ktorej godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: spotkanie wspolnoty IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 09:14 Czy ktoś z sasiadow forumowiczow byl na zebraniu, ja niestety nie..udalo sie cos konstruktywnego ustalic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: spotkanie wspolnoty IP: 151.193.120.* 04.03.11, 10:15 Nic sie nie udalo ustalic, bo bylo 30% mieszkancow i nie bylo kworum. Kazdemu cos nie pasuje. Byla np. propozycja, aby zrobic monitoring bez ogrodzenia - to bardzo dobry pomysl - przynajmniej byloby sprawiedliwie - ze nikt nie bylby ogrodzony (w przypadku proponowanego ogrodzenia, mieszkania na parterze nie bylyby ogrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: spotkanie wspolnoty IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.11, 12:00 Co ciekawe na spotkaniu 16 więcej głosów uzyskała propozycja ogrodzenia bez monitoringu - ponieważ w godz 7-17 nie jest przewidziany monitoring Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: spotkanie wspolnoty IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.11, 12:01 ale też było ok 30% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: spotkanie wspolnoty IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 12:23 Piotr skąd pomysł że proponowane ogrodzenie terenu nie obejmuje mieszkań na parterze?????? To jakaś bzdura, wprost przeciwnie wątpliwość jaka została przedstawiona to fakt że ogrodzenie to może osoby mieszkające na parterze denerwować ponieważ będą miały je blisko swoich okien szczególnie w rejonie skarpy od strony placu zabaw.... chyba że nie byliśmy na tym samym spotkaniu. Co do ustaleń to z tego co widziałem prawie wszystkie osoby będące na spotkaniu zagłosowały ZA ogrodzeniem, monitoringiem i podniesieniem składek. Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: spotkanie wspolnoty IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 22:27 Na zebraniu 18 zdecydowana wiekszosc poparła cały pakiet czyli: ogrodzenie+monitoring+dozór za jednokrotne 200 zl + ok 20 zl miesiecznie. Za niewielkie pieniadze dostajemy swietny poziom ochrony osiedla - to co brakowalo nam przez ostatnie 2 lata i co przyczynilo sie do niejednej dewastacji. Jak ktos slusznie zauwazyl na zebraniu, caly ten pakiet ochrony nie tylko zabezpieczy teren, zielen, plac zabaw ale i pewnie przyczyni sie do wzrostu wartosci naszych nieruchomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Przewlekłe usterki IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 11:15 Mój kuzyn spoza Krakowa mial interesujace doswiadczenie z peknieta wilgotna scianą. Mieszkanie na gwarancji, ale zgłosił usterke do PZU, bo nie mogł się doczekac usuniecia. Okazało sie, ze ubezpieczyciel zanim wypłacił to wpłynął dość skutecznie na opieszałego dewelopera... Moze to tez jakis sposób bo mnie juz rece opadaja...peknietą sciane w kolejnym pokoju robimy chyba juz we własnym zakresie, ostatnia naprawa to w sumie 3 tygodnie bałaganu - jedna peknieta sciana...naprawde nie ma na tego dewelopera sposobu?, moze zróbmy mu chociaz reklame:( podczas sprzedazy malwy3... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nabywca Malwy # Re: Przewlekłe usterki IP: *.net.autocom.pl 05.03.11, 17:20 Zastanawiam sie nad kupnem w Malwy3, ale z tego co piszecie to Bryksy raczej nie mozna pochwalic za jakosc wykonania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Przewlekłe usterki IP: *.146.49.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.03.11, 22:24 Trzymac sie od niego jak najdalej. Projekt do niczego, wykonanie do niczego, pelno niedorobek, brak napraw gwarancyjnych, kiepska obsluga, same problemy, wpedzenie nas w koszty jak: windy OTIS, okablowanie tylko UPC, droga dojazdowa do parkingu nie jest nasza wlasnoscia etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wściekły Re: Przewlekłe usterki IP: *.imsmultimedia.com.pl 05.03.11, 22:44 Świetnie to ująłeś w skrócie. Trzeba im zrobić dobrą antyreklamę. Tych problemów oczywiście jest więcej, ale niektórym to nie przeszkadza, potrafią żyć z problemami, Bryksy właśnie na takich czeka ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: Przewlekłe usterki IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 08:17 Aż tak czarno tego nie widze, ale usterki i przede wszystkim podejście do nich dewelopera(opieszałosc i nieskutecznosc) napsuło mi troche krwi..Natomiast mieszkanie, projekt, okolica i lokalizacja nadal mi sie podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Przewlekłe usterki IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 10:21 Bardzo się cieszę że poruszony został temat "reklamy" dla Bryksów. Bardzo denerwuje mnie ich podejście do wszystkich spraw. Do podpisania umowy jest pięknie, ale po przelaniu pieniążków już nie tak różowo. Wszystkich przyszłych nabywców Malwy 3 serdecznie zapraszam do rozmowy z mieszkańcami Malwy 1 i 2. Zróbmy troszkę hałasu o tym w mediach, może jakiś plakat na bloku lub w okolicach.... Myślę że skutecznie zmusi to dewelopera do załatwienia wszystkich zaległych spraw, a nazbierało się tego..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: Przewlekłe usterki IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 11:50 Z moich doswiadczen wynika ze w miare sprawnie usuwaja usterki z mieszkan - natomiast powaznym poblemem jest kwestia czesci wspolnych. Od 2 lat developer nie rozparawil sie z wilgocia w garazu podziemnym, czy "polami ryzowymi" jak pada deszcz przed blokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 13:03 Wszystko fajnie że większość za ogrodzeniem, ale nie rozumiem co tak naprawie chcecie grodzić ? aktualny projekt to odgrodzenie wejść do klatek i placu zabaw. Wjazdy do parkingu podziemnego, cześć mieszkań na parterze, śmietnik i cały parking nie będą ogrodzone jaki to ma w ogóle sens ? Dodatkowo stracimy parę miejsc postojowych a już jest ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: ogrodzenie IP: *.comarch.com 09.03.11, 13:16 Trzeba było przyjść na spotkanie, mógłbyś i przedstawić swoje stanowisko i wysłuchać argumentacji. Opcja przedstawiona na planie nie jest dla nas idealna ale niestety inaczej się nie da. Założyliśmy że lepiej ogrodzić się tak, niż w ogóle... jakie są argumenty nie chce mi się osobiście po raz kolejny mówić/pisać -wypowiedziałem się na spotkaniu, może ktoś z sąsiadów napisze? Sebastian P.S Tak z ciekawości jeśli są osoby które nie wychodzą w ciągu dnia do pracy, czy też pracują w domu może zwróciłyby uwagę na to co dzieje się w otoczeniu bloku. Od kilku dni co przyjeżdzam z pracy widzę nowe bazgroły na statku, czyżby w czasie dnia każdy mógł na naszym terenie zrobić WSZYSTKO co mu się żywnie podoba i nikt nie zareaguje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.d. Re: ogrodzenie IP: 151.193.120.* 09.03.11, 13:55 Jestem za ogrodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ogrodzenie IP: *.mcp.malopolska.pl 09.03.11, 13:57 Skoro tak się dzieje to wniosek, że przydałby się monitoring 24h a nie tylko w godzinach 17-7 (jak jest wygodnie dla biura projektowego). Swoją drogą, czy jeżeli dojdzie np. do kradzieży auta lub dewastacji otoczenia to czy firma ochroniarska będzie odpowiadała za szkody? Czy jest to tylko ochrona na zasadzie straszaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: ogrodzenie IP: 20.142.116.* 09.03.11, 14:00 Wiosna się zbliża, więc niedługo dowiemy się z napisów kto, kogo kocha, kto rules, a kto nie... Jesli chodzi o ogrodzenie i monitoring, to - w istocie - jest jedyna rozsądna opcja w świetle zastanych faktów, dlatego głosuję ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 14:27 Byłem na zebraniu i nie słyszałem ani jednego rozsądnego argumentu za ogrodzeniem w tej formie, tylko że podniesie bezpieczeństwo i wartość mieszkań i coś z ubezpieczeniami o mniejszych składkach. Odniosłem wrażenie że chodzi o plac zabaw, bo tylko to da ogrodzenie. Ja byłbym za ogrodzeniem ale pełnym bo moim zdaniem tylko takie ma sens (albo sam plac zabaw). Co do ochrony to firmy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności (poza cywilną po wygranej rozprawie w sądzie), ale system kamer tylko wtedy ma sens jeśli obraz obserwuje pracownik, więc druga propozycja jest rozsądna, tyle że pracownik ochrony na chronionym terenie który nie posiada ogrodzenie nie ma żadnych praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: ogrodzenie IP: *.comarch.com 09.03.11, 15:04 "Byłem na zebraniu i nie słyszałem ani jednego rozsądnego argumentu za ogrodzeniem w tej formie, tylko że podniesie bezpieczeństwo i wartość mieszkań i coś z ubezpieczeniami o mniejszych składkach" No rzeczywiście bzudrne, bezsensowne argumenty, jeśli te Cie nie przekonują to jakie to robią, chętnie posłucham? "Odniosłem wrażenie że chodzi o plac zabaw, bo tylko to da ogrodzenie. Ja byłbym za ogrodzeniem ale pełnym bo moim zdaniem tylko takie ma sens (albo sam plac zabaw)." Swoje zdanie masz prawo mieć ja też bym wolał żeby ogrodzony był cały teren. Jednak postawa właściciela pawilonu, własności poszczególnych działek, wymogi techniczne np ze strony straży pożarnej itp uniemożliwiają ogrodzenie terenu wokół (wiesz bo na spotkaniu podobno byłeś). Zatem są dwie opcje: można się obrazić na fakt że nie jest idealnie albo ogrodzić i spróbować ochronić chociażby plac przed blokiem i plac zabaw -dla mnie osobiście to już dużo. Jednego jestem natomiast pewien: ile razy byś nie napisał że chcesz ogrodzić cały teren nie zmienisz faktu że jest to chyba w zasadzie niemożliwe a wspólnota ogólnie jest za ogrodzeniem nawet tak małego terenu. Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 15:28 a ja mam nadzieje ,że reszta wspólnoty będzie miała rozsądniejsze podejście do tego tematu i zagłosuje na nie ,co przesądzi o całej sprawie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 15:43 Mam nadzieję, że mimo, iż nieidealnie to się WRESZCIE szybko ogrodzimy. I zgadzam się, że idealnie by było, jakby można całość zamknąć, ale skoro nie można i nie przeskoczymy własności/służebności i woli właściciela lokalu użytkowego, to ta forma ogrodzenia jest ok i nie szukajmy dziury w całym. Grunt by to co ma powstać było solidnie zrobione i nie było fuszerką, którą za rok trzeba by poprawiać. Jestem ZA ogrodzeniem! Poczucie bezpieczeństwa to coś co chyba powinno być ważne dla każdego z nas i na głupoty chyba szkoda kruszyć kopi.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 18:14 No tak jeśli są tylko takie argumenty to dobrze napisałeś że są bzdurne, bezpieczeństwa nie podnosi bo niby jak ? każdy może wejść do bloku bez problemu, śmietnik i parking dalej otwarty dla wszystkich, tylko plac zabaw będzie „bezpieczny” a do tego nie trzeba grodzić całości. Wartość mieszkań niby o ile mas skoczyć ? i co to ma zmienić ? A co do ubezpieczeń to bzdura bo tym się właśnie zajmuje i nie ma zniżek za ogrodzenie czy system CCTV. Jeśli nie ma lepszych argumentów to dalej będę uważał że ogrodzenie w tej formie jest kiepskim rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 19:08 Tak do wiadomości wczoraj doszło do następnego (nie liczę który to już raz) włamania z kradzieżą do parkingu podziemnego pod blokiem nr 16 - (zostały okradzione i zniszczone dwa auta oraz pomieszczenie techniczne) Chyba muszą nas wszystkich okraść i całkiem zdemolować oba bloki i ich otoczenie, a i tak niektórzy się nie obudzą. Ja już wstydzę się zapraszać znajomych, bo tak jak wygląda trawnik, wejście, ściany itd to szkoda mówić i jest to po roku użytkowania, za kilka lat jak tak dalej pójdzie to życzę powodzenia w sprzedaży lub wynajmie mieszkań. Jeśli my mieszkańcy się tym nie zajmiemy to nikt inny za nas tego nie zrobi. Osobiście jestem za ogrodzeniem i monitoringiem. Uważam, że znacząco zwiększy nie tylko nasze bezpieczeństwo, ale również pomoże w utrzymaniu porządku i jak nie zwiększy to na pewno utrzyma na rozsądnym poziomie wartość naszych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 19:28 Byłem na zebraniu. Uważam, że na podstawie tego, co zaprezentowano, monitoring i ogrodzenie są jedynym rozsądnym wyjściem obecnie. Jestem więc ZA, zwłaszcza w świetle nowych informacji o kolejnej kradzieży. Pozdrawiam sąsiadów Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 20:10 To jest jakaś masakra, ciekawe dlaczego akurat 16-tka ma taki niefart. Myśleliście o jakimś tymczasowym pilnowaniu parkingu czy coś ? Z tego co wiem bardzo często się u Was to zdarza i szansa złapania wandala/złodzieja byłaby chyba duża. Chyba że to sprawka kogoś z samego bloku :/ sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 20:32 Oczywiście, że myślałem o zabezpieczeniach. Jednak nawet najprostsze rozwiązanie jak założenie zamka w drzwiach przerasta naszą administracje. Co do pilnowania to ze swojej strony za każdym razem kiedy wracam nocą sprawdzam garaż i otoczenie bloków. Trudno jednak wymagać od mieszkańców żeby w tygodniu nie spali, tak jak ja większość z nas pracuje i nie jest w stanie pilnować garaży, więc te kilka złotych miesięcznie dla pracownika ochrony nie jest dużą sumą tym bardziej że rozłoży się na dwa bloki i biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogr Re: ogrodzenie IP: 20.142.116.* 10.03.11, 08:44 Dla informacji: Klotoida podaje na swojej stronie, że posiada obecnie 60 pracowników. Było 40, teraz jest 60. Na zdjęciach satellitarnych widać, że wokół ich starego budynku parkuje 40-50 samochodów. Za kilka miesięcy w przybliżeniu 60 samochodów od 7 do 17 będzie parkować na miejscach parkingowych wokół bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amek Re: ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.11, 11:32 Na to komu deweloper sprzedał pawilon wpływu nie mamy, jedyne co mogliśmy zrobić, to kupując mieszkanie zainteresować się co będzie pod nami..teraz to już trochę za późno na rozdzieranie szat. A za ogrodzeniem jestem jak najbardziej i to najszybciej jak się da!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.g. Re: ogrodzenie IP: 151.193.120.* 11.03.11, 10:19 Nie wiem, czy ogrodzenie to dobry pomysl. Duzo kosztuje. A moze nie jest ono nam naprawde potrzebne. Wkrotce te dewastacje, kradzierze i wlamania sie juz skoncza, gdy juz nie bedzie czego dewastowac, okradac i do czego sie wlamymac. Wiec po co tracic pieniadze na cos co jest tylko na chwile. A moze daloby sie tak zrobic by ochrona chronila takze nasze bloki i nie musielibysmy za to placic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: ogrodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 10:39 j.g. prowokacja niestety zdemaskowana aż się dziwie, że komuś się chce pisać tylko po to, by liczyć na wzbudzenie fermentu.... mimo to miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wo Re: ogrodzenie IP: *.elisa-laajakaista.fi 11.03.11, 12:05 To ze znow w podziemiach 16'stki sie cos stalo jakos specjalnie mnie nie dziwi. Latem zeszlego roku zdemolowano sciany, pare razy przepedzalem juz stamtad mlodziez jezdzaca sobie tam na deskach bo tam jest chlodno (WTF?). To nie byli w ogole mieszkancy naszego bloku. Przez brame wjazdowa nie sadze by ktos tam wchodzil wiec albo ktos rozwala zamek w drzwiach kolo bramy (watpliwe) albo wchodzi nimi gdyz bardzo czesto sa otwarte!! albo wchodzi sobie na luzaku przez klatke bo sa drzwi uchylone po jakis ludziach wnoszacych jakies graty albo sami otwieramy ulotkarzom. Zatem postuluje za wprowadzeniem dodatkowego klucza (drzwi na poziomie -1 kolo malej windy badz te nastepne) dla wszystkich majacych jakies interesy w podmiemiach bloku (samochod badz piwnica). Koszta zadne, a skutecznosc bardzo duza, takie jest moje zdanie. A co do ogrodzenia bylem ZA ale czym dluzej o tym mysle i wyobrazam sobie ten "spacerniak" oraz ogrodzenie "placu zabaw" (ten statek to jakas wielka pomylka, mysle ze mozna to zamienic na cos sensowniejszego, chociazby kawalek zjezdzalni, hustawki czy jakis elementow wspinaczkowych, kazde osiedle ma cos takiego) to mi sie odechciewa. Proponuje wziac sie za siebie i zwrocenie uwagi na otoczenie - nie otwierac byle komu, zamykac drzwi za tylkiem, miec oczy nieco szerzej otwarte i nie bac sie zareagowac gdy jest taka potrzeba. Ogrodzenie sie nawet w takiej postaci i monitoring same cudow nie zdzialaja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: ogrodzenie IP: 20.142.116.* 11.03.11, 13:50 Nie dalej jak wczoraj wyrzucałem śmieci. Wychodząc z windy na parterze spojrzałem odruchowo na obicie drzwi windy - ach, jak dobrze, że ADM zrobił te metalowe obicia rogów. Wracam ze śmietnika, staję pod drzwiami - na ścianie świeżutkie bazgroły. Ktoś zjeżdza windą, słyszę, że ktoś się w niej głośno zachowuje, jak żaden z mieszkańców. Drzwi się otwierają, lecą przekleństwa, dobiega mnie smród alkoholu. Z windy wyskakuje dwóch pijanych wyrostków z równie wstawioną panienką. Mają imprezowe zwiedzanie z dewastacją gratis. W ogóle nic nie robią sobie z mojej obecności... W końcu wyszli z klatki krokiem imprezowym z takim bujankiem, takim co paniska na osiedlu chodzą. A na ogrodzonym terenie wokół i również wewnątrz tego 6 piętrowego bloku (sąsiadującego z nami nieco po przekątnej w strone Stokrotki) wszystko piękne... Ech... Nie róbmy ogrodzenia, nie róbmy monitoringu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: ogrodzenie IP: *.comarch.com 11.03.11, 15:01 Czasy kiedy młodzież "robiła sobie coś" z obecności osób dorosłych dawno minęły. Może trzeba było się odezwać albo zadziałać... ja bym tak zrobił. sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: ogrodzenie IP: *.comarch.com 11.03.11, 15:20 A i jeszcze jedno- jeśli wszyscy będziemy tak czynnie reagować na dewastację naszego bloku to nie dziwmy się potem że byle gnojek (przepraszam za kolokwializm) sra nam na głowę. s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: ogrodzenie IP: 20.142.116.* 11.03.11, 15:48 Sebastianie, mogę tylko powiedzieć, że gratuluję i zazdroszczę odwagi, charyzmy i - zakładam - odpowiedniej postury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? pokrywa IP: *.imsmultimedia.com.pl 13.03.11, 23:52 Uff, wreszcie ktoś przykręcił do betonu klapę w garażu przy bramie, nie wiem czy wszyscy to zauważyli, ale Ci co mieszkają niżej na pewno, jest po prostu ciszej... dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 16 argument do zmiany administratora IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 18:54 Administracja TBS i deweloper Bryksy to jedna grupa kapitałowa, więc administracja nie będzie walczyć z dewoloperem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 Re: argument do zmiany administratora IP: *.imsmultimedia.com.pl 14.03.11, 21:41 Zgadza się to by tłumaczyło opieszałość administracji w egzekwowaniu usterek na budynku i należności za media. Bez przesady jeżeli Pan Bryksy jest w Zarządzie TBS to choćby przez ten fakt administracja powinna mieć większe możliwości kontaktu i dochodzenia roszczeń. Ale oni siedzą cicho, żeby nie zaszkodzić koledze i żeby dostać w administrowanie kolejny obiekt bryksów. W ten sposób administracja działa wręcz na szkodę mieszkańców. Teraz rzeczywiście są silne argumenty przemawiające za jej odwołaniem. Nie wspomnę że kilku znajomych w nowym, podobnym budownictwie płaci o wiele mniejsze czynsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.bochenek Re: argument do zmiany administratora 14.03.11, 21:57 no czynsz jest wysoki nasi znajomi tez mieszkaja w nowym bloku i zwariowali prawie jak usłyszeli jakie mamy stawki ich administracja dba o wszystko -wlacznie z sadzeniem teraz krzewów na wiosne ,aby bylo ładnie my mamy błoto, bajorko i maja nas gdzies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.imsmultimedia.com.pl 15.03.11, 04:53 Zmieńmy wreszcie tego administratora !!! Głosujmy za zmianą , im szybciej tym lepiej !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 TBS i Bryksy IP: *.mcp.malopolska.pl 15.03.11, 08:19 Witam, Sprawdziłem w KRS rzeczywiście TBS i BRYKSY stanowią jedną grupę kapitałową. Większościowe udziały w TBS ma firma Bryksy. Poza tym w radzie nadzorczej zasiadają państwo bryksowie. Jakim cudem Pani Jamróz czy Pan Kopania mogą sprzeciwiać się swojemu pracodawcy????? Poniżej informacja z KRS MAŁOPOLSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO „TBS-MAŁOPOLSKA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ spółka z o.o. KAPITAŁ: 6820000,00 ZŁ ADRES: Ul. BUJAKA 4, 30-611 KRAKÓW SIEDZIBA: MAŁOPOLSKIE/Kraków/Kraków/Kraków KRS: 73255 NIP: 9451880539 REGON: 357045902 SĄD REJESTRU: Sąd Rejonowy Kraków-Śródmieście w Krakowie XI Wydział Gospodarczy - KRS TELEFON: (12) 659-90-35 (12) 659-90-36 FAX: (12) 659-90-35 (12) 659-90-36 -------------- REPREZENTACJA SPOSÓB REPREZENTACJI: DO SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ W IMIENIU SPÓŁKI WYMAGANE JEST WSPÓŁDZIAŁANIE DWÓCH CZŁONKÓW ZARZĄDU ALBO JEDNEGO CZŁONKA ZARZĄDU ŁĄCZNIE Z PROKURENTEM. ZARZĄD-: BRYKSY MARIAN STANISŁAW PESEL: 50062505917 WICEPREZES CZEKIERDA WIESŁAW BOGUSŁAW PESEL: 53071801795 PREZES ZARZĄDU -------------- WSPÓLNICY CZEKIERDA WIESŁAW BOGUSŁAW PESEL: 53071801795 udział: 4.092 UDZIAŁY O ŁĄCZNEJ WYSOKOŚCI 2.046.000 ZŁ udział całościowy: NIE BRYKSY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ REGON: 351323056 KRS: 114991 udział: 5635 UDZIAŁÓW O ŁĄCZNEJ WYSOKOŚCI 2.817.500,00 ZŁ (DWA MILIONY OSIEMSET SIEDEMNAŚCIE TYSIĘCY PIĘĆSET ZŁ) MATUSIAK FELIKS EDWARD PESEL: 81031806294 udział: 2600 UDZIAŁÓW 0 ŁĄCZNEJ WYSOKOŚCI 1.300.000,00 ZŁ (JEDEN MILION TRZYSTA TYSIĘCY ZŁ) udział całościowy: NIE -------------- NADZÓR RADA NADZORCZA: BRYKSY LUCYNA PESEL: 51042603580 BRYKSY JOANNA JUSTYNA PESEL: 80032500206 CZEKIERDA MARIA TERESA PESEL: 56092203148 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: TBS i Bryksy IP: *.upm-kymmene.com 15.03.11, 13:45 No to piekne rzeczy. Super, ze ktos w koncu rzucil na to okiem bo nie sadze by kazdy o tym wiedzial i nic nie mowil. Jestem takze za zmianami ASAP!! Odpowiedz Link Zgłoś
artemia1 Re: TBS i Bryksy 15.03.11, 13:53 gratuluję refleksu :) Czyli z tego wynika, że nikt przed zakupem mieszkania się nie zainteresował kto będzie administratorem.... Większość wiedziała, ale jak widać niektórzy się dopiero teraz obudzili..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: TBS i Bryksy IP: *.upm-kymmene.com 15.03.11, 15:00 artemia1 napisała: > gratuluję refleksu :) > Czyli z tego wynika, że nikt przed zakupem mieszkania się nie zainteresował kto > będzie administratorem.... Większość wiedziała, ale jak widać niektórzy się do > piero teraz obudzili..... Mysle, ze kazdy widzial to w umowie bo tam jasno jest napisane ze zarzadca jest narzucony z gory na pierwszy rok jako TBS ale nie wnikalem dlaczego. Teraz juz wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 14:02 Z tego co wiem to propozycje uchwały może zgłosić każdy z właścicieli mieszkań, a głosowanie może przeprowadzac nie tylko administracja ale też Zarząd...bo Administracji może nie udać się zebrać podpisów pod uchwałą o jej zmianie...:) www.brpo.gov.pl/index.php?md=3445 www.zarzadca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=29 Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: TBS i Bryksy 15.03.11, 18:51 Wszystko fajnie, ale trzeba pamiętać o tym, że zmiana administracji nie będzie prostą rzeczą i musi trochę potrwać. Oczywiście nie możemy się tym zrażać. Jeżeli już pojawiają się głosy za zmianą i przykłady wspólnot, które mniej płacą za mieszkanie to teraz pytanie czy ktoś ma propozycje dot. administratora. Bo zmienimy, ale na kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.T. Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 19:22 Mam znajomych na Żabińcu, ich blokiem administruje Reduta reduta.krakow.pl/, sa raczej zadowoleni. Ale gdyby ktoś z zarzadu sie pofatygował i z nimi pogadał to bysmy się dowiedzieli jakie są konkrety i realia. Od razu dodam ze jest całe mnostwo innych firm (bo zaraz ktoś napisze że jestem z Reduty:) ale nie znam opinii na ich temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 20:42 Ze strony Reduty: Naszymi atutami są: * kilkunastoletnie doświadczenie na krakowskim rynku nieruchomości, * wymagane prawem licencje zawodowe, * posiadanie profesjonalnego oprogramowania do zarządzania nieruchomościami umożliwiającego między innymi dostęp dla mieszkańców poprzez sieć internet do swoich danych dotyczących bieżących sald, wykazu wpłat i naliczeń, * określony limit administrowanych nieruchomości przypadający na jednego licencjonowanego Zarządcę, tak aby każdej nieruchomości poświęcić maksymalnie dużo uwagi, * umiejętność rozwiązywania nietypowych problemów formalno-prawnych, * dwa biura obsługi klienta zlokalizowane w dogodnie położonych miejscach, * polisa ubezpieczeniowa od odpowiedzialności cywilnej z tytułu zarządzania nieruchomościami, * współpraca z wieloma rzetelnymi i sprawdzonymi firmami prawniczymi, porządkowymi, konserwatorskimi, remontowymi i budowlanymi, * posiadanie atrakcyjnych rabatów na usługi kominiarskie, porządkowe, konserwatorskie, remontowe, internetowe, monitoringowo-ochroniarskie, bankowe i ubezpieczeniowe w związku z dużą ilością obsługiwanych nieruchomości. Wyglada spox, szczegolnie mozliwosc podgladu wplat przez internet. Ciekawe jaka maja stawke za zarzadzanie za m2, bo TBS Malopolska bierze bardzo duza stawke 70 gr/m2. Jestem zdecydowanie za zamiana administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: TBS i Bryksy IP: 81.219.150.* 16.03.11, 08:14 A może ta spółdzielnia która mieści się w bloku na przeciwko nas - taki stary nieduży blok - Spółdzielnia mieszkaniowa Podgórze - mielibyśmy blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 19:48 Ja osobiście nie wiedziałem, że nasza administracja jest tak bardzo powiązana z grupą Bryksy. Ale w świetle ostatnich informacji na temat zaległości w płatnościach i problemach z Bryksami myślę że nie pozostaje nam nic innego jak zmienić Administratora. Myślę że każdy inny Administrator nie związany w Grupa Bryksy bedzię o niebo lepszy i pomoże nam w skutecznym egzekwowaniu zaległości od Bryksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 20:34 Podobnież Bryksy uregulowało zaległości - moja uregulowało w każdym bądź razie. Ale niezależnie od tego jestem bezwzględnie za zmianą administratora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 Re: TBS i Bryksy IP: *.mcp.malopolska.pl 18.03.11, 12:41 Zaległość dewelopera w wysokości ok. 30 tyś. wobec administracji to nic innego jak nieoprocentowana pożyczka udzielona w obrębie grupy kapitałowej. Bryksy powinno to spłacić wraz z odsetkami. Administracja celowo gra na czas żeby skończyła się gwarancja budynku i żeby ich szef (bryksy) nie musiał ponosić dodatkowych kosztów. Ich działania to jedna wielka ściema Pan Kopania chwali się ogromnym segregatorem z pismami które wzywają Bryksów do usunięcia usterek. Tak naprawdę chroni tylko swój tyłek, że niby coś robi w sytuacji gdybyśmy podali go do sądu o działanie na szkodę mieszkańców. ADMINISTRACJA DO ZMIANY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.11, 22:15 Tak,teraz sie wszyscy obudzili i chcą zmienić administrację.A gdzie byliście jak były zebrania wspólnot?To była najlepsza okazja! Ale wtedy wszyscy uszy po sobie i są zadowleni z administracji a teraz wielkie larum. Pocałujcie sie w nos Szanowni Sąsiedzi,administracji prędko nie zmienimy,choćby dla tego że mają 6-cio miesięczyny okres wypowiedzenia (co tego też nie wiedzieliście?).Jakbyście czytali to forum ze zrozumieniem to już na początku stycznia wiedzielbyście że TBS jest spółką Bryksy.Ja wtedy o tym pisałem,wklejałem linki,pytałem,przedstawiałem argumenty ale jak kamień w wode,a teraz krzyk. A i jeszcze jedno,zapomnijcie że Bryksy usunie usterki gwarancyjne,że odda teren zewnętrzny(bo jeszcze oficjalnie nie jest oddany do użytku) i nie liczcie na pomoc TBS-u.A Bryksy będzie robił co będzie chciał tak jak z miejscami parkingowymi dla Klotojdy (sprzedał im 10 miejsc postojowych na parkingu przed 16 choć ponoć należą one do wspólnoty a w działce jest służebność,ciekawe prawda?),płatnosciami itd. Zarządy obu wspólnot niech się wreszcie wezma za zmianę administratora,sny o ogrodzeniu i monitoringu trzeba zostawic na później,bo przy tej administracji i tak guzik z tego bedzie,wpuszczają nas tylko w "maliny". Zróbmy pierwszy krok i może wyślijmy chociaż e-maile na skrzynki zarządów obu wspólnot z wnioskiem o głosowanie w sprawie odwołania zarządcy TBS Małopolska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: TBS i Bryksy IP: *.elisa-laajakaista.fi 21.03.11, 20:33 Gość portalu: b napisał(a): > Zróbmy pierwszy krok i może wyślijmy chociaż e-maile na skrzynki zarządów obu w > spólnot z wnioskiem o głosowanie w sprawie odwołania zarządcy TBS Małopolska! Tak tez zrobilem. Nawet mi odpisano, ze ma byc wystosowana odpowiednia uchwala w tej sprawie. Mowa o 16stce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co w 18? Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 20:43 Dzisiaj głosowanie w 16-stce w sprawie odwołania administracji.Wygląda na to że większość mieszkańców jest za odwołaniem TBS Małopolska jako zarządcy wspólnoty 16-stki. Co na to 18-stka?Działacie coś czy dalej chcecie sie "męczyć" z TBS "M"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: TBS i Bryksy IP: 151.193.120.* 24.03.11, 10:05 Jestem jak najbardziej za glosowaniem za odwolaniem administracji i przeglosowaniem tego w bloku numer 18. To chyba zarzad musi zrobic to glosowanie, bo przeciez administracja nie bedzie robic glosowania nad odwolaniem samych siebie. Jak widze, jak nieporadnie dziala nasza administracja to sie plakac chce - robi tylko to, co musi i na ostatnia chwile. W innych administracjach jest o wiele lepiej - naprawde widac, ze im sie chce. Sa naprzyklad tez internetowe portale do platnosci i mozna sobie wszystko na biezaco sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 09:44 Czyli rozumiem, ze wszystkim pasuje obecna administracja. Jestem wiec osamotniony. Wiec ok moze byc obecna administracja - nawet nie jest taka zla i dobrze dba o nasze interesy, a powiazania z Bryksy to tylko plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 10:51 A czego się spodziewałeś że napiszesz że trzeba zagłosować i musi się tym zająć zarząd wspólnoty i nagle posypie się grad przytakiwań i wpisów: "masz rację"? Co poza tym wpisem zrobiłeś żeby nadać sprawom tok? Napisałeś do zarządu (ja tak)? Przeszedłeś się z listą po sąsiadach? Nie wiem skąd ten bulwers po tym jak nikt nie odpisał. Oto mail jaki wysłałem do naszego zarządu: "Witam, Jak widać na forum gazeta.pl bardzo dużo osób ze wspólnoty jest za odwołaniem obecnej administracji. Z tego co wiem w bloku 16 odbyło się głosowanie zorganizowane przez tamtejszy zarząd (prawdopodobnie bez oficjalnego spotkania wspólnoty) i zmiana została przegłosowana. Wnioskuję o wykonanie takiego głosowania w naszym bloku aby działania 16-tki i 18-tki były spójne. Proszę o informację jak mieszkańcy mogliby pomóc zarządowi w organizacji w/w głosowania. Sugerowałbym też Państwu skontaktowanie się w tej sprawie z zarządem 16-tki i ustalenie faktów i dalszych działań, dziękuję." Proponuję aby wszyscy zainteresowani poparli mailem te działania i pomogli w działaniach zamiast się obrażać za brak odzewu na forum. Dziekuję. Sebastian P.S Nie znam się na tym ale być może jest tak jak w innych dziedzinach życia że firma która przejmuje klienta od innej załatwia sama formalności. Tak jak np przy zmianie operatora komórkowego (klient tylko podpisuje a przejmujący operator załatwia przeniesienie numeru itd). Może gdybyśmy juz teraz wybrali administratora i powiedzieli mu ze chcemy aby nas przejął to on by nam podpowiedzial jak sie uwolnić od TBS a nawet poprowadzil sprawę (oni sie na pewno na tych sprawach swietnie znają). Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: TBS i Bryksy IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 16:41 No i takie z Wami szanowni sąsiedzi załatwianie spraw. Dwa tygodnie temu "modnym" tematem na forum była zmiana administracji, aż huczało od zbulwersowanych wypowiedzi na temat adm. a każdy gdyby mógł to od razu by administrację zwolnił i dał się za sprawę zabić. Okazuje się jednak ze żaden z Was nawet nie napisał w tej sprawie maila do zarządu wspólnoty..... Obudźcie się ludzie bo mam wrażenie że gadacie gadacie gadacie i za przeproszeniem gó... z tego wynika. Tyle ode mnie bo odechciewa mi się w ogóle angażować w cokolwiek z Wami. Dla porządku przekazuję odpowiedź zarządu. Żyjcie sobie dalej w przekonaniu że wypowiadając się na forum zmieniacie świat: "Dzień Dobry Forum nie jest dla Zarządu źródłem informacji n/t Wspólnoty. Chociaż oczywiście osoby z zarządu mogą z niego korzystać indywidualnie wedle swego uznania i być może to robią. Jak dotąd jest Pan jedyną osobą, która zwróciła się do Zarządu z taką propozycją. Zarząd oczywiście rozważy taką inicjatywę, jeśli większa (10-15%) grupa mieszkańców wyrazi nią zainteresowanie. Poniższa informacja częściowo mija się z prawdą, ponieważ w/g Zarządu 16 ewentualna zmiana Administracji jest w trakcie głosowania. Jednocześnie Zarząd informuje, że nie wyklucza zmiany Administracji w razie otrzymania takiej propozycji, popartej rozsądnymi argumentami od większej liczby mieszkańców. Paweł Dziki " Z wyrazami współczucia Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Reklama 23.03.11, 10:56 Mnie od jakiegoś czasu zastanawia jedna rzecz. Tutaj pytanie do wspólnoty 16-ki. Czy Bryksy płaci wspólnocie za tą reklamę przed blokiem? Jaki ta reklama ma w ogóle status? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16-stki Re: Reklama IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 20:35 Z tego co wiem to Bryksy nie płaci za te reklamę bo w umowie notarialnej kupna zawarli zapis że kupujący mieszkanie wyraża zgode na ustawienie tu ich reklamy.O płaceniu za to nie ma mowy. Cwaniaki co? Zastanawiam się tylko kto płaci za oświetlenie tej reklamy,bo wdaje mi sie że kabelek idzie gdzieś do naszej skrzynki i pewnie płacimy wszyscy.l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Koniec sezonu grzewczego 2010/2011 IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 16:23 Witam! Czy ktoś wie kiedy planowany jest koniec sezonu grzewczego 2010/2011? Pytam, bo choć mamy wiosnę to temperatury na polu wciąż zimowe. Nie chciałbym być niemile zaskoczony. Jeśli kończy się "na dniach", warto rozważyć jego przedłużenie. Pozdrawiam Mieszkańców :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee obiecane usuwanie usterek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:42 Przepraszam czy ktoś z 18 ma wiedzę w temacie, jak w tytule? Tzn. na zebraniu Pani z Zarządu Wspólnoty czytała odpowiedź Bryksów, którzy zobowiązywali się do końca marca br. usunąć wnioskowane przez Wspólnotę 18 usterki w bloku i w tzw. obejściu....Ja wiem, że do końca marca jeszcze prawie 1,5 dnia....ale chyba śladu działań nie było ani w środku ani na zewnątrz, mimo, że raczej nie można zrzucić tego na karb pogody. Jak ktoś coś wie, to proszę dajcie znać....bo nie wiem czy po raz 10 mam pisać o ścianie na 8 piętrze, jak i tak nikt nie odpowie czy jest jakaś zmiana terminu wykonania poprawek w częściach wspólnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 20:27 witam. Czy komuś z Państwa wiadomo o upadłości Grupy Bryksy? Planujemy kupić mieszkanie u tego dewelopera a obawiamy się, że plotki, które słyszeliśmy mogą być prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????????????? Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.imsmultimedia.com.pl 30.03.11, 21:08 Może to i prawda, też słyszałem podobne plotki, to by tłumaczyło opieszałość ich w naprawianiu usterek w wybudowanych blokach, opieszałośc a w niektórych przypadkach to raczej totalna zlewka.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.11, 20:15 o upadłości nic nie wiem. ale o usterkach i owszem, braku reakcji na zgłaszane usterki, nieodebrane otoczenie bloku od ponad roku, zaległości w płatnościach za niesprzedane mieszkania (kilka osób dopiero na zebraniu wspólnoty dowiedziało się że kupiło mieszkanie z długami) itd. zresztą zapraszam do obejrzenia bloku i rozmowy z mieszkańcami... Z Bryksami pięknie jest do czasu wpłaty kasy, potem to mają wszystkich w d... Ja drugi raz bym się nie zdecydował na zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Buczenie IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.11, 20:32 Od 2 dni słyszę buczenie od wieczora, aż do rana. Czy u was też to słychać ? mieszkaniec 16-stki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Buczenie IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 08:22 To chyba wentylator na naszym bloku (16) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 13:13 A dziękuję bardzo za niezwykle użyteczną informację :). Czy ktoś może wie, gdzie uzyskać takie informacje (o ew. zadłużeniu)? Administracja? A zadłużenia w mediach? Z góry dziękuję za info... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 13:36 To zadłużenie wynikało z niepłacenia wspólnocie przez bryksy. Przy kupnie mieszkania należy iść do administracji i poprosić o zaświadczenie o braku zaległości na mieszkaniu. Okazuje się że pomimo umowy notarialnej były takie zaległości - ale po zebraniu skontaktowaliśmy się z Bryksami i z tego co wiem nie tylko my. Dostaliśmy pismo że nie ma już (!) zaległości ze strony Bryksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 15:20 dziekujemy za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 15:24 czy byłby jeszcze ktoś uprzejmy i napisał, gdzie mieści się administracja oraz w jakich dniach/godzinach działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Mieszkanie "z długami" IP: 77.236.28.* 05.04.11, 17:17 Chciałbym Państwa poinformować, że we Wspólnotach Mieszkaniowych nie ma czegoś takiego jak "zadłużone mieszkanie" (no chyba że hipoteka, ale to już inna para kaloszy). Każdy właściel odpowiada jedynie za zadłużenie (nie mówię tu oczywiście o roszczeniach osób trzecich względem WM) które sam spowodował. Nie dajcie się zrobić na szaro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amek Miejsca postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 13:18 Mam pytanie, czy ktoś z sąsiadów dostał z administracji lub od developera informację o podziale parkingu od strony szpitala św. Rafała? Wczoraj za wycieraczką samochodu zastałam "uwagę" że miejsce postojowe jest własnością administratora 16A Zastanawiam się kto jest tym administratorem? adres, telefon..? jak to się ma do służebności jaką mamy wpisaną w akcie notarialnym? czy powinniśmy zostać poinformowani o tym które miejsca zostały sprzedane? na terenie jakiej działki są położone? czy straszenie opłata w wys. 100 zł za cyt."nieprawne parkowanie"jest zgodne z prawem, kto taką opłatę ma pobierać i na podstawie czego? jakaś umowa wlasności na te miejsca? czy ja nie zauważyłam, czy te miejsca nie są specjalnie zaznaczone? Może ktoś mi odpowie na te pyatnia...bardzo proszę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 16 Re: Miejsca postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 22:47 Zgodnie z informacją od administracji,która została przekazana na zebraniu Wspólnoty 02.03.2011r., "Bryksy" sprzedało pawilon w raz z 10-cioma miejscami prkingowymi na wyłączny użytek firmie "Klotojda". Ja się pytam jakim prawem sprzedało coś co jest służebnością wieczystą zapisaną w akcie notarialnym?Na zebraniu gdy się o to zapytałem to zostałem "przegadany" przez Pania z administracji .Albo "Bryksy"zrobiło w balona nas albo "Klotojdę". A tak naprawdę to mam w nosie jakieś ich karteczki i śmieszne opłaty ,których i tak nie maja prawa pobierać i Tobie amek i innym sąsiadom radze to samo.Nie mają do tego prawa bo zgodnie z wpisem w KW na tym terenie mamy służebność i koniec.Każdy ma prawo parkować gdzie chce na tym parkingu. Druga sprawa jest taka ze wszystko zostało zrobione bez Naszej wiedzy i zgody,dlaczego? Jestem przekonany że do wydzielenia tych miejsc dla "Klotojdy" była potrzebna Nasza zgoda ale nikt o nią nie pytał. Więc co,przekręt ,ktoś coś sfałszował?Może czas przyjżeć sie tej umowie "Klotojdy"? A My jeszcze chcemy mieć wspólnie z nimi monitoring,powodzenia. P.S. Coś czuję że może się to wszystko jeszcze skończyc w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amek Re: Miejsca postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 11:41 Zgadzam się z Tobą, napiszę pismo do Bryksow o wyjaśnienie sprawy, podanie numerów odsprzedanych działek, porownamy to sobie z naszym aktem notarialnym, chyba, że już ktoś z sąsiadów to zrobił lub wysylał pismo....po otrzymaniu odpowiedzi skonsultuję się z prawnikiem, chyba, że ktoś z sasiadów uprawia tę profesję lub ma więcej informacji na temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Miejsca postojowe IP: 20.142.116.* 08.04.11, 12:55 W naszych aktach nie jest sprecyzowan do ILU miejsc postojowych mamy prawo na tamej działce, a jedynie, że do takiego postuje mamy prawo - ogólnie. A że takie prawo do postoju ma 88 osób, a miejsc zostało 2, to już jest inna bajka... Poza tym Bryksy nie miało obowiązku informować nas o tej zmianie, a tym bardziej nie potrzebowało od nas zgody, ponieważ nie byliśmy właścicielami tamej działki. Ogólnie, nie jest nam zabierane ogólne prawo do postoju. Zmniejszona została liczba miejsc jeno. Nadal mamy prawo do postoju na tametj działce, z tym, że nowy właściciel ma zagwarantowane w KW na wyłączność kilka miejsc - i tyle. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Karteczki można mieć w nosie, ale mandaty już nie. To miło, że na razie Klotoida informuje nas o tej sytuacji i trzeba to docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Miejsca postojowe IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.11, 12:57 Czyżby pan był z Klotoidy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Miejsca postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 18:54 Albo z "Bryksy" lub TBS-u. A już zupełnie serio,nie wydaje mi się żeby wszystko było zgodnie z prawem. Na pierwszym zebraniu Wspólnoty,które odbyło sie w jesieni 2009 roku zostaliśmy poinformowani przez administrację że na sąsiedniej działce ( nie pamiętam na której,chyba tej z kotłownią) będzie ruszać budowa i właściciel tej działki chce aby z naszego parkingu wydzielić 10 miejsc parkingowych,i że do tego jest potrzebna NASZA ZGODA jako Wspólnoty.Oczywiście nikt sie wtedy na to nie zgodził,a budowa i tak nie ruszyła. A teraz Klotojda dostała 10 miejsc i nikt sie nas o to nie pytał.Więc o jak to jest? A duga sprawa,skoro My nie mamy nic do gadania bo zmniejsza sie nam tylko liczbe miejsc parkingowych ,to co na to właściciel działki(kto nim jest,bo chyba nie Bryksy?). Bo jeżeli Bryksy nie jest właścicielem ,to jak może rządzić sie czyjąś działką i "sprzedawać" na niej miejsca parkingowe? W działce jest służebność i mamy ją wszyscy (My i Klotojda) i tyle.Możemy parkować gdzie chcemy na takich samych zasadach.Umowy Bryksy z Klotojdą to ich problem. Mandatów płacić nie będę ,bo i za co.Nie ma tam znaków ograniczających parkowanie ,więc Policja czy Straż Miejska nawet takiego nie wystawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Miejsca postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 23:49 Proszę spojrzeć na obecną mapę geodezyjną, na swój akt notarialny, i wszystko będzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Miejsca postojowe IP: 93.159.143.* 12.04.11, 18:30 Witam Sąsiadów. Zadałem sobie trochę trudu i przeanalizowałem zapisy służebności w księgach wieczystych. Wynika z tego, że nie mamy ustanowionej służebności na postój na działce 576/22 należącej do KLOTOIDY, tzn. że mają wyłączność na miejsca na swojej działce i jest ich 10 jeśli dobrze czytam mapkę. Wszyscy tzn. właściciele działek 576/19 (bud. 18), 576/20 (enion - trafo), 576/21 (bud. 16) i 576/22 (klotoida) mamy ustanowioną służebność postoju na miejscach znajdujących się na działce 576/7 czyli po stronie i wzdłuż drogi wjazdowej. Dodatkowo właściciele działek 576/19 (bud. 18) i 576/21 (bud. 16) mamy ustanowioną wzajemną służebność postojową na miejscach postojowych na naszych działkach. Nie ma ani słowa o służebności wobec właściciela działki 576/22 (klotoida), czyli wnioskuję, że nie musimy wyrażać zgody na parkowanie ich pojazdów na naszych działkach tak jak oni nie pozwalają parkować na swojej. Proszę was o analizę i jeśli się mylę o sprostowanie mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16 Re: Miejsca postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 21:40 Jest tak, jak piszesz - co do joty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czadczad Re: Miejsca postojowe IP: *.pl.hurra.com 13.04.11, 11:55 A czy dewelopera nie obowiazuje przepis o wybudowaniu odpowiedniej liczby miejsc parkingowych dla mieszkańców? Podejrzewam że w takim wypadku odsprzedanie aż 10 miejsc parkingowych mogłoby być bezprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Miejsca postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 19:06 "> W naszych aktach nie jest sprecyzowan do ILU miejsc postojowych mamy prawo na t > amej działce, a jedynie, że do takiego postuje mamy prawo - ogólnie. A że takie > prawo do postoju ma 88 osób, a miejsc zostało 2, to już jest inna bajka.." Zgadzam się ,wszystko prawda,więc Klotojda parkuje na tych samych zasadach co my. "> Poza tym Bryksy nie miało obowiązku informować nas o tej zmianie, a tym bardziej n > ie potrzebowało od nas zgody, ponieważ nie byliśmy właścicielami tamej działki." To co na to właściciel? "nowy właściciel ma zagwarantowane w KW na wyłączność kilka miejsc - i tyle" Dlaczego?Na jakiej podstawie bryksy mu dało wyłączność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec16 Re: Miejsca postojowe IP: *.imsmultimedia.com.pl 11.04.11, 18:58 Również znalazłem w ubiegłym tygodniu wspomnianą już kartkę za wycieraczką. Sprawdziłem dokładnie akt notarialny i porównałem z posiadanym fragmentem mapki, wg tych dokumentów pawilon i konfliktowe miejsca parkingowe znajdują się na działce 576/22, która jest własnością Klotoidy. W akcie notarialnym mamy zagwarantowaną służebność przechodu i przejazdu po drodze zlokalizowanej na tej działce, ale nie mamy uwzględnionego prawa postoju. Niestety, ale chyba prawo nie jest po naszej stronie. Oczywiście podane kwoty za "nieprawne" parkowanie to już inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: Miejsca postojowe IP: *.imsmultimedia.com.pl 12.04.11, 18:46 No takim prawem, ze to Bryksy byli wlascicielami dzialki po jej podziale i odsprzedali prawa wlasnosci Klotoidzie. Co w tym dziwnego? Wszystko jest w aktach notarialnych. Transakcja jak kazda inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa przeniesienie kuchni do pokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 20:58 witam, czy jest na forum ktos, kto przenosil do kuchni pokój, a kuchnię zrobił z salonem w miejscu dużego pokoju? Czy mógłby ktoś opisać, w jaki sposób zostało to zrobione, w jaki sposob najlepiej doprowadzić wode, podłączyć wentylację itd. Czy po takim przeniesieniu wszystko dobrze funkcjonuje? Z góry odpowiem na zarzuty, że były takie wątki na forum - przeczytałam całe, ale im więcej informacji i rozwiązań, tym lepiej. Z góry dziękuję za podpowiedzi i wszelkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.D. podwyzka IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 20:00 Czyli mala podwyzka o 20% czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 TBS Rules IP: *.imsmultimedia.com.pl 13.04.11, 22:06 Czy ktoś się orientuje jak wygląda w 16 sprawa odwołania naszej PRL - owskiej, nieudolnej i drogiej administracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.D. Re: TBS Rules IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 23:33 A my w 18 nie zmieniamy, bo jestesmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyyyy Re: TBS Rules IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 01:06 Czy to oznacza ze nie bedzie ogrodzenia i monitoringu??? Tylko 2 ustawy przegłosowalismy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: TBS Rules IP: *.comarch.com 14.04.11, 12:03 Spójrzmy prawdzie w oczy "PRL-owscy i nieudolni" to jesteśmy przede wszystkim my mieszkańcy. Gdyby tak nie było już dawno administracja byłaby zmieniona teren ogrodzony a nam żyłoby się fajniej. Nieudolność to min pisanie raz na dwa tygodnie zdziwionego pytania czy coś się w temacie zmiany administracji ruszyło i powrót do codzienności- oczywiście w poczuciu wzięcia sprawy w swoje ręce... Napisał ktoś wniosek do zarządów 16 i 18 w tej sprawie aby pchnąć temat do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: TBS Rules IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 12:18 Bardzo śmieszne - w 16 jest już przegłosowana zmiana. trudno żeby mieszkańcy 16 głosowali za 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: TBS Rules IP: *.comarch.com 14.04.11, 12:45 Dzięki za info- nasz zarząd 18-tki na razie nie podejmuje działań bo (z ostatnich informacji) poza moim zgłoszeniem nie dostał żadnego innego wniosku w tej sprawie (WTF) więc jako że nikt z mieszkańców naszego bloku nie jest zainteresowany tematem nie dzieje się nic. Z korespondencji z naszym zarządem dowiedziałem się iż u Was w 16-tce nie zostało to przegłosowane stąd mój wpis... Nic tylko pogratulować Wam sensownych działań i tego że umieliście się zorganizować- zazdroszczę. sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: TBS Rules IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 14:10 może należałoby napisać na tablicy, podać nr skrzynki pocztowej i w ten sposób mieszkańcy wrzuciliby kartkę z jednym słowem tak lub n ie w sprawie odwołania Administracji?? Wtedy nikt się nie będzie musiał z zarządu fatygować z chodzeniem z lista po mieszkaniach.... Bo to zaczyna wyglądać, jak w Administracji i Bryksym....trzeba 17 pism, by coś zacząć działać...bo taką mniej więcej odpowiedź Sebastian dostał, że Zarząd 18 czeka na bezpośrednie maile, mimo, iż czyta czasem nasze dyskusje na forum.... co do ogrodzenia...podobno brakuje 4 głosów Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: TBS Rules 14.04.11, 20:24 Przyznaję, że wcześniej się nieco zaniedbałem w tej kwestii. Właśnie się zreflektowałem i wysłałem maila do zarządu wspólnoty w sprawie odwołania TBS Małopolska z funkcji administratora naszego bloku. Co do podwyżki to właśnie sprawdziłem, że rok temu płaciłem o 100 zł mniej niż obecnie. Jak tak dalej pójdzie to za jakieś 5 lat dojdziemy do tysiąca (sic!). O ile rozumiem, że podwyżki są nieuniknione to jednak są one dość spore. Dodatkowo na informacji dot. zmiany rozliczenia zdecydowanie brakuje wyjaśnienia, które opłaty się zmieniają i dlaczego. W poprzednim mieszkaniu każda podwyżka czynszu była bardzo ładnie opisywana i wyjaśniana. Człowiek przynajmniej wiedział na czym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: TBS Rules IP: *.imsmultimedia.com.pl 14.04.11, 23:06 Wiedzą , że wkrótce ich zmienimy i czeszą nas jak mogą już teraz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugas Re: TBS Rules IP: *.imsmultimedia.com.pl 14.04.11, 23:11 Dlaczego nikt z zarządu wspólnoty nie przejdzie się z odpowiednim pismem po mieszkaniach, wtedy by większość podpisała np. zmianę administracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven plac budowy IP: 151.193.120.* 18.04.11, 11:01 Widze, ze mieszkamy na jednym wielkim placu budowy: Krakoin buduje 3 bloki, Bryksy jeden 12-pietrowy - stawiaja dzwig i beda palowac, budynek dla Klotoidy jest wykanczany. Po naszym parkingu jezdza teraz ciezarowki, koparki, samochody dostawcze, parkuja pracownicy budowy. Dzis musialem 10 minut czekac jak koparka zrobila mi miejsce, bym mogl wyjechac z parkingu podziemnego, 2 razy zdazylo sie, ze jakas ciezarowka tak zablokowala ruch, ze musialem wyjechac po trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: plac budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 10:17 No to dodam jeszcze, ze vis a vis bloku 16 (tam koło Polbau) Gant startuje z blokiem na 315 mieszkań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 11:49 Jak wysokie mają być te bloki i ile ma ich być - coś wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 11:52 www.makmedia.pl/1200-mieszkan-w-2011-r/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: plac budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 14:02 dobry dobry, gant to kupil od MK invest. Widzialem tez inne projekty. To bedzie ten blok w ksztalcie lit. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 14:48 mój link był zły - ten powyżej :) Czy to oznacza 12-piętrowy blok? Super - i nasze nieogrodzone miejsca parkingowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: plac budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 15:02 ok :-) a na dodatek jeszcze ta działka na rogu ul. Podedworze i Bochenka jest Krakoina (oraz ta z Kominem) i tez tam kiedyś chyba będą bloki. Te 2 białe prostokąty na tej "mojej" wizualizacji. Trochę się zrobi gęsto, ale bardziej cywilizowanie. Żeby się szpital tylko nie rozrastał, bo zaczyna coraz większy ruch generować i te karetki na sygnale trochę mnie martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 21:38 Czy ta inwestycja Gant ma byc budowana na dzialce na ktorej teraz stoja baraki na polnoc od Bochenka 18? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: plac budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 11:13 tak. ten teren to są 3 działki. Jedna (najmniejsza Polbau), druga ganta (środkowa) i trzecia Krakoina od strony ul. Podedworze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: plac budowy IP: 151.193.120.* 21.04.11, 15:20 Toz to jak Ruczaj. 4 bloki juz sie beda budowaly i jeszcze kilka innych i jedna droga dojazdowa. Czy nikt nie mysli i developerzy moga sobie robic co chca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: plac budowy IP: 141.129.1.* 22.04.11, 15:36 Na szczescie zakonczenie inwestycji Krakoina jest planowane dopiero na 2015, jak wynika z tablicy. A projektant ten sam co naszych blokow. Ciekawe jak zaprojektowal odprowadzanie wody z balkonow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 23:14 odprowadzanie wody z balkonów zasługuje na odrębny wątek . Ten Pan nie powinien nic projektować ..może poza swoim domem .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 09:12 Dobrze że Bryksy naprawił chodniki przed klatką, nie zbiera się już woda i można przejść suchą nogą. Coś im się przedłuża ten koniec marca.... chyba że chcieli aby zgodnie z wielkanocną tradycją każda panna była mokra w lany poniedziałek a jutro już to naprawią. Co na to zarząd? Wie ktoś? Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.D. Re: plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.11, 13:47 Naprawili. Nie wiem kiedy, ale ciesze sie. Jednak cos im sie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmac Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 15:04 naprawili - ale inteligentnie - tak wstawili rurę że zatkali zewnętrzny odpływ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 18:23 A to widocznie mi się wydawało że wchodząc do klatki szedłem 10 cm szerokości wysepką pomiędzy trawnikiem a lustrem wody.... Wnioskuję że napirawili przed 16-tka...bo u nas można płynąć crowlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: plac budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 11:54 wg moich informacji to bedzie taki blok www.ucees.pl/www/index.php?action=mieszkanie&id=5 nawet na stronie ganta jest juz info. wizualizacji nie ma jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: plac budowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 21:28 Natomiast obok skrzyzowania Bochenka z Luzycka powstaje www.dominium.pl/pl/inwestycje/szczegoly/lista/1713/luzycka-luzycka-iii Odpowiedz Link Zgłoś
samotny.0 Re: Co sądzicie o Bryksy malwyIII 29.04.11, 14:26 prosze o informacje dotyczace inwestycji w krakowie o prowadzonej przez bryksy o nazwie malwyIII. Planujemy tam zakupic mieszkanie mam wiec pytanie do osób mieszkajacych juz we wczesniejszych blokach realizowanych przez bryksy czy jest to firma i inwestycja warta uwagi...co myśla mieszkancy o polozeniu bloków czy sa dobrze skomunikowane itd jak z opłatami itd bede wdzieczny za wszelkie info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Re: Co sądzicie o Bryksy malwyIII IP: 151.193.120.* 29.04.11, 16:19 Jestesmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugas Re: Co sądzicie o Bryksy malwyIII IP: *.imsmultimedia.com.pl 29.04.11, 23:38 M.P. - to chyba prezes Bryksy sp z o o ;D, skoro taki zadowolony ...heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 16 Re: Co sądzicie o Bryksy malwyIII IP: *.pl.man-mn.com 04.05.11, 14:52 czynsz za 50m2 to obecnnie 360PLN, co do komunikacji to sam muszisz sobiesprawdzić czy Ci pasuje, mi akurat odpowiadała, a co do firmy to na przykałd nie jest odane otoczenie bloków (juz ponad 2 lata od ukończenia pierwszego bloku) i np: jeziora z mokradłami przed blokami z powodu braku odporowadzenia wody. Ogólnie polecam przeczytać forum będzie dużo o niedoróbkach.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrzu jest super IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.05.11, 02:09 Jest super, wydaje mi się , żę sikają pod windą w 18, śmierdzi szczynami, , puszki po piwie obok windy to już standard, na dodatek chyba żarówka się tam przepaliła ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amek Re: jest super IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.11, 13:27 I bardzo dobrze...info dla wszystkich przeciwników ogrodzenia!! Wasza otwartość na dewastacje przynosi spodziewane efekty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrzu odpływy IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.05.11, 02:14 Witam Może zrobiliby jeszcze odpływy wody przy innych częściach chodnika, woda stoi po deszczach, przejść się nie da do klatki, w części chodnika wkopali rurę i ona skutecznie odprowadza wodę, ale to przy 16, może zrobią jeszcze bliżej klatki 18 coś takiego ??? Oby. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugas Święto Bryksów !!! IP: *.imsmultimedia.com.pl 04.05.11, 23:31 Dziś poprawili tynki na korytarzach, pod luxferami i pod parapetami, cale płaty odpadały, 1,2,3, piętro. Po miesiącu pewnie wszystko znowu popęka, będzie nadal żle wyglądało, ale dopóki nie odpadnie to i tak będzie lepiej ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eb Re: Święto Bryksów !!! IP: *.180.58.174.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.05.11, 10:48 jak tak szybko będą poprawiać to lada grudzień do 8p dojdą....ściane rok tam poprawiają na korytarzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee spotkanie 19 maja IP: *.204.3.179.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.05.11, 20:50 Wreszcie dobra wiadomość, że się mamy spotkać "w podziemiu" i wziąć sprawy w swoje ręce. Brawo 18stko:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woren Re: spotkanie 19 maja IP: *.upm-kymmene.com 12.05.11, 13:21 To tylko czekac na jakies "powstanie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: spotkanie 19 maja IP: *.imsmultimedia.com.pl 12.05.11, 23:54 Bo prawda taka , że mamy dość administracji, ona zarabia na wszystkim - na tym, że nam koszą trawę, utrzymują windy, wymieniają piasek na placu zabaw, sadzą drzewka, czeszą nas jak mogą, mają swoich znajomych-dlatego czynsz mamy taki ogromny, dlaczego teren wokół 18 ciągle jest nieodebrany ???? Woda stoi po kostki po deszczach , przejść się nie da do klatki, odpływy zatkane wokół chodników, tynki lecą ze ścian, gniją ściany przy garażowej windzie , kiedy to zostanie poprawione ??? -Nigdy- bo Bryksy i administracja współpracują ze sobą. Dlaczego pod 16 wkopali rurę przy chodniku a u nas się nie da ?????? Tam juz woda nie stoi i rosną piękne kwiatki...18 jest olana i zaniedbana, w 16 lepiej sie zmobilizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: spotkanie 19 maja IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.11, 22:11 Myślę, że wystarczy uwiecznić wszystkie usterki o których piszecie na fotkach i podać link np: na tym forum. Przyszli nabywcy trzeciego etapu na pewno chętnie pooglądają jak będzie wyglądał ich przyszły blok Malwy 3, a Bryksy może przemyślą jaką sobie reklamę zrobili i poprawią co nieco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: spotkanie 19 maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.11, 09:41 Mam pytanie : czy zaglada tutaj ktos z osób które zamierzają lub wykupiły juz mieszkanie w nowym budynku - Malwy 3 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: spotkanie 19 maja IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 21:59 i co ustalono na spotkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: spotkanie 19 maja IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 11:08 Jak nie na forum, to gdzie można pogadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Witam Sąsiadów :) IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 11:00 Witam Sąsiadów z 16 i 18 :) Dopiero niedawno się dowiedziałam o tym forum, ale lepiej późno niż wcale ;). Przez kilka dni czy raczej nocek ;), nadrabiałam Wasze wpisy, teraz jestem już na bieżąco więc liczę, że zwiększy się aktywność. Choć trochę nie rozumiem czemu nie piszecie na forum www.bochenka.fora.pl. Myślałam, że tam będzie ruch jak w ulu, a tymczasem tam pustki, a przecież takie forum jest bardzie przejrzyste i czytelne? Skąd zatem nikłe zainteresowanie? Może na najbliższym zebraniu warto by było dać każdemu ulotkę do ręki, a może wrzucić do skrzynek adres forum? Co myślicie? Mam trochę uwag/pytań/pomysłów, ale to na następny wpis żeby ten pierwszy nie był za długi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Witam Sąsiadów :) 24.05.11, 16:42 Przede wszystkim takie forum powinno być odpowiednio kontrolowane. Problem z tamtym forum jest takie samo jak z tym, każdy może je przeczytać i każdy może napisać. Pewnych informacji nie powinniśmy upowszechniać, a poza tym rejestracja tylko dla członków wspólnoty spowoduje podniesienie poziomu wypowiedzi (mam nadzieję). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Forum IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.11, 08:38 grandpamk, dalej nie wiem gdzie mamy rozmawiać? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Forum IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 10:14 Ja nie rozumiem czemu nie możemy rozmawiać publicznie. Czy ktoś się boi, jest zastraszany czy co? Chciałabym dowiedzieć się czy ktos był na zebraniu w sprawie ogrodzenia wczoraj o 15-tej (pora niestety nie do przyjęcia dla pracujących do 16-tej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 10:32 Byłam na spotkaniu. Było nas aż 9 mieszkańców na 2 bloki. Niezła reprezentacja... Ale jestem niezadowolona, bo na zebraniu zupełnie inaczej zrozumiałam kwestię terenu do ogrodzenia. Poza tym jestem zaskoczona, że nasza własność wzdłuż ulicy Bochenka kończy się tam gdzie chodnik, a jakiś rok temu słyszałam z ust p. Kopanii, że ok. 2 metry od chodnika. Coś jest niehalo!? Dziwi mnie wiele rzeczy a nie ma z kim o tym pogadać... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: ogrodzenie IP: 20.142.116.* 26.05.11, 13:58 Głównie daję wiarę temu, co jest na oficjalnym papierze ;-) Proponuję zajrzeć do swojego aktu notarialnego i mapek geodezyjnych i tylko w ten sposób określi się stan faktczny. Przy odbiorze mieszkania pan kierownik budowy powiedział, że obok nas powstanie następny blok i ten pan był pewien, jako kierownik budowy tegoż budynku, że będzie to blok 6. piętrowy. Oczywiście się w duchu uśmiechnąłem. Teraz wiem, że będzie to wieżowiec 11. kondygnacyjny, tak jak z resztą podejrzewałem. Jeśli chodzi o ogrodzenie to obrys ogrodzenia był wyraźnie zaznaczony na mapie, którą otrzymaliśmy wszyscy w skrzynkach. Poza tym rzeczywiście nie jest korzystne omawianie wszystkich spraw na forum publicznym spraw dotyczących kilkudziesięci osób. Na prawdę nie wszyscy na świecie nie muszą wiedzieć tego lub tamtego. Pozostaje kontakt z zarządem własnej wspólnoty, z administracją, rozmowy z sąsiadami, lektura dokumentów i nieformalne zebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gof Re: ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 26.05.11, 14:40 ma ktoś mapke, skan, fotke jak ma przebiegac ogrodzenie, potrzebuje, byc moze uda mi sie przygotowac inna oferte wraz z zagrodzeniem parkingu , mój mail: klepcius@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 21:16 Gof - zadzwoń do p. Kopani i poproś żeby Ci przesłał mapkę ogrodzenia na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 27.05.11, 00:37 Obawiam się, że aktualny plan ogrodzenia jest najlepszy z możliwych zarówno pw. technicznym jak i własnościowym. Proszę pamiętać, że ogrodzenie kawałka parkingu k. placu zabaw po pierwsze pozbawi nas co najmniej 3 istniejących tam miejsc parkingowych i spowoduje spore utrudnienia w manewrowaniu. Pomijam już koszt montażu bramy, która byłaby najdroższą częścią inwestycji. Aha, jeszcze jedno, pan Kopania wspominał, że na planie jest tamtędy wyrysowany plan dojazdu straży pożarnej od strony południowej, więc nie można zamontować tam bramy właśnie z tego powodu. Pamiętajmy, że takie ogrodzenie nie chroni w 100% przed złodziejami. Nie chroni nawet w 10%. Ale ma jedną zasadniczą f-cję: ustanawia teren zamknięty, a więc wszelkie grupki wyrostków i pijaczków nie będą mogły się po nim kręcić bezkarnie, jak po terenie otwartym. Nie będzie też łażenia po trawnikach i wydeptywania ścieżek w błocie, bo nikt nie będzie się wspinał po ogrodzeniu, żeby dojść do zaparkowanego za nim auta. Firma zaproponowana przez p Kopanię jest naprawdę konkurencyjna pw. ceny, a próbkę ich możliwości już można zaobserwować, bo działka Bochenka 18 została ogrodzona od wschodu i południa właśnie przez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 10:36 A dlaczego nie przedstawiano oferty na ogrodzenie od strony parkingu takie, by ogrodzić też parking a nie tylko plac zabaw? Dopiero na spotkaniu, gdy wprost zapytałam o to p. Kopanię, to okazało się, że tak można, ale p. Kopania brak takiego pomysłu zwalił na większe koszty... A może jest tego druga strona medalu... Gdybym wiedziała, że tak się da i można, to na pewno bym za takim głosowała. A tymczasem zostało przedstawione jedyne i słuszne rozwiązanie w postaci zamknięcia od strony parkingu tylko placu zabaw. Nie żebym węszyła spisek ;), ale odniosłam po ostatnim spotkaniu wrażenie, że może chodzi o to, by pracownicy Klotoidy mieli gdzie parkować, bo przecież nie zmieszczą się tylko na swoich 10 miejscach parkingowych. Co o tym myślicie? PS. Tomek z IV, w zmianie sposobu ogrodzenia nie chodzi o zamknięcie kawałka parkingu z 3 miejscami postojowymi, tylko całego parkingu od strony placu zabaw. Ale wtedy trzeba by jeszcze zamówić dodatkowo 2 bramy. Ja nie widzę w tym szczególnych problemów. Koszt może i zwiększy się o ok. 100 zł, ale jaki za to komfort większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bugas Re: ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 28.05.11, 00:22 Pana Kopanię nie powinny obchodzić większe koszty ogrodzenia, nie On przecież za nie płaci, to dzięki tym układom które zaistaniały przy zakupie obiektu przez klotoide mamy teraz proponowane dalej sposoby ogrodzenia naszych bloków. Żależy im wszystkim żebyśmy nie grodzili parkingu bo Klotoida potrzebuje miejsca dla swoich pracowników i klientów. Oni potrzebują wjazdu na nasz teren bo minimum 50 aut ciężko będzie upchnąć po parkingach. Większość firm "proponowanych" przez Bryksy jest nierzetelna i robotę robią na odwal się, nie podoba mi się , że ogrodzenie będzie stawiał ktoś powiązany z Bryksami, jakieś ich znajomki , potem jak zwykle wynikną z tego problemy... chciałbym zobaczyć ofertę ogrodzenia najlepiej z innej firmy z dwoma bramami tj z zagrodzonym parkingiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z IV Re: ogrodzenie IP: *.imsmultimedia.com.pl 28.05.11, 12:44 Nie czytacie uważnie. Po pierwsze pisałem o ogrodzeniu parkingu od strony placu zabaw. Po drugie, tak jak napisałem, montaż ogrodzenia i bram powoduje, że tracimy co najmniej 3 miejsca parkingowe, bo te bramy gdzieś trzeba ustawić (gdzieś się musi chować podczas otwierania). Po trzecie (do Inav) koszt to nie 100zł, ale wiele więcej. 100 zł to nie wyjdzie nawet na jedno mieszkanie przy montażu dwóch bram. Po czwarte 16tka ma takie samo prawo do parkingu jak i 18tka, więc Ci mieszkańcy też mają prawo parkować obok placu zabaw, a pewnie niechętnie będą się dorzucać do tych bram. Wyrys ogrodzenia był omawiany już na walnym zebraniu. Każdy dostał do ręki plan z naniesionymi własnościami działek. Jasno z niego wynikało, że inaczej ogrodzenia poprowadzić się nie da, skoro właściciel Klotoidy nie chce się grodzić. Trzeba uszanować czyjąś własność i decyzję. Zarządom zostały przedstawione z tego co wiem trzy oferty, przy czym najtańsza (o blisko 30% tańsza od najdroższej) przez firmę, z której przedstawicielami mogliście się ostatnio spotkać. Poza tym decyzja zapadła. Szmat czasu minął od momentu kiedy uchwała została poddana pod głosowanie, dlaczego wtedy nie podnoszono tych głosów? Każdy widział wyrys ogrodzenia na walnym. Nie rozumiem. A teorie spiskowe to można wsadzić między bajki. Co z tego, że decydujemy się na firmę, która kiedyś wykonała część ogrodzenia Bryksom? Dlatego, że byli ich zleceniobiorcami, to my mamy stanąć okoniem i płacić 30% więcej? Bez sensu, ten argument w ogóle do mnie nie przemawia. I nie wiem Bugas co rozumiesz przez "układy", "zależy im wszystkim" (czyli komu?) i "znajomków"? Jakbym to skądś znał... Bryksy miały na sprzedaż nieruchomość na wydzielonej działce, wraz z miejscami parkingowymi (zapraszam do odwiedzenia wydziału Ksiąg Wieczystych). Zaszła normalna umowa kupna i sprzedaży i Klotoida zakupiła nieruchomość wraz z częścią parkingu. Pamiętajmy, że Bryksy nie mogły jej sprzedać przez 2,5 roku, więc jakiś średni ten "układ" jak dla mnie. Poza tym czemu miałoby im zależeć w inny sposób, niż pozostałym 30% mieszkańców naszych bloków, którzy opowiedzieli się przeciw ogrodzeniu, ale zostali przegłosowani? Pewnie też należą do "układu" LOL Sprawa ogrodzenia ciągnie się już dwa lata. Moim zdaniem czas ją w końcu sfinalizować i zamknąć teren dla wyrostków, meneli, amatorów błotnych ścieżek i kierowców, którzy najchętniej to by parkowali pod windą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiu Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 21:12 Witam. Ja akurat byłem na spotkaniu w sprawie ogrodzenia (zależy mi na tym i specjalnie dlatego zwolniłem się z pracy, było tak jak już ktoś pisał dokładnie 9 osób). Dla tych którzy nie byli: - pomysłów na nowe ogrodzenie, miejsce i co ma być ogrodzone było prawie tyle co osób na spotkaniu. Każdy miał inną wizję i na tym się kończyło, bo do zrobienia czegoś więcej niż powiedzenia, że w takiej formie ogrodzenie im nie pasuje było za trudne. Jeśli ktoś ma super wizje ogrodzenia całego terenu lub przynajmniej parkingu za 18 to ja jestem jak najbardziej za ,ale niech się choć troszkę postara i załatwi sprawę z Klotoidą, dojazdem straży pożarnej, wyceną i zbierze wystarczającą ilość podpisów. Będę pierwszy który się podpisze, ale jak się nie chce to proszę uszanować to że są osoby które już dużo zrobiły i wytyczyły na dzień dzisiejszy optymalną wersję ogrodzenia i zebrały wystarczającą ilość podpisów od mieszkańców. - Pan Kopania wysłał prośbę o zgodę na budowę ogrodzenia do urzędu (odpowiadającego za drogę przed naszym blokiem i trawnik), na odpowiedź urząd ma czas jakoś do końca maja, jeżeli taka odpowiedź nie zostanie wysłana zobowiązał się do wizyty w urzędzie w tej sprawie, - jeśli chodzi o domofon przy bramce wejściowej to są dwie opcje: 1) zamontowanie dwóch domofonów jeden do 16-stki a drugi do 18-stki, chodzi o to że domofony muszą być takie same jak w klatkach a tam jest tylko możliwość wybrania mieszkania ( brak możliwości wybrania bloku i mieszkania) czyli jeśli mamy jeden domofon i dzwonimy np. pod numer 1 to dzwoni do mieszkań nr 1 w obu blokach, dlatego potrzeba dwa domofony - koszt jaki był orientacyjnie podany za takie rozwiązanie to 1200PLN , 2) wymiana domofonów przy klatkach i zastosowanie nowszych wersji w klatkach i przy bramce z możliwością wybrania najpierw numeru bloku a potem numeru mieszkania - koszt ok 1800PLN. - zamontowanie bramki wejściowej głównej (przy gabinecie lekarskim), przy wejściu na parking za 18-nastką i przy wejściu na plac zabaw oraz bramy przeciw pożarowej przy bloku nr 18, wszystkie na klucz taki sam do każdej, dodatkowo oczywiście przy głównej domofon o którym pisałem, - przed blokiem ogrodzenie ma przebiegać 0.5 do 1 metra od chodnika, po sprawdzeniu dokładnym na planach gdzie jest granica naszej działki (ale będzie to mniej więcej taka odległość) - za 18-nastką najpierw wzdłuż bloku na górze murka potem bramka z wejściem na parking i dalej wzdłuż chodnika do placu zabaw, i dookoła placu zabaw z bramką wejściową na wysokości tablicy informacyjnej na placu zabaw, z tego co pamiętam to tak jak było na mapce która była wcześniej prezentowana na zebraniu wspólnoty. - czas realizacji jaki podał wykonawca to do miesiąca od otrzymania zamówienia. Z wpisów jakie się pojawiły odnośnie wykonawcy, że komuś nie pasuje bardzo proszę znaleźć innego wykonawce, jeśli będzie tańszy jestem jak najbardziej ZA, jeśli się nie chce proszę nie krytykować. Podsumowując mam nadzieję, że w końcu coś zrobimy i poprawimy choć troszkę nasze bezpieczeństwo, ograniczymy wandalizm na placu zabaw i zadbamy o czystość obuwia naszych sąsiadów wydeptujących trawnik przed blokiem. Pozdrawiam Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 18:58 Z pewnością będzie trzeba ograniczyć wizualnie parking przy placu zabaw, ponieważ nikt prócz mieszkańców 16 i 18 nie ma prawa tam parkować. Jeśli będą problemy, będzie może trzeba pomyśleć o szlabanie. Szlaban nie ukradnie ANI jednego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 16 kolejny wandalizm IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 02:19 Znowu w 16 stce była demolka!!! syf na korytarzu, zdemolowana winda, rozwalona sciana w garazu kiedy to sie skonczy? strach wracac wieczorem do domu za niedługo beda nam włamywac sie do mieszkan, ile razy mozna naprawiac garaz podziemny zrobmy monitoring bo to sie nie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: kolejny wandalizm IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 10:18 Współczuję, ale chamstwo! A ktoś powiadamiał policję? Macie jakieś podejrzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
juala Re: kolejny wandalizm 30.05.11, 21:07 A co się konkretnie stało i na którym piętrze? Często w 16-tce widać kręcących się gó...arzy? Co konkretnie robią? - czy demolują blok wewnątrz? - czy przesiadują gdzieś na piętrach klatki schodowej? - czy wydzierają się pod blokiem? - jak często Dajcie znać lokatorzy 16tki i 18tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 23:23 Tomek z IV, napisałam ok. 100 zł na mieszkanie i miałam na myśli dodatkowy koszt do tego, który mielibyśmy zapłacić. Jak się chce mieć większy teren ogrodzony to mogę zapłacić nawet 2 razy tyle. Wiem, że pisałeś o parkingu od strony placu zabaw i do tego nawiązałam. Chyba mam kiepską wyobraźnię, bo nie umiem sobie teraz wyobrazić gdzie te 3 miejsca mielibyśmy stracić? Oba bloki parkują na tym parkingu więc nie rozumiem czemu mieliby się nie dorzucić? A te 10 miejsc dla Klotoidy to też mnie nurtuje, bo na którymś zebraniu było powiedziane, że te miejsca są dla dewelopera, który ma się budować obok naszych bloków. Czy ja źle zrozumiałam, czy też te miejsca zmieniły właścicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 20.142.116.* 30.05.11, 08:22 To chodzi o KOLEJNE 10 miejsc,(na wysokości tych 10 miejsc Klotoidy) które inny deweloper będzie potrzebować, żeby móc wybudować KOLEJNY wieżowiec i zachować w parierach współczynnik [Ilość m. parkingowych/Ilosc mieszkań]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 10:16 z 16tki, dzięki za info :). To teraz jestem ciekawa czy u nas ten współczynnik ilości mieszkań do miejsc parkingowych jest zachowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.1and1.pl 23.08.11, 10:10 Teraz słyszałam że Gant ma coś budować przy Bochenka, ale chyba jakiś jeden blok, wiecie coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B16 Regulamin Wspólnoty IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.06.11, 17:17 PRL Małopolska przesłało na maila Regulamin wspólnoty Bochenka 16 wraz z kartą do głosowania. Czy ktoś się orientuje dlaczego treść Regulaminu została narzucona i nie była wcześniej opiniowana wśród mieszkańców? Mamy tylko możliwość głosować za albo przeciw. Regulamin jest na pewno potrzebny ale jego treść jest ewidentnym naruszeniem naszych interesów - świadczy choćby o tym zapis pkt. VII, 3, który mówi o tym, że do klotoidy należy 10 miejsc parkingowych oraz możliwość parkowania na pozostałych miejscach od strony szpitala ! Ludzie to jest nasz regulamin nie klotoidy i po co w nim zapisy ich dotyczące tym bardziej, że jest ogólny zapis w pkt. VII, 1 że należy poruszać się i parkować zgodnie z zasadami służebności i własności - i to wystarczy Po co mamy jeszcze w naszym Regulaminie uprzywilejowywać partnera Bryksów i PRL Małopolska. Widać tu jak PRL Małopolska dba o interesy partnerów nie nasze - choćby kwestia ogrodzenia - oczywiście nie da się ogrodzić całego parkingu bo to jest nie po myśli Bryksów i Klotoidy, kwestia straży pożarnej czy innych wymówek to ściema bo wiem dobrze że są podobne kompleksy całkowicie ogrodzone i nie ma z tym problemu jest to tylko kwestia techniczna. Myślę że z ogrodzeniem powinniśmy poczekać do zmiany Zarządcy może wtedy okaże się że jednak rzeczy niemożliwe dla p. Kopania staną się możliwe dla innych. Nie dajmy się UKŁADOWI i nie zgadzajmy się na taką treść regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.pl.hurra.com 02.06.11, 18:07 Tylko, że te miejsca parkingowe nie należą do nas, więc weź się w garść ;) Wiele pktów regulaminu jest bardzo słusznych, szczególnie tych dotyczących poszanowania zieleni i własności wspólnych, które nie są przestrzegane przez pewną część mieszkańców. A co wy na to żeby posadzić jakieś drzewa wzdłuż ul. Bochenka i zagospodarować teren wydeptanej ścieżki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.imsmultimedia.com.pl 02.06.11, 18:14 Ok. nie należą do nas stąd zapis że należy szanować służebności i własności - ale poco dodatkowo opis dotyczący klotoidy i zapisy w naszym regulaminie o ich uprawnieniach i służebnościach to jest regulamin o naszych prawach i obowiązkach. Co do innych punktów zgadzam się. Dodałbym też zapis, że protokoły po spotkaniach powinny być rozsyłane na adresy mailowe mieszkańców, żeby wszyscy mogli się zorientować o czym była mowa na spotkaniach, wtedy może świadomie oddawaliby głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec 16 Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.imsmultimedia.com.pl 05.06.11, 21:34 @B.16 "Dodałbym też zapis, że protokoły po spotkaniach powinny być rozsyłane na adresy mailowe mieszkańców, żeby wszyscy mogli się zorientować o czym była mowa na spotkaniach, wtedy może świadomie oddawaliby głosy." To ja proponuję jednak chodzić na te spotkania (w końcu po to są) i wtedy wszyscy będą wiedzieli o co chodzi i nie będzie problemów z głosowaniem - wszystkie uchwały zostaną podjęte od razu na zebraniach. Na tym forum jest wielu chętnych do komentowania każdego tematu, szkoda, że nie ma ich na zebraniach, a to jest tylko około 2 godzinki dwa razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.16 Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.mcp.malopolska.pl 06.06.11, 09:03 Do Mieszkaniec 16: Tak się składa, że byłem na wszystkich dotychczasowych spotkaniach! Ale bądźmy realistami. Poza tym jeżeli każdy będzie miał protokół a w nim ustalenia ze spotkania łatwiej będzie monitorować Zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 10:31 Ja dostałam wczoraj Regulamin Wspólnoty, ale nie mailem, tylko do rąk własnych. Jest tam 1 błąd, co może sugerować, że mieszkańcy bloku 16, mają taki sam Regulamin. Rzecz w tym, że o ile tytuł jest poprawny, bo „Regulamin Porządku Domowego Wspólnoty Mieszkaniowej ul. Bochenka 18, Kraków”, o tyle w punkcie I ppkt 1 jest „(…) w nieruchomości położonej w Krakowie przy ul. Bochenka 16 (…)”. To poważny błąd, który może spowodować nieważność Regulaminu. I co robić? Poprawić tę „16” na „18” i zaparafować? U Was też jest ten błąd? B16 – też mnie zdziwiło wyłuszczenie o „prawach” Klotoidy. Pewnie to celowy zapis byśmy nie mieli ewentualnych roszczeń do tego, że oni będą parkować na naszych miejscach, a dzięki Regulaminowi jest jasne, że mają do tego prawo, bo to służebność. A dlaczego nie ma zapisu w druga stronę? Pamiętam, że na zebraniu była mowa o tym, że po 17.00 będziemy mogli parkować na miejscach Klotoidy, to czemu nie ma o tym mowy w Regulaminie? Bardzo dobry pomysł z wysyłaniem Protokołów po zebraniu na maile mieszkańców. Jestem ZA. X – jestem za drzewami, ale jako, że od p. Kopani dowiedziałam się, że to teren Gminy więc może niech gmina zasadzi. To taki żart, bo wiadomo, że byśmy się na ten moment nie doczekali ;). Ale z drzewami to pewnie zaczekamy jak będzie ogrodzenie, wtedy też zniknie problem wydeptanej ścieżki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.pl.man-mn.com 03.06.11, 15:32 Jeśli chodzi o miejsca parkingowe, to z aktu notarialnego wynika że część miejsc należy do biura projektowego (niestety) chyba że źle interpretuję akt notarialny. Wszystkie osoby które uważają inaczej i tak mocno wypowiadają sie na forum na temat tych miejsc może zrobią coś dla wspólnoty i zamiast tracić czas na forum porozmawiają z właścicielem i załatwią miejsca postojowe. Z moich doświadzczeń pisanie na formu jeszcze nie pomogło mi rozwiązać żednej sprawy a jedynie bezpośrednie telefony, emaile lub spotkania z pracownikami TBS lub Bryksów. P.S. Jestem jak najbardziej za zielenią, może tylko poczekajmy na to ogordzenie przed blokiem bo tak to znowu mieszkańcy wydeptają trawę. Tak jak to miało miejsce 2 miesiące temu kiedy po mojej interwencji odnośnie wywiązywania się firmy dbającej o porządek z umowy, zabrali sie za dosianie trawy, a po kilku dniach wszystko zostało zadeptane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 14:59 Drodzy Sąsiedzi! Uważam że regulamin jest nam jak najbardziej potrzebny,ale w przedstawinej tereści jest NIE DO PRZYJĘCIA! Dlatego namawiam wszystkich do głosowania PRZECIW! 1. Regulamin nie był z nikim konsultowany; 2.W regulaminie brak obowiązków Zarządcy wobec Wspólnoty 3.Brak obowiązków Zarządu Wspólnoty ( wiem że wszystko wynika z ustawy o zarządzie,ale po co wtedy regulamin?) 4. Wiele punktów jest słusznych ale kilka jest nie do zaakceptowania np pktVII ppkt 3. w przedstawionej formie (Po co ten punkt w tym regulaminie skoro Klotojda jest właścicielem dzialki? W co nas chca wmanewrować?); 5.Jakie są skutki prawne nie przestrzegania tego regulaminu? Ponoć jest demokracja,wiem że wdemokracji też ktoś musi rządzić,ale dlaczego narzuca sie nam coś co nie było z nikim uzgodnione.Wracamy do czasów Gospodarza Anioła i Alternatywy 4? Wygląda na to że tym regulaminem chce sie nam zarzucić smycz.Regulamin to tylko podpucha do przepchnięcia paru punktów,które maja ograniczyc naszą swobodę i narzucic nam wolę Klotojdy,TBS-u i Bryksy. Nie dajmy sie w to wkręcić! Myślę,że regulamin wspólny powinny opracować zarządy obu wspolnot w konsultacji z mieszkańcami.Mamy na to czas nikt nas nie goni.To nie jest przymus. GŁOSUJCIE PRZECIW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 21:49 Hmmm a co jesli złamie się regulamin? Na sąsiedniej klatce schodowej widziałem śmieci pod drzwiami, jak mam reagować? Jest jakaś kara za to? Czy jedyną konsekwencją ma być moje upomnienie sąsiada? A on zrobi to samo dzień poźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Regulamin Wspólnoty IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 14:04 Dobre pytanie? Też jestem ciekawa co zrobić w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rozliczenie IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 10:46 Mam pytanie dotyczące sposobu rozliczenia mediów. Tam gdzie poprzednio mieszkałam miałam rozliczenie co kwartał - tu na razie dostałam jedno na koniec roku - czy jest tylko raz na rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCek Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 151.193.120.* 09.06.11, 14:10 Dostalismy regulamin do podpisu. Moze nie jest on taki zly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Regulamin IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 15:35 Może nie jest zły, ale mógłby być lepszy. Chodzi o dopisanie tego co słusznie zauważył B, że brakuje m.in. obowiązków Zarządcy wobec Wspólnoty, brak obowiązków Zarządu Wspólnoty. Wydaje mi się, że to co dostaliśmy to mogła być taka "wersja próbna" do wglądu, a na zebraniu poddana weryfikacji, można by dopisać brakujące punty i wtedy oficjalnie przyjąć Regulamin Wspólnoty. Ale to tak tylko sobie gdybam, bo raczej niemożliwe to w praktyce by było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 15:28 Dostałam dziś do skrzynki (od p. Kopani) kosztorys wykonania poszerzonej wersji ogrodzenia. Chodzi o ogrodzenie z 2 bramami od strony parkingu. Wersja z bramami kosztowałaby na mieszkanie 306,70 zł. Wersja bez bram, czyli ta "uchwalona" na zebraniu wyszłaby na mieszkanie 151,20 zł. Ja jestem za wersją z bramami, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Ogrodzenie IP: 20.142.116.* 10.06.11, 10:48 InaV, Myślę, że jestem w stanie wydać 150 PLN za pewność, że ta część parkingu będzie zajmowana tylko przez mieszkańców 16-tki i 18-tki. Można by jeszcze sprawdzić kosztorys dla wersji nie z bramami, ale z szlabanami. Wersja będzie pewnie tańsza i dodatkowo takie szlabany nie zabiorą ani jednego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:16 Ale szlabany nie uchronią przed wejściem "obcych" na teren np. placu zabaw. Chyba żeby postawić ogrodzenie tuż przy linii placu zabaw i dodatkowo szlaban zamykający parking. Nie bardzo mi się to widzi, choć z pewnością obniżyłoby koszty, ale szkoda mi wtedy tak "ciasnego" terenu placu zabaw, bo ogrodzenie znacznie zmniejszy przestrzeń placu zabaw i teren wokół niego. Choć oczywiście lepszy rydz niż nic. Przydałoby się więcej osób do podyskutowania. Szkoda, że tak mało osób tu zagląda... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Pękające ściany IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 15:41 Jak komuś pękają ściany w mieszkaniu po odwiertach na sąsiedniej działce (zdaje się, że ta działka należy teraz do Krakoin), to trzeba napisać pismo do Bryksy, a oni mają sprawę przekazać dalej. Docelowo ściany mają być naprawione. Ja pierwotnie miałam pisać do naszego administratora p. Kopani, ale w rozmowie telefonicznej powiedział żeby pisać od razu do Bryksy, co też uczyniłam. W Bryksy powiedzieli, że to nie oni są odpowiedzialni za to, ale żeby pisać do nich, a oni pokierują pismo gdzie trzeba. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Skrzynki na ulotki IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 16:03 Zdaje się, że jakiś tydzień temu wysłałam do naszego Zarządu Wspólnoty kolejnego maila, ale jeszcze nie doczekałam się odpowiedzi. Chciałam tu zapytać co o tym myślicie? Czy w celu zwiększenia bezpieczeństwa, nie można by zrobić zamka na klucz w drugich drzwiach wejściowych (tych od strony windy)? W ten sposób zostałby ograniczony dostęp dla ulotkarzy i innych niepowołanych osób. Jeśli nie, to czy nie można by zlecić założenia półek (skrzynek) na ulotki poza klatką, np. obok domofonu? Napiszę jeszcze do p. Kopanii w tej sprawie, może On coś zaradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Skrzynki na ulotki IP: 20.142.116.* 10.06.11, 10:52 InaV, świetna inicjatywa. Pytanie tylko, jak będą się rozkładac preferencje: większe bezpieczeńtwo versus większe utrudnienie (przy każdorazwoym wchodzeniu do bloku)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Skrzynki na ulotki IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:25 Inicjatywa może i świetna ale już upadła ;) P. Kopania szybko odpowiedział na mojego maila (miło mnie tym zaskoczył) i uświadomił mi ważną rzecz, tak więc tematu drugiego zamka już nie poruszam. Natomiast temat kosza na ulotki jest do dyskusji. I trudno mi uwierzyć, że Zarządy Wspólnot na razie nie są zainteresowane pomysłem takich koszy/skrzynek na ulotki. Jak będzie ogrodzenie, to będę głosować za takimi skrzynkami poza ogrodzeniem, np. przy wejściu obok domofonu. Tu jego odpowiedź: "Drugiego zamka nie można zastosować gdyż jest to droga ewakuacyjna ( przepisy p.poż) Co do kosza na ulotki Zarzady Wspólnot na razie nie są zainteresowane pomysłem gdyź uważają , że i tak większość z ulotkami chce wejść do budynku i wrzucić do indywidualnych skrzynek . Po drugie jak zrobimy ogrodzenie i furtkę na domofon to należy przemyśleć gdzie zamontować kosze na ulotki , czy przy ogrodzeniu , czy na elewacji budynku przy wejściu. Uważam , że z tym należy poczekać do wykonania ogrodzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Pękające ściany IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:32 Co do pękających ścian w mieszkaniu, to też zostałam miło zaskoczona, bo już w przyszłym tygodniu (we wtorek) będę miała wizję lokalną w obecności przedstawiciela Dewelopera. Mam nadzieję, że naprawa ściany będzie w równie szybkim terminie jak ustalenie terminu wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:46 Jeszcze kolejna sprawa to kwestia bezpieczeństwa przy przechodzeniu przez ulicę na Bochenka/Podedworze. Jako, że nie lubię czekać i nic nie wiedzieć w tematach, które mnie interesują, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce (ale to brzmi :D) i tu też napiszę żeby poniektórzy wiedzieli, że coś się ruszyło. Chodzi o pasy dla pieszych i znaki dla kierowców informujące o przejściu dla pieszych. Wcześniej pisałam do naszego Zarządu Wspólnoty: Ja: „Progi na ulicy Bochenka. Może warto zrobić progi na ul. Bochenka przed i za zakrętem w ul. Podedworze? Teraz wszyscy jeżdżą szybko, w zakręty też rzadko kto wolno wjeżdża. Idąc ul. Podedworze tuż przy Bochenka (koło tego domku na rogu gdzie nie ma chodnika) strach iść z dziećmi, bo niektórzy jeżdżą jak oszołomy. Może takie progi poskromiłyby choć trochę demonów prędkości.” Odp. Zarządu: „Sprawa była już omawiana. Na tę chwilę ZIKiT nie widzi potrzeby oznakowania pionowego i poziomego ulicy. Niemniej wystosujemy poprzez administrację kolejne pismo, a także zapytamy o możliwość przeprowadzenia pomiaru natężenia ruchu i wyposażenia jezdni w progi spowalniające.” Ja: "Tematu ulicy cd. czyli pasy i znaki dla pieszych. Mnóstwo dzieci i dorosłych przechodzi z naszych bloków w stronę ul. Podedworze, a nie ma namalowanych pasów ani znaków dla kierowców o przejściu dla pieszych. A takowe powinny być. Co o tym myślicie?” Odp. Zarządu: „j.w.” Po takich odpowiedziach wiem, że nic nie wiem :D. Dla zainteresowanych - na tablicy na parterze wisi info z odpowiedzią z ZIKiT, ale ona dotyczy tylko ZNAKU O ZAKAZIE PARKOWANIA. Pisano do ZIKiT tylko w sprawie znaku B-36, a nikt do nich nie pisał w sprawie progów spowalniajacych, pasów i znaków o przejściu dla pieszych. Do p. Kopani też nikt z Zarządu ani z mieszkańców jeszcze nie pisał w sprawie pasów i tych znaków. Mocno mnie zaskoczył. Zatem kto mówi prawdę, ktoś coś wie? A jeszcze w odpowiedzi z ZIKiT jest info, że „… dzieci idące do szkoły powinny przechodzić przez jezdnię w miejscu oznakowanym tj. przez przejście dla pieszych przy wjeździe na parking”. Niby logiczne, ale ja tego miejsca oznakowanego nie widzę, a Wy widzicie? W każdym razie wczoraj listownie i mailowo napisałam do p. Kopani w sprawie tych progów, pasów i znaków. Dziś mi w mailu napisał, że pismo w sprawie przejścia dla pieszych wysłał do ZIKiT. Super! Mam nadzieję, że ZIKiT pozytywnie ustosunkuje się do kwestii pasów i znaków dla kierowców. W końcu bezpieczeństwo jest najważniejsze! A na progi spowalniające na u. Bochenka nie ma szans bo to droga gminna. Szkoda, bo progi by się tu przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 11:36 Ja jestem za przejściem dla pieszych,znakiem zakazu i zrobieniem chodnika do ul. Podedworze. To że ZIKIT nie widzi potrzeby znaku zakazu nie znaczy, że należy składać broń. Odpowiedź że znak "byłby zbyt uciążliwy" uważam za jakąś kpinę. Czy ktoś z Zarządu mógłby odpisać ZIKITowi, że taki znak jest jednak jak najbardziej porządany a uciążliwością są auta parkujące na chodniku? Czy Zarząd monitował ponownie ZIKIT odnośnie zabezpieczenia pieniędzy na budowę chodnika do ulicy Podedworze? Może w przysżłym roku się uda znależć środki? Przydałby się też remont ul. Bochenka w stronę Wielickiej - stan drogi w tamtą stronę jest tragiczny. Uważam, że należy wysyłać ponowny monit w w/w sprawach o ile nie zostało to już lub niedawno zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.11, 08:34 Jeżeli chodzi o chodnik na ul. Podedworze to na zebraniu p. Kopania mówił ze jest to za duży problem - musiano by postawić wtedy ekrany przy domku - bo zmieniłby się status drogi - a to za droga inwestycja plus nie ma tam miejsca - teren po prawo jest dewelopera. W związku z tym padł pomysł chodnika po drugiej stronie domku - to jest teren spółdzielni i dlatego poszedł dla nich przelew na dofinansowanie remontu domu kultury. Nie wiem co dalej w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 14:13 W Gazetce Dzielnicowej jest informacja, że ma powstać chodnik pomiędzy ul. Podedworze a ul. Bochenka i Rada Dzielnicy ma na to przeznaczyć kwotę 25 000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.pl.hurra.com 13.06.11, 14:55 @m i @inaV Dziękuję za informację. A gdzie można dostać taką Gazetkę Dzielnicową - czy to nie jest coś co przychodzi do skrzynki wraz z mnóstwem spamu? Czy moglibyśmy zamieścić informację o niewrzucaniu ulotek do budynków na drzwiach na klatce schodowej? W innych blokach jest taka wywieszka i skutkuje :) Odgarnianie stosu ulotek z progu po powrocie z pracy jest mało ciekawym i męczącym zajęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: 20.142.116.* 13.06.11, 14:56 Cóż, wygląda na to, że dotrzymano słowa. Można sobie wzajemnie pomagać. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 09:39 Ja mieszkam na Piaskach już bardzo długo..... :-) i jakieś 4 lata temu interweniowaliśmy ws. progów na Bochenka. Nie jest to możliwe, ponieważ jeżdżą ta drogą karetki do szpitala i dlatego progów tu nie będzie. Taką dostaliśmy odpowiedz z Zikitu. Ponadto chodzą słuchy, ze będzie jeździł tu autobus 107, co tez progi wyklucza. Wszystko jest w gazetce dzielnicowej na stronie www.dzielnica11.krakow.pl wydanie z lutego-marca 2010. Dobrą wiadomością jest to, że Rada dzielnicy wystosowała pismo do ZiKIT i podjęła uchwałę ws. wprowadzenia na ul. Kijanki ruchu jednokierunkowego - co wtedy utrudniłoby skrót z Kurdwanowa do Wielickiej. Uchwala podjęta bodajże 2 miesiące temu. Ale w perspektywie powstania w naszej okolicy wielu nowych bloków powinniśmy po sąsiedzku walczyć o poprawę bezpieczeństwa na Bochenka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: 20.142.116.* 14.06.11, 11:48 Witam, Skąd te słuchy o 107? I jak miałaby ta trasa wyglądać? W którą stroną miałby być dozwolony kierunek Kijanki, tylko od Łużyckiej do Cechowej? Czy wiadomo coś o planach zabudowy wewnątrz Piasków Nowych? Na tej pięknej dużej łące...? Kolejne miejsca parkingowe już się wryły w nią... pewnie to kwestia czasu jak powastanie blok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Pasy dla pieszych i znaki dla kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:41 Podobno 107 miałoby jeździć z Kosocic tą sama trasa tylko skręcał by z Łużyckiej w Bochenka i potem Podedworze. Ale nie wiem czy Spółdzielnia zgodziła się na przejazd Podedworze. To oczywiście szpital lobbuje w tej sprawie. Z drugiej strony jeden autobus raz na godzinę dramatu nie stanowi, a do Nowosądeckiej byłoby trochę szybciej. Kijanki miałaby być jednokierunkowa od Łuzyckiej do Cechowej. Tak wnioskuje Rada dzielnicy, po apelach mieszkańców ale nie jestem pewien ile ona może, bo być może tylko wnioskować. Ponadto planowana ul. Nowa Sławka tez odciążyła by Łużycką i Bochenka. (www.bip.krakow.pl/?dok_id=44023&sub_dok_id=44023) Co do łąki na Piaskach raczej spokój. Ale uważam , iż po sąsiedzku powinniśmy zacząć lobbować ws. Parku Rzecznego Drwinka. Jak w ogóle wygląda sprawa tej inwestycji miasta. Trochę informacji jest tutaj (cassiopea.net.autocom.pl/~drwinka/aktualnosci.html) Trzeba "atakować" radę dzielnicy - Komisje Zieleni i sportu i rekreacji chyba, ZIKiT itp. Znając życie trzeba wysłać oficjalne pismo do wszystkich instytucji miejskich. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 13:49 Słuchajcie, P. Kopania czeka na info czy robimy ogrodzenie w poszerzonej wersji czyli z zamknięciem parkingu i 2 dodatkowymi bramami? Kilka osób już w międzyczasie pisało i nikt się nie wypowiedział. A potrzebna jest jeszcze lista z podpisami mieszkańców (ze zgodą na "wersję poszerzoną"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 20:54 Co do ogrodzenia to sprawa wydaje się prosta. Jest przegłosowana wersja mniejszego ogrodzenia. Jeśli chcecie wprowadzić większą, jestem na tak tylko proszę osoby które o tym piszą o zebranie wymaganej liczby głosów. W innym wypadku będziemy sobie tu pisać i pisać...a ogrodzenia czy monitoringu nie będzie. P.S.Wczoraj okradziono samochód przed naszym blokiem. Dziękuję za ostatnie wypowiedzi w sprawach dzielnicy (chodniki, autobus itd), naprawdę dużo ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 22:36 Potrzebni są chętni (min. kilka osób), którzy przejdą przez mieszkania i zbiorą te podpisy (zgoda na "poszerzone ogrodzenie"). Ja sama nie przejdę przez ponad 150 mieszkań. Kto pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Forum IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 14:00 A tak w ogóle to wydaje mi się, że lepsze do wypowiedzi byłoby forum, które ktoś już dawno założył, chodzi mi o www.bochenka.fora.pl/ Co Wy na to żeby tam się przenieść? Łatwiej byłoby poruszać nowe tematy i na nie odpowiadać. Tutaj gdy ktoś odpowie na wcześniejszy temat, to odpowiedź może pojawić się wyżej, a nie na samym końcu. Na www.bochenka.fora.pl/ można by zakładać wtedy wątki na interesujący nas temat i na nie odpowiadać w jednym miejscu, i nie trzeba by szukać odpowiedzi na kilku stronach, bo odpowiedź zawsze będzie na końcu wątku. Można też cytować kawałki czyichś wypowiedzi, co też ułatwia nawiązywanie do danego tematu (do wypowiedzi danej osoby). Dlatego jestem za przeniesieniem się. By więcej mieszkańców wzięło udział w dyskusjach można by na drzwiach, w windzie itd. wywiesić info z adresem forum www.bochenka.fora.pl/ Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Forum IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 19:52 Mysle ze nic z tego przeniesienia forum nie bedzie, bo jak pamietam pierwsze próby pojawily sie juz w 2006 i co jakis czas ktoś próbował... a dalej piszemy tutaj. A co do ogrodzenia - jak najbardziej wersja z bramami (poszerzona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 16 Re: Forum IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 00:42 prosze moze napisac do Zarzadu na adres podany na tablicy ogłoszeń -Oni juz przechodzili przez mieszkania ,maja nasze adresy mailowe -tak bedzie łatwiej sie zebrac i cos zzdziałac adres bochenka16@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Forum IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 08:43 Maila do Zarządu mogę wysłać ale nie wiem kiedy otrzymam odpowiedź, a tu ważny jest czas. Ostatniego maila wysłałam do Zarządu 2 tygodnie temu i do dziś czekam na odpowiedź. Trochę jestem zawiedziona bo jest 5 członków w Zarządzie więc chyba jakoś mogą się podzielić pracą, w tym wypadku odpowiadaniem na maile... W przypadku "poszerzonego ogrodzenia" liczyłam, że zgłosi się kilka osób i każdy przejdzie przez np. 2 piętra zbierając podpisy. W ten sposób szybko zebralibyśmy to co jest potrzebne p. Kopani. Dziś do niego zadzwonię i zapytam ile potrzebnych jest podpisów (ilościowo lub procentowo w stosunku do wszystkich mieszkańców). PS. Jakiś czas temu wysłałam do Zarządu maila dot. zbierania podpisów. Zaproponowałam by ustanowić funkcję „Piętrowego”. Piętrowy byłby łącznikiem między Zarządem a mieszkańcami danego piętra. W praktyce 1 chętny (tudzież wybrany przez resztę) mieszkaniec danego piętra, byłby odpowiedzialny za zbieranie podpisów czy informowanie mieszkańców na tym samym piętrze. Miałby telefony do reszty sąsiadów i na bieżąco ich informował o postanowieniach/tematach/sprawach Zarządu. Piętrowy bezpośrednio oddawałby kartki, podpisy itd. do członka zarządu. Mnie się wydawało, że to trafiony pomysł i np. teraz w przypadku zbierania podpisów na ogrodzenie byłby jak znalazł. A co Wy o tym (czyli o Piętrowym") myślicie? Z Zarządu na temat "Piętrowego" dostałam odp.: "Obawiam się, że taka decyzja może zostać podjęta jedynie na walnym zebraniu Wspólnoty, gdyż wymaga przeprowadzenia szerszej dyskusji. Z własnych doświadczeń wiemy, że może być to problematyczne, bo nawet do pracy w Zarządzie nie było chętnych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 16tki Re: Forum IP: 20.142.116.* 15.06.11, 10:24 InaV, widzę, że jesteś prężna i masz czas, więc może sama spróbujesz być w Zarządzie? Będzie Ci łatwiej wszystko załatwić i będziesz bardziej na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gofer Re: Forum IP: *.imsmultimedia.com.pl 15.06.11, 21:59 do inav ja jestem za poszeroznym ogordzeniem i chętnie się przejdę po mieszkaniach aby zebrać podpsiy, moj mail: gopherr(at)interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Forum IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 14:43 gofer, dzięki wielkie, właśnie tacy ludzie są potrzebni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Czas... Zarząd... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 14:39 Wiesz, czas to pojęcie względne, a jedna godzina może być zarówno mnóstwem czasu jak i krótką chwilką. Do Zarządu nie mam aspiracji, nie brałam tego zresztą pod uwagę ;). Choć wtedy plus byłby taki, że przynajmniej szybko dostałabym odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Czas... Zarząd... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 14:41 To było do "z 16tki" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Forum IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 14:49 Nie lubię tu pisać, bo jest mało przejrzyście i ciężko się odpowiada. Jak wieczorem nie padnę to przekopiuję swoje posty na to forum www.bochenka.fora.pl Liczę, że i Wy zaczniecie tam pisać :) Na tamtym forum łatwo będzie znaleźć interesujący nas temat, bo będą tworzone nowe wątki. A na tym portalu jak ktoś nie przeczyta całej strony, to ten ktoś nie będzie wiedział o czym tu pisano i jakie tematy poruszano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Ogrodzenie IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 15:01 Wczoraj rozmawiałam z kilkoma sąsiadami :). Raz, że miło mi było, że mogłam poznać bliżej sąsiadów, a dwa, że fajnie słyszeć, że niemal wszyscy są ZA poszerzoną wersją ogrodzenia :) Jedna pani zwróciła uwagę na ważną kwestię, mianowicie koszt energii na używanie bram i koszty konserwacji. Dlatego po dzisiejszej rozmowie z p. Kopanią padła jeszcze jedna propozycja, a mianowicie żeby zamiast bram zrobić szlabany. Co Wy na to? Pomyślcie nad takim rozwiązaniem. Nie mam teraz czasu by się rozpisywać. Wieczorem zrobię druczek do głosowania nad poszerzonym ogrodzeniem (chyba, że Ktoś ma propozycję takiego gotowego druczku, to ja poproszę). Zrobię w druczku kolumnę do elektrycznych bram i kolumnę ze szlabanami. Szczegóły wytłumaczę osobom, które wczoraj zaofiarowały się pomóc w zbieraniu podpisów. Proszę osoby z bloku 16 o info, czy są chętni do zbierania podpisów, czy wysłać prośbę do Waszego Zarządu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Forum IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 22:06 Chciałam się zarejestrować na tej stronie www.bochenka.fora.pl/ ale wtedy wyskakuje mi informacja z programu Firefox „To połączenie jest niezaufane”. Ktoś tak miał/ma? Można się bez obaw zarejestrować czy lepiej nie ryzykować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Forum IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 22:41 do InaV- troszke sie pogubiłam wiec zapytam jesteś z 16 -stki czy z 18stki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Druczek IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 23:06 Przygotowałam druczek do głosowania nad poszerzoną wersją ogrodzenia i wysłałam go do akceptacji p. Kopani. Wolę mieć pewność, że jest ok ;). Jak będzie bez poprawek, to jutro wydrukuję. Wysłałam też do Zarządu Wspólnoty bloku 16 zapytanie dot. zbierania podpisu. Mam nadzieję, że się przyłączą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Druczek IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 08:19 Jestem z 16 i nie dostałam żadnej nowej propozycji ogrodzenia do skrzynki. Cały czas się zastanawiam czy nie można jeszcze negocjować z Klotloidą - dlaczego oni narzucają nam swoją wizję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Druczek IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:13 m - przeczytaj wcześniejsze posty z tej strony. Zobaczysz, że nie było mowy o wrzucaniu do skrzynek nowej propozycji projektu ogrodzenia. W skrócie chodzi o to, że na zebraniu Wspólnoty został uchwalony projekt ogrodzenia, ale na spotkaniu w sprawie ogrodzenia okazało się, że można zrobić szerszą wersję tj. z ogrodzeniem parkingu zewnętrznego. Ja jestem ZA, sporo mieszkańców również. Ale trzeba zebrać podpisy popierające ten pomysł. W naszym bloku kilka osób pomoże mi je zbierać. A czy w Waszym bloku też się znajdzie kilka osób do pomocy? Co do Klotoidy, to kolejny raz pytałam dziś o to p. Kopanię. Mam nadzieję, że nie ma mnie jeszcze dość ;). Ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi na maila w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Druczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 20:38 InaV, jak ktoś słusznie zauważył, w opcji ze szlabanem nasz teren pozostaje dostępny dla chuliganów i osób przesiadujących na naszym terenie, więc może jednak pozostać przy wersji z bramą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InaV Re: Druczek IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:21 pp - zgadza się, opcja ze szlabanem jest co prawda rozwiązaniem tańszym, ale nie najlepszym. Też jestem przy wersji z bramą (bramami, bo muszą być 2). P. Kopania zaakceptował moją wersję druczku do głosowania. Jest tam opcja szlabanu i bram. Ale mam nadzieję, że mieszkańcy będę głosować za bramami. W przyszłym tygodniu p. Kopania ma mi przesłać ofertę na szlabany, ale przeczytam je tylko pro forma, bo co z tego, że to będzie tańsza opcja, skoro nie daje ona takiego poczucia bezpieczeństwa jak całkowite ogrodzenie z bramami, a przecież o to nam też chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Ogrodzenie - argumenty przeciw IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 09:44 hej, tak sobie czytam i w sumie to nie padl zaden konkretny argument za ogrodzeniem parkingu. Czy byly jakies dewastacje na parkingu np. zdeptany trawnik lub rozbita latarnia? Chyba nie. Plac zabawa i otoczenie wokolo blokow jest zdewastowane dlatego tu jest sens ogrodzenia. Czy wszyscy mieszkancy ktorzy za to zaplaca beda mogli tam zaparkowac? Oczywiscie sie ze nie zmieszcza. Czy przybedzie miejsc parkingowych? Oczywiscie ze nie moze nawet ubedzie przez bramy. Czy bedzie latwiej zaparkowac tam auto? Oczywiscie ze nie bo kazdy bedzie tam chcial postawic samochod i zajmie kazdy wolna przestrzen. Czy zmienijszy to ruch na parkingu? Oczywiscie ze nie bo kazdy bedzie tam pierw szukal wolnego miejsca (otwarcie i zamkniecie bramy i rundla pod blokiem). Czy ograniczy to dostap do parkingu Klotoidzie? Teoretycznie nie bo ma prawo tam parkowac. Czy zmiejsza sie koszta dla wspolnoty? Oczywiscie ze nie, obsluga dwu bram bedzie kosztowna. Jesli argumentem ma byc to ze ktos chce miec bezpiecznie zaparkowane auto to proponuje aby wsponota wykupila ubezpiecznie dla calego parkingu (co zapewne jest bardzobardzo kosztowne), inaczej widze to ze nie wielka grupa ludzi bedzie z tego korzystac a reszta ma to zaplacic. Innym rozwiazaniem jest monitoring ktory powiedzmy dziala prewencyjnie ale przynajmniej objal by caly teraz i wszystkie parkingki, ale ten pomysl zostal juz odrzucony. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z16tki Re: Ogrodzenie - argumenty przeciw IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 17:59 "Czy ograniczy to dostap do parkingu Klotoidzie? Teoretycznie nie bo ma prawo tam parkowac". Klotoida NIE ma prawa tam parkować. Ale jej kliencie mogą być np. tego nieświadomi. W takich przypadkach lepiej postać jasną granicę, fizyczną granicę jaką jest szlaban bądź brama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????????? Re: Ogrodzenie - argumenty przeciw IP: *.imsmultimedia.com.pl 18.06.11, 19:01 Ale bzdury piszesz. Zamknąć teren przed Klotoidą należy , nie wiecie co nas czeka jak nie zamkniemy terenu, nie mówiąc już o gó...arzach okradających auta - wybijają szyby, kradną koła, każdy podejrzany na tym ogrodzonym terenie spotka się z moją interwencją i łatwiej będzie go przecież złapać ;D. Ja tam wole żeby rząd aut do klotoidy (klientów,pracowników) stał na bochenka na chodnikach wzdłuż ulicy niż na parkingu przed blokiem . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś